O ISTORIE A ZILEI DE 28 IULIE. VIDEO
28 iulie, istoricul zilei
45o: A murit imparatul bizantin Teodosiu al II-lea; (n.401).
Cunoscut sub numele de Teodosie II cel Tânăr, a fost împărat al Imperiului Bizantin între 408 și 450 si era fiul lui Arcadius și fratele Pulcheriei, de care a fost influențat pe mai tot timpul domniei.
În iunie 421 s-a căsătorit cu poeta Aelia Eudocia cu care a avut o fiică, pe Licinia Eudoxia, căsătorită cu împăratul din vest Valentinian al III – lea. A fondat Universitatea din Constantinopol în anul 425 și a creat și publicat în anul 438 Codexul Theodosian.
1015: A murit Vladimir Sveatoslavici, cneaz al Novgorodului (970-980) şi mare cneaz al Kiev-ului (980-1015); (n. 956),în timpul domniei căruia a fost adoptat oficial creştinismul în Rusia.
Sfantul şi drept-credinciosul Vladimir (Sviatoslavici), Botezătorul Rusiei Kievene (958-1015), a fost Mare Cneaz al Kievului când ortodoxia a fost introdusă în teritoriile care astăzi formează Rusia şi Ucraina.
Fiind pagan, ca si tatal sau, Vladimir a fost un prigonitor al crestinilor. In urma unei lupte cu Yaropolk, printul Vladimir va cuceri si celelalte teritorii rusesti. El va aseza in toate localitatile statui pagane, dar, in mod special, statuia idolului Perun. In cele din urma, cei care refuzau cinstirea idolilor erau omorati.
In anul 987, in urma unei intruniri cu boierii sai, Vladimir cel Mare a hotarat sa trimita soli in celelalte tari vecine, spre a cunoaste si celelalte credinte. Astfel, solii au cercetat credintele intalnite in cale, printre care si pe cele practicate de musulmani, de evrei si de crestinii din apus.
Cand solii au ajuns in Conatantinopol, dupa participarea la Sfanta Liturghie, savarsita in Catedrala Sfanta Sofia, acestia au spus domnitorului lor: “Nu mai stiam daca ne aflam in cer sau pe pamant, caci n-am gasit in alta parte o alta ceremonie atat de frumoasa. Stim doar ca, acolo, Dumnezeu ramane impreuna cu oamenii, iar cultul ortodox depaseste pe oricare altul. Nu putem uita acea frumusete si, suntem siguri, ne-ar fi cu totul imposibil sa traim in Rusia altfel decat ei!”
Intre timp, Vladimir cel Mare continua sa cucereasca noi teritorii. In anul 988, dupa ce a cucerit tinuturile Cherson, din Crimeea, si Tavrichia, cneazul a trimis imparatului Vasile al II-lea Bulgaroctonul o scrisoare cu intentia declarata de a o lua de sotie pe sora lui, Ana, in varsta de 27 de ani. Aceasta era fiica imparatului Roman al II-lea si al imparatesei Teofana.
Deoarece niciodata nu se mai casatorise o printesa bizantina cu un print pagan, nenumarate cereri in casatorie fiind respinse de-a lungul timpului, imparatul bizantin i-a cerut si lui Vladimir sa lepede paganismului din poporul sau.
Botezarea Sfantului Vladimir, marele cneaz al Kievului
Indemnat si de solii sai, care cunoscusera credinta crestina din imperiul bizantin, Vladimir cel Mare s-a botezat crestin, in cetatea Cherson, primind numele Vasile, in cinstea viitorului sau cumnat.
Dupa oficierea cununiei, Vladimir si Ana s-au intors in Kiev, cu mare alai. Indata, cneazul a ordonat distrugerea statuilor pagane si construirea de biserici crestine.
Printre primele biserici construite de cneaz se numara si Biserica Adormirii Maicii Domnului, inaltata in anul 989, care este socotita drept prima biserica din piatra construita in Kiev El va ajuta si manastirile din Sfantul Munte Athos.
Printesa Ana Porfirogeneta a venit la palatul lui Vladimir insotita de episcopul Mihail si de multi preoti. Tot acum au fost aduse in Kiev si cinstitele Moaste ale Sfantului Mucenic Clement al Romei.
A fost nepotul Sfintei Olga, şi tatăl Sfinţilor Boris si Gleb Purtatorii de Chinuri şi primii sfinti ai ţinuturilor ruseşti. Este praznuit de Biserică în 15 iulie.
1057: A murit papa Victor al II-lea; (n.cca. 1018).
A pastorit Biserica Catolica din 13 aprilie 1055 pana la 28 iulie 1057 si a fost cel de al cincelea papa german al Romei, numele sau laic fiind Gebhard Graf von Dollnstein-Hirschberg.
Predecesor – Leon al IX-lea
Succesor – Stefan al IX -lea
1468: Prin Tratatul moldo-polon, regele polonez Cazimir al IV-lea s-a obligat să nu adăpostească nici un pretendent la tronul Moldovei.
1540: Cancelarul britanic Thomas Cromwell este acuzat de tradare si executat prin decapitare, fara judecata, la ordinul regelui Henric al VIII-lea al Angliei .
Henric se căsătorește în aceeași zi cu a cincea sa soție, Catherine Howard.
Thomas Cromwell (n.1485), Earl din Essex, a fost un politician britanic, ministrul șef al regelui Henric al VIII-lea al Angliei de la 1532 la 1540 si unul dintre principalii artizani ai Reformei în Anglia.
Sora acestuia era unul dintre stramoșii celebrului Oliver Cromwell.
După executie, capul lui Thomas Cromwell a fost expus intr-o țeapă pe Podul Londrei.
1655: A murit Savinien de Cyrano de Bergerac, poet, eseist şi dramaturg francez (teatru: “Moartea Agripinei”, “Pedantul păcălit”); (n.06.03.1619).
Utopiile sale filozofice, il claseaza printre precursorii iluminismului.
Viața sa aventuroasă, precum și flui igura originală, l-au inspirat pe scriitorul Edmond Rostand în scrierea comediei sale eroice Cyrano de Bergerac (1897).
1698 : Inginerul militar si inventator Thomas Sewery, englez, cu permisiunea regelui Wilhelm III, a primit patentul pentru prima masina cu aburi din lume.
1741: A murit Antonio Vivaldi, compozitor, violonist si dirijor italian, cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical veneţian (“Anotimpurile”); (n.4 martie 1678).
1750: A murit Johann Sebastian Bach, compozitor şi dirijor, unanim considerat drept unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii; (n. 21 martie 1685).
1794: Este executat prin ghilotinare în Piața Revoluției (Place de la Révolution, astăzi Place de la Concorde), împreună cu Saint-Just, Couthon şi alţi 19 adepţi, revolutionarul francez Robespierre.
A fost unul din discipolii filosofului iluminist Jean Jacques Rousseau.
(După Calendarul Republican data executiei sale era 10 thrmidor, anul II).
Executia lui Robespierre
A fost cunoscut contemporanilor săi ca “Incoruptibilul” si este una dintre cele mai cunoscute figuri ale revolutiei franceze.
1804: S-a născut filosoful Ludwig Feuerbach, filosof german, unul din precursorii marxismului ; (d. 1872).
1818: A murit matematicianul francez Gaspard Monge, creatorul geometriei descriptive; (n.10 mai 1746).
1821: Liderul luptei pentru independență José de San Martín, a declarat independența Perului față de Spania.
José Francisco de San Martín Matorras, cunoscut sub numele de José de San Martín (n. 25 februarie 1778 – d. 17 august 1850), a fost un general argentinian,conducator al razboiului pentru independență din teritoriile spaniole ale Americii de Sud.
1844: A murit Joseph Bonaparte, fratele mai mare al imparatului Napoleon Buonaparte; (n. 1768).
A fost rege al Neapolelui și Siciliei (1806-1808) și mai târziu rege al Spaniei, din 6 iunie 1808 până pe 11 decembrie 1813.
În timpul domniei sale asupra Spaniei, Venezuela și-a declarat independența (1810) față de Spania, fiind prima națiune care recurge la acest fapt. De-a lungul Războiului peninsular, comanda sa asupra forțelor franceze din Spania a fost doar formală.
Bonaparte a abdicat și s-a întors în Franța după înfrângerea din Bătălia de la Vittoria. A fost considerat de către bonapartiști moștenitor de drept al tronului Franței, după moartea fiului lui Napoleon, deși nu a întreprins mai nimic în vederea preluării puterii.
A trăit o perioadă de timp în Statele Unite, inițial în New York City și Philadelphia, unde casa sa a devenit sediul activității expatriaților francezi, însă mai târziu s-a mutat pe o proprietate numită Point Breeze în Bordentown, New Jersey, lângă râul Delaware.
Joseph Bonaparte s-a întors în Europa unde a murit la Florența, in Italia și a fost îngropat în complexul de clădiri Les Invalides din Paris.
1858 : De pe vasele Agamemmon si Niagara, aflate in mijlocul Oceanului Atlantic, e rulat cablul telegtafic destinat sa faca legaura intre Europa de SUA.
1868: A fost ratificat cel de-al 14-lea amendament al Constituţiei SUA, in baza caruia populaţia afro-americană putea beneficia de cetăţenia acestei tari.
1902: S-a nascut Karl Popper, filosof englez de origine austriacă; (d. 1994).
1909: S-a nascut Aenne Burda, ( Anna Lemminger ), fondatoarea in 1949 a editurii de modă Burda.
Revista Burda este tipărită astăzi în 16 limbi, fiind distribuită în peste 89 de ţări; (d.03.11.2005).
1913: La 28 iulie 1913, stil vechi (10 august 1913, stil nou) se încheie Tratatul de pace de la București dintre România, Serbia, Grecia, Bulgaria și Turcia, tratat care pune capăt celui de-Al Doilea Război Balcanic.
Războiul a început la 16/29 iunie 1913, in momentul in care Bulgaria și-a atacat aliații, Serbia și Grecia, datorita unor neîntelegeri legate de împărțirea Macedoniei otomane.
După ce armatele sarbești și grecești extenuate de lupte se retrageau, în război au intrat România și Turcia, care, practic fără mari lupte au înaintat din două direcții opuse spre capitala Sofia. Evenimentele impun Bulgariei să se așeze la masa de negocieri.
Semnarea tratatului încununează Conferinţa de pace de la Bucureşti care își începuse lucrările la 17 iulie 1913.
Titu Maiorescu propusese beligeranţilor un armistiţiu de 5 zile, răgazul necesar pentru a negocia. Delegaţii aprobă armistiţiul începînd din 18 iulie.
Negocierile au continuat pană la 28 iulie/10 august, cand şefii delegaţilor statelor balcanice au semnat tratatul.
La ora 10,00 s-au auzit 21 salve de tun, iar ceremonia a avut loc în clădirea ministerului de externe român din București, la palatul Sturdza.
Ulterior, la Mitropolie a avut loc un serviciu divin oficiat de mitropolit, la care au participat membrii delegaţiilor străine. La sfîrşitul ceremoniei a fost organizat un banchet pentru toți participanţii.
Confrorm tratatului, Cadrilaterul (judetele Durostor și Caliacra), pe aliniamentul Turtucaia-Balcic, aflat anterior în componenta Bulgariei i-a revenit României.
De asemenea perdanta războiului, Bulgaria, a cedat importante teritorii către Serbia, Grecia și Turcia (vezi harta).
Modificările teritoriale în urma Păcii de la București din 1913
1914: Declansarea Primului Razboi Mondial ( 1914 – 1918 ) prin atacarea Serbiei de catre Austria. Cele doua mari coalitii militare intrate in conflict armat sunt: Tripla Alianta, in frunte cu Germania si Austro-Ungaria, si Antanta, in frunte cu Anglia, Franta si Rusia.
1928: Deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice de la Amsterdam.
Compania Coca-Cola participa pentru prima oara in calitate de sponsor la Jocurile Olimpice si tot pentru prima oara, atunci a avut loc ceremonialul aprinderii flăcării olimpice.
1929: S-a nascut Jacqueline Kennedy, soţia preşedintelui american John F. Kennedy; (d. 19.05.1994).
Jacqueline Lee Bouvier Kennedy
1942: Cu scopul de a întări disciplina in randul soldaților sovietici pe frontul de est al celui de Al Doilea Război Mondial, Iosif Stalin a dat sub amenințarea executiei imediate, Ordinul nr. 227, prin care interzicea soldaților să se retragă fără ordine explicite în acest sens .
1942: A murit Sir William Matthew Flinders Petrie, renumit arheolog englez; (n. 03.06.1853).
A intreprins importante cercetari arheologice in Egipt si Palestina.
1954: S-a nascut Hugo Chávez, politician venezuelian de stanga, fost presedinte al Venezuelei; (m.5 martie 2013).
1959: In Bucuresti, la orele 8:00 dimineata – un grup de cinci indivizi inarmati, patru barbati si o femeie, purtand masti pe fata si manusi, au atacat si jefuit masina Skoda Station, cu numarul de circulatie 53693 B, proprietate a Bancii de Stat a orasului Bucuresti, care stationa in fata filialei Bancii R.P.R. a raionului Gheorghe Gheorghiu-Dej, de unde au furat suma de 1.686.000 lei.
Dupa comiterea atacului banditesc, autorii au disparut, folosindu-se de un autoturism getax ….. Datorita muncii informative desfasurata de organele securitatii de stat, la data de 17 septembrie 1959, orele 19:00, au fost arestati autorii acestui act banditesc si unii din complicii si favorizatorii lor“. (Din raportul Comisiei de Ancheta a Securitatii Statului)
VIDEO:
http://www.youtube.com/watch?v=n3DA9IWXzbM&feature=player_embedded
1965: Războiul din Vietnam: Preşedintele american Lyndon B. Johnson anunţă creşterea numărului de trupe americane în Vietnamul de Sud, de la 75.000, la 125.000.
1968: A murit Otto Hahn, fizician si chimist german, membru de onoare al Academiei Române si laureat al Premiului Nobel în 1944, cel care a pus în evidenta, în 1938, împreuna cu F. Strassmann, fisiunea uraniului si a toriului (n.08.03.1879).
1969: A murit Ramón Grau, preşedinte cubanez intre anii 1933–1934, 1944–1948); (n. 13.09.1882).
1970: A decedat marele chimist si pedagog roman Costin Nenitescu ; (n.1902).
1976: Un cutremur devastator cu magnitudinea de 8,3 grade se produce în provincia Tangshan/China, soldandu-se cu peste 250.000 de victime.
Este considerată cea mai mare catastrofă seismică.
1985: A murit scriitoarea Valeria Sadoveanu, cea de-a doua sotie a lui Mihail Sadoveanu; (n. 1907).
2004: A murit in Statele Unite,omul de stiinţă britanic Francis Crick, laureat al Premiului Nobel în 1962; (n. 8 iunie 1916).
A fost un bio-și neuro-fizician britanic, unul din cei patru co-descoperitori a structurii ADN-ului în 1953. Crick a devenit laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 1962, alături de colegii săi în viață James D. Watson și Maurice Wilkins, întrucât Rosalind Franklin a murit de cancer în 1958, înaintea deciderii decenării premiului.
28 iulie este:
In Peru – Sărbătoare naţională. Proclamarea independenţei (1821).
CALENDAR CRESTIN ORTODOX
Sfintii Prohor, Nicanor, Timon si Parmena
Sfintii Prohor, Nicanor, Timon si Parmena fac parte din primii sapte diaconi ai Bisericii. Hirotonirea lor in treapta de diacon este relatata in Faptele Apostolilor (6,1-6).
Ceilalti trei diaconi sunt: Stefan, Filip si Nicolae. Sfantul Stefan nu este praznuit in aceasta zi, pentru ca este sarbatorit pe 27 decembrie. Nicolae nu se numara printre ei pentru ca a cazut in erezie, iar Filip este pomenit de Biserica pe 11 octombrie.
Prohor a fost hirotonit episcop in Nicomidia si l-a insotit pe Sfantul Apostol Ioan pentru o vreme, in insula Patmos.
Nicanor a primit mucenicia in ziua in care Sfantul Stefan a fost ucis cu pietre.
Timon a fost episcop in Bastoria, o cetate din Arabia. Potrivit unei traditii, Timon a murit rastignit in aceasta cetate.
Parmena a vestit Evanghelia Domnului in Macedonia. A murit ca mucenic, la sfarsitul domniei imparatului Traian (98-117).
Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Mucenic Eustatie din Ancira;
– Sfantului Mucenic Acachie cel Nou;
– Sfintei Mucenite Drosis;
– Cuvioasei Irina din Capadocia;
– Cuviosului Pavel, intemeietorul Manastirii Xiropotamu, din Sfantul Munte Athos.
VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
http://www.youtube.com/watch?v=V1zp1jbdxD4
Bibliografie (surse) :
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/07/28/o-istorie-a-zilei-de-28-iulie-video-4/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de Ziua de 28 iulie în Istoria Românilor « CER SI PAMANT ROMANESC | 28/07/2016 |
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/07/28/o-istorie-a-zilei-de-28-iulie-video-4/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de Evoluţia economiei României interbelice (1918-1940) « CER SI PAMANT ROMANESC | 28/07/2018 |
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/07/28/o-istorie-a-zilei-de-28-iulie-video-4/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de ZIUA DE 28 IULIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 28/07/2019 |
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/07/28/o-istorie-a-zilei-de-28-iulie-video-2/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de ZIUA DE 28 IULIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 28/07/2021 |