CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 27 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 27 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

1054:  Oastea contelui Siward (sau Sigurd) de Northumbria,  invadează Scoţia şi il înfrânge pe Macbeth, regele  Scoţiei, undeva la nord de Firth of Forth.

 

 

 

From the Death of Earl Siward, 1861, by James Smetham - Siward, Earl of Northumbria Biornsson, Earl of Northumbria - Stewart Family Trr Web Site

 Siward, pictura de James Smetham

 

 

Dupa  mai mult de o jumătate de mileniu, aceasta  inclestare din  Scoţia, l-a inspirat pe  William Shakespeare in geniala sa  tragedie, „Macbeth„.

 

 

 

 

1101: A murit  regele Germaniei si Italiei, Conrad al II – lea; (n.  12 februarie 1074).

 

 

 

 

 

 

Conrad al II-lea a fost Duce al Lorenei de Jos (1076-1087), rege al Germaniei (1087-1098) și rege al Italiei (1093-1098).

A fost al doilea fiu al Sfântului Împărat Romano German Henric al IV- lea și al Berthei de Savoia. El a petrecut cea mai mare a vieții sale în Italia.

 

1189: Imparatul german Friedrich Barbarossa ajunge la Niš, capitala  regelui sarb Stefan Nemanja, în timpul celei de-a  treia Cruciade.

 Cruciații au trecut prin Ungaria, Serbia, Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bizantin și a ajunge la Constantinopol, în toamna anului 1189.  In Ungaria, Barbarossa i-a cerut  regelui Béla al III – lea  al Ungariei, să se alăture Cruciadei.

Regele maghiar a fost de acord, și o armată maghiară de 2.000 de oameni conduși de printul Géza, fratele regelui  escortat forțele împăratului german.

 

1202 : In timpul războaiului georgiano-selgiucid, în bătălia de dela Basiani, oastea regatului Georgia învinge armata Sultanatul selgiucid de Rum, în valea Basiani, la 60 km nord-est de orașul Erzurum în  nord-estul Turciei de azi. 

Bătălia a fost una din acele multe conflicte între monarhii georgieni și conducătorii Seljucizi din Anatolia care s-au desfasurat necontenit din secolul al 11-le pana in secolul al 13-lea.

Aceasta a marcat încă o încercare de a opri Selgiucizii in avansul lor spre Caucaz.

Povestea acestui conflict este relatata în surse georgiene, armene și islamice contemporane evenimentului.

 

 

 

 

 

 

1302: Are loc bătălia de la Bapheus,  între o armată otomana condusă de  Osman I  și una bizantina comandata de George Mouzalon. Bătălia s-a sfârșit cu o victorie otomană si  capturarea Bitiniei. 

Ultimul avanpost bizantin în regiune, Nicomedia, a căzut în 1337.

 

 

 

 

 

 

 

Osman I s-a născut în 1258 și a moștenit titlul de bei („guvernator”, în limba turcă bey) de la tatăl său, Ertuğrul (Ertogrul), care la rândul său moștenise titlul de tatăl său ((Suleyman Sah)). Osman I a devenit în 1281 conducătorul statului Söğüt.

Înființarea imperiului își are originea în cucerirea tribului turc Eskenderum și în 1301–1303 a orașului Eskişehir (turcă: „orașul vechi”).

Osman declarase independența micului său stat, Principatul Otoman, față de statul selgiucid.

Înfrângerea bizantină a declanșat  un exod masiv al populației creștine din zona în alte părți europene ale Imperiului.

Împreună cu dezastrul de Magnesia, care a permis turcilor  să se stabilească pe zonele de coastă ale  Marii Egee, batalia de la Bapheus a  fost o etapa importanta in  pierderea definitivă a Asiei Mici  de catre bizantini.

 

 

 

 

1452: S-a nascut  Ludovico Sforza , duce de Milano din 1489 până în 1500 ; (d. 1508).

 

 

 

 

 

 

 

 A fost renumit ca patron al lui  Leonardo da Vinci și a altor artiști și în timpul domniei lui a avut loc etapa cea mai  importantă a renașterii milaneze.

Este cel care a comandat faimoasa pictura „Cina cea de Taina”, una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor, care se găsește în fosta sală de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano.

 

 

 

 

 

1549: Preotul  misionar iezuit  Francis Xavier ( Francisco de Jasso y Azpilicueta) ajunge  in Japonia.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre misionarii pionieri din estul Asiei  și unul din întemeietorii ordinului iezuit  (principalul discipol și colaborator al lui Ignatiu de Loyola).

 A fost beatificat de papa Paul al V-lea  in 1619 și a fost canonizat  de către papa Grigore al XV-lea  in anul 1622, în același timp cu Ignatiu de Loyola.

Papa  Pius al XI-lea l-a proclamat “Patron al Misiunilor Catolicie ” si este sarbatorit   in Biserica Catolica in  data de  3 decembrie.

 

 

 

 

1656:  Filosoful  olandez de origine evreiasca Baruch Spinoza, este exclus din comunitatea israelită, datorită vederilor sale interpretate drept eretice.

 

 

 

 

 

 

 

Baruch Spinoza (n. 24 noiembrie 1632, Amsterdam – d. 21 februarie 1677, Haga) a fost un renumit filosof evreu raționalist olandez de origine sefardă , cu strămoși de proveniență portugheză (d’Espinosa). Spinoza a fost un raționalist și unul din reprezentanții panteismului  în timpurile moderne.

Gândirea lui a fost influențată de scrierile lui Thomas Hobbes și René Descartes, însă – spre deosebire de concepția dualistă a acestuia din urmă – Spinoza a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existență reducându-se la ceea ce el a numit “Substanță”.

 

 

 

 

1667: S-a nascut   matematicianul  elvețian Johann Bernoulli ; (d. 1 ianuarie 1748) , cunoscut și ca Jean ori John.

A  fost unul din proeminenții matematicieni  din familia Bernoulli, fratele mai mic al lui Jakob Bernoulli  și tatăl lui Daniel Bernoulli, Johann I Bernoulli si Nikolaus II Bernoulli .

Este cunoscut pentru contribuțiile sale la dezvoltarea calculului infinitezimal,  a fost preocupat în special de teoria ecuatiilor diferentiale (care ulterior vor fi numite de tip Bernoulli).A contribuit la răspândirea calculului diferential si integral, și a introdus metoda de integrare a  fracțiilor raționale.

 

 

 

 

 

 

 

 

În mecanica si fizica, a formulat corect principiul deplasarilor  virtuale sustinand  principiul conservarii fortelor vii , iar in astronomie a elaborat o teorie despre maree.

A fost membru de onoare al Academiei de Științe din Sankt petersburg, profesor la Universitatea din Groningen si  apoi în 1705 a succedat pe fratele său, jakob Bernoulli   la Universitatea din Basel.

 

 

 

 

 

1777: S-a nascut poetul scotian Thomas Campbell; (d. 1844).

 

 

 

 

 

 

Th. Campbell a condus revista  New Monthly Magazine intre  1821-1831, a organizat în 1825, Universitatea din Londra si in 1827 a devenit rector al Universității din Edinburgh. A primit în 1843 titlul de poet laureat.

 

 

 

 

 

1793: Revolutia Franceza:  Robespierre intră în Comitetul Salvării Publice şi devine conducătorul acestuia.

 

 

 

.

 

 

Va organiza un regim de teroare urmărind să realizeze idealul său de democraţie bazat pe virtute: “fără virtute teroarea este înspăimântătoare, fără teroare virtutea este neputincioasă”.

 

 

 

 

1794: Lovitură de stat în Franța. La 9 Thermidor, anul II al Revoluției (27 iulie), Robespierre și colaboratorii săi sunt arestați, punându-se capăt Terorii Iacobine.

Incepe guvernarea Convenției thermidoriene.

 

 

 

 

In imagine Maximilien Robespierre

 

 

 

 

 

1807: Constantin Ipsilanti devine domn pentru a treia oară în Ţara Românească (27 iulie – 16 august 1807).

 

 

 

 

 

 

 

1818: S-a născut (15/27 iulie) Iosif Naniescu , mitropolit al Moldovei.

 

 

 

 

 

În 1831, unchiul său ierodiaconul Teofilact  îl aduce la Mănăstirea Sfântul Spiridon ca să învețe carte.

La 23 Ianuarie 1835, este călugărit sub numele de Iosif. În 1863, este egumen la Mănăstirea din București.

În anii 1864 – 1870, arhimandritul Iosif Naniescu a fost profesor de religie la gimnaziul „Gheorghe Lazăr” și la liceul „Matei Basarab” din Capitală. În anii 1870 – 1871, a fost director la Seminarul Central.

La 23 aprilie 1872 arhimandritul Iosif Naniescu este hirotonit arhiereu, iar în ianuarie 1873 este numit episcop de Argeș. La 10 iunie 1875 este ales mitropolit al Moldovei , iar la 6 iulie același an este instalat la Iasi.

A  fost din 1888, membru de onoare al Academiei Române.

A decedat la Iasi, la 26 ianuarie 1902.

 

 

 

 

1824 : S-a nascut  Alexandre Dumas fiul, romancier şi dramaturg francez; romanul “Dama cu camelii” i–a adus celebritatea, inspirând şi libretul cunoscutei opere de G. Verdi, “Traviata”; (d.27.11.1895).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1830: Începutul celor „Trei zile glorioase” ale Revoluției din 1830; largi pături ale populației pariziene s-au ridicat împotriva domniei regelui Carol al X-lea, silindu-l să abdice.

I-a urmat la tron Ludovic Philip d’Orleans (1830-1848 – „Monarhia din iulie”).

 

 

 

 

 

1835:  S-a născut Giosue Carducci, poet, prozator şi eseist italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1906 (m. 16 feb 1907).

 

 

 

 

 

 

Motivația Juriului Nobel:

„nu numai luând în considerație adânca lui cunoaștere și cercetările critice dar, înainte de orice, ca omagiu pentru energia creatoare, prospețimea stilului și forța lirică tipice capodoperelor sale poetice”

 

 

 

 

 

1841: A încetat din viaţă poetul, prozatorul şi dramaturgul rus Mihail Iurievici Lermontov, unul dintre principalii exponenţi ai romantismului rus ;(“Demonul”, “Un om ciudat”) (n. 15.10.1814).

 

 

 

 

 

 

 

A fost un scriitor romantic rus, care in scurta lui viață a fost un dușman declarat al țarismului,   întreaga lui operă fiind un aspru rechizitoriu la adresa celor care, la adăpostul puterii, erau deasupra legii.   Prigoana n-a întârziat să vină. Lermontov fiind exilat în Caucaz, din ordinul țarului. 

 

 

 

 

1844: A încetat din viaţă savantul John Dalton, chimist şi fizician britanic, care a contribuit la dezvoltarea teoriei atomice a materiei. Este cunoscut ca unul dintre părinţii fizicii moderne (n. 6 septembrie 1766).

 

 

 

 

1862:  Printr-un decret al domnitorului Al. I. Cuza a fost înfiinţat  Ministerul  Afacerilor Străine. Decretul a fost publicat la 1 august 1862 în „Monitorul. Jurnal Oficial al Principatelor Unite”.

 

 

 

 

1865: România a aderat la Convenția telegrafică internațională de la Paris, semnată la 17 mai 1865 (27 iulie/8 august).

 

 

 

 

  1880: Trupele britanice sunt învinse de către afganii conduși de Mohammed Ayub Khan în bătălia de la Maiwand , în timpul celui de-al Doilea Razboi Anglo-Afgan.

 

 

 

 

1917 : A fost încheiat un protocol între împuterniciţii guvernelor rus şi român şi ai Casei de Economii şi Consemnaţiuni din România, privind depozitarea, la Moscova, a unor valori româneşti însumînd 7,5 miliarde de lei.

Tezaurul României, încă nerecuperat, conţinea peste o jumătate de miliard de lei, stoc în aur al BNR, titluri, efecte, depuneri, arhive, tablouri parţinînd Pinacotecii Statului şi unor colecţionari, precum şi documente, obiecte de cult etc.

 

 

 

 

 

1917: S-a nascut André Bourvil (pe numele adevărat André Rimbourg), actor francez, unul dintre cei mai îndragiti interpreti ai ecranului francez (“Mizerabilii”, “Cei trei muschetari”); (d.23.09.1970).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1917: A murit Emil Theodor Kocher, chirurg elveţian, laureat al Premiului Nobel; (n. 25.08.1841).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1921: La Mihăileni, jud. Bălți, România (azi R. Moldova) s-a  nascut Eugen Coșeriu, filolog romanist de origine basarabeană, membru de onoare al Academiei Române (din 1991) ; (d. 7 septembrie 2002, Tübingen, Germania).

 

 


Eugen Coșeriu (n.1921- d. 2002), filolog romanist de renume mondial, de origine basarabeană

 

 

 

 A fost Doctor în Filologie și Filosofie, autorul unui număr de peste 50 de volume și a mii de pagini de exegeză, al unor noi teorii despre principiile fundamentale ale filologiei, contribuie la îmbogățirea metodologiei disciplinelor lingvistice.

Opera științifică a lui Eugen Coșeriu n-a cunoscut prea multe ediții în limba română, majoritatea lucrărilor savantului au apărut în italiană, spaniolă, germană, franceză și alte limbi.

Traducerea în românește a Lecțiilor de lingvistică generală a fost un eveniment reverberant în viața academică de la Chișinău și București.

Eugen Coșeriu a menținut legături strînse cu mediul științific românesc și cu baștina, revenind deseori atît în satul său natal, cît și la Bălți, București, Cluj, Chișinău.

 

În calitatate de om de știință nu a ezitat să-și susțină cu fermitate convingerile, chiar atunci cînd acestea veneau în contradicție cu un regim sau altul. Referindu-se la practicile de „purificare lingvistică” la care recurg autoritățile de la Chișinău, promovînd ideea existenței unei limbi moldovenești, în cadrul conferinței științifice Unitatea limbii române – cu privire specială la Basarabia și Bucovina, Eugen Coșeriu a reiterat opinia, pe care a susținut-o mereu, că „a promova sub orice formă o limbă moldovenească, deosebită de limba româna este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greșeală naivă, ori o fraudă științifică.

 

Din punct de vedere istoric și practic este o absurditate, o utopie și din punct de vedere politic e o anulare a identității etnice și culturale a unui popor și deci un act de genocid etnico-cultural”.

Domnul Eugen Coșeriu a absolvit liceul “Ion Creangă” din orașul Bălți, apoi și-a continuat studiile în filologie la universitățile din Iași, apoi Roma; a mai studiat filosofie la Universitatea din Milano.

Între 1950 și 1963 a predat la Universitatea din Montevideo, Uruguay, între 1961 și 1963 fiind profesor-invitat și la Universitatea din Bonn, Germania.

Din 1963 și pînă la sfîrșitul vieții a fost profesor la Tübingen. Mai multe generații de discipoli ai lui Eugen Coșeriu constituie Școala de lingvistică de la Tübingen.

A fost Doctor Honoris Causa a aproape 50 de universități din întreaga lume. Conform afirmației lui Mircea Borcilă (Universitatea din Cluj), Eugen Coșeriu a fost „cel mai strălucit exponent al culturii române în planul universal al științelor omului”.

 

 

 

 

 

1922: Înființarea Uniunii Internaționale de Geografie.

 

 

 

 

1924 : A încetat din viaţă compozitorul italian Ferruccio Busoni (“Arlecchino”, “Fantezie indiană”); (n. 1 aprilie 1866).

 

 

 

 

1930: România  a concesionat serviciul național de telefoane companiei americane „International Telephone and Telegraph Corp.”

 

 

 

 

                               Foto: Palatul Telefoanelor din Bucuresti

 

 

 

 

 

1940: Personajul de desene animate Bugs Bunny a debutat pe micile ecrane, în filmul “A Wild Hare”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1946 : S-a nascut  Alexandru Tocilescu, regizor de teatru si film (“Repetabila scenă a balconului”, “Amanţii însângeraţi”, “Oblomov”, “Poker”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1953:  S-a semnat  dupa trei ani de lupte sangeroase, armistițiul in razboiul din Coreea, peninsula Coreea fiind impartita  între Coreea de Nord  comunista și Coreea de Sud.

Statele Unite ale Americii , Republica Populară Chineză , şi Coreea de Nord  au semnat acordul  de armistiţiu.

Syngman Rhee, preşedintele Coreei  de Sud , a refuzat să-l semneze , dar s-a angajat  să-l respecte.

 

 

 

 

 

 

1956:  România devine membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură – UNESCO (înfiinţată la data de 16 noiembrie 1945, cu sediul la Paris).

 

 

 

 

 

1962:  A încetat din viaţă pictorul Ion Ţuculescu,  personalitate complexă, biolog şi medic, s-a făcut cunoscut însă mai ales ca pictor (“Pană de păun”, “Femei la seceriş”) (n.19.05.1910).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1966:  A încetat din viaţă folcloristul Ion Muşlea, unul dintre principalii fondatori ai folcloristicii române moderne (“Cercetări etnografice şi de folclor”) (n. 29 septembrie 1899).

 

 

 

 

 

 

 

1968: Formatia britanica de muzica pop-rock Pink Floyd lansează în SUA albumul “A Saucerful of Secrets”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1970: A murit Antonio de Oliveira Salazar, dictator de dreapta portughez; (n. 28.04.1889).

 

 

 

 

 

 

 

  Fondator și președinte al partidului corporatist Uniunea Națională, Salazar a înființat partidul „Estado Novo”, care a condus regimul dictatorial de extremă dreaptă din Portugalia în perioada 1932 – 1974.

 

 

 

1974:  Camera Reprezentanţilor a SUA decide punerea sub acuzare a preşedintelui Richard  Nixon, în cadrul anchetei afacerii Watergate; la 8 august 1974, acesta îşi înaintează demisia.

 

 

 

 

 

1976:  Fostul prim-ministru japonez Kakuei Tanaka este arestat sub suspiciunea de încălcare a legilor de schimb valutar şi de comerţ exterior, în legătură cu scandalul de luare de mita  Lockheed.

 

 

 

 

1980 : A murit Muhammed Reza Pahlavi, ultimul şah care a condus Iranul între 1941-1979 (n.26.10.1919) .

 

 

 

 

 

 

 

 

1982: Liderul mercenar “Colonelul Mad Mike” Hoare, a fost găsit vinovat de deturnarea unui avion cu care a încercat sa  patrunda  în Seychelles pentru a da o lovitura de stat.

 

 

 

 

 

Mercenarul Mike Hoare

 

 

 

El şi alţi şase bărbaţi au fost găsiţi vinovaţi de confiscarea  ilegala a  unui  avion, la  aeroportul din  Durban, in Africa de Sud.

După un proces de patru luni şi jumătate, Curtea Supremă de Justiţie  a statului Sud African Natal, aceştia sunt condamnati la termene de detentie variind  intre 10 la 15 ani.

 

 

 

 

 

1984: A murit actorul britanic de film  James Mason; (n.15.05.1909).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1990:  Proclamarea suveranităţii Republicii Belarus. Independenţa de stat a acestei tari este proclamată la 25 august 1991 şi se adoptă la 19 septembrie 1991 numele de Republica Belarus.

 

 

 

 

1990: Parlamentul a decis ca 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României.

 

 

 

 

1996:  O bombă a explodat la Jocurile Olimpice de la Atlanta (SUA) provocand  un mort şi 111 răniţi.

 

 

 

 

 

 

 

 

2000:  A încetat din viaţă publicistul şi comentatorul radio Eugen Preda, primul director general al Radiodifuziunii Române dupa Revolutia din 1989 (1990-1994).

 

 

 

 

Imagini pentru director eugen preda

 

 

 

 Eugen Preda, (29 septembrie 1929- 27 iulie 2000), publicist şi comentator de radio; primul director general al Radiodifuziunii Române după decembrie 1989 (ianuarie 1990-septembrie 1994); a lucrat la Radiodifuziunea Romană din martie 1950; a scris cărţi de istorie a politicii şi a economiei contemporane, precum şi cărţi de evaluare a contextelor militare postbelice; după 1990 întreagă sa energie s-a concentrat asupra reorganizării Radiodifuziunii  şi a obţinut prin lege  funcţionarea  SRR pe 4 canale naţionale şi reţeaua studiourilor regionale.

 

 

 

 

 

2003:  A încetat din viaţă actorul american de comedie Bob Hope; (n. 29 mai 1903).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006: Cercetătorii americani de la Universitatea din Maryland au obţinut un vaccin împotriva sindromului respirator acut sever, boală declanşată în 2003 în Guangdong – China şi care s-a răspândit în întreaga lume, provocând moartea a peste opt mii de persoane.

 

 

 

 

 

2007: A decedat  Victor Frunză, scriitor si jurnalist dizident roman; (n.08.06.1935, Dumitreşti, judeţul Râmnicu-Sărat).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Pantelimon

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Pantelimon

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Pantelimon s-a nascut in anul 284 in orasul Nicomidia. A trait in timpul imparatului Maximian (286-305). La nastere a primit numele de Pantoleon, care inseamna “cel in toate puternic ca un leu”, un nume pagan, caci tatal sau impartasea credinta in zei.

Insa Evula, mama sa, era crestina. Aceasta moare la putini ani de la nasterea lui Pantoleon. La indemnul tatalui sau termina Scoala de Medicina din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin.

Afla de la preotul Ermolae ca Hristos este singurul doctor adevarat. Dupa ce ridica din moarte un copil care fusese muscat de o naparca, prin chemarea lui Hristos, cere sa fie botezat.

Dupa ce primeste botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care inseamna “cel cu totul milostiv”.

Sfantul Pantelimon ajunge dupa putina vreme la o cunoastere desavarsita a artei medicale, incat, imparatul Maximian care ii remarcase calitatile, intentiona sa il ia la palat ca medic particular.

Dupa ce a vindecat un orb, imparatul i-a cerut lui Pantelimon sa renunte la credinta crestina. Pentru ca a refuzat, sfantului Pantelimon i s-a taiat capul.  In loc de sange, a curs lapte din  trupul sau.

Din anul 303, anul mortii sale, Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tamaduitor al bolnavilor, mai multe spitale si asezaminte poarta numele sau.

Sfantul Mucenic Pantelimon este chemat in rugaciuni de catre preotii Bisericii la Sfintirea Apei si la Taina Sfantului Maslu, impreuna cu Sfantul Sfintit Mucenic Ermolae si cu ceilalti sfinti doctori fara de arginti si facatori de minuni.

Mentionam ca la Manastirea Rusicon din Muntele Athos, se afla Capul Sfantului Pantelimon.

Moastele Sfantului Pantelimon sunt prezente si in Catedrala din Constanta, Catedrala Episcopala din Galati, Catedrala Mitropolitana din Iasi, Manastirea Oasa din Alba Iulia si in mai multe biserici din Bucuresti : Biserica Sfantul Stelian Lucaci (str. Logofat Udriste), Biserica Sfantul Dumitru Posta (in spatele Muzeului de Istorie a Romaniei), Manastirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfantul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfantul Alexie (Calea Serban Voda, nr. 123), Biserica Sfantul Pantelimon (str. Iancu Capitan, nr. 24).

Cum putem sa ne asemanam Sfantului Pantelimon?

La aceasta intrebare, Parintele Teofil Paraian raspunde: “Nu suntem doctori, nu suntem tamaduitori, dar mangaietori putem fi, alinatori de suferinta cu putere omeneasca, asta o putem face si noi.

Si daca facem cele la masurile noastre, face si Dumnezeu prin noi ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastra. Si atunci, iata ca suntem si noi pe calea Sfantului Mare Mucenic Pantelimon…”

 

  

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=1y0RtTdHc3A

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

  1. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  2. wikipedia.org/wiki/Eugen_Co%C8%99eriu

  3.    Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  4. Istoria md.

  5. Istoricul zilei blogspot.com.

  6. Mediafax.ro

  7. Wikipedia.ro

 

 

 

27/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

5 comentarii »

  1. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 27/07/2018 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.