O ISTORIE A ZILEI DE 26 IULIE. VIDEO
26 iulie, istoricul zilei
811: Batalia de la Pliska – Imparatul bizantin Nichifor I (Nikeforos Genikos) este ucis, iar moștenitorul sau, Staurakios, este grav rănit, de bulgarii conduşi de hanul Krum.
Armata bizantină a invadat si au incendiat capitala bulgara Pliska, fapt ce le-a oferit bulgarilor răgazul necesar pentru bătălia decisivă care a avut loc în ziua de 26 iulie 811, cel mai probabil în trecatoarea Barbitsa .
Miniatura 50-a din Cronica lui Constantin Manasses: Împăratul Nicefor I atacă Bulgaria dar este prins de către bulgari – foto: ro.wikipedia.org
Bulgarii au folosit tactici de ambuscadă și au surprins noaptea forțele bizantine, anihilându-le aproape in totalitate.
După bătălie, hanul bulgar Krum a poruncit să se confecționeze din craniul împaratului Nichifor I o cupa din argint, pe care a folosit-o ca pocal de băut în timpul ospețelor.
Batalia de la Pliska a însemnat una dintre cele mai teribile infrangeri din istoria bizantina care dus chiar la prevenirea timp de 150 de ani a invaziilor bizantine in Balcani, ceea ce a permis expansiunea teritoriala a imperiului bulgar.
1309: Henric al VII- lea este recunoscut ca rege de Papa Clement al V- lea.
Henric al VII – lea (germană: Heinrich, n. cca 1275 – d.24 august 1313), a fost rege al Germaniei (sau Rex Romanorum) din 1308 și imparat al Sfântul Imperiu Romano- German de la 1312.
El a fost primul imparat apartinand Casei de Luxemburg. În timpul scurtei sale domnii, a fost implicat in luptele partizane dintre partida Guelfilor și cea a Ghibellinilor in Italia.
1324: Basarab I, voievodul Tarii Românesti (1310-1352), este numit intr-un act emis de Cancelaria maghiara, „Bazarab, woyvodam nostrum Transalpinum” („voievodul nostru transalpin”).
Basarab a acceptat suzeranitatea regelui Ungariei, fiind recunoscut stapanitor efectiv al Banatului de Severin.
În același document este menționată reușita misiunii primite de omul de încredere al regelui, comitele Martin Bogár, care fusese trimis în repetate rânduri pe lângă Basarab, dar fără succes.
Regele accepta existența politică a noului voievodat în schimbul recunoașterii suzeranității sale.
Cu toate acestea, un an mai târziu, Basarab se pare că a rupt relațiile sale cu Ungaria, refuzând plata tributului de vasal. Aceasta a cauzat tensionarea bruscă a relațiilor bilaterale. Un document emis de rege la 18 iunie 1325 îl numește pe voievodul muntean „Basarab transalpinul, necredincios coroanei maghiare” și relatează cum Ștefan, fiul comitelui cuman Parabuh l-a înjosit pe regele ungar, proslăvindu-l în schimb pe Basarab.
Basarab I (1310-1352) – Pictura din Biserica Domnească de la Curtea de Argeș.
Basarab I Întemeietorul, este fondatorul Țării Românești. A fost fiul lui Thocomerius, potrivit unui document oficial emis în 1332 de regele Ungariei, Carol Robert d’Anjou, care după Bătălia de la Posada din noiembrie 1330, îl răsplătea pe comitele Laurentius din Zarand, pentru vitejia sa din acea bătălie, in care armatele maghiare au fost infrante de oastea lui Basarab I.
Textul respectivei diplome conține mențiunea : „Basarab, filium Thocomerii” („Basarab, fiul lui Thocomerius”).
1401: Iosif Muşat a fost recunoscut de Patriarhia Constantinopolului mitropolit al Moldovei , iar scaunul mitropolitan a fost mutat din 1401 de la Radauti, la Suceava.
1471: A murit papa Paul al II-lea (Pietro Barbo) ; (n. 23 februarie 1417).
Inițial ar fi preferat numele de Formosus al II-lea, însă cardinalii l-au convins să renunțe la un astfel de nume. Nici a două alegere (Marcus al II-lea) n-a fost potrivită (numele apostolilor de obicei nu sunt folosite ca nume de papi).
Pietro Barbo a acceptat – în sfârșit, să poarte numele de „Paul al II-lea”, considerand ca Sf.Paul (Sf.Pavel) nu era nici unul din cei doisprezece apostoli, nici unul din cei patru evangheliști.
A luat o poziție ostilă față de Academia Romană. Din punctul de vedere al prezentului era un fel de „anti-umanist”: nici nu stăpânea limba latină.
Este cel care a introdus bareta cardinalilor și a stabilit în 1470 să aibă loc un an jubiliar, odată la 25 de ani.
1476: A avut loc bătălia de la Valea Albă (Razboieni), un eveniment important din istoria medievală a Moldovei. Bătălia s-a purtat între oastea moldovenească sub comanda lui Ștefan cel Mare și armata invadatoare a Imperiului Otoman, condusă de însuși sultanul Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.
Foto: doxologia ro.
Oastea Mica a lui Ștefan cel Mare, denumită așa pentru că era compusă din osteni recrutati de pe moșiile boierilor și dintre târgoveți, era o oaste preponderent călare și relativ bine înarmată, care avea un efectiv de 12-15.000 de oameni. Fiind inferioara numeric turcilor a pierdut batalia, dar a pricinuit otomanilor mari pierderi, impiedicandu-i sa exploateze victoria.
Moldovenii au fost nevoiti să se retraga in garnizoanele de la Cetatea Neamțului, Cetatea Sucevei și Cetatea Hotinului.
Mahomed Cuceritorul, avand o armata care suferise pierderi insemnate,cu liniile de aprovizionare intinse de la Dunare pana la Cetatea Neamtului, va fi silit sa se retraga din fata Oastei Mari a romanilor moldoveni , care se reunise in nordul Moldovei.
Oastea Mare avea in compunere, pe lângă Oastea Mică și cetele de răzeși, care nu erau la fel de bine înarmați, dar care putea ajunge pana la 40 – 50.000 de luptatori.
1605: A decedat la Manila, in Filipine, Miguel de Benavides y Añoza (n. cca. 1552), cleric spaniol și renumit sinolog în epocă, al treilea arhiepiscop catolic de Manila.
Anterior, el a servit ca primul episcop al diecezei de Nueva Segovia și a fost fondatorul de la Universitatii din Santo Tomas din orașul Manila.
1721: S-a nascut baronul Samuel Brukenthal, guvernatorul austriac al Transilvaniei, colecţionar de artă (d. 1803).
Palatul lui din Sibiu, azi Muzeul “Brukenthal”, adaposteste colectia sa de arta; (d. 9 aprilie 1803).
Foto: Baronul Samuel Brukenthal si cladirea muzeului “Brukenthal”din Sibiu
1741: A fost descoperita Peninsula Alaska, când exploratorul Vitus Behring a condus o expediție a marinei ruse la bordul navei Sf. Petru. Echipajul s-a întors în Rusia cu blănuri de vidră, blănuri care au fost considerate a fi cele mai bune din lume.
Rușii nu au colonizat complet Alaska, teritoriul nefiind foarte profitabil. SUA, a negociat achiziția acestei colonii de la Imperiul Rus în 1867, pentru suma de 7,2 milioane de dolari.
Alaska a fost guvernată de armată mulți ani, și a fost neoficial teritoriu al Statelor Unite după 1884, primind oficial acest statut în 1912.
La 3 ianuarie 1959, a devenit oficial unul dintre statele SUA.
1847: Liberia isi declara independenta.
Istoria Liberiei ca entitate politică de sine stătătoare, începe cu sosirea negrilor americani care vor fi cunoscuți ca americano-liberieni.
Sub egida „Societății Colonizatoare Americane”, ei au pus bazele unei colonii în vestul Africii în 1822.
Totuși, identitatea majorității liberienilor de astăzi își are rădăcinile în diverse grupuri indigene de pe actualul teritoriu al acestei tari, care are in prezent o suprafata de 111.370 km2 si o populatie de 4.129.000 locuitori.
La 26 iulie 1847, americano-liberienii își declară independența într-un stat numit „Republica Liberia”.
1856: S-a nascut George Bernard Shaw, dramaturg şi eseist englez, laureat al Premiului Nobel pe anul 1925 (“Pygmalion”, “Sfânta Ioana”, “Candida”); (d.02.11.1950).
1872: S-a nascut Scarlat Demetrescu, scriitor şi unul din marii spiritualişti români; (d. 1945).
A fost profesor de științe naturale și geografie la Liceele Sf. Sava și Gheorghe Lazăr. Simultan a avut o intensă activitate de profesor și publicist si a fost subdirector la Senat, geolog la Institutul Geografic al României și a condus revista spiritistă „B. P. Hașdeu”.
1875: S–a născut renumitul medic, psiholog și psihiatru elvețian, Carl Gustav Jung, fondatorul psihologiei analitice; („Simboluri ale transformării”, „În lumea arhetipurilor”, „Copilul divin”); (m. 6 iunie 1961).
Între 1907 și 1912 a colaborat intens cu Freud, acesta având o influență decisivă asupra lui fiind atras in special de cercetările acestuia legate de isterie și de vise.
Ruptura cu Freud a fost marcată de apariția lucrării Wandlungen und Symbole der Libido (1912), în care Jung a încercat o lărgire a orizontului de interpretare freudian și o implicită critică a acestuia.
Această ruptură îl va duce la elaborarea unui sistem propriu de interpretare psihanalitică, axat pe reintroducerea culturii ca dimensiune fundamentală a omului și pe un ansamblu de concepte noi, deduse din experiența clinică.
1882: Are loc la Bayreuth, premiera operei Parsifal, de Richard Wagner.
1885: S-a nascut scriitorul francez André Maurois ;(“Instinctul fericirii”, “Istoria Angliei”, “Prometeu sau viata lui Balzac”); (d. 9 octombrie 1967).
1887: L. L. Zamenhof editează în limba rusă prima carte despre limba artificială Esperanto.
Ludovic Lazar Zamenhof (Ludovic Lazarus, Ludwik Lejzer, Ludwik Łazarz) ( n. 15 decembrie 1859 – d. 14 aprilie 1917), evreu din Rusia țaristă, a fost oftalmolog, filolog și inventatorul limbii esperanto, cea mai răspândită limbă artificială din lume.
1891: Franţa anexeaza Tahiti, o insulă cu o suprafaţă de 1042 km2 şi o populaţie de 184000 locuitori, situată în Oceanul Pacific , care face parte în prezent din Polinezia Franceză.
1894: S-a nascut scriitorul englez Aldous Huxley, reprezentant marcant al literaturii britanice contemporane, stabilit în 1937 în SUA; a inovat formula romanului prin introducerea tehnicii contrapunctice (romanele “Punct contrapunct”, ”Galben de crom”, “Neînfricata lume nouă”); (d.22.11.1963).
1894: S-a nascut Egizio Massini, dirijor român de origine italiană; (d. 1966).
1908: Procurorul general al Statelor Unite a înființat organizația care a stat la baza FBI- ului din ziua de astăzi.
Biroul Federal de Investigații, în engleză Federal Bureau of Investigation (FBI) ,este o agenție federală de investigații a crimelor și mâna dreaptă a Departamentului de Justiție american.
1914: Serbia si Bulgaria rup relațiile diplomatice.
1916: A decedat chimistul Nicolae Teclu, membru al Academiei Romane; (n. 25.10.1839).
A inventat becul de laborator cu reglare a curentului de aer si gaz, care-i poarta numele.
1924: In Romania a fost adoptata Legea pentru învatamântul primar care prevedea între altele, obligativitatea si gratuitatea invatamantului.
1928: S-a nascut Stanley Kubrick, regizor american de film, autorul unor filme de referinţă din creaţia cinematografică a secolului XX (filmografie: „Spartacus”, „Portocala mecanică”, „Lolita”); (d.07.3.1999) .
1928: S-a nascut matematicianul român Constantin Corduneanu,
stabilit din anul 1978 în SUA
1936: A încetat din viaţă Alexandru Vianu, eseist, traducator si publicist român, fratele mai mic al criticului Tudor Vianu (“Libertate şi cultură”); (n. 21 iunie 1903).
1937: In satul Colonița, județul Lăpușna, România (azi Republica Moldova) se naște Gheorghe Ghimpu (d. 13 noiembrie 2000, Chișinău, Republica Moldova), revoluţionar, profesor și fondatorul mișcării de eliberare naționale românești din R.S.S. Moldovenească, ulterior Republica Moldova.
Foto 27 aprilie 1990:Gheorghe Ghimpu arborează Tricolorul pe clădirea Parlamentului R.S.S.M., actualmente Preşedenţia R.Moldova.
Gheorghe Ghimpu a fost deținut politic în perioada sovietică pentru convingeri sale și participarea la fondarea Frontului Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei (1972).
Gheroghe Ghimpu a fost unul din fondatorii Mișcării de Eliberare Națională, membrul al Comitetului Executiv al Frontului Popular din Republica Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova ales în mod democratic (1990).
Gheorghe Ghimpu, revoluţionar, profesor şi fondatorul mişcării de eliberare naţionale româneşti din R.S.S.Moldoveneasca.
Frontul Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei (F.N.P.), înființat în ilegalitate după războiul doi mondial, avea drept scopuri ieșirea R.S.S.M. din componența Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), formarea Republicii Populare Moldovenești, unificînd și celelalte teritorii românofone din zonă (Nordul Bucovinei, Basarabia istorică, teritorii din stînga Nistrului) și unirea ulterioară cu România. Drapelul Republicii Populare Moldovenești urma sa devină tricolorul, cu o panglică neagră în diagonală, pînă la realizarea Unirii. Un alt scop era organizarea de alegeri libere pentru organele de conducere ale statului.
Limba română pe baza alfabetului latin trebuia sa devină limbă oficială.
Gheorghe Ghimpu și-a trăit clipa de fericire la 27 aprilie 1990, fiind primul care a dat jos drapelul sovietic și a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente Președenția Republicii Moldova.
1939: S-a nascut poetul român Cezar Baltag; (“Madona din dud”, “Sah orb”); (d. 27.05.1997).
1940: S-a născut la Campulung Moldovenesc, actriţa română de teatru şi film, Monica Ghiuţă.
1940: La Salzburg/Austria are loc o întrevedere între Ion Gigurtu (prim-ministru) şi Mihail Manoilescu (ministru de externe), pe de o parte, şi Adolf Hitler şi Joachim von Ribbentrop, de cealaltă parte; Guvernului român i s-a recomandat să răspundă revendicărilor Ungariei horthyste prin propuneri şi negocieri directe.
1941: Este cucerită Cetatea Albă. Se încheie campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei şi Basarabiei.
1943: S-a nascut Mick Jagger, vocalist, chitarist, compozitor şi actor britanic (The Rolling Stones).
1944: Prima rachetă germană V2 lovește Anglia.
1945: Al doilea război mondial: Este trimis Ultimatumul anglo–chino–american care solicita capitularea Japoniei.
1945: Partidul Laburist câştigă alegerile generale din Marea Britanie. Winston Churchill, lider al Partidului Conservator, parăseşte puterea.
1949: S-a nascut Roger Taylor, bateristul formaţiei Queen.
1952: A murit Eva Peron, a doua sotie a generalului Juan Domingo Peron, presedintele Argentinei intre 1946 -1955 si 1973 -1974; (n.07.05. 1919).
1953: In URSS, ziarul partidului comunist sovietic „Pravda” anunţa arestarea lui Lavrentii Beria, fostul şef al politiei politice sovietice KGB, un criminal apropiat al lui Stalin.
1956: Egiptul naţionalizează Canalului Suez.
Criza politico-militară a izbucnit ca urmare directă a hotărârii liderului egiptean Gamal Abdul Naser, din 26 iulie 1956, de a naționaliza Canalul Suez, respectiv respingerea ofertei americano-britanice de a construi barajul de la Assuan.
La 29 octombrie 1955 au fost parașutate unități de elită engleze și franceze lângă orașele Port Said, Port Suez și Ismaelia, pe malul african al canalului, iar Zahal-ul (armata israeliană) a spulberat în 5 zile rezistența armatei egiptene și a ocupat, în totalitate, Peninsula Sinai, oprindu-se pe malul estic al canalului.
Deși înfrângerea Egiptului a fost totală, intervenția vehementă a Moscovei și, în special, a Washingtonului i-a obligat pe englezi, francezi și israelieni să se retragă.
Tratatele semnate vor marca, practic, sfârșitul stăpânirii de peste un secol a celor două state vest-europene beligerante în Orientul Mijlociu. Israelului i s-a garantat libera trecere a vaselor prin canal – garantare care a fost încălcată la prima încercare – și încetarea acțiunilor fedain-ilor – care a fost respectată.
Egiptul a intrat,pentru o perioada în sfera influenței sovietice, devenind unul dintre liderii grupului de state „neangajate”.
1956: S-a nascut la Petrileni, jud. Bihor, politicianul român,Vasile Blaga,fost ministru si lider al Partidului Democrat Liberal.
1959: S-a nascut actorul american Kevin Spacey, laureat al Premiului Oscar in anul 2000, pentru filmul “American Beauty” (“K-pax”).
1964: S-a născut actriţa americana Sandra Bullock.
1967: A murit Alexandru Cişman, fizician român, membru corespondent al Academiei Române (n. 1897); (n. 18.08.1897).
1975: A decedat Ion Cantacuzino, scriitor, producător, scenarist, critic şi istoric român de film, fost director al Centrului National al Cinematografiei.
Ion Filotti Cantacuzino (n.7 noiembrie 1908), a fost fiul prințului Cantacuzino și al actriței Maria Filotti.
1976: Primul card VISA a fost utilizat pentru prima oară , la Thompson Travel, în Burlington, Vermont, SUA, fiind emis de Howard Bank.
Suma tranzacţionată a fost de 178 USD, fiind folosită pentru cumpărarea unor bilete de avion.
Astăzi, exista în întreaga lume mai mult de un miliard de carduri VISA, generând un volum de vânzări de aproximativ 2.000 miliarde dolari.
Cardurile VISA sunt acceptate global în peste 22 milioane de locuri de pe intregul mapamond, dintre care 653.000 sunt bancomate.
1984: A murit sociologul american George Gallup ; a initiat sondajele de opinie ce-i poarta numele; (n.18.11.1901).
2009: A decedat celebrul coregraf american Merce Cunningham, unul dintre artistii care au revoluţionat dansul contemporan; (n.aprilie 1919).
26 iulie este :
In Cuba: Sărbătoare naţională – Ziua Insurectiei Nationale sau “Miscarea de la 26 iulie”.
A fost inceputul revolutiei comuniste, sub conducerea lui Fidel Castro-Ruz, prin asaltul Cazarmii Moncada din Santiago de Cuba (1953).
Foto: Cazarma Moncada
Harta Cubei
In Liberia: Sărbătoare naţională – Proclamarea independenţei (1847).
In Maldive: Sărbătoare naţională – Proclamarea independenţei (1965).
Republica Maldive este o tara formata dintr-un grup de atoli din Oceanul Indian, situata la sud-vest de India în Oceanul Indian, un teritoriu ce conține 1 192 de insule din care 250 sunt locuite.
Populatia este de 329000 locuitori, iar suprafata locuibila este de 298 km2 (1105 loc/km2).
CALENDAR CRESTIN ORTODOX
Sfantul Ermolae; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel
Sfantul Ermolae a fost preot in Nicomidia in timpul imparatului Maximian (286-305). Sfantul Ermolae s-a numarat printre cei doua mii de mucenici arsi de vii din porunca imparatului. Insa, prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, Ermolae, impreuna cu alti doi preoti, Ermip si Ermocrat au scapat nevatamati din foc.
Din viata Sfantului Pantelimon aflam ca acesta trecea in fiecare zi prin fata casei lui Ermolae. Intr-o zi, Sfantul Ermolae l-a poftit in casa si i-a spus ca Hristos este singurul doctor adevarat, care a venit sa ne mantuiasca fara plata.
La auzul acestor cuvinte, in Pantelimon s-a aprins dorul dupa Hristos, incat, la scurt timp, a primit botezul de la acesta.
Sfantul Ermolae a fost torturat si omorat prin decapitare impreuna cu preotii Ermip si Ermocrat.
VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
http://www.youtube.com/watch?v=WoHoe910h9E
Bibliografie (surse):
-
wikipedia.org
-
Istoria md;
-
Istoricul zilei blogspot.com;
-
lessignets com;
-
Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
-
Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric
-
Crestin Ortodox.ro
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/07/26/o-istorie-a-zilei-de-26-iulie-video-4/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de Condamnat la moarte pentru că a cerut Unirea Basarabiei cu România « CER SI PAMANT ROMANESC | 26/07/2018 |
MULTUMESC
ApreciazăApreciază
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/07/26/o-istorie-a-zilei-de-26-iulie-video-4/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de ZIUA DE 26 IULIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 26/07/2019 |