CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Aşa va place istoria? Ce s-a întâmplat in toamna lui 1944 la Budapesta, dupa lovitura de la 23 august din Romania? VIDEO.


 
 
 

Ce s-a întâmplat în toamna lui 1944, la Budapesta, dupa 23 august al nostru!

Chiar nu ştiţi?!

 S-a produs atunci unul dintre cele mai penibile momente din istoria Ungariei, săraci vecinii noştri!

Nici când au fost alungaţi ocupanţii turci din Ungaria, după un secol şi jumătate de paşalâc, scurs fără ca ungurii să mişte în front măcar un deget, ruşinea nu a fost aşa de mare, deşi a fost tare jenant pentru istoricii de mai târziu, că în armata eliberatoare austriacă nu a mărşăluit victorios nici picior de maghiar !…

Şi totuşi în 1944 ruşinea a fost şi mai mare, căci s-a logodit cu penibilul situaţiei în care i-a pus Horthy pe bieţii unguri…

 

 

 

 

Foto: Amiralul Horthy al Ungariei

 

 

Amiralul fără flotă (unii spun că nu ştia nici să înoate), după ce s-a consultat cu întreg guvernul şi cu tot parlamentul ungar, a ieşit pe postul de radio şi a declarat solemn şi marţial că Ungaria iese din război, îşi ia jucăriile şi pleacă acasă, părăsindu-şi aliaţii, adică pe nemţi.

Pe «aliatul german» aşadar.

Deci ce a făcut Mihai al nostru la 23 august, Horthy a făcut in octombrie …

Iar apoi a urmat episodul care, dacă eşti bine crescut, nu te apuci să-l aminteşti unui prieten sau chiar duşman, ungur.

Adică a urmat, ca şi in Romania la 23 august, replica Germaniei, a armatei cu care fusesem aliati până deunăzi.

Bucureştiul a fost bombardat, s-au dat luptele de la Băneasa şi din alte filme de-ale lui Sergiu Nicolaescu, dar, una peste alta, respinşi şi suferind pierderi grele, nemţii au fost nevoiţi să accepte situaţia şi să se retragă. Cu victime, nu puţine, de-o parte şi de alta.

Asta în august, în România, la Bucureşti. La Budapesta,tot aşa, nemţii au reacţionat când s-au văzut trădaţi. Cum?

 La 15 octombrie 1944 Horthy anunța oficial la radio, dupa ce negociase in secret cu rusii,  că Ungaria ieșea din război, însă Hitler afland de discutiile ungurilor cu sovieticii,  îi ordonase cu o zi înainte comandantului de parasutisti  Otto Skorzeny, cel care il eliberase din detentie pe Mussolini, dupa capitularea Italiei in 1943, să plece în Ungaria cu o misiune specială.

In ziua de  15 octombrie 1944 Horthy anunța la radio următoarele: „Țelul de căpătâi al Ungariei a fost politica externă. Prin pace am dorit revizuirea cel puțin parțială a Tratatului de la Trianon. Speranțele noastre în Liga Națiunilor au rămas neîmplinite.

La începutul crizei mondiale, Ungaria nu a avut intenția să ocupe teritorii. Noi nu am avut o intenție agresivă împotriva Republicii Cehoslovacia, Ungaria nu a dorit realipirea prin război a teritoriilor.

Noi am intrat în Bácska  (Bacika, partea de vest a Voivodinei) „numai după prăbușirea statului Iugoslavia. Noi am acceptat prin pace arbitrajul puterilor Axei privind teritoriile luate de România în 1919. Ungaria a fost forțată să intre în război împotriva Aliaților.

Noi nu am dorit să ridicăm ambiția noastră prin putere și nu am avut intenția să ocupăm de la nimeni nici măcar un metru pătrat. Azi este clar că germanii au pierdut războiul. Toate guvernele sunt responsabile pentru destinul lor. Cum zicea Bismarck, „Nu există o națiune care se sacrifică pe altarul alianțelor”.

Aceasta este consecința responsabilității istoriei mele.
În martie anul acesta führerul Adolf Hitler m-a invitat să negociem în ceea ce privește repatrierea armatei maghiare – un subiect ridicat de mine. El m-a informat că Ungaria va fi ocupată de forțe germane. Germania a invadat Ungaria.

Au arestat cetățeni unguri și membri din parlament, și pe ministrul de interne al guvernului, au violat suveranitatea maghiară. Mi-au cerut să desemnez un guvern care se bucură de încrederea Germaniei, guvernul Döme Sztójay. Germania nu s-a ținut de cuvânt.

Sub ocupația germană, Gestapoul a tratat problema evreiască în manieră incompatibilă cu normele umane. Locotenentul Szilárd Bakay, comandantul Budapestei a fost atacat și scos din funcție de agenții germani (…).

Avioanele germane au lansat parașutiști împotriva guvernului. Am primit informații că trupele progermane intenționau să forțeze politica și să răstoarne guvernul nostru pe care l-am desemnat, iar teritoriul Ungariei să devină teatru al operațiunilor Reichului.

M-am decis să-mi apăr Ungaria chiar împotriva aliatului german. Nu permit ca națiunii ungare să-i fie luate libertatea și independența. Am informat reprezentanții al Reichului despre armistițiul militar!”(Admiral Nicholas Horthy Memoirs.”

Comandoul special condus de Skorzeny a dus la îndeplinire operațiunea Panzerfaust: a intrat în Budapesta cu 42 de tancuri din clasa Tiger („Tigru”) și cu unitatea Goliath.

La 16 octombrie 1944, Horthy a fost capturat în palatul regal din Buda, fiind forțat de nemti să revoce armistițiul și să abdice o zi mai târziu.

Miklós, fiul lui Horthy, a fost arestat în aceeași zi și folosit drept ostatec de către Gestapo.

Au fost de ajuns un avion, unul singur, care a zburat deasupra Budapestei şi din care a fost lansat un comando cu cateva zeci de  paraşutişti, si cateva tancuri,  ca să aresteze tot guvernul Ungariei, tot parlamentul şi pe însuşi amiralul lui peşte, punând astfel capăt  în câteva ceasuri, acelui 23 august unguresc.

Horthy a petrecut restul războiului împreună cu familia sub strictă pază SS, rupt de lumea exterioară în castelul Hirschberg din Bavaria. În ciuda ordinului dat de Heinrich Himmler către sfârșitul războiului pentru executarea familiei Horthy, acesta nu a fost dus la împlinire.

Horthy fost arestat de către americani, în mai 1945.

 

 

 

 

 

 
 Otto Skorzeny

 

 

Foto: Otto Skorzeny, comandantul parasutistilor germani care a lichidat incercarea  lui Horthy de a  intoarce armele impotriva Germaniei.

 

 

Precum se vede, au încercat şi ungurii lui Horthy, dar nu i-a ţinut cureaua să facă şi ei un 23 august ca lumea !

Iar nereuşita asta, unii o numesc fidelitate !

În plus, la Bucureşti actul de «trădare» a aliatului german ar fi  fost , opera nefericită şi ruşinoasă a unui grupuscul de veleitari năuci, a unui mic complot ticălos.A unei lovituri laşe de palat!

Pe când la Budapesta s-au pus de acord să trădeze toţi miniştrii şi toţi parlamentarii, în frunte cu şeful statului !

E ca şi când la Bucureşti 23 august ar fi fost organizat de Ion Antonescu însuşi ! Bietul Antonescu, care a plătit cu capul pentru cuvîntul dat de care nu a conceput să se dezică!

S-a dezis Horthy şi are acum statui în toata Ungaria…

În concluzie, notaţi-vă în agendă: au încercat  conducătorii ungurilor, să fie infideli faţă de aliatul german, dar două plutoane de nemţi au fost suficiente ca să-i cuminţească şi să spulbere veleităţile de independenţă sau ce va mai fi fost în capul lui Horthy and company.

Nici vorbă de fidelitate în comportamentul Budapestei, ci de cu totul altceva, mi-e ruşine de ruşinea ungurilor, ca să-i zic pe nume…

Acum, dacă tot veni vorba, s-o ducem până la capăt, întrebându-ne cu seriozitate ce a vrut de fapt Horthy, când era pentru toată lumea evident că nu avea nici o şansă de reuşită.

Totul a semănat cu o operetă, cu un vodevil, drept care nici sancţiunea germanilor nu a fost prea severă. Se pare că nimeni nu a murit, nimeni nu a fost rănit măcar. Comédie în toată regula!…

Eu am o explicaţie: se pare că la Moscova Stalin i-a cerut lui Litvinov un răspuns la întrebarea ce facem cu Transilvania la sfârşitul războiului?

Cui o dăm, României sau Ungariei?

Propunerea lui Litvinov: o dăm celor care întorc primii armele împotriva Germaniei.

Propunerea i-a plăcut lui Stalin şi a aprobat-o spre a fi aplicată la momentul potrivit.

Unii spun că ideea i-ar fi aparţinut lui Valter Roman, rezident la Moscova pe vremea aceea.

 Este evident însă, din cele petrecute la Budapesta în martie 1944, că Horthy şi ai săi au aflat de această decizie a Moscovei şi au încercat să fie ei «primii».

Măcar aşa, de ochii lumii, să bifeze că au făcut-o, dar nu le-a mers…
Dincolo de orice speculaţie şi alte ipoteze, există o certitudine …sigură: încercarea nereuşită de a trăda, nu se numeşte fidelitate prostească.

Post scriptum.

Mai rămâne întrebarea: cine a informat Budapesta despre cele decise la Moscova? Stalin, Litvinov sau Valter Roman?

Dacă este adevărat, cum pretind unii istorici, că Valter Roman la un moment dat, imediat după 23 august 1944, ar fi susţinut ideea ca Transilvania să se constituie într-un stat de sine stătător, atunci întrebarea noastră şi-a găsit răspunsul.

 

 

Surse: prof. Ion Coja, site personal  si  Wikipedia.ro

 

 

Nota:

După 1990, având acces la arhivele KGB vreme de câteva săptămâni, istoricul Gheorghe Buzatu a descoperit, printre alte ticăloșii cominterniste, și actul de trădare săvârșit de Valter Roman, tatăl lui Petre Roman: în 1945-46 a insistat pe lângă Litvinov (adjunct al ministrului de externe sovietic) și pe lângă Stalin, ca Transilvania să nu revină la România, ci să se constituie ca stat independent!

Asta după ce a eșuat în încercarea de a face ca Ungaria să capete, la sfârșitul războiului, întreaga Transilvanie…

Istoricul sovietic T. M. Islamov, a publicat documente care arată clar că Valter Roman „ar fi pledat în fața membrilor Comisiei Litvinov în favoarea înființării statului independent Transilvania, girat de marile puteri Uniunea Sovietică, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie”.
Fiul lui Valter, Petre Roman, contestă cele spuse de istoricul sovietic, spunând ca tatăl său ar fi susținut rămânerea Transilvaniei ca provincie a României.

A fost un patriot, nu-i asa !

 

 

 

 

 

 

26/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , ,

31 comentarii »

  1. Reblogged this on wyorash's Blog.

    Apreciază

    Comentariu de wyorash | 29/07/2015 | Răspunde

    • asa e, ungaria e singura tara din lume suta la suta onesta. teritoriile si le-a obtinut prin munca cinstita, cu sudoarea fruntii, cum se spune…ma rog, si cu cate ceva primit mostenire de la stramosi…in fine, alea ar fi fost prin asia, dar a facut schimb cinstit de teren cu ceva populatii din europa, cu acte in regula tot-tot, sa nu apara barfe. nu a ravnit niciodata la teritoriile altora, chiar daca acei altii erau niste pastori primitivi, nu a facut niciodata politica murdara, a daruit in stanga si in dreapta… tot felul de chestii, sa le zicem asa, nu a oprimat pe nimeni, fie nobili, fie tarani, a avut pentru oricine o vorba frumoasa, nu si-a tradat aliatii, cum spuneam, desi nu a priceput niciodata de ce ar fi avut nevoie de aliati atata vreme cat nu putea avea dusmani, ci numai prieteni, dar, finalmente, fiindca „baietii buni nu are noroc”, i s-au rasplatit bunele cu rele si a ramas fara 2/3 din teritorii (nu ca austria, fosta serva…ma rog, nu serva, ca ungaria nu a oprimat pe nimeni, fosta aliata, asadar, deci nu ca austria, care a avut vreo doua palme de pamant, fiindca a fost un nimeni in istoria lumii, iar acum e cat china si tot mai cere, condamnand vehement trianonul)….
      stimate domn, sincer acum, dumneavoastra sunteti imun la greata? exista o senzatie indeobste intalnita la toti oamenii, care duce la voma in cazuri mai importante, numita greata: domnul meu, dumneavoastra nu o aveti?

      Apreciază

      Comentariu de corne | 11/12/2015 | Răspunde

  2. Ungaria nu si-a tradat niciodata aliatii…..Pt acest devotament a pierdut 3\4 din teritorii …

    Apreciază

    Comentariu de Otto Vas | 30/07/2015 | Răspunde

    • Pai tocmai ai aflat din acest articol ca Ungaria a incercat sa iasa din alianta cu Germania nazista aliata si a fost fortata de armata germana sa ramana in razboi. Faptul ca nu i-a mers sa paraseasca tabara germana , nu este o dovada ca Ungaria ar fi fost fidela aliatului sau german, asa ca las-o mai moale cu romantismul asta de doi bani,pentru ca in politica primeaza interesele nationale si nu tratatele care sunt intotdeauna si de catre toata lumea incalcate, daca nu mai corespund interesului national. Ia vezi tu ecum Ungaria da gratios cu nasul de zeci de ani , sa incalce Tratatul de la Trianon pe care l-a semnat plina de seriozitate…
      La fel contesta si tratatul de la Paris(1947), privind granitele in Europa postbelic…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 31/07/2015 | Răspunde

      • Nu de armata germana a fost fortata ungaria. A fost suficient un pluton.

        Apreciază

        Comentariu de eu | 02/08/2015

      • A fost un batalion…. al armatei germane….

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 02/08/2015

    • Ungaria nu a pierdut teritorii proprii ci furate, ocupate abuziv. Drept dovada, din cei 10 mil de locuitori din teritoriile asa zis pierdute peste 7 mil nu erau maghiari ci romani, sarbi, ucraineni, etc. Nu mai confundati ocupatia fortata sau altfel spus posesia cu dreptul de proprietate.

      Apreciază

      Comentariu de eu | 02/08/2015 | Răspunde

    • Care teritorii? Ale serbiei, slovaciei, transilvaniei? Ungaria nu a avut niciodata acele teritorii. Au fost state, principate in imperiul habsburgic si apoi, dupa eliberarea ungariei de sub turci s-a format imperiul austro-ungar cu anexa ungureasca si restul de teritorii…

      Apreciază

      Comentariu de ciobi | 12/12/2015 | Răspunde

    • E o prostie… Ungurii a trădat de când au apărut pe aceste meleaguri…si dc nu crezi întreabă pe austrieci! Dar eu nu vad asta ca un defect, pur și simplu este în firea umana.. Toți trădează…

      Apreciază

      Comentariu de Bogdan | 07/08/2016 | Răspunde

  3. In 1955 tatal meu a primit ordin de retragere prin care se pierdea Banatul . Asta neoficial si fara nici o proba.

    Apreciază

    Comentariu de Zglobiu Adrian | 01/08/2015 | Răspunde

  4. Deci acest articol este patetic! Scriu de pe telefon asa ca nu intru in amanunte, tot ce vreau sa zic este ca nu se pot face astfel de comparati. In primul rand Skorzeny nu a fost oricine, in al doilea romanii erau primi care fugeau de pe campul de lupta in al doilea razboi mondial doar cand vedeau rusii apropiindu_se. Cum spunea Hans Ullrich Rudel ‘k pacat ca nu am suficienta munitie astel i-as fi omorat pe toti’ referinduse la roamanii dezertori. Hai sa radem acum ca Yugoslavia a fost cucerita in 5 zile, Grecia in doua saptamani, eben-emael de 72 parasutisti, etc etc pot da 100 de exemple. A da, nu sunt ungur

    Apreciază

    Comentariu de mirel | 02/08/2015 | Răspunde

    • Folosesti neadecvat cuvantul „patetic”,urmare sigura a presiunilor facute asupra lexicului de limba engleza din filme si muzica rock.Asta ar fi scuzabil,daca d-ta nu ai face niste judecati de valoare absolut penibile.In primul rand nu a spus nimeni ca Skorzeny ar fi fost un oarecare…

      In al doilea rand,aici nu s-a discutat despre vitejia in lupta a soldatului roman,dar daca vrei niste referinte autorizate,iti dau eu cateva declaratii ale unor generali germani cunoscuti cu privire la acest subiect :
      „Când au fost întrebaţi mai mulţi ofiteri germani – care erau cei mai buni soldaţi din cadrul Axei neaparţinând Germaniei: finlandezii, croaţii sau ungurii – generalul Hans Speidel – fost general al Wehrmachtului şi ulterior Şeful Statului Major NATO a răspuns:
      “Nici unii. Românii. Daţi-le nişte ofiţeri de treabă şi sunt cei mai buni soldaţi pe care îi puteţi avea”.
      Fostul commandant din Creta, generalul Heinrich Kreipe, care conduse o divizie pe frontul din Kuban (sud de Stalingrad) unde-i văzuse pe români în acţiune, a răspuns la întrebarea unui ofiţer britanic referitoare la cine a fost cel mai bun aliat militar al germanilor:
      “ A, românii desigur. Au fost neînfricaţi în atac şi dacă trebuiau să apere o poziţie erau ca nişte câini de pază! Rezistau uneori până la ultima suflare”.
      Astfel de declaratii sunt mult mai numeroase, iar daca unii nemti au acum ura fata de romani,este tocmai pentru ca Romania a intors armele impotriva lor.O facuse mai inainte Italia,au incercat dar n-au reusit dupa cum vedem ungurii,au facut-o putin mai tarziu finlandezii.
      Sfatul meu este sa nu mai incerci in viitor sa-ti critici strabunii care si-au varsat sangele pentru aceasta tara.Daca ar face-o dusmanii acestui neam ,as intelege,dar e de neinteles cand bancurile proaste antiromanesti vin din partea unui roman.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 03/08/2015 | Răspunde

      • P.S.Chiar daca scrii pe telefon,ar trebui sa stii ca o fraza nu se incepe cu „deci”..

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 03/08/2015

      • Razboiul a fost groznic soldati romani erau viteji cu toate ca erau pe front flamanzi si descultii cu curaj in prima linie lupta soldatul roman – cine nu gandeste la cei care au murit pe front si au fost raniti mai bine sa taca Rusine celui ce murdareste amintirea celor cazuti in razboi …

        Apreciază

        Comentariu de enneea | 11/12/2015

      • Apropo, sa nu uitam de cele 1000000 de pierderi romanesti in timpul razboiului… daca s-ar fi predat sau ar fi fugit, sigur nu mai erau asa de multi morti… fapte dovedite de jertfa enorma si nu de vorbe aruncate de copii ignoranti la adresa parintilor/bunicilor lor… mi-e scarba de astfel de oameni care arunca noroi in toata munca si jertfa strabunilor nostri

        Apreciază

        Comentariu de ciobi | 12/12/2015

  5. Cea mai extinsa oferta de lucru! Lucram deja cu foarte multi oameni! NU este
    necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la
    zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala.
    Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-
    time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta
    de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti
    textul ”Info” la adresa de email: mihailgheorghe48@gmail.com

    Apreciază

    Comentariu de jipamihail | 11/12/2015 | Răspunde

  6. […] Dacă este adevărat, cum pretind unii istorici, că Valter Roman la un moment dat, imediat după 23 august 1944, ar fi susţinut ideea ca Transilvania să se constituie într-un stat de sine stătător, atunci întrebarea noastră şi-a găsit răspunsul. (sursa: cer si pamant romanesc) […]

    Apreciază

    Pingback de Aşa va place istoria? Ce s-a întâmplat in toamna lui 1944 la Budapesta, dupa lovitura de la 23 august din Romania? VIDEO. - Nationalisti.ro — Nationalisti.ro | 12/12/2015 | Răspunde

  7. […] Dacă este adevărat, cum pretind unii istorici, că Valter Roman la un moment dat, imediat după 23 august 1944, ar fi susţinut ideea ca Transilvania să se constituie într-un stat de sine stătător, atunci întrebarea noastră şi-a găsit răspunsul. (sursa: cer si pamant romanesc) […]

    Apreciază

    Pingback de Aşa va place istoria? Ce s-a întâmplat in toamna lui 1944 la Budapesta, dupa lovitura de la 23 august din Romania? VIDEO. | Stiri pe surse | 12/12/2015 | Răspunde

    • Trebuie sa precizez ca bunicul lui Valter Roman (tatal lui Petre Roman) a fost rabin.
      Tatal lui Valter Roman (născut Ernő Neuländer la 7 octombrie 1913, Oradea – d.11 noiembrie 1983),(adica bunicul lui Petrica Roman, acum liberal,fost fsn-ist), era functionar de banca la Oradea.

      După 1990, având acces la arhivele KGB vreme de câteva săptămâni, istoricul Gheorghe Buzatu a descoperit , printre alte ticăloșii cominterniste, și actul de trădare săvârșit de Valter Roman, tatăl lui Petre Roman: în 1945-46 a insistat pe lângă Litvinov (adjunct al ministrului de externe sovietic) și pe lângă Stalin, ca Transilvania să nu revină la România, ci să se constituie ca stat independent! Asta după ce a eșuat în încercarea de a face ca Ungaria să capete, la sfârșitul războiului, întreaga Transilvanie…

      Istoricul sovietic T. M. Islamov, a publicat documente care arată clar că Valter Roman „ar fi pledat în fața membrilor Comisiei Litvinov în favoarea înființării statului independent Transilvania, girat de marile puteri Uniunea Sovietică, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie”.
      Fiul lui Valter, Petre Roman, contestă cele spuse de istoricul sovietic spunând ca tatăl său ar fi susținut rămânerea Transilvaniei ca provincie a României.
      Patriot, nu-i asa !

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 12/12/2015 | Răspunde

  8. Maghiarii au fost de cel puțin 2 ori salvați de armata românească. Ultima oară după ce Horty a demonstrat lumii întregi câtă încredere poți avea în războinicul maghiar: de când se știu ei au fost prădători de localități din care lipseau bărbații. Trăgeau și ei cu arcurile, și dacă vedeau că nu le răspunde nimeni, deveneau eroi și omorau copiii, femeile și bătrânii. Cum se apropia un pâlc de ostași, fugeau de rupeau pâmântul, sau se predau și se plângeau că nu au ce mânca. Au fost bătuți de oastea țăranilor daci la Bobâlna, de Horia , de Doja, de Avram Iancu… Norocul lor că interveneau rudele din Polonia, Austria, Turcia…

    Apreciază

    Comentariu de Iovan | 14/12/2015 | Răspunde

  9. Transilvania e pamint rominesc e tara romineasca formata prin unirea principatelor romine care vorbeau aceeasi limba si veneau din aceeasi stramosi vesnici pe acest pamint ”noi sintem romini ,noi sintem aici pe veci stapini ”niciodata nu am suportat prostia ungureasca nici in armata nici mai tirziu se pare ca in ciuda eforturilor altor state precum austria germania rominia de a i civiliza ei ramin tot primitivi ii asteptam sa vina sa ia transilvania dar sa stie ca noi ne iubim tara iar pentru noi tara e ca si copilul nostru e viata noastra cu bune si cu rele sper ca in viitorul apropiat si basarabia sa redevina ceea ce a fost alaturi de pamintul pe care Stefan cel Mare l a cumparat cu singele vitejilor intr o zi acest vis al tuturor rominilor se va implini ROMINIA MARE sarbatori fericite tuturor rominilor de pe acest pamint sa ciocnim impreuna paharul cu sampanie al noului an ce va veni traiasca rominia mare traiasca toti rominii de pretutindeni sa fim uniti si iubitori pentru copii nostri pentru nepotii nostri si pt toti urmasii urmasilor nostri

    Apreciază

    Comentariu de Claudiu Dinescu | 16/12/2015 | Răspunde

  10. Mirele,ești o nimicarniță de om.
    Unde,paștele tău,știi tu că soldații români fugeau,într-o bătălie?
    Și la Stalingrad,au rezistat până în momentul în care presiunea rușilor a devenit uriașă în comparație cu halul de înzestrare cu care i-a trimis auto-intitulatul mareșal,ăla care înainte de a zsrvi interesul României,voia să-i fie fidel psihopatului de la Berlin.
    Când au intrat rușii în București,acesta era liber de germani,armata regală deja se bătea cu nemții mult dincolo de București,singură.
    Mai citește,băiețel,cărți serioase,și pe urmă îndrăznește să vorbești.

    Apreciază

    Comentariu de Maria R. | 30/07/2016 | Răspunde

  11. Mai oameni buni unde sa fuga saracii romani tatal meu a fost incorporat fortat si trimis pe front in linia intai romanii si cei ce nu erau nemti erau trimisi in fata daca incercau sa fuga cum spun unii erau maziliti fara drept de apel .A batut un capitan neamt si a fost bagat in batalioanele mortii obligati sa lupte pana la ultimul om .A cazut prizonier la rusi a avut de ales prizonier in Siberia s-au in linia intai cntra nemtilor in divizia Tudor V

    Apreciază

    Comentariu de Antal Francisc | 11/12/2016 | Răspunde

  12. Ce sa spun de unguri nu ma intereseaza este istoria lor ,in leg de autonomia Transilvaniei din punct de vedere administrativ si financiar ar fi ok si nu doar pt Transilvania.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 31/07/2017 | Răspunde

  13. Ati uitat de Ip,si Traznea,voi cei care laudati ungaria!?Rusine voua tradatorilor !

    Apreciază

    Comentariu de aius | 31/07/2017 | Răspunde

  14. Am citit o broșură publicată prin 195?, cu autor Valter Roman. Regret că acum nu vă pot oferi citate. VR era mai mult decât stalinist, era anexionist.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 22/04/2019 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.