CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 25 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

Anul 306: Constantin cel Mare a fost proclamat de către trupele sale,  împărat roman, dupa moartea lui Constanțiu I (Constantius Chlorus).

 

 

 

 

 

 

  Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (n. 27 februarie 272 – d. 22 mai 337), cunoscut sub numele de Constantin cel Mare, a fost impărat Roman între 306 și 337.

 

 

 

 Aclamat ca împărat de către armata la Eboracum (astazi York),  Constantin, care era de origine de origine traco-iliră, a iesit victorios într-o serie de războaie civile împotriva împăraților Maxențiu și Licinius, devenind conducător unic al Imperiului Roman, atât la vest și la est in  324 AD.

 

 

 

 

315:  La Roma este finalizata constructia Arcului lui Constantin, in apropiere de  Colosseum.

Senatul roman a ridicat acest arc  de triumf pentru a comemora victoria lui Constantin asupra lui Maxentius, la Podul Milvius, în ziua de 28 octombrie 312 e.n.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arcul măsoară 35,70 metri lungime, 7,40 metri lățime și 31,10 metri înălțime. El este străpuns de trei deschideri boltite, din care cea din mijloc este mai înaltă.

A fost amplasat pe traseul Viei Triumphalis, pe porțiunea dintre Circus Maximus spre Forum Romanum, între Colosseum și Palatin.

Această cale triumfală începea în Câmpul lui Marte, trecea pe la Circus Maximus și ocolea Palatinul până la Arcul lui Constantin.

Imediat după acesta cotea la stânga pe Via Sacra, trecea pe sub arcul de triumf al lui Titus și pe sub cel al lui Septimius Severus și urca pe Capitoliu urmând panta Clivus Capitolinus.

 Este ultimul din seria arcurilor de triumf construite la Roma  si la constructia sa au fost utilizat sistematic elemente preluate  de la monumente ridicate anterior.

 

 

 

VIDEO:

http://youtu.be/DDP8FD5Z8UY

 

 

 

 

 

1109 : S-a nascut  regele Afonso I al Portugaliei fiul lui Henric al Burgundiei, conte de Portugalia și a Teresei de León, fiica ilegitimă a regelui Alfonso al VI-lea al Castiliei si Leonului (d.06.12.1185).

 

 

 

 

 

 

Imagine similară

 

 

 

 

 

A fost primul rege al Portugaliei, declarându-și independența față de Regatul Leonului, proclamată pe 26 iulie 1139, imediat după batalia de la Ourique, in care fortele maurilor conduse de califul  Ali ibn Iusuf au fost infrante.

 

 

 

 

1261: Sub conducerea lui Alexios Strategopoulos,  niceenii au recucerit Constantinopolul, moment care a marcat sfârşitul Imperiului latin de Constantinopol, intemeiat de Cruciaţi si reinstaurarea Imperiului Bizantin.

 

 

 

 

1593: Henric al IV-lea, abjura credinţa protestantă,trecând la catolicism  pentru a accede la tronul Franţei.

 

 

 

 

Imagine similară

 

 

 

Henric  a ales să se convertească la catolicism, pentru a avea acces la tronul Franţei.

A adoptat formal religia catolică la 25 iulie, la Catedrala Saint -Denis din Paris, prilej cu care ar fi rostit celebrele cuvinte „PARIS VAUT BIEN UNE MESSE” (Parisul merită o liturghie).

 

 

 

 

 

1603: Iacob al VI-lea al Scoţiei este încoronat rege al Angliei (Iacob I al Angliei), iar  regatul Angliei și regatul Scoției devin o uniune personală.

 

Uniunea politică definitivă a celor doua state, va avea loc în anul 1707.

 

 

 

 

 

  1788: Genialul compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart, a terminat Simfonia nr. 40 în sol minor (K550).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1797: Amiralul englez Horatio Nelson pierde mai mult de 300 de oameni și brațul drept în  timpul bătăliei cu flota spaniolă la  Santa Cruz de Tenerife (Spania).

 

 

Did Lord Nelson Oppose The Abolition Of Slavery? - HistoryExtra

 

 

 

 

 

 

1799: La Abukir, in Egipt, Napoleon  învinge o armata de 10.000 de otomani, condusa de Mustafa Pașa.

 

 

 

 

 

1822: A decedat scriitorul, compozitorul și pictorul romantic german, Ernst Theodor Amadeus Hoffmann ; (n. 1776).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1848: S-a născut filosoful şi omul politic britanic Arthur James Balfour; (m. 19 martie 1930).

fost prim-ministru al Marii Britanii, ramas in istorie pentru faimoasa Declarație Balfour, care stabilea Palestina drept camin national al evreilor.

 

 

 

 

 

 

1864: S-a nascut  Ioan Bogdan, istoric şi filolog român, membru şi vicepreşedinte al Academiei Române; (d. 01.06.1919).

 

 

 

 

Ioan Bogdan - Wikipedia

 

 

A fost autorul unor studii referitoare la limba documentelor slavo-române și creator al filologiei slavo-române.

 

 

 

 

 

 

1909: Are loc prima traversare a Canalului Mânecii cu avionul (Louis Blériot ). Zborul a durat 37 de minute.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1917: Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută sub numele de Mata Hari (n. 7 august 1876),o dansatoare, curtezană și spioana  în serviciul Germaniei  în timpul primului razboi mondial,a fost  găsită de un tribunal francez vinovată de spionaj si a fost condamnată la moarte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost acuzată ca prin actiunile sale, a provocat  moartea a cel puțin 50.000 de soldați si  a fost executată la 15 octombrie 1917, lângă şanţurile castelului francez Vincennes .

 

 

 

 

 

 

 

 

1921: A intrat în vigoare Tratatul de la Trianon,  Franţa, care a consfinţit existenţa unui stat maghiar independent si  trecerea către statele succesoare a 71% din teritoriul Transleithaniei (partea ungară a Dublei Monarhii) şi a 63% din populatie,  în majoritatea ei alcătuită din etnici ne-maghiari.

 

 

Palatul Marele Trianon de la Versaille, Franţa

                       Palatul Marele Trianon de la Versailles, Franţa

 

Tratatul nu a ocupat un rol la fel de important în conştiinţa populaţiei statelor succesoare; în principiu, pentru acestea Tratatul de la Trianon a consfinţit realizarea dreptului la autodeterminare al popoarelor din Transleithania şi a consfinţit o realitate existenta pe teren (majoritatea teritoriilor fusesera deja ocupate de către forţele armate ale României, Cehoslovaciei, Statului Sîrbilor, Croaţilor şi Slovenilor).

Frontierele Ungariei cu statele vecine, astfel cum au fost descrise în tratat au fost delimitate în anii imediat următori. Singura excepţie a fost oraşul Sopron (în limba germana Odenburg) din Burgenland care, în urma unui plebiscit ţinut la data de 14 decembrie 1921, a decis să rămînă parte a Ungariei.

Dispoziţiile tratatului referitoare la minorităţile din Ungaria au fost aplicate parţial, astfel ca procesul de asimilare a acestora a continuat, Ungaria fiind în prezent unul din statele cele mai omogene etnic din Europa.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Franţa la Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România) pe de o parte şi de Ungaria de altă parte. Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele între statele succesoare ale Austro-Ungariei: Austria, Ungaria, Regatul Sîrbilor Croaţilor şi Slovenilor (stat redenumit ulterior Iugoslavia), Cehoslovacia, precum şi între România şi Ungaria.

Tratatul este divizat în patru părţi.

 • Prima parte include Pactul Ligii Naţiunilor (parte comuna pentru toate tratatele de pace încheiate după Primul Război Mondial).

 • Partea a doua (articolele 27-35) defineşte frontierele Ungariei cu statele vecine. În principiu, acestea sunt actualele frontiere ale Ungariei. Frontiera româno-ungară este descrisă în sectiunea a doua a articolului 27 (traseul actualei frontiere între România şi Ungaria). În principiu, Tratatul consfinţea includerea teritoriului Croaţiei, Sloveniei şi Voivodinei în cadrul Regatului Sîrbilor, Croaţilor şi Slovenilor, a Slovaciei şi Ruteniei în cadrul Cehoslovaciei, a Transilvaniei şi părţii răsăritene a Banatului în cadrul României şi a Burgenlandului în cadrul Republicii Austriei.

 • Partea a treia (articolele 36-78) intitulata “Clauze politice pentru Europa“, conţinea o serie de clauze privind, pe de o parte cadrul bilateral al relatiilor dintre Ungaria şi statele vecine, recunoaşterea unor clauze politice privind anumite state din Europa, dispoziţii referitoare la cetăţenie, protecţia minorităţilor naţionale.

 • Partea a patra (articolele 79-101), intitulată “Interesele Ungariei în afara Europei” conţinea prevederi referitoare la renunţarea de către Ungaria la tratatele încheiate de către Dubla Monarhie cu Maroc, Egipt, Siam (Thailanda de azi) şi China.

 

 

 
Harta destrămării Imperiului Austro-Ungar în urma semnării Tratatului de la Trianon, 1920
 

Harta destrămării Imperiului Austro-Ungar în urma semnării Tratatului de la Trianon, 1920

 

 

 

 

 

1925: Este infiintata Agenţia telegrafica sovietica de ştiri  (TASS).

 

 

 

 

 

 

 

 

1934: Cancelarul austriac Engelbert Dollfuss (n. 4 octombrie 1892) moare asasinat de nazişti.

 

 

 

 

 

 

A fost un politician  membru al partidelor Social Creștin și Frontul Patriei din Austria. După ce a fost ministru al pădurilor și agriculturii, a devenit cancelar federal în 1932 în mijlocul unei crize a guvernului conservator.

La începutul anului 1933 a desființat parlamentul, a interzis Partidul Nazist  și a preluat puteri dictatoriale. 

Dollfuss a fost asasinat, în  timpul unei tentative eșuate de lovitură de stat, de către agenți naziști.

 

 

 

 

 

1941: S-a nascut  Mircea Druc, om politic basarabean; fost prim-ministrul al R. Moldova,  în perioada 25 mai 1990 – 28 mai 1991.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1943: Victor Emanuel al III-lea, regele Italiei, îl destituie pe dictatorul fascist Benito Mussolini.

 

 

 

 

 Imagini pentru Victor Emanuel al III-lea, regele Italiei,photos

Foto: Regele Italiei Victor Emmanuel al III-lea (n.11 noiembrie 1869, Napoli, Italia – d. 28 decembrie 1947, Alexandria, Egipt) şi liderul fascist italian Benito Musolini

 

 

 

  Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie 1883, Predappio lângă Forlì – d. 28 aprilie 1945, Giulino di Mezzegra lângă Como) a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 şi 1943.

 

 

 

 1946:  Statele Unite au testat prima bombă atomică subacvatică, în apropierea atolului Bikini, în Oceanul Pacific.

 

 

 

 

 

 

 

1953: Au inceput la Bucuresti, lucrarile celui de-al III-lea Congres mondial al tineretului, patronat de miscarea comunista si de tarile socialiste (25 iulie – 16 august ).

 

 

 

Imagine din prima zi a congresului, găzduit de Sala Floreasca.

 

 

 

 

 

 

 

1957: Tunisia a devenit republică, iar Habib Bourguiba primul sau preşedinte; (1957-1987).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1958: Liderul comunist roman Gheorghe Gheorghiu-Dej, tine unul dintre cele mai lingusitoare discursuri la adresa Uniunii Sovietice, cu ocazia receptiei date cu prilejul plecarii ultimului esalon al trupelor sovietice din Romania.

 

 

 

 

 

 

 

Pe 24 mai 1958, la Moscova, se semnase Acordul intre Ministerul Fortelor Armate ale Republicii Populare Romane si Ministerul Apararii al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste privind retragerea trupelor sovietice din Romania.

 

 

 

 

 

1958: S-a nascut la Craiova, Varujan Vosganian, fruntaș al comunității armene, om politic liberal român, fost  ministru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1961: Într-un memorabil discurs, președintele american John F. Kennedy subliniază că orice atac asupra Berlin este un atac asupra NATO.

 

 

 

 

 

1964: A murit  sculptorul  român Cornel Medrea (“Victorie”, “Dragoş–vodă şi zimbrul”); (n. 08.03.1888).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1968: Într–un interviu, presedintele american Nixon declara că, în cazul unor viitoare conflicte în Asia, asiaticii  trebuie sa aiba responsabilitati mai mari decât americanii.

Acest punct de vedere este denumit “doctrina Nixon”.

 

 

 

 

 1978: În Anglia se naşte primul copil conceput prin fecundare artificială, fetiţa Louise Brown. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Procedeul a fost pus in practica de profesorii Roger Edwards şi Patrick Steptoe.

 

 

1979:  In conditiile gravei crize de energied in Romania ceaușistă, CPEx-ul a aprobat masuri pentru rationalizarea consumului de carburanți si gospodarirea economicoasa a parcului de autoturisme (inclusiv scumpirea benzinei), precum si măsuri privind reducerea cantitatii de produse alimentare si bunuri de consum ce pot fi scoase din țară de cetațeni romani si straini. (DECRET Nr. 277 din 25 iulie 1979 privind unele masuri pentru raționalizarea consumului de carburanti si gospodarirea economicoasa a parcului de autovehicule).

 

 

 

 

 

1984: Cosmonautul sovietic Svetlana Savitskaia a devenit prima femeie din lume care a ajuns în cosmos.

 

 

 

 

Svetlana Savitskaya, USSR - How Kalpana Chawla, Sunita Williams ...

 

 

 

 

1992: A avut loc la Arad, Forumul monarhist, o întrunire pregătitoare a Congresului tuturor formaţiunilor monarhiste din România.

 

 

 

 

2000: Un avion Concorde s-a prăbuşit, imediat după ce decolase din Paris; în accident au murit toţi cei 109 oameni din avion şi 5 aflaţi la sol.

 

 

 

 

2007: A fost investita în functie  Pratibha Patil, primul președinte  femeie al Indiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010: Organizatia WikiLeaks publica documente secrete despre  razboiul din Afganistan, declansand unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria militară si politica a SUA.

 

 

 

 

 

Julian Assange, the WikiLeaks founder, has said he plans to leave the Ecuador embassy in London

                                            Foto: Julian Assange

 

 

WikiLeaks este o organizație  internațională fondata la 4 octombrie 2006 in Islanda de Julian Assange, care publică documente secrete, provenite din scurgeri de informații în general din surse anonime.

Situl său web, lansat în 2006, aparținea The Sunshine Press.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREŞTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Adormirea Sfintei Ana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adormirea Sfintei Ana este prăznuită în fiecare an pe 25 iulie.

Sfanta Ana era fiica lui Matan. Tatal ei era din semintia lui Levi, iar mama sa din tribul lui Iuda.

Prin post si rugaciune, Ana si Ioachim (sotul ei) au avut un copil la batranete – pe Fecioara Maria, pe care au dus-o la Templul din Ierusalim cand a implinit varsta de trei ani.

Sfantul Ioachim a trecut la cele vesnice la varsta de 80 de ani, iar Ana la 70 de ani, la doi ani dupa moartea sotului ei.

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=izAONgt-CLk

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Istoria md.

 3. Istoricul zilei blogspot.com;

 4. mediafax.ro;

 5. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 6. http://ro.wikipedia.org/

 7. Rador.ro

 

 

 

 

 

25/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: