CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 24 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

24 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 923 : S-a nascut impăratul Suzaku al Japoniei. A fost al  61-lea  imparat al Japoniei,  în conformitate cu ordinea traditionala  de succesiune.

In anul 946, Suzaku a fost  succedat  la tron  de fratele său mai mic, care devine   împăratul  Murakami . 

La 7 octombrie,  anul 952  e.n., imparatul Suzaku  a decedat  la vârsta de 30 de ani.

 

 

 

 

 

 946: A murit Muhammad ibn al-Tughj Ikhshid, conducător al Egiptului si fondator al dinastiei Ikhshidid (n.882).

Abu Bekir Muhammad ibn Ṭughj ibn Juff ibn Yiltakīn ibn furan ibn Furi ibn Khāqān (n.8 februarie 882), a fost un comandant Abbasid și guvernator al Egiptului, care a devenit domnitorul independent al Egiptului și al unei părți din Siria din 935 până la moartea sa. El a fost fondatorul dinastiei Ikhshidid, care a condus regiunea până  la moartea sa, dupa care, Fatimizii au invadat și cucerit Egiptul in anul 969, începând o nouă eră în istoria țării.

 

 

 

 1148: In timpul celei de-A Doua Cruciade, regele Ludovic al VII-lea al Franței asediaza  Damascul.

Asediul a avut loc între 24 iulie și 29 iulie 1148 si s-a încheiat cu o înfrângere  decisiva  a cruciatilor, fapt care a condus la dezintegrarea Cruciadei.

 

 

 

 

 

 

1567: Mary, regina Scoţiei, este forţata  să abdice şi este înlocuita cu  fiul  ei, James al VI- lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

A devenit regină a Scoției în 1542, pe când avea doar o săptămână, iar la  vârsta  de 16 ani, a devenit prin casatoria cu regele Frantei, Francisc I,  regină consort  a Franței.

Pretenția ei asupra tronului englez a generat un conflict de durata  între ea  și regina Elisabeta I a Angliei.

Mary fost decapitata în Anglia la data de 8 februarie 1587 , după o lungă încarcerare în Turnul Londrei, fiind acuzată de conspirație și trădare împotriva verișoarei sale, Regina Elisabeta a I -a a Angliei.

Se desfasoara intre 24 iulie 1772 – 22 martie 1773,  Congresul de pace de la Focşani şi Bucureşti.

Delegaţiile Moldovei şi Ţării Româneşti au cerut independenţa, sub garanţia Austriei, Rusiei şi Prusiei, şi unirea celor două ţări româneşti.

 

 

 

 

 

1783: S-a născut, în actuala Columbie din America de Sud, Simon Bolivar, general şi om politic, unul dintre conducătorii mişcării de eliberare a popoarelor din America Latină (1810-1826) de sub dominaţia spaniolă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bolivar a condus armata care a eliberat Bolivia, Columbia, Ecuador, Panama, Peru şi Venezuela de sub dominaţia spaniolă şi este considerat principalul promotor al răspândirii democraţiei în America Latină; (d. 17.12.1830).

 

 

 

 

 

 

1802: S-a nascut  Alexandre Dumas (tatăl), autor de romane istorice de aventuri, unul dintre cei mai cunoscuti  scriitori  francezi  din lume.

 

 

 

 

15-01-1

 

 

 

 

 Printre creaţiile sale, cunoscute în întreaga lume, se numără romanele „Cei trei muschetari” si „Contele de Monte-Cristo”.

A murit la data de 5 decembrie 1870, în localitatea Puys (Seine-Maritime).

În 2002, corpul său a fost mutat în Panteonul din Paris, alaturi de alte mari personalitati ale Frantei.

 

 

 

 

 

1803: S-a născut compozitorul Adolphe Charles Adam (autor al baletelor  “Giselle”, “Corsarul”); (m. 3 mai 1856).

 

 

 

 1823: In Chile este abolita sclavia.

 

 

 

 

 

 

 

1840: S-a nascut in Ucraina, la Starokostiantîniv, poetul, dramaturgul şi actorul de origine evreiască, Avram Goldfaden.

.

 

 

 

 

În 1876 Golfaden se mută la Cernăuţi, în Bucovina pe atunci posesiune austro-ungara, unde redactează un cotidian în limba idiş – „Dos Bukoviner Israelitishe Folksblatt” („Foaia populară israelită din Bucovina”).

Nereuşind să plătească cheltuielile de înregistrare  ale gazetei şi eşuând în încercarea de a scoate totuşi gazeta sub un alt nume, Goldfaden plecă în România vecină, la Iaşi, unde locuia deja o numeroasă minoritate evreiască.
În anul 1876 a fondat în oraşul Iaşi primul teatru profesionist în limba idiş din întreaga lume.
In acest oras s-a înfiinţat în onoarea sa, Festivalul Avram Goldfaden.
A decedat la 9 ianuarie 1908, la New York.

 

 

 

 

1857 : S-a nascut Henrik Pontoppidan, scriitor danez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură in 1917; (d. 21.08.1943).

 

 

 

 

 

 

 

 

Marea sa trilogie Pământul făgăduinței, este  o veritabilă frescă socială în care, printre evidente influențe autobiografice, se distanțează  de orice idealizare a țăranului, de tip rousseau-ist sau tolstoian. 

 

 

 

 

 

 1862: A murit Martin Van Buren, cel de-al 8-lea preşedinte al SUA; (n. 5 decembrie 1782).

 

 

 

 

1864:  S-a înfiinţat Poliţia de Frontieră, actul de naştere al instituţiei fiind considerat Decretul nr. 892 din 24 iulie 1864, semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care i-a reunit pe grănicerii moldoveni cu cei munteni într-o singură structură, organizată pe zece batalioane grupate în patru “inspectorii”.

 

 

 

 

 

 

1876:  In Romania s-a format un nou guvern in intregime liberal , în frunte cu Ion C. Brătianu, care a condus România până în 1888 (cu excepţia perioadei aprilie-iunie 1881).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1894: S-a nascut  Andrei Oţetea, istoric român, membru al Academiei Române;  (d. 21.03.1977, Paris).

 

 

 

 

 

 

1897: S-a născut Amelia Earhart, pioner al aviaţie şi militantă angajată pentru drepturile femeii (dispărută la 2 iulie 1937 în Pacific).

 

 

 

 

 

 

AP360526021_16.jpg

 

 

 

 

1911: Este redescoperit oraşul  incaș Machu Picchu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         

 

La 24 iulie 1917, stil nou (11 iulie 1917, stil vechi) începe Bătălia de la Mărășești. Victoria trupelor române comandate de generalul Eremia Grigorescu asupra trupelor germane conduse de generalul von Mackensen (24 iulie/6 august-6/19 august).

Victoria Armatei Române din vara anului 1917, face parte din seria marilor bătălii de la: Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, în urma cărora trupele româno-ruse reuşesc să oprească ofensiva germano-austro-ungară, care urmărea scoaterea României din război şi pătrunderea în partea ucraineană a Rusiei.
Ofensiva română a fost pregătită strategic în lunile mai – iunie, cînd au avut loc întîlniri la nivel înalt între oficialităţile române şi ruse.

După eşecurile din 1916, se încerca preluarea iniţiativei pe Frontul de Est printr-o dublă ofensivă: rusă în Bucovina şi românească în sudul Moldovei, în direcţia Brăilei. Detaliile acţiunii erau cuprinse în „Ordinul de operaţie nr. 1638”, semnat de comandantul trupelor române, Alexandru Averescu. Obiectivul Armatei II, căreia se adresa ordinul, era străpungerea frontului în zona Nămoloasa, prin executarea unei ofensive energice pe valea Putnei.

Pentru aceasta Averescu a decis desfăşurarea unui atac general în întreaga fîşie pe care era desfăşurată Armata II, lungă de 37 km, între dealul Arşiţa Mocanului şi Răcoasa. Lovitura principală, inclusiv sectorul de rupere, cu o lărgime de 13 km, a fost stabilită la flancul stîng al dispozitivului, împărţit în două sectoare.

Totalul forţelor Armatei II se ridica la circa 50 000 de oameni, împărţiţi în 56 de batalioane şi 14 escadroane. Dotarea tehnică cuprindea, între altele, 228 de tunuri, 448 de mitraliere şi 21 de avioane. Pe timpul desfăşurării ofensivei, armata a fost sprijinită de Divizia 1 cavalerie, Brigada 2 călăraşi, Brigada de grăniceri, Batalionul 17 pioneri.

Trupele germane şi austro-ungare totalizau 21 de batalioane de infanterie şi 36 de escadroane de cavalerie, înzestrate cu 252 de mitraliere, 142 de tunuri şi sprijinite de un puternic sistem de lucrări genistice. Concomitent cu acţiunea marilor unităţi române a trecut la ofensivă, la flancul stîng al Armatei II, Corpul 8 şi Divizia 3 trăgători Turkestan, din Armata IV rusă, care aveau misiunea de a cuceri vîrful Momîia şi satul Ireşti.

Prin aceasta ofensiva, frontul inamic a fost distrus pe o lăţime de 30 km şi o adîncime de 20 km, fiind eliberate 30 de localităţi.
Pierderile proprii s-au ridicat la 1 466 de morţi (între care 37 ofiţeri), 3 052 de răniţi (73 de ofiţeri) şi 367 de dispăruţi, iar cele provocate inamicului au constat în cîteva mii de morţi, 2 793 de prizonieri (între care 23 de ofiţeri) şi un impresionant material de război (40 de tunuri, 30 de mortiere, 22 de mitraliere etc.).

Urmările victoriei au fost importante pe plan strategic, Armata IX germană, comandată de feldmareşalul August von Mackensen schimbînd direcţia de ofensivă, plănuită iniţial între Siret şi Prut, mai spre nord-vest, în zona Focşani-Mărăşeşti. Acest fapt a reprezentat un ajutor indirect pentru următoarele confruntări din zona de sud a Moldovei, la Mărăşeşti şi Oituz, deoarece gen. Mackensen nu a avut timp să-şi grupeze toate forţele armate pe noua direcţie de atac.

Victoria de la Mărăşesti a fost o adevărată capodoperă de artă militară şi a probat calităţile de comandant ale lui Alexandru Averescu, care îşi nota în jurnalul său că „Poporul României moderne trebuie să-şi întipărească bine în suflet ziua de 11 iulie 1917, cînd în acea zi, pentru întîia dată, armata sa tînără, care-şi primise botezul de sînge numai cu 40 de ani înainte la Griviţa, înscrie în istoria sa prima victorie în adevăratul înţeles al cuvîntului, adică victorie ofensivă şi definitivă”.

 

 

 

 

 

 

Foto: generalul roman Eremia Grigorescu  si maresalul german von Mackensen

 

 

 

 

Generalul Eremia-Teofil Grigorescu (n. 28 noiembrie 1863 Golășei, lângă Târgu Bujor- d. 21 iulie 1919 București) a fost un militar și om politic român, general de divizie. A fost decorat cu medalia din Ordinul Mihai Viteazul, clasa a doua.

În perioada 30 iulie 1917 – 1 iulie 1918, generalul de divizie Eremia Grigorescu a îndeplinit funcția de comandant al Armatei 1.
În timpul primului război mondial a comandat armatele române în bătălia de la Mărășești.

Ulterior, a fost ministru de război în perioada (octombrie – noiembrie 1918) în guvernul lui Constantin Coandă.

 

 

 

 

 

 

 1923:  S-a semnat tratatul de la Lausanne, prin care se stabileau granițele Turciei moderne, în urma războiului turc de independență.

 

 

 

 

 

1923: Romania semneaza  Convenţia de la Lausanne privind regimul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele.

 

 

 

 

 

 

         

         Harta noii Turcii

 

 

 

  România, reprezentată de I.G. Duca, a susţinut principiul libertaţii de navigaţie, exprimându-şi interesele economice asupra regiunii strâmtorilor.

  Prin Convenţia de la Lausanne s-a demilitarizat complet zona strâmtorilor şi s-a stabilit obligaţia submarinelor de a trece pe la suprafaţa in strâmtori, se statua libertatea de trecere a vaselor comerciale în orice moment al zilei şi sub orice pavilion, iar navele de război nu aveau voie sa staţioneze în strâmtori.

 

 

 

 

 

1929: A intrat în vigoare pactul Briand-Kellogg, prin care mai multe state se angajau să renunțe la război ca instrument de politică externă.

 

 

 

 

 

1937: S-a stins din viata  Alexandru Obregia, cunoscut medic psihiatru şi Profesor Universitar, titularul catedrei de „Psihiatrie şi Clinica bolilor mintale”, din cadrul Facultăţii de Medicină din Bucureşti între 1910 – 1924 ;(n.1860).

 

 

 

 

 

 

 1945: În timpul desfăşurării Conferinţei de la Potsdam, preşedintele Harry Truman l–a informat pe Stalin despre producerea în SUA a bombei atomice.

 

 

 

 

 

 1949: Sunt inaugurate in Republica Populara Română primele Gospodării Agricole de Stat ( GOSTAT), după model sovietic.

 

 

 

 

 

 

1949 : S-a nascut  Michael Richards, actor american cunoscut în special pentru rolul lui Cosmo Kramer în serialul de televiziune  Seinfeld, rol care i-a adus şi trei premii Emmy (1993, 1994, 1997).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1954: S-a nascut Vasile Dîba, caiacist român, laureat cu aur la Montreal 1976, cu argint la Moscova 1980 şi dublu laureat cu bronz în 1976 şi 1980. 

 

 

 

 

 

 

1969: Britanicul Gerald Brooke a fost eliberat  după patru ani petrecuti în inchisorile  sovietice.

 Brooke, in varsta de  31 de ani , a fost arestat de serviciile secrete ruse KGB , în aprilie 1965,  pentru propaganda anti-sovietica fiind   condamnat la detenţie de cinci ani, un an de închisoare si patru ani în lagăr de muncă, pentru “activitati subversive anti-sovietice  pe teritoriul Uniunii Sovietice”.

Eliberarea sa cu  aproape un an mai devreme, a venit în urma unor negocieri între guvernele britanic şi rus.

 

 

 

 

 

 

 

Guvernul laburist al lui Harold Wilson a fost de acord să elibereze  spionii  sovietici Peter şi Helen Kroger, în schimbul  lui  Gerald Brooke.

 

 

 

 

 

1970: S-a nascut  renumita actrita si cantareata americana Jennifer Lopez.

 

 

 

 

 

 1974: Curtea Supremă de Justiţie din SUA i-a cerut preşedintelui american Richard Nixon, să predea toate documentele ţinute la Casa Albă, procurorului însărcinat cu rezolvarea cazului Watergate.

 

 

 

 

 

 

1977:  A murit Emil Botta, actor, poet şi autor al volumelor de versuri “Întunecatul april”, “Pe o gură de rai”, “Versuri”, “Un dor fără spaţiu”.

 

 

 

 

 

 

 

A activat la Teatrul Naţional din Bucureşti şi în Compania Bulandra, Teatrul Comedia, SCITA; (n. 15 sept 1911, la Adjud, Vrancea).

 

 

 

 

 

 

1978 : Generalul de securitate Ion Mihai Pacepa, adjunctul şefului Direcţiei Informaţii Externe, secretar de stat în Ministerul de Interne sl Romaniei , cere azil politic ambasadei SUA de la Bonn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost o mare lovitură pentru spionajul român și personal pentru dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu.

 

 

 

 

 

 

 

1980: A murit  renumitul  actor britanic Peter Sellers (“Dr. Strangelove”, “Pantera Roz”); (n.8 septembrie 1925).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: Senatul României adoptă un proiect de lege prin care se instituie ca sărbătoare naţională a României ziua 1 decembrie, zi în care, în anul 1918, prin unirea Transilvaniei cu România, s–a încheiat procesul constituirii statului naţional unitar român.

 

 

 

 

 

 

2001: Fostul țar al Bulgariei, Simeon de Saxa-Coburg și Gotha (în imagine), a devenit prim ministru al acestei țări.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2005: Ciclistul american Lance Armstrong, câştigă Turul Franţei pentru a şaptea oară consecutiv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006: Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis desecretizarea dosarelor politicienilor romani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 Sfanta Hristina

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Sfânta Hristina  s-a născut in cetatea Tyr si a trait in timpul imparatului Septimiu Sever (193-211).

A fost fiica lui Urban, reprezentantul imperial al acestei cetati.

Cand a ajuns la varsta de doisprezece ani, Sfanta Hristina a fost inchisa de tatal ei intr-un turn. Acesta dorea sa o fereasca de ochii multimii pentru ca era foarte frumoasa. Planul tatalui era sa o tina pe fiica lui in acel turn, pana avea sa implineasca varsta deplina a majoratului.

Nemultumita de credinta idolatra, incepe sa se roage Celui ce a adus toate de la nefiinta la fiinta. In urma acestei rugaciuni i se arata un inger care ii descopera tainele dumnezeiesti.

Dupa aceste descoperiri, Hristina a distrus toti idolii din turn.

Pentru acest gest a fost supusa la multe chinuri de tatal sau. A fost aruncata in temnita pentru mai multe zile fara mancare, dar a fost hranita in chip minunat de ingeri. Dupa alte suferinte, a fost aruncata in mare. Marea aceea i-a fost ei scaldatoarea Sfantului Botez.

Un nor luminos a umbrit-o pe ea si s-au auzit cuvinte de sus, graindu-se deasupra ei numele Preasfintei Treimi, dupa savarsirea Sfantului Botez.

Suferintele sale nu au incetat nici dupa moartea tatalui el. Succesorul acestuia a torturat-o mai aprins, iar in cele din urma Hristina a primit moartea prin sabie.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=7V9qrucbxbE

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. George Marcu, Enciclopedia bătăliilor din istoria românilor, Editura Meronia, Bucureşti, 2011;

  2. Istoria md.;

  3. Istoricul zilei blogspot.com;

  4. lessignets.com.

  5. Mediafax.ro;

  6. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  7. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  8. Wikipedia.ro.

  9. Rador.ro.

 

 

Publicitate

24/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: