CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Hai să ne mândrim că suntem români !


I ' m Romanian

Începe să devină virală scrisoarea deschisă a două românce, care au creat pagina hello-romania.com, în care argumentează de ce românii, și cei din țară și cei din afara ei, ar trebui să fie mândri de naționalitatea lor.

Andrada și Andreea sunt inițiatoarele campaniei „I’m Romanian” prin care vor să determine românii să își descopere tradițiile, istoria și cultura.

Hai să ne mândrim că suntem români !

De-a lungul timpului, românii de peste hotare au stârnit numeroase controverse. Au fost sursa a numeroase ştiri în ziare, la televizor, bârfe și zvonuri. Iar reputația României nu a avut decât de suferit în urma acestora.

În majoritatea țărilor europene afirmația “sunt român” reprezintă un handicap şi autoidentificarea ca cetățean român e percepută ca un motiv de ruşine pentru unii. Pe de altă parte, în alte colțuri ale lumii, aceeaşi afirmație nu reprezintă mare lucru…

În ultimii ani, economia țărilor din Europa de Est mai ales nu a fost deloc înfloritoare. Cu atât mai puțin cea a României. Șomaj în creștere, salarii mici, costuri ridicate.

Iar corupția presărată peste toate acestea nu face decât să contureze rețeta perfectă a declinului, haosului sau disperării. În consecință, oamenii au început să emigreze.

Unii pentru că nu mai puteau suporta corupția. Alții pentru că li se recunoşteau mai bine competențele peste hotare. Însă majoritatea a emigrat din pricina lipsei locurilor de muncă. Acum, sunt peste 2,3 milioane de români plecați. Și asta doar în Europa.

Din nefericire, cei mai mulți sunt nevoiți să facă munca de jos. Fie pentru că nu au studii superioare. Fie pentru că studiile lor superioare nu sunt recunoscute. Sau pentru simplul fapt că nu au suficientă experință.

Într-adevăr, Universitatea din București nu are aceeași reputație precum Sorbona sau Oxford. Iar experiența nu se câștigă pe băncile școlii sau fiind în şomaj.

Pe lângă cei menționați mai sus, mai sunt şi oamenii care au o viață întreagă de experiență, care au avut o meserie bine determinată, însă, la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, și-au pierdut slujba.

Aceştia din urmă nu mai au avantajul vârstei, iar limba engleză e o necunoscută pentru ei. Pentru că pe vremea lor, în școli nu se învăța decât rusa. Dar în străinătate aceste motive şi explicații nu ajută prea mult.

Toți sunt nevoiți să facă munca de jos.În același timp însă, nu o să ascundem faptul că printre cele 2,3 de milioane de români mai există și răufăcători sau oameni de nimic. Care mint și fură. Care săvârșesc crime și alte lucruri ilegale, care sunt infiltrați în rețele de prostituție sau care fac trafic de droguri.

Unele știri despre care ați auzit poate la un moment dat prin intermediul diferitelor mijloace de comunicare sunt și adevărate. Nu putem să negăm acest lucru.

Dar putem să afirmăm că aceste excepții nu ar trebui sa fie confundate cu regula, iar întreaga națiune românească nu ar trebui judecată sau privită prin prisma acestor oameni.

Străinii din Europa de Vest ar putea riposta pentru a-şi justifica postura în privința românilor spunând că pe teritoriul lor nu au întâlnit decât români care nu sunt neapărat exemple de urmat şi nu lasă o imagine tocmai pozitivă.

Şi au tot dreptul să facă asta. Nu îi putem judeca pentru ceea ce văd pe străzi sau pentru că sunt influențați negativ de “ştirile” din păcate deseori foarte puțin flatante în ceea ce îi priveşte pe români, promovate însă de mass-media şi considerate ca fiind reprezentative sau importante.

Dar, cu toate acestea, cred că oricine s-ar afla în postura noastră (adică în postura unor oameni normali, nu prostituate, nu dependenți de droguri, nu oameni complet ignoranți), probabil că ar face ceea ce încercăm și noi să facem.

Încercăm să schimbăm reputația României și să arătăm lumii că românii sunt de asemenea oameni educați, cultivați, deștepti, ambițioși, creativi sau talentați.

Şi românii au realizări importante de care pot fi mândri. Sunt foarte mulți oameni deosebiți şi de calitate care ne pot reprezenta cu demnitate țara.

Așadar, având în vedere percepția deseori eronata a României, am decis să lansăm o serie de portrete și autoportrete ale românilor frumoși care inițiază și creează lucruri interesante atât în țară, cât și în afara granițelor.

Pentru că sunt o mulțime de astfel de oameni. Unii dintre ei au creat branduri, asociații sau proiecte în România.

Alții au decis să lucreze în afara țării sau să se implice în activități sau proiecte internaționale. Sunt atât de mulți români talentați peste tot în lume și chiar ar fi păcat să nu fie puși în valoare. Pentru că ei chiar merită cu adevărat să fie menționați pentru inițiativele, curajul sau aptitudinile lor.

Campania noastră, intitulată “I’m Romanian”, ar trebui stârnească, măcar puțin, un sentiment de mândrie față de tot ce e românesc. Și nu doar românilor.

Românii nu au doar povești triste sau educație precară. Românii nu ar mai trebui să fie discriminați sau considerați “oameni răi” sau “țigani”.

Împreună, hai să ajutăm lumea să descopere România, cu românii ei frumoşi, să îi înțeleagă mai bine şi să îi aprecieze.

Pentru că nu suntem “mai puțin” oameni decât alții, iar valoarea noastră nu e inferioară.

Noi ne mândrim că suntem românce! Şi voi ?

I ' m Romanian

Andrada & Andreea

http://hello-romania.com/2015/07/21/hai-sa-ne-mandrim-ca-suntem-romani/

Click here to read the article in English

24/07/2015 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: