CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 23 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

23 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

645: S-a nascut califul arab  Yazid I ; (d. 683).

Yazid I , a fost al treilea  calif al califatului arab Umayyad (și prima prin ajuns in aceasta demnitate prin moștenire ), fiind numit de către tatăl său Muawiah I. Adomnit timp de trei ani de la 680 d.I.Chr.  până la moartea sa în 683, dupa IChr..

Husayn ibn Ali, nepotul Profetului Muhammad, împreună cu multi alti  musulmani importanti, au  dezaprobat ascensiunea lui  Yazid  califului, si au declarat că este împotriva spiritului  Islamului.

 Husayn și mai mulți membri ai familiei sale au fost uciși sau capturați in  Batalia de la Karbala.

 

 

 

 

 

 811: Împăratul bizantin Nichifor I ocupa jefuiește capitala bulgarilor de la Pliska, masacreaza mare parte din populatie și confisca tezaurul hanului  Krum.

 În timp ce Nichifor I și armata sa prădau capitala bulgară, hanul Krum a mobilizat o mare armata, oferind arme chiar   țăranilor și femeilor si i-a  interceptat pe  bizantinii care se intorceau la Constantinopol.

În zorii zilei la 26 iulie, bulgarii au reușit să-i  surprinda pe  bizantini la Vărbica, au distrus armata bizantină si l-au ucis pe imparatul  Nichifor a fost ucis, în timp ce fiul său a fost dus siguranță de către garda de corp imperiala, dupa ce a primit o rană paralizanta la gât.

Se spune că hanul  Krum a căptușit cu argint  teasta imparatului Nichifor și a folosit-o ca pe un pocal, cu care bea la ospete.

 

 

 

 

 

1227: A murit calugarul taoist Qiu Chuji (n.1148), un discipol al fondatorului  curentului   Quanzhen Wang Chongyang.

El însuși este fondatorul ramurii taoiste numita Longmen (Podul Dragonului).

A influentat curtea dinastiei Jin,si a fost chemat  de Genghis Khan,  la Kabul in mai 1222 impreuna cu 18 dintre adepții săi.

 

 

 

 

 

 

 1503: S-a nascut  la Buda, Anna Iagello (d. 27 ianuarie 1547, la  Praga), regină a germanilor, prin căsătoria cu împăratul Ferdinand I.

A fost cel mai mare copil și singura fiică a regelui Vladislav II Iagello (1456–1516) și a celei de-a treia soții a acestuia, Anne de Foix.

A fost sora mai mare a lui Ludovic II Iagello.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunicii paterni au fost regele Cazimir al IV-lea al Poloniei, Mare Duce de Lituania din dinastia Iagello și Elisabeta de Austria, una din moștenitoarele Boemiei, ducatului Luxemburg și ducatul Kujavia. Bunicii materni au fost Gaston de Foix, Conte de Candale și infanta Ecaterina de Navarra.

 

 

 

 

 

 

1601: Mihai Viteazul dictează memoriul către marele duce al Toscanei, Fernando I de Medici, păstrat numai în traducere, prima autobiografie din literatura româna.

 

 

 

 

1612: Are loc lupta de la Cornul lui Sas, în care Constantin Movilă, domn al Moldovei, este înfrânt de tătari.

 

 

 

1649:  S-a nascut Papa Clement al XI-lea (d. 1721).

 

 

 

1684: S-a nascut la Constantinopol, Ioan A. Mavrocordat ( d. 23 noiembrie  1719 la București).

A fost fiul lui Alexandru Mavrocordat Exaporitul și frate cu Nicolae Mavrocordat si a  devenit caimacam în Moldova după plecarea lui Dimitrie Cantemir în Rusia, pentru ca mai apoi să devină dragoman al Porții.

 

 

 

Domnia în Țara Românească o obține după ce fratele său este prins de austrieci. În timpul războiului turco-austriac (1716 – 1718), cei mai mulți dintre boierii munteni fugiseră în Transilvania și cereau împăratului austriac, alipirea țării la Austria și numirea lui Gheorghe, fiul lui Șerban Cantacuzino ca domnitor.

Ioan, văzând succesele austriece, a început tratative secrete cu aceștia, cărora le oferea Oltenia și un tribut anual.

Aceste tratative l-au ferit de multe neplăceri în timpul războiului, insă, în timpul Păcii de la Passarowitz din 1718, ca mijlocitor între cele două părți, și-a îndreptat din nou politica împotriva Austriei, câștigând astfel simpatia turcilor și menținându-și domnia. A murit la scurt timp, în 1719.

A  fost caimacam în Moldova,  intre 7 octombrie 1711 – 16 noiembrie 1711 și domnitor în Muntenia, in perioada  2 decembrie 1716 – 6 martie 1719.

 

 

 

 

 

1757 : A murit compozitorul  italian Domenico Scarlatti ; (n. 26.10.1685).

 

 

 

 

 

 

 

Domenico Scarlatti, s-a născut în același an cu Johann Sebastian Bach si  Georg Friedrich Handel.

 

 

 

1812: Amiralul rus P. V. Ciceagov, comandantul armatei Dunărene, semnează la Bucureşti, in  Valahia, „Regulile pentru guvernarea temporară a Basarabiei”, document pe care il remite boierului moldovean Scarlat Sturdza – primul guvernator civil al Basarabiei țariste.

 

 

Scarlat Sturdza, primul guvernator civil al Basarabiei țariste 1812-1813, sursă:bessarabia.altervista.org

Scarlat Sturdza, primul guvernator civil al Basarabiei țariste 1812-1813

 Documentul va intra în vigoare la 2 februarie 1813.

Impunerea Regulilor de guvernare temporară a Basarabiei erau necesare pentru evitarea răscoalelor în regiunea Moldovei, proaspăt anexată Imperiului rus în urma războiului ruso-turc din 1806-1812, anexare confirmată prin Pacea de la București (16 mai 1812). 

Prin actul său, Ciciagov  a „conferit” fără nici un temei regiunii dintre rîurile Prut și Nistru, care au aparținut Țării Moldovei, denumirea părţii sudice a acestei regiuni. la acel moment raia turcească respectiv numele de Basarabia.

Conform acestui document, teritoriilor moldave recent anexate Imperiului Rus, care au obţinut un statut de regiune, le-a fost acordată autonomia limitată. Locuitorilor le-a fost permisa utilizarea în continuare a legilor locale.

A fost organizat un guvern provizoriu din două camere în frunte cu guvernatorul civil (Scarlat Sturdza).

Prima palată (camera) soluţiona subiecte legate de legislaţie, sistemul judecătoresc, protecţia ordinii publice şi învăţămînt.

A doua palată se ocupa cu subiecte referitoare la statistică, finanţe, vamă şi industriea locală. Justiția penală sau civilă era efectuată în corespundere cu obiceiurile locale, iar poliția activa în baza legilor ruseşti.

Lucrările de secretariat erau organizate în două limbi – rusă şi română. Limba rusă se folosea în şcoli şi biserici. E de remarcat că Basarabia țaristă a fost imediat lipsită de orice drepturi în sfera relaţiilor externe cu alte state şi de dreptul de a dispune de formaţiuni militare proprii, care se respectau în perioada fanariotă (aceste paragrafe au rămas neschimbate până 1917). Guvernul Basarabiei țariste era supus nemijlocit comandantului suprem al armatei Dunărene, care avea dreptul să anuleze orice decizie a lui, fapt care transforma această autonomie relativă în una declarativă.

Scarlat Sturdza a fost primul guvernator al Basarabiei după anexarea acesteia la Imperiul Rus, în 1812. Scarlat Sturdza a fost unicul guvernator de origine română pe toată perioada administrației țariste în Basarabia (1812-1917) și a fost schimbat după numai un an, în august 1813, cu generalul rus Ivan Hartingh.

Guvernatorul Basarabiei țariste Scarlat Sturdza era provenit dintr-o familie de boieri moldoveni cu vechi tradiții de cultura.

 

 

 

 

 1829: Americanul William Austin Burt a  brevetat o masinarie numita “tipograf”, stramosul a ceea ce avea sa fie mai tarziu masina de scris asa cum o stim  noi .

 

 

 

 

 

 

 

 

1851: A murit  Constantin Daniel Rosenthal, pictor şi revoluţionar paşoptist (“Romania revolutionara”, “Femeie pe canapea”); (n. 1820).

 

 

 

 Constantin Daniel Rosenthal (1820 1851) şi România rupându şi cătuşele pe Câmpia Libertăţii

 

C.Rosenthal : România rupându-şi lanturile pe Câmpia Libertăţii.

 

 

 

 

 

 

 

1857:  Franta, Rusia, Prusia si Regatul Sardiniei, rup legaturile diplomatice cu Poarta otomana, care refuzase sa anuleze alegerile falsificate de Vogoride in Moldova, in incercarea de  a impiedica Unirea cu Valahia (Tara Romaneasca).

 

 

 

1859: A apărut la Bucureşti, prima publicaţie a Armatei Române, “Observatorul militar, diariu, politicu şi scientificu” (până la 3 decembrie 1859; (din 22 iulie 1994 acesta apare  in serie nouă).

 

 

 

 

1862: Serviciul de poştă a intrat în administraţia statului; s-a înfiinţat Direcţia centrală a poştelor; (23 iulie/4 august).

 

 

 

 

1869:  S-a nascut Gheorghe Adamescu, membru al Academiei Române, istoric literar si bibliograf.

A scris o istorie a literaturii romane de la origini pana în 1910; (d. 04.04.1942).

 

 

 

 

1881: La Liège in Belgia, s-a înființat Federația Internațională de Gimnastică, cea mai veche federație sportivă internațională.

 

 

 

 

1885: A murit Ulysses Simpson Grant, general american în timpul  Războiului Civil şi cel de-al 18-lea preşedinte al SUA; (n.27.04.1822).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1888: S-a nascut  Raymond Chandler, scriitor american, cunoscut autor de romane poliţiste; (d.26.03.1959).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1892: S-a nascut  Haile Selassie I,  imparat al  Etiopiei  intre anii 1930-1974. 

A decedat  pe 26 august 1975, dupa ce fusese silit sa renunte la tron de o junta militara de orientare marxista.

 

 

 

 

 

Haile Selassie I

 

 

 

 

 

 

1912: S-a nascut  Moses Rosen ( Mose David Rosen ), fost şef al Cultului Mozaic din România; (d. 06.05.1994).

 

 

 

1908: S-a nascut scriitorul italian Elio Vittorini ; (d. 1966).

 

 

 

 

 

 

 

 1914: După asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, Imperiul austro-ungar a remis un ultimatum Serbiei .

Actul a precedat izbucnirea Primului război mondial.

 

 

 

 

 

1916 : S-a stins din viata William Ramsay, chimist scoţian, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1904, pentru descoperirea elementelor gazoase inerte din aer; (n. 02.10.1852).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: S-a nascut  Amalia Rodrigues, „regina muzicii fado” portugheze ; (d.06.10.1999).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video: 

 

 

 

 

 

1921: A fost semnată Convenţia de la Paris (Belgia, Franţa, Marea Britanie, Grecia, Italia, România, Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor şi Cehoslovacia).

Convenţia stabilea statutul definitiv al Dunării: navigaţia pe Dunăre era liberă şi deschisă tuturor pavilioanelor în condiţii de egalitate completă, pe tot parcursul navigabil al fluviului şi pe toată reţeaua internaţionalizată.

 

 

 

 

1929: Guvernul fascist din Italia interzice utilizarea cuvintelor străine.

 

 

 

 

 

1940:  Subsecretarul  de stat  al Statelor  Unite ale Americii,  Sumner Welles  emite o declaraţie  cu privire la  nerecunoasterea de catre Statele Unite a anexarii de catre sovietici  a  celor trei state baltice : Estonia, Letonia şi Lituania .

 

 

 

 

 

 

 1950: Regele Leopold al III-lea al Belgiei s-a întors la Bruxelles, în urma adoptării de către Camerele reunite ale Parlamentului, a decretului prin care îi este restabilită demnitatea de suveran.

 

 

 

 

 

1951: A murit in inchisoare maresalul  Philippe Petain, fost sef  al Statului francez în regimul de la Vichy, invingator in Batalia de la la Verdun din timpul Primului Razboi Mondial; (n.24.04.1856).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un erou din primul razboi mondial, dar acțiunile sale din timpul celui de- al Doilea Razboi Mondial l-au adus dupa eliberarea Frantei de sub ocupatia nazista, în fața unui tribunal care l-a condamnat la moarte, pentru înaltă trădare și colaboraționism cu cotropitorii germani, cu anularea drepturilor și onorurilor civice și militare.

Condamnarea la pedeapsa capitală i-a fost comutată de seful statului,  Charles de Gaulle, în închisoare pe viață.

În zilele noastre Pétain este considerat un trădător, iar pétainismul este un termen peiorativ, folosit pentru definirea unui anumit tip de politică reacționară.

 

 

 

 

1959: Are loc vizita  presedintelui american  Richard Nixon în URSS (23–31 iulie).

 

 

 

 

 

1961: S-a nascut  Martin Lee Gore, membru al formatiei britanice Depeche Mode.

 

 

 

 

 

 

 

1961: Se infiinteaza  Frontul  Sandinist de Eliberare Naţională din Nicaragua, cu orientare marxista .

 

 

 

 

1962 : Este semnat Acordul internaţional privind neutralitatea Laosului.

 

 

 

 

1967: In  orasul  american Detroit, din statul  Michigan, se declanseaza una  dintre cele mai grave revolte urbane  din istoria Statelor Unite. 

43 de persoane au fost ucise, 342 rănite  şi 1.400 clădiri arse.

 

 

 

 

 

 1968: In scopul de a exercita  presiuni asupra guvernului comunist reformator cehoslovac, sovieticii anunţă desfaşurarea  la scară largă, a unor manevre militare în apropiere de  granita cu Cehoslovacia.

 

 

 

 

 

1974: Junta  militara  din Grecia se retrage de la putere şi fostul prim-ministru Constantin Karamanlis  este invitat să conducă noul guvern.

 

 

 

 

 

 1986: La Londra, prinţul Andrew, Duce de York se căsătoreşte la Westminster Abbey, cu Sarah Ferguson .

 

 

 

 

1989: S-a nascut  actorul englez Daniel Radcliffe, interpretul celebrului personaj Harry Potter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1991: Banca Naţională a României emite norme privind înfiinţarea şi funcţionarea caselor de schimb valutar.

 

 

 

 

1993:  AMUZANT !  Divortat dupa 6 ore de casatorie…

Canadianul Frank “The Chief” Colbert, in varsta de  69 ani,  a obtinut cel de-al  27-lea sau  divort, dupa numai 6 ore de la casatorie.
Cea  mai lunga  dintre casatoriile sale, cea de-a doua, a durat  totusi  22 de ani.

 

 

 

 

 

1995:  Americanii Thomas Hale și Alan Bopp au descoperit, independent unul de altul, cometa Hale-Bopp , aflata  la mare distanță de Soare.

 

 

 

 

 

1999 : A murit  regele Hassan al II–lea al Marocului. (9.07.1929).

Printul mostenitor Sidi Mohamed ii succede la tron.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000: Şefii de stat şi de guvern ai statelor membre ale G-8, reuniţi la Nago (Japonia), au adoptat Declaraţia finală a summitului din Okinawa, care îşi propunea “să atace în profunzime cauzele conflictelor şi sărăciei” din lume.

 

 

 

 

 

 

 2011:  A murit cântăreața  britanică  Amy Winehouse; (n.1983).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astazi, 23 iulie, in România  se sarbatoreste  Ziua Presei Militare.

 

 

 

 obs mil

 

 

 

La 23 iulie 1859, pe vremea domnitorului Cuza, s-a infiintat prima publicatie militara din Romania, “Observatorul militar”. 

Era, la vremea respectiva, primul periodic militar din Principatele Romane si una dintre primele publicatii militare de opinie din Europa si din lume.

Pe frontispiciul primului sau numar avea sa apara, pe randul de sus: denumirea tarii emitente – „Principatele Unite”, anul de aparitie a ziarului, „1859”, data de tiparire a primului numar – „ joi 23 iulie”, titulatura ziarului – „Observatorul Militar” si respectiv continutul publicatiei, in urmatoarea formulare „Diariu Politicu si scientifice” (ziar politic si stiintific). Despre scopul publicatiei, se arata in „Prospectul” aparut in prima pagina a acestui numar al ziarului, semnat de colonelul Ion Voiculescu:

„Simtind trebuinta unui ziar stiintific militar, am luat aceasta grea sarcina asupra-ne, crezand de datoria a dezvolta camarazilor nostri de arme constintele cele intinse ale artei militare, care s-au dezvoltat asa de mult in celelalte state ale Europei… Scopul nostru va fi de a ne face trebuinciosi tuturor ofiterilor in general, cadetilor din scoala militara si chiar subofiterilor, dandu-le prin acest ziar cele mai principale obiective ale artei militare la care se exerseaza in toate zilele…”.

Carol Popp de Szathmary poate fi considerat primul fotoreporter de razboi, fiind autorul primului reportaj fotografic de razboi din lume in timpul Razboiului Crimeii (1853-1856).

 

 

 

 

 

Astazi in Egipt este Ziua naţională – Aniversarea Revoluţiei (1952).

La 23 iulie 1952, trupe egiptene conduse de  Gamal Abdel Nasser, l-au inlaturat pe regele  Egiptului Farouk I.

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Aducerea moastelor Sfantului Foca

 

 

 

 

 

 

 

 

Aducerea moastelor Sfantului Foca

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Foca a trait in Sinope, in timpul imparatului Traian. Auzind dregatorul cetatii Sinope ca Foca se inchina lui Hristos, a trimis ostasii sa-l ucida.

Vazandu-i, din gradina, trecand pe ulita, Foca i-a strigat: Pe cine cautati? Ostasii au raspuns: Cautam pe Foca!

 

Mucenicul intelegand ca i s-a apropiat sfarsitul pamantesc, le-a zis: Veniti la mine si eu va voi spune unde il gasiti, il cunosc foarte bine. I-a primit in casa lui si i-a ospatat din belsug.

La masa, dialogul a continuat: Si pentru ce pricina cautati pe omul acela? Ne-a trimis mai marele sa-l ucidem pentru ca este crestin! Rogu-va, stapanii mei, ramaneti pana maine in casa mea, veselindu-va, mancand si band, iar dimineata eu il voi da voua, ca nimeni nu-l cunoaste ca mine, singur il voi aduce si-l voi da in mainile voastre.

In acea noapte, mucenicul Foca n-a dormit deloc, s-a dus in gradina, a mangaiat pentru ultima data florile si-a sapat apoi mormantul, a impartit haine si mancare saracilor, s-a rugat, iar dimineata cand ostasii l-au intrebat unde este Foca, le-a raspuns: Eu sunt! Cutremurati, acestia, desi nu le venea sa creada, au implinit porunca dregatorului pagan.

Sfantul Foca este cinstit in fiecare an, pe 22 septembrie.

Pe 23 iulie facem pomenirea mutarii moastelor Sfantului Foca din Sinope, unde a fost episcop, la Constantinopol, in anul 403.

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

 

– Sfintilor Mucenici Trofim si Teofil;
– Sfintilor Mucenici Apolinarie si Vitalie, episcopii Ravenei;
– Sfantului Mucenic Apolonie, episcopul Romei;
– Sfintilor mucenici care au murit in Bulgaria, in timpul imparatului Nichifor;
– Sfintei Cuvioase Ana din Lefcadia.

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

Bibliografie ( surse): Crestin Ortodox.ro; Lessignets.com; mediafax.ro; istoricul zilei blogspot. com; Istoria md.; Wikipedia.ro.

Reclame

23/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

1 comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: