CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 21 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

21 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

356 i.e.n.: Un oarecare  Herostratus, da foc templului Artemisei din Efes – una din cele sapte minuni ale lumii –pentru a-si inscrie numele in eternitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

230: Papa Ponțian îi succede Papei Urban, pe tronul pontifical, fiind cel de-al 18-lea papă, consemnat de istorie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Roman de origine, a prezidat la Roma sinodul care a confirmat condamnarea emanată de episcopul Demetriu al Alexandriei împotriva teologului Origen.
Papa Ponțian (în latină Pontianus) a deținut funcția papală în perioada anilor 230 – 235

În 235, după moartea împăratului Alexandru Sever, succesorul său, Maximin Tracul, a dezlănțuit o nouă persecuție împotriva creștinilor.

Papa Ponțian a fost arestat și deportat în minele din Sardinia și, aceeași soartă, l-a ajuns și pe antipapa Hippolyt.

La 28 septembrie 235, Ponțian a abdicat – primul episcop roman care renunță la pontificat – iar data abdicării sale, redată în Catalogul Liberian din sec. al IV-lea, este prima dată certă din istoria papilor.

Scurt timp după abdicare, papa a murit în detenția din minele sarde alături de rivalul său Hippolyt, cu care s-a reconciliat.

Trupurile celor doi au fost aduse la Roma în 236 sau 237 de Papa Fabian și înmormântați amândoi în catacombele sf. Calixt. Lespedea sf. Ponțian, cu numele și titlul de episcop al Romei, săpate în litere grecești ( Pontianus [E]piscop [M]artir ) a fost descoperită în 1909.

Este sărbătorit de catolici  împreună cu sf. Hippolyt pe 13 august.

 

 

 

 

 

285: Dioclețian îl asociaza la conducerea imperiului pe Maximian, acordandu-i totodata titlul de Caesar.

 

 

 

 

https://i1.wp.com/www.romeacrosseurope.com/wp-content/uploads/2015/02/Maximian.jpg

 

 

 

 

Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius (cca. 250 – iulie 310) a fost co-împărat roman (împreună cu Dioclețian), din 1 martie 286, până în 305.

 

 

 

 

 

365:  Un tsunami cauzat de un cutremur estimat la magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, cu epicentrul in regiunea insulei Creta din Marea Egee, devastează orașul Alexandria din Egipt.

Au pierit cca. 50.000 de oameni.

 

 

 

 

1240: Este mentionat pentru prima data, intr-un document florentin,numele faimoasei  familii Medici.

 

 

 

 

1414: S-a nascut Papa Sixtus al IV-lea; (d. 1484).

 

 

 

 

1425: A murit  împăratul  bizantin Manuel al II-lea Paleologul  (n. 27 iunie 1350).

A domnit din anul 1391 până în 1425.

 

 

 

 

 

 

1774:  A fost încheiat Tratatul de la Kuciuk-Kainargi, între Turcia şi Rusia, care se obliga să evacueze teritoriul Tărilor Române.

Tratatul semnat de Imperiul Rus (reprezentat de feldmareşalul Piotr Rumianţev) şi Imperiul Otoman, după înfrângerea acestuia din urmă în războiul din 1768-1774, prevedea : scutirea Principatelor Române de plata haraciului pe o perioadă de doi ani, confirmarea vechilor privilegii acordate acestora, dreptul Rusiei de a interveni la Poartă în favoarea Ţărilor Române.

Rusia si-pa luat dreptul  dreptul de a proteja creştinii ortodocşi din Imperiul Otoman şi a folosit această prerogativă mai ales în Principatele Danubiene (Moldova şi Ţara Românească).

Tratatul a consfintit  o lovitură extrem de umilitoare primită de  puternicul Imperiu Otoman. Otomanii au cedat teritoriul regiunii  Yedisan  dintre râurile  Nipru și Bugul de Sud. Acest teritoriu includea portul Herson   și oferea Rusiei pentru prima oară ieșire laMarea Neagra.

Prin tratat, Rusiei îi mai erau cedate porturile Kerci si Enikale  din Crimeea, precum și regiunea Kabarda  (cabardină) dinCaucaz.

Otomanii au pierdut și  Hanatul Crimeii,căruia au fost forțați să îi recunoască independența. Hanatul, deși oficial independent, era în realitate sub controlul Rusiei, care l-a și anexat în 1783. 
Pe lângă toate acestea, Turcia ceda Austriei,in partea de nord a Moldovei, teritoriul pe care avea sa fie numit Bucovina.

 

 

 

 

 

 

 

1808 :  S–a născut la Bocşa, judeţul Sălaj, Simion Bărnuţiu, scriitor, estetician, om politic, conducător al Revoluţiei române de la 1848 din Transilvania (“Romanii si ungurii”, “Pedagogia”) ; (m.1864).

 

 

 

 

 

 

1816: S-a nascut  baronul german Paul Julius von Reuter, fondatorul (1851) agentiei de stiri din lume care-i poarta numele; (d.25.02.1899).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1821: S- a născut marele  poet patriot roman Vasile Alecsandri,  dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician român, membru fondator la Academiei Române, creator al teatrului românesc şi a literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei şi apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea. 

 

 

 

 

Vasile Alecsandri (n.1821-d.1890), poet, prozator și dramaturg român

Vasile Alecsandri (n.1821-d.22 august 1890), poet, prozator și dramaturg român

 

 

 

 

A decedat in ziua de 22 august 1890, la Mirceşti, judeţul Iaşi, România), poet, prozator și dramaturg român.

Prin traducerile în limbile franceză, germană, engleză ale poeziilor populare sau ale unora din poeziile originale, Alecsandri se numară și printre primii noștri scriitori moderni a căror operă a devenit accesibilă străinătății.

Ca scriitor, a debutat în 1840, cu nuvela Bucheti, publicată în “Dacia literară“, și cu pieseta “Farmazonul din Hîrlău“. După cîteva încercări în limba franceză, ca poet de limba română apare pentru prima dată în 1843 în ”Calendar pentru poporul românesc”.

Creația sa literară e reprezentată de cîteva cicluri mai mult sau mai puțin unitare sub aspectul tematicii, al principalelor caracteristici stilistice și al epocii în care au fost scrise. Primele sunt cele inspirate din poezia populară, “Doinele“.

Al doilea grup de poezii, “Lăcramioare“, apărute pentru prima dată în volumul din 1853, cuprinde partea cea mai mare a poeziei erotice a lui Alecsandri, Jurnalul poetic al dragostei pentru Elena Negri, ”Lăcrămioarele” demonstrează mai curînd muzicalitatea versului alecsandrinian, decît aderența lui la lirica de confesiune; expresia e de aceea adeseori stîngace.

Ciclurile de poezii intitulate “Suvenire” (1853) și “Margăritarele” (1863) au mult mai puțină unitate decît cele precedente. Deceniul al șaptelea al secolului al XlX-lea reprezintă un moment de cotitură în viața și creația lui Alecsandri.

Pastelurile, Legendele și Ostașii noștri lărgesc și aprofundează, în același timp, inspirația folclorică, ce va rămîne una din constantele creației sale.

Pastelurile, poezii descriptive, apărute, în marea lor majoritate, mai întîi în Convorbiri literare reconstituie în cheie poetică succesiunea anotimpurilor într-un peisaj românesc.

 

 

 

 

 

 1861: La Bucureşti, pe scena Teatrului cel Mare (ulterior Teatrul Naţional), a avut loc prima reprezentaţie a piesei “Hamlet” de William Shakespeare, avându-l în rolul principal pe Mihail Pascaly, primul actor român care l-a întruchipat pe Hamlet.

 

 

 

 

 

 

 1873: Primul jaf de tren la vest de fluviul Mississippi a fost înfăptuit de temutul bandit american Jesse James.

 

 

 

 

 

 

 

 1880: Poetul Alexandru Macedonski publică, în revista “Literatorul”, articolul “Despre logica poeziei”, considerat a fi primul manifest al poeziei române moderne.

 

 

 

 

1891: S-a nascut  Jean Yonnel, renumit actor francez de origine română, unul din cei 4 actori români societari ai Comediei Franceze, alături de Eduard de Max, Maria Ventura şi Elizabeth Nizan; (d.17.08.1968).

1899: S-a nascut Ernest Miller Hemingway, scriitor american, laureat al Premiului Nobel 1954 (“Adio, arme!”, “Zapezile de pe Kilimanjaro”, “Batranul si marea”); (d.02.07.1961).

 

 

 

1903:  S–a născut Regele Olav V al Norvegiei (1957–1991); (m. 17.01.1991).

 

 

 

 

 

1907:  A murit pictorul roman Nicolae Grigorescu; (n. 15 mai 1838); (“Car cu boi”, “Ciobanas”, “Nud la malul marii”); (n.15.05.1838).

 

 

 

 

 

 

 

 

1906: Ofiterul francez de origine evreiasca Alfred Dreyfus, condamnat pentru tradare in baza unor acuzatii false, care au starnit mari controverse in scocietatea franceza la sfarsitul secolului XIX, este reintegrat în armată cu gradul de căpitan.

 

 

 

 

 

 

1914: Consiliul de Coroană, întrunit la Sinaia, proclamă poziţia de neutralitate a României în primul război mondial.

 

 

 

 

 

 1917: A. P. Kerenski devine primul ministru al Rusiei.

 

 

 

 

 

 

A.P.Kerenski

 

 

 

 

 

1919 : A  murit generalul  de artilerie Eremia Grigorescu, comandantul trupelor române în bătălia de la Mărăşeşti, fost ministru de război  in guvernul Romaniei; (n.28.11.1863).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: S-a nascut Isaac Stern, cunoscut ca “supremul virtuoz al secolului XX”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Unul dintre cei mai „inregistrati” violonisti, Stern s-a nascut in Rusia si a emigrat in SUA, debutand la 17 ani in Orchestra Simfonica din San Francisco; (d. 22.09.2001).

 

 

 

 

 

1928: La cererea principesei Elena, Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat divortul dintre aceasta si printul Carol, motivat de parasirea domiciliului conjugal de catre acesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1936: Intre reprezentantii Romaniei si URSS, N.Titulescu si M.Litvinov se incheie un PROTOCOL  in care se stipula  printre altele ca :

“Guvernul URSS recunoaste ca, in virtutea diferitelor sale obligatii de asistenta, trupele sovietice nu vor putea trece niciodata Nistrul fara o cerere formala in acest sens din partea Guvernului Regal al Romaniei, la fel cum Guvernul Regal al Romaniei recunoaste ca trupele romane nu vor putea trece niciodata Nistrul in URSS fara o cerere formala a Guvernului URSS.”

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: In timpul luptelor pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupatia URSS, Armata Română a  alungat trupele sovietice din localitatile Tighina, Ismail, Chilia Nouă şi Vâlcov.

 

 

 

 

1941: Se desfasoara primul bombardament al aviaţiei germane asupra Moscovei.

 

 

 

 

 

 

1945: Preşedintele american Harry S. Truman a semnat  ordonanţa prin care se aproba folosirea bombelor atomice.

 

 

 

 1946: A fost creată Federaţia Mondială a Oamenilor de Ştiinţă – FMOS.

 

 

1951: S-a nascut actorul american Robin Williams; (d. 11 august 2014).

 

 

 

 

 

 

 

 

 1960: Navigatorul şi aviatorul britanic Francis Chichester, a sosit la New York, la bordul vasului “Gypsy Moth II”, după o călătorie în jurul lumii ce a durat  nouă luni şi o zi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1963: Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini, este ales Papa de către Colegiul Cardinalilor, sub numele de Paul al VI-lea .

 

 

 

 

 

 

 

1970: A fost terminată construcţia giganticului baraj egiptean  de la Aswan, pe Nil.

 

 

 

 

 

1984:  CPEx al CC al PCR a hotărât construirea canalului navigabil Poarta-Albă-Midia-Năvodari şi a canalului navigabil Dunăre-Bucureşti.

 

 

 

 

 

 

1986: A murit  Ion Caraion (Stelian Diaconescu), poet, eseist şi traducător român (n. 24.05.1923, Buzau).

 

 

 

 

 

 

 

2004: A murit   compozitorul  american Jerry Goldsmith.

 

 

 

 

 

 

 

 

A compus muzica unor filme ca „Patton”, „Chinatown”, „Planeta maimutelor”, „Basic instinct”, „Rambo” sau „Total Recall”; (n. 10 februarie 1929).

 

 

 

 

 

 

21 iulie este  :

 

 

 

 

 

In Belgia –  Ziua naţională – se aniversează instaurarea monarhiei – depunerea jurământului de către primul rege, Leopold I (dinastia Saxa-Coburg), în 1831.

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfantul Proroc Iezechiel; Cuviosii Rafael si Partenie de la Agapia.

 

 

Sfantul Proroc Iezechiel; Cuviosii Rafael si Partenie de la Agapia

 

 

 

 

 

 Sfintii Cuviosi Rafael si Partenie de la Agapia  sunt praznuiti pe 21 iulie. Canonizarea lor a fost aprobata de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de lucru din 5 – 7 martie 2008.

Proclamarea canonizarii Sfintilor Rafael si Partenie a avut loc pe 5 iunie 2008, la Manastirea Neamt, cu prilejul sarbatorii Inaltarii Domnului.

Cuviosul Rafael s-a nascut in satul Bursucani, din tinutul Barladului.

A fost monah la Agapia din Deal, in secolul al XVI lea. Din documente reiese ca Sfantul Ierarh Dosoftei i-a cinstit moastele. In vechile pomelnice este numit “Fericitul staret Rafael”.

Dumnezeu a lucrat in chip minunat prin el, atat in timpul vietii pamantesti, cat si dupa trecerea sa la cele vesnice. Parti din moastele sale se pastreaza in manastirile din Moldova.Cuviosul Partenie a trait in secolul al XVII lea. Din relatarile Sfantului Dosoftei, reiese ca Partenie a fost contemporan cu mitropolitul Moldovei. Potrivit Traditiei, Sfantul Partenie a sihastrit in muntele “Scaunele”. Se ruga toata ziua, iar noaptea, in timp ce rostea rugaciunea lui Iisus, impletea cosuri. Dormea foarte putin. A trecut la Domnul in anul 1660. Moastele sale au darul tamaduirii.

Sfantul Proroc Iezechiel a fost fiul lui Buzi, un preot din cetatea Sarira. Iezechiel a fost luat in captivitate babilonica in vremea lui Nabucodonosor. A fost contemporan cu prorocul Ieremia. Insa, Iezechiel prorocea si invata poporul evreu luat rob in Babilon, spre deosebire de Ieremia care invata poporul si prorocea la Ierusalim.

In Babilon, lui Iezechiel  i se fac diverse descoperiri. La raul Chebar, Iezechiel a vazut cerurile deschizandu-se, si un nor mare si un val de foc, care raspandea in toate partile raze stralucitoare; iar in mijlocul focului stralucea ca un metal in vapaie.

Si in mijloc am vazut ceva ca patru fiare, a caror infatisare semana cu chipul omenesc. […] Toate patru aveau cate o fata de om inainte, toate patru aveau cate o fata de leu la dreapta, toate patru aveau cate o fata de bou la stanga si toate patru mai aveau si cate o fata de vultur la spate (Iezechiel 1: 4-5, 10).

Fata de om arata pe Hristos intrupat in chip de om; fata de leu arata dumnezeirea Lui; fata de bou arata jertfa Lui, iar fata de vultur arata invierea si inaltarea Lui.Intr-o alta vedenie, Sfantul Proroc Iezechiel a vazut invierea mortilor. Prorocul a vazut o vale plina de oase uscate si moarte, asupra carora pogorand Duhul lui Dumnezeu, ele s-au trezit la viata si s-au ridicat pe picioarele lor.

El a mai vazut in duh si cumplita distrugere a Ierusalimului, cand mania lui Dumnezeu i-a ucis pe toti, in afara de aceia insemnati cu litera greceasca Tau, care corespunde literei noastre T, si care simbolizeaza Crucea.

Tot astazi, Biserica facem pomenirea:

– Sfintilor Cuviosi Simeon si Ioan Pustnicul

– Sfintilor trei mucenici din Nilitina;

– Sfintilor Mucenici Iust si Matei;

– Sfantului Mucenic Evghenie;

– Sfintilor Mucenici Teodor si Gheorghe;

– Sfintilor Mucenici Teodor, Trofim si alti treisprezece;

– Soborului Sfantului Mucenic Acachie, la Eptascala;

– Soborului Sfantului Elevtrie, aproape de Xirolof.Maine, facem pomenirea Sfintei Maria Magdalena.

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=JBwt_1VXx1A

Bibliografie (surse):

  1. Vlada Afteni, Articol Vasile Alecsandri, biografie;

  2. Istoria md.;

  3. Mediafax.ro;

  4. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  5. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  6. Istoricul zilei blogspot.com;

  7.  Wikipedia.ro

 

21/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

1 comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: