CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

356 i.Hr : S-a nascut  Alexandru cel Mare, regele  Macedoniei, unul dintre marii comandanti militari ai omenirii, fondator al unuia dintre cele mai mari imperii din istorie; (d. 323 î.Hr.).

 

 

 

 

 

 

 Foto: Alexandru cel Mare luptând cu regele persan Darius al III-lea (Mozaic din Pompeii, după o pictură greacă originală din sec.al III-lea î.Hr., acum pierdută).

 

 

 

 

 

   Anul 70 :  Asediul Ierusalimului de catre armata romana in timpul primului razboi cu evreii.

Armată, condusă de viitorul împărat Titus, a asediat și cucerit cetatea Ierusalimului, distrugand orasul  si  cel  de-al doilea Templu. 

Distrugerea primului  și a celui de-al  doilea Templu este încă deplânsa  anual de  evrei.

 

 

 

 

911: Ducele Rollo asediaza Chartres.

 Rollo (n. aprox. 860 – d. aprox. 931) a fost primul duce de Normandia (sub numele de Robert I ), fondator al dinastiei Normande, de care a aparținut și viitorul rege englez Wilhelm Cuceritorul.

 Rollo s-a nǎscut într-o cunoscutǎ familie danezǎ, însǎ a fost nevoit sǎ fugǎ din patrie dupǎ ce tatǎl sǎu a fost ucis. 

Rollo sau Rollon este un nume franco-latin, sub care probabil a fost cunoscut în Franța, unul dintre conducǎtorii vikingilor Hrólfr Pietonul.

A fost poreclit „pietonul”, pentru că fiind foarte mare și greu, nu-l putea transporta niciun cal, și a fost nevoit întotdeauna să călătorească pe jos.

 

 

 

 

985 e.n:  A murit antipapa Bonifaciu al VII-lea.

 

 

 

 

1031: A murit Regele Robert al II-lea al Franţei; (n. 27.03.972).

 

 

 

 

1304: S-a nacut Francesco Petrarca ( d. 19 iulie 1374) , prozator, poet și umanist italian , unul din cei mai importanți poeți lirici ai literaturii italiene.

Forma perfectă a sonetelor sale s-a impus și în afara spațiului de limbă italiană, influențând lirica europeană.

Pe lângă cunoașterea profundă a autorilor clasici și a limbii latine, operele sale scrise în  limba  poporului,“volgare”, au jucat un rol precumpănitor în dezvoltarea limbii italiene vorbite într-o limbă literară.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petrarca a contribuit la dezvoltarea umanismului european, care reunește cultura clasică și învățătura creștină. Alături de Dante Alighieri, Petrarca este unul din principalii precursori ai Renașterii.

 

 

 

 

 

1402: Sultanul otoman Baiazid I este infrant in  Bătălia de la Ankara si  facut prizonier,de Timur lenk, imparatul imperiului  Timurid.

 Unii  cronicari au  spus ca ar fi fost inchis intr-o cusca de fier și expus pe post de trofeu în întreaga Anatolie. 

 Istoricul bizantin Ducas afirmă că Baiazid a murit de apoplexie în martie 1403.

Același istoric mai relatează că Timur a respectat ultima dorință a sultanului, al cărui trup a fost trimis escortat de o sută de soldați otomani înapoi în patrie, pentru a fi îngropat la Bursa.

 Bătălia de la Ankara a avut  urmari  în Balcani, otomanii pierzând pentru o vreme inițiativa politică și militară. Asediul Constantinopolului a fost ridicat, trupele din zona balcanică fiind trimise să lupte împotriva mongolilor.

Această înfrângere i-a împărțit pe otomani în mai multe facțiuni, sprijinitoare ale fiilor lui Baiazid, care scăpaseră din dezastrul de la Ankara.

Ca urmare, între aceste facțiuni a izbucnit un pustiitor razboi. Slăbirea temporară a Imperiului Otoman a amânat sfârșitul Imperiului Bizantin și cucerirea definitivă a Balcanilor de către turci.

Bătălia are o semnificație specială în  istoria otomana, Baiazid I fiind singurul sultan care a fost luat prizonier.

 

 

 

 

 

 1514: Moare Gheorghe Doja, conducătorul războiului ţărănesc de la 1514, din Transilvania, ucis pe un tron incins, din ordinul voievodului Transilvaniei, Ioan Zapolya.

Gheorghe Doja, s-a ridicat din randul micii nobilimi si in fruntea rasculatilor a infrant armata nobililor condusa de Stefan Bathory, comitele Timisoarei, si de episcopul Csaky.

Oastea nobilior a fost apoi biruita din nou, la Cenad. Aflata in impas, nobilimea si-a dat seama ca numai prin masuri extreme isi poate salva privilegiile si bunurile amenintate.

Armata feudala, refacuta si intarita cu noi trupe mercenari, s-a adunat intre zidurile Timisoarei.

In batalia decisiva care a avut loc la 15 iulie 1514, rasculatii au fost infranti.

 

 

 

 

 

 

Cazut prizonier, Gheorghe Doja a fost condamnat la moarte prin supliciu pe un tron inrosit in foc, iar in ziua de 20 iulie 1514, a fost adusa la indeplinire graznica sentinta.
Capul retezat a fost trimis la Seghedin, iar ceea ce a mai ramas din trup a fost taiat in patru si tintuit – pentru infricosarea multimilor – pe portile oraselor Buda, Pesta, Oradea si Alba Iulia.

 

 

 

 

 

1592: In timpul primei invazii in Coreea, japonezii condusi de Toyotomi Hideyoshi, ocupa capitala tarii, Phenian. 

 

 

 

1600: Dieta Transilvaniei acorda unele inlesniri iobagilor.

 

 

 

1707: S-a incheiat a doua domnie a lui Antioh Cantemir in Tara Moldovei.

Incepe a doua domnie a lui Mihai Racovita. 

 

 

 

 

1718: Prin Tratatul de pace de la Passarowitz, Imperiul Otoman a cedat Austriei Banatul, Oltenia, nordul Serbiei si al Bosniei.

 

 

 

 

1810: Populatia  din Bogotá, Columbia, declară independenţa faţă de Spania.

 

 

 

1847: S-a nascut  pictorul german Max Liebermann; (d.8.02.1935).

 A fost un reprezentant de seamă al curentului din pictură numit „Impresionismul german”, împreună cu Lovis Corinth și Max Slevogt.  

 

 

 

Între 1899 și 1911 Liebermann a condus curentul artistic „Secesiunea berlineză”. Începând din 1920 a fost președintele Academiei prusace de arte. În 1932 a demisionat din această funcție, deoarece sub influența hitleriștilor Academia hotărâse să nu mai expună tablourile pictorilor evrei, iar lui însuși i s-a interzis să mai picteze.

Se spune că, atunci când a văzut naziști în marș prin Poarta Brandenburgului, sărbătorind preluarea puterii de către Hitler, Liebermann ar fi exclamat „Nu e posibil să mănânc îndeajuns ca să vărs atâta cît aș vrea!”.

 

 

 

 

1848: Are loc o mare manifestaţie de protest pe Câmpia de la Filaret („Câmpia Libertăţii”) din Bucuresti, împotriva încălcării teritoriului Tării Romanesti de către armata otomană (20 iulie/1 august).

 

 

 

 

1866: A murit Georg Riemann, matematician german care a pus bazele topologiei; (n.17.09.1826).

 

 

 

 

 

1871: Teritoriul British Columbia din America de Nord, se alatura Confederaţiei  Canadiene .

 

 

 

 

 

 1885: In Marea Britanie a  fost legalizat fotbalul profesionist.

 

 

 

 

1890: S-a nascut George al II-lea, din dinastia Oldenburg, rege al Greciei (1922-1923; 1935-1947); (d.01.04.1947).

 

 

 

 

Giorgios II

 

 

 

A  fost fiul cel mai mare al Regelui Constantin I al Greciei și al prințesei Sofia de Prusia.

 

 

 

 

 

 

1896: A apărut ziarul „Liga Ortodoxă”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski.

In paginile acestei publicatii  au debutat Tudor Arghezi şi Gala Galaction.

 

 

 

 

1903: A murit Papa Leon al XIII-lea (Vincenzo Gioacchino Pecci). Lui i se datorează prima enciclică socială, “Rerum novarum”, din 1891; (n.02.03.1810).

 

 

 

 

 

 

 

Leon al XIII-lea a fost Papa intre anii 1878 – 1903.

 

 

 

 

 

1903: Ford Motor Company produce  prima sa masina –  Quadriciclul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1919: S-a nascut  alpinistul neozeelandez Edmund Hillary,  primul care a escaladat Everestul, muntele cel mai inalt din lume, impreuna cu nepalezul Tenzing Norgay.

 

 

 

Ed Hillary și Sherpa Tenzing după ce sa întors de la summit-ul de Everest

 

 

 

Hillary a decedat la data de 11 ianuarie 2008.

 

 

 

 

 

1926: A murit Felix Dzerjinski, un comunist de origine poloneza, presedintele Comisiei Extraordinare din Rusia Sovietica, fondator CEKA, numita  ulterior KGB; (n.11.09.1877).

 

 

 

 

Felix Dzerjinski

 

 

 

 

 

1927: A decedat regele României, Ferdinand I; ( n.24.08.1865).

 

 

 

 

 

 

 

A  fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și al reginei Maria a II-a.

Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollern.

Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub numele Ferdinand I, în urma morții unchiului său regele Carol I.

A condus România pe timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către șeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei.

Faptul că a ales să lupte de partea aspirațiilor poporului său împotriva propriei familii regale a făcut ca în Romania să mai fie numit și „Ferdinand cel Loial” sau „Ferdinand Întregitorul”.

La sfârșitul războiului România a încheiat procesul de realizarea a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a încoronat ca primul Rege al României Mari.

În anii care au urmat Primului Război Mondial România a cunoscut o serie de transformări profunde, în special prin aplicarea reformei agrare și a votului universal.

 

 

 

 

 1927: La  vârsta  de numai cinci ani, printul Mihai I devine Regele Românilor, în urma morţii regelui Ferdinand I.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1927: S-a nascut Matilda Caragiu Marioţeanu, lingvist de origine aromana, membru corespondent al Academiei Române.

 

 

 Imaginea articolului Academicianul Matilda Caragiu MarioÅ£eanu a decedat

Matilda Caragiu Marioţeanu a fost sora marelui actor roman, Toma Caragiu.

 

 

 

 

1936: Au luat sfarsit lucrarile Conferintei de la Montreux din Elveţia, convocată de către Turcia în scopul revederii acordului strâmtorilor, adoptat la Conferinţa de la Lausanne din 1922-23.

In urma acestei conferinte, la care  au participat Turcia, URSS, Marea Britanie, Franţa, Bulgaria, România, Grecia, Iugoslavia, Australia şi Japonia, la data de 21 iulie a fost semnata  Convenţia de la Montreux, prin care  Turcia era  autorizata sa fortifice stramtorile Dardanele si Bosfor, cu obligatia de a  garanta  in timp de pace, trecerea liberă a  tuturor navelor.

 

 

 

 

1937: A murit  Guglielmo Marconi, inginer si fizician italian, inventatorul telegrafiei fără fir şi a antenei de emisie legate la pământ.

A fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 1909; (n.25 aprilie 1874).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1938: S-a nascut actrita americana Natalie Wood  (“Splendoare în iarbă”, „Rebel fără cauză”); (d.29.11.1981).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1940: Danemarca părăseşte Liga Naţiunilor.

 

 

 

 

 

1943: La Copăceni, județul Bălți,in  Basarabia, s-a născut poetul, publicistul şi omul politic român Adrian Păunescu .

 

 

 

 

Adrian Păunescu (n.1943-d.2010), poet basarabean

 

 

 

 

 

Adrian  Păunescu,  cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra, a fost  unul din cei mai prolifici poeţi români contemporani.

Deşi născut în Basarabia (în Republica Moldova de astăzi), Păunescu s-a refugiat în județul Dolj cu familia după revenirea sovieticilor în 1944. A debutat ca poet în 1960.

Din 1973 conduce Cenaclul “Flacăra” și revistele, pe care l-a înfiinţat, care au exercitat o atracţie indiscutabilă asupra tineretului şi a vieţii publice din România datorită combinaţiei de idei de stînga de inspiraţie occidentală şi de naţionalism.

Mulţi artişti pe care autorităţile comuniste îi puteau considera “subversivi”, au fost lansaţi sau promovaţi de Păunescu prin Cenaclul Flacăra.

Devenit incomod, este destituit în iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacăra din Ploieşti din iunie 1985.

În perioada comunistă, a fost considerat de mulţi români un sicofant pentru felul în care îl lăuda pe dictatorul Nicolae Ceauşescu.

După căderea comunismului nu i s-a permis reîntoarcerea la conducerea revisteiFlacăra, astfel că, în toamna anului 1990 fondează revista “Totuşi iubirea”.

În calitate de publicist a mai condus ziarul “Sportul românesc“, o scurtă perioadă în 1999, şi a realizat emisiuni de fotbal la “Antena 1“.

Aurel Martin se pronunță asupra creației poetice păunesciene zicînd că e “un poet de netăgăduit talent, înzestrat cu harul de a transfigura realitatea cotidiană şi, într-un fel, de a demistifica, stabilind relaţii noi între fenomene sau între om şi lumea înconjurătoare, răsturînd, dacă e cazul, înţelesuri vechi, propunînd în locu-le altele inedite, şi umplînd cu eul său omniprezent spaţiile Universului.”

 

 

 

 

1944: Al doilea război mondial. Adolf Hitler supravieţuieşte complotului de la 20 iulie, in care s-a   încercat asasinarea sa  de catre Claus von Stauffenberg.

 

 

 

1944: La Bombay in  India, autorităţile anunţă o epidemie  de holeră care a ucis 34.000 de oameni în trei luni.

 

 

 

 

1945: A murit  Paul Valéry, poet, eseit si dramaturg francez, considerat unul dintre principalii reprezentanţi ai curentului simbolist (“Farmece”, “Cimitirul marin”, “Sufletul şi dansul”); (n.30.10.1871).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1947: S-a nascut  in Mexic, chitaristul american de renume international, Carlos Santana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1949: Israelul şi Siria semneaza  un armistitiu,  care  pune capăt  la nouăsprezece luni de război.

 

 

 

 

1951: Regele Abdullah I al Iordaniei este asasinat de un palestinian, în timp ce participa la rugăciunile de vineri într-o moschee din  Ierusalim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1952: Are loc ceremonia de deschidere a celei de-a XV-a ediţii a Jocurilor Olimpice de la Helsinki, in Finlanda.

 

 

 

 

1960: In Ceylon, astazi Sri Lanka, Sirimavo Bandaranaike este aleasa prima femeie prim-ministru.

 

 

 

 

 

 

Foto: Sirimavo Bandaranaike

 
 
 
 
 
 

1969: Primul pământean, astronautul american Neil Armstrong, membru al echipajului „Apollo–11″, coboară pe suprafaţa Lunii, în Marea Linștii, la  ora 10:56 PM, şi rosteşte cuvintele intrate in istorie:  „Este un pas mic pentru  un om, dar un salt gigantic pentru omenire”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Este urmat de colegul de echipaj,  astronautul Buzz Aldrin .

 

 

 

http://youtu.be/cwZb2mqId0A

 

 

 

 

 

1973 :  A murit actorul americano-chinez Bruce Lee, specialist in arte martiale. 

 
http://www.born-today.com/Today/d07-20.htm

  
Bruce Lee (nascut pe 27 noiembrie 1940), a fost un  actor, producator si scenarist de succes la Hollywood. Este considerat a fi cel mai mare actor de arte martiale al secolului  XX.

 

 

 

 

 Bruce Lee on set of Enter the Dragon

 

 

 

Bruce Lee  a murit pe 20 iulie in Hong Kong  si a fost inmormantat in cimitirul  Lake View din orasul Seattle din SUA.

Au circulat numeroase zvonuri legate de moartea sa, dar versiunea oficiala a decesului vorbeste de o reactie alergica la un analgezic. 

 

 

 

 

 

1974: Mii de soldati  turci  au invadat  Ciprul după esuarea discuţiilor din  capitala greacă, Atena, dintre Turcia si Grecia .

 

 

 

 

 

 

 

 

Tensiunea  în marea  insula mediteraneană, era in crestere dupa ce  cu  cinci zile în urmă,  preşedintele Ciprului, arhiepiscopul Makarios, a fost inlaturat de la putere  printr-o lovitura de stat.

Lovitura de stat a dus la temeri în rândul comunităţii cipriote turce că guvernanţii  militari greci le vor ignora drepturile lor şi ca va urma  unificarea  Ciprului cu Grecia ( Enossis).

Arhiepiscopul Makarios a devenit preşedinte al republicii  pentru prima data in 1959 doar după  ce  a fost de acord să renunţe la planurile pentru o uniune  a Ciprului cu Grecia.

 

 

 
 
 

 

 

 1976: Nava spaţială americană „Viking–1″ a atins suprafaţa planetei Marte.

 

 

 

 

1977: Agenţia Centrală de Informaţii  a S.U.A, a dezvaluit  in baza Legii Freedom of Information Act, că a  facut  experimente pe oameni, vizand  controlul minţii.

 

 

 

 

 

1980:  Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite voteaza  că statele membre al O.N.U. nu ar trebui să recunoască Ierusalimul  drept capitala a Israelului .

 

 

 

 

 1992: Cunoscutul dizident anticomunist ceh Václav Havel, demisionează din funcţia de preşedinte al Cehoslovaciei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1999: Miscarea  Falun Gong este interzisa  în Republica Populară Chineză.

A urmat o represiune pe  scară largă impotriva  aderentilor sai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 iulie este :

 

 

 

In Romania –  Ziua aviaţiei şi a apărării antiaeriene. Pionierii aviaţiei româneşti au ales, în 1913, ca „patron” al aviaţiei pe Sf. Măritul Prooroc Ilie Tesviteanul).

NOTĂ: La 17 iunie se sărbătoreşte „Ziua aripilor româneşti”, pentru a marca primul zbor efectuat, în anul 1910, de către Aurel Vlaicu cu un aparat construit de el.

 

 

In Columbia si Peru , Ziua Nationala.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Ilie

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Sfantul Ilie  a trait in Regatul de Nord al lui Israel, in vremea domniei regelui Ahab.

Sfantul Ilie  fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) si a trait cu mai bine de 800 de ani inainte de Hristos. Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui minunate in cartile numite Regi.

Este ales de Dumnezeu sa certe aspru pe regele Ahab si pe cei care-l urmau pe calea paganeasca a adorarii lui Baal.

Sfantul Ilie a fost hranit in chip minunat de corbi pe cand era retras la paraul Cherit si de un inger pe drumul spre Muntele Horeb; datorita rugaciunii sale, Dumnezeu opreste ploaia timp de trei ani si jumatate; inmulteste faina si uleiul vaduvei din Sarepta Sidonului si il invie pe fiul ei; a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusa de el lui Dumnezeu; a inlaturat cultul zeului Baal; l-a vazut pe Dumnezeu in isihie, (vantul linistit); a fost ridicat in carul de foc si s-a aratat la Schimbarea la Fata a Mantuitorului de pe muntele Tabor.

Sfantul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie in gura pesterii sale (hranit de corb), fie in carul de foc (in care a fost rapit la cer). Sfantul Ilie este socotit si protoparintele monahismului crestin.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Ilie, patriarhul Ierusalimului;
– Sfantului Flavian al II-lea, patriarhul Antiohiei;
– Sfantului Ilie Chavchavadze (cel Drept), din Georgia;
– Innoirea Bisericii Botezatorului Ioan, de la Manastirea Studion, din Constantinopol.

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=TIzVU47nOlU

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Vlada Afteni, Articol despre Adrian Păunescu, istoria.md;

  2. Istoria md.;

  3. Istoricul zilei blogspot.com;

  4. lessignets com;

  5. Wikipedia.ro;

  6. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  7. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Publicitate

20/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: