CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 19 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 19 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

64 :  Marele incendiu din la  Roma începe  în zona comerciala a orasului și, în curând scapa  complet de sub control.

 Conform unei legende,  vinovatul pentru provocarea acestei catastrofe, ar fi fost insusi imparatul Nero.

Potrivit lui Tacitus, focul s-a răspândit repede și a ars orasul timp de șase zile. Doar patru din cele paisprezece cartiere ale Romei au scăpat de foc, trei  au fost complet distruse, iar alte șapte au suferit pagube serioase.

 

 

 

[Imagine: evt090928155000423.jpg]

 

 

 

Tot Tacitus relateaza ca  Nero i-a invinuit pe crestini de dezastru si a ordonat masacrarea lor, aruncarea acestora  la câini, răstignirea sau arderea lor ca torte vii, pentru a servi ca exemplu.

 

 

 484: Generalul Leontius (Leontie) s-a incoronat imparat, uzurpand tronul  Imperiului Roman de Rasarit.

Era originar din Siria si a condus o revoltă împotriva împăratului Zenon în perioada 484-488.
 Sub Zeno devenise magister militum per Thracias (comandantul-șef al armatei imperiale în Tracia).

Încoronarea uzurpatorului Leontie a avut loc la Tars la 19 iulie, 484, ziua fiind aleasa ca favorabila, în urma avizului unor astrologi.

Leontie a fost recunoscut în Antiohia, unde a intrat 27 iulie, a batut moneda  iar în alte locuri a avut chiar timp să desemneze ofițeri înainte de a se confrunta cu  reacția imparatului Zeno.

 

 

 

 

 

Foto: Solidus de aur bătut la ordinul lui  Leonțiu la Antiohia.

 

 

 Armata lui Zenon, compusă din trupe romane și ostrogote a învins armata rebelilor lângă Antiohia (8 august)

Leonțiu si oamenii sai au fost au fost obligați să se refugieze în interiorul cetății Papurius, unde au rezistat timp de patru ani.

În 488 cetatea a căzut prin trădare; Leontie a fost  decapitat  și capul lui a fost trimis la Zeno.

 

 

 

 

Anul 514: A murit Papa Symmachus. A fost Papa intre 22 noiembrie 498  si 19 iulie 514.

 

 

Pontificatul  său a fost marcat de o schismă gravă , dupa ce  papa a fost proclamat  judecător suprem şi imun în creştinătate, înlocuind oficiul permanent al Domnului Iisus.

 

Acest moment istoric a însemnat, totodată, începutul războaielor religioase în Europa. 

Cu ocazia alegerilor papale din anul 498, majoritatea clerului şi o parte din senat au dorit un papă energic şi autoritar, care să reprezinte cât mai bine poziţia Bisericii Romane.

În acest scop au votat pe diaconul sardinian Symmachus, un nou convertit din pagânism, ale cărui ambiţii continuau pretenţiile papei Gelasius (492-496) , care afirmase principiul că autoritatea papală este mai presus de cea imperială, şi că papii au primit coroana nu de la puteri pământeşti ci de la Christos.

Majoritatea din Senat şi o minoritate a clerului l-au ales, în aceeasi zi, pe prezbiterul Laurentius care avea să domnească – ca”antipapă” – între anii 408-507, concomitent cu Symmachus.

 

 

 

 

 

711 : Cucerirea araba a Spaniei. In bătălia de la Guadalete, fortele lui  Tariq ibn Ziyad  înving  vizigoţii conduşi de regele Roderic.

 

 

 

 

 

 931: A decedat Împăratul Uda (n. 5 mai 867). In conformitate cu  ordinea tradițională de succesiune, a fost  al 59 – lea imparat al Japoniei.

 

 

 

 

 

 998: Războaiele  arabobizantine: in batalia de la  Apamea trupele Califatului fatimid  înving  o armată bizantină..

 Bătălia a fost parte dintr-o serie de confruntări militare între cele două puteri pentru controlul nordului Siriei.

  Această înfrângere l-a forțat pe  împăratul bizantin Vasile al II-lea sa conduca personal o campanie în regiune în anul următor, urmată în 1001 de încheierea unui armistițiu de zece ani între cele două state.

 

 

 

 

1333 :  In timpul  celui de-al doilea razboi de independenta scotian, in batalia de la Halidon Hill, trupele regelui Eduard al III-lea al Angliei ii inving decisiv pe scotienii aflati sub comanda lui sir Archibald Douglas.

 

 

 

 

 

1374:  A murit poetul italian Francesco Petrarca, umanist italian din secolul al XIV-lea, unul din cei mai importanţi poeţi lirici ai literaturii italiene si europene; (n. 20.07.1304).

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe lângă cunoașterea profundă a autorilor clasici și a limbii latine, operele sale, scrise în italiana populara („volgare”), au jucat un rol precumpănitor în dezvoltarea limbii italiene vorbite, ca limbă literară.

Era strans legat de cultura clasică și învățătura creștină, contribuind semnificativ la  fundamenele umanismului european. Alături de Dante Alighieri, Petrarca este unul din principalii precursori ai Renașterii.

 

 

 

 

 

 

1553 : Lady Jane Grey  este înlaturată de Maria I de pe tronul  Angliei, după numai nouă zile de domnie.

 

 

 

 

 

Jane Grey (n. 12 octombrie 1537 – d. 12 februarie 1554).

 

 

Pe 9 iulie 1553, Consiliul de Coroana  a informat-o pe Jane despre decizia defunctului rege Eduard al Vi-lea de a ii succeda la tron, iar o zi mai târziu, a fost declarată regină a Angliei, sub denumirea de Jane I.

Fiind o persoană extraordinar de inteligentă, ea ar fi trebuit să-și dea seama de situația deznadajduita in care se afla.

Maria Tudor, sora fostului rege lui Eduard al VI-lea, a adunat oaste la Norfolk, și,  pe  19 iulie 1553  a intrat în Londra, acuzand-o pe  Jane I  de trădare , dupa care, a  întemnițat-o  împreună cu soțul ei, în Turnul Londrei.

 Șase luni mai târziu, pe data de 12 februarie 1554, Jane Grey a fost decapitată în Tower Green, iar soțul ei, Guildford Dudley, a fost executat în Tower Hill.

 

 

 

 

 

1814: S-a nascut Samuel Colt, inventatorul celebrului revolver care ii poarta numele; (d.10.01.1862).

 

 

 

 

 

 

 

 

 1821: Este incoronat regele George al  IV– lea al Regatului Unit.

 

 

 

 

 

 

  George al IV-lea (George Augustus Frederick (12 august 1762 – 26 iunie 1830), a fost rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei şi al Hanovrei din 29 ianuarie 1820, până la moartea sa.

 

 

 

 

 

1834: S-a nascut pictorul francez Edgar Degas; (d. 27.09.1917).

 

 

 

 

 

 

 

Edgar Germain Hilaire Degas  d. 27 septembrie 1917, Paris) a fost un pictor francez din a doua jumătate a secolului al XIX-lea., care impreună cu Claude Monet, Auguste Renoir, Camille Pissarro a fost unul din intemeietorii curentului impresionist in pictura.

 A folosit pastelul și a încercat numeroase tehnici de pictură și grafică. A lăsat după el o moștenire originală și multilaterală, de circa două mii de lucrări, tablouri în ulei, pasteluri și sculpturi.

 

 

 

 

1864: Căderea orasului Nankin. În China imperial aflata sub conducerea dinastiei Qing, se sfarseste  războiul ţărănesc al taipinilor, care incepuse in 1851.

 

 

 

 

1870: Franţa a declarat război Prusiei. Conflictul se încheie la 26 februarie 1871, prin înfrângerea Franţei.

 

 

 

 

 

1877:  Marele duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor ruseşti de pe frontul antiotoman din Bulgaria,  a adresat principelui roman Carol I o telegramă cifrată în care, relatându-i despre înfrângerea suferită de trupele ruseşti în cea de-a doua bătălie de la Plevna, i-a cerut cu insistenţă ajutorul.

Primele unităţi ale Armatei Române au trecut Dunărea şi au luat în primire paza podului de vase Zimnicea-Svistov (19/31).

 

 

 

Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (n.1939-d.1914), rege al României 1866-1914

Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (n.1839-d.1914), rege al României 1866-1914

 

La 19 iulie 1877, stil vechi (31 iulie 1877, stil nou), Principele Carol a primit telegrama care relata că rușii au suferit o înfrîngere completă la Plevna, in Bulgaria, în timpul  Războiului ruso-turc de la 1877-1878.

O parte din trupele rusești  au intrat în panică, Marele Duce Nicolae al Rusiei și-a mutat cartierul general si  însuși țarul Alexandru II-lea era gată să se retragă peste Dunăre.

În telegrama către Carol, Marele Duce Nicolae al Rusie scria:

Turcii au conccentrat la Plevna cele mai puternice forțe armate, copleșindu-ne. Te rog să demonstrăm că suntem uniți și, dacă e posibil, treci Dunărea pe unde dorești.

Între Jiu și Corabia, această demonstrație este indispensabilă ca să-mi ușurezi mișcările. Nicolae”.

 

Principele Carol a tărăgănat interventia in razboi a  Armatei Române, pană în momentul în care Marele Duce Nicolae al Rusiei  a solicitat  oficial ajutorul  militar românesc. 

 

 

 

 

 

A urmat  Bătălia de la Plevna, în care victoria armatei române a pus bazele independenței de stat a României.

 

 

 

 

 

 

1893: S-a nascut V.V. Maiakovski, poet şi dramaturg rus; (d. 14.04.1930).

 

 

 

 

 

 

 

 

1896: S-a nascut scriitorul si medicul britanic de origine scotiana,  Archibald Joseph Cronin; (d. 6 ianuarie 1981).

 

 

 

 

Printre cartile sale de succes se numara  Castelul palarierului, Citadela, Cheile regatului.

 

 

 

 

 

1900: Este pusa in functiune  prima linie  de metrou la Paris.

 

 

 

 

 

 

1905 : S-a nascut  Nicolae Carandino, ultimul dintre supravieţuitorii procesului Iuliu Maniu.

El a făcut parte din grupul celor 4 oameni politici din conducerea Partidului Naţional Ţăranesc, desemnaţi de Iuliu Maniu să părăsească ţara pentru a crea un nucleu credibil şi competent al rezistenţei româneşti în Occident.

 

 

 

 

 

 

 

Grupul a fost  arestat la Tămădău, în zorii zilei de 14.07.1947. A fost gazetar, traducător şi director al Teatrului Naţional din Bucureşti. A decedat la  data de 16 februarie 1996.

 

 

 

 

1908: Este fondat clubul  olandez de fotbal Feyenoord  din Rotterdam, Olanda, care evoluează în Eredivisie si este deţinătorul unei Cupe a Campionilor si multiplu campion al acestei tari.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1931: A decedat Nicolae Paulescu, om de ştiinţă român, medic şi fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, a descoperit hormonul antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulină.

 

 

 

 

 

 

A fost membru al Academiei Romane; (n.08.11.1869).

 

 

 

 

 

 

1946: S-a nascut  in Bucuresti, Ilie Nastase, jucător profesionist de tenis de câmp şi unul dintre cei mai importanţi jucători de tenis ai anilor 1970,  numărul unu mondial  in tenis de două ori, în 1972 şi 1973.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilie Năstase   a fost unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind  de două ori numarul unu  in clasamentul mondial, în  anii 1972 ai 1973.

Printre cele 57 de titluri la simplu  pe care Ilie Năstase le-a câștigat de-a lungul carierei sale, se numără și US Open in 1972  , respectiv  Roland Garros  în 1973.

La dublu a câștigat turneele de la  Wimbledon, în 1973, Roland Garros în 1970 și  US Open în 1975. A câștigat de asemenea de patru ori  Turneul campionilor în anii 1971, 1972, 1973 și 1975. Pentru echipa de  Cupa davis a României a jucat timp de 18 ani un număr de 146 de meciuri de simplu și dublu, câștigând 109. Alături de Ion Tiriac  a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, în 1969, 1971 și 1972.

 

 

 

 

 

1961: Tunisia impune o blocadă  bazei  navale  franceze  de la  Bizerta. Patru zile mai tarziu, armata franceza ocupa  intregul oras.

 

 

 

 

1965: Primul preşedinte al Coreei  de Sud, Syngman Rhee, a murit în exil.

Fostul lider al Republicii Coreea de Sud a murit în exil în SUA, in Hawaii, la vârsta de 90 de ani.

În 1948,  Rhee a devenit primul presedinte al  Coreei de Sud, după alegeri  în care a câştigat 180 din cele 196 de voturi ale membrilor Adunării Naţionale.

 

 

 

 

 

1965: La Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceauşescu a fost ales în funcţia de secretar general al Partidului. (19/24).Dupa Congresul al IX-lea,  Ceausescu a strans in mainile sale toate instrumentele puterii din stat. 

 

 

 

 

1976: La Olimpiada de la Montreal, a fost descoperit în sabia scrimerului Boris Onistchenko, un fir care îi permitea să înscrie puncte, fără sa atinga adversarul.

 

 

 

 

 

1976: A murit  pictorul Henri Catargi (Togo), fost preşedinte al Fondului Plastic din Romania (1957-1959); (n.06.12.1894).

 

 

 

 

 

 

1979: Rebelii  de stanga  sandinişti, răstoarna in Nicaragua guvernul  dictatorial  al lui Anastasio Somoza .

 

 

 

 

 

1981: Într-o întâlnire privată cu preşedintele american Ronald Reagan , primul – ministru francez François Mitterrand, dezvăluie existenţa dosarului „Farewell”, o colecţie de documente care demonstra că sovieticii au  furat  secrete tehnologice americane.

 

 

 

 

 

1985: Presedintii U.R.S.S. si ai S.U.A., Gorbaciov si Reagan,  se intalnesc la Geneva. Este sfarsitul «Razboiului rece».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1992: Judecatorul  italian anti-Mafia, Paolo Borsellino (n.1940), este  asasinat  de o bomba plasata de Mafie la  Palermo, in Sicilia.

 

 

 

 

 

 

 Au fost ucisi impreuna cu el, cinci ofiteri de poliţie.


 

 1994: Leonid Kucima devine preşedinte al Ucrainei ; (n.9 august 1938).

 

 

 

 

 

 

 

A fost al doilea președinte al Ucrainei, din 19 iulie 1994, până în 23 ianuarie 2005.

 

 

 

 

 

1995: Miniştrii de Externe ai României, Germaniei şi Franţei, Teodor Meleşcanu, Klaus Kinkel şi Herve de Charette au semnat, la Paris, un document politic conţinând proiecte concrete de colaborare trilaterală în domeniul politic, economic şi militar.

 

 

 

 

 

 

1996: Presedintele Bosniei, Radovan Karadzic, a acceptat sa demisioneze  şi să se retragă din viaţa publică şi politică, în urma discuţiilor maraton  purtate de presedintele iugoslav Slobodan Milosevic, cu trimisul special Statele Unite, Richard Holbrooke.

 

 

 

 

Haga tribunal-a-reguli-la-Karadzic-s-genocid-achitare

 

 

 

Radovan Karadzic  a fost ulterior trimis  in judecata  de procurorii Tribunalului International de la Haga, fiind acuzat  de genocid şi crime împotriva umanităţii.

 

 

 

 

 

 

1996: Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat prin consens, proiectul de lege care prevede acordarea clauzei națiunii celei mai favorizate, pe bază permanentă României.

 

 

 

 

1999:  Câteva sute de cercetători din cadrul unor institute din Bucureşti şi din ţară au pichetat  timp de trei ore sediul Guvernului, cerând primului ministru Radu Vasile să îşi respecte promisiunile privind finanţarea cercetării, cuprinse într-un acord semnat în primăvară, cu sindicatele din domeniu.

 

 

 

 

 

2000:  Preşedintele Republicii Portugheze, Jorge Sanpaio, a conferit premierului român, Mugur Isărescu, Ordinul Naţional “Infante Do Henrigue – Gra Cruz”, cea mai înaltă distincţie portugheză.

 

 

 

 

 

2001: Una din legile esenţiale pentru dezvoltarea noii economii postcomuniste, cea a semnăturii electronice, a fost promulgată de preşedintele Ion Iliescu prin Decretul 608 din 17 iulie 2001.

 

 

 

 

 

2001: Consiliul Europei a adoptat, la Strasbourg, o recomandare în vederea prevenirii rasismului, a xenofobiei şi a intorelanţei rasiale în sport, în special în fotbal.

 

 

 

 

 

2001: Cel de-al treilea Centru de Transplant de celule stem din ţară a fost deschis la Târgu Mureş.

 

 

 

 

 

2002: Parlamentul macedonean a fost dizolvat, în perspectiva alegerilor legislative anticipate convocate pentru data de 15 septembrie.

 

 

 

 

 

2006: A decedat actorul american Jack Warden a fost de două ori nominalizat la premiile Oscar şi cunoscut pentru rolul de jurat din celebrul film “Doisprezece oameni furioşi”; (n. 1920).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2007: Fondul Proprietatea (FP) a primit un pachet suplimentar de 10,22% din capitalul Petrom de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), astfel că participaţia la compania petrolieră a crescut la 20,11%.

 

 

 

 

 

2009:  A murit scriitorul american de origine irlandeză Frank McCourt, laureat al premiului Pulitzer pentru romanul “Angela’s Ashes”.

 

 

 

 

 

 

2010:  A decedat  David Warren, australianul care a inventat “cutia neagră”, a cărei analiză permite identificarea cauzelor accidentelor aeriene; (n. 1925).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011: A decedat duhovnicul  român  Arsenie Papacioc ; (n.1914)

 

 

 

 

 

 

Din anul 1976 , era duhovnicul Manastirii Sfanta Maria din Techirghiol. Părintele Papacioc a trecut prin pușcăriile comuniste, unde a pătimit alături de parintele Iustin Parvu,Ioan Ianolide,Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic, Mircea Vulcanescu si altii.

 

 

 

2013: Alpiniștii români Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Salasan și Teo Vlad au reusit, în premieră românească, să cucereasca vârful pakistanez Nanga Parbat, înalt de 8125 m.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfanta Macrina

 

 

 

 

 

 

Sfanta Macrina

 

 

 

 

 

Sfanta Macrina  s-a nascut in anul 327 si a fost sora Sfantului Vasile cel Mare si a Sfantului Grigorie de Nyssa. Sfanta Macrina a fost cea mai mare din cei zece copii ai acestei familii.

Sfanta Macrina a fost logodita cu un tanar nobil, care dupa un timp a murit.

Cand logodnicul ei a murit, Macrina nu a mai dorit sa se logodeasca cu alt barbat, spunand ca: “Nu este drept ca fecioara logodita o data cu un barbat sa caute dupa aceea iar logodna; chiar si dupa legea firii, trebuie sa fie o singura logodna, asa cum este o singura nastere, si o singura moarte.”

Dupa moartea logodnicului ei, Macrina intra in monahism impreuna cu mama sa, Emilia, nevoindu-se in asceza aspra.

Dupa un timp, mama sa Emilia si fratele sau, Sfantul Vasile cel Mare, au trecut la cele vesnice. La noua luni dupa moartea Sfantului Vasile, Sfanta Macrina a fost vizitata de Sfantul Grigorie de Nyssa, care a aflat-o pe patul mortii. Cei doi isi impartasesc amintiri despre Sfantul Vasile, vorbesc despre natura omeneasca, dumnezeiasca iconomie si despre viata de apoi.

Cu putin inainte de ceasul iesirii sufletului ei, Macrina s-a rugat Domnului astfel: “Stapane Atotputernice Doamne, Carele dai odihna trupurilor noastre prin somnul mortii pentru o vreme, Tu iara le vei scula pre ele la buciumul cel de apoi. Iarta-mi mie pacatele mele, Stapane Doamne lisuse Hristoase, si da-mi mie cu suflet curat sa ies inaintea Ta din acest trup stricacios, daruieste-mi mie ca sufletul meu fara de pacat sa se inalte, ca tamaia inaintea Ta.”

Dupa aceea s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci pe frunte, ochi, fata si inima, si si-a dat sufletul.

 

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfantului Cuvios Die, facatorul de minuni;
– A patru Sfinti Sihastri;
– A Sfantului Teodor, arhiepiscopul Edesei;
– Aflarea moastelor Sfantului Cuvios Serafim de Sarov.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=6_wBVlIyY-8

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

  1. Paul Lindenberg, Regele Carol I al României, editura Humanitas, București, 2008;

  2. Istoria md;

  3. Istoricul zilei blogspot.com;

  4. lessignets com;

  5. Mediafax.ro;

  6. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  7. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  8. Wikipedia.ro

Reclame

19/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: