CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 17 IULIE. VIDEO


 

 

 
 
 
 
 
 

 

 17 iulie, istoricul zilei 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 180: Doisprezece locuitori din localitatea Scillium,  din Africa de Nord, au fost ucisi  sub acuzatia ca practicau religia creştină.

Este cea mai veche atestare a creştinismului în această parte a lumii.

 

 

 

 

 

 1203: Cruciatii (in mare parte venetieni), iau cu asalt Constantinopolul in timpul celei de-a patra Cruciade. Imparatul bizantin Alexios al III-lea Angelos  paraseste  capitala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1393: Este cucerita prin tradare,  capitala Țaratului de Tarnovo, condus  de Ivan Šišman. Imperiul Otoman ajunge vecin cu Țara Romaneasca, pe Dunare.

 

 

 

 

 

Apărarea capitalei Tarnovo a fost condusă de Patriarhul Evtimii, Ivan Shishman aflandu-se în Nikopole. După un asediu de trei luni, Tarnovo a cazut la 17 iulie, in urma unei trădari.

Campania otomană din 1393 a devastat Bulgaria, stapanirea lui Ivan Sisman fiind  limitata la Nikopole și mai multe orașe de-a lungul Dunării.

  La întoarcerea sa din Țara Românească, după bătălia de la Rovine, Baiazid I a atacat și capturat Nikopole și, conform Cronicii Anonime bulgare, l-a decapitat pe Ivan Shishman la 3 iunie 1395, impreuna  cu 110 nobili bulgari

 Alte surse spun că domnitorul bulgar ar fi  fost capturat și a murit în închisoare.

De asemenea, posesiunile lui Mircea ce Batran  din sudul Dunarii, au intrat sub stapanirea otomanilor. 

 

 

1402: În China, împăratul Yongle devine cel de-al 3-lea împărat al dinastiei Ming, dupa ce l-a învins în luptă pe împăratul Jianwen.

 

 

 

 

 

 1429: In timpul razboiului de 100 de ani, Carol (Charles) al VII-lea al Frantei este incoronat  in  Catedrala de la Reims.

Regele Charles al VII-lea al Franței; (d. 22 iulie 1461).

 A fost membru al Casei de Valois , fiu al regelui Carol al VI-lea, însă succesiunea sa la tronul Franței a rămas discutabilă datorita  ocupației engleză din nordul Franței.

Cu toate acestea, a fost încoronat la Reims în 1429, prin eforturile Ioanei d’Arc de a elibera Franța de englezi. Domnia sa târzie a fost marcată de luptele cu fiul său, Ludovic al XI-lea.

 

 

 

https://i2.wp.com/xenophongroup.com/montjoie/chas_vii.jpg

 

 

Carol al VII-lea (n.22 februarie 1403   – d.22 iulie 1461), numit  si  le Victorieux „Victoriosul”).

A fost  primul rege care a reușit să-și creeze o armată permanentă.

În 1444 Carol al VII-lea  și Henric al VI-lea al Angliei  au încheiat un armistițiu. Deși acum englezii își limitau pretnțiile la Normandia și Guyenne, Carol nu a vrut o pace definitivă și a acordat regelui Angliei mâna fiicei lui René I al Neapolelui, Margareta de Anjou.

 

 

 

1436: Prima atestare documentara a localitatii  Chisinau,  intr-un   hrisov  emis de domnitorii Ilie și Ștefan pentru Oancea-logofăt,care se referea la o asezare mai veche: “La Bâc, de cealalta parte, pe valea ce cade in dreptul Chesenaului lui Acbas”.

 

 

 

1440: Vladislav al III-lea, regele Poloniei (1434-1444), devine şi rege al Ungariei.

 

1453 Bătălia de la Castillon. A fost ultima bătălie a Razboiului de o suta de ani.

Francezii sub conducerea lui Jean Biroul, înving oastea  engleza comandata de contele de Shrewsbury, care este ucis în luptă.

 

 

https://i0.wp.com/www.dailycotcodac.ro/wp-content/uploads/2011/01/Tun-tragand-cu-mitralii.jpg

Bătălia de la Castillon a marcat „războiului de o sută de ani”; fiind totodată și răzbunarea francezilor pentru umilințele suferite la Crecy, Poitiers sau Azincourt.

Izbucnirea „războiului celor două roze” în Anglia și pierderea supremației militare asupra francezilor, i-a împiedicat pe regii englezi să mai reclame, cu sorți de izbânda, teritoriile deținute cândva pe continent și, în afară de Calais, toate teritoriile care le aparținuseră au fost definitiv pierdute, în favoarea unei Franțe aflate în plină ascensiune.

 

 

 

 

1487: S-a nascut șahul Persiei Ismail I, Abū l-Muzaffar Isma’il bin Haydar as-Safavī d.23 mai 1524).

 

 

 

 

 

Ismail a domnit din anul 1501 pana in 1524 si a fost  fondatorul dinastiei Safavide, care a condus tara pana in anul 1736.

 

 

 

1571: A murit poetul,istoricul si  arheologul protestant german Georg Fabricius (născut Georg Goldschmidt la 23 aprilie 1516).

 

 

 

 

A calatorit în Italia impreuna cu unul dintre elevii săi si a făcut un studiu exhaustiv al  antichităților de la Roma, publicand  rezultatele in 1550. In 1546 a fost numit rector al Saint Afra în Meissen.

In 1549 Fabricius a editat prima selecție a unor inscriptii romane concentrându special pe texte juridice. Acesta a fost un moment cheie în istoria epigrafie clasic, cand pentru  pentru prima oară în presa scrisă s-a  demonstrat în mod explicit valoarea acestor vestigii arheologice pentru disciplinele juridice .
 

 

1762: A decedat Petru al III-lea ( n.21 februarie 1728), împărat al Rusiei timp de  șase luni în 1762.

Potrivit celor mai mulți istorici era imatur mental și filo-prusac, ceea ce l-a făcut un lider nepopular. Se presupune că a fost asasinat in urma  unei conspirații condusă de soția sa, Ecaterina a II-a,care i-a succedat la tron.

 

 

 

1790 : A murit Adam Smith, autorul celebrei lucrari „Avutia natiunilor”, cercetare asupra naturii si cauzelor ei.

Poate fi considerat creatorul economiei politice moderne si parintele scolii liberale, care a cunoscut o puternica dezvoltare in secolul al XIX-lea; (n. 5.06.1723).

 

 

 

 

 

 

1791: In timpul Revoluţiei Franceze , Garda  naţionala  aflata sub comanda generalului  Lafayette,  a deschis focul asupra unei mulţimi de radicali iacobinil  la Champ de Mars in Paris, ucigand peste  50 de persoane.

 

 

1794 : Saisprezece  calugarite Carmelite  din Compiegne  sunt executate  cu 10 zile înainte de sfârşitul  regimului  Marii Terori,  instaurat in timpul Revolutiei franceze.

 

 

 

 

1810: S-a nascut August Treboniu Laurian, om de cultură marcant al secolului al XIX-lea,  istoric şi om politic, participant la revolutia de la 1848.

A intemeiat impreuna cu Balcescu revista “Magazin istoric pentru Dacia”; (d. 25.02.1881).

 

 

 

 

 

 

 

1821: Lupta de la Slobozia. Cetele de panduri, rămase fără Tudor Vladimirescu, au fost înfrânte de turci. Printre cei luaţi prizonieri se afla şi Papa, fratele lui Tudor Vladimirescu. Este sfârşitul revoluţiei.

 

 

 

1867:  S-a născut dr. Dimitrie Gerota, celebru chirurg, membru corespondent al Academiei Române; (m. 3 martie 1939).

 

 

 

1867: S-a nascut  Ludovic Mrazek, geolog român de etnie cehă, membru al Academiei Române; (d. 9 iunie 1944, București.

 

 

 

A fost un om de știință specialist în geologie și în exploatarea petrolului,o  personalitatea care și-a pus amprenta asupra dezvoltării extraordinare înregistrate de geologia românească la începutul sec. al XX-lea.

El este primul specialist român care a susținut originea organică a petrolului. De numele său este legată și înființarea „Institutului Geologic al României”.

 

 

 

1868:  Capitala Japoniei este transferata de la  Kyoto la Edo.

Orasul capata numele Tokyo, ce in traducere inseamna «capitala de est»,in timpul asa numitei revoluții Meiji„.

 

 

 

 

1902 : Willis Haviland Carrier, tanăr absolvent al Universitatii Cornell, a pus in functiune in birourile unei imprimerii din New York, o maşinărie care răcea, filtra şi usca aerul .

 

 

 

 

 

Willis Haviland Carrier

 

 

 

 

 

1912: A decedat  matematicianul francez Henri Poincaré; (n. 1854).

 

 

 

 

A avut contribuții științifice importante și în astronomie, mecanica cuantica,teoria potentialelor si filosofie.

Lui îi aparține și renumita  „Conjectura a lui Poincare”  (Bănuiala lui Poincaré), care a putut fi dovedită abia după aproape 100 de ani de la prima formulare a ei, în anul 1904.

 

 

 

 

 

1907: A murit scriitorul francez  Hector Malot ; (n. 1830).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hector Malot, n. 20 mai 1830, a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori francezi.A scris mai multe romane dar este cunoscut mai ales pentru romanul “Singur pe lume“.

A fost dedicat fiicei lui, Lucie. “În timp ce scriam această carte, mă gândeam tot timpul la tine, copila mea, și numele tău îmi venea în fiecare clipă pe buze. O să-i placă lui Lucie? O va interesa pe Lucie?…” se întreba Hector Malot la începutul cărții sale.

 

 

 

 

 

 

1918:  În noaptea de 16 spre 17 iulie 1918, un pluton de execuție bolșevic condus de Iacov Iurovski, ii ucide prin împușcare  la ordinul direct al lui Lenin, pe ultimul țar al Rusiei Nicolae II-lea Romanov  (n. 6 mai 1868, stil vechi / 18 mai, stil nou – d. 17 iulie 1918, țar al Rusiei 1824-1917), alături de familia sa, inclusiv pe țareviciul Alexei, grav bolnav, precum și cațiva servitori care îi însoțiseră.

 

 

 

  Nicolae al II-lea

(n.1868-d.1917), ultimul împărat (țar) al Rusiei 1894-1917

 

 


În urma Revoluției din februarie 1917 țarul Nicolae II-lea abdică în nume personal și al feciorului său țareviciul Alexei în favoarea fratelui său Marele Duce Mihail Alexandrovici căruia îi dă binecuvîntarea la tron.

Ducele refuză tronul a doua zi și în așa fel sfîrșește domnia dinastiei Romanov în Rusia.

Guvernul democrat provizoriul de la Petersburg a decis să-i țină pe fostul țar Nicolae II-lea, soția Alexandra și pe copiii lor închiși în reședința imperială, Palatul Alexandovski.

În încercarea de a-i îndepărta din capitală și de a-i feri de posibile vătămări, guvernul democrat a lui Alexandr Kerenski a mutat familia regală în Tobolsk, în Siberia, în august 1917.

Ei au rămas acolo pe durata Revoluției bolșevice din Octombrie, revoluție în cadrul căreia puterea trece de la democrații lui Kerenski la bolșevicii lui Lenin (Vladimir Ulianov).

Odată veniți la putere bolșevicii strămută familia regală într-un oraș controlat de Armata Roșie, și anume Ekaterinburg.

Execuția familiei regale a fost grăbită de avansarea către Ekaterinburg a subunităților Legiunii Cehe în drumul lor de retragere din Rusia.

Temîndu-se că Legiunea Cehă va cuceri orașul și-l vor elibera pe Nicolae II-lea, la indicația lui Lenin, temnicerii bolșevici lichidează fizic familia imperială. Dovezile că această execuție s-a făcut cu aprobarea lui Lenin sunt suficient de multe.

Deoarece CEKA se temea ca soldații ruși nu vor trage asupra țarului lor, plutonul de execuție a fost format din soldați maghiari, printre eiaflandu- se  și viitorul lider comunist al Ungariei, Imre Nagy.

 

Tarul Nicolae al II-lea si familiaȚarina Alexandra Feodorovna (n. 1872)
Marea Ducesă Olga (n. 1895)
Marea Ducesă Tatiana (n. 1897)
Marea Ducesă Maria (n. 1899)
Marea Ducesă Anastasia (n. 1901)
Țareviciul Alexei (n. 1904)

 

S-a crezut multă vreme că trupurile lui Nicolae și ale familiei lui au fost aruncate într-un puț de mină în locul numit Patru Frați.

La început așa a fost – cadavrele au fost într-adevăr aruncate în acel loc în noaptea de 16/17 iulie.

În dimineața următoare – cînd zvonuri despre locul în care se aflau trupurile celor din familia regală au început să se răspîndească prin orașul Ekaterinburg – Iurovski a ridicat morții pentru a-i ascunde în altă parte.

Atunci cînd vehiculul care transporta trupurile s-a defectat în timpul deplasării către noul loc desemnat, el a ales altă soluție și a îngropat cele mai multe cadavre într-o groapă comună pătrată, lată de 2,5 m și adîncă de 1,8 m, a turnat acid sulfuric pe chipurile morților și a mascat locul stivuind traverse de cale ferată deasupra.

Groapa se afla pe un drum de căruțe părăsit, Șoseaua Kroptiaki, la circa 19 km nord de Ecaterinburg. Două cadavre au fost arse.

Șase zile mai târziu, orașul Ekaterinburg era cucerit de Armata Albă, care a trimis imediat ofițeri la Casa Ipatiev, pentru a vedea ce s-a întâmplat cu familia imperială.

Camera în care Romanovii au fost executați fusese curățată, dar pe pereți rămăseseră urme de sânge și de gloanțe.

În anul următor, Mișcarea Albă l-a însărcinat pe Nicolae Sokolov să investigheze ce se întâmplase la Ekaterinburg.

Povestea era deja cunoscută în oraș; gardienii ce fuseseră capturați au mărturisit crima, iar Sokolov a descoperit primul puț minier, în care a găsit câteva obiecte ce aparținuseră familiei imperiale.

Rămășițele Romanovilor nu au fost însă descoperite decât abia în 1991. Groapa comună în care se credea că familia imperială fusese îngropată alături de servitori era cunoscută încă din anii ’80, dar a fost ținută secretă de către autoritățile comuniste.

În 1991, în urma săpăturilor, au fost descoperite rămășițele a nouă persoane. Lipseau însă două cadavre, aparținând lui Alexei și, cel mai probabil, Anastasiei. Acestea au fost ulterior găsite într-un alt mormânt în apropiere de oraș, în vara anului 2007.

Ultimul țar al Rusiei, Nicolae II-lea a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Rusa.

 

 

 

1920: S-a nascut Juan Antonio Samaranch, preşedinte al Comitetului Olimpic Internaţional, între 1980-2000; (d.21 aprilie 2010).

 

 

 

 

 

 

1923: A decedat  Theodor Rosetti, publicist şi om politic roman ; (n. 4.05.1837).

 

 

 

 

 

Theodor Rosetti (n. 5 mai 1837),  om politic român, a fost prim ministru în perioada 1888-1889 și membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

 

1931: Este promulgata Legea privind autonomia universitară în România.

Legea prevedea şi transformarea Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică în Academia de Muzică şi Artă Dramatică.

 

 

 

1936: Rebelii naționaliști sub conducerea generalului Franco,se revolta împotriva guvernului republican de stanga al Spaniei, sprijinit de URSS, declanșând Războiul Civil Spaniol.

 

 

 

1945: A avut loc Conferinţa de la Potsdam a şefilor de stat şi guvern  din SUA (H. Truman), URSS (I.V.Stalin), Marea Britanie (W. Churchill, iar de la 28.07.1945, C. Attlee).

 

 

 

 

 

 

 

Conferința de la Potsdam a avut loc după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial la Cecilienhof, în Potsdam, Germania (lângă Berlin), până pe 2 august 1945. Au participat reprezentanții Uniunii Sovietice, Angliei și Statelor Unite ale Americii, cele mai mari și mai puternice forțe ale Aliaților care au învins Puterile Axei în al Doilea Război Mondial. Delegațiile au fost conduse de șefii guvernelor celor trei națiuni învingătoare – Secretarul General al CC al PCUS, Iosif Vissarionovici Stalin, Primul-ministru englez, Clement Attlee și, respectiv, Președintele american, Harry S. Truman.

Stalin, Churchill și Truman— și Clement Attlee, care l-a înlocuit pe Churchill după ce partidul Laburist a învins Partidul Conservator în alegerile generale din 1945—s-au adunat să decidă cum să administreze Germania Nazistă înfrântă, care semnase capitularea necondiționată cu nouă săptămâni mai devreme, la 8 mai. Pe agenda de lucru a conferinței s-au aflat și problemele ordinii internaționale postbelice, problemele tratatelor de pace și aprecierea efectelor războiului.

 

 

 

 

1948: Este promulgata   in Zona ocupata de armata americana, Constituţia Coreei de Sud.

 

 

 

 

1955: A fost inaugurat  la Anaheim in California, parcul de distracţii – “Disneyland”, înființat și administrat de Walt Disney, în prezenţa a peste 30000 de vizitatori veniţi de pretutindeni.

Ceremonia a fost transmisă în direct de televiziune.

 


 

 

 

 

 

 

 

1959 : A murit cantareata de jazz, Billie Holiday (Lady Day); (n.7 aprilie 1915).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1973: Regele Afganistanului Mohammed Zahir Shah, este detronat de către vărul său Mohammed Daoud Khan, în timp ce  se afla în Italia pentru o  interventie chirurgicala.

 

 

 

 

Zahir Shah

Mohammad Zahir Shah (1914 – 2007)

 

 

 

 

 

1976: La Montreal  in Canada,  a început a XXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară.

Gimnasta Nadia Comăneci a obţinut trei medalii de aur, iar România a ocupat locul nouă pe naţiuni, cu patru medalii de aur, nouă de argint şi 14 de bronz. (17 iulie – 1 august).

 

 

 

 

 

 

VIDEO:  

 

 

 

 

1976 : Timorul de Est este anexat, şi devine a 27-a  provincie  a  Indoneziei.

 

 

 

 

 

 

1979: Generalul Anastasio Somoza Debayle, presedintele – dictator al  Nicaraguei, demisionează şi fuge in S.U.A.

 

 

 

1980: Au fost inaugurate lucrările de construcţie a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1995: Prima Reuniune în formula “16+1″ a NATO, cu participarea ţărilor membre ale Alianţei şi a Rusiei.

A fost semnat acordul interimar de parteneriat şi cooperare economică între Uniunea Europeană şi Rusia. (Bruxelles).

 

 

 

 

 

1996: Camera Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite ale Americii a aprobat o lege ce prevedea acordarea Clauzei naţiunii celei mai favorizate pe bază permanentă pentru România.

 

 

 

 

1997: Parlamentul unicameral al Ucrainei – Rada Supremă – a ratificat Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina.

 

 

 

 

 

1998: O conferinţă diplomatică adoptă Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale , care prevedea  instituirea unui tribunal internaţional permanent de urmărire penală a persoanelor fizice vinovate de genocid, crime împotriva umanităţii, crime de război, precum şi  pentru crima de agresiune .

 

 

 

1998: Sunt inhumate crestineste, rămăşiţele ţarului  Rusiei Nicolae al II-lea şi cele ale familiei sale, masacrati de un comando bolsevic, la ordinul lui Lenin in 1918.

 

 

 

 

FOTO: Familia imperiala rusa

 

 

 

 

 

 

 

In ziua de 17 iulie este sarbatoare :

 

 

In Coreea de Sud – Ziua Constituţiei (1948).

In Finlanda – Aniversarea proclamării republicii (1919).

In Japonia – Festivalul Gion Matsuri din Kyoto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfanta Marina

 

 

 

 

 

 

Sfanta Marina

 

 

 

 

Sfanta Marina  s-a nascut din parinti pagani, in Antiohia Pisidiei. A  primit invatatura despre Hristos la varsta de doisprezece ani.

Dupa moartea mamei sale, tatal sau nu a mai considerat-o fiica sa si a inceput sa o urasca pentru credinta ei in Hristos.

Intr-o zi, a plecat cu oile tatalui sau la camp. Aici s-a intalnit cu eparhul Olimvrie, un mare prigonitor al crestinilor. Acesta, ranit de frumusetea ei, s-a hotarat sa o ia de sotie. Insa, cand a aflat ca este crestina a cerut sa fie luata si dusa in cetate spre a fi chinuita. A refuzat sa aduca jerfa idolilor, motiv pentru care a fost batuta din cap pana in picioare si aruncata in temnita.

Aici, sub chipul unui sarpe, diavolul s-a incolacit in jurul capului ei ca sa o omoare. Cand Marina s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci, sarpele a crapat, iar ea a fost inconjurata de o lumina cereasca.

In temnita a vazut o cruce mare stralucind cu lumina negraita, iar deasupra crucii vedea o porumbita alba ca zapada, care graia: “Bucura-te, Marino, porumbita cuvantatoare a lui Hristos, fiica a Sionului celui de sus, caci iata ziua bucuriei tale s-a apropiat!”

In acel moment Sfanta Marina s-a vindecat de toate ranile ei. In urmatoare zi a fost aruncata in foc si in apa, dar le-a indurat pe toate ca si cand ar fi fost in trup strain.

Dupa aceste pedepse a fost condamnata la moarte prin decapitare. Sfanta Marina a trecut la cele vesnice la varsta de 15 ani, in anul 270.

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

 

– Sfintilor Mucenici Sperat şi Veroniche;
– Sfantului Eufrasie, episcopul Ienopolei.

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO:  ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=b1kcuNF_BHw

Bibliografie (surse):

  1. wikipedia.org/wiki/Nicolae_al_II-lea_al_Rusiei;

  2. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  3. Istoria md;

  4. Mediafax.ro;

  5. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Reclame

17/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: