CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 14 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 664: A decedat Earcombert (sau Eorcenberht), rege al Kentului (in actuala  Anglie) din anul 640 si pana la moartea sa.

A interzis idolii in tot regatul  si a  dat o lege pentru respectarea  de catre supusii sai a  Postului  Mare (in latina quadragesima), care  este în  crestinism o perioada de asceză și pocăință premergătoare Sfintelor Pasti.

Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor.

Postul Mare începe în calendarul bizantin cu lunea de după Duminica izgonirii lui Adam din rai, iar în cel latin odata cu Miercurea Cenusii.

 

 

 

 

 

 756:  In China, Împăratul Xuanzong fuge din capitala Chang’an la Sichuan, in momentul in care  forțele rebele ale generalului Un Lushan ajung in fața orasului.

Un Lushan s-a  proclamat împărat in regiunea Nord-Est și a fondat dinastia Yan, dar a fost ucis în 757 de propriul fiu, iar dinastia lui se va stinge în 763.  

 

 

 

 

 

 1223: A murit regele Filip al II-lea al Frantei.

 

 

 

 

 

Philip II of France Biography - Facts, Childhood, Family Life ...

 

 

 

Filip al II-lea al Franței (Philippe Auguste) a fost fiul lui Ludovic al VII-lea, din dinastia Capețienilor si s-a nascut la 21 august 1165. A a domnit in  Franța  între  anii 1180-1223.

 Filip si-a extins regatul și a învins coaliția adversarilor săi (Sfântul Imperiu Roman, Anglia, Flandra), în bătălia de la Bouvines din 1214

A reorganizat guvernarea si  a adus stabilitate financiară in  tara.

La cererea papei Inocentiu al III-lea,  a organizat o cruciada impotriva sectei albigenzilor, acordând conducerea acesteia lui Simon de Montfort (victorios la Muret in anul 1213).

A fost urmat pe tron de fiul sau Ludovic al VIII-lea.

 

 

 

 

 

 1454: S-a nascut Angelo Ambrogini, cunoscut sub numele de  Poliziano, savant clasic italian și poet al Renașterii florentine;(d. 24 septembrie  1494).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucrarile lui includ traduceri ale unor pasaje din Iliada lui Homer, o ediție de poezia lui Catullus și comentarii asupra unor autori clasici.

El a servit puternica familie Medicifiind profesor pentru copiii lor, fiind totodata un prieten apropiat și confident politic. 

 

 

 

 

 

 

 1456: In lupta navală de la Salankemen (pe Dunăre), flota lui Iancu de Hunedoara înfrânge flota turcă, distrugând şapte galere mari şi mai multe mici, provocând dispersarea acestora şi  reuşind să trimită ajutoare în trupe, arme şi alimente celor asediaţi de otomani la Belgrad.

 

 

 

 

 

 

 1582: A apărut “Palia de la Orăştie” –  prima traducere românească a vechilor cărţi biblice “Geneza” şi “Exodul”, tipărită la Orăştie de meşterul-tipograf Şerban, fiul diaconului Coresi, şi diaconul Marian.

Este un preţios document lingvistic, mai ales datorită încercărilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Traducerea, chiar si parţială a Bibliei, demonstra posibilităţile de expresie ale limbii române şi capacitatea ei de a fi o limbă de cultură.

 

 

 

 

 

1602: S-a născut la Pescina, Regatul de Neapole,  francez Jules Mazarin (Giulio Raimondo Mazzarino);(m. 9 martie 1661).

 

 

 

 

 

 

 

Jules Mazarin a fost un cardinal, diplomat și politician italian, care a îndeplinit funcția de prim ministru al Franței din 1642 până la moartea sa. I-a succedat mentorului său, Cardinalul Richelieu. Era un colecționar de artă și bijuterii, în special de diamante, pe care i le-a lăsat prin testament regelui Ludovic al XIV-lea; unele dintre acestea au rămas în colecția de la Muzeul Luvru. Biblioteca lui Mazarin a stat la originea „Bibliotecii Mazarine” din Paris.

Jules Mazarin era detestat de majoritatea populatiei, dar s-a impus in fata pretentiilor afisate de marii seniori, reusind sa intareasca mult puterea monarhica din Franta.

 

 

 

 

 

 

 

 1683: Armatele otomane ajung in fata Vienei. De partea otomanilor luptau si ostirile conduse de domnitorii Valahiei si Moldovei. La acea vreme, în Moldova domnea Gheorghe Duca (1678 – 1683), iar în Țara Românească, Șerban Cantacuzino (1679 – 1688). Ca vasali ai Imperiului Otoman, ei au trebuit să participe la campanie cu circa 4 până la 7 mii de oșteni fiecare.

Ținta finală a atacului au aflat-o abia când au ajuns la Székesfehérvár(Stuhlweißenburg), în Ungaria. Ambii domni romani intretineau legaturi secrete cu asediatii, furnizandu-le informatii pretioase despre armata otomana.

Asediul Vienei a durat până la 12 septembrie când trupele Ligii Crestine aflate ub conducerea regelui polonez Jan Sobieski au înfrânt oastea otomană, silind turcii să ridice asediul Vienei  și să se retragă în dezordine, căutând să-și refacă rândurile la Gyor in Ungaria.  

 

 

 

Battle of Vienna 1683 11.PNG

 

Ilustrație a bătaliei de la Viena 

 

La acea vreme, în Moldova domnea Gheorghe Duca (1678 – 1683), iar în Țara Românească, Șerban Cantacuzino (1679 – 1688).

Ca vasali ai Imperiului Otoman, ei au trebuit să participe la campanie cu circa 4 până la 7 mii de oșteni fiecare.

Ținta finală a atacului au aflat-o abia când au ajuns la Székesfehérvár (Stuhlweißenburg), în Ungaria. 

Ambii domni  români intretineau legaturi secrete cu asediații, furnizandu-le informatii pretioase despre armata otomană.

Comandantul turc, marele vizir Kara Mustafa, a fost strangulat cu o funie de matase  din porunca sultanului, in urma înfrângerii suferite cu toate că dispunea de o forță militară de trei ori mai mare ca a învingătorilor din apus.

Sultanul  a primit capul tăiat al marelui vizir pe o tavă de argint.

Ca amintire pentru victoria de la Viena, Biserica Catolica  a introdus pentru data de 12 septembrie sărbătoarea Sfântul Nume al Mariei.

 

 

 

 

 

1700:  A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol  între Rusia si Turcia, prin care Marea de Azov a fost atribuită Rusiei.

 

 

 

 

 

 

1789: Rasculaţii parizieni atacă Bastilia. Cucerirea  acestei fortăreţe marcheaza inceputul Revolutiei franceze.

  Cu toate că fortăreața medievală cunoscută sub numele de Bastilia mai avea doar șapte deținuți, căderea ei în mâinile revoluționarilor parizieni a reprezentat în mod simbolic sfârșitul Vechiului Regim (Ancien régime, în franceză) și începutul Revoluției Franceze.

 

 

 

 

 

 

 

 

Predarea închisorii, simbol al tiraniei monarhiei franceze, a zguduit atât Franța cât și restul Europei, ecourile sale ajungând până în îndepărtata Rusie. Din 1880, 14 iulie este Ziua națională a Franței.

 

Ziua de 14 iulie a devenit sărbatoarea nationala a Republicii Franceze.

 

 

 

 

 

 

1813: In Bucuresti, pe podul Mogoşoaiei, se deschide prima “spiterie” (farmacie).

 

 

 

 

 

1817: A murit Anne Louise Germaine Stael (Madame de Stael), autoare franceză de romane sentimentale, scrise în maniera secolului al XVIII-lea (“Delphine”, “Corinne sau Italia”); (n. 22.04.1766).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1861: La Baden-Baden, regele prusac Wilhelm I este rănit ușor într-o tentativă de asasinat.

 

Wilhelm I sau Wilhelm Friedrich Ludwig von Hohenzollern (n. 22 martie 1797 — d. 9 martie 1888, Berlin) a fost regele Prusiei (din 2 ianuarie 1861 și până la moartea sa) și primul împărat german (începând cu 18 ianuarie 1871). Este un reprezentant al politicii conservative prusace, jucând un rol negativ în înăbușirea revoluției din 1848.

In perioda sa este numită și „perioada wilhelmină”, împăratul caută până în ultimul moment să împiedice războiul franco-prusac care s-a terminat cu dezastrul de la Sedan suferit de armata franceză, din cauza aceasta este numit de istorici și „Wilhelm cel Mare”. Politica din timpul domniei sale este influențată în mod pregnant de cancelarul său Otto von Bismarck.

 

 

 

 

 

 

1862 : S-a născut la Viena, pictorul austriac Gustav Klimt.

 

 

 

 

 

 Imagini pentru Gustav Klimt photos

 

 

 

 

 

Gustav Klimt (n. 14 iulie 1862, Baumgarten, Viena – d. 6 februarie 1918, Viena), a fost un lider al avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii vieneze.

Arta lui a contribuit în mare măsură la revoluționarea artei sfârștului secolului al XIX-lea.

 

 

1867: Inventatorul  suedez Alfred Nobel , face prima demonstratie privind puterea dinamitei.

 

 

 


 

 

 

 

1889: S-a nascut  politicianul croat Ante Pavelić, conducatorul (Poglavnik) Statului independent al Croatiei  un stat-marionetă al Germaniei Naziste, infiintat  în timpul celui de al Doilea Război Mondial în Iugoslavia ocupată de forțele Axei.

 

 

 

 

Ante Pavelic | Dictators Wiki | Fandom

 

 

În anii 1930, a fost membru fondator și lider al grupării croate  ultranaționaliste și separatiste, Ustaša. În 1941, după ce a fost instalat de forțele de ocupație ale Axei în funcția de lider al statului-marionetă croat, a instituit o politică ultranationalistă de sorginte fascista, care a dus la genocidul a sute de mii de persoane apartinand altor nationalitati și a adversarilor politici croați, în lagărele de concentrare pe care le-a creat.

După război, Pavelić a fugit în străinătate din fata fortelor comuniste ale lui Tito.

La 10 aprilie 1957, la a 16-a aniversare a înființării Statului Independent al Croației, Pavelić a fost împușcat și grav rănit de un atacator necunoscut la Buenos Aires in Argentina. Atentatul a fost atribuit serviciilor secrete iugoslave. Un glonț i-a rămas în coloana vertebrală, dar Pavelić nu a vrut să fie spitalizat.

I s-a acordat azil politic în Spania, unde a murit la 28 decembrie 1959, probabil din cauza complicațiilor cauzate de glonțul din coloana vertebrală si a fost înmormântat în cimitirul San Isidro din Madrid.

 

 

 

 

 

1903:  S-a născut  la San Francisco, în Statele Unite, scriitorul Irving Stone (Irving Tennenbaum); (m. 26 august 1989).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1910: S-a născut  William Hanna, co-preşedinte şi co-fondator al studiourilor  cinematografice americane “Hanna Barbera”; alaturi de Joseph Barbera a dominat industria desenelor animate, fiind creatorul simpaticelor personaje Tom si Jerry, Scooby Doo sau “Familia Flintstone”; (d. 22.03.2001).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1913: S-a născut  Gerald Ford, al 38-lea presedinte al SUA in anii 1974-1977; (d.26.12.2006).

 

 

 

 

 

 

 

 

1918: S-a născut la Upsala, in  Suedia, regizorul si scenarist Ingmar Bergman (“O vara cu Monica”, “Noaptea saltimbancilor”,“Fragii salbatici”,”Tacerea”); ( d.30.07.2007).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1919: S-a născut actorul francez de origine italiană Lino Ventura (Angiolino Joseph Pascal Ventura) ; (d. 22.10.1987).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1932: A murit marele sculptor roman Dimitrie Paciurea; (n.2  noiembrie  1873).

 

 

 

 

 Dimitrie Paciurea

 

 

 

A studiat la Bucuresti si Paris, debutand in 1894, la Expozitia artistilor in viata din Bucuresti.

A participat de asemenea la expoziții de artă românească deschise la München (1913), Bruxelles (1930) și la Bienala de la Veneția (1924),stilul său simbolic și reprezentațional fiind diferit de  stilul simplificat până la esența pură al contemporanului și conaționalului său Constantin Brâncuși. 

Începând din 1909 a fost profesor de sculptură la Școala Națională de Arte Frumoase din București.

 

 

 

 

 

 1933: În Germania, toate partidele politice, cu excepţia celui nazist, au fost scoase în afara legii, actiune in uma careia Hitler instaureaza in aceasta țară o dictatura sangeroasă.

 

 

 

 

 

1933: In Germania nazista este votata Legea eugeniei  privind sterilizarea persoanelor cu boli ereditare.

Termenul de eugenie e derivat din cuvantul grecesc “eu” (bun) si sufixul – genes (nascut).

In iunie 1933, ministrul de interne german, dr. Wilhelm Frick, estima ca existau in tara sa  aproximativ 500.000 de persoane cu boli serioase ereditare fizice sau psihice care trebuiau sterilizate cat mai curand posibil.

Totodata, exista un numar mult mai mare de persoane “necorespunzatoare” (delincventi, alcoolici, imigranti) si el estima acest grup la aproximativ 20% din populatia Germaniei.

 Astfel, intre 1933 si 1939 au fost sterilizate 320.000 de persoane (0,5% din populatia tarii) si pana in 1945 s-a ajuns la impresionanta cifra de 2 milioane de oameni.

 

 

 

 

 

1935 : Liga  Apararii National-Crestine  condusa de A. C. Cuza, a fuzionat cu Partidul National Agrar, condus de Octavian Goga, formand  o organizatie politica de dreapta-Partidul National Crestin.

 Naționalistul român Alexandru C. Cuza a fost profesor de economie politică la Universitatea din Iaşi, membru al Academiei Române (1936) si om politic patriot român.

 

 

 

 

 

 Imagini pentru A. C. Cuza,photos

 

 

S-a născut la 8 Noiembrie 1857 la Iaşi si  a murit la Sibiu, în anul 1947. 

Tatăl său facea parte din familia boierilor Cuzeşti, A.C. Cuza fiind şi un nepot al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 

 

 

 

 

1939: S-a nascut cântărețul ceh Karel Gott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artistul   s-a născut la 14 iulie 1939, în Pilsen, Cehia. A absolvit studiile Conservatorului de muzică din Praga în 1960 iar doi ani mai târziu a lansat primul disc. A urmat angajarea sa la teatru şi primele apariţii la televiziune.

Primul disc de aur pentru număr record de albume vândute l-a primit în 1969, de la casa de discuri Polydor. Lansează primele albume în limba germană şi limba engleză, primeşte discul de aur pentru cel mai bine vândut artist al anului şi primul disc în limba engleză.

 

 

 

 

 

 

1942: S-a nascut Javier Solana Madariaga, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si de securitate comuna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1947: Un grup de zece conducători ai PNŢ, în frunte cu Ion Mihalache, vicepreşedinte, Nicolae Penescu, secretar general, şi Nicolae Carandino, director la ziarul “Dreptatea”, a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 de km de Bucureşti, sub acuzaţia de “tentativa de fugă într-o ţară străină”.

 

 

 

 

tamadau

 

 

În fotografie: Reconstituire în fața avionului: Nicolae Carandino, Lili Carandino, Ilie Lazăr, Gheorghe Popescu, Constantin Gafencu, Dumitru Borcea, Ion Mihalache, Eugen Borcea, Fulvia Penescu, Nicolae Penescu (fotografie realizată de Corpul Detectivilor).

 

 

 

Au urmat un comunicat de presa, comentarii si declaratii pline de invective adresate celor retinuti, si foarte curand hotararea guvernului, aprobata automat de Camera Deputatilor, de a scoate in afara legii Partidul National taranesc.

Aproape toti fruntasii partidului au fost arestati in Capitala, in timp ce in alte centre urmarirea liderilor locali incepuse mai demult.

A urmat, intre 29 octombrie si 11 noiembrie “procesul” lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache si al altor coinculpati acuzati de activitate “tradatoare si conspirativa”, sprijinita de “cercurile imperialiste din Statele Unite ale Americii si Marea Britanie”, si menita sa pregateasca “rasturnarea prin violenta a Guvernului democratic instaurat legal”.

     Actul de acuzare mai sustinea ca Partidul National taranesc “poarta raspunderea directa pentru instaurarea dictaturii fasciste a lui Ion Antonescu, si pentru intrarea in razboiul criminal hitlerist”.

De asemenea, pentru “asasinatele din Piata Palatului, de la 24 februarie 1945″ si din 8 noiembrie 1945, pentru constituirea unor organizatii clandestine subversive in vederea “rasturnarii puterii de stat legale”.

“Operatiunea Tamadau” a reprezentat in Romania, intrarea in faza finala pentru instaurarea oficiala a “democratiei populare”, dupa tipare sovietice.

Condamnarea liderilor ţărănişti  Iuliu Maniu si Ion Mihalache la temniţă grea pe viaţă a dus la moartea lor în închisoare.

 

 

 

 

 

1950: S-a difuzat prima emisiune în limba română la Radio Europa Liberă.

 

 

 

 

 

 1958: 5 000 de detinuti politici romani se revolta in inchisoarea de exterminare comunista de la Gherla .

 

 

 

 

 

1958: In Irak are loc o lovitura de stat, condusa de  generalul Abd al Karim Kassem, care inlatura monarhia si  instaurează republica.

 

 

 

 

 

 

În ziua de  14 iulie 1958, regele Irakului, Faisal al II-lea a fost asasinat, iar primul ministru  Nuri Said-es  a încercat să fuga din Bagdad deghizat in  femeie, insa a fost capturat şi executat.

Abd al Karim Kassem a apărut ca lider al Revoluţiei din Irak şi a devenit prim-ministru şi ministru al apărării în noul guvern republican. 

 

 

 

 

 

1965: Sonda spațială americană Mariner 4 zboară în apropiere de Marte și face primele fotografii de aproape ale unei alte planete.

 

 

 

 

 

1967: S-a nascut  Mădălina Manole, solistă de muzică uşoară (n.Valenii de Munte,jud. Prahova; (d.14.07.2010).

 

 

 

 

 

 

 

1967:  Se stinge din viaţă la București,Tudor Arghezi (Ion N. Theodorescu), poet, prozator și gazetar român; (n. 23 mai 1880 ).

 

 

 

Tudor Arghezi (n.1880-d.1967), poet, prozator și gazetar român

Tudor Arghezi (n.1880-d.1967), poet, prozator și gazetar român

 

Pseudonimul Arghezi este explicat de scriitor ca fiind în legătură cu Argesis, vechiul nume al rîului Argeş. Tudor Arghezi, cu o carieră literară întinsă şi foarte bogată, este unul dintre autorii de prim rang a-i perioadei interbelice românești.

Poetul este călugăr la Mănăstirea Cernica, unde, în liniştea chiliei va învăţa, pe îndelete, taina mînuirii cuvintelor.

Opera sa poetică, de o originalitate exemplară, reprezintă o altă vîrstă marcantă a literaturii române.

A scris poezie (volumele “Cuvinte potrivite”, “Flori de mucigai”, “Poarta neagră”, “Versuri de seară”, “Hore”), teatru, proză ( “Icoane de lemn”, notabile fiind romanele ”Cimitirul Buna Vestire”, ”Ochii Maicii Domnului”, “Lina”), pamflete (la “Facla”, “Viaţa Românească”, “Teatru”, “Rampa”), precum și literatură pentru copii (“Cartea cu jucării”, “Cîntec de adormit Mitzura”, “Buruieni”, “Mărţişoare”, “Prisaca”, “Zdreanţă”, etc.). Sub direcţia sa apare ziarul “Bilete de papagal” (1928), unde publică pamflete usturătoare pentru care este cercetat de poliţie (1943). 

Fiind în detenție, odată cu instaurarea regimului comunist iese din lagăr (1944). Este reabilitat, distins cu titluri şi premii, ales membru al Academiei Române şi sărbătorit ca poet naţional la 80 şi 85 de ani.

În 1965, Universitatea din Viena îi decernează premiul “Gottfried von Herder”, iar Academia Sîrbă de Ştiinţe îl alege membru al secţiei de literatură. Publică: “1907 – peisaje”, “Cîntare omului”, “Stihuri pestriţe”, “Poeme noi”, “Cu bastonul prin Bucureşti”.

S-a remarcat în literatură prin relatarea universului mărunt, în care lumea viețuitoarelor fără grai a căpătat un contur unitar ca la nimeni altul.

Toate aceste viețuitoare se află într-un fel de dependență afectivă față de om (“Cîntec de adormit Mitura”, volumul “Copilărești”).

Poetul este înmormantat, alături de soţia sa Paraschiva, în grădina casei din strada Mărţişor, astăzi muzeu.

 

 

 

 

 

1969: Izbucneste “Razboiul fotbalului”, dupa ce  echipa de fotbal a Hondurasului  pierde un meci de fotbal împotriva El Salvador ceea ce  face sa izbucneasca revolte  în Honduras împotriva  imigranţilor  salvadorieni.

La 14 iulie 1969, armata statului El  Salvador a lansat un atac împotriva Hondurasului , inaintand rapid pe teritoriul acestei tari si reusind sa ocupe cateva orase.

 Organizaţia Statelor Americane a  intervenit si a negociat un acord de încetare a focului intre cele doua tari , care a intrat în vigoare la 20 iulie, iar trupele salvadoriene  au fost retrase la începutul lunii august.

 

 

 

 

 1977: S-a născut Victoria, prinţesa Moştenitoare a tronului Suediei, fiica regelui Carl XVI Gustaf.

 

 

 

 

1982: Ziarul oficial al Partidului, Scânteia, a publicat „Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei”. Majoritatea produselor alimentare de bază urmau sa fie distribuite raţionalizat.

 

 

 

 

 

Alimentară din comunism FOTO Bărăganul de altădată / Valerică Burtoi (preluat de pe adevarul.ro)

 

 

 

 

 

 

În 1982, autorităţile comuniste au aprobat un program de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei care era susţinut de nişte recomandări privind raportul dintre înălţime şi greutate al fiecărei persoane. În 1982, autorităţile comuniste au aprobat un program de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei care era susţinut de nişte recomandări privind raportul dintre înălţime şi greutate al fiecărei persoane.

O lungă perioadă de timp, încă în anii ‘50, produsele alimentare din România s-au obţinut de bază de cartelă şi în cantităţi minime, situaţie care, doar din acest punct de vedere, se va ameliora în anii ’60 şi în prima parte a anilor ‘70.

Era preţul pe care, conform autorităţilor comuniste, populaţia îl plătea pentru „lumea modernă, industrializată şi cu ştiinţă de carte“ care urma să se instaleze în ţara noastră. Din păcate însă, eşecul economiei socialiste a avut grave consecinţe asupra nivelului de trai al populaţiei în ultima parte a regimului Ceauşescu.

La sfârşitul anilor ’70 şi începutul anilor ’80 preţurile la alimente, servicii şi la bunuri de uz casnic şi cotidian, au început să crească, iar lipsurile alimentare au devenit cronice.

Este momentul în care s-au reintrodus cartelele ce „funcţionaseră” cu aproape treizeci de ani în urmă, potrivit datelor din proiectul „Comunismul în România“, al Muzeului Naţional de Istorie (MNIR).

 

1992: Lynne și William Jolitz au publicat versiunea 0.1 a sistemului de operare 386BSD, primul sistem de operare liber. 386BSD este un sistem de operare gratuit derivat din BSD (Networking/2), din familia UNIX, pentru arhitecturile Intel 80386. 386BSD a fost scris în principal de Lynne Jolitz și William Jolitz. Ambii aveau o experiență considerabilă în dezvoltarea sistemului BSD la Berkeley. Portarea a început în anul 1989, primele urme ale ei pot fi găsite în 4.3BSD Net/2 din 1991.

Prima versiune (versiunea 0.0) a sistemului a apărut în martie 1992 și a fost urmată de versiunea 0.1 în 14 iulie 1992. Procesul de portare a fost documentat extensiv în revista Dr. Dobbs Journal începând cu anul 1991, într-o serie de 18 articole. Versiunea 1.0 a apărut la sfârșitul anului 1994, codul fiind distribuit de Dr. Dobbs Journal pe un CD sub numele de “386BSD Reference CD-ROM“. CD-ul a fost un best-seller timp de trei ani (1994–1997).

După apariția versiunii 0.1, un grup de utilizatori au început să dezvolte și întrețină un așa-numit patchkit. Acesta cuprindea bug-fixes și o serie de îmbunătățiri. Datorită diferențelor de opinie dintre autorii originali și autorii patchkit-ului, aceștia din urmă au fundat în 1993 o nouă distribuție UNIX sub numele de FreeBSD pentru a-și continua munca.

Tot în 1993, un grup diferit de utilizatori 386BSD au fundat o altă versiune UNIX sub numele de NetBSD. Printre alte versiuni UNIX derivate din 360BSD se numără OpenBSD și Darwin folosit în mod curent de Apple în Mac OSX.

Alt sistem UNIX care împrumută masiv din 386BSD este OpenSolaris. Dezvoltarea sistemului a încetat în 1997. Codul 386BSD este gratuit pentru scopuri non-comerciale.

Drepturile de autor aparțin în totalitate lui William Jolitz și Lynne Jolitz.

 

 

 

 

 

1998: A murit Richard McDonald, unul dintre principalii fondatori ai companiei americane McDonald`s ; (n.16.02.1909).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000: O foarte puternică furtună solară a cauzat masive perturbări  geomagnetice pe Terra .

 

 

 

 

 

 

 2000: Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat, la Berlin, un proiect de lege, lansat de cancelarul federal, Gerhard Schroeder, privind acordarea de vize de lucru informaticienilor din afara Uniunii Europene (UE).

 

 

 

 

 

2002: Președintele francez  Jacques Chirac,  scapă cu viata  dintr-un atentat organizat  in timpul sarbatorii  Zilei  căderii Bastiliei.

 

 

 

 

 

 

  2010: A murit Mădălina Manole, solistă vocală, compozitoare și instrumentistă română; (n. 1967).

 

 

 

 

 

 

 

Mădălina Manole, pe numele ei real Anca Magdalena Mircea, anterior Magdalena – Anca Manole, (n. 14 iulie 1967, Vălenii de Munte, județul Prahova — d. 14 iulie 2010, Otopeni, județul Ilfov) a fost o solistă vocală, compozitoare și instrumentistă română.

Mădălina Manole a decedat în 14 iulie 2010, chiar în ziua în care a împlinit 43 de ani.

Cântăreața a fost găsită decedată în locuința ei de pe strada Griviței din Otopeni. I.N.M.L a stabilit că Mădălina s-a sinucis înghițind un pesticid foarte toxic numit Carbofuran (cunoscut sub numele de Furadan) iar decesul a survenit în câteva minute.

Totul s-a petrecut la numai câteva ore după ce artista a părăsit un studiou unde a efectuat o repetiție muzicală.

 

 

 

 

 2015:  Sonda spațială New Horizons, lansată de NASA în 2006, a trecut în cel mai apropiat punct de planeta pitică Pluto.

După o călătorie de 5 miliarde de kilometri, New Horizons a trecut la doar 12.430 km de Pluto, la ora 11,49 GMT. “Întâlnirea” este considerată de specialiști principalul eveniment spațial al anului 2015.

 

 

  2015 : Oamenii de știință de la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva au anunțat descoperirea unei noi particule subatomice numită pentaquark.

Existența acestui tip de particulă a fost prezisă din 1964 de fizicienii Murray Gell Mann și George Zweig.

 

 

 

 

 

 

 

Sărbători în lume 

 

 

 

 

 

 

În Franţa este sărbătoare  naţională – Ziua căderii Bastiliei (1789).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREŞTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfantul Nicodim Aghioritul

 

 

 

 

 

Sfantul Nicodim Aghioritul

 

 

 

 

 

 

Sfantul Nicodim Aghioritul s-a nascut in anul 1749 in orasul Naxos, situat in sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee. Pana la intrarea in monahism, s-a numit Nicolae Kallivurtzis. La varsta de 16 ani este trimis la Smirna, pentru a deprinde invatatura dascalului Ierotei. Aici a invatat latina si franceza, devenind un bun cunoscator al Sfintilor Parinti, al aghiografiei si sfintelor canoane.

In anul 1770, dupa terminarea studiilor, Nicolae se intoarce la Naxos, unde mitropolitul Antimos il angajeaza secretar. La 26 de ani, dupa cateva vizite in Sfantul Munte, intra in monahism, la Manastirea Dionisiu. Dupa doi ani de ascultare, este tuns rasofor si primeste numele de Nicodim.

Episcopul Macarie al Corintului ii va cere sa corecteaze si sa pregateasca pentru tipar “Filocalia”. Este tiparita in anul 1782, in Venetia. Numarul de autori patristici cuprinsi in colectie este de 36 si acopera o perioada de unsprezece secole: IV-XV. Tot la cerearea acestuia revizuieste si Everghetinosul si Despre Impartasania necontenita.

Datorita dorintei de a se darui total rugaciunii in liniste, Sfantul Nicodim Aghioritul paraseste Manastirea Dionisiu si se retarge intr-o chilie aproape de Haries. Doreste sa intre in obstea Cuviosului Paisie Velicikovski, insa, nu reuseste sa ajunga in Moldova din cauza unei furtuni. Intelege din acesta intamplare ca Dumnezeu avea alt plan cu el  si merge sa vietuiasca intr-o chilie din Capsala, din zona pustniceasca intre Karies si Manastirea Pantocrator, unde va copia multe manuscrise.

Apoi se retrage intr-o insula aproape pustie langa Eubeea, in anul 1782.

Aici, la cererea varului sau, Episcopul Ierotei din Euripos, Sfantul Nicodim a scris “Manualul sfaturilor bune”, sau “Paza celor cinci simtiri”. El invata cum se poate dezrobi mintea (nous) de inlantuirea placerilor simturilor, pentru a-i permite inaltarea prin rugaciunea inimii la cugetarile duhovnicesti ale contemplatiei.

Revine in Sfantul Munte si i se incredinteaza traducerea si editarea operelor complete ale Sfantului Simeon Noul Teolog. A redactat si un “Indreptar de spovedanie” care este folosit regulat in Biserica Greaca de azi.

El a publicat, de asemenea, doua opere adaptate dupa vestitele carti duhovnicesti din Apus, adica “Razboiul nevazut” de Lorenzo Scuppoli (1589) si “Deprinderi duhovnicesti”, care au cunoscut pana in zilele noastre un mare ecou. Precizam ca daca Sfantul Nicodim Aghioritul  a folosit literatura spirituala apuseana, aceasta nu a afectat invatatura lui ortodoxa.

Ieromonahul Agapie din Peloponez i-a propus Sfantului Nicodim sa traduca o antologie a Sfintelor Canoane. Dupa doi ani de munca a terminat aceasta opera, pe care a numit-o “Pidalion”. Aceasta lucrare a fost editata prima data la Leipzig, in anul 1800, insotita de binecuvantarea Sfântului Sinod si a patriarhului ecumenic. In limba romana a aparut tradus in anul 1844 la Manastirea Neamt.

Amintim ca Sfantul Nicodim a corectat si pregatit pentru tipar scrierile complete ale Sfantului Grigorie Palama, insa lucrarea a fost distrusa la Viena, in timpul razboiului.

A trecut la cele vesnice pe 14 iulie, 1809. Tomosul de canonizare al Sfantului Nicodim Aghioritul a fost emis de patriarhul ecumenic Atenagora I impreună cu membrii Sinodului pe 31 mai 1955.

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

  1. Tudor Vianu, Scriitori români, Vol. III, Ed. Minerva, București, 1971;

  2. Istoria md;

  3. Istoricul zilei blogspot.com.

  4. Nicolae Balotă, Opera lui Tudor Arghezi, 1979;

  5.  Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  6. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  7. Cercetaribibliografice blogspot.ro

  8. Historia.ro

Publicitate

14/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 14/07/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: