CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 13 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

Anul 100 î.Hr.: S-a nascut Cezar (Gaius Iulius Caesar), dictator, comandant militar de geniu, scriitor şi orator roman (d. 44 î.Hr.).

 

 

 

 

 

 

 

 A  fost  una dintre cele mai influente și mai controversate personalități din istorie. Rolul său a fost esențial în instaurarea dictaturii la Roma  și instaurarea Imperiului Roman. 

A provocat războaie de cucerire fără acceptul senatului roman, a cuceririt Galia aducand  sub dominația romană teritorii până la Oceanul Atlantic.

În anul 55 i Hr. Cezar a lansat prima invazie romană în  Britania.

 A murit asasinat la 15 martie 44 i. Hr.

   

 

 

 

 

574: A decedat Papa Ioan al III-lea.

Era descedentul unei familii romane importante, iar tatăl său, Anastasie, purta titlul de „illustris”

A fost papa al Romei în perioada 17 Iulie 561 – 13 Iulie 574.

 

 

 

 

 

939:  A murit Papa Leon al VII-lea.

 

 

 

 

 

Papa Leon al VII-lea a fost Papă al Romei în perioada 3 Ianuarie 936 – 13 Iulie 939.

Înainte de pontificatul său, Papa Leon al VII-lea a fost călugăr benedictin.

Nu a fost de acord ca evreii din principatele  germanice să fie convertiți cu forța la crestinism, dar a fost de acord cu izgonirea acestora.

 

 

 

 982: In Bătălia de la Stilo sau de la Cape Colonna (desfășurata pe 13 sau 14 iulie) în apropiere de Crotone, în Calabria, forțele împăratului Otto al II-lea și aliații săi longobarzi  au fost infrante de cele musulmane conduse de Abu al-Qasim emir de Sicilia.

Unele surse arată că musulmanii ar fi beneficiat de sprijinul bizantinilor, ca revansă a acestora pentru invadarea de către Otto a catepanatului de Italia (în speță, a Apuliei), însă acest lucru nu este confirmat.

Situația din sudul Italiei a fost serios zdruncinată ca urmare a bătăliei de la Stilo, sarazinii continuand să fie o prezență amenințătoare pentru  Italia.

În Germania, odată ajunsă vestea înfrângerii împăratului în rândul slavilor de pe Elba, aceștia s-au răsculat împotriva germanilor sub conducerea lui Mstivoj în marea revoltă cunoscută sub numele de Slawenaufstand, ceea ce a condus la amânarea creștinării slavilor cu câteva decenii.

 

 

 

 

1174: William I al Scoției, unul din conducatorii revoltei din  1173-1174, este capturat la Alnwick de către forțele loiale lui Henric al II-lea al Angliei.

 

 

 

 

William Leul ( n.cca 1143 d.4 decembrie 1214), numit uneori si William I, a domnit ca rege al Scoției de la 1165 până la 1214 si a avut a doua cea mai lungă domnie din istoria Scotiei, înaintea de  Actul de Uniune cu Anglia din 1707.  

A fost capturat de trupele lui Henric conduse de Ranulf de Glanvill și a fost dus în lanțuri la Newcastle, apoi la Northampton, iar apoi transferat la Falaise în Normandia. Henric a trimis apoi o armată în Scoția și a ocupat țara.

Ca răscumpărare și pentru a-și recapata regatul, William a trebuit să-l recunoască pe Henric ca superior al său și să fie de acord să plătească pentru costurile ocupatiei armatei engleze, punând impozite scoțienilor.

Biserica din Scoția a fost, de asemenea, supusă celei din Anglia. Acest lucru a fost făcut prin semnarea Tratatului de la Falaise, apoi William a fost lăsat să se întoarcă în Scoția. În 1175, el a jurat fidelitate în fața lui Henric al II-lea la Castelul York.

 

 

 

 

1260: Ordinul Livonian suferă cea mai mare înfrângere în secolul al 13-lea  în bătălia de la Durbe, împotriva Marelui Ducat al Lituaniei

 Ordinul Livonian a fost o ramură autonomă a Ordinului Cavalerilor Teutoni și un membru al Confederației livoniene.
În 1346, Ordinul a cumpărat Ducatul Estoniei de la regele Valdemar IV al Danemarcei. Viața pe teritoriul Ordinului este descrisă în Cronica de Balthasar Russow (Chronica der Provinz Lyfflandt).

 

 

 

 

1527: S-a nascut matematicianul, astronomul, astrologul si  ocultistul englez de origine galeza, John Dee; ( d. 1608 sau 1609).

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost si unul dintre  consilierii  reginei Elisabeta I , care  si-a dedicat o mare parte a vieții sale studiului alchimiei, divinației și filosofiei ermetice.

 Fiind unul dintre cei mai învățați oameni din vremea lui, Dee a fost invitat  sa predea algebra avansată la Universitatea din Paris,când nu împlinise douăzeci de ani.

Dee a fost si un astronom respectat, precum și un expert de frunte în navigație, el fiind profesorul multora dintre aceia care au făcut din Anglia o țară a marilor descoperiri geografice.

 

 

 

 

1590: S-a nascut la Roma, Papa Clement al X-lea (Emilio Altieri). A deţinut funcţia de papă între anii 1670-1676 (d. 22 iulie 1676 Roma).

 

 

 

 

1645: A murit  țarul Mihail a Rusiei; (n. 1596).

Mihail Fiodorovici Romanov (n. 12 iulie 1596), a fost primul țar rus din dinastia Romanov. El a fost fiul lui Fiodor Nikitici Romanov (devenit apoi patriarhul Filaret) și al Xeniei.

Domnia lui a marcat finalul  a ceea ce istoricii au numit Timpurile Tulburi.

 

 

 

 

 

 

Alegerea lui Mihail și urcarea lui pe tron stau la baza legendei lui Ivan Susanin, dramatizată de compozitorul rus Mihail Glinka  în opera O viață pentru țar.

 

 

 

 

 1793: Jurnalistul și revoluționarul francez radical Jean Paul Marat, considerat drept unul dintre cei mai puternici şi influenţi  lideri ai Revoluţiei franceze, este înjunghiat  in cada de baie de către Charlotte Corday, o militanta  devotată cauzei girondinilor cărora Marat le–a fost cel mai înverşunat adversar.

 

 

 

 

 

 

 

Marat era una dintre vocile cele mai radicale ale Revoluției Franceze, care si-a  difuzat ideile politice în special in ziarul  ” L’ Ami du peuple ” (Prietenul poporului) , care l-a ajutat să  facă legătura cu grupul radical iacobin republican, venit la putere după iunie 1793.

  Charlotte Corday , o simpatizanta a partidei  Girondine, l-a asasinat în timp ce facea o baie, ca tratament  pentru o boala de piele.

Moartea lui Marat a devenit un simbol pentru iacobini, facand din el un fel de martir revoluționar. 

A fost imortalizat in celebra pictură a lui David avand ca subiect moartea sa.

 

 

 

1798: S-a nascut printesa  Charlotte a Prusiei, soţia Ţarului Nicolae I al Rusiei; (d. 1860).

 

 

 

 

 

 

 

 

1841: A fost semnată Convenţia Internaţională de la Londra privind regimul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele.

 

 

 

 

1863: Au loc revolte armate   în New York City, impotriva razboiului cu statele sclavagiste din sud.

Aproximativ 1.000 de persoane au murit in cele  trei zile de confruntari, considerate a fi cea mai sangeroasa  revolta din  istoria  Statelor Unite .

La originea revoltei a fost decretarea legeii  mobilizarii in razboiul cu statele sclavagiste din sud, tulburarile degenerand rapid intr-un pogrom rasial in care numerosi negri au fost ucisi de multimea furioasa.

Pentru a inabusi revolta, in ziua de  16 iulie generalul John E.  Wool a ordonat trupelor din subordinea sa atacuri la baioneta si  ale artileriei impotriva multimii  dezlantuite.

Aceasta a fost cea mai importanta insurectie populara din istoria Statelor Unite.

 

 

 

 

1866: (1/13 iulie) A fost promulgată Constituţia României  , alcătuită după modelul celei belgiene, rămasă în vigoare, cu unele revizuiri şi modificări, pînă în 1923.

Constituția din 1866 este prima constituție propriu-zisă a  Romaniei  si a fost adoptată după modelul Constituției  Belgiei din 1831.

Constituția a fost adoptată în timpul regelui carol I, fiind cea mai longevivă constituție (1866-1923) și cea mai importantă realizare a regimului lui Carol I. Ea a fost promulgată de domn la 1 iulie 1866 ( 13 iulie s.n).

Ea transforma Romania   în monarhie constituțională ereditară (în linie coborâtoare directă și legitimă a măriei sale principelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, din bărbat în bărbat prin ordinul de primogenitură și cu exclusiunea perpetuă a femeilor și coborâtorilor lor – Art. 82) și prevedea principii democratice precum: separarea puterilor în stat, responsabilitate ministerială, drepturi și libertăți cetățenești, dar menținea totodată votul cenzitar (persoanele puteau vota pe baza unei sume de bani, astfel cei care votau erau adesea marii proprietari de pământuri, în majoritate conservatori).

A fost prima constituție elaborată fără concurs străin și fără aprobare externă, devenind un act de manifestare a independenței, făcând abstracție de suzeranitatea otomană și garanția colectivă a celor 7 mari puteri, oferind totodată cadrul pentru evoluția statului român pe baze moderne și democratice.

A  fost considerată una din cele mai democratice constituții din Europa acelui timp.

Constituția din 1866 și-a încetat aplicabilitatea la data intrării în vigoare a Constitutiei din 1923, dupa savarsirea Marii Uniri.

 

 

 

 

 

1878: După luni de consultări în cadrul Congresului marilor puteri ale Europei, este semnat Tratatul de pace de la Berlin, care prevedea printre altele și recunoașterea independenței României.

 

 

 

 Semnarea Tratatului de pace de la Berlin 1878

La 13 iulie 1878, stil nou (1 iulie 1878, stil vechi) după luni de consultări în cadrul Congresului marilor puteri este semnat Tratatul de pace de la Berlin care prevedea printre altele și recunoașterea independenței României. Congresul de pace s-a desfăşurat la Berlin pentru că în epocă Germania este principala putere europeană.

Cele şapte mari puteri europene participante au fost: Germania, Regatul Unit, Austro-Ungaria, Franţa, Imperiul Otoman, Italia şi Imperiul Rus, iar cel care a dat dovada de abilitate diplomatică deosebită şi care a influenţat decisiv luarea hotărîrilor a fost cancelarul german Otto von Bismarck.

Conform prevederilor Tratatului de la Berlin:

 • România devenea un stat suveran, egal în drepturi cu celelalte state independente. Ca stat care se bucura de independenţa deplină, România putea să-şi înfăptuiască nestingherită politica externă şi internă;

 • Erau recunoscute României: Dobrogea, Delta Dunării şi Insula Şerpilor;

 • Se recunoştea independenţa Serbiei, Muntenegrului şi României (conform Tratatului de pace de la San Stefano), cu condiţia acordării drepturilor de cetăţenie şi locuitorilor de altă religie decît cea creştină;

 • Judeţele Cahul, Izmail şi Bolgrad erau încorporate din nou Rusiei Ţariste;

 • Principatul autonom Bulgaria, conceput în granițe foarte mari în Tratatul de la San Stefano și plasat sub infruiență rusă, era simţitor micşorat. Se constituia provincia autonomă Rumelia, condusa de un guvernator crestin, numit de Sublima Poartă;

 • Austro-Ungaria primea spre administrare Bosnia şi Herţegovina;

 • Anglia lua Insula Cipru, în urma unei înţelegeri cu Turcia;

 • Se creau condiţiile pentru desăvîrşirea unităţii naţionale de stat prin unirea celorlalte teritorii româneşti aflate sub dominaţie străină: Transilvania, şi fragmentele Moldovei (Bucovina şi Basarabia ţaristă).

In Tratatul de la Berlin: Puterile europene au redesenat  harta Balcanilor.  România,Serbia si  Muntenegru devenind  complet independente de Imperiul Otoman.

 

 

 

 

1886: S-a născut actrita de origine romana Maria Ventura, o celebritate a Comediei Franceze.

A fost fiica actriței Lea Fanșeta Vermont , dintr-o legătură romantică cu omul de teatru și scriitorul român Grigore Ventura, al cărui nume de familie l-a primit. 

 

 

 

 

A studiat la Conservatorul din  Bucuresti pe care la absolvit in 1901 si la cel din Paris, pana in  1905 , cu Eugène Silvain și Paul Mounet.

A jucat împreună cu Sarah Bernhardt și cu Eduard de Max, care au avut o mare influență asupra sa.

După 1919 a jucat la Comedia Franceză, a cărei societară a devenit ulterior,  dare a continuat sa dea spectacole la București și în România, cu ansamblul teatrului „Maria Ventura” pe care îl conducea si care avea să-i poarte multă vreme numele A decedat la  2 dec. 1954, la Paris.

 

 

 

 

1908: Femeile concurează  pentru prima data la Jocurile Olimpice moderne.

 

 

 

 

1928: La concursul automobilistic de la Monthelery din Franţa, Matei Ghica stabileşte 8 recorduri mondiale.

 

 

 

 

1930: Primul Campionat Mondial de fotbal a fost organizat la Montevideo, Uruguay în perioada 13 iulie – 30 iulie.

 

 

 

 (w460) Uruguayul,

 

 

 

Au participat treisprezece echipe, șapte din America de Sud, patru din Europa și două din America de Nordl.

Reprezentativa Romaniei a invins in ziua de 14 iulie 1930 selectionata Peru,cu scorul de 3-1.

 

 

 

(w460) Un bilet d

Foto:  Un bilet de intrare la campionat

Secretarul Federației Române de Fotbal, Octav Luchide a fost cel care a înscris România la Cupa Jules Rimet, Carol al II-lea s-a ocupat personal de constituirea lotului și de a face posibilă expediția fotbaliștilor români, Rudy Wetzer a fost căpitanul echipei și cel care a ținut un Jurnal de Călătorie, antrenor a fost Costică Rădulescu iar Nicolae Covaci era la prima din cele trei participări ale sale la Cupa Mondiala.

Ai noștri au bătut Peru în primul meci cu 3-1 și au pierdut cu Uruguay cu 0-4.

Adalbert Deșu a marcat primul gol al României la un Campionat Mondial, iar la întoarcere, Gara de Nord din București era plină de oameni veniți pentru a-i aclama pe tricolori.

Uruguayul a  a învins in finala  în fața a 93.000 de spectatori cu scorul de 4-2 echipa Argentinei   și a devenit astfel prima campioană mondială.

 

 

http://youtu.be/BnSfUFaYRok

 

 

 

 

 

 1942: S-a nascut actorul american Harrison Ford.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1951: A murit compozitorul austriac Arnold Schönberg ; (n. 1874).

 

 

 

Arnold Schonberg

Arnold  Schönberg

 

 

 

 

1966: A decedat  prinţesa  Beatrice de Saxa-Coburg-Gotha, sora mai mica a reginei Maria a României; (n.20 aprilie  1884).

 

 

 

 

 

 

A  fost membru al familie regale britanice, nepoată areginei Victoria.

Prin căsătorie a intrat în famila regală spaniolă; a fost soția lui Alfonso de Orleans y Borbón, infante al Spaniei. În familie era numită Bea.

 

 

 

 

 1969: S-a nascut Oleg Serebrian, politolog, eseist şi politician din R.Moldova.

  A studiat istoria şi dreptul la Universitatea „Ion Creangă” din Chişinău şi relaţiile internaţionale la Institutul European de Înalte Studii Internaţionale din Nisa, după care a urmat studii de specializare la Universitatea din Edinburgh, Şcoala Naţională de Administraţie din Paris şi Centrul de studii în domeniul securităţii şi diplomaţiei al Universităţii din Birmingham.

În 1998 a susţinut doctoratul în ştiinţe politice la Academia de Ştiinţe a Moldovei. 

 

 

 

1972: S-a nascut Gabriela Vrânceanu-Firea, editoare-prezentatoare şi realizatoare  romana  de televiziune.

 

 

 

 

 

 

 

 

1973:  A murit in Bucuresti, compozitorul şi pedagogul Marţian Negrea; (n. 29 ianuarie 1893 în localitatea Vorumloc, astăzi Valea Viilor, jud. Sibiu).

 

 

 

 

 

 

 

1977: O pană de curent de 25 de ore a cauzat panică şi haos în New York.

 

1977: Somalia declară război Etiopiei, declansand  Razboiul etiopianosomalez .

 

 

1995: Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie privind protecţia drepturilor minorităţilor şi protecţia drepturilor omului în România.

 

 

 

 

 1990: Liga Studenţilor din Institutul Politehnic Bucureşti, Asociaţia studenţilor arhitecţi şi Grupul Independent pentru Democraţie organizează un marş de solidaritate cu Marian Munteanu şi cu ceilalţi arestaţi, în zilele de 13–15 iunie.

 

 

 

 

 1995: Republica Moldova a semnat documentele de aderare la Consiliul Europei, devenind, oficial, cel de–al 35–lea membru al organizaţiei (Strasbourg).

In aceeasi zi  a intrat  oficial  în Consiliul Europei si Albania

 

 

 

 2000: Istoricului american de origine română Radu Florescu, i s–a acordat titlul Honoris Causa al Academiei Române.

 

 

 

 

 2000: Guvernul bulgar a decis închiderea definitivă a celor mai vechi două reactoare de la centrala atomică de la Kozlodui până la sfârşitul lui 2002, în deplin acord cu cerinţa de aderare la Uniunea Europeană.

 

 

 

 

2003:  Si-a inceput activitatea primul guvern interimar în Irak, dupa inlaturarea dictaturii lui Saddam Hussein.

 

 

 

 

 2011: A decedat compozitorul si interpretul roman de muzica usoara Cornel Fugaru, conducator al grupului de muzica pop- rock „Sincron” ; ( n. 2 decembrie 1940).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil

 

 

 

 

 

Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil

 
 
 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Arhanghel Gavriil este pomenit pe 26 martie, in ziua de dupa Buna Vestire, pe 8 noiembrie cand sarbatorim Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si pe 13 iulie, cand se face pomenire de toate minunile savarsite de Sfantul Arhanghel Gavriil. Sarbatoarea din 13 iulie dateaza din secolul al IX lea.

Sfantul Arhanghel Gavriil este Arhanghelul bunelor vestiri. A fost ales si trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului.
A adus vestea zamislirii Maicii Domnului lui Ioachim si Anei.A vestit in templu Sfantului Zaharia ca sotia lui va naste la batranete pe Sfantul Ioan Botezatorul.

Sfantul Arhanghel Gavriil a rostit primul numele lui Iisus.

A dat nume Sfantului Ioan Botezatorul. A vestit pastorilor nasterea lui Hristos si a fost primul care a cantat: “Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!” (Luca 2, 14).

Sfantul Arhanghel Gavriil a descoperit magilor taina intruparii. El a linistit pe Iosif cand voia sa lase pe Fecioara Maria. El i-a poruncit sa fuga in Egipt cu Pruncul si iarasi sa se intoarca in Nazaret.

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Cuvios Stefan Savaitul;
– Sfintei Mucenite Golinduh;
– Sfintei Cuvioase Sara.

 

 

 

 

 

VIDEO:  O ISTORIE A ZILEI   –  TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=FVPQSgLPN6o

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 1. Nicolae Isar, Istoria modernă a românilor, editura universitară, București 2006;

 2. Istoria md.

 3. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 4. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric

 5. mediafax.ro;

 6. lessignets.com;

 7. wikipedia.ro

 

Anunțuri

13/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: