O ISTORIE A ZILEI DE 12 IULIE. VIDEO
12 iulie, istoricul zilei
1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), (n.cca. 1073 – 3 decembrie 1154), este incoronat Papă.
A dispus restaurarea Pantheonului de la Roma si a confirmat privilegiile Ordinului religios cavaleresc al Sfantului Ioan de Ierusalim (Ordinul Cavalerilor Ospitalieri).
1191: In timpul celei de-a treia Cruciade, se incheie după doi ani asediul cetatii Accra, garnizoana musulmana a lui Saladin predandu-se trupelor cruciate conduse de Conrad de Montferrat.
Conrad de Montferrat (n. cca. 1140– d. 28 aprilie 1192 ), un nobil din nordul Italiei, a fost unul dintre principalii participanți la a treia Cruciada, fiind de facto rege al Ierusalimului, incepand cu 24 noiembrei 1190, dupa căsătoria sa cu Isabella de Ierusalim.
A fost ales oficial abia în 1192, cu câteva zile înainte de a muri. Începând cu 1191 a purtat titlul de marchiz de Montferrat.
1260: A avut loc batalia de la Kreussenbrunn, in care armata regelui Cehiei, Ottokar cel Mare, a infrant fortele armate ale regelui Ungariei, Bela al IV-lea în armata căruia se aflau și românii alături de ruteni și pecenegi: “quoque et valachorum…schismaticorum“.
Participarea românilor alături de ruteni și pecenegi în armata lui Bela demonstrează prezența acestora intre Carpați și Dunăre.
1470: Turcii capturează Insula Eubeea (Evia), a doua cea mai mare insulă din Marea Egee.
In timpul războiului turco – venețian de 1463-1479 și după un asediu prelungit și lupte sângeroase, orașul bine fortificat Negroponte (Chalkis) a fost smuls Veneției impreuna cu întreaga insulă, cazand în mâinile Imperiul Otoman.
1475: In fața unui iminent atac otoman, Ștefan cel Mare a recunoscut suzeranitatea lui Matia Corvinul, regele Ungariei și a obținut sprijinul acestuia în lupta împotriva turcilor.
La 12 iulie 1475 a fost încheiat tratatul de la Iași, prin care Ștefan cel Mare, domn al Moldovei urma să primească ajutor militar antiotoman în schimbul recunoașterii ca suzeran pe Matia Corvin, rege al Ungariei.
Marea victorie in Batalia de la Vaslui (10 ianuarie 1475), repurtată de Ștefan cel Mare asupra turcilor, a rămas fără urmări pe plan strategic, pentru că Veneția, aflată în război cu Imperiul Otoman, a încheiat armistițiu de șase luni cu sultanul. Astfel sultanul Mehmed al II-lea a avut răgazul necesar pentru a cuceri cetățile Caffa, Tana și Mangop din Crimeea.
Însăși Hanatul Crimeei a devenit dependent de Poartă. Astfel turcii obțin un aliat pe celălalt flanc al Moldovei. În situația dificilă creată pentru Moldova, domnul Ștefan solicită sprijin militar monarhilor europeni.
Dintre toți conducătorii statelor europene, doar regele Matia Corvin al Ungariei a poruncit o companie antiotomană, în toamna anului 1475, care se va finaliza prin cucerirea Șabațului în Serbia. Ștefan cel Mare reușește să zădărnicească tentativa flotei otomane de a cuceri Cetatea Albă și Chilia, unicile cetăți libere la Marea Neagră. Pericolul otoman se va agrava în timp.
1493: A fost publicata Cronica din Nurnberg, unul dintre cele mai bune documentate cărți tipărite in Evul Mediu.
Este o parafrază biblica, incluzând povestiri si cronicile mai multor orașe europene, scrisă în latină de către Hartmann Schedel, cu o versiune germană tradusa de Georg Alt.
Compiland mai multe texte antice sau contemporane autorului, in carte este scrisa o poveste a lumii, bazată pe Geneza și faptele care au avut loc de la nașterea lui Isus Cristos, până la acea data.
De asemenea ,aceasta lucrare oferă multe ilustrații ale orașelor europene și prima hartă tipărită a Germaniei.
Este un incunabul ilustrat scris in limba latina cu caractere gotice. llustratiile sunt variate, infatisand principi, papi, imagini ale oraselor cunoscute etc.
Pentru romani lucrarea este deosebit de importanta si pentru faptul ca prezinta, la pagina 270, Valahia si da informatii privind vechii locuitori, getii care l-au pus pe fuga pe Darius, razboaiele cu romanii, originea latina a limbi vorbite de valahi, dar si rolul lui Iancu de Hunedoara in victoriile asupra turcilor.
1536: A incetat din viata carturarul olandez Erasmus din Rotterdam, teolog si erudit olandez, unul dintre cei mai insemnati umanisti din perioada Renasterii si Reformei din secolele al XV-lea si al XVI-lea.
S-a nascut la 27 octombrie 1466, in Rotterdam, Olanda. Fiu nelegitim al preotului Roger Gerard, a frecventat cursurile unor scoli monahale din Deventer si s’Hertogenbosch iar, dupa moartea tatalui sau, a intrat in manastirea ordinului Augustinilor din Steyn, in apropierea orasului Gouda.
A devenit preot in anul 1492, lucrand ca secretar al episcopului din Cambrai.
A fost trimis la Paris, unde s-a dedicat studiului literaturii grecesti clasice, dupa care a plecat intr-un pelerinaj in Europa.
In drumurile sale l-a cunoscut pe Thomas Morus si a sustinut cursuri la Universitatea din Cambridge.
Prin pozitia sa critica fata de Biserica Catolica, a fost considerat precursor al reformei religioase. S-a stabilit in Basel, in Elvetia, oras pe care l-a parasit doar in timpul reformei lui Ulrich Zwingli.
1543: Regele Henric al VIII al Angliei se căsătoreşte cu cea de-a şasea şi ultima sa sotie,Catherine Parr, la numai un an de la excuția Catherinei Howard care a fost cea de-a cincea soție a sa.
Cei doi s-au căsătorit, pe când Henric avea 52 de ani și Catherine Parr 31.
A fost o mamă adoptivă bună pentru copiii lui Henric, insa între ei au apărut discordii pe teme religioase, iar într-o bună zi, Henric chiar a dat ordin să fie arestată, dar s-a răzgândit atunci când ea s-a încuiat în dormitorul ei plângând în hohote.
Henric al VIII-lea a murit pe 27 ianuarie 1547, ceea ce i-a permis lui Catherine să se căsătorească, în același an, cu Thomas Seymour.
Catherine Parr a murit în septembrie 1548, ca urmare a unor complicații survenite după o naștere.
1561: Este sfintita Catedrala Sfântul Vasile din Moscova.
1562: Diego de Landa, episcop în Yucatan, dispune arderea cărţilor sacre ale poporului Maya.
1580: Este publicata Biblia Ostrog, una dintre cele mai timpurii imprimari ale Bibliei într-o limbă slavona.
Biblia Ostrog a fost una dintre cele mai vechi traduceri est- slave a Bibliei şi prima ediţie completă tipărită a Bibliei în slavonă , cu asistenţă din partea Printul rutean Konstantin Ostrogski .
Biblia Ostrog este unica printre Bibliile slavone, Vechiul Testament fiind tradus, nu din ebraica ci din Septuaginta din greaca.
1675: S-a nascut compozitorul si violoncelistul italian Evaristo Felice Dall’Abaco; (d. 12 iulie 1742).
Opera sa muzicală cuprinde 6 culegeri tipărite, compuse între 1708 și 1735.
Ea cuprinde 24 de sonate pentru vioară, 12 triosonate, 12 concerti da chiesa și mai multe concerti grossi și pentru vioară.
Deși în mare parte necunoscută, creatia sa instrumentală este apreciată ca exelentă.
1776: Exploratorul britanic James Cook începe cea de-a treia călătorie a sa în jurul lumii, cea în care își va pierde viața.
James Cook (n. 27 octombrie 1728, Marton , Anglia – d. 14 februarie 1779, Kealakekua Bay , Hawaii a fost un explorator, navigator și cartograf englez ce a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală.
A realizat hărți detaliate ale insulei Newfoundland înainte de a conduce trei expediții în Oceanul Pacific, unde a reușit primul contact european cu coasta estică a Australiei și Insulele Hawaii, precum și prima circumnavigare a Noii Zeelande.
A fost ucis în Hawaii în timpul unui conflict i cu băștinașii în timpul celei de-a treia călătorii de explorare în Pacific în la 14 februarie 1779.
A lăsat în urmă o moștenire de cunoștințe științifice și geografice care au influențat succesorii săi pana în secolul al XX-lea.
I-au fost dedicate numeroase memoriale în toată lumea.
1817: S-a nascut scriitorul si filosoful american Henry David Thoreau; (d. 1862).
1859 : În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza se infiinteaza Oficiul Central de Statistică, sub conducerea lui Dionisie Pop Martian, una dintre primele instituţii publice create după Unirea Principatelor Române.
1884: S-a născut pictorul şi sculptorul Amedeo Modigliani (m. 24 ianuarie 1920, Paris).
Amedeo Modigliani
1885: A decedat generalul roman Mihail Cristodulo Cerchez, erou al Războiului pentru Independenţa Romaniei; (n. 1839).
A condus trupele române în Războiul de Independență de la 1877 la Grivița, Bucov, Opanez, Smârdan, Plevna, Vidin.
1904 : S-a născut Pablo Neruda (pseudonimul lui Neftalí Ricardo Reyes Basoalto) ( d. 23 septembrie, 1973), poet, ambasador și om politic chilian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1971.
1904: S-a nascut Pablo Neruda (pseudonimul lui Neftalí Ricardo Reyes Basoalto) ( d. 23 septembrie, 1973), poet, ambasador și om politic chilian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1971.
1906: Este reabilitat ofiterul francez de origine evreiasca, Alfred Dreyfus – după aproape 12 de ani de la condamnarea sa în afacerea Dreyfus.
Alfred Dreyfus (n. 9 octombrie 1859 – d. 12 iulie 1935) a fost condamnat pe nedrept , în anul 1894, la deportare pe viață,pentru trădare de țară, din pricina unor documente care s-au dovedit false, și care erau menite să-l acopere pe adevăratul vinovat, maiorul Ferdinand Walsin Esterhazy. În epocă, cazul a generat un imens scandal cunoscut ca afacerea Dreyfus.
Convins de nevinovăția lui Dreyfus, scriitorul Emile Zola a publicat pe 13 ianuarie 1898, pe prima pagină a ziarului L’Aurore, un articol intitulat: J’accuse, adresat președintelui Republicii, Félix Faure, în care ataca cu asprime conducerea țării și așa numita afacere Dreyfus, fapt ce a condus la confruntări aprinse și la o reînviere a antisemitismului.
Dreyfus a fost condamnat la 22 decembrie 1895 la degradare militară — sentință adusă la îndeplinire la 5 ianuarie 1896 în curtea Școlii militare din Paris — și la deportare pentru muncă forțată în Ile du Diable (Insula Diavolului), iar în anul 1899, cu ocazia rejudecării procesului, la 10 ani de închisoare, fiind grațiat la 19 septembrie 1899 de președintele Émile Loubet și reabilitat abia la 12 iulie 1906.
1909 : S-a născut în comuna Vitănești (județul Teleorman), marele filosof şi eseist român de origine aromana Constantin Noica; ( d. 4 decembrie 1987, Păltiniș, județul Sibiu).
Din octombrie 1940 activează la Berlin în calitate de referent de filosofie la Institutul Româno-German. Va rămâne la Berlin până în 1944.
Va participa de mai multe ori la seminarul de filosofie a profesorului Martin Heidegger, unde a mai participat și un alt filosof român , Alexandru Dragomir.
În paralel, împreună cu Constantin Floru și Mircea Vulcănescu editează patru din cursurile universtare ale lui Nae Ionescu și anuarul Isvoare de Filosofie.
Anii domiciliului forțat, deținut politic (1949 – 1964).
În perioada 1949 – 1958 are domiciliu obligatoriu la Câmpulung-Muscel. Aici, Noica și-a căpătat ideea filosofică și totodată și-a trasat principalele coordonate ale filosofiei sale de mai tîrziu.
În 1958 Noica este arestat, anchetat și condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi.
Alături de el vor fi arestați toți participanții la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung, iar lotul lor va purta la proces numele de „grupul Noica”.
Execută la Jilava 6 din cei 25 de ani de închisoare, fiind eliberat în august 1964.
Ultimii ani din viață începând cu anul 1975, Constantin Noica și i-a petrecut la Păltiniș lângă Sibiu, locuința lui devenind loc de pelerinaj și de dialog de tip socratic pentru admiratorii și discipolii săi (vezi Jurnalul de la Păltiniș de Gabriel Liiceanu).
S-a stins din viață la 4 decembrie 1987si a fost înmormîntat pe 6 decembrie 1987, la Schitul Păltiniș, după dorința sa, slujba fiind oficiată de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Mitropolit Antonie al Ardealului, Crișanei și Maramureșului.
După 1989, Gabriel Liiceanu s-a ocupat de reeditarea integrală a cărților lui Noica.
Intre operele sale se remarca :“Sentimentul românesc al fiinţei”, “Creaţie şi frumos în rostirea românească”, “Devenirea întru fiinţă, vol. I: Incercarea asupra filozofiei tradiţionale”; “vol. II: Tratat de ontologie”).
1933: S-a născut la Sighetul Marmației poetul si eseistul român Alexandru Ivasiuc; (d. 4 martie 1977).
A fost student la Facultatea de Filozofie din Bucuresti de unde este exmatriculat din motive ideologice. Inscris ulterior la Facultatea de Medicina din Bucuresti, participa la miscarile studentesti din anul 1956, motiv pentru care este arestat si condamnat la 5 ani inchisoare corectionala pe care le executa in puscariile de la Jilava, Gherla si in diferite lagare de munca.
Dupa eliberare i se fixeaza domiciliu fortat in localitatea Rabla din judetul Braila.
In anul 1963, dupa o scurta perioada in care lucreaza la o fabrica de medicamente, este transferat la Ambasada SUA, unde va lucra pana in anul 1968.
Intre anii 1970-1974 a fost redactor sef si director adjunct al editurii “Cartea Romaneasca”, secretar al Uniunii Scriitorilor apoi director la Casa de Filme nr. 1. Alexandru Ivasiuc a murit in cutremurul din Bucuresti la 4 martie 1977.
A publicat în 1964, în Gazeta Literară, povestirea „Timbrul”, urmată apoi de alte texte beletristice și publicistice.
A publicat mai multe romane, de obicei axate pe dezbateri etice și social-politice Vestibul (1967), Interval, Cunoaștere de noapte, Păsările, Apa (1973), Iluminări, Racul (1976).
Romanul său Racul este o contrautopie în genul celor scrise de autorii sud americani, istoria unui dictator, a unui anti erou și un discurs despre putere și amenințările dictaturii.
A publicat și volumul de nuvele Corn de vânătoare, precum și două volume de publicistică.
Eseurile sale au fost tiparite în mai multe volume sub titlul Pro domo.
1935: A murit ofiterul francez de origine evreiasca, Alfred Dreyfus, personajul central în „afacerea Dreyfus”, care a divizat societatea franceza timp indelungat ; (n. 9 octombrie 1859).
1938: S-a născut actorul român de teatru şi film, Jorj Voicu ; ( d.12 ianuarie 1991).
1941: Se incheie Acordul anglo-sovietic de ajutor reciproc, prima manifestare oficială a Alianţei pentru formarea unei coaliţii antifasciste.
1943: S-a nascut Radu F. Alexandru (Radu Alexandru Feldman), politician, scriitor, scenarist român.
1960: Franţa a acceptat să acorde independenţa statelor Niger, Volta Superioară, Coasta de Fildeş, Ciad, Africa Centrală şi Congo.
1961: A murit scriitoarea canadiana Mazo de la Roche( n.15 ianuarie 1879 ) autoare a 23 de romane si mai mult de 50 povestiri, 13 piese de teatru şi multe alte scrieri.
Romanele sale din seria “Jalna” s-au vandut in milioane de exemplare în 193 de ediţii în engleză şi 92 de ediţii străine.
1962: Trupa britanica „The Rolling Stones” debutează la Clubul Marquee din Londra.
1986: A murit marele actor român George Calboreanu; (n. 1896).
1990: Liderul sovietic Boris Eltin demisioneaza din Partidul Comunist al URSS.
Boris Elţîn a fost unul dintre cei mai importanti lideri comunisti sovietici, inainte de prabusirea URSS.
2000: La Manila a fost semnat un acord de stabilire a relaţiilor diplomatice între Filipine şi RPD Coreeană.
2005: Albert al II-lea de Monaco, insotit de familia regala, a primit binecuvântarea unui arhiepiscop la ceremonia solemnă de incoronare ca print de Monaco.
Ceremonia a avut un caracter simbolic, deoarece prinţul, care şi-a asumat regenţa în ultimele zile ale tatalui sau Rainier, a urcat pe tron după moartea tatălui său pe 6 aprilie.
2000: Modulul rus „Zvezda”, al treilea element al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a fost amplasat pe orbită, la numai zece minute după decolarea rachetei purtătoare Proton-K de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
2006: Începe criza din Orientul Mijlociu, dupa ce Hezbollahul şiit libanez a capturat doi soldaţi israelieni la frontiera israeliano-libaneză si a trecut frontiera dintre Liban si Israel, atacând armata israeliană și orașele israeliene de frontiera.
2007: Bao Xishun, omul cel mai inalt din lume, avand o inaltime de 2,36 metri, s-a insurat la varsta de 56 de ani, in cadrul unei ceremonii traditionale care a avut loc in orasul chinez Erdos din Mongolia interioara.
Bao Xishun, un cioban din China, a fost recunoscut de catre Guinness World Records ca fiind cel mai inalt om din lume, pozitie pe care a detinut-o pana in 17 septembrie 2009, cand a fost depasit de turcul Sultan Kösen, care a fost omologat de către Guinness World Records, cu o inaltime de 2.47 m.
Mireasa acestuia, Xia Shujuan, in vârsta de 29 ani, măsura 1,68 metri inălțime.
2014 : A murit la Bucuresti demnitarul comunist Emil Bobu (n. 22 februarie 1927, Vârfu Câmpului, județul Botoșani).
În anul 1972 a fost numit consilier al lui Nicolae Ceaușescu iar în perioada 1973-1975 a fost Ministru de Interne.
După 1989 a fost condamnat la închisoare pe viață pentru „participare la genocidul națiunii române” (conform Raportului Comisiei Tismăneanu).
Pedeapsa i-a fost comutată în aprilie 1990 de Curtea Supremă de Justiție la 10 ani de detenție, în urma schimbării încadrării la „complicitate la omor deosebit de grav”.
A efectuat șapte ani de detenție, după care a fost eliberat condiționat pentru motive medicale.
După eliberarea din închisoare, a dus o viață retrasă, fără apariții publice.
Sărbători în lume :
In Kiribati: Ziua naţională. Aniversarea proclamării independenţei – 1979.
In São Tomé și Príncipe : Ziua naţională. Aniversarea proclamării independenţei – 1975.
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfanta Veronica; Sfantul Paisie Aghioritul; Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie
Icoana Maicii Domnului numita „Prodromita” este una dintre icoanele facatoare de minuni, pastrate in Schitul romanesc Prodromu, in Sfantul Munte Athos. Praznuirea acestei icoane are loc in fiecare an, pe data de 12 iulie, cu priveghere de intreaga noapte.
Schitul Prodromu mai pastreaza si alte icoane facatoare de minuni, printre care: icoana Sfantului Ioan Botezatorul si icoana Maicii Domnului Aparatoarea de Foc. Prodromita este una dintre icoanele nefacute de mana omeneasca, ci anume zugravite in chip minunat, prin dumnezeiasca randuire.
Icoana a fost zugravita in chip minunat, in anul 1863, in Tara Romaneasca.
Sfinții Mucenici Proclu si Ilarie
Sfintii Proclu si Ilarie s-au nascut in cetatea Calipt din Asia. Ei au luat mucenicia in vremea imparatului Traian (98-117). Proclu era unchiul lui Ilarie si pentru ca a marturist ca este crestin a fost supus la multe chinuri.“Care este neamul tau?” l-a intrebat judecatorul pe Proclu. Iar Procul i-a zis: “Neamul meu este Hristos, iar nadejdea mea Dumnezeu.”
Cand judecatorul -a amenintat cu schingiuirile, Proclu a zis: “Daca tu, judecatorule, te temi sa nu calci porunca imparatului tau, de frica mortii acesteia trupesti cu care esti amenintat, oare cu atat mai mult nu suntem datori noi crestinii sa ne temem a calca porunca lui Dumnezeu, de frica sa nu cadem in moartea cea vesnica!”
In vreme ce Proclu era torturat, a venit si Ilarie inaintea judecatorului si i-a zis: “Si eu sunt crestin.”
Dupa torturi prelungite, Proclu a fost rastignit pe o cruce, iar la trei zile de la moartea unchiului sau, Ilarie a fost decapitat.
Sfanta Veronica
Sfanta Veronica este femeia pe care Mantuitorul Iisus Hristos a vindecat-o de curgerea sangelui. Mai tarziu, tot Veronica va fi aceea care va intinde Mantuitorului o mahrama, spre a-si sterge chipul indurerat, in drumul Lui spre Golgota. Potrivit traditiei crestine, chipul Mantuitorului s-a intiparit pe mahrama sfintei.
Veronica este un nume compus din doua cuvinte, unul de origine latina („vera”, adica „adevarat”) si altul de origina greaca („eikon”, adica „icoana” sau „chip”). Prin alaturarea celor doua cuvinte se obtine un nume ce inseamna „Adevarata Icoana” sau „Adevaratul Chip”. Acest nume trimite, in mod evident, la chipul Mantuitorului, imprimat pe mahrama sfintei.
Sfânta este pomenita de Biserica Ortodoxa pe 12 iulie.
Cuviosul Paisie Aghioritul
În anul 2015, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2016, a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, canonizat de Patriarhia Ecumenică în luna ianuarie a anului 2015, cu ziua de pomenire la 12 iulie.
Cuviosul Paisie s-a născut într-o comună grecească din Capadocia, Farasa. Aceasta se află la aproape două sute de kilometri la sud de Cezareea şi, în ciuda izolării sale în adâncul Asiei Mici, a păstrat cu credincioşie „ortodoxia, conştiinţa şi limba greacă”.
A cunoscut epoca mondializării, dar nu s-a mondializat. A trăit şi a exprimat printr-un alt mod unitatea lumii. Prin modul în care au trăit-o şi au exprimat-o în istoria Bisericii marii părinţi şi sfinţi ai ei. A trăit-o ca universalitate, ca atotcuprindere, îmbrăţişând cu dragoste şi prin rugăciunea sa întreaga lume, aşa cum a făcut Domnul în Ghetsimani.
VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
Bibliografie (surse):
-
Petre Otu, 100 de mari bătălii din istoria României, editura Orizonturi, Bucureşti 2009.
-
Crestin Ortodox.ro;
-
e.maramures.ro;
-
Istoria md.;
-
Lesignets.com;
-
Wikipedia.ro
MULTUMESC
ApreciazăApreciază
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/07/12/o-istorie-a-zilei-de-12-iulie-video-4/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de Proiectul construirii marii moschei din Bucureşti a fost abandonat « CER SI PAMANT ROMANESC | 12/07/2018 |
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/07/12/o-istorie-a-zilei-de-12-iulie-video-4/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de ZIUA DE 12 IULIE ÎN ISTORIA ROMÂNILR « CER SI PAMANT ROMANESC | 12/07/2019 |
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/07/12/o-istorie-a-zilei-de-12-iulie-video-4/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de ZIUA DE 12 IULIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 12/07/2021 |