Cum au fost smulse nordul Bucovinei si Tinutul Herta din teritoriul Romaniei?
Molotov semnează Pactul Stalin şi Ribbentrop, Kremlin, 23 august 1939
Cum ne-a luat Molotov Bucovina si Tinutul Hertei
Cum au fost smulse nordul Bucovinei si Tinutul Herta din teritoriul Romaniei? A cui a fost ideea de a rapi aceste provincii romanilor si a le atasa URSS-ului? Cine a fost direct responsabil pentru aceasta actiune?
Viaceslav Mihailovici Molotov, care timp de trei decenii a avut, dupa Stalin si Lenin, cea mai inalta functie in conducerea URSS, a marturisit plin de satisfactie in conversatiile cu poetul – biograf Felix Ciuev cum s-au inghesuit toti membri Biroului Politic al URSS sa-l felicite pentru obtinerea Bucovinei si a Tinutului Herta in negocierile cu Hitler, pentru ca nici unul dintre ei nu a crezut posibila aceasta manevra.
Pentru a putea intelege prezentul trebuie mai intii aflat si descifrat trecutul din sumedenia de fapte inedite insuficient cunoscute sau peste care, din diferite calcule politice ale vremii, s-a lasat intentionat sa se astearna colbul uitarii.
Historia este o revista vie, inepuizabila, care din arhive de circuit inchis sau eminamente secrete, scoate la iveala documente si intimplari ce au decis soarta omenirii conflicte majore pornite din orgolii marunte, razboaie si lungul alai de catastrofe ce le incumba, unele putind fi evitate desi atirnau de un fir de par, sau impartirea cinica a zonelor de influenta pe glob.
Asupra unor astfel de momente extrem de importante pentru soarta Romaniei s-a aplecat cu migala Michael Nicholas Blaga in recenzia cartii Molotov remembers.
Inside Kremlin Politics, scrisa de fostul ministru de Externe al lui Stalin si presedinte al Consiliului Comisarilor Poporului (functie de sef al Guvernului, echivalenta in zilele noastre celei de prim-ministru).
Tot din amintitirle lui Molotov publicate in respectiva carte aflam si ca Moscova acuza acum Romania ca a fost marul discordiei dintre Germania hitlerista si Uniunea Sovietica stalinista (Razvan Dupleac).
Cartea de amintiri a lui Molotov Molotov remembers. Inside Kremlin Politics (Amintirile lui Molotov. In interiorul politicilor Kremlinului) prezinta interes si pentru cititorii romani, deoarece descrie circumstantele in care Romania a pierdut nordul Bucovinei si Tinutul Herta in anul 1940, odata cu Basarabia.
Nu cunosteam bine geografia la data vizitei lui Ribbentrop.
Nu stiam geografia granitelor dintre Rusia, Germania si Austro-Ungaria. Am cerut sa trasam granitele in asa fel incit orasul Cernauti sa ne apartina noua. Germanii mi-au spus:
«Dar voi n-ati avut niciodata Cernautiul, el a apartinut Austriei.
Cum puteti sa-l cereti?», «Ucrainenii il cer!
Sunt ucraineni care traiesc acolo, ei ne-au ordonat sa facem asta!», «Dar Cernauti n-a fost niciodata oras rusesc, a fost parte a Austriei si apoi a Romaniei!» a raspuns Friederich von der Schulenburg, ambasadorul german la Moscova.
«Da, dar ucrainenii trebuie sa se uneasca!», «Nu sint multi ucraineni acolo… Hai sa nu discutam chestiunea asta!», «Trebuie sa luam o decizie. Ucrainenii sint acum in ambele parti, in Ucraina Trans-Carpatica si in partea de est; toata asta apartine Ucrainei si dumneavoastra vreti sa pastrati o bucata in afara ei? Imposibil. Cum se poate asta?», «Cum se cheama asta… Bukovina».
Schulenburg s-a foit in fotoliu, a oftat si apoi a zis: «Voi raporta guvernului meu». A raportat si Hitler a acceptat (pag. 11).
Am ales sa asez in debutul acestui articol exact cuvintele prin care Molotov descrie cum a smuls din teritorul Romaniei provinciile romanesti mentionate.
Nici vorba de un ordin al ucrainenilor in acest rapt teritorial.
A fost ideea lui Molotov ca, odata cu Basarabia, sa ceara de la Hitler si Bucovina.
Toti membrii Biroului Politic -scrie Molotov cu satisfactie- s-au inghesuit sa-l felicite ulterior pentru obtinerea Bucovinei si a Tinutului Herta, pentru ca nici unul dintre ei n-a crezut posibila aceasta manevra; si si-au exprimat deschis scepticismul la initierea ei de catre Molotov, odata cu ultimatumul asupra cedarii Basarabiei…
Aceste dezvaluiri ale lui Molotov confirma justetea pozitiei lui Nicolae Iorga, care s-a opus la Consiliul de Coroana ca aceste teritorii sa fie cedate Rusiei fara vreo rezistenta din partea Romaniei.
Carol al II-lea si clasa politica romaneasca de atunci au admis pierderea provinciilor fara sa traga un singur foc de arma! (…) Molotov sustine ca l-a adus pe Hitler la disperare
Mai sint insa si alte dezvaluiri uluitoare pentru cititorii romani ai cartii lui Molotov. El descrie cum a reusit sa-l scoata din sarite pe Hitler cu pretentiile Rusiei asupra Romaniei.
In vizita de stat efectuata de Molotov la Berlin in noiembrie 1940, el a purtat tratative directe cu Hitler privind impartirea lumii intre Rusia si Germania, dupa 15 luni de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.
Acel pact, semnat la 23 august 1939, prevedea ca Germania si Rusia sa pastreze liniste la granitele lor comune atunci, dupa desfiintarea Poloniei, si, in acest scop, sa nu aiba trupe militare in tari vecine Rusiei.
Molotov i-a reprosat lui Hitler ca nu respecta aceasta prevedere a pactului si ca a dus trupe militare in Romania si in Finlanda.
Cererea lui Molotov ca Germania sa-si retraga trupele din Romania s-a izbit de rezistenta surda a lui Hitler, care nici nu voia sa discute subiectul acesta.
«De ce aveti acele trupe acolo? Cum putem discuta probleme majore daca nu putem sa convenim in coordonarea actiunilor noastre in aspecte secundare?»
El o tinea pe a lui («Mofturi, fleacuri») si eu pe a mea. El a devenit agitat. Eu am persistat. Intr-un cuvint l-am adus la disperare (pag.15-16).
O alta clauza a Pactului Ribbentrop-Molotov prevedea ca nici una dintre partile semnatare nu va initia actiuni internationale in terte tari, fara consultarea in prealabil a celeilalte parti semnatare a pactului.
Molotov i-a reprosat lui Hitler ca a violat si aceasta clauza a pactului, oferind Romaniei garantii de aparare a integritatii sale teritoriale, dupa semnarea de catre ministrul roman, Mihail Manoilescu, a cedarii Ardealului de nord Ungariei (Dictatul de la Viena).
Rusia nu fusese consultata in prealabil a subliniat Molotov.
Nedumerit, Hitler a replicat iritat ca el a dat Rusiei tot ce a cerut si ca, pe linga Basarabia, Rusia a luat si Bucovina care a fost teritoriu austriac, deci se cuvenea sa apartina Germaniei.
Foto: Protocolul Aadiţional Secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, versiunea în germană
Romania, marul discordiei dintre Germania si Rusia?
Molotov a justificat nemultumirea Rusiei fata de garantiile date Romaniei de Hitler prin faptul ca granita naturala a Rusiei era pe linia Carpatilor rasariteni si nu pe raul Prut.
Deci acum vreti toata Moldova!, a spus Hitler.
In acel moment s-a produs o ruptura serioasa in atmosfera discutiilor dintre cei doi negociatori, moment care face obiectul atentiei istoricilor din Occident, intrucit asta l-a convins pe Hitler ca nu se poate baza pe rusi.
Mai mult chiar, documente din arhivele germane atesta ca, imediat dupa plecarea lui Molotov din Berlin, Hitler a ordonat generalilor sai intocmirea Planului Barbarossa de atacare a URSS-ului.
Merita studiat si din perspectiva americana acest moment crucial al intrevederii lui Molotov cu Hitler la Berlin, intrevedere care s-a incheiat atit de rau pentru cele doua tari gigant.
Jurnalistul american William Shirer, aflat la Berlin in acea perioada, scrie in cartea sa, The Rise and Fall of the Third Reich (Ascensiunea si prabusirea celui de-Al Treilea Reich), ca, la reprosul lui Molotov ca Germania a dat garantii Romaniei, Hitler i-ar fi declarat exasperat acestuia ca tarile lor sint prea mari pentru a se certa pentru niste petece de pamint din Romania.
Hitler a schimbat subiectul discutiei si i-a propus lui Molotov ca Rusia sa faca presiuni asupra Turciei pentru controlul Stramtorii Dardanele si, mai ales, Rusia sa invadeze Peninsula Arabiei cu preluarea tuturor statelor de acolo (Arabia Saudita, etc).
Modificările hotarelor 1938-1948, consecinţă a Pactului Ribbentrop – Molotov (Ribbentrop-Stalin)
Aici s-a rupt filmul negocierilor pentru ca Molotov, in loc sa ceara timp de gindire sau detalii, asa cum i-a reprosat Stalin la sosirea sa la Moscova, i-a dat lui Hitler un raspuns negativ care l-a ofensat pe acesta in asa masura incit a precipitat decizia sa de a invada URSS-ul.
Rusii acuza acum Romania ca a fost marul discordiei dintre Germania si Rusia, care a dus la agresiunea lui Hitler contra URSS. Restul este istorie.
Nu Beria a fost responsabil de Marea Teroare Dar cartea lui Molotov cuprinde si alte aspecte inedite si interesante pe linga cele referitoare la Romania.
De exemplu, la moartea lui Lenin s-a pus problema cine sa-i ia locul de presedinte al Consiliului Comisarilor Poporului, echivalentul de azi al functiei de prim-ministru.
Adjunctii lui Lenin la guvern erau Kamenev, Tiurupa si Rikov.
Desi Kamenev avea cele mai multe voturi de sprijin, a fost preferat Rikov deoarece Kamenev era evreu, iar functia trebuia sa fie ocupata de un rus get-beget. (…)
Un alt aspect interesant din cartea de fata este acela ca Stalin, si nu Lavrenti Beria, poarta raspunderea istorica pentru uciderea atitor oameni in decursul istoriei URSS. Practic, Molotov il exonereaza complet de orice vina pe Beria in acest subiect intunecat.
Beria a fost numai un functionar in acea vreme. El muncea numai pentru a-si asigura interesele proprii.
In opinia mea au fost excese, dar aceste excese au fost provocate de Stalin.
Beria se temea foarte tare de Stalin. El n-ar fi mers asa departe, dar Stalin, in opinia mea, a impins lucrurile un pic prea mult. (…)
Nu, eu nu l-am considerat niciodata pe Beria a fi principalul raspunzator al terorii.
Am sustinut intotdeauna ca raspunderea principala apartine lui Stalin si acelora dintre noi care au aprobat teroarea si au fost activi in implementarea ei.
Iar eu am fost intotdeauna activ si am fost in favoarea adoptarii acestor masuri.
Nu am regretat niciodata si nu voi regreta vreodata ca am actionat foarte brutal. Dar greseli au fost facute, desigur. Printre victimele terorii a fost si scriitorul Maxim Gorki, otravit de Yagoda.
Stalin n-a avut o moarte naturala, teorie la care adera si Molotov, care scrie ca Beria i s-a confesat in luna mai 1953 ca el, Beria, i-a scapat pe toti de Stalin, ca altfel erau impuscati la ora aceea.
N-a precizat insa cum i-a scapat de Stalin, prin otravirea lui sau prin blocarea accesului medicilor la Stalin, care a zacut paralizat 15 ore pe podeaua vilei sale de la Kuntevo, fara vreo interventie medicala.
Molotov mai scrie in aceste memorii ca la moartea lui Stalin n-a fost timp sa i se confectioneze o uniforma noua si l-au pus in sicriu intr-o uniforma veche, reparata in graba.
Suprem paradox si ironie a vietii: omul cel mai puternic din lume n-a avut la moartea sa un costum nou, pe care sa-l arate lumii in sarcofag de sticla!
Lenin si Stalin n-au lasat in urma lor carti de memorii, dar acum, ridicind cortina asupra secretelor statului sovietic, avem memoriile lui Molotov, care, dupa Lenin si Stalin, a avut timp de decenii cea mai inalta functie din conducerea URSS: el a fost comunist timp de 80 de ani si a decedat la 8 noiembrie 1986, la virsta de 96 de ani.
MICHAEL NICHOLAS BLAGA – Revista HISTORIA.
Cartea de amintiri a lui Molotov – Molotov remembers. Inside Kremlin Politics (Amintirile lui Molotov. În interiorul politicilor Kremlinului)
„Smulse” ? E un cuvant destul de mare. Am rezistat noi cat am rezistat printre acesti giganti, dar asta nu ne face sa mergem cot la cot cu ei. Ca voiam sau nu, oricum ni se luau aceste tinuturi. Cred ca trebuie sa ne multumim cu putinul in acest caz.
ApreciazăApreciază
„Ne-au fost luate” de niste talhari suna mai delicat ? Spuneti sa ne multumim cu „putinul”?
Adica sa zicem „merci”ca ne-au jefuit doar oleaca,nu chiar de tot ? :))
ApreciazăApreciază
Originea imi este pe malul drept al Prutului si regret ca multi din noi romaniii nu am avut coloana vertebrala fiind niste lingai cetand teritorii de buna voie ca niste LASI!
Constantin Popescu din Australia,
ApreciazăApreciază
Istoria e mult mai complicata…
Chiar credeti ca Antonescu a fost un las, atunci cand a ordonat arestarea generalului Argeșanu, care, impreuna cu alti ofiteri s-a opus retragerii armatei romane din Cadrilater și a organizat pe cont propriu o rezistență armată acolo ?
Ce stiti in legatura cu raportul de forte intre armata romana si armatele sovietice,ungare si bulgare la data ultimatumului sovietic, sau cu ce numar de trupe ungare, germane,italiene,bulgare si eventual sovietice s-ar fi confruntat Romania in cazul opozitiei la Diktatul de la Viena ?
ApreciazăApreciază