CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 11 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

472:  După ce a fost asediat în Roma  de către generalii sai, Anthemius, împăratul  Imperiului roman de Apus, este facut prizonier  în Bazilica veche Sf. Petru  şi  ucis.

 

 

 

 

 

 

969: A murit printesa  Olga a Kievului. Este considerată, împreună cu nepotul ei, Sfântul Vladimir de Kiev, crestinatoare a rusilor.

 În 954, Prinţesa Olga a Kievului s-a botezat, iar aceasta a deschis calea pentru ceea ce a fost numit “cel mai mare eveniment din viaţa bisericii ucrainene şi ruse”, botezul cneazului Vladimir şi Botezul ruşilor din anul 988.

 

 

 

 

 

Atunci a luat naştere Biserica Ortodoxă Rusă. Nepotul cneaghinei Olga, Vladimir (980-1015), s-a convertit la creştinism şi s-a căsătorit cu principesa Ana, sora împăratului bizantin.

Ortodoxia a ramas religia oficială a statului rus până în anul 1917. (Influenţa Bisericii se făcea însă simţită atunci mai mult în oraşe; până în secolele XIV-XV, majoritatea zonelor rurale au rămas păgâne).

 

 

 

 

1274: S-a nascut regele scotian  Robert Bruce ; (d. 1329).

Robert Bruce, si-a  condus  conationalii  sai la iesirea  Scotiei de  sub dominaţia engleză, dupa victoria în Bătălia de la Bannockburn în 1314.

 

 

 

 

 

 

Foto: Robert Bruce, rege al Scoţiei (1306-1329)

 

 

 

 

1346: Carol al IV-lea de Luxemburg este ales împărat al Sfântului Imperiu Roman.

 

 

 

 

 

 

1406: Navigatorul chinez Zheng He, pleaca in prima dintre cele sapte   expeditii pe mare, intre  1405  si 1433.

 

 

 

 

 

 

El a explorat  coastele Asiei de sud- est, insulele Java, Sumatra, Ceylon, Marea Rosie pana in  Egipt, coastele Mozambicului .Se crede chiar ca a descoperit coastele Americii.

 

 

 

 

 

1533: Papa Clement al VII-lea l-a excomunicat pe regele Henric al VIII-lea al Angliei.

Clement a refuzat cererea regelui Angliei  Henric al VIII-lea să-l divorțeze de Katharina de Aragón, astfel  că regele englez s-a dezis de Vatican ,ceea ce a dus până la urmă la crearea Bisericii Anglicane (“Church of England”)  independenta de Roma și astfel la o nouă sciziune bisericească.

 

 

 

 

 

 

Clement a decedat pe 25 septembrie 1534, dupa ce a consumat  ciuperci otrăvitoare, si a fost înmormântat la Santa Maria sopra Minerva.

 

 

 

 

1628: S-a nascut Tokugawa Mitsukuni, dictator militar japonez; (d. 1701).

 

 

 

 

1714: Dimitrie Cantemir este  ales membru de onoare al Academiei din Berlin, fiind  primul roman membru al unei academii straine.

 

 

 

 

 

 

 

 

1780: A apărut în limba latină, prima gramatică a limbii române, “Elementa linguae daco-romanae sive valachicae”, de Samuil Micu şi Gheorghe Şincai.

 

 

 

 

 1801: Astronomul francez Jean-Louis Pons descopera prima cometă.

În următorii 27 ani va descoperi inca 36 comete, mai mult decât oricine in istoria astronomie.

 

 

 

 

 

 

Pons a primit în 1818 Premiul Lalande al Academiei Franceze de Științe, pentru descoperirea a trei comete în acel an, precum și medalia de argint a Royal Astronomical Society, din Anglia în 1824.

În 1935 Uniunea Astronomică Internațională a dat numele de Pons unui crater lunar.

 

 

 

 1826: S-a nascut  renumitul folclorist rus Aleksandr Nikolaevici Afanasiev; (d. 23 octombrie 1871).

A cules peste 600 de povești și basme, întocmind una dintre cele mai mari astfel de culegeri din lume.

 

 

 

 

1879:  Sir Joseph Wilson Swan (britanic, născut  in 1828, şi  decedat la 27 mai 1914), a inventat principiul  lampii electrice cu incandescenţă.

Joseph Swan Portrait

Primele sale încercări  dateaza  din 1860.

 Imaginea prezinta  unul dintre prototipuri realizate de SWAN în care filamentul a fost obţinută prin carbonizarea  unui  fir de bumbac.

 Fără a depune un brevet, Swan prezinta rezultatele inventiei sale in ianuarie 1879 i la Expoziţia Universală de energie electrică în Newcastle, cu  zece luni înaintea lui  Edison.

El a fondat  compania Swan de producere a lampilor  electrice , care mai târziu a devenit Compania  THORN.

În 1883, după  dispute juridice dificile privind prioritatea invenţiilor lor, Swan si Edison au  fondat EDISON SWAN UNITED ELECTRIC LIGHT Co.

 

 

 

 

 

 1916: S-a nascut Alexandr Mihailovici Prohorov, fizician rus, laureat al Premiului Nobel în 1964, membru de onoare al Academiei Române; (d. 2002).

 

 

 

 

1917: Începe bătălia  de la Mărăști, în care Armata Română condusă de generalul Alexandru Averescu, obține o  stralucita victorie  asupra trupelor germano-austro-ungare.

 

 

 

 Alexandru Averescu (n.1859-d.1938), general român

 

La 11 iulie 1917, stil vechi (24 iulie, stil nou) începe ofensiva de la Mărăști, în care Armata Română condusă de generalul Alexandru Averescu, obține o mare victorie  asupra trupelor germano-austro-ungare (19 iulie/1 august 1917).

In urma marilor bătălii de la  Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz trupele româno-ruse reuşesc să oprească ofensiva germano-austro-ungară ce urmărea scoaterea României din război şi pătrunderea în partea ucraineană a Rusiei.

 

Ofensiva română de la Mărăşti a fost pregătită strategic în lunile mai – iunie, cînd au avut loc întîlniri la nivel înalt între oficialităţile române şi ruse.

După eşecurile din 1916, se încerca preluarea iniţiativei pe Frontul de Est printr-o dublă ofensivă: rusă în Bucovina şi românească în sudul Moldovei, în direcţia Brăilei.

Detaliile acţiunii erau cuprinse în „Ordinul de operaţie nr. 1638”, semnat de comandantul trupelor române, Alexandru Averescu. Obiectivul Armatei II, căreia se adresa ordinul, era străpungerea frontului în zona Nămoloasa, prin executarea unei ofensive energice pe valea Putnei.

 Pentru aceasta Averescu a decis desfăşurarea unui atac general în întreaga fîşie, lungă de 37 km, între dealul Arşiţa Mocanului şi Răcoasa, pe care era desfăşurată Armata a II-a.

Lovitura principală, inclusiv sectorul de rupere, cu o lărgime de 13 km, a fost stabilită la flancul stîng al dispozitivului, împărţit în două sectoare.

Totalul forţelor Armatei a II-a se ridica la circa 50 000 de oameni, împărţiţi în 56 de batalioane şi 14 escadroane.

Dotarea tehnică cuprindea, între altele, 228 de tunuri, 448 de mitraliere şi 21 de avioane.

Pe timpul desfăşurării ofensivei, armata a fost sprijinită de Divizia 1 cavalerie, Brigada 2 călăraşi, Brigada de grăniceri, Batalionul 17 pioneri.

Trupele germane şi austro-ungare totalizau 21 de batalioane de infanterie şi 36 de escadroane de cavalerie, înzestrate cu 252 de mitraliere, 142 de tunuri şi sprijinite de un puternic sistem de lucrări genistice.

Concomitent cu acţiunea marilor unităţi române a trecut la ofensivă, la flancul stîng al Armatei II, Corpul 8 şi Divizia 3 trăgători Turkestan, din Armata IV rusă, care aveau misiunea de a cuceri vîrful Momîia şi satul Ireşti.

Prin ofensiva de la Mărăşti, frontul inamic a fost distrus pe o lăţime de 30 km şi o adîncime de 20 km, fiind eliberate 30 de localităţi. Pierderile proprii s-au ridicat la 1 466 de morţi (între care 37 ofiţeri), 3 052 de răniţi (73 de ofiţeri) şi 367 de dispăruţi, iar cele provocate inamicului au constat în cîteva mii de morţi, 2 793 de prizonieri (între care 23 de ofiţeri) şi un impresionant material de război (40 de tunuri, 30 de mortiere, 22 de mitraliere etc.).

Urmările victoriei de la Mărăşti au fost importante pe plan strategic, Armata IX germană, comandată de feldmareşalul August von Mackensen schimbînd direcţia de ofensivă, plănuită iniţial între Siret şi Prut, mai spre nord-vest, în zona Focşani-Mărăşeşti. Acest fapt a reprezentat un ajutor indirect pentru următoarele confruntări din zona de sud a Moldovei, la Mărăşeşti şi Oituz, deoarece gen. Mackensen nu a avut timp să-şi grupeze toate forţele armate pe noua direcţie de atac.

Victoria de la Mărăşti a fost o adevărată capodoperă de artă militară şi a probat calităţile de comandant ale lui Alexandru Averescu, care îşi nota în jurnalul său că „Poporul României moderne trebuie să-şi întipărească bine în suflet ziua de 11 iulie 1917, cînd în acea zi, pentru întîia dată, armata sa tînără, care-şi primise botezul de sînge numai cu 40 de ani înainte la Griviţa, înscrie în istoria sa prima victorie în adevăratul înţeles al cuvîntului, adică victorie ofensivă şi definitivă”.

 

 

 

 

  1920: A decedat  Împărăteasa Eugenia a Franței, soția lui Napoleon al III-lea; (n.5 mai 1826).

 

 

 

 

 

 

 

Născută in Granada, Spania, Doña Maria Eugenia Ignatia Augustina Palafox de Guzman Portocarrero-Kirkpatrick, Contesă de Teba, a fost ultima împărăteasă a Franței, din 1853 până în 1871, ca soție a împăratului Napoleon al III-lea.

 

 

 

 

 

1920 : S-a nascut  la Vladivostok (in Rusia), renumitul actor american de film Yul Brynner  (d.10 octombrie, 1985, New York, SUA).

A câștigat un premiu Oscar în 1956 pentru rolul din filmul „Regele și eu”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A interpretat roluri memorabile in multe filme  intre care  amintim “Cei 7 magnifici”, „Frații Karamazov”, „Taras Bulba” s.a .

 

 

 

 

 

 

1921: Armata Rosie bolsevica invadeaza Mongolia si instaureaza  Republica Populara Mongola.

 

 

 

 

 

 

1921: A luat sfarsit  Războiul Irlandez de Independență, odata cu  semnarea unui armistițiu între Armata Republicană Irlandeză și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei, prin care s-a deschis calea negocierilor pentru formarea Statului Liber Irlandez.

 

 

 

 

 

1927: S-a născut fizicianul american Theodore Maiman, savantul care a conceput  primul laser, în laboratoarele de cercetare Hughes din Malibu, California (d. 5 mai 2007).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1934: S-a nascut creatorul italian de moda Giorgio Armani.

 

 

 

 

 

 


 

 1937: A murit George Gershwin, compozitor, pianist şi dirijor american (n. 1898).

 

 

 

 

 

 

 

 

George Gershwin (numele real Jacob Gershowitz, n.26 septembrie 1898, New York), a fost unul din cei mai populari compozitori americani din prima jumătate a secolului al XX-lea.

 Este autorul  unor compozitii celebre printre care se numara  :“Rhapsody in blue”,“An American in Paris”“I’ve Got A Crush On You”.

 

 

 

 

 

1940: România se retrage din Liga Naţiunilor (Societatea Naţiunilor).

 

 

 

 

 

1951: Germania  devine Membru UNESCO.

 

 

 

1955: S-a nascut interpreta romanca de muzica populara Maria Dragomiroiu.

 

 

 

 

 

Maria Dragomiroiu

 

 

 

 

1971:  Statul Chile  nationalizeaza minele  de cupru.

 

 

 

 

 

1974: A murit  Pär Lagerkvist, scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel; (n. 1891).

 

 

 

 

 

 1987: Populatia Terrei a ajuns la  5.000.000.000 de locuitori.

 

 

 

1989L  A murit  actorul si regizorul britanic Sir Laurence Olivier;  (n. 1907).

 

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre cei mai mari actori britanici si a fost nominalizat de 13 ori la premiul Oscar.

 

 

 

 

 

 1995: Masacrul de la Srebrenica. Trupe sârbe conduse de generalul  Ratko Mladić au invadat localitatea Srebrenica, care se afla sub protecţia trupelor ONU.

Masacrea bosniecilor musulmani care a urmat a constituit un pretext convingător pentru intervenţiile militare NATO în Bosnia.

 

 

 

1999: Sârbii din Kosovo îşi suspendă colaborarea cu Forţa de menţinere a păcii condusă de NATO (KFOR).

 

 

 

2010: Spania castiga  pentru prima data in istorie  Cupa Mondiala la fotbal, invingand cu 1-o in finala la Johanesburg, echipa Olandei. 

 

 

 

 

 

 2012: Astronomii anunta descoperirea Styx, a cincea luna a planetei Pluto.

 

 

 

 

 

 

 

 

11 iulie este :

 

In Mongolia: Sărbătoare naţională –  Ziua Victoriei Revoluţiei   (1921).

 

 

Drapelul Mongoliei

 

 

 

 Harta Mongoliei

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfanta Eufimia

 

 

 

 

 

 

Sfanta Eufimia

 

 

 

 

 

Sfanta Mucenita Eufimia este praznuita in fiecare an pe saisprezece septembrie, ziua muceniciei sale. Sfanta Eufimia a trait in timpul imparatului Diocletian (284-305) si a fost ucisa pentru ca a marturist credinta in Hristos.

In data de unsprezece iulie facem pomenire de minunea petrecuta la sfintele sale moaste.

Pentru a se descoperi daca invatatura cu privire la cele doua firi din Hristos este adevarata, Sfintii Parinti au scris intr-o carte dreapta credinta – in Hristos sunt doua firi, unite intr-un mod neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit si ereticii si-au scris intr-o alta carte invatatura lor si le-au pus pe amandoua pe pieptul Sfintei Eufimia.

Dupa putine zile, au deschis din nou racla si au vazut ca la picioarele ei se afla cartea ereticilor, iar cea a Sfintilor Parinti in mainile ei.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Mucenic Chindeu, prezbiterul;
– Sfantului Cuvios Leon din Mandra;
– Sfantului Mucenic Marchian;
– Sfantului Mucenic Martiroclis;
– Sfintei Olga, imparateasa Rusiei;
– Sfantului Cuvios Nicodim
– Sfantului Cuvios Mucenic Nicodim.

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

Bibliografie (surse):

  1. George Marcu, Enciclopedia bătăliilor din istoria românilor, Editura Meronia, Bucureşti, 2011

  2. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  3. Crestin Ortodox.ro;

  4. Istoria md.;

  5. lessignets.com;

  6. Mediafax.ro;

  7. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 

Reclame

11/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: