CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 10 IULIE. VIDEO


10 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

138: A murit imparatul roman  Hadrian (n. 76). A fost  înmormântat la Roma, în mormântul lui Hadrian, alături de soţia sa, Vibia Sabina.

 

 

 

 Hadrian, împărat roman

 

 

 

649: A murit imparatul chinez  Li Shimin; (n. 599).

 

 

 

 

1096: Celebrul erou national spaniol  El Cid, pe numele real Rodrigo Diaz de Vivar, s-a stins din viata.
Nascut in jurul anului 1043, la Burgos, Diaz a crescut la curtea regelui Ferdinand I. A dobandit respect datorita abilitatilor sale militare exceptionale, insa a fost expulzat din regat dupa ce a condus o campanie neautorizata in tinutul Leon aflat sub protectia lui Alfonso VI.

Si-a oferit serviciile conducatorilor musulmani ai Saragosei, sporindu-si faima de general printr-o serie de victorii stralucite. In jurul anului 1087 a initiat o serie de manevre politice si militare complicate, in urma carora a cucerit regatul Valenciei pe care l-a condus pana la moartea sa.

 

 

 

Faptele de vitejie ale Cidului, care in araba inseamna  “domn”sau “stapan”, au fost romantate in mare masura. Lui i-a fost dedicat ”Cantecul Cidului” („Poema del Cid” sau ”Cantar del Mio Cid”), care este una din  marile  epopei  ale  Spaniei medievale. Datorita bravurii sale a ramas un model pentru toti cavalerii acelui timp. Mormantul sau se afla in Catedrala din Burgos.

 

 

 

1290 : A murit regele Ladislaus IV al Ungariei; (n. 1262).

 

 

 

1419: S-a nascut imparatul Japoniei Go-Hanazono ; (d. 1471).

 

 

 

1452: S-a nascut  regele Scotiei James  al III- lea ; (d. 1488).

 

 

 

1466: Incep lucrarile de constructie la Manastirea Putna, ctitorie a lui Stefan cel Mare, ridicata dupa cucerirea cetatii Chilia.

Conform Letopiseţelor putnene şi Cronicii moldo-polone, pe 10 iulie a  început zidirea bisericii Mănăstirii Putna, cea mai importantă ctitorie monastică a lui Ştefan cel Mare, concepută in plan triconc dezvoltat, cu menirea de a servi ca necropolă domnească pentru marele voievod şi familia sa.

 

 

 

Pe 15 septembrie  Ştefan cel Mare a cumpărat  satul Vicovul de Sus, cu 200 de zloţi tătăreşti si l-a daruit  Mănăstirii Putna, a cărei construcţie abia începuse, inaugurând astfel seria marilor donatii pentru gloriosul său aşezământ religios.

 

 

 

1509: S-a nascut Jean Calvin, teolog si om de stat francez, important reprezentant al reformei protestante, fondator al calvinismului.

 

 

 

 

 

S-a nascut in oraselul Noyon, din Picardia, Franta, in 1509. Provenea dintr-o familie de burghezi care a impus fiilor cariere care sa le asigure ascensiunea sociala, Jean preferand stiintele umaniste.

A studiat la Paris latina si filosofia, dupa care si-a luat licenta in stiinte umaniste.

S-a orientat catre drept, desi ar fi preferat o cariera ecleziastica. Dupa moartea tatalui sau, a inceput sa studieze greaca si ebraica la universitatile din Bourges si Orleans. Ideile sale reformatoare l-au obligat sa paraseasca Parisul supa ce a fost etichetat ca eretic.

In 1535, s-a stabilit la Basel, in Elvetia, unde s-a dedicat studiului teologic si a inceput sa scrie ”Institutio Religionis Christianae” („Institutia Religiei Crestine”), publicata in 1536. Aceasta reprezinta esenta teologiei calvine, prin care dorea sa stabileasca o religie unificatoare, comuna tuturor crestinilor adevarati. Ideile sale s-au raspandit cu repeziciune, iar in 1559 a fost proclamat cetatean al Genevei si in acelasi an a fondat Academia geneveza, unde va ocupa catedra de teologie. S-a stins din viata in 27 mai 1564.

 

 

 

 

1553:  La patru zile după moartea predecesorului ei, Eduard al VI-lea, Lady Jane Grey  a fost proclamată regină a Angliei și a început scurta sa domnie de nouă zile.

 

 

 

 

 

 

 

Pe patul de moarte,  regele Eduard, în ciuda voinței tatălui, și-a lipsit surorile  Elisabeta și Maria, care în mod normal ar trebui să-i succeadă la tron, de dreptul de succesiune la tron și a numit ca urmașă a sa pe Jane Grey,verisoara sa, după care și-a luat rămas bun de la viață.

Pe 9 iulie 1553, Consiliul Coroanei a informat-o pe Jane despre decizia defunctului rege, iar o zi mai târziu, a fost declarată regină a Angliei, sub denumirea de Jane I.

Maria Tudor, sora lui Eduard al VI-lea, a adunat oastea la Norfolk iar  pe 19 iulie 1553, Maria a intrat în Londra, iar regina Jane I a fost acuzată de trădare și, împreună cu soțul ei, a fost întemnițată în Turnul Londrei.

 Șase luni mai târziu, pe data de 12 februarie 1554, Jane Grey a fost decapitată în Tower Green, iar soțul ei, Guildford Dudley, a fost executat în Tower Hill.

 

 

 

 

1557: A murit Giambattista Ramusio din Treviso, om politic italian, geograf si literat de formatie umanista (n. 1485).

 

 

1559:  A murit regele  Henric al II-lea al Franței; (n. 1519).

 

 

 

1606: Simion Movila devine domn al Moldovei .

Simion Movilă, a fost Domn al Munteniei din  octombrie 1600 – pana la 3 iulie 1601, și  din august 1601 – pana in august 1602. Devine domn al  Moldovei pe  10 iulie 1606  si ramane pe tron pana  la 24 septembrie 1607.

 

 

 

I-a luat locul  fratelui  său Ieremia Movilă în iulie  1606, dupa moartea acestuia, reușeșind să fie recunoscut și de sultan. Cât timp a fost domnitor în Moldova, a avut relații de dușmănie cu polonezii, care, încercând zadarnic să-l detroneze prin intermediul turcilor, reușesc să-l otrăvească în 1607. A fost înmormântat la Mănăstirea Sucevița.

 

 

 

1630: Casatoria lui Rembrandt cu Saskia, pe care a pictat-o in multe tablourile sale  cu personaje biblice.

 

 

 

1767: A murit Alexander Monro, celebru anatomist englez, intemeietor al unei dinastii de anatomisti.

 

 

1774: Se incheie Războiul  ruso-turc 1769-1774, dupa   semnarea  Tratatului  ruso-turc de pace de la Kuciuk-Kainargi, localitate aflata  Dobrogea de sud.

 

 

 

 Ecaterina cea Mare, împărăteasa Rusiei 1762-1796, sursă:russia.rin.ru

Constantin Mavrocordat, domn al Moldovei 1733-35, 1741-43, 1748-49, 1769

Mustafa III-lea, sultan 1757-1774, sursă:oocities.org

 Ecaterina cea Mare, împărăteasa Rusiei 1762-1796, sursă:russia.rin.ru

Constantin Mavrocordat, domn al Moldovei 1733-35, 1741-43, 1748-49, 1769

Mustafa III-lea, sultan 1757-1774, sursă:oocities.org

La 10 iulie 1774 s-a încheiat Pacea de la Kuciuc-Kainargi, Dobrogea de sud, în urma Războiului ruso-turc 1769-1774. Stipulările tratatului, contrariu pretenţiilor Imperiului Rus, care cerea Oceakov-ul, întrega Moldovă şi Muntenia (Ţara Românească), s-au mărginit în a ceda Imperiului Rus Kerci-ul şi Enicale, precum şi a proclama pe tătarii din Crimeea independenţi de Turcia.

Prin Tratatul de pace de la Kuciuc-Kainargi Moldova şi Muntenia, rămîn sub suzeranitate turcească, însă Ruşilor li se recunoaşte dreptul de control şi de apărare a Românilor contra abuzurilor turceşti. Acesta a fost începutul protectoratului rusesc în principatele române. Prin consulii de la Iaşi şi Bucureşti, Imperiul Rus exercită un control şi au un amestec continuu în toate afacerile ţărilor române. Tara Romaneasca si Moldova sunt scutite de plata haraciului timp de doi ani.

Războiul ruso-turc din 1769 s-a început cînd Goliţin a trecut Nistrul şi a ocupat Hotinul şi Iaşii; în curînd însă a fost silit să treacă Nistrul îndărăt. Goliţin cedă comandamentul lui Rumeanţev, care bătu pe turci lîngă Kameneţ. Constantin Mavrocordat, care tocmai îşi începuse ultima lui domnie, fu prins de soldaţii ruşi la Galaţi şi trimis în Rusia. Generalul Kazarin, ajutat de voluntari munteni, în frunte cu spătarul Pîrvu Cantacuzino, a ocupat Bucureştiul unde domnul Gheorghe Ghica se lăsă prins.

Imediat după ocuparea celor două principate, porniră la Sankt-Petersburg, capitala Imperiului Rus, delegaţii de boieri munteni şi moldoveni, ca să prezinte ţarinei supunerea românilor şi dorinţele lor. Delegaţia boierilor din Muntenia ceru alipirea ţării la Imperiul Rus, însă cu drept de autonomie: ţara să fie guvernată numai de boierii mari, cîte 12 pe rînd, sub guvernator rus, veniturile visteriei să se trimită spre Imperiul Rus. Delegaţia boierilor din Moldova ceruse ca acestă să devină pur şi simplu judeţ (oblasti) a Imperiului Rus. Ruşii însă nu s-au putut bucura de izbîndele lor, căci sub ameninţare de război cu Imperiul Austriac, care nu putea să vadă principatele româneşti ale în componenţa Imperiului Rus, ei fuseseră siliţi să încheie pace cu Turcii, renunţînd la cuceririle făcute.

 

 

 

1778:  Ludovic al XVI-lea al Franţei declară război Marii Britanii, venind in sprijinul razboiului de independenta al americanilor. 

 

 

 

1821: Statele Unite iau  în posesie teritoriul  Florida,  recent cumparat  de la Spania.

 

 

1830: S-a nascut pictorul francez Camille Pissarro;  (d. 1903).

 

 

 

1851: A murit Louis Jacques Mande Daguerre, pictor, decorator francez, inventatorul tehnicii fotografice, daghereotipului; (n. 1787).

 

 

 

 

 

1871: S-a nascut scriitorul francez Marcel Proust;  (d. 1922).

 

 

 

 

 

Dintre cartile sale celebre citam: 1896 Les plaisirs et les jours (Plăcerile și zilele), 1913-1927:  À la recherche du temps perdu (În căutarea timpului pierdut), 1913: Du côté de chez Swann (În partea dinspre Swann), 1918:  À l’ombre des jeunes filles en fleur (La umbra fetelor în floare), 1922:  Sodome et Gomorrhe (Sodoma și Gomora), 1923: La prisonnière (Captiva ).

 

 

1872: La Bucuresti apare gazeta muncitoreasca “Uvrierul”, care continua traditia “Analelor tipografice”.

 

 

 

1890: Wyoming  a devenit  cel de-al 44-lea stat in componenta Statelor Unite.

 

 

1913: In  Death Valley(Valea Mortii)  din  California se  semnaleaza  o temperatura de   134 ° F  (adica +56.7 ° C), cea mai ridicată temperatură înregistrată în Statele Unite ale Americii.

 

 

1921:  Bloody Sunday in Belfast,Irlanda  de Nord : 16 de persoane sunt ucise şi 161 case distruse în timpul  revoltei armate a irlandezilor impotriva stapanirii britanice.

 

 

1925: A fost infiintata agentia rusa de presa TASS. Din 22 ianuarie 1992 aceasta a  luat numele de  ITAR-TASS.

 

 

1925 : In orasul Dayton, Tennessee, din Statele Unite, incepe asa numitul “Proces al maimutelor”  intentat unui tanar profesor,  John T. Scopes,  acuzat de a  fi  predat Teoria evolutionista a lui Charles Darwin in scoala, incalcand  Legea  Butler care interzicea acest lucru.

 

 

 

1927: La Manastirea Neamtului se desfasoara Congresul Conducatorilor Miscarii Studentesti legionare.

 

 

1940: Au loc tratative ungaro-germano-italiene la Munchen, pentru pregatirea Diktatului de la Viena.

 

 

 

1943: Armatele anglo-americane au debarcat in insula Sicilia, deschizand un nou front in cel de-al Doilea Razboi Mondial, operatiunea militara fiind cunoscuta sub numele de ”Husky”.

 

 

 

1946: In Ungaria ocupata de sovietici inflatia atinge  proportiile  extraordinare  de 348, 46 procente intr-o  zi , preturile dublandu-se la fiecare 11 ore.

 

 

 

1951:   S-a nascut autorul  și  interpretul  român de muzică folk, Vasile Șeicaru.

 

 

 

1955: S-nascut interpreta romanca de muzica populara Maria Dragomiroiu.

 

 

 

 

Maria Dragomiroiu

 

 

1980: S-a nascut cantareata americana de muzica usoara, actrita si designer de moda, Jessica Simpson.

 

 

 

 

 Jessica Simpson

 

 

 

 

1955: Prin Hotarârea Consiliului de Ministri (HCM) 903/1955, pe lânga Consiliul de Ministri al Republicii Populare Române  se constituie (înfiinteaza) Comitetul pentru Energia Nucleara, care „va asigura baza materiala pentru cercetarile în domeniul fizicii nucleare si aplicarea lor în domeniile stiintei si tehnicii“.

 

 

 

 

1955: A avut loc primul zbor al avionului  sovietic  TU–104, pionier al aviatiei civile cu reactie.

 

 

 

1962: A fost lansat, de la centrul spatial din Cape Canaveral, primul satelit de telecomunicatii care a facut posibila transmiterea de programe de televiziune peste Oceanul Atlantic.

 

 

 

1970: A fost creata Banca Internationala de Investitii (BII).

 

 

 

 

1985: A fost reintrodusa in SUA vechea denumire  clasica a ”Coca-Cola”, in urma controverselor legate de schimbarea numelui in ”New Coke”.

 

 

 

 

1989: Moare Mel Blanc, barbatul care a interpretat  vocal  multe personaje de desene animate realizate de studioul Warner Bross.

 

 

 

1991: Boris Eltin a devenit primul presedinte rus ales prin vot democratic, in alegerile prezidențiale din Rusia  care au avut loc  pe 12 iunie 1991, Elțsin a câștigat 57% din voturile populare  și a fost învestit în funcție pe 10 iulie.

 

 

 

Yeltsin, Boris

 

 

Boris Eltin  a murit la varsta de 76 de ai, in ziua de  23 aprilie  2007.

 

 

 

 

1995: Intre 10 si 19 iulie are loc masacrul de la Srebrenita; fortele sarbe ucid peste  7000 de musulmani bosniaci.

 

 

 

Foto: Ipedia

 

 

 

1997: Presedintii SUA si Frantei, Bill Clinton, respectiv Jacques Chirac, au devenit cetateni de onoare ai Bucurestiului printr-o hotarare a Consiliului General al Capitalei.

 

 

 

 

2000: 30 milioane de oameni, din peste 2.000 orașe, au participat la un „Marș al lui Isus”, pentru celebrarea celor 2.000 ani de creștinism.

2000: Președintele Israelului, Ezer Weizman, își anuntă demisia, cu trei ani înainte de încheierea celui de–al doilea sau mandat în fruntea statului.

 

 

 

 

 

La sfârşitul anului 1999, ziarele au publicat acuzaţii potrivit  cărora  Weizman ar fi  acceptat sume mari de bani de la oameni de afaceri înainte de a deveni preşedinte, fara sa declare acest lucru organelor competente.A fost fortat sa demisioneze in urma  presiunii opiniei publice. Demisia lui Weizman a intrat în vigoare la 13 iulie 2000.

 

 

 

2003: Premiera in tehnologia culturii de organe: medici chinezi anunta ca au reusit sa dezvolte inima unui embrion uman, plantata in vitro.

 

 

 

 

2006: A murit asasinat de Serviciile Speciale rusesti, liderul patriotilor rasculati ceceni, comandantul  Samil Basaev;  (n. 1965).

 

 

 

ŞAMİL BASAYEV (ABDULLAH ŞAMİL EBU-İDRİS)

Samil Basaev

 

 

 

2008 : Fostul ministru de interne al Republicii Macedonia, Ljube Boškoski  a fost achitat de Tribunalul International O.N.U.  de acuzatiile  de crime de razboi. 

 

 

 

 

2011: Tabloidul britanic  News of the World  isi publica ultima editie dupa o existenta de  174  de ani ,ca urmare a implicarii sale  in scandalul telefoanelor ascultate. 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

Sfintii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei

 

 

 

 

 

Sfintii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei

 

 

Sfintii 45 de Mucenici  din cetatea Nicopolea Armeniei au patimit in vremea imparatului Liciniu (308-324). Dintre acesti sfinti mucenici amintim pe Leontie, Mavrichie, Daniil si Antonie. Acesti mucenici marturisind credinta in Hristos, au fost osanditi la moarte.

Le-au fost taiate mainile si picioarele, iar trupurile mutilate au fost aruncate in foc. Unii au murit in momentul in care li s-au taiat mainile si picioarele, insa altii au fost aruncati de vii in foc.

Sfintii au fost mistuiti de foc, iar oasele lor au fost aruncate in raul Lices. Ele au fost luate din acest rau de cativa credinciosi si puse la loc de cinste. Dupa moartea lui Liciniu, s-a zidit o biserica in cinstea lor, iar oasele lor cele sfinte au fost asezate aici si s-au prefacut in izvor de tamaduiri.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfintilor Mucenici Vianor si Siluan;
– Sfantului Mucenic Apolonie din Sardia;
– Sfintilor zece mii de Parinti din pustiile Egiptului;
– Sfantului Ioan, cuvantatorul de Dumnezeu.

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=RaksgrqGQpE

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 1. Zamfir C. Arbure, Basarabia în secolul XIX, Bucureşti 1898

 2. Crestin Ortodox;

 3. e.mm.ro;

 4. Istoria md.;

 5. Lessignets.com;

 6. Petre P. Panaitescu, Istoria românilor, Bucureşti 1990

 7. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 8. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric

 9. Rador.ro

10/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 10/07/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: