CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 9 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

9 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

Anul 455:  Avitus  devine împărat al Imperiului Roman de Apus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcus Flavius Avitus (Eparchius) (n. ~400- d. 18 august 457) a fost împărat roman  în perioada 455-456

După asasinarea lui Valentinian al III-lea de către un partizan al generalului Aetius și după detronarea lui Petronius Maximus (succesorul lui Valentinian), Avitus se proclamă împărat roman pe 9 iulie 455, avand și susținerea militară a vizigoților. Intrând în conflict cu generalul roman Ricimer Flavius, este înfrânt la Placentia (Piacenzade azi), în octombrie 456.

Pe 17 octombrie este detronat. Ricimer, conducătorul  de facto al Imperiului Roman de Apus,  il  impune imparat  pe Maiorian.

La puțină vreme de la înfrângerea de la Placentia, Avitus (devenit între timp episcop în acest oraș), a murit  (se pare ca în anul 457).

 

 

 

 

518: A decedat imparatul bizantin Anastasie I (n. cca 431). El a fost ultimul membru al dinastiei Leonide si a domnit  între anii  491 si 518.

În timpul domniei sale, Balcanii au fost pustiiți de slavi si din această cauză Anastasiu a întărit cetățile dunărene și a creat un zid lung de 72 km, la nord de Constantinopol (Zidul Anastasian), care se întindea de la Marea Marmara la Marea Neagră.

Tot in timpul sau a fost construita una dintre cele mai puternice fortificatii  de la  Adriatica, in orasulDurrës, in Albania de azi.

Anastasiu a fost un monofizit convins. El și-a atras ura poporului, care s-a revoltat în provincile europene sub conducătorul Vitalian, care a fost ajutat de huni (514 – 515), însă răscoala a fost învinsă de generalul Marinus.

Există o legendă despre Anastasiu, care nu știa cine să îi fie succesor. El a spus că prima persoană care va intra dimineață pe ușa lui, va fi împărat, și acea persoană a fost Iustin, căpitanul gărzilor. În realitate, Anastasiu nu l-a numit niciodată pe Iustin succesor, ci nobilimea din Constantinopol.

În 498, Anastasiu a inițiat una din cele mai importante reforme monetare din Imperiul Bizantin, schimbând valoarea și numărul solidusului (moneda bizantină).

 

 

 

 

 660: Bătălia de Hwangsanbeol: forțele ale regatului Silla conduse de generalul  Kim Yu-shin, înfrâng  armata regatului Baekje la Nonsan (Coreea de Sud).

Baekje a fost un stat antic coreean, fondat în anul 18 î.Hr. Alături de Goguryeo și Silla, Baekje face parte din cele trei regate ale Coreei antice.

 

 

 

Map showing the Silla kingdom in the latter half of the sixth century

Regatul Silla (57 i IHr. 935 d.IHr.), a avut  una dintre cele mai lungi dinastii conducatoare din lume, cu o istorie de 992 de ani si a cucerit celelalte două regate, coreene Baekje în 660 și Goguryeo în 668, unificand cea mai mare parte Peninsula Coreeană.

 

 

 

 

1441: A murit  pictorul flamand Jan van Eyck; (n. 1390).

 

 

 

 

Portretul unui barbat de  Jan van Eyck (1433).

 

 

 

1493: Incepe zidirea bisericii din Borzesti, ctitorie a lui Stefan cel Mare.

Borzesti este un sat din judetul Bacau,  astazi devenit unul dintre cartierele orasului Onesti. Aici s-a nascut si a copilarit Sfantul Stefan cel Mare.  Domnitorul Stefan a mostenit mosia de la Borzesti din mosi-stramosi.

Biserica din Borzesti poarta hramul Adormirea  Maicii Domnului   si a fost construita din initiativa lui Stefan Cel Mare intre 9 iulie 1493 si 12 octombrie 1494.

 

 

 

 

Biserica din Borzesti

 

 

 

Stefan cel Mare a ridicat biserica impreuna cu fiul sau, Alexandru-Voda. Biserica din Borzesti a fost construita de Sfantul Stefan cel Mare (+1493), in amintirea prietenului sau din copilarie, Gheorghita, care fusese omorat aici de tatari; .

Acest eveniment este pastrat in legendele locului care spun ca Gheorghita a murit in acest loc rapus de sagetile tatarilor.

 Se spune ca este singura biserica ridicata de Sfantul voievod Stefan, nu pentru a comemora o victorie, ci in amintirea prietenului sau, Gheorghita, omorat in acest loc.

 

 

 

1520: Au fost fixate hotarele dintre Ţara Românească şi Transilvania, “de la apa Oltului pînă la Râşava (Orşova)”, prima delimitare cunoscută între cele două teritorii româneşti.

 Aceasta este data primei mențiuni păstrate privind o „hotărnicie” – se referea la fixarea hotarului  în zona din nordul Olteniei. 

 

 

 

1595: Johannes Kepler  a publicat lucrarea “Mysterium cosmographicum”, în care menționează șase planete.

 

 

 

 

 

1600: Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania.

 

 

 

1789:  În Franța, s-a format Adunarea Națională Constituantă, adunare care a început să  lucreze la elaborarea unei   Constituții.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adunarea Constituantă Franceză (9 iulie 1789 – 30 septembrie 1791) a fost un organ al puterii legislative  în perioada revoluției din Franța.

Constituția adoptată în 1791 a desființat privilegiile feudale, consacrând monarhia constituțională. Biserica a fost pusă sub controlul statului.

Adunarea Constituantă a fost urmată de Adunarea Legislativă.

 

 

1802: S–a născut Thomas Davenport, inventatorul primului motor electric; (m. iulie 1851).

 

 

 

 

1810: Imparatul Napoleon I anexeaza la Imperiul Francez, Regatul  Olandei.

 

 

 

 

 1816:  Congresul de la Tucumán a declarat independența  Provinciilor Unite ale Americii de Sud, față de Spania,  federație ce avea să stea la baza  independentei Argentinei.

 

 

 

1816: Se stinge din viață la Kiev – Constantin Ipsilanti, fost domn al Moldovei și Valahiei.

 

 

 

 

 

 

 

La 9 iulie 1816, stil nou (27 iunie 1816, stil vechi,) moare la Kiev – Constantin Ipsilanti, fost domn al Moldovei și Valahiei.
În urma războiului ruso-turc din 1806-1812, al cărui inspirator activ a fost şi protagonistul fanariot, jumătate din Țara Moldovei a fost anexată de către Rusia ţaristă, ceea ce a generîat în cadrul disputei asa numitei „chestiunii orientale” – Problema basarabeană.

Constantin Ipsilanti a rămas în urma acestui rapt teritorial, ultimul domn al Moldovei de la Nistru şi pînă la Milcov (deşi fără Bucovina răpită de habsburgi, în 1775). Constantin Ipsilanti a fost și domn al Valahiei pe timpul ocupației militare ruse în Principatele Române .

La 28 august 1807, a fost nevoit să părăsească pentru totdeauna Bucureştiul şi la 15 septembrie a sosit la Iaşi, dar peste două zile a parasit şicapitala Moldovei, luînd calea pribegiei în Rusia.

A trăit în refugiu la Kiev şi doar un scurt timp a fost obligat să locuiască la Moscova (1808-1809), unde a plecat fără ceilalţi membri ai familiei.
A murit la o vîrstă trecută cu puțin peste 50 ani la Kiev, după o călătorie la St.Petersburg.

Această moarte subită a aristocratului fanariot a produs în Rusia zvonuri  datorita misterului care a  inconjurat-o.

 

 

 

1819: S-a născut Elias Howe, inventatorul maşinii de cusut; (m. octombrie 1867).

 

 

 
1848: Guvernul provizoriu revolutionar  din Muntenia a emis un decret prin care se instituia o “Comisie a proprietatii”, destinata  rezolvarii problemei agrare.Presiunile externe si iminenta unei interventii militare straine duc in august 1848 la suspendarea dezbaterilor acestei  comisii.

 

 

1856:  A murit  chimistul  italian Amedeo Avogadro ; (n. 9 august  1776)

 Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, conte de Quaregna și Cerreto (n. 9 august 1776, Torino) a fost fizician și chimist italian, descendent al unei familii nobile de guelfi.

 

 

 

 

 Între 1809 și 1819 a fost profesor de fizică și matematici la Colegiul Regal din Vercelli. În anul 1820 a fost înființată prima catedră de fizică matematică din Italia, la universitatea din Torino si  Amedeo Avogadro a fost numit șeful acestei catedre, unde a predat, cu întreruperi, până în 1850.

A fost membru al Academiei de Științe și a Societății Italiene „dei XL” (a celor 40). Și-a orientat cercetările spre problemele cele mai imporante din fizică și chimie.

În 1811, pe când preda la Vercelli, a emis așa numita „ipoteză moleculară”, potrivit căreia două volume egale din orice gaze, aflate la aceeași presiune și temperatură, conțin același număr de molecule.
Numărul lui Avogadro, cunoscut și sub denumirea de constanta lui Avogadro, este aproximativ egal cu 6,023×1023 mol-1 și reprezintă numărul de molecule conținut într-un mol de substanță.

 

 

 

1877:  In Anglia s-a desfăşurat prima ediţie a Campionatului de tenis de la Wimbledon.

 

 

 

 

 

 

 

1879:  S-a nascut compozitorul italian Ottorino Respighi; (d. 18 aprilie 1936). 

A  fost un compozitor, muzicolog și dirijor italian, cel mai bine cunoscut pentru o serie de poeme simfonice dedicate Romei: Trilogia Romana.

 

 

 

 

A aparținut grupului de muzicieni participanți la reînnoirea muzicii italiene a acelor ani, „generația dell’Ottanta”, alături de Alfredo Casella, Franco Alfano, Gian Francesco Malipiero si Ildebrando Pizzetti.

 

 

 

 

1887:  Primele şerveţele din hârtie au fost lansate pe piaţa americană de către producătorul de articole de birou John Dickenson.

 

 

1894: S-a nascut savantul Piotr Kapița, laureat al Premiului Nobel (d. 8 aprilie 1984, Moscova), fizician rus de origine basarabeană, cercetător al atomului, distins cu Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1978, împreună cu Arno Allan Penzias și Robert Woodrow Wilson.

 

 

 

 

 

Motivația Juriului Nobel

pentru invențiile și descoperirile sale de bază în domeniul fizicii temperaturilor joase„.

 

 

 

 

1900: Regina Victoria a Marii Britanii și-a dat consimțământul regal privitor la Actul de Constituție a Commonwealth-ului Australian.

 

 

1902: Oamenii de știință germani izolează acidul barbituric, substanță ce va sta la baza somniferelor.

 

1922: Johnny Weissmüller, înotător american originar din Timisoara, coboară sub 1 minut recordul mondial la 100 m liber (58.6 secunde).

 

 

1877:  In Anglia s-a desfăşurat prima ediţie a Campionatului de tenis de la Wimbledon.

 

 

 

 

 

 

1929: S-a nascut regele  Hassan al II- lea al Marocului; (d. 1999).

 

 

 

1932: A incetat din viata King Camp Gillette, inventator si manufacturier, producatorul primelor lame de ras.

 

 

King-Camp-Gillette

 

 

 

 

 

1941: In Transilvania de nord-est, ocupata de Ungaria horthysta in urma Dictatului de la Viena, a inceput organizarea de catre autoritatile maghiare a detasamentelor de munca fortata, formate din romani.

 

 

1941: Armata Romana a incheiat operatiunile militare in nordul Bucovinei, atingand granita existenta intre Romania si URSS din vara anului 1940.

 

1943: S-a nascut Margareta Pâslaru, cunoscuta interpretă română de muzică ușoarăsi  populară, actriță de teatru si  film, compozitoare, textieră, realizatoare de emisiuni TV si radio.

 

 

 

 

 

1945: Afost dat publicitatii  la Londra, în cadrul unei conferinţe de presă, textul declaraţiei ce punea bazele mişcării Pugwash (mişcare a oamenilor de ştiinţă pentru pace, dezarmare şi securitate).

 

 

 

 

 

 

 

Iniţiatorii mişcării au fost savanţii Bertrand Russel şi Albert Einstein, declaraţia fiind ultimul act pe care Einstein l-a semnat înainte de a muri.

 

 

 

 

 

 

1946: S-a nascut populara  interpreta română de muzică ușoară, Angela Similea.

 

 

1947: S-a nascut campionul american de box O.J.Simpson.

 

 

Foto: O. J. Simpson 

 

 

  1947: S-a nascut  interpreta română de muzică ușoară, Mirabela Dauer (Bela Scorțaru).

 

 

 

 

Foto: Mirabela Dauer

 

 

1955: In plin razboi rece, la o conferință de presă de la Londra, a fost prezentat manifestul Einstein-Russell, semnat de un grup de intelectuali în frunte cu Albert Einstein și Bertrand Russell.

Documentul prin care aceștia propuneau convocarea unei conferințe pentru evaluarea pericolului armelor de distrugere în masă,  punea bazele mișcării Pugwash (mișcare a oamenilor de știință pentru pace, dezarmare și securitate), a fost semnat de către Einstein înainte de 18 aprilie 1955, data morții sale.

 

 

1956:  S-a născut actorul american de cinema Tom Hanks.

 

 

 

 

1947:  Consiliul de Miniştri roman a decis să remită secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Declaraţia de intrare a României în această organizaţie şi de aderare la Carta Naţiunilor Unite.

Romania a fost primita in ONU cativa ani mai tarziu, la 14 decembrie 1955.

1988: A încetat din viaţă lingvistul  roman de etnie evreiasca, Alexandru Graur; (n. 9 iulie 1900).

1993: Conferința Națională a Frontului Democrat al Salvării Naționale (FDSN), a hotărât schimbarea denumirii partidului în Partidul Democrației Sociale din România (PDSR).

 

 

 

 

1997: Pugilistul american Mike Tyson a fost retras temporar din meciurile de box, pentru comportament nesportiv dupa ce  inainte cu cateva zile, in timpul unui meci l-a muscat pe adversarul sau Evander Holyfield de o ureche.

 

 

 

Mike Tyson s-a nascut pe 30 iunie 1966 in Brooklyn, New York. A fost exmatriculat din liceu, iar apoi s-a apucat de box. A devenit cel mai tanar campion la categoria grea, la numai 20 de ani, cand l-a facut knock-out pe campionul WBA, Trevor Berbick in a doua runda a meciului din 22 noiembrie 1986.

Tyson si-a invins pe rand toti adversarii, castigandu-si faima. Primul sau esec a venit in 1989, cand a fost pus la podea de Bruster Douglas. Nabadaiosul boxer s-a recules rapid dupa meciul pierdut si a revenit in ring cu si mai multa forta. Sirul de victorii i-a fost intrerupt de judecatori, fiind trimis o vreme in inchisoare pentru viol.

Dupa eliberare a inceput sa lupte din nou, iar in 16 martie 1996 si-a recapatat titlul de campion si a raspuns provocarii de a-l intalni in ring pe Evander Holyfield, campion IBF. Meciul, desfasurat in 28 iunie 1997, a ramas in istorie pentru ca Tyson si-a muscat adversarul atat de tare de ureche incat a ramas cu o bucata din ea in gura, ceea ce l-a facut sa piarda meciul.

2002: A decedat actorul american de cinema  Rodney (Rod) Stephen Steiger ; (n. 14 aprilie  1925).

 

 

 

2011: Sudanul de Sud a devenit  in mod oficial stat independent, după ce peste 98 la sută din cei patru milioane de persoane chemate la urne au votat pentru independenţa  acestui teritoriu, după  37 de ani de război civil.

Capitala ţării s-a stabilit  la Juba, un oraş care, potrivit CNN, era o localitate plină de noroi și ruptă de restul lumii.

 

Harta Republicii Sudanului de Sud

 

Noul stat  african are  o suprafaţă de aproape 620.000 de kilometri pătraţi, iar moneda sa naţională este lira sudaneză.

 

 

 

9 iulie este in Argentina – Ziua Independenţei

 

 

In 1816 Argentina îşi declară independenţa faţă de Spania

 

 

 

Drapelul Argentinei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

Sfantul Pangratie

 

 

 

 Sfantul Pangratie

 

 

 

 

Sfantul Pangratie s-a nascut in Antiohia. Va ajunge impreuna cu parintii sai in Ierusalim, pentru a asculta cuvintele si a vedea minunile lui Hristos.

In Ierusalim, Sfantul Pangratie s-a facut cunoscut Apostolului Petru. A primit  Sfantul Botez dupa Inaltarea Domnului.

Mai tarziu, dupa ce vietuieste un timp intr-o pestera, Sfantul Apostol Petru l-a hirotonit episcop al Tavromeniei (Taomirna), in Sicilia. Aici, Sfantul Pangratie a daramat idolii si a convertit pe multi pagani la crestinism.

Acvilin, un comandant pagan, auzind ca intreaga cetate a Tavromeniei a devenit crestina, a pornit spre ea cu armata, cu gandul de a o distruge. Sfantul Pangratie a iesit din cetate impreuna cu clerul, purtand in maini Sfanta Cruce.

Cand armata pagana s-a apropiat de cetate, a cazut asupra lor intuneric, incat soldatii, cuprinsi de spaima, s-au omorat intre ei. Asa a fost salvata cetatea prin rugaciunea lui Pangratie.

Dupa moartea lui Bonifatie, conducatorul Siciliei convertit la crestinism, Sfantul Pangratie a fost ucis de Montan, noul conducator al Siciliei.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 http://www.youtube.com/watch?v=sTCwdBcUN6A

Bibliografie (surse) :

 

 

  1. Domnii Ţării Moldovei, Chişinău, Civitas, 2005;

  2. Articolul ”Nicola Tesla” tradus în română şi îngrijit de Cornel Mihai;

  3. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  4. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  5. e.maramures.ro

  6. Istoria md.

  7. lessignets.com;

  8. Wikipedia.ro.

Publicitate

09/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: