CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 5 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

5 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

Anul 328:   Are loc inaugurarea podului comandat de către împăratul roman Constantin cel Mare (306-337), pod ce lega malurile fluviului Dunărea, între localitățile Celei – în apropierea orașului Corabia din județul Olt (Cetatea Sucidava) – de pe malul românesc și satul Ghighen din Regiunea Plevna (atunci Oescus) din Bulgaria.

 Acest al doilea pod  construit peste Dunăre de către arhitectul roman Theophilus Patricius, după cunoscutul Pod al lui Traian, de la Drobeta – Turnu Severin, construit de romani   in timpul razboiului pentru cucerirea Daciei, avea ungimea de 2.437 metri, din care 1.137 metri peste albia Dunării, iar lățimea era de 5,70 metri, ridicându-se la 10 metri înălțime deasupra apelor fluviului si  a rămas în uz pentru următorii 40 de ani, fiind considerat cel mai lung pod antic peste un curs de apă. 

Arhitectul Theophilus Patricius a conceput şi o monografie despre podul lui Apollodor de la Drobeta.

Odată cu construirea acestui important edificiu şi din cauza atacurilor goţilor (presupuse de istorici a fi fost prin anul 323), a fost refăcută din temelii şi cetatea Sucidava, situată la circa 130 metri est de portalul nordic al podului.

Din păcate, acest pod al lui Constantin cel Mare, menționat și de către Dimitrie Cantemir în „Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor”, a avut o existență scurtă, presupunandu-se că   a fost folosit până la mijlocul secolului al IV-lea, principalul temei pentru această presupunere fiind faptul că împăratul Flavius Julius Valens a fost nevoit să treacă Dunărea folosind un pod de vase la Constatiana Daphne, în timpul campaniei sale împotriva goților, din anul 367 d.C.

Podul figureaza pe o harta redactată la Padova, între anii 1694-1699, de stolnicului Constantin Cantacuzino (1639-1716). 

Primele cercetari științifice reale in legatura cu aceasta constructie au fost făcute de către Grigore Tocilescu (1850-1909; istoric si arheolog,  român ) și Pamfil Polonic (1858-1943; arheolog și topograf), în anul 1902.

 

 

 

Podul lui Constantin cel Mare (reconstituire)

 

 

În anul 1934 Dumitru Tudor (1908-1982; istoric, arheolog  și profesor universitar român, cu importante descoperiri și studii despre Dacia romanăDrobetaCavalerii danubieni), este cel care publică prima lucrare completă privind acest pod, iar ultima cercetare sistematică pe malul de nord al Dunării în zona podului a fost efectuată în 1968, de către istoricul și arheologul Octavian Toropu.

O asemenea construcţie stabilă, costisitoare şi grandioasă ca tehnică, nu se putea ridica, dacă Imperiul nu stăpânea importante teritorii la nord de fluviu. Din repertoriul urmelor arheologice aparţinând veacului al IV-lea, rezultă că întreaga zonă de câmpie a Olteniei şi a Munteniei fusese reanexată Imperiului, având ca limită nordică şi strategică marele val Brazda lui Novac.

 

 

Sucidava-03

 

 

În împrejurări puţin cunoscute, dar legate se pare  de atacurile goţilor la sud de Dunăre, care reîncep în anul 364 d.Hr. şi de răscoala lui Procopius din anii 365-366, podul da fost distrus.

  Se presupune că podul a fost folosit până la mijlocul secolului al IV-lea, principalul temei pentru această presupunere fiind faptul că împăratul Flavius Julius Valens a fost nevoit să treacă Dunărea folosind un pod de vase la Constatiana Daphne, în timpul campaniei sale împotriva goților, din anul 367 d.C.

După alte informaţii, cauza ruinării ar fi fost revărsările Dunării şi împotmolirile prin bancurile de gheaţă.

Dar, indiferent de viaţa lui scurtă, acest pod rămâne cel mai important, după acela de la Drobeta şi a îndeplinit un însemnat rol istoric, în perioada constantiniană, pentru romanitatea nord-dunăreană.

 

 

 

 

 

465: S-a nascut Ahkal Mo’ Naab’ I (m. 1 decembrie 524), cunoscut de asemenea sub numele de Cauac-uinal I, suveran  al cetatii maya Palenque.

A domnit de la data de 5 iunie 501 pana la moartea sa, si este primul monarh din Palenque caruia i se cunosc datele exacte ale nasterii si mortii.

 

 

 

 

980: S-a nascut regele Mokjong, al șaptelea conducător al dinastiei Goryeo din  Coreea.

A domnit din anul  997 pana in data de 2 martie 1009, cand a  fost detronat și ucis.

Mormântul sau a ramas necunoscut.

 

 

 

 

1029:  S-a nascut califul egiptean  Al-Maad Mustansir; (d. 1094).

  Abū Tamim Ma’add al-Mustansir bi-llāh (d.1.10.1094) a fost al optulea calif al Califatului Fatimid din 1036 până 1094. A avut cea l mai lunga domnie a unui conducator  musulman. La vârsta de numai opt luni, a fost declarat succesor al tatăl său si a urcat pe tronul Califatului  Fatimid Califatului pe 13 iunie 1036, la vârsta de 6 ani, treburile statului fiind  administrate de către mama sa. A ramas pe tron  60 de ani, domnia sa fiind cea mai lungă din istoria statelor musulmane.

 

 

 

 

 

 

1295: Scoţia şi Franţa incheie  o alianţă  împotriva Angliei, așa-numita” Alianta Auld”.
Aceasta alianța a jucat un rol important în relațiile dintre Scoția, Franța și Anglia, de la începuturile sale în 1295, până Tratatul de la Edinburgh 1560.

Termenii  tratatului  prevedeau  că, dacă oricare din aceste doua tari  țari ar fi  fost atacata de către Anglia, cealaltă țară  se obliga sa atace teritoriul englez, iar reînnoirea acestuia  s-a facut de-a lungul timpului chiar dacă cele doua regate nu erau implicate într-un conflict cu Anglia, de către toate monarhiile franceze si scotiene  ale acelei perioade, pana in secolul al XIV-lea, cu exceptia regelui francez  Ludovic al XI-lea.

 

 

 

1466: S-a nascut Giovanni Sforza d’Aragona (d.27 iulie 1510), condotier italian si primul soț al  faimoasei Lucrezia Borgia, fiica nelegitimă a Cardinalului Valencia Roderic Borgia (mai târziu Papa Alexandru al VI-lea).

 

 

 

 

A fost senior de Pesaro și Gradara din 1483, până la moartea sa.

Casatoria sa cu Lucrezia Borgia a fost anulată in martie 1497 de catre Papa Alexandru al VI- lea din  motive diplomatice (schimbarea  alianței).

 

 

Lucrezia Borgia

Oficial, anularea s-a datorat nedesăvârșirii  uniunii. Sforza umilit, a trebuit să declare în fața martorilor ca era impotent, ceea ce era fals, deoarece acesta a vea mulți copii nelegitimi.  

 

 

 

 

1594 : O forța portugheză sub comanda lui Pedro Lopes de Sousa încearca  o invazie nereușită a Regatului Kandy,în Ceylon (astazi  Sri Lanka)

Regatul Kandy

20.000 de soldați portughezi, condusi de guvernatorul Pedro Lopes de Sousa, au  invadat regatul  Kandy la 5 iulie 1594, dar dupa trei luni, acest corp expeditionar grav epuizat de războiul de gherilă purtat de adversari și de dezertările în masă, a fost complet distrus.

Dupa această victorie, Regatul Kandy a devenit o putere militară majoră, reusind sa-si păstreze independența  până la 1815 împotriva portughezilor, olandezilor  și armatelor  britanice.  

1687: A fost publicată pentru prima oară lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica de Isaac Newton , în care autorul a enunțat legile mișcării și legea atracției universale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1770 : Incepe Bătălia navala de la Chesma dintre flotele Imperiului Rus și Imperiului Otoman, în apropiere de golful Çeșme (Chesme sau Chesma), în zona dintre tarmul de  vest a Anatoliei și insula Chios, care a durat pana la 7 iulie 1770.

A fost prima dintr-o serie de lupte navale  dezastruoase pentru otomani împotriva Rusiei si cea mai mare înfrângere navala suferita deacestia de la bătălia de la Lepanto (1571).

Această infrangere a turcilor  a incurajat izbucnirea unor revolte în Imperiul Otoman, în special in randul popoarelor creștine ortodoxe din Peninsula Balcanică, care au ajutat armata rusă.

După această victorie navala, flota rusă a rămas în Marea Egee  următorii cinci ani.

Imparateasa Rusiei, Ecaterina cea Mare, a comandat patru monumente pentru a comemora victoria: Palatul Chesma și Biserica Sfântul Ioan la Palatul Chesma din St Petersburg (1774-1777), Obeliscul Chesma, Obeliscul din Gatchina (1775), și   Coloana Chesma din Țarskoe Selo (1778).

 

 

 

 

1809: Francezii inving in  bătălia de la Wagram, una din marile batalii  din timpul  războaielor napoleoniene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bătălia a opus o armată  franco-germano-italiana, condusă de Împăratul  Napoleon I, unei armate austriece , comandate de arhiducere Carol de Austria. 

 

 

 

 

 1811: Venezuela a devenit primul stat sud-american care şi-a proclamat independenţa faţă de Spania in urma hotararii luate de Congresul venezuelan reunit la Caracas la care au participat reprezentantii a sapte provincii. 

 

 

 

 

 

 

Francisco de Miranda ( 28 martie  1750 –  14 iulie  1816).

 

 

 

Simon Bolivar (1783-1830)

 

 

Pledoariile pentru independenta ale lui Simon Bolivar si ale  lui Francisco de Miranda, au avut un rol hotarator in hotararea Congresului de separare fata de Spania.

Lupta impotriva Spaniei va dura pana in iunie 1821.

 

 

 

 

 

1830: La trei saptamani dupa invazia trupelor franceze in Algeria, capitala Alger s-a predat.

Beiul Hussein a abdicat  dupa ce a primit garantii privind libertatea sa  si  proprietatile personale .

37000 de soldati francezi sub comanda  generalului Beaumont  au atacat Algeria, pentru motivul  ca beiul  de Alger l-ar fi lovit pe consulul francez cu un evantai…

 

 

 

 

 

 

Sub pretextul unei actiuni de pedepsire, operatia respectiva s-a transformat intr-un razboi  colonialist. 

 

 

 

 

 

1833:  A murit inventatorul fotografiei Joseph Nicéphore Niépce, cel care a rămas mult timp în uitare, umbrit de gloria asociatului său Daguerre, căruia i-a fost atribuită în totalitate această descoperire (dagherotipul).

 

 

 

 

 

Prima fotografie cunoscută datează din 1862 şi aparţine lui Niépce; (n. 7 martie 1765).

 

 

 

 

 1853: S-a nascut politicianul Cecil Rhodes; (d. 1902).

 

 

 

 

 

 

 

Cecil John Rhodes, ( d. 26 martie 1902 ) a fost un magnat al mineritului și politician din Africa de Sud.

A  fost fondatorul companiei de minerit și de extracție a diamantelor De Beers, care controlează astăzi 40% din piața mondială a diamantelor brute, și care în trecut controlase aproximativ 90% din toate diamantele extrase în lume.

Rhodes a fost  și fondatorul statului Rhodesia, care a fost numit după numele său de familie. Rhodesia, despărțită ulterior în Rhodesia de Nord și Rhodesia de Sud, s-a transformat ulterior în două state separate, Zambia, respectiv Zimbabwe  de astăzi.

 

 

 

 

1865: In Marea Britanie a  fost impusă pentru prima oară în lume, o limită de viteză pentru vehicole – două mile pe oră.

 

 

 

1870:  In Istanbul a izbucnit un incendiu devastator, soldat cu 1.200 morţi şi 60.000 persoane rămase fără locuinţe.

 

 

 

 

1872: S-a nascut Edouard Herriot, politician francez; (d. 26 martie 1957).

 

 

 

 

 

A fost membru al Partidului Radical și ministru în multe guverne antebelice. A prezidat Camera Deputaților, în  Adunarea Națională si a fost  Președinte al Consiliului de Miniștri de trei ori.Mai mult decât atât, el a fost primar al orașului Lyon intre 1905-1940 și din 1945 la moartea sa în 1957.

În 1946, Edouard Herriot a fost ales membru al Academiei Franceze.

 

 

 

 

1880: S-a născut actorul de revistă Constantin Tănase, cel care a  întemeiat în 1919 primul teatru de profil din România; (m. 29 august 1945).

 

 

 


 

 

 

 

 

1884: Germania ia în posesie colonia africana Camerun.

 

 

 

 

 1889: S-a nascut scriitorul francez Jean Cocteau ; (d. 1963).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1902: S-a nascut la Orastie, Ion I.Moța, unul dintre fondatorii Legiunii Arhanghelului Mihail (Mișcarea Legionară); ( d. 13 ianuarie la Majadahonda in  Spania).

 

 

 

 

 

 

 

A fost fiul preotului și publicistului Ioan Moța si în 1936 a plecat să lupte  împotriva forțelor comuniste in Spania, unde a cazut  în luptă langa Madrid, la Majadahonda, alături de camaradul său Vasile Marin.

 În 1970, cu sprijinul statului spaniol, chiar pe locul în care au murit cei doi camarazi, legionarii au construit un mausoleu, unde, în fiecare an, la 13 ianuarie se ține o ceremonie de comemorare.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

1911: S-a nascut omul politic francez Georges Pompidou, fost presedinte al  Frantei; (d. 1974).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1918: S-a infiintat, la Washington, “Liga sociala romana”, organizatie care isi propunea influentarea opiniei publice americane in problema unirii Transilvaniei cu Romania .

 

 

 

 

 

 

1932: S-a nascut politicianul  Gyula Horn (d.19 iunie 2013), fost prim-ministru al Ungariei   din 15 iulie 1994  până la 6 iulie 1998.

 

 

 

 

 

 

 

In 1989, Horn a avut un rol major în procesul de destramare  a „Cortinei de fier”, deschizand la data de 27 iunie 1989 impreuna cu omologul sau austriac Alois Meck, frontiera dintre cele doua tari.

In data de 11 septembrie 1989, a declarat ca autoritatile ungare vor permite tuturor cetatenilor Germaniei de Rasarit, comuniste,sa treaca frontiera fara viza in Austria, fapt care a contribuit la unificarea ulterioară a celor doua Germanii.  

 

 

 

 

 1936: A decedat Cezar Papacostea, filolog clasicist de origine aromână, scriitor şi traducător, membru corespondent al Academiei Române; (n. 1886).

 

 

 

 

 1941: Brigăzile 1 şi 4 Mixte din cadrul Armatei Române, au eliberat oraşul Cernăuţi, ocupat de sovietici.

 

 

 

 

1943: Incepe bătălia de la Kursk–Orel–Belgorod, încheiată la 23 august, care desăvârşeşte cotitura radicală în desfăşurarea celui de– al doilea război mondial, începută la Stalingrad în 1942.

 

 

Panzergrenadieri Waffen-SS şi tancuri Tigru ale Diviziei Panzergrenadieri SS Totenkopf la începutul Operatiunii Citadela
Bătălia de la Kursk, 1943

Panzergrenadieri Waffen-SS şi tancuri Tigru ale Diviziei Panzergrenadieri SS Totenkopf la începutul Operatiunii Citadela

Bătălia de la Kursk, 1943

 

 

Bătălia de la Kursk, a fost ultima acţiune ofensivă de tip blitzkrieg de pe frontului de răsărit al celui de-Al Doilea Război Mondial. Beneficiind de cele mai bune informaţii asupra intenţiilor lui Hitler, sovieticii au proiectat, realizat şi disimulat cu grijă mai multe inele de lucrări defensive şi cîmpuri minate şi au concentrat şi camuflat cu grijă numeroase rezerve cu scopul declanşării unui contraatac strategic.

Bătălia de la Kursk, care include şi mai mica bătălie de la Prohorovka, este considerată cea mai mare bătălie de blindate din toate timpurile şi a inclus cea mai costisitoare zi de lupte aeriene din întreaga istorie.

Germanii consideră drept bătălia de la Kursk numai Operaţiunea Zitadelle, în timp ce sovieticii consideră că Zitadelle este numai faza defensivă a bătăliei, urmată de faza ofensivă formată din Operaţiunile Kutuzov şi Polkovodeţ Rumianţev.

 

Tanc sovietic T-34 scos din luptă, tractat sub focul inamic de un blindat fără turelă
Bătălia de la Kursk, poză 1943

Tanc sovietic T-34 scos din luptă, tractat sub focul inamic de un blindat fără turelă

Bătălia de la Kursk, poză 1943

 

 

Deşi germanii concepuseră iniţial o lovitură ofensivă, apărarea bine organizată a sovieticilor nu numai că a stopat cu succes acţiunea germană, dar le-a permis să contraatace, după încheierea cu succes a fazei defensive, în două operaţiuni consecutive: Operaţiunea Kutuzov şi Operaţiunea Polkovodeţ Rumianţev.

După încheierea luptelor din arcul de la Kursk, sovieticii au cîştigat definitiv iniţiativa strategică de-a lungul întregii perioade care a mai rămas pînă la încheierea războiului. Din acest punct de vedere, bătălia de la Kursk poate fi considerată faza a 2-a a punctului de cotitură al războiului, în care prima fază este considerată victoria sovietică de la Stalingrad.

Atacurile sovietice care au urmat eliminării forţelor germane de la Kursk au dus la eliberarea Oriloului şi Belgorodului pe 5 august şi a Kievului pe 23 august, împingîndu-i înapoi pe germani pe un front larg, primul succes sovietic de amploare din timpul unei ofensive de vară.

Bătătlia de la Kursk a demonstrat că frontul de răsărit a fost caracterizat de cea mai mare concentrare de trupe din timpurile moderne.

Defensiva sovietică a fost atît de bine gîndită, încît atunci cînd Armata Sovietică a trecut la faza de contraatac, ea a fost capabilă să dezvolte ofensive pe patru axe separate de înaintare, evitînd capcana întinderii prea mari a contraatacului.

Această bătălie se numără printe subiectele de studiu din toate academiile militare moderne.

 

 

Adolf Hitler, coducătorul Germaniei Fasciste
Războiul II Mondial - Batalia Kursk (1943). Portocaliu: înfrîngerea atacului sovietic inţial care s-a încheiat cu a treia bătalie de la Harkov, Gri: înaintarea germană de la Kursk
Iosif Stalin, conducătorul Uniunii Republicilor Sovietice    Socialiste

Adolf Hitler, coducătorul Germaniei Fasciste

 

Războiul II Mondial – Batalia Kursk (1943). Portocaliu: înfrîngerea atacului sovietic inţial care s-a încheiat cu a treia bătalie de la Harkov, Gri: înaintarea germană de la Kursk

 Iosif Stalin, conducătorul U.R.S.S.

 

 

 

 

 

 

1943: Al Doilea Război Mondial: O flota de invazie aliata a plecat catre Sicilia  (Operatiunea Husky).

 

 

 

1945: Fortele americane declara eliberarea Filipinelor de sub ocupatia japoneza.

 

 

 

1946: La o prezentare de modă de la Paris, a fost introdus pentru prima oară bikiniul, denumit după un atol din Insulele Marshall, unde fusese efectuat un test nuclear.

 

 

 

 

 

 

Louis Réard, inginer francez (care în anul 1946 conducea magazinul de lenjerie de la Paris al mamei sale) a fost cel care a lansat aceste modele de costume de baie.

Cea care a purtat pentru prima oară minusculul costum de baie a fost Micheline Bernardini, o stripteuză franceză de la Casino de Paris.

 

 

 

 

 

 

 

1950: Knessetul (Parlamentul) israelian a votat Legea Intoarcerii, care acorda  tuturor evreilor  dreptul de a emigra în Israel.

 

 

 

 

 

1954: BBC difuzează primul său buletin de stiri televizat.

 

 

 

 

Richard Baker, prezentator de stiri  la BBC

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1954: Un tanar de 19 ani numit Elvis Presley, inregistreaza in orasul american  Memphis -Tennessee  un cantec intitulat  ”That’s all right, Mama”, dedicat  aniversarii mamei sale.

 

 

 

 

 

 Elvis Presley

 

Pe 8 iulie 1954, DJ Dewey Phillips a difuzat pentru prima oara cantecul “That’s All Right”. Din acel moment a luat nastere fenomenul numit ELVIS PRESLEY.

 

VIDEO :  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1959: Preşedintele Indoneziei Ahmed Sukarno a dizolvat parlamentul şi şi–a asumat puteri depline, instalând propria–i dictatură.

În 1962 s–a declarat preşedinte pe viaţă.

 

 

 

 

 

 

S–a retras din funcţie în 1967; (n. 6 iunie 1901 – m. 21 iunie 1970)

 

 

 

 

1962: Algeria devine independentă faţă de Franţa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1968: S-a nascut Radu Ştefan Mazăre, politician român, fost primar al Constanţei.

 

 

 

 

 Radu  Mazăre

 

 

 

 

1975: S-a nascut Gunnar H. Thomsen, muzician din Insulele Feroe (Týr).

 

 


 

 

 

1975: Arthur Ashe devine primul tenisman de culoare care câştigă  turneul de la Wimbledon.

 

 

 

 

 

Arthur Ashe l-a invins  pe  Jimmy Connors in  patru seturi

 

 

 

 

 

1975: Insulele Capul Verde îşi câştigă independenţa faţă de Portugalia, dupa 500 de ani de stapanire portugheza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1996: Cercetatorii de la Institutul “Roslin” din Edinburg, Scotia, condusi de dr. Ian Wilmut, au creat prima clona de mamifer  dintr-o celulă prelevată de la un animal adult.

 

 

 

 

 

 

 

Oaia Dolly a trait doar sase ani, pana la 14 februarie 2003, fiind apoi impaiata si expusa la Muzeul Regal Edinburg.

 

 

 

 

1998: Japonia  lansează o sondă  pe Marte, intrand  astfel in clubul spatial alaturi de Statele Unite şi Rusia.

 

 

 

 

1999: Preşedintele american Bill Clinton  impune sanctiuni comerciale şi economice împotriva regimului taliban din Afganistan .

 

 

 

 

2009: Au izbucnit cele mai grave revolte etnice  din ultimele decenii  in capitala Regiunii Autonome Xinjiang Uyghur din China. Aproximativ 200 de persoane au fost ucise.

 

 

 

 

2012: La Londra  a fost inaugurata cea mai inalta cladire din Europa, cu o inaltime de 310 metri.

 

 

 

 

 

 

 

 

Astazi in lume:

 

 

In Algeria este ărbătoare naţională: Proclamarea independenţei (1962).

 

 In Republica Capului Verde: Sărbătoare naţională. Proclamarea independenţei (1975).

 

 In Republica Slovacă: Sărbătoare naţională. Ziua sfinţilor slavi Chiril şi Metodiu (se sărbătoreşte începând cu anul 1990).

 

 

In  Venezuela: Sărbătoare naţională. Proclamarea independenţei (1811).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Atanasie de la Aton

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Atanasie de la Aton
 
 
 
 

 

Sfantul Atanasie s-a nascut in Trapezunt, din parinti crestini. Ramas orfan la o varsta frageda, a fost crescut de un ofiter. Pe cand era copil, isi conducea prietenii in padure sau in apropierea unei pesteri si juca rolul de egumen.

Acest lucru a fost o prorocie, caci mai tarziu avea sa ajunga staret. Dupa ce si-a desavarsit educatia, a intrat in monahism.

La rugamintea lui Nichifor Focas (963-969), Sfantul Atanasie va ridica o biserica inchinta Sfintei Fecioare Maria.Cand participa la masa cu fratii din manastire, isi impartea partea lui in asa fel incat, fara ca cineva sa isi dea seama, el nu manca mai nimic in afara anafurei impartite dupa Sfanta Liturghie.

Plin de dumnezeiescul har, Athanasie s-a invrednicit de venirea la el a Nascatoarei de Dumnezeu. Aceasta a scos in chip minunat apa dintr-o stanca, si i-a fagaduit ca ea va fi intotdeauna Stareta Lavrei.

Trecerea sa la cele vesnice i-a fost descoperita de Dumnezeu.

Inainte de a inspecta lucrarile de extindere a bisericii, Sfantul Atanasie si-a imbracat hainele de sarbatoare. In momentul in care urca pe schele, se prabuseste cupola bisericii atat peste Sfantul Atanasie, cat si peste ceilalti frati care lucrau la zidurile bisericii.

Desi cupola a cazut peste el, trupul sau a ramas nevatamat, neavand decat o rana la picior.

Din aceasta rana a curs atunci sange, care a fost luat de frati cu graba si cu care s-au facut multe vindecari. Dupa trecerea sa la cele vesnice, Sfantul Atanasie s-a infatisat de mai multe ori inaintea fratilor lui, uneori ca sa-i mangaie si sa-i intareasca, iar alteori ca sa-i certe.

 

 

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

 

 

 

– Sfantului Cuvios Lampadie;
– Sfantului Mucenic Vasile si a celor impreuna cu dansul, 70 de mucenici;
– Sfintirii Bisericii Sfantului Mucenic Iulian;
– Sfantului Mucenic Ciprian.

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

  1. wikipedia.org

  2. Istoria md;

  3. lessignets.com;

  4. mediafax.ro;

  5. ynet.co.il/PicServer2/20122005/887900/battle-of-kursk_wa.jpg

  6. history.sandiego.edu/gen/st/~kyletaylor/OperationCitadel.

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=O_RXujFxm-4

05/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: