CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 4 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

4 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 362 i.Hr. :  In Grecia antica are loc batalia de la Mantinea, in care tebanii condusi de Epaminondas ii inving pe spartani.

 

 

 

 

 

 

 Epaminondas (n. cca 418 i I.Chr –  d 362 iI.Chr),  general și om de stat teban.

 

 

 Epaminondas a fost ranit mortal in timpul luptei astfel ca, ramasi fara comandant, tebanii nu au exploatat victoria  si s-au retras.

 

 

 

 

Anul 68 e.n.:  S-a nascut  Salonia Matidia, nepoata împăratului Traian;  (d. 23 decembrie 119). A  a fost fiica şi singurul copil al Ulpiei Marciana si al bogatului pretor Gaius Salonius Matidius .

 Unchiul ei matern, imparatul Traian,  nu a avut copii şi a tratat-o ca pe fiica sa. Tatal ei a murit în 78 şi Matidia a  trăit impreuna cu mama sa in casa lui  Traian şi a soţiei sale, Pompeia Plotina.

 

 

 

 

 

 

 

 

In urma  casatoriei fiicei sale Vibia Sabina  cu imparatul Hadrian,  Salonina Matidia  a devenit  soacra împăratului Hadrian.

Cand  Matidia a murit,  împăratul  Hadrian  a tinut un discurs  funerar, a divinizat-o şi a dispus sa i se   dedice   un templu şi un altar în Roma, pe Campul lui Marte

 

 

 

 

 

Anul 965: A murit  Papa Benedict al V-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost  Papa al Romei pentru o singură lună, în 964. După alegerea sa, a fost destituit de Imparatul Imperiului Romano-German, Otto I (936 – 973) și predat în custodia lui Adalag, arhiepiscopul de Hamburg – Bremen.

Papa Benedict al V-lea a decedat la Hamburg, pe 4 Iulie 966.

 

 

 

 

 

1054: O  supernova este observată  în apropierea constelatiei Tauri. Evenimentul este menţionat în  China şi în istoriile amerindienilor.

Timp de câteva luni luminozitatea acesteia a fost  destul de puternica  pentru a fi vizibila la lumina zilei.

 

 

 

 

 

  Compass Image of Crab Nebula

 

 

 

 

În anul 1054 d.Hr., observatorii chinezi au asistat la apariția bruscă a unei „noi stele” în ceruri, pe care au înregistrat-o de șase ori mai strălucitoare decât Venus , ceea ce îl face cel mai luminos eveniment stelar observat din istoria înregistrată.

 Această „stea invitată”, așa cum au descris-o, a fost atât de strălucitoare încât oamenii au văzut-o pe cer în timpul zilei aproape o lună. Nativii americani au înregistrat, de asemenea, apariția sa misterioasă în petroglife.

Observând nebuloasa cu cel mai mare telescop al vremii, Lord Rosse în 1844 a numit obiectul „Crab” datorită structurii sale asemănătoare tentacululelor crabului. 

Dar abia în anii 1900, astronomii și-au dat seama că nebuloasa era o supraviețuitoare a supernovei din 1054.

 Urmarea acestei  explozii este vizibila şi astăzi: Nebuloasa Crab.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1187:  În timpul Cruciadelor în Țara Sfântă a avut loc Bătălia de la Hattin  

 

 

 

 

 

The Battle of Hattin, from a 13th-century manuscript of the Chronica Majora - foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

 

 

 

Cucerirea Ierusalimului după prima Cruciadă din 1099 a fost o lovitură puternică pentru lumea musulmană. Ierusalimul era al treilea oraș sfânt al Islamului și în secolul următor recucerirea lui a devenit scopul principal al Jihad-ului, războiul sfânt.

Dar după 1100, coloniști și pelerini creștini au invadat teritoriile cucerite (Siria și Levantul) și, cu sprijinul principalelor state din Europa Occidentală, se părea că aceste așezări creștine vor deveni permanente.

Musulmanii refuzau să accepte realitatea, dar aveau nevoie de un conducător care să-i unească pentru a-i alunga pe „necredincioși”.

În 1187, musulmanii găsiseră un astfel de conducător în persoana sultanului Saladin, conducătorul Egiptului și Siriei, care i-a chemat pe toți să se alăture Jihad-ului pentru recucerirea Ierusalimului.

Victoria sa în bătălia de la Hattin a distrus practic statele creștine din Orientul Mijlociu și a asigurat continuitatea stăpânirii islamice asupra regiunii în următorii 700 de ani.

 

 

 

 

1456: Otomanii incep asediul Belgradului apărat de o armata condusăde Iancu de Hunedoara, pe atunci regent al Regatului Ungariei.

 

 

 

 

1534: Christian al III-lea este proclamat rege al Norvegiei și Danemarcei la biserica din orașul Rye. De domnia lui se leagă implementarea reformei protestante în această parte a Europei.

 

 

 

 

 

Christian III of Denmark-Norway (1503-1559) - Find A Grave Memorial

 

 

 

Christian al III-lea (n. 12 august 1503, Schleswig – d. 1 ianuarie 1559, Kolding) a fost rege al Danemarcei și rege al Norvegiei, fiul cel mare al regelui Frederick I al Danemarcei și a reginei Anna de Brandenburg.

 

 

 

 

 

 

 1541:În Moldova,  pictorul Dragoş Coman a terminat  valorosul ansamblu de picturi murale, care decorează biserica din satul Arbore.

 

 

 

 

1546: S-a născut sultanul otoman  Murad al III-lea ; (d. 1595).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Murad al III-lea ( d. 15 ianuarie 1595) a fost sultanul Imperiului Otoman din 1574 până la moartea sa.

Sub domnia sa, otomanii au suferit o gravă înfrângere din partea armatei habsburgice în bătalia de la Sissek, în 1593.

A ramas in istoria  otomana ca fiind al doilea sultan care nu s-a implicat in expeditii militare, nefiind interesat de marirea imperiului sau.

A fost descris de istoricul român Nicolae Bălcescu astfel:  „un duh slab și superstițios, dulce la trai, iar iute la mânie și adesea atunci și cu cruzime, era dat cu totul la misticism, la poezie și la voluptate; amator de danț și muzică, de vorbe cu duh, ba încă și de mucalitlâcuri, el iubea mecanica, ceasornicăria și actele de reprezentație; el trăia încunjurat de tălmăcitori de vise, astrologi, șeici, poeți și femei, dănțuitori, de pitici și nebuni, lăsând domnia în mâna femeilor saraiului”

 

 

 

 

 

1610: În timpul războiului ruso- polon, fortele polono-lituaniene inving  trupele ruse, in batalia de la Klusino ; (1605-1618).

 

 

 

 

 

1634: In Noua Franta, pe continentul Nord American, este fondat orasul Trois Rivieres (astazi în Quebec, Canada).

 

 

 

 

 

1753: S-a născut Jean-Pierre Blanchard, aeronaut francez, inventatorul paraşutei;  (m. 7 martie 1809).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1776: Cinci zeci și sase de delegați ai celor 13 colonii britanice din America de Nord, au semnat Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

 

 

Declaratia de Independenta SUA

 

 

 

 

 

Documentul a fost ratificat de către al doilea Congres Continental, prima structura de conducere a noului stat creat.

Textul Declaratiei  a fost scris de Thomas Jefferson si a fost  votat de  toate delegaţiile cu excepţia celei din New York, care a fost de acord sa o semneze cateva zile mai tarziu.

Războiul de Independenţă  începuse în 1775, iar  conflictul s-a   încheiat cu semnarea Tratatului de la Versailles, in ziua de 3 septembrie 1783.

 

 

 

 

 

 

1790: S-a născut sir George Everest, inginer militar şi geodez, conducător (din 1823) al Serviciului geodezic al armatei britanice din colonia India;  (m. 1 decembrie 1866).

 

 

 

 

GeorgeEverest.jpeg

 

 

Foto: sir. George Everest (n. 4 iulie 1790 – d. 1 decembrie 1866), militar și geodez britanic.  Numele lui a fost dat celui mai înalt vârf de pe Terra (din Munții Himalaya).

 

 

 

 

 

 

 

 

Cel mai înalt vârf de pe Pământ (azi Chommolungma) a purtat multă vreme numele de Everest.

 

 

 

 

 

1807: S-a născut Giuseppe Garibaldi, general şi om politic, unul dintre conducătorii luptei pentru unificarea naţională a Italiei; (m. 2 iunie 1882).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Principalul său obiectiv a fost  lupta pentru unificarea Italiei, în jurul regelui Victor-Emmanuel al II-lea de Savoia, monarhul  Sardiniei și Piemontului, și al primului sǎu ministru, Camillo Cavour. A participat în 1859 la războiul dus de Sardinia împotriva Austriei, luptând în Alpi.

În 1860, în fruntea a 1 000 de oameni a întreprins o expediție în Sicilia (devenită celebră sub denumirea „Expediția celor 1 000 de cămăși roșii“), reușind să înlature monarhia locală și sǎ instituie un guvern provizoriu si sa uneasca Sicilia și Neapole, cu regatul Sardiniei și Piemontului (1861) .

În 1861, întreaga Italie, cu excepția Romei (aflată sub autoritatea Papei) și a Veneției (rămasă sub control austriac), a fost unificată. În 1862, Garibaldi a intrat în conflict cu  regele Victor-Emmanuel al II-lea, pentru ca, in ciuda opoziției regelui, care încerca să evite un conflict cu Franța ale cărei trupe ocupau Roma, Garibaldi a constituit un grup de voluntari din Sicilia cu care intenționa să ocupe Roma, pentru a o transforma în capitala Italiei. A fost înfrânt de trupele regale la Aspromonte (29 august 1862), capturat, dar eliberat puțin timp mai târziu.

În timpul războiului din 1866, în care Italia, aliată cu Prusia, a luptat împotriva Austriei, Garibaldi a condus din nou un corp de voluntari cu care a reușit să înfrunte cu succes armata austriacă. La sfârșitul războiului, Veneția a devenit parte integrantă a Italiei unificate. Odată cu anexarea Romei la Italia, în 1870, Garibaldi a devenit membru al Parlamentului italian.

Giuseppe Garibaldi este considerat una dintre figurile legendare ale Risorgimentului italian și este, poate, personajul istoric cel mai faimos și popular în Italia. Este cunoscut și cu numele de „erou al celor două lumi”, pentru acțiunile militare la care a participat  atât în America de Sud, cât și în Europa,  în numele independenței și al libertății popoarelor.

 

 

 

 

 

1826: A incetat din viata la varsta de 90 de ani, cel de-al doilea presedinte al S.U.A. in anii 1797-1801, John Adams .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1826: A încetat din viaţă  la 83 de ani, Thomas Jefferson, scriitor, arhitect şi avocat, unul dintre fondatorii Statelor Unite.

Jefferson a fost al treilea preşedinte al SUA. A redactat “Declaraţia de Independenţă”, un model pentru toate democraţiile lumii; (n. 13 aprilie 1743).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1827: Sclavia este abolită în statul american New York.

 

La 19 iunie 1862, cu susținerea lui Lincoln, Congresul a adoptat o lege prin care interzicea sclavia în toate teritoriile federale. În iulie 1862, a fost adoptată o a doua Lege de Confiscare, prin care se stabileau proceduri judecătorești prin care se puteau elibera sclavii oricărei persoane condamnate pentru ajutarea rebeliunii. Desi Lincoln credea că nu stă în puterea Congresului să elibereze sclavii din state, el a aprobat legea, dând credit legislativului.

El considera însă că asemenea acțiuni sunt atribuția exclusivă a comandantului suprem în timp de război, atribuții care îi revin prin Constituție președintelui, iar Lincoln plănuia să acționeze și el în același sens. În acea lună, Lincoln a discutat cu cabinetul o variantă a proclamației de emancipare.

În ea, el declara: „ca măsură militară potrivită și necesară, începând cu 1 ianuarie 1863, toate persoanele deținute ca sclavi în statele confederate vor fi pentru totdeauna libere”.

 

 

 

 

 

1831: A încetat din viaţă omul politic american James Monroe, fost preşedinte al SUA între anii 1817-1825, autor al ”Doctrinei Monroe”; (n. 28 aprilie 1758).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

James Monroe a fost al cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii în perioada 1817 – 1825.

 

 

 

 

 

 

 

1848:  A încetat din viaţă scriitorul francez Francois Rene de Chateaubriand; (n. 4 septembrie 1768).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chateaubriand poate fi considerat parintele curentului romantic in literatura franceza,  fiind  un model pentru generatiile de scriitori romantici care i-au urmat;(“Călătorii în America”, “Atala”, “Rene”,”Memorii de dincolo de mormânt”).

 

 

 

 

 

1854:  S-a născut Victor Babeş, bacteriolog şi morfopatolog, fondator al şcolii româneşti de microbiologie, membru al Academiei Române; (d. 1926).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1864: Prin decret domnesc, în  Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei se înfiinţează Universitatea din Bucureşti.

 

 

 

 

Bucuresti - Piata Universitatii in perioada interbelica - foto: ro.pinterest.com

 

          Universitatea Bucureşti

 

 

 

Acest important lacas de cultura romaneasca  a fost întemeiat ca şcoală superioară,  la patru ani după întemeierea Universităţii Iaşi, prima universitate a României  moderne.

 În 1864 Universitatea din Bucuresti  includea facultăţile de Drept, Ştiinţe, Filozofie (Litere). Primul rector al acesteia, ales la 15 septembrie 1864, a fost juristul Gheorghe Costa-Foru.

Primul doctorat în cadrul Universităţii Bucureşti a fost acordat în 1873 de către Facultatea de Farmacie. Universitatea a cunoscut  “epoca de aur” între cele două războaie mondiale.

Atunci s-a dezvoltat datorită înaltei pregătiri a profesorilor şi numărului de studenţi (15 700), fiind una dintre cele mai mari universităţi, alături de Universitatea “Columbia” din New York, Universitatea din Paris, Universitatea din Londra şi Universitatea New York.

În anul 1945 această peroiadă remarcabilă a luat sfîrşit, deoarece unii dintre cei mai buni profesori au fost destituiţi iar alţii au fost închişi pentru că s-au opus, într-un fel sau altul, regimului comunist.

După cîţiva ani, unii profesori s-au întors, dar atmosfera nu a mai fost aceea a libertăţii de a gîndi şi a competiţiei deschise.

După 1990, s-au făcut progrese semnificative în domeniul predării iar numărul studenţilor creşte. Astăzi universitatea are aproximativ 20 000 de studenţi şi paisprezece facultăţi.

 

 

 

 

1862: Profesorul de matematici Dodgson, prelat  la Oxford  cunoscut ca scriitor sub numele Lewis Carroll,  publică „Alice in Tara Minunilor“, una dintre capodoperele literaturii pentru copii.

 I-a servit drept model pentru personajul principal, Alice, fiica rectorului de la Colegiul Trinity în vârstă se 10 ani .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1876 (4/16): S-a creat, la Bucureşti, “Societatea naţională de Cruce Roşie a României”.

 

 

 

 

 

 

Societatea Națională de Cruce Roșie din România (din4 iulie 1876) - foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

La 23 august în acelaşi an, societatea a fost recunoscută de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii de la Geneva.

Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară, neguvernamentală, bazată pe voluntariat, care oferă asistență de urgență, în caz de dezastre, precum și educație în domeniul sanitar în România.

Este afiliata națională a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

 

 

 

 

 

 

1879: S-a încheiat Războiul zulușilor (Războiul Anglo-Zulus 11 ianuarie – 4 iulie 1879).

 

 

 

 

 

Războiul zulușilor (Războiul Anglo-Zulus 11 ianuarie – 4 iulie 1879) - Detaliu dintr-o pânză reprezentând Bătălia de la Rorke's Drif - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

 

 

 

Războiul zulușilor a fost un conflict între Anglia și  Teritoriile Zuluse în 1879 din estul Africii de Sud. În 1843 Marea Britanie avea două colonii în Africa de Sud: Cape (Cape Town) și Natal (Provincia KwaZulu-Natal). Descoperirea de aur și diamante în anii 1860 au determinat Biroul Colonial condus de Lordul Carnarvon să ia în considerare formarea în tot sudul Africii a unei confederații britanice, ceea ce ar fi implicat anexarea statelor locale independente, cum erau Transvaal și Teritoriile Zuluse. În 1877 Transvaal a fost anexat.

În 1878 s-a găsit pretextul pentru invadarea Teritoriilor Zuluse: existența unei uriașe armate a zulușilor de aproximativ 60.000 de oameni.

Regele zulus Cetshwayo (n. c. 1826, Ulundi, d. 8 februarie 1884, Eshowe) a ignorat un ultimatum de a desființa acea forță și în ianuarie 1879 în Teritoriile Zuluse a intrat o armată britanică. Pe 22 ianuarie englezii au suferit una din cele mai crunte înfrângeri din toate războaiele coloniale, când o coloană de aproximativ 1700 de soldați nepregătiți a fost aproape în întregime măcelărită la Isandhlwana.

Mai târziu, în aceeași zi, un detașament de circa 120 de soldați englezi și buri a respins cu pierderi minime de vieți, un atac lansat de câteva mii de zuluși, la misiunea de la Rorke’s Drift.

Apărarea eroică a britanicilor s-a soldat cu decernarea a 11 decorații Crucea Victoria – un record pentru o singură luptă.

Englezii au făcut o pauză pentru a-și consolida forțele, apoi au atacat din nou în martie și i-au învins pe zuluși, incendiind capitala Ulundi. Regele Cetshwayo a fost capturat și dus la Cape Town, apoi la Londra pentru a-și pleda cauza. Instalat într-o casă din Kensington, a fost plimbat prin capitală în mai multe ocazii și a luat prânzul cu regina. Teritoriile Zuluse au fost anexate în 1887, și au devenit parte din statul Natal în 1897.

 

 

 

 

 

 

1906: A fost fondata Uniunea si Liga Românilor din America.

 

 

 

 

 

1923: S-a născut Hary Isac  Zilberman, scriitor român cunoscut sub  pseudonimul literar Haralamb Zincă; (d. 2008).

 

 

 

 

 

1927: S-a nascut actrița italiană de cinema Gina Lollobrigida.

 

 

 

 

  

 

 

 

Actrița italiană de film  a avut și o fertilă carieră de fotograf și sculptor. Printre alte filme, diva italiană a jucat în filmul de aventuri Fanfan la tulipe.

S-a căsătorit cu un soț de origine retoromană, care vorbește ladina, bavareza, romanșa și friulana.

 

 

1928: În  Marea Britanie este acordat dreptul deplin de vot pentru femei.

 

 

 

 

London - arrest of a suffragette.tif

 

 

 

Până la câștigarea acestui drept, autoritățile britanice au făcut de-a lungul timpului numeroase arestări în rândurile militantelor, numite sufragete.

 

 

 

 

 

1934: A încetat din viaţă la  Sancellemoz, în Franța, Marie Curie, savantă de origine poloneză.

 

Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska (n. 7 noiembrie 1867, Varșovia ) a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel.

A fost singura savantă care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). 

Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină.

A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irène Joliot-Curie). Cu excepția fiicei sale Ève Curie (scriitoare), toți descendenții săi vor urma cariere științifice.

Publicația Time a considerat-o una dintre cele mai influente savante ale secolului al XX-lea.

A introdus în fizică termenul de radioactivitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivităţii naturale şi al aplicaţiilor acestora în medicină.

 

 

 

 

 

 

1940: Americanul Robert Pershing Wadlow,  deţinătorul recordului mondial de cel mai înalt om din lume: 2,72 m. (n. 1918), se imbolnaveste  grav din cauza unei infectii , i se fac transfuzii de sânge  şi intervenţii chirurgicale de urgenţă, dar nu rezista  si  moare la data de 15 iulie 1940.

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1942: În timpul celui de-al doilea război mondial, se încheie cucerirea peninsulei Crimeea de către trupele germane şi române .

 

 

 

 

 

 

1950: Are loc prima emisie a postului de radio Europa Liberă, o organizație și un post de radio finanțat de Congresul Statelor Unite care transmite în țările Europei de Est și Orientului Mijlociu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Biblis RFE RL 01.jpg

            Foto: Emiţător în unde scurte al Europei Libere (Germania)

 

 

 

 

 

 

 

 1954: Germania de Vest  câştigă Campionatul Mondial de Fotbal din Elveţia pentru prima dată – 3:2 cu Ungaria.

 

Campionatul a fost vizionat pentru prima data si la televizor de un numar restrans de telespectatori in format “alb-negru”, 

 

 

 

 

 

 

1957: S-a înfiinţat la Bucureşti Arhiva Naţională de Filme.

Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana este o institutie publica de interes national cu personalitate juridica, al cărei obiect  de activitate este evidenta, cercetarea, colectionarea, conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului de filme, precum si organizarea de evenimente si promovarea culturii cinematografice in Romania.

 

 

 

 

 

Floria Capsali | DanceCloud.ro

 

 

 

Arhiva Nationala de Filme indeplineste functia de depozit legal si voluntar pentru filmele cinematografice de orice gen, precum si pentru alte materiale si documente privind istoria cinematografiei nationale si universale, precum: fotografii, afise, scenarii, partituri muzicale, colectii de documente si alte bunuri legate de istoria filmului.

Sediul ANF este in Jilava, Sos. Sabarului nr. 2, unde se afla depozitele de filme si laboratoarele de conservare si prelucrare, cat si de restaurare si transpunere digitala a filmelor.

Patrimoniul existent in depozitele ANF se compune din:

  • Filme lung metraj fictiune romanesti – 765 de titluri,

  • Filme de scurt metraj romanesti – 11.500 de titluri (documentar si animatie),

  • Jurnale si actualitati romanesti – cca 5.100 de titluri,

  • Film strain – cca 10.000 de titluri lung metraj fictiune si 15.000 de titluri de scurt metraj (documentar, animatie).

Biblioteca Arhivei Nationale de Filme se afla in Bucuresti, Str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, si dispune de o colectie de 25.000 de carti, 50.000 de periodice si reviste, 8.000 de afise si peste 1.000 de dosare de productie de film romanesc, 100.000 de fotografii si peste 500 de scenarii publicate.

 

 

 

 

 

1960: A fost inaugurat noul  drapel american, în urma admiterii, în august 1959, a statului Hawaii ca cel de-al 50-lea stat al SUA .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1960: S-a nascut  la Oradea, editoarea şi prezentatoarea  de televiziune Cristina Ţopescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mariana Rodica Cristina Țopescu ( d. decembrie 2019, la Otopeni, România ) a fost fiica comentatorului sportiv Cristian Țopescu.

 

 

 

 

 

 

 1976:  Este încununat de succes, raidul surpriza al trupelor israeliene asupra aeroportului Entebe din Uganda, având ca scop eliberarea pasagerilor israelieni ai unei curse Air France, luați ostatici de teroriști palestinieni, membri ai Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP)și ai Celulelor Revoluționare. 

 

 Reușind să elibereze  aproape toți ostaticii, raidul este considerat un succes militar al Israelului care l-a numit Operațiunea trăsnet de către forțele militare ale Israelului care l-au plănuit și executat.

Retroactiv a fost numit Operațiunea Jonathan după moartea colonelului Jonathan Netanyahu , singurul soldat israelian ucis în timpul raidului, fratele mai mare al viitorului prim-ministru israelian Beniamin Netaniahu.

Salutat de către populația israeliană, raidul a fost perceput ca o jignire de către Uganda și de către mareșalul dictator Idi Amin Dada.

 

 

 

 

 1987: Fostul sef al Gestapoului din Lyon, Klaus Barbie, este condamnat de un tribunal francez la inchisoare pe viata pentru crime impotriva umanitatii.

 

 

 

 

In pursuit of Bolivia's secret Nazi | Bolivia | The Guardian

 

 

 

 

 

Istoricii au estimat ca Barbie se facea vinovat de uciderea a peste 14000 persoane, printre care si unul dintre conducatorii Rezistentei franceze, Jean Moulin.

 

 

 

 

 

 

 

1997: Nava spaţială americană Pathfinder a aterizat pe Marte.

 

 

 

 

1998: Japonia lansează sonda Nozomi pe Marte, și se alătură, astfel, Statelor Unite și Rusia în lista națiunilor care explorează spațiul.

 

 

 

 

1999: Doi căutătorii de comori au dezgropat ilegal din muntele Mittelberg, Germania, Discul ceresc de la Nebra.

Discul a fost găsit  lângă orășelul Nebra din landul Saxonia-Anhalt, Germania, și a fost datat ca provenind aproximativ din anul 1600 î.Hr. si este cea mai veche reprezentare a cerului nocturn / a universului descoperită pană acum.

Poliţia l-a adus în siguranţă în anul 2002.

 

 

 

 

 

Misterul discului din Nebra

 

 

Se pare că acesta ar aparține culturii  Unétice din Epoca de Bronz. Ca stil artistic nu se aseamănă însă cu nici un obiect cunoscut din acea perioadă.

Inițial s-a bănuit că ar fi vorba de un fals, dar între timp majoritatea specialiștilor consideră că discul este autentic.

Discul ceresc de la Nebra este un disc de bronz de circa 32 cm diametru cu o patină verde-albastră și cu incrustații de aur. Acestea reprezintă Soarele (sau Luna plină), un sfert (o seceră) de Lună în creștere sau poate o barcă, precum și 32 de stele în formă de cercuri mici, inclusiv o grupare de stele care ar putea reprezenta Pleiadele.

Marginea discului este decorată cu două segmente de cerc (dintre care unul s-a pierdut), adăugate mai târziu, care sunt plasate unul față de celălalt în unghiul dintre solstiții.

Ultima adăugare este un alt segment de cerc, mai îngust, a cărui interpretare difera (Calea Lactee? un curcubeu? o arcă solară?).

 

 

 

 

 

 

2003: A încetat din viaţă renumitul cântăreţ american Barry White.

 

 

 

Barry White - Wikipedia

 

 

 

 

 

Barry White (n. 12 septembrie 1944 ) a fost un cantautor american și producător muzical, câștigător a cinci premii Grammy.

Cunoscut pentru romantismul și vocea sa gravă, White a cunoscut marele succes în anii 1970 ca artist solo dar și împreună cu Love Unlimited Orchestra lansând o serie de cântece soul, funk și disco printre care și două hituri uriașe, “You’re the First, the Last, My Everything” și “Can’t Get Enough of Your Love, Babe“.

White a câștigat cu albumele sale mai multe discuri de aur și platină având, conform criticilor muzicali Ed Hogan și Wade Kergan, vânzări de peste 100 de milioane de unități în toată lumea.

 

 

 

 

 

 2006 : Coreea de Nord testează patru rachete cu rază scurtă, una cu rază medie și una cu rază lungă de acțiune Taepodong-2. Conform relatărilor, racheta cu rază lungă de acțiune Taepodong-2 a eșuat în aer deasupra Mării Japoniei.

 

 

 

 

 


2013: A decedat în localitatea Pöcking, din Germania, printul Otto von Habsburg (Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lothringen, n. 20 noiembrie 1912, Reichenau an der Rax, Austria Inferioară).

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un descendent al familiei de Habsburg-Lothringen și ultimul prinț moștenitor al Austro-Ungariei (până la 1918) și al Regatului Ungariei (până la 1946), publicist, europarlamentar din partea Germaniei, ales pe lista Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria, în două rânduri decan de vârstă al Parlamentului European, șeful casei imperiale de Habsburg între 1 aprilie 1922 – 1 ianuarie 2007.

După dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar în 1919,  a obținut și cetățenia germană și croată, în afară de cea austriacă și ungară.

În anul 1961 a renunțat la drepturile de prinț moștenitor și la pretențiile la tronul imperial (austriac), pentru a i se permite accesul pe teritoriul Austriei.

 

 

 

 

 

 

 

 

4 iulie este :

 

 

În Statele Unite ale Americii – Ziua Independenţei  (1776).

 

 

 

Fișier:USA Territorial Growth 1775.jpg

 

 

Harta celor 13 colonii americane care au votat independenta fata de Marea Britanie.(Wikipedia.ro)

 

Pe 4 iulie 1776, reprezentantii celor  13 colonii britanice din America de Nord, întrunite în Congres la Philadelphia, au votat în unanimitate Declaraţia de Independenţă faţă de Imperiul Britanic.

A urmat un razboi sangeros între coloniile americane şi  imperiul  britanic.

Deşi au trecut 2 secole şi jumătate de la acest eveniment, textul Declaraţiei de Independenţă este o mostră de pledoarie pentru ideea de libertate şi fericire.

Iată câteva rânduri : „(…) toţi oamenii sunt creaţi egali; ei sunt înzestraţi de Creator cu anumite drepturi inalienabile; printre aceste drepturi se află viaţa, libertatea şi căutarea fericirii.

Guvernele sunt stabilite printre oameni pentru a garanta aceste drepturi, iar justa lor putere emană din consimţământul guvernaţilor.

De fiecare dată când o formă de guvernământ devine distrugătoare pentru acest scop, poporul are dreptul să o schimbe sau să o abolească şi să instituie un nou guvern, bazându-l pe principiile şi organizându-1 în forma care îi vor părea cele mai potrivite pentru a-i conferi siguranţa şi fericirea.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  În România –  Ziua Crucii Roșii Române

 

 

Printre semnatarii actului de înfiinţare a Crucii Roşii Române (CRR) se regăseau importante personalităţi ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturdza şi dr. Carol Davila, informează site-ul www.crucearosie.ro.

Primul preşedinte al CRR, care îşi avea sediul într-o aripă a actualului Spital Colţea din Bucureşti, a fost prinţul Dimitrie Ghica (1876-1897).

În 1919, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România (SNCRR) adera la Liga Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, în 1954, la Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949. Principiile adoptate la Conferinţa Internaţională a Crucii Roşii, de la Viena, în 1965 şi reactualizate, în 1985, au stat la baza întregii activităţi a SNCRR, începând cu 22 decembrie 1989.

La 20 iulie 1876, prima ambulanţă a CRR a plecat într-o misiune umanitară pe frontul sârbo-turc de la sud de Dunăre. A urmat Războiul de Independenţă (1877-1878), când Crucea Roşie a intervenit cu personal sanitar, ambulanţe şi trenuri sanitare în sprijinul trupelor de campanie. A înfiinţat aşezăminte spitaliceşti în Bucureşti şi în diferite oraşe din ţară.

Între anii 1888 şi 1892, societatea şi-a extins activitatea prin organizarea de cursuri speciale pentru pregătirea surorilor de caritate. În 1891, s-a înfiinţat şcoala permanentă pentru infirmiere, iar un an mai târziu s-a înfiinţat un spital şcoală cu zece paturi.

Prin Statutul Crucii Roşii, adoptat în 1876, femeile nu puteau face parte din conducerea Societăţii. De aceea, în 1906, au pus bazele ”Societăţii de Cruce Roşie a doamnelor din România”, prima preşedintă aleasă fiind Irina Câmpineanu. Societatea era activă în paralel cu cea înfiinţată în 1876 şi se ocupa cu strângerea de fonduri pentru ajutorarea în caz de război şi calamităţi, pregătind personal voluntar. În 1915, Adunarea Generală a SNCRR a aprobat fuziunea celor două entităţi. Cu acest prilej, Regina Maria, sub al cărei patronaj se afla Crucea Roşie la acea vreme, a adresat românilor următorul mesaj: ”Crucea Roşie, nădejdea tuturor în timp de pace, ca şi în război, nu trebuie să piară. Cu toţii, de la mic la mare să o sprijinim cu evlavie, cu însufleţire, cu nesfârşită dragoste”, potrivit site-ului www.crucearosie.ro.

 

Regina Maria si infirmierele voluntare - foto: crucearosie.ro

 

 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Andrei Criteanul

 

 

 

 

 

 

Sfantul Andrei Criteanul s-a nascut in Damasc, in jurul anului 660. Din viata sa, aflam ca micutul Andrei nu a vorbit pana la varsta de 7 ani, cand intr-o duminica, dupa ce a primit Sfanta Impartasanie, a inceput sa vorbeasca cu o abilitate nemaintalnita.

La varsta de 15 ani merge la Ierusalim unde devine calugar la Biserica Sfantului Mormant. Dupa numai cativa ani devine secretar al patriarhului de Ierusalim.

In 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, il trimite la Constantinopol pentru a confirma acceptarea din partea Patriarhiei, a decretelor celui de-al Saselea Sinod Ecumenic, impotriva monotelismului.

In timpul in care a stat in capitala Imperiului, Sfantul Andrei a fost hirotonit diacon, si a slujit pe langa un orfelinat si un azil de batrani.

In jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceza a Mitropoliei Cretei.

Moare in insula Lebos, in jurul anului 740. Biserica il cinsteste in data de 4 iulie.

Nu trebuie insa confundat cu Sfantul Andrei cel din Creta sau “Calivitul”, praznuit pe 17 octombrie, care a dobandit moarte martirica in 766.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 1. rotravel.com/Locuri/Bucuresti/Universitatea-Bucuresti;

 2. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 3. Crestin Ortodox.ro;

 4. e.maramures.ro;

 5. mediafax.ro;

 6. lessignets.com;

 7. Istoria md.

 8. Wikipedia.org

 9. Rador.ro

 
 
 
 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

04/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 04/07/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: