CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 4 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

4 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 362 i.Hr. :  In Grecia antica are loc batalia de la Mantinea, in care tebanii condusi de Epaminondas ii inving pe spartani.

 

 

 

 

 

 

 Epaminondas (n. cca 418 i I.Chr –  d 362 iI.Chr),  general și om de stat teban.

 

 

 Epaminondas a fost ranit mortal in timpul luptei astfel ca, ramasi fara comandant, tebanii nu au exploatat victoria  si s-au retras.

 

 

 

 

Anul 68 e.n.:  S-a nascut  Salonia Matidia, nepoata împăratului Traian;  (d. 23 decembrie 119). A  a fost fiica şi singurul copil al Ulpiei Marciana si al bogatului pretor Gaius Salonius Matidius .

 Unchiul ei matern, imparatul Traian,  nu a avut copii şi a tratat-o ca pe fiica sa. Tatal ei a murit în 78 şi Matidia a  trăit impreuna cu mama sa in casa lui  Traian şi a soţiei sale, Pompeia Plotina.

 

 

 

 

 

 

 

In urma  casatoriei fiicei sale Vibia Sabina  cu imparatul Hadrian,  Salonina Matidia  a devenit  soacra împăratului Hadrian.

Cand  Matidia a murit,  împăratul  Hadrian  a tinut un discurs  funerar, a divinizat-o şi a dispus sa i se   dedice   un templu şi un altar în Roma, pe Campul lui Marte

 

 

 

 

 

Anul 965: A murit  Papa Benedict al V-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost  Papa al Romei pentru o singură lună, în 964. După alegerea sa, a fost destituit de Imparatul Imperiului Romano-German, Otto I (936 – 973) și predat în custodia lui Adalag, arhiepiscopul de Hamburg – Bremen.

Papa Benedict al V-lea a decedat la Hamburg, pe 4 Iulie 966.

 

 

 

 

 

1054: O  supernova este observată  in apropierea constelatiei Tauri. Evenimentul este menţionat în  China şi in istoriile amerindiene.

Timp de câteva luni luminozitatea acesteia a fost  destul de puternica  pentru a fi vizibila la lumina zilei.

 

 

 

 

Crab Nebula sau M1 Imagine, foto, Image.

 

 

 

 Urmarile acestei  explozii este vizibila şi astăzi: Nebuloasa Crab.

 
 

 

 

 

 

1456: Otomanii incep asediul Belgradului aparat de o armata condusa de Iancu de Hunedoara, pe atunci regent al Regatului Ungariei.

 

 

 

 

1534: Christian al III-lea este proclamat rege al Norvegiei și Danemarcei la biserica din orașul Rye. De domnia lui se leagă implementarea reformei protestante în această zonă.

 

 

 

 

 

 

 1541:In Moldova,  pictorul Dragoş Coman a terminat  valorosul ansamblu de picturi murale, care decorează biserica din satul Arbore.

 

 

 

 

1546: S-a nascut sultanul otoman  Murad al III-lea ; (d. 1595).

 

 

 

 

Murad al III-lea ( d. 15 ianuarie 1595) a fost sultanul Imperiului Otoman din 1574 până la moartea sa.

Sub domnia sa, otomanii au suferit o gravă înfrângere din partea armatei habsburgice în bătalia de la Sissek, în 1593.

A ramas in istoria  otomana ca fiind al doilea sultan care nu s-a implicat in expeditii militare, nefiind interesat de marirea imperiului sau.

A fost descris de istoricul român Nicolae Bălcescu astfel:  „un duh slab și superstițios, dulce la trai, iar iute la mânie și adesea atunci și cu cruzime, era dat cu totul la misticism, la poezie și la voluptate; amator de danț și muzică, de vorbe cu duh, ba încă și de mucalitlâcuri, el iubea mecanica, ceasornicăria și actele de reprezentație; el trăia încunjurat de tălmăcitori de vise, astrologi, șeici, poeți și femei, dănțuitori, de pitici și nebuni, lăsând domnia în mâna femeilor saraiului”

 

 

 

 

1610: Fortele polono-lituaniene inving in batalia de la Klusino  trupele ruse, in timpul razboiului polono-rus; (1605-1618).

 

 

 

 

1634: In Noua Franta, pe continentul Nord American, este fondat orasul Trois Rivieres (astazi in Quebec, Canada).

 

 

 

 

1753: S-a născut Jean-Pierre Blanchard, aeronaut francez, inventatorul paraşutei;  (m. 7 martie 1809).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1776: Cinci zeci si sase de delegati ai celor 13 colonii britanice din America de Nord, semneaza Declaratia de Independenta a Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

 

 

Declaratia de Independenta SUA

 

 

 

 

 

Documentul a fost ratificat de către al doilea Congres Continental, prima structura de conducere a noului stat creat.

Textul Declaratiei  a fost scris de Thomas Jefferson si a fost  votat de  toate delegaţiile cu excepţia celei din New York, care a fost de acord sa o semneze cateva zile mai tarziu.

Războiul de Independenţă  începuse în 1775, iar  conflictul s-a   încheiat cu semnarea Tratatului de la Versailles, in ziua de 3 septembrie 1783.

 

 

 

 

 

 

1790: S-a născut sir George Everest, inginer militar şi geodez, conducător (din 1823) al Serviciului geodezic al armatei britanice din colonia India;  (m. 1 decembrie 1866).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cel mai înalt vârf de pe Pământ (azi Chommolungma) a purtat multă vreme numele de Everest.

 

 

 

 

 

1807: S-a născut Giuseppe Garibaldi, general şi om politic, unul dintre conducătorii luptei pentru unificarea naţională a Italiei; (m. 2 iunie 1882).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Principalul său obiectiv a fost  lupta pentru unificarea Italiei, în jurul regelui Victor-Emmanuel al II-lea de Savoia, monarhul  Sardiniei și Piemontului, și al primului sǎu ministru, Camillo Cavour. A participat în 1859 la războiul dus de Sardinia împotriva Austriei, luptând în Alpi.

În 1860, în fruntea a 1 000 de oameni a întreprins o expediție în Sicilia (devenită celebră sub denumirea „Expediția celor 1 000 de cămăși roșii“), reușind să înlature monarhia locală și sǎ instituie un guvern provizoriu si sa uneasca Sicilia și Neapole, cu regatul Sardiniei și Piemontului (1861) .

În 1861, întreaga Italie, cu excepția Romei (aflată sub autoritatea Papei) și a Veneției (rămasă sub control austriac), a fost unificată. În 1862, Garibaldi a intrat în conflict cu  regele Victor-Emmanuel al II-lea, pentru ca, in ciuda opoziției regelui, care încerca să evite un conflict cu Franța ale cărei trupe ocupau Roma, Garibaldi a constituit un grup de voluntari din Sicilia cu care intenționa să ocupe Roma, pentru a o transforma în capitala Italiei. A fost înfrânt de trupele regale la Aspromonte (29 august 1862), capturat, dar eliberat puțin timp mai târziu.

În timpul războiului din 1866, în care Italia, aliată cu Prusia, a luptat împotriva Austriei, Garibaldi a condus din nou un corp de voluntari cu care a reușit să înfrunte cu succes armata austriacă. La sfârșitul războiului, Veneția a devenit parte integrantă a Italiei unificate. Odată cu anexarea Romei la Italia, în 1870, Garibaldi a devenit membru al Parlamentului italian.

Giuseppe Garibaldi este considerat una dintre figurile legendare ale Risorgimentului italian și este, poate, personajul istoric cel mai faimos și popular în Italia. Este cunoscut și cu numele de „erou al celor două lumi”, pentru acțiunile militare la care a participat  atât în America de Sud, cât și în Europa,  în numele independenței și al libertății popoarelor.

 

 

 

 

1826: A incetat din viata la varsta de 90 de ani, cel de-al doilea presedinte al S.U.A. in anii 1797-1801, John Adams .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1826: A încetat din viaţă  la 83 de ani, Thomas Jefferson, scriitor, arhitect şi avocat, unul dintre fondatorii Statelor Unite.

Jefferson a fost al treilea preşedinte al SUA. A redactat “Declaraţia de Independenţă”, un model pentru toate democraţiile lumii; (n. 13 aprilie 1743).

 

 

 

 

 

 

 

1827: Sclavia este abolită în statul american New York.

 

 

 

 

 

1831: A încetat din viaţă omul politic american James Monroe, fost preşedinte al SUA între anii 1817-1825, autor al ”Doctrinei Monroe”; (n. 28 aprilie 1758).

 

 

 

 

 

 

 

 

James Monroe a fost al cincilea presedinte  Statele Unite ale Americii in anii 1817 – 1825.

 

 

 

 

1848:  A încetat din viaţă scriitorul francez Francois Rene de Chateaubriand; (n. 4 septembrie 1768).

 

 

 

 

 

 

 

 

Chateaubriand poate fi considerat parintele curentului romantic in literatura franceza,  fiind  un model pentru generatiile de scriitori romantici care i-au urmat;(“Călătorii în America”, “Atala”, “Rene”,”Memorii de dincolo de mormânt”).

 

 

 

 

 

1854:  S-a născut Victor Babeş, bacteriolog şi morfopatolog, fondator al şcolii româneşti de microbiologie, membru al Academiei Române; (d. 1926).

 

 

 

 

 

 

 

 

1864: Prin decret domnesc, in  Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei se înfiinţează Universitatea din Bucureşti.

 

 

   

 

Universitatea Bucureşti, începutul secolului XX

Universitatea Bucureşti, începutul secolului XX

 

Universitatea Bucureşti azi, poză preluată de pe istoriculzilei.blogspot.com

Universitatea Bucureşti azi, foto preluat de pe istoriculzilei.blogspot.com

 

Acest important lacas de cultura romaneasca  a fost întemeiat ca şcoală superioară,  la patru ani după întemeierea Universităţii Iaşi, prima universitate a României  moderne.

 În 1864 Universitatea din Bucuresti  includea facultăţile de Drept, Ştiinţe, Filozofie (Litere). Primul rector al acesteia, ales la 15 septembrie 1864, a fost juristul Gheorghe Costa-Foru.

Primul doctorat în cadrul Universităţii Bucureşti a fost acordat în 1873 de către Facultatea de Farmacie. Universitatea a cunoscut  “epoca de aur” între cele două războaie mondiale. Atunci s-a dezvoltat datorită înaltei pregătiri a profesorilor şi numărului de studenţi (15 700), fiind una dintre cele mai mari universităţi, alături de Universitatea “Columbia” din New York, Universitatea din Paris, Universitatea din Londra şi Universitatea New York.

În anul 1945 această peroiadă remarcabilă a luat sfîrşit, deoarece unii dintre cei mai buni profesori au fost destituiţi iar alţii au fost închişi pentru că s-au opus, într-un fel sau altul, regimului comunist. După cîţiva ani, unii profesiri s-au întors, dar atmosfera nu a mai fost aceea a libertăţii de a gîndi şi a competiţiei deschise.

După 1990, s-au făcut progrese semnificative în domeniul predării iar numărul studenţilor creşte. Astăzi universitatea are aproximativ 20 000 de studenţi şi paisprezece facultăţi.

 

 

 

 

1862: Prelatul de la Oxford, profesorul de matematici Dodgson, cunoscut ca scriitor sub numele Lewis Carroll, publica „Alice in Tara Minunilor“, una dintre capodoperele literaturii pentru copii.

I-a servit drept model pentru personajul principal, Alice (10 ani), fiica rectorului de la Colegiul  Trinity.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1876: S-a creat, la Bucureşti, “Societatea naţională de Cruce Roşie a României”. La 23 august acelaşi an, societatea a fost recunoscută de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii de la Geneva.;(4/16).

 

 

 

 

 

1906: A fost fondata Uniunea  si Liga  Romanilor din America.

 

 

 

 

1923: S-a nascut Hary Isac  Zilberman, scriitor roman cunoscut sub  pseudonimul literar  Haralamb Zincă; (d. 2008).

 

 

 

 

1927: S-a nascut actrita italiana de cinema Gina Lollobrigida.

 

 

 

 

 

 

 

1928: In  Marea Britanie este acordat dreptul deplin de vot pentru femei.

 

 

 

 

 

1934 :  A încetat din viaţă Marie Curie, savantă de origine poloneză, laureat al Premiului Nobel (n. 1867).

A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel şi singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii ştiinţifice diferite (fizică şi chimie).

A introdus în fizică termenul de radioactivitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivităţii naturale şi al aplicaţiilor acestora în medicină.

 

 

 

 

1940: Americanul Robert Pershing Wadlow,  deţinătorul recordului mondial de cel mai înalt om din lume: 2,72 m. (n. 1918), se imbolnaveste  grav din cauza unei infectii , i se fac transfuzii de sânge  şi intervenţii chirurgicale de urgenţă, dar nu rezista  si  moare la data de 15 iulie 1940.

 

.

 

 

 

 

 

 

 

1942: Se încheie cucerirea peninsulei  Crimeea de către trupele germane şi române, in timpul celui de-al doilea război mondial.

 

 

 

 

1950: Are loc prima emisie a postului de radio Europa Liberă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1954: Germania de Vest  câştigă Campionatul Mondial de Fotbal din Elveţia pentru prima dată – 3:2 cu Ungaria.

 

Campionatul a fost vizionat pentru prima data si la televizor de un numar restrans de telespectatori in format “alb-negru”, 

 

 

 

 

1957: S-a înfiinţat, la Bucureşti, Arhiva Naţională de Filme.

 

 

 

 

1960: A fost inaugurat noul  drapel american, în urma admiterii statului Hawaii ca cel de-al 50-lea stat al SUA, în august 1959.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

1960: S-a nascut  editoarea şi prezentatoarea  de televiziune Cristina Ţopescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1976:  Este incununat de succes, raidul surpriza al trupelor israeliene asupra aeroportului Entebe din Uganda, avand ca scop eliberarea pasagerilor israelieni ai unei curse Air France, luati ostatici de teroristi palestinieni.

 

 

 

 

 1987: Fostul sef al Gestapoului din Lyon, Klaus Barbie, este condamnat de un tribunal francez la inchisoare pe viata pentru crime impotriva umanitatii.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Istoricii au estimat ca Barbie se facea vinovat de uciderea a peste 14000 persoane, printre care si unul dintre conducatorii Rezistentei franceze, Jean Moulin.

 

  

1997: Nava spaţială americană Pathfinder a aterizat pe Marte.

 

 

 

 

 

1999: Doi căutătorii de comori au dezgropat ilegal din muntele Mittelberg, Germania, Discul ceresc de la Nebra.

Discul a fost găsit  lângă orășelul Nebra din landul Saxonia-Anhalt, Germania, și a fost datat ca provenind aproximativ din anul 1600 î.Hr. si este cea mai veche reprezentare a cerului nocturn / a universului descoperită pană acum.

Poliţia l-a adus în siguranţă în anul 2002.

 

 

 

Misterul discului din Nebra

Se pare că acesta ar aparține culturii  Unétice din Epoca de Bronz. Ca stil artistic nu se aseamănă însă cu nici un obiect cunoscut din acea perioadă.

Inițial s-a bănuit că ar fi vorba de un fals, dar între timp majoritatea specialiștilor consideră că discul este autentic.

Discul ceresc de la Nebra este un disc de bronz de circa 32 cm diametru cu o patină verde-albastră și cu incrustații de aur. Acestea reprezintă Soarele (sau Luna plină), un sfert (o seceră) de Lună în creștere sau poate o barcă, precum și 32 de stele în formă de cercuri mici, inclusiv o grupare de stele care ar putea reprezenta Pleiadele.

Marginea discului este decorată cu două segmente de cerc (dintre care unul s-a pierdut), adăugate mai târziu, care sunt plasate unul față de celălalt în unghiul dintre solstiții.

Ultima adăugare este un alt segment de cerc, mai îngust, a cărui interpretare difera (Calea Lactee? un curcubeu? o arcă solară?).

 

 

 

 

 

2003: A încetat din viaţă renumitul cântăreţ american Barry White; (n. 1944).

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=x0I6mhZ5wMw

 

 

 


2013: A decedat in localitatea Pöcking, in Germania, printul Otto von Habsburg (Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lothringen, n. 20 noiembrie 1912, Reichenau an der Rax, Austria Inferioară).

 

 

 

 

 

 

A fost un descendent al familiei de Habsburg-Lothringen și ultimul prinț moștenitor al Austro-Ungariei (până la 1918) și al Regatului Ungariei (până la 1946), publicist, europarlamentar din partea Germaniei, ales pe lista Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria, în două rânduri decan de vârstă al Parlamentului European, șeful casei imperiale de Habsburg între 1 aprilie 1922 – 1 ianuarie 2007.

După dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar în 1919,  a obținut și cetățenia germană și croată, în afară de cea austriacă și ungară.

În anul 1961 a renunțat la drepturile de prinț moștenitor și la pretențiile la tronul imperial (austriac), pentru a i se permite accesul pe teritoriul Austriei.

 

 

 

 

 

 

4 iulie este  in Statele Unite ale Americii – Ziua Independenţei  (1776).

 

 

 

Fișier:USA Territorial Growth 1775.jpg

 

 

Harta celor 13 colonii americane care au votat independenta fata de Marea Britanie.(Wikipedia.ro)

 

Pe 4 iulie 1776, reprezentantii celor  13 colonii britanice din America de Nord, întrunite în Congres la Philadelphia, au votat în unanimitate Declaraţia de Independenţă faţă de Imperiul Britanic.

A urmat un razboi sangeros între coloniile americane şi  imperiul  britanic.

Deşi au trecut 2 secole şi jumătate de la acest eveniment, textul Declaraţiei de Independenţă este o mostră de pledoarie pentru ideea de libertate şi fericire.

Iată câteva rânduri : „(…) toţi oamenii sunt creaţi egali; ei sunt înzestraţi de Creator cu anumite drepturi inalienabile; printre aceste drepturi se află viaţa, libertatea şi căutarea fericirii.

Guvernele sunt stabilite printre oameni pentru a garanta aceste drepturi, iar justa lor putere emană din consimţământul guvernaţilor.

De fiecare dată când o formă de guvernământ devine distrugătoare pentru acest scop, poporul are dreptul să o schimbe sau să o abolească şi să instituie un nou guvern, bazându-1 pe principiile şi organizându-1 în forma care îi vor părea cele mai potrivite pentru a-i conferi siguranţa şi fericirea.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Andrei Criteanul

 

 

 

 

 

Sfantul Andrei Criteanul s-a nascut in Damasc, in jurul anului 660. Din viata sa, aflam ca micutul Andrei nu a vorbit pana la varsta de 7 ani, cand intr-o duminica, dupa ce a primit Sfanta Impartasanie, a inceput sa vorbeasca cu o abilitate nemaintalnita.

La varsta de 15 ani merge la Ierusalim unde devine calugar la Biserica Sfantului Mormant. Dupa numai cativa ani devine secretar al patriarhului de Ierusalim.

In 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, il trimite la Constantinopol pentru a confirma acceptarea din partea Patriarhiei, a decretelor celui de-al Saselea Sinod Ecumenic, impotriva monotelismului.

In timpul in care a stat in capitala Imperiului, Sfantul Andrei a fost hirotonit diacon, si a slujit pe langa un orfelinat si un azil de batrani.

In jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceza a Mitropoliei Cretei.

Moare in insula Lebos, in jurul anului 740. Biserica il cinsteste in data de 4 iulie.

Nu trebuie insa confundat cu Sfantul Andrei cel din Creta sau “Calivitul”, praznuit pe 17 octombrie, care a dobandit moarte martirica in 766.

 

 

 

 

 

Sfantul Andrei Criteanul

 

 

Sfantul Andrei Criteanul – scrieri intalnite in cartile liturgice

 

Andrei Criteanul este cunoscut ca unul dintre cei mai de seama si mai prolifici creatori de canoane si imne, deosebite prin frumusetea formei si profunzimea gandirii.

El a compus Canonul cel Mare (Canonul de pocainta) din Triod, canon format din 250 de tropare. Canonul Sfantului Andrei Criteanul se citeste de doua ori in Postul Mare, astfel: unele parti, la Pavecernita Mare din primele patru zile ale Postului, si, in intregime, in a cincea saptamana, in cadrul slujbei Utreniei.

Andrei Criteanul a mai scris stihiri (tropare) si pentru unele sarbatori in afara Postului:

Triode la Pavecernita in Duminica Floriilor, apoi triode la utrenie: luni, marti, miercuri si joi, in Saptamana Patimilor.

Canoane la Invierea lui Lazar, in Duminica Mironositelor, la Nasterea Maicii Domnului si a Sfantului Ioan Botezatorul si la Zamislirea Sfintei Ana.

Stihiri la Intampinarea Domnului, la Inaltarea Sfintei Cruci, la Nasterea lui Hristos, la Sfintii Apostoli Petru si Pavel si la Sfantul Apostol Andrei.

Tot Sfantului Andrei ii sunt atribuite Canonul de pocainta catre Domnului Iisus Hristos si Canonul randuielii la iesirea sufletului.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfintei Cuvioase Marta, mama Sfantului Simeon;
– Sfantului Andrei Rubliov;
– Sfantului Sfintitului Mucenic Teodor, episcopul Chirinei;
– Sfantului Mucenic Teodot;
– Sfantului Mucenic Donat, episcopul Leviei;
– Sfintei Mucenite Chiprila;
– Sfintelor Aroa si Luchia;
– Sfintei Asclipia;
– Sfantului Sfintitului Mucenic Teofil;
– Sfantului Cuvios Menighi.

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

  1. rotravel.com/Locuri/Bucuresti/Universitatea-Bucuresti;

  2. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  3. Crestin Ortodox.ro;

  4. e.maramures.ro;

  5. mediafax.ro;

  6. lessignets.com;

  7. Istoria md.

  8. Wikipedia.org

 
 
 
 
 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=u2yKHiqJKrA

Reclame

04/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: