CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 3 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 3 IULIE,  ISTORICUL  ZILEI

 

 

 

 

 

 

 

 

324: In batalia de la Adrianopol, in timpul război civil roman, imparatul  Constantin I  il infrange pe  Licinius, care se retrage in Bizant.

 

 

 

 

 

 

Constantin a urmarit armata lui Licinius si a  purtat  bătălia finală a războiului, la Chrysopolis,  pe malul asiatic al Bosforului,  castigand  o victorie zdrobitoare.

Iniţial, cedând rugamintilor surorii sale, Constantin a cruţat viata lui Licinius , dar câteva luni mai târziu  a ordonat executarea acestuia. Bătălia de la Adrianopol a fost  una dintre cele mai mari confruntări  armate ale secolului al patrulea d.I.Hr.

Imparatul roman Flavius Valerius Aurelius Constantinus Augustus (n. 272 – d.337), cunoscut sub numele de  Constantin I, Constantin cel Mare si  Sfantul Imparat  Constantin, a domnit intre anii  306 – 337.

 

 

 

 

 458: A decedat Patriarhul Anatolius al Constantinopolelui.

 S-a născut în Alexandria, in Egipt, data exactă a nașterii sale nefiind cunoscută.A primit o educație aleasă, studiind filosofia si a fost hirotonit diacon de sfântul Chiril al Alexandriei.

În anul 431  a fost prezent la Sinodul al III- lea  Ecumenic de la Efes, la care Sfinții Părinți au condamnat învățăturile greșite și înșelătoare ale lui Nestorie.

După moartea sfântului Chiril, Anatolie a rămas în continuare diacon pe lângă scaunul patriarhal al Alexandriei, ocupat de acum de papa Dioscor.

În anul 449, cu sprijinul împăratului Teodosie al II-lea și a susținătorilor acestuia, s-a organizat așa numitul „Sinod Tâlhăresc” de la Efes, în timpul căruia, Patriarhul Flavian al Constantinopolului a fost destituit.

Anatolie, care mai înainte fusese delegatul lui Dioscor și datorită influenței pe care acesta din urmă o avea pe lângă împărat, este numit Patriarh al Constantinopolului.

După ce a fost uns Patriarh al Constantinopolului, a condamnat  public nu numai învățăturile lui Eutihie ci și pe cele ale lui Nestorie.

De asemenea, a  semnat  atât în scrisorile lui Chiril împotriva lui Nestorie cât și în cele ale papei Leon cel Mare împotriva lui Eutihie.

În anul 450 condamnă, în cadrul unui sinod local din Constantinopol, atât erezia lui Eutihie cât și pe cea a lui Dioscor.

Împreună cu Papa Leon, a cerut  împăratului Marcian să convoace un sinod general împotriva lui Dioscor și a lui Eutihie.

Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon din anul 451 a fost  prezidat de Anatolie împreună cu delegații romani ai papei Leon.

Părinții Sinodului calcedonian au afirmat dogma despre cele două firi ale Mântuitorului Iisus Hristos, dumnezeiască și omenească, neamestecate, neschimbate, neîmpărțite și nedespărțite, Dumnezeu adevărat și om adevărat.

Sinodul a adoptat de asemenea și renumitul canon 28 care a confirmat canonul 3 din cadrul celui de-al doilea sinod ecumenic, care punea pe picior de egalitate în cinstire Biserica din Constantinopol cu Biserica din Roma, iar bisericile din Asia Mică, Grecia și cele din regiunea Mării Negre au fost plasate sub jurisdicția Patriarhului de Constantinopol.

Pe 3 iulie 458, după o viață de luptă  împotriva ereziei și pentru afirmarea adevărului, Patriarhul Anatolie a murit, aparent de mâna susținătorilor lui Dioscor.

 

 

 

 

987: Hugo Capet este incoronat si  fondeaza, succedand  dinastiile Merovingiana si Carolingiana, a treia dinastie de regi ai Frantei, care va conduce aceasta tara până in 1792 , cand este inlaturata de  Revoluția franceza .

 

 

 

 

Foto: Hugo Capet

 

 

 

 

993: Prima atestare documentară a orașului german Potsdam.

A fost, probabil intemeiat după secolul al 7-lea ca o așezare a tribului Hevelli in jurul unei fortificatii , fiind  menționat pentru prima dată sub denumirea de „Poztupimi” („sub stejari”), într-un document din anul 993 d.I.Hr., semnat de regele Otto al III-lea , in care se facea referire la o străveche fortăreaţă slavă şi la aşezările adiacente.

În 1317, a fost menționat ca o asezare mica si a primit statutul de  oraș în 1345. În 1573, era încă un oraș mic, cu doar 2.000 de locuitori.

Mai apoi, în 1664, regele Frederick Wilhelm decide ca Postam să devină a doua sa reşedinţă.

1035 : William Cuceritorul devine Duce de Normandia .

William Cuceritorul (n. cca. 1028 – d.9 septembrie 1087), a fost rege al Angliei din 1066 până în 1087.

Descendent al vikingilor, el a fost Duce de Normandia din 1035 sub numele de William al II-lea. După o luptă lungă pentru a-și consolida puterea, în anul 1060 poziția sa în Normandia era sigură putand astfel sa se lanseze în cucerirea normandă a Angliei în anul 1066.

Restul vieții sale a fost marcat de lupte pentru a-și consolida puterea asupra Angliei și a posesiunilor sale continentale.

1423: S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Franței ( supranumit „le Prudent” (cel Prudent, d. 30 august 1483).A fost al șaselea rege al Franței din familia Valois din Dinastia Capețienilor si a  domnit între anii 1461 – 1483 cu o autoritate și cu o abilitate dusă uneori până la un cinism extrem, fiind poreclit și „cel Șiret” (Le Rusé) sau „Păianjenul universal” (l’Universelle araigne).

 

 

 

 

Ludovic al XI-lea a semnat în 1482 tratatul de la Arras cu Maximilian I de Habsburg, prin care i-au fost cedate ducatul Burgundiei și Picardia.

A fost cel dintâi rege care a luat pe față apărarea păturilor sociale inferioare în fața marilor feudali și chiar împotriva Inchiziției, și de aceea țăranii valdezi din Valpute, în Dauphiné, l-au cinstit dând văii lor numele de Vallouise.

Ludovic al XI-lea a suprimat puterile excesive ale baronilor francezi așa cum erau reprezentate de Casa de Armagnac.

A întărit monarhia, a semnat pacea cu Anglia, dupa  Războiul de 100 de Ani, purtat între Anglia și Franța între anii 1337-1453, deschizand calea dezvoltării economice a tarii după un veac de războaie și ocupație engleza.

 

 
 
 
 
 
 

 1518 : S-a nascut medicul si naturalistul chinez 1518 – Li Shizhen, medic chinez și mineralog (d. 1593)Li Shizhen;(d. 1593).

A fost un  om de știință, farmacolog și acupuncturist din timpul dinastiei Ming. Contribuția sa majoră la medicina clinica a fost lucrarea sa de 27 de ani, care se găsește în cartea sa științifică intitulata  Compendiu de Materia Medica (Bencao Gangmu).

El este, de asemenea, considerat a fi cel mai mare naturalist științific din China, și a dezvoltat mai multe metode inovatoare pentru clasificarea corectă a   plantelor  si medicamentelor in vederea utilizarii in tratarea bolilor.

Cartea Bencao Gangmu are detalii despre mai mult de 1800 de medicamente (utilizate de medicina chineză), inclusiv 1.100 ilustrații și 11.000 prescrieri medicale.

Ea a descris, de asemenea, tipul, forma, aroma, natura și aplicarea în tratamentul unor boli a 1094 plante.

 

 

 

Compendiul sau Materia Medica a fost tradus  în mai multe limbi   și rămâne ca o  lucrare de referinta pentru medicina naturista. Tratatul său a inclus si diverse subiecte conexe, legate de botanica, zoologie, mineralogie, metalurgie etc. Cartea a fost retipărita frecvent fiind folosita si in zilele noastre.

 

 

 

1608:  Exploratorul francez Samuel de Champlain a înființat orașul Quebec ( in Canada de astazi).

A fost numit “părintele Noii Franțe” și a ocupat funcția de guvernator până la moartea sa.

 

 

 

Samuel de Champlain

 

 

Fortul Quebec la 1608

 

 Harta Noii Frante  la 1719

 

 

 

 

1642: A decedat  Maria de Medici, regină a Franţei, a doua soţie a lui Henric al IV-lea; (n. 26.04.1575).

 

 

   

Maria de Medici Regină, portret de Francois Pourbus, 1610

Maria de Medici Regină, portret de Francois Pourbus, 1610

Maria de Medici, de Peter Paul Rubens, 1621

Maria Maria de Medici, de Peter Paul Rubens, 1621

Maria de Medici (Marie de Medicis), viitoarea regină a Franţei s-a născut la 26 aprilie 1575 la Florenţa, Italia, în famila lui Francesco I de Medici, Mare Duce de Toscana şi a Ioanei, arhiducesă de Austria.

Maria a fost unul din cei 7 copii, însă doar ea şi sora ei Eleonora de Medici au supravieţuit copilăriei.

În octombrie 1600 s-a căsătorit cu regele Henric IV al Franţei devenind cea de a doua soţie a acestuia după Margareta de Valois. Peste un an de la căsătorie se naşte primul fecior, viitorul rege al Franţei, Ludovic al XIII-lea. Maria era foarte geloasă pe Henric şi avea dese altercaţii cu metresele soţului.

La 1610, înainte de campania militară din Germania a regelui Henric IV-lea al Franţei, Maria de Medici îl convinge să o încoroneze regină a Franţei la biserica Saint-Denis la Paris. În ziua imediat următoare regele Henric IV e ucis, iar faptul că Maria a participat la un potenţial complot nu a fost dezminţit nici pînă azi.

Din 1610 pînă în 1617 a preluat regenţa asupra feciorului Ludovic, care după 1617 devine rege al Franţei, ucigînd pe consilierul mamei sale Concino Concini şi exilînd-o pe Maria la castelul “Blois“.

În 1619 regele Ludovic XIII-lea se împacă cu mama, care din 1621 revine la Paris. Pentru a-şi consolida influenţa la curtea regală, Maria de Medici, acordă lui Richelieu un loc de ministru. Acesta din urmă ulterior va facilita înlăturarea de la putere a Mariei de Medici, care în 1631 e nevoită să fugă la Bruxelles. Ulterior Maria e nevoită să plece şi de acolo la intervenţia aceluiaşi Richelieu în 1639 şi să se stabilească în Anglia, apoi în Germania în casa pictorului Peter Paul Rubens.

La 3 iulie 1642, Maria de Medici se stinge din viaţă în Germania, într-o singurătate şi sărăcie cumplită.

Parisul datorează Mariei de Medici frumosul “Palat de Luxemburg“, bulevardul “Cours la Reine“, apeductele calitative şi lucrările pictorului Rubens ce se află şi astăzi la Muzeul Luvru, Paris, Franţa.

 

 

 

 

 

1683 : S-a nascut poetul  si dramaturgul englez Edward Young; (d.05.04.1765).

 

 

 

 

 

 

 

1767: Englezul Robert Pitcairn descopera  Insula Pitcairn,  in timpul unei  expediţii  comandate de Philip Carteret .

 

 

 

 

 

 

Insulele Pitcairn  sunt in prezent un Teritoriu britanic de peste mări, format din patru insule aflate în sudul Oceanului Pacific ( Pitcairn, Henderson, Ducie si Oeno).

Doar insula Pitcairn este locuită. Locuitorii sunt descendenții rebelilor englezi de pe vasul Bounty și ai tahitienilor care i-au însoțit.

Cu o populație de sub 50 locuitori, Pitcairn este jurisdicția cea mai puțin populată de pe Pământ.

În 1790, rebelii de pe HMAV Bounty s-au stabilit pe insulă și au incendiat vasul. Acesta este încă vizibil în golful Bounty fiind descoperit  în 1957 de o expediție National Geographic. Cu toate că locuitorii au reușit să supraviețuiască ocupându-se de agricultură și pescuit, perioada inițială a fost marcată de tensiuni serioase între aceștia.

Alcoolismul, criminalitatea și bolile au cauzat moartea  majoritatii locuitorilor și a bărbaților tahitieni.

Când insula a fost descoperită mai era locuită doar de fostul matelot englez John Adams, nouă femei și câțiva copii.

 

1767: In  Norvegia este fondat si apare in prima editie   cel mai vechi ziar inca publicat, Adresseavisen .

L’Adresseavisen este un cotidian regional  independent si conservator, publicat in orasul Trondheim, cu un tiraj zilnic de 85000 de exemplare.

 

 

 

 

1771:  Are loc inaugurarea festiva a uzinelor siderurgice “Resita”.  

 

 

 

 

1819: Se deschide  Banca de Economii din New York City , prima banca de economii din Statele Unite.

 

 

 

1850:  Apare  la Iasi  publicatia bisaptamanala “Zimbrul”, tribuna unionista, care va fuziona cu mai apoi cu “Steaua Dunarii”, publicatie a lui Kogalniceanu.

  Publicația s-a numit astfel între 3 iulie 1850 și 21 februarie 1852 și între 17 ianuarie 1855 și 10 septembrie 1856.Între 1 noiembrie 1858 și 30 decembrie 1858,  a apărut sub titlul Zimbrul și Vulturul.

 

 

 

 

 1854: S-a nascut compozitorul, muzicologul si pedagogul ceh Leoš Janácec, considerat a fi fost unul dintre cei   mai importanti dirijori cehi – (“Sonata Kreutzer”); (d. 1928).

 

VIDEO:

 

http://youtu.be/sc-DZWoU52E

 

 

 

 

 

 

1863: A luat sfârșit bătălia de la Gettysburg, moment  de cotitură în  Războiul Civil American.

 

 

 

 

 

 

Bătălia a avut loc în intervalul 1-3 iulie 1863  intre trupele Statelor Unite ale Americii  conduse de generalul George Gordon Meade si cele ale Statelor Confederate secesioniste americane, conduse de generalul Robert Lee.

Bătălia de la Gettysburg, din Pennsylvania, a fost cea mai mare bătălie din Războiul Civil American , precum și cea mai mare bătălie purtata vreodată în America de Nord.

 Pierderile la Gettysburg au totalizat 23,049 militari pentru Uniune (3155 morți, răniți 14529, 5365 dispăruți) iar cele confederate au fost de 28063 militari (3903 18,735 morți, răniți, dispăruți și 5425), mai mult de o treime din armata lui Lee.

Aceste pierderi în mare parte de neînlocuit a armatei Sudului, combinate cu predarea Confederației la Vicksburg, Mississippi, pe 4 iulie, a marcat ceea ce este în general considerată ca un punct de cotitură în Războiul Civil  deși conflictul va continua pentru încă doi ani și mai multe lupte importante.

 

 

 

 

 

1863:  Dieta Transilvaniei si-a deschis lucrarile la Sibiu si si-a desfasurat lucrarile   între anii 1863-1864.

A fost prima adunare a organului conducător al Transilvaniei după Revolutia de la 1848 şi prima în care românii au avut majoritatea reprezentanţilor.

Compoziţia Dietei de la 1863 nu s-a mai făcut după legile maghiare din 1791 şi 1848, ci după un regulament provizoriu, liberal, care prevedea alegerea a 125 de deputaţi şi numirea de către împărat a 40 de persoane („regalişti”).

Dreptul de vot era acordat tuturor cetăţenilor care plătiseră, la nivelul anului 1861, un impozit de minim 8 florini, inclusiv capitaţia.

Era practic o reducere la jumătate a censului de vot, ceea ce însemna o creştere substanţială a numărului de alegători. Dacă în 1848 existau 11.000 de reprezentanţi ai comunelor aleşi pe bază de cens şi 74.000 de nobili, acum existau 78.000 de alegători, toţi desemnaţi pe bază de cens.

Astfel, centrul de greutate al electoratului se muta dinspre nobilimea maghiară, ostilă politicii liberale vieneze, către marea masă a ţărănimii, unde românii erau majoritari iar reprezentanţii acestora erau favorabili politicii vieneze.

Deşi reprezentarea nu era perfect proporţională cu numărul şi ponderea fiecărei naţiuni, exista totuşi o îmbunătăţire substanţială a reprezentării românilor.

 

Astfel, au fost aleşi:

 

 • românii: 48 deputaţi pentru 1.300.913 locuitori (un deputat la 28.280 persoane)

 • maghiarii: 44 deputaţi pentru 568.172 locuitori (un deputat la 12.913 persoane)

 • saşii: 33 deputaţi pentru 204.031 locuitori (un deputat la 6.370 persoane).

 

Dieta a votat Legea privind “egala indreptatire a natiunii romane” cu celelalte natiuni transilvane si Legea privind intrebuintarea limbii romane, alaturi de maghiara si germana in viata publica;  (3/15 iulie 1863 – 17/29 oct. 1864).

 

 

 

 

 

1883: S-a nascut  Franz Kafka, prozator evreu ceh de limbă germană (Procesul,Metamorfoza,In colonia penitenciara); (d. 3.06.1924).

 

 

 

 

 

 

Kafka a  fost un reprezentant remarcabil al prozei moderne si  a exercitat o influenţă covârşitoare asupra literaturii postbelice.

 

 

 

 

1890:  Idaho  este admis ca al 43-lea  stat al SUA .

 

 

 

 

1898: In timpul razboiului hispano-american,  flota spaniolă, condusă de Pascual Cervera y Topete, este distrusa  de către marina S.U.A, în Santiago  de  Cuba.

 

 

 

 

1898: Joschua Slocum devine primul navigator solitar care realizează înconjurul complet al Pământului.

 

 

 

 

1900: A avut loc prima ascensiune a unui dirijabil (zepelin).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ferdinand, conte von Zeppelin  (1838-1927), constructor german de dirijabile, primul care a folosit motorul cu combustie internă pentru propulsia dirijabilelor.

 

 

 

 

1904: A încetat din viaţă Theodor Herzl, reprezentant marcant al cauzei sioniste, militant pentru fondarea Statului Israel; (n. 2 mai 1860, la Pesta).

 

 

 

 

 

Theodor Herzl a fost un ziarist și dramaturg evreu  care a devenit un luptător pentru dreptul la autodeterminare al poporului evreu care  a lansat noțiunea de sionism politic   și a fondat Organizatia Sionista.

E supranumit vizionarul statului Israel חוזה מדינת ישראל , deoarece a crezut cu tărie că se poate crea din nou un stat pentru poporul evreu și a pregătit condiții concrete pentru realizarea acestei viziuni.

 

 

 

 

 

1906: S-a nascut  Horia Sima, conducătorul Mişcării Legionare din Romania; (d. 25.05.1993).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1928:  S-a efectuat, la Londra, de catre John Lagie Baird, prima emisiune TV color din lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

1932 : S-a nascut la  Patarlagele, jud.Buzau, actrita  romana de teatru si film Coca Andronescu ; (d. 05.08.1998) .

 

 

 

 

 

 

 A făcut parte din trupa  Teatrului National din Bucuresti.

 In anii ’70 a facut un rol memorabil  într-un miniserial TV de mare succes la public și la critică, în care interpreta în duet cu Octavian Cotescu   memorabilul cuplu de personaje  Tanta si Costel  din Lehliu Gara.

 

 

 Video:

http://youtu.be/t-vHNE2rNjk

 

 

 

 

 

1935 : A murit André-Gustave Citroën , industrias si inginer francez, cunoscut constructor de masini; (n.05.02.1878).

 

 

 

 

 

1939: Se stabilesc relatii diplomatice intre Romania si China.

 

 

 

 

 

 1940: Flota franceză a Atlanticului cu  baza la Mers El Kebir in nordul Africii, este atacata  de flota britanică  din Gibraltar .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Atacul de  la Mers-el-Kebir , a avut loc  lângă coasta franceză a Algeriei cand fortele navale  britanice au ucis 1297 de militari francezi, scufundand un vas de război şi avariind  alte cinci  nave.

Marea Britanie a atacat  Franţa dupa ce aceasta tara a semnat un armistiţiu cu Germania , pentru ca se temea ca  flota franceză va fi preluata  de  marina  Germaniei invingatoare si de aceea ,cu toate ca  amiralul  francez François Darlan l-a asigurat pe primul ministru englez Winston Churchill , ca nu va ceda flota franceza  germanilor, britanicii au acţionat  considerand ca promisiunile amiralului francez nu constituie o garantie  insuficienta.  

Atacul britanic  rămâne controversat si a creat multe tensiuni intre Marea Britanie şi Franţa, dar, de asemenea, a demonstrat intregii lumi  şi  in special  Statelor  Unite ale Americii,  angajamentul Marii Britanii de a continua războiul cu Germania.

 

 
 
 
 

 

1941: Dupa  o indelungata tacere, dictatorul Stalin și-a  anunțat public hotararea de a purta un razboi total  împotriva invadatorilor germani ai  URSS.

 
 
 
 
 

1944: In timpul celui de-al  doilea  Război Mondial, în cadrul operaţiunii Bagration, orasul  Minsk este eliberat de nazisti, de către trupele sovietice.

 

 

 

 

 

 1957: S-a nascut cantareata , compozitoarea si actrita americana Laura Ann Branigan ( d. 26 august 2004), cunoscută în special pentru hitul din 1982 rasplatit cu platină, „Gloria”, pentru single-urile de Top 10 „Self Control”si „Solitaire”  și alte hituri clasate în US Top 40.

 

 

 

 

 

Era renumită pentru vocea sa alto puternică și aspră întinsă pe patru octave.

 

 

 

 

1962: S-a nascut popularul actor de cinema Tom Cruise.

 

 

 

 

 

 

 

 

1971: A murit  la varsta de 27 de ani solistul trupei The Doors, Jim Morrison.

Cauza mortii este si acum un mister, cea mai raspandita teorie fiind cea a unei supradoze de heroina; (n.8.12.1943).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1979: Preşedintele american Jimmy Carter, semnează prima directivă privind ajutorul  secret acordat adversarilor regimului pro-sovietic din Afganistan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1987: Fostul sef al Gestapoului din Lyon (Franta), Klaus Barbie, este condamnat pentru crimele facute in timpul razboiului de un tribunal francez la inchisoare pe viata .

 

 

 

 

Barbie a fost supranumit  “Macelarul din Lyon”.

 

 El fusese deja condamnat la moarte pentru crime de război de două ori, dar ambele sentinte expirasera, in rastimpul in care Barbie a  trait ascuns timp de decenii sub un nume fals, în Bolivia.

 

 

1988: Nava  americana de lupta USS Vincennes, aflata in Golful Persic,trage din greseala o racheta asupra unui avion de pasageri iranian, ucigand 290 de oameni.

 

 

 

 

1988: Constructia podului Fatih Sultan Mehmet din Istanbul, Turcia, este finalizata, oferind a doua conexiune între continentele  Europa si Asia, peste Bosfor.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

1990 : Dupa Revolutia din 1989, are loc o  Adunare  generala a Academiei Romane, in timpul careia sunt reprimiti  72 de membri corespondenti (literati, istorici, oameni de stiinta) carora li se retrasese  aceasta calitate sau care fusesera privati de ea pe nedrept de regimul comunist, intre anii 1948-1989.

Sunt alesi postmortem membri ai Academiei: Constantin Brancusi, Mircea Eliade, Mircea Florian, Constantin Noica, Nichita Stanescu, Marin Preda, Ion Moraru.

 

 

 

 

 

2003: Miss Republica Dominicana, Amélia Vega, in varsta de 18 ani, este aleasa Miss Univers, in cea de-a 52-a editie a acestui concurs.

 

 

 

 

 

 

 

 A fost prima femeie dominicană care a fost aleasă Miss Univers.

Mama ei, Patricia Polanco Alvarez,  a participat si ea  la concusurile naționale anterioare, și a reprezentat Republica Dominicană în 1980, la concursul Miss World. 

 

 

 

 

 

 

2013: Lovitura de stat in Egipt. Presedintele egiptean Mohamed Morsi  este inlaturat de la putere de militari.

Presedintele Curtii Constitutionale Supreme a Egiptului, Adly Mansour este declarat presedinte interimar al tarii, pana la organizarea de alegeri prezidentiale.

2013: A decedat  politicianul  român Radu Vasile, fost prim-ministru al României; (n. 1942)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Iachint

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Iachint

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Iachint  a fost slujitor al meselor imperiale, in timpul domniei imparatului Traian (98-117). Din cauza neparticiparii sale la o jertfa adusa de imparat idolilor si a aflarii ca este crestin, a fost batut, biciuit si aruncat in temnita.

Ca mancare nu i s-a dat decat carnea adusa ca jertfa idolilor. Sfantul Iachint a refuzat sa se hraneasca cu ea si a murit in temnita.

Unul din strajeri intrand dupa obicei in temnita, ca sa-i ofere drept hrana cele jertfite idolilor, a vazut temnita luminata in chip minunat si doi ingeri stand langa Sfantul Iachint.

Unul acoperea trupul sfantului cu o haina prealuminoasa, iar altul ii punea pe cap o cununa preaminunata.Imparatul a poruncit ca trupul Sfantului Mucenic Iachint sa fie aruncat in loc pustiu ca mancare pentru animalele salbatice.Moastele Sfantului Iachint au fost luate din pustie de preotul Timotei, o ruda a mucenicului Iachint.Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfantului Anatolie, patriarhul Constantinopolului;

– Sfintilor Mucenici Teodot si Teodota, Diomid, Evlampie, Meliton, Petru, Asclipiodot si Golinduh;

– Sfintilor Mucenici Marcu si Mochian.

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 1. Crestin Ortodox.ro;

 2. Din pasiunile bibliografului blogspot.ro

 3. lessignets.com

 4. mediafax.ro;

 5. Istoria md.;

 6. Istoricul zilei blogspot.com;

 7. wikipedia.org;

 
 
 
 
 
 
 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=UkEMs28EpLI

 

 

 

 

03/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 03/07/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: