CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 2 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

2 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

419 : S-a nascut imparatul roman Valentinian al III-lea;  (d. 16 martie 455).

A fost  fiul lui Constantius al III- lea, împărat al Occidentului asociat  în anul 421 cu Honorius.

 

 

 

 

 

 

 

 

Devine imparat  in Imperiul Roman de Apus la 23 octombrie 425, sub regenta mamei sale, Galla Placidia, care exercita o  mare influență la curtea imperiala.

 

 

 

 

 

 

626:  Li Shimin, viitorul împărat Tang  al Chinei, isi ucide fratii rivali  Yuanji Li şi Li Jiancheng .

 

 

866: Are loc Batalia de la Brissarthe, între oastea  francilor și cea a bretonilor, aliati cu vikingii.

 

 

 

Robert IV the Strong († 866), also known as Rutpert, was Margrave in Neustria. His family is named after him and called Robertians. He was first nominated by Charles the Bald missus dominicus in 853. Robert was the father of the kings Odo and Robert I of France. Robert was the great-grandfather of Hugh Capet and thus the ancestor of all the Capetians.

 

 

In timpul luptei moare marchizul (margraful) de Neustria, Robert cel Puternic; (n. 820).

Cunoscut si sub numele de Rutpert, el a fost tatăl a doi regi ai Franciei Occidentale – Odo (sau Eudes) și Robert I al Franței.

 

 

 

Harta Neustriei

 

 

 

Robert cel Puternic a fost stră-bunicul lui Hugh Capet și, astfel, stramosul tuturor regilor din puternica familie a Capetienilor, care au domnit in Franta aproape un mileniu.

 

 

 

 

 

963: Armata il  proclamă pe Nichifor Fokas, împărat al  Imperiului roman de rasarit (Bizant).

 

 

 

 

 

 

 

Nichifor II-lea Fokas  (n.cca 912 d.10/11 decembrie 969).  

Nicefor al II-lea Focas (sau Nichifor II Phocas) a fost un împărat bizantin din dinastia macedoneană si a domnit pana la moartea sa .

Nicefor Phokas s-a remarcat mai intâi ca un strălucit general obținînd catva victorii. Astfel în cursul verii anului 960, Phokas ataca Creta (insulă) în fruntea unei flote importante.

După un asediu extrem de dur și prelungit pe parcursul întregii ierni trupele sale ocupau, în martie 961,Chandax (Candia), capitala insulei, iar Creta trecea din nou sub stăpânirea bizantină, după ce aproape un secol și jumătate aparținuse arabilor și constituise cel mai important punct de sprijin al puterii lor maritime în bazinul oriental al Mediteranei.

După secole întregi, Bizanțul repurta o victorie decisivă. După o primire triumfătoare la Constantinopol, Phokas se va remarca in lupta cu Saif ad Daulah în Asia, ofensiva sa fiind încununată de un și mai mare succes.

Vor cădea pe rând Azarba în Cilicia, Germaniceea,, Raban și Duluk în decembrie 962,iar  Alepul , era cucerit după un asediu dificil.

A murit asasinat in urma unui complot la care a participat sotia sa Teofano si amantul acesteia Ioan Tzimiskes, fiind  injunghiat in timpul somnului,iar capul i-a fost tăiat și expus  în public. 


 

 

 

 

 

 

1431: Prima mentiune documentara a Vrancei: ”Varancha”.

Numele Vrancea este atestat printr-un document scris în latinã, datat 2 iulie 1431, în transcrierea VARANCHA.

În româna veche, „frânc”, „frâncu”, însemna „occidental”, „franc”. Etimologia „francea”-„vrancea” este probabilă, mai ales având în vedere vecinătatea zonei Vrancea cu zona populată în evul mediu de sași. 

Referindu-se la acest toponim, VARANCHA, B.P. Hasdeu a emis opinia cã termenul apartine fondului lexical de origine traco-dacicã (Vran ar însemna pãdure, munte).  În Vrancea, la Soveja,  a fost culeasã balada “Miorita”.

 

 

 

 

 

Vrancea Harta Județelor

 

 

 

 

Pe aceste locuri se aflã cateva dintre cele mai reprezentative monumente ale rãzboiului de reîntregire nationalã si teritorialã (1916-1918), mausoleele eroilor români de la Mãrãsesti, Mãrãsti, Soveja si Focsani.

 

 

 

 

 

 

1494:  Spania a  ratificat  Tratatul de la Tordesillas, prin care  si   impartit impreuna cu Portugalia teritoriile nou descoperite din afara Europei, de-a lungul unei  linii de demarcație  trasata  aproximativ la jumătatea distanței dintre insulele Capului Verde (deja portugheze) și insulele descoperite de  Cristofor Columb în prima sa călătorie, numite  în tratat ca Cipangu si Antilia ( Cuba si Hispanola de mai tarziu).

 Tratatul de la Tordesillas a fost încheiat intre cele doua tari  la 7 iunie 1494  si se baza pe o hotărâre a papei Alexandru al VI-lea    din anul 1493, mai exact prin bula numită Inter caetera care stabilea o frontieră maritimă de 480 de kilometri Vest  de Insulele Capului Verde, atribuind teritoriile de la Vest de aceasta linie Spaniei .

 

 

 

 

 

 

 

 

Teritoriile aflate  la est apartineau  Portugaliei, iar cele de e la vest  Spaniei.

 Tratatul a fost ratificat  de  Portugalia la data de 5 septembrie 1494.

 

 

 

 

 

1504: A  încetat din viaţă Ştefan cel Mare si Sfant, domn al Moldovei între anii 1457 şi 1504 ; (n. 1433, la Borzeşti).

 

 

   

Ştefan cel Mare după Evangheliarul de la Humor 1473

Ştefan cel Mare, după Evangheliarul de la Humor 1473

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare  s-a nascut in anul  1433 la  Borzești si a fost fiul domnitorului Bogdan al II-lea si al Doamnei Oltea, din neamul Basarabilor munteni.

Iată cum îl descrie Grigore Ureche  în cronica sa:

“Fost-au acest Ștefan, om nu mare la statu, mânios, și degrabă a vărsa sânge nevinovat: de multe ori, la ospețe omorâia fara giudeț. Amintrelea era om întreg la fire, neleneșu și lucrul său știa a-l acoperi și unde nu găndeai, acolo îl aflai.

La lucruri de războaie meșter, unde era nevoie, însuși se vârâia ca văzându-l ai săi să nu indărăpteze și pentru aceia raru războiu de nu-l biruia și unde-l biruiau alții nu pierdea nădejdea că știindu-se căzut gios se ridica deasupra biruitorilor. Mai apoi, după moartea lui și fiul său, Bogdan-vodă, urma lui luase de lucruri vitejăști cum se tâmplă: din pom bun roade bune or să iasă.”

Papa Sixtus al IV-lea  l-a numit “Athleta Christi” (atletul lui Christos),  iar poporul l-a cântat în balade:“Ștefan Vodă, domn cel mare, seamăn pe lume nu are, decât numai mândrul soare”.

 Cel care spunea în actele scrise că este din mila lui Dumnezeu domn al Ţara Moldovei a zidit 44 mănăstiri şi biserici, conform tradiţiei, după fiecare luptă o biserică.

După o domnie îndelungată de 47 de ani – neobişnuită pentru acele vremuri – bătrîn şi bolnav de gută (i se amputase un  picior ), marele domnitor a inchis ochii, la 2 iulie 1504.

 

   
 

 Mormîntul lui Ştefan cel Mare, Mănăstirea Putna, Suceava, România

Mormîntul lui  Stefan cel Mare de la Mănăstirea Putna, Suceava

 

 

Cu însemnarea morţii lui Ştefan cel Mare se împlineşte prima creaţie literară laică a culturii române: „Letopiseţul de cînd cu voia lui Dumnezeu s-a început Ţara Moldovei”.

Redactata din porunca, sub supravegherea, la curtea şi, în unele pasaje, sub dicatarea lui Ştefan cel Mare, această scriere deschide marea galerie a operelor istorice cu valoarea literară care va face din cronică genul major al literaturii române din epoca feudală. A fost copiată şi prelucrată în mănăstiri, în germană şi polonă si  utilizată pentru insemnările de istorie a Moldovei din Voskresenski Letopiseţ (cronica moldo-rusă).

Iară pre Ştefan Vodă l-au îngropat ţara cu multă jale şi plîngere în mănăstire la Putna, care era zidită de dînsul, jale era, că plîngea toţi ca pe un părinte al său…” (Grigore Ureche).

În cursul domniei sale Moldova a cunoscut o înflorire fără precedent. Luptînd de la egal cu vecini mult mai puternici, Ştefan cel Mare a reuşit să impună Moldova ca un stat puternic.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat pe 20 iunie 1992 si de atunci este cinstit de poporul credincios in ziua de 2 iulie .

 

 

 

 

 

 

 

 

1504: S-a incheiat redactarea lucrarii ”Letopisetul de cand cu voia lui Dumnezeu s-a inceput Tara Moldovei”,  prima creatie laica a culturii romane scrisa la curtea lui Stefan cel Mare.

Ultima referiredin lucrare  fiind despre moartea domnitorului, s-a tras concluzia ca insemnarile s-au incheiat la  2.07.1504.

 

 

 

 

 

 

1504: Urca pe tronul Moldovei  Bogdan al III-lea (cel “orb”), fiul lui Stefan cel Mare  și al Doamnei Maria Voichița, fiind asociat la domnie încă din 1497.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lui Bogdan al III-lea i s-a atribuit cea mai cunoscută poreclă a sa “Orbu”,  datorită cronicarului Grigore Ureche  ( tarziu, în secolul al XVII-lea).

Acesta, în letopisețul său, îl numește Bogdan vodă cel Orb și Grozav (în sensul  de groaznic la înfățișare sau grozav, extraordinar în timpul luptelor). 

Ramasese  orb la un ochi, posibil în urma bătălie de la Codrii Cosminului din 1497.
La moartea tatălui său avea  25 de ani.

 

 

 

 

 

1566: A încetat din viaţă astrologul francez Michel Nostradamus; (n. 14 decembrie 1503).

 

 

 

 

 Nostradamus

 

 

 

 

 Nostradamus, pe numele său real Michel de Nostredame, a fost un faimos medic, cabalist şi farmacist francez. Celebritatea sa se datorează lucrării „Les Propheties”, a cărei primă ediţie a apărut în 1555.

De la publicarea sa, a devenit foarte populară în toată lumea, creându-se în jurul său un cult.

În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor a tuturor marilor evenimente care se desfăşurau sau urmau să se întâmple în lume.

 

1644: Războiului civil englez – In bătălia de la Marston Moor: forțele Parlamentului englez obțin o victorie decisivă împotriva regaliștilor (1642-1646).

 

 

 

 

 

1714: S–a născut compozitorul Christoph Willibald Gluck, precursor al clasicismului vienez in muzica şi mare compozitor german; (m. 15 noiembrie 1787).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1776: Congresul Continental adoptă o Rezoluție privind separarea coloniilor americane de Regatul Marii Britanii. Formularea oficială a Declarației de Independență a fost aprobata la  4 iulie.

 

 

 

 

1778:  A încetat din viaţă scriitorul si filosoful elvetian-francez Jean Jacques Rousseau; (n. 28 iunie 1712).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1838: A apărut, la Braşov, sub conducerea lui George Bariţiu, revista culturală  romaneasca “Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, supliment literar al “Gazetei de Transilvania”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1849: A fost semnat la Seghedin (Szeged) ”Proiectul de pacificare” de catre Lajos Kossuth, liderul revolutiei maghiare, si de catre Nicolae Balcescu si Cezar Bolliac, reprezentantii emigratiei romane.

Pentru prima data intr-un document oficial, Principatele Romane sunt mentionate sub numele de Romania, iar guvernul revolutionar maghiar recunostea romanilor dreptul de a folosi limba romana in administratie, justitie si invatamant, independenta Bisericii Ortodoxe, prezenta romanilor in administratia de stat.

 

 

 

 

 

 

 

1853: Armata rusa trece Dunarea si invadeaza  Imperiul Otoman,  la  inceputul razboiului  Crimeei.

 

 

 

 

 

1868: S-a nascut la Tohanul Nou, generalul si omul politic roman Traian Mosoiu; (d.15 august 1935, Bucuresti).

 

 

 

 

 

 

 

A participat la eliberarea Transilvaniei in timpul Primului Razboi Mondial. În perioada 2 martie 1920 – 12 martie 1920 a fost   ministru de Război in Guvernul Romaniei.

 

 

 

 

 

 

1877:  S–a născut poetul şi romancierul Hermann Hesse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1946; (m. 9 august  1962).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Este faimos pentru romanele sale Der Steppenwolf (Lupul de stepă), Das Glasperlenspiel (Jocul cu mărgele de sticlă) și Siddhartha.

Motivația Juriului Nobel

„pentru inspiratele sale scrieri care, crescând în îndrăzneală și putere de pătrundere, exemplifică idealuri umanitare clasice și înalte calități ale stilului”

 

 

1888: Ion Luca Caragiale este numit director al Teatrului Național din București.

 

 

 

 

 

 

1897: Omul  de ştiinţă italian Guglielmo Marconi  obţine la Londra un brevet pentru inventarea radioului.

 

 

 

 

 

Guglielmo Marconi

 

 

 

 

 

1900: Primul  zbor al unui Zeppelin are loc pe Lacul Constance  lângă Friedrichshafen  in Germania.

 

 

 

 

 

 

1914: A încetat din viaţă scriitorul  roman Emil Gârleanu („Din lumea celor care nu cuvanta“); (n. 5 ianuarie 1878).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1924: A luat fiinta Asociatia Internationala a Presei Sportive.

 

 

 

 

 

 

 

1926: S-a născut la Lisa, judeţul Braşov, scriitorul şi publicistul Octavian Paler; (m. 7 mai 2007, Bucuresti).

 

 

 

 

 

Octavian Paler

 

 

 

 

 

 

 

1937: Pilotii americani Amalia Earhart si Fred Noonan, care au incercat sa zboare in jurul lumii, au fost dati disparuti deasupra Oceanului Pacific.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ei si-au inceput  zborul in jurul lumii la bordul avionului „Electra”.

In timpul calatoriei, contactul cu avionul a fost pierdut si cei doi nu au mai fost gasiti niciodata.

 

 

 

 

 

1941: S-a nascut  marele pilot roman  George Valentin Bibescu; (n. 3.04.1880).

 

 

 

 

 

 

 

Este fondatorul Automobil Clubului Român în 1904, a înființat Clubul Aviatic Român în 1909 și Liga Națională Aeriană în 1912. Între anii 1911-1912, George Valentin Bibescu a deținut funcția de comandant al Școlii de pilotaj de la Cotroceni.

De asemenea, în perioada 1920-1923, a deținut funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român.  

În 1930 devine președinte al Federației Internaționale Aeronautice.

George-Valentin Bibescu este fondatorul aeroportului Băneasa din București, care a fost construit pe fosta moșie a mătușii sale, Maria Bibescu, contesă de Montesquiou-Fézensac, (in cartierul Băneasa de azi).

 

 

 

 

 

1949: A încetat din viaţă omul politic comunist bulgar Gheorghi Dimitrov, primul ministru al Bulgariei între anii 1945 – 1949; (n.18 iunie 1882).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1950: S-a nascut  in comuna Plosca, Jud. Teleroman, Liviu Vasilica, renumit cantaret de muzica populara romanesca ; (d.19.10.2004).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1961: S-a sinucis scriitorul american Ernest Hemingway,  laureat al Premiului Nobel pentru literatură; (n. 21 iul 1899).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1964: Președintele american Lyndon B. Johnson a promulgat Legea Drepturilor Civile, prin care se interzicea segregarea  rasiala în școli, locuri publice și la angajare.

 

 

 

 

 

1966:  Primul test nuclear  francez  în  atolul Mururoa din Pacific.

 

 

 

 

 

1976: Vietnamul de Nord comunist proclama, dupa invadarea Vietnamului de Sud,  unirea si formarea  Republicii Socialiste Vietnam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1977: A murit Vladimir Nabokov, scriitor american de origine rusă; (n. 23 aprilie 1899).

 

 

 

 

 

 

 

Familia sa aparținea aristocrației ruse și a fost nevoită să emigreze în timpul revoluției bolșevice.

O specie de fluturi descoperită de unchiul lui Nabokov poartă numele familiei.

Faima lui Vladimir Nabokov este legată, în schimb, de o „specie de personaj“, nimfeta, pe care a lansat-o în 1955, în Franța, prin intermediul unei edituri pariziene specializate în scrieri pornografice.

Romanul sau  ‘Lolita”publicat în 1958 și în America, unde provoacă scandal, rămâne cea mai cunoscută carte semnată de Vladimir Nabokov.

 

 

 

1989: A murit  politicianul sovietic Andrei Gromiko ; (n.1909).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Gromîko a fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și al Biroului Politic, Ministru al Afacerilor Externe a URSS (1957–1985) și Președinte al prezidiului Sovietului Suprem al URSS(1985–1988).

 

 

 

 

 

2000:  Se deschide pentru trafic Podul Øresund, cel mai lung pod rutier şi feroviar din Europa, care conecteaza Suedia şi Danemarca.

  Acesta are o lungime de 7845 metri si o latime de 23,5 metri.

 

 

   
 
   

Construcția podului Øresund a început în 1995 și a fost finalizata la  14 august 1999.

Deschiderea  oficială a avut loc la data de 1 iulie 2000, in prezenta reginei Margarethe a II-a a Danemarcei si a regelui Carl Gustaf al XVI-lea  ca gazde ale ceremoniei. Podul-tunel a fost deschis circulației rutiere putin mai târziu în aceasi zi.

 

 

 

 

 

 

 

 2002: Bancherul  american Steve Fosset a devenit primul om care a călătorit singur, nonstop în jurul lumii, într-un balon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2008: Ingrid Betancourt a fost eliberată de gherilele Forţele Armate Revoluţionare din Columbia.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost răpită în timpul campaniei sale electorale şi ţinută ostatică timp de şase ani de Forţele Armate Revoluţionare din Columbia.

 

Íngrid Betancourt Pulecio, este  o tanara politiciana franco-columbiana si  fosta senatoare  columbiana  care fost rapita de “Fortele armate revolutionare din Columbia (FARC) pe 23 februarie 2002.

Guvernul francez a incercat fara succes sa obtina eliberarea sa  negociind cu FARC cu ajutorul presedintelui venezuelan Hugo Chávez.

Alături de Ingrid Betancourt, alţi trei americani şi 11 militari columbieni au fost eliberaţi, în urma unei operaţiuni de infiltrare minuţios pregătită de armata columbiană.

 

 

 

 

 

 

 

 

 2 iulie este :

 

 

Ziua internationala a ziaristului sportiv – la 2.07.1924 a luat fiinta Asociatia Internationala a Presei Sportive.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfantul Voievod Stefan cel Mare

 

 

 

 

 

Sfantul Voievod Stefan cel Mare

 

 

 

Sfantul Stefan cel Mare  s-a nascut din binecredinciosii crestini Bogdan Voda, fiul lui Alexandru cel Bun, din neamul Musatinilor, si din Doamna Oltea Maria, din neamul Basarabilor.

 Sfantul Stefan cel Mare a fost domnitor al Moldovei intre anii 1457-1504 si este cunoscut ca aparator al crestinatatii. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat pe 20 iunie 1992.

Potrivit Traditiei mergea de tanar la cuviosul David Daniil Sihastru. Asa ne explicam de ce nu a fost numai un aparator al tarii, ci si un marturisitor al credintei.

Slujirea Sfintei Biserici era o ratiune a existentei sale. Nenumarate documente ale cancelariei domnesti stau marturie peste veacuri: “Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Tarii Moldovei, care arzand de dumnezeiasca credinta si iubire al cuvantului lui Dumnezeu fiind …”.

In pisania bisericii mari din Manastirea Neamtu, din 1497, citim:

“Doamne Hristoase, primeste biserica aceasta, pe care am zidit-o cu ajutorul Tau, intru slava si cinstea Sfintei si slavitei Tale Inaltari de la pamant la cer; si Tu, Stapane, acopera-ne cu mila Ta de acum si pana in veac. Io Stefan Voievod …”.

Plina de semnificatie duhovniceasca este ruga Sfantului Stefan cel Mare infatisata pe steagul biruintelor sale cu chipul Marelui Mucenic Gheorghe “purtatorul de biruinta” ucigand balaurul cel cu multe capete.

“O, rabdatorule de patimi si purtatorule de biruinta, Mare Mucenic Gheorghe, care in nevoi si nenorociri esti grabnic aparator si ajutator si celor necajiti bucurie nespusa, primeste de la noi si aceasta rugaciune a smeritului robului Tau, domnul Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Tarii Moldovei …”.

Sfantul Voievod Stefan a trecut la cele vesnice in anul 1504 si a fost inmormantat la Manastirea Putna.

Pentru ca multi contemporani resping sfintenia lui Stefan cel Mare, vom reda cateva marturii ale Pr. Prof. Dr. Constantin Coman:

“Atunci cand pun in discutie problema sfinteniei lui Stefan cel Mare, intelectualii in discutie fac dovada unei incorecte cunoasteri a conceptului de sfintenie asa cum este el perceput in Biserica Ortodoxa. Mentalitatea ai carei exponenti sunt cei in cauza opereaza cu o acceptie putin deformata a sfinteniei, socotind ca aceasta tine de performantele mai ales morale ale unui om.

Este o acceptie inexacta sau cel putin incompleta. Aceasta ar fi ceea ce noi numim indeobste curatenia sau puritatea, care este o premisa, dar nici suficienta si nici absolut necesara sfinteniei.

Acceptiunea consacrata a sfinteniei in Rasaritul ortodox este data in mod necesar de raportarea la Dumnezeu. Aceasta este confirmata si de sensul dat in limbajul comun familiei de cuvinte: sfintenie, sfant, sfintire.

Este sfant cineva sau ceva care a fost sfintit, care a primit ceva de la Dumnezeu, care a primit intr-un anume fel pecetea dumnezeirii. Sfintenia se dobandeste prin impartasirea de ceea ce este dumnezeiesc, de Dumnezeu Insusi. Numai Dumnezeu este sfant prin Sine si singurul izvor al sfinteniei.

Omul devine sfant prin impartasirea de sfintenia lui Dumnezeu … De aceea, simtamantul suficientei de sine – pe care-l cultiva inclusiv constiinta cuminteniei morale si indreptatirea de sine intemeiata pe stiinta – este cea mai mare piedica in calea omului spre Dumnezeu si, prin urmare, in calea omului spre sfintenie, si nu pacatele lui. Mantuitorul Hristos limpezeste odata pentru totdeauna aceste lucruri, deschizand usa Imparatiei cerurilor vamesilor, talharilor, desfranatelor etc.

Sfintele Evanghelii ne arata foarte clar ca nu cei drepti, ci cei pacatosi se apropiau de Hristos si tot acestia sunt cei care-L primesc si-si ofera sansa impartasirii de puterea Sa dumnezeiasca. Cei drepti, sau mai curand cei care se considerau drepti se inchid asfixiant in limitele proprii si in propria logica si Il resping pe Hristos cam cu aceleasi argumente cu care resping contemporanii nostri sfintenia lui Stefan cel Mare.

Cine judeca in felul acesta sfintenia lui Stefan cel Mare va fi nevoit, pentru a fi consecvent cu sine – sa rastoarne complet criteriile Mantuitorului Hristos si ale Sfintelor Evanghelii si pe cele cu care Biserica a operat de-a lungul veacurilor, umpland calendarul sau cu pacatosi si nu cu drepti.

De altfel, o evidenta usor de constatat pana astazi este faptul ca bisericile noastre nu sunt pline nici de carturari, nici de cei puternici, nici de cei drepti, ci de cei pacatosi, simpli, care nu se gasesc suficienti lorusi si cauta implinire in afara lor”. (Fragment din lucrarea „Prin fereastra bisericii sau o lectura teologica a realitatii”, Editura Bizantina).

 

 

 

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

 

– Aducerii vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne
– Sfantului Iuvenalie;
– Sfantului Mucenic Coint.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=oZNJn1L1IRk

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

  1. wikipedia.org;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. e.maramures.ro;

  4. mediafax.ro;

  5. Istoria md.;

  6. Istoricul zilei blogspot.com;

  7. lessignets.com;

  8. Ureche Gr., Letopiseţul Ţării Moldovei;

  9. Domnii Ţării Moldovei, Chişinău, Civitas, 2005.;

 

02/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: