CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 24 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

24 iunie, istoricul zilei

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 109: Împăratul roman Traian inaugurează  Aqua Traiana, un apeduct prin care  apa din Lacul Bracciano aflat la 40 km nord-vest, era adusa la Roma.

 

 

 

 

Acum 1958 De Ani Se Năştea Împăratul Traian, Unul Dintre ”părinţii ...Trajan Inaugurates Aqua Traiana | History Channel on Foxtel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

238: A murit imparatul roman Maximinus Thrax; (n. 173).

 

 

 

 

 

 

Maximinus Thrax | Istorie antică, Statuie, Antic

 

 

 

Maximinus Thrax, cunoscut si  sub numele de Maximin I, a fost impărat roman din anul  235, pana  in anul  mortii sale – 238 . Potrivit  Historia Augusta, Maximinus s-a născut în Tracia sau Moesia.

Jordanes în lucrarea sa Getica relateaza ca  a fost deosebit de iubit de  geţi (daci) si ca  în plus, ca  el ar fi fost  unul din ei “A murit la Aquileia  în timp ce încerca să inabuse  o revoltă senatorială.

 

 

 

 

 

 

474: Iulius Nepos il forteaza pe uzurpatorul Glicerius sa abdice de pe tron si se proclama imparat al Imperiului Roman de Apus.

 

 

 

 

Trimontium Trust no Twitter: "In 474AD, Julius #Nepos was declared ...

 

 

 

 

Iulius Nepos (430 480) era fiul împăratului bizantin Leon I  si a fost împărat roman între anii  474-475 .

La început a domnit peste tot Imperiul Roman , dar a fost deposedat de tron  și a rămas doar la conducerea Dalmatiei.

Unii istorici il considera pe Nepos ultimul imparat al Imperiului Roman de Apus, in timp ce altii considera sfarsitul acestui imperiu in anul 476, odata cu detronarea imparatului Romulus Augustulus de către Odoacru,  căpetenia herulilor (un neam germanic din uniunea de triburi a gotilor).

 

 

 

 

 

 

 

637: Are loc bătălia de la Moira  dîntre armata  regelui  Irlandei, Domnall al II-lea  şi  cea a regelui  Congal  al Ulsterului sustinut de  aliatul sau  Domnall Brecc al  Dalriadei .

Este considerata cea mai mare batalie din  istoria Irlandei .

Bătălia s-a purtat in apropierea satului de Moira si a dus la moartea lui  Congal şi retragerea  lui Domnall Brecc.

 

 

 

 

 

 

 972: Se desfasoara Bătălia de la Cedynia.

Este cea mai veche bătălie menționata în documentele referitoare la istoria Poloniei si este consemnata in Cronicile lui  Gallus Anonymus in „Gesta principum Polonorum” și in „Chronicon Merseburg” a  lui Thietmar.

Polonezii, condusi de Mieszko I și fratele său Czcibor, au zdrobit armata lui  Odo I (cca. 930 -13 martie 993), margraful Marcii saxone de Est a Sfântului Imperiu Romano – German (din 965 până la moartea sa).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mieszko I (n.940 – d.25 mai 992), domn al polonezilor din cca. 960 până la moartea sa, membru al dinastiei Piast si tatăl lui Bolesław I Viteazul (primul rege încoronat al Poloniei).

Această victorie a permis Poloniei să-si  asigure granița de vest.

După al doilea război mondial, un monument de comemorare a bătăliei a fost ridicat în orasul.

Cedynia.Bătălia de la Cedynia este comemorata si la în Mormântul Ostașului Necunoscut,  din Varșovia, prin inscripția Cedynia 24 VI 972.

 

 

 

 

 

 

1128: Are loc Bătălia de la São Mamede, in apropiere de de Guimarães, intre o armata condusa de Alfonso I si cea condusa de mama sa Tereza de León și iubitul ei Fernando Pérez de Traba.

După această bătălie, viitorul rege  Alfonso I isi ia titlul de Print de  Portugalia”, primul pas spre  independența  oficiala a tarii, care va fi  implinita în 1139, după bătălia de la Ourique.

 

 

 

 

 

 

 

  Afonso I al Portugaliei, cunoscut  ca Afonso Henriques si O Conquistador (Cuceritorul), (n. Viseu, 1109 conform  tradiției 25 iulie . d.Coimbra, 1185, 6 decembrie), a fost  primul rege al Portugaliei, dupa declararea Independenței fata de regatul Leonului.

 

 1314: Batalia de la Bannockburn se incheie cu o victorie decisiva a fortelor scotiene conduse de Robert the Bruce impotriva celor engleze.

Regele  Eduard al II-lea al Angliei avea o armata de  circa 20.000-25.000 de soldați, de două ori mai mare decat cea a lui Robert Bruce si a  fost cu greu salvat în iureșul bătăliei de către câțiva cavaleri credincioși, fiind dus la castelul Dunbar și de aici, cu o corabie, la Londra.

În urma lui au rămas pe câmpul de luptă aproape zece mii de morți, mai puțin de o mie fiind scoțieni, restul englezi.

Anglia a recunoscut independenta Scotiei in 1328, prin Tratatul de la Edinbourgh – Northampton.

 

 

 

 

 

 

1340: Bătălia de la Sluys.  A fost o importantă bătălie navală a Războiului de 100 de ani, care a asigurat Angliei și aliaților săi supremația  navală asupra Franței și controlul asupra Canalului Mânecii.

 

Pierderile francezilor au fost aproximativ 16 – 20.000 de oameni, fiind ucis în luptă însăși comandantul francez Quiéret. 

Ca urmare a bătăliei englezii și-au asigurat superioritatea pe mare si  în același timp, i-au privat pe francezi de posibilitatea de a debarca în Anglia.

Cu privire la această bătălie britanicii glumeau  spunand ca  „Dacă Dumnezeu le–ar fi dat peștilor posibilitatea de a vorbi, ei ar fi vorbit în franceză, fiindcă au mâncat o mulțime de francezi”.

 

 

 

 

 

1398: A murit  impăratul Hongwu, fondatorul dinastiei Ming din China; (n. 1328). A domnit intre anii 1368-1398. 

 

 

 

 

 

 Hongwu

 

 

 

 

 

Zhu sa autoproclamat împărat al Chinei, în 1368., iar capitala a rămas în Nanjing. Epoca lui a fost  numita Hongwu”.

Sub conducerea împăratului Hongwu, birocrații mongoli care au dominat administratia tarii  în timpul  dinastiei Yuan a fost înlocuiti cu  chinezi de etnie  Han.

Traditiile mongole, inclusiv articolele de îmbrăcăminte și numele, au   boicotate.

Au fost inregistrate  de asemenea, atacuri asupra palatelor si cladirilor administrative, folosite anterior de către conducătorii Yuan.

 

 

 

 

 

1400: S-a născut Johann Gutenberg, inventatorul tiparului cu litere mobile din metal; (m. 3 februarie 1468).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1441: A fost fondat  in Anglia  celebra scoala publica pentru baieti, Colegiul Eton.

 

 

 

 

 

1497: John Cabot declara actualul teritoriu al Canadei  de Est,  proprietate a Angliei.

 

 

 

 

 

John Cabot

 

 

Marinarul venetian  Giovanni Caboto  (sau John  Cabot),  descoperă Canada.

La cinci ani după călătoria triumfătoare a lui Cristofor Columb, el l-a convins pe regele Angliei sa-i  finanteze o expediţie maritimă. Nava sa de 50 de tone, Matthew, avand un echipaj de 18 marinari printre care si fiul sau Sebastian, pleaca din portul englez Bristol pe 2 mai, traversează Oceanul Atlantic si  descoperă insulele Cape Breton şi Terra Nova, de la gura de varsare a raului St Lawrence din Canada de azi. 

 Cabot și membrii expediției au fost primii europeni care au pășit în America de Nord, după călătoriile desfășurate cu jumătate de mileniu în urmă de  vikingii lui Leif Ericson (circa 1003).

 

 

 

 

 

1509:  Henric al  VIII-lea  şi Catherine de Aragon sunt încoronati rege şi regină a Angliei.

 

 

 

 

 

 

1519: A murit  Lucrezia Borgia , ducesa de Ferrara .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest  tablou de la Galeria Națională Victoria, intitulat „Portretul unei tinere”, pictat de Dosso Dossi , a fost identificat în noiembrie 2008, ca fiind un  portret al Lucreției  Borgia.

Lucreția Borgia (n. 18 aprilie 1480 ), a fost fiica lui Rodrigo Borgia, un potentat din Valencia renascentistă, care a devenit mai târziu Papa Alexandru al VI-lea și a Vannozzei dei Cattanei.

I-a avut ca frați pe Cesare Borgia, Giovanni Borgia și Gioffre Borgia.  Familia Lucreției a servit ulterior drept model lui Niccolò Machiavelli, care a descris acțiunile politice dure și corupția sexuală despre care se crede că erau caracteristice papalității renascentiste.

Lucreția a fost descrisă ca o femeie fatală, rol în care a apărut în numeroase lucrări de artă, romane și filme. 

 

 

 

 

 

 

1571: Spaniolul  Miguel Lopez de Legazpi  fondeaza orasul  Manila, actuala capitala a Republicii  Filippine.

 

 

 

 

 

1610: Preotul Jessé Fléché il boteaza pe  Membertou,  primul autohton din America de Nord crestinat  impreuna cu  21 de membri ai familiei  sale.

 

 

 

 

 

 

 

 

Membertou a fost ”sagamo” (Seful) unui trib de indieni Micmac care traia in apropierea actualului  Port-Royal, in Noua Scotie. 

A luat numele de « Henri », in onoarea regelui Frantei,  Henric al  IV-lea.

 

 

 

 

 

1622: Batalia pentru Macao : Portughezii, desi aflati in inferioritate numerica si fara fortificatii adecvate, au  reuşit să-i  respingă  pe olandezii care inccercau sa preia controlul acestei colonii aflate pe coasta de sud-est a Chinei.

 

 

 

 

 

 

1711: Petru I, tarul Rusiei, impreuna cu imparateasa si intreaga curte soseste la Iasi, unde se intalneste cu domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir.

 

 

 

 

 

 

Petru I al Rusiei

 

 

 

Intai intrase  in Moldova  pe la Tutora un corp de oaste rusesc condus de generalul Seremetev, cu 4000 de soldati.

La 13 aprilie 1711, Dumitrascu Voda ( Dimitrie Cantemir), semnase   cu tarul Petru al Rusiei un tratat formal, in care se prevedea si ajutorul militar pe care-l ofera Rusia, precum si contributia Moldovei cu oaste si hrana.

Efectiv, tarul Petru si Dimitrie Cantemir au stat  in Iasi 10 zile zile, dupa care au plecat in zona luptelor pe Prut..

Ion Neculce, care era la acea vreme hatman (comandantul oastei moldovene), a descris in amanunt ospetele stropite din plin cu vin de Cotnari si sampanie frantuzeasca, tarul fiind cunoscut ca un mare iubitor de bauturi.

De altfel, oastea rusa si moldoveneasca era deja la Tutora si se pregateau de lupta, facand lucrari de fortificatii ..” atunce sau facut trei obuze” spune Neculce, ”in gura Jijiei” langa Stanilesti.

In aceste “obuze”, de fapt niste redute pentru artilerie si infanterie era concentrata oastea.

 

 

 

 

 

Dimitrie Cantemir

 

 

 

In  luptele cu turcii, oastea moldo- rusa a fost   nevoita sa ceara  pace, iar in urma  Pacii de la Vadul Huşilor (12/23 iulie 1711), i se permitea ţarului rus să se retragă din Moldova, cu toată oastea şi cu armamentul.  

Dimitrie Cantemir renunta la domnie si a fost lăsat să plece în Rusia, unde a trăit până la sfârşitul vieţii.

Pe 16 iulie Tarul Petru si Dimitrie Cantemir cu intreaga curte, incusiv Ion Neculce, parasesc zona si pleaca pe Prut in sus, inspre Polonia si Rusia.

 

 

 

 

 

 

1793 : A fost adoptată prima Constituţie republicană a Franţei.

 

 

 

 

 

 

 1812:  Avangarda trupelor franceze ale lui Napoleon Bonaparte atacă Imperiul Rus, forțând râul Niemen.

La campanie au participat peste 600.000 de soldati  si se va transforma intr-un dezastru pentru armata franceza, odata cu venirea iernii.

La  30 decembrie armata lui Napoleon, redusa la 50 000 de oameni  se va retrage  trecand in sens invers raul  Niemen, (azi Kaunas, Lituania).

 

 

 

 

 

 

Napoleon Bonaparte (n.1769-d.1821), împărat francez 1804-1815

 

 

 

 

La   momentul invaziei  întreaga Europă era la picioarele lui Napoleon I și singura putere continentală care îi stătea în cale era Rusia.

Chiar dacă armatele țarului Alexandru I, opun rezistență, numeroasa armată napoleoniană avansează rapid ocupînd localitate după localitate, pînă și Moscova (14 septembrie 1812).

Totuși armata rusă, retrasă anteror din luptă, sub conducerea generalului Kutuzov atacă puternic armata franceză pe 18 octombrie 1812.

Lipsa proviziilor și venirea iernii îl impun pe Napoleon să se retragă pentru iarnă la Smolensk, dar nu ajunge acolo drumul fiind-ui blocat. Practic toată cavaleria franceză piere de foame din lipsa furajelor, fapt care l-a făcut pe Napoleon să abandoneze și artileria.

Condițiile vitrige ale Rusiei au învins cea mai mare armată a Europei și au silit-o să se retragă. Eșecul Campaniei din Rusia a constituit începutul sfărșitului lui Napoleon.

Napoleon Bonaparte (în franceză: Napoléon Bonaparte; n. 15 august 1769, Ajaccio, Corsica – d. 5 mai 1821, în insula Sfânta Elena), cunoscut mai târziu ca Napoleon I şi iniţial ca Napoleone di Buonaparte, a fost un lider politic şi militar al Franţei, ale cărui acţiuni au influenţat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea.

 

 

 

 

 

 

1818: S-a născut  Ion Ionescu de la Brad, agronom și economist, întemeietorul școlii românești de agronomie, membru al Academiei Române; a organizat primul serviciu de statistică din Moldova; (d. 1891).

 

 

 

 

 

 
1821: Se desfasoara batalia de la  Carabobo, intre trupele coloniale spaniole si rebvolutionarii condusi de  Sinom Bolivar .

 

 

 

 

 

 

 

 

In urma victoriei  rasculatilor, Venezuela obtine independenta fata de Spania.

 

 

 

 

 

 

1859: Se desfasoara in  nordul Italiei  bătălia de la Solferino (Bătălia celor trei suverani): Sardinia şi Franţa înfrâng Austria.

 

 

 

 

 

 

 

 

1880: In  Québec  s-a intonat pentru prima oară la Congresul National al  Canadienilor Francezi, cântecul O Canada”, care  vea sa devina  ulterior imnul național al Canadei.

 

 

 

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=WQlYZDxH5I8

 

 

 

1886:  S-a nascut inginerul si omul politic roman Ion Gigurtu; (d. 1959).

A fost  pentru 40 de zile prim-ministru al României în anul 1940. Gigurtu a fost și un om de afaceri, director general al societății „Mica”, specializată în extragerea de aur și alte metale prețioase.

Guvernul lui Ion Gigurtu a demisionat pe 4 septembrie 1940, în urma marilor proteste împotriva rezultatelor arbitrajului lui Hitler de la Viena, prin care România a cedat 2/5 din Transilvania în favoarea Ungariei.

Mareșalul Antonescu l-a pus pe Ion Gigurtu sub stare de arest pentru cedările teritoriale în favoarea Ungariei, din Transilvania.

 

 

 

 

Gigurtu a fost arestat, împreună cu soția sa de autoritatile comuniste la 5 mai 1950, a fost judecat și condamnat la 15 ani de închisoare, fiind in principal de  represiunea asupra Partidului Comunist.

A fost deținut în penitenciarele Ministerului Afacerilor Interne, la Malmaison, precum și la Sighet. Soția sa a fost de asemenea  întemnițată.

 

 

 

 

 

1901: La Paris, a avut loc prima expoziţie de pictură a lui Pablo Picasso.

 

 

 

 

 

 

 

 

1910: Japonia imperiala invadeaza Coreea.

 

 

 

 

 

1918: A fost inaugurată prima cursă poştală, pe calea aerului, între Montreal şi Toronto.

 

 

 

 

 

1926: In Romania este inaugurata  prima  linie aeriana  naționala civila, pe ruta București-Galați.

 

 

 

 

 

 

1927: In Romania a  luat naştere Legiunea Arhanghelului Mihail din initiativa lui Corneliu Zelea Codreanu, a lui Ion I. Mota, Ilie Garneata, Corneliu Georgescu si Radu Mironovici. Ulterior, Legiunea a stat la baza formarii organizatiei de extrema dreapta Garda de Fier. 

 

 

 

 

 

 

1941 : Se rup relaţiile  dintre România şi U.R.S.S. Ministrul Romaniei la Moscova, Grigore Gafencu, a fost covocat la comisarul poporului pentru Afacerile Externe, Veaceslav Molotov. Constatandu-se  existenta  starii de razboi intre Romania si URSS, relatiile diplomatice dintre cele dou tari au fost rupte.

 

 

 

 

 

1941: 2.000 prizonieri polonezi evacuați din închisoarea Wilejka de trupele  NKVD, sunt împușcați  sau injunghiati cu baionetele de  escortele lor și apoi mitraliati si bombardati de către avioanele germane.

Au fost ucisi  de sovietici aproximativ 547 de oameni.

 

 

 

 

 

 

1945: S-au desfăşurat, la Bucureşti, lucrările primului Congres general al Frontului Plugarilor.

Petru Groza a fost reales preşedinte al acestei formatiuni politice de stanga.aliata a comunistilor.

 

 

 

 

 

 

1947: Guvernul SUA a adresat o nota guvernului roman, in legatura cu nerespectarea de catre acesta a obligatiuniilor privind drepturile omului.

 

 

 

 

 

1948: Reforma monetara prin care aliatii occidentali au hotarat introducerea  unei singure monedă in  cele trei zone occidentale de ocupație din Berlin , a dat sovieticilor pretextul pentru a trece la blocada totală a Berlinului de Vest.

Au fost întrerupte complet comunicațiile cu zona occidentală a Berlinului, pe uscat și pe apă. Din data de 26 iunie 1948, pentru aprovizionarea orașului, a început să funcționeze un „pod aerian” american; pana cand blocada a fost ridicată la 11 mai 1949.

 

 

 

 

 

1983: Prima femeie americana astronaut, Sally Ride, a revenit pe pamant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1988: A murit Mihai Beniuc, poet, prozator si psiholog (romane: “Pe muche de cuţit”, “Explozie înăbuşită”); (n. 20 noiembrie 1907 la Sebis, Arad).

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mihai Beniuc este cunoscut ca poetul proletcultist al regimurilor comuniste din Romania. 

A activat, de asemenea, ca psiholog (specialist în psihologia animalelor) si ca  profesor la Universitatea clujeană.

 

 

 

 

 

1991: Parlamentul României a declarat nul și neavenit Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, in urma caruia URSS a cotropit tinuturile romanesti Basarabia, Bucovina de Nord si Herta.

 

 

 

 

 

1995: Alpiniștii Constantin Lăcătușu și Sorin Daciu escaladează culmea Batian (5.199 m) din Kenya, iar la 4 februarie realizează cea de-a doua ascensiune românească pe vârful Kibo (5.895 m) din masivul Kilimanjaro din Africa.

 

 

 

 

 

 

 1995: A fost adoptată la Roma, Convenția privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal.

A intrat în vigoare la data de 22 iulie 1998, iar Romania  a depus instrumentele de ratificare la 21 ianuarie 1998.

 

 

 

 

 

 

1996: Biroul Electoral Central al Romaniei a comunicat rezultatele turului al doilea de scrutin organizat in data de 23 iunie 1996 pentru alegerea primarilor in 63 localitati (3 municipii, 5 orase, 55 comune) din 17 judete. 

 

 

 

 

 

 

2002: A murit Pierre Werner  iniţiatorul  politicilor de integrare monetara Europeana  şi autor al „Planului Werner”, concretizat în introducerea monedei EURO; (n. decembrie 1913).

 

 

 

 

 

2004: În statul american  New York, este declarată neconstituţională pedeapsa capitală.

 

 

 

 

 

 

2005: In Iran, Mahmoud Ahmadinejad  castiga alegerile prezidentiale,  obtinand 61% din voturile exprimate de cei 22 de milioane de alegatori prezenti la scrutin, in confruntarea cu fostul  presedinte Hasemi Rafsandjani.

 

 

 

 

Report: Ex-Iranian president Ahmadinejad arrested for inciting ...

 

 

 

A devenit  primul șef laic al executivului iranian de dupa 1979.

 Mahmud Ahmadinejad (n. 28 octombrie 1956), este un politician iranian, ales al șaselea președinte al Iranului, între 2005 – 2013.

A câștigat alegerile prezidențiale din 2005, ca apoi să fie reales în 2009 după o alegere controversată, care a generat proteste de  masă care au continuat  timp de 7 luni, fiind acuzat de fraudarea alegerilor și alte abuzuri.

Înainte de a deveni președinte, Ahmadinejad a fost primar al Teheranului și guvernator general al provinciei iraniene Ardabil.

Ahmadinejad a fost  un critic al Statelor Unite și al Israelului, susținând întărirea relațiilor Iranului cu Rusia, Venezuela, Siria și Statele arabe din golful Persic.

 

 

 

 

 

2007: Gordon Brown a fost desemnat oficial noul lider al Partidului Laburist din Marea Britanie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009: A murit Matei Călinescu, critic și teoretician literar român, stabilit în anul 1973 in Statele Unite al Americii;  (n. 1934).

 

 

 

 

Matei Calinescu

 

 

 

 

 

 

 2012:  A murit ultimul exemplar de broasca țestoasă  gigant din specia  Chelonoidis nigra abingdonii, existentă în insula Pinta, din Insulele Galapagos, Ecuador.

 

 

 

 

 

[Rare Animals] Pinta Island tortoise, Pinta giant tortoise (Chelonoidis nigra abingdonii); Image ONLY

 

 

 

 

 

 

La data morții acesta avea peste  100 de ani, dar nu a lăsat nici un decendent, cu toate ca i-au fost aduse doua femele pentru reproductie, dintr-o insula invecinata.

 

 
 

 

 

 

 

2013: Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi este găsit vinovat de abuz de putere lui și de a fi intreținut relatii sexuale cu o prostituată minoră și este condamnat la șapte ani de închisoare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drăgaica sau Sânzienele

 

 

 

 

 

Sânziene 2017 (Drăgaica), Pe 24 Iunie – Obiceiuri, Tradiții și ...

 

 

 

 

  În fiecare an, pe 24 iunie românii ortodocşi serbează în calendarul popular în Ardeal Sânzieneele, iar în Muntenia şi Oltenia – Drăgaica.   Noaptea de Sânziene, cea care precede această zi (joi spre vineri) este considerată magică – minunile sunt posibile, forțele benefice, dar și cele negative ajung la apogeu.

Deși sunt asociate sărbătorii creștine a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și a Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sanzienele își au originea într-un străvechi cult solar, scrie crestinortodox.ro. Denumirea este preluată probabil, de la Sancta Diana, zeița silvestră.

Sânzienele erau considerate, încă din vremea lui Cantemir, că reprezentări fitomorfe (Florile de Sânziene) și divinități antropomorfe. În credința populară, Sanzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, niște adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om.

Nu este exclus ca în vremuri îndepărtate populația din munți să se fi întâlnit la momentele solstițiale (Sanzienele) sau echinocțiale pentru a săvârși ritualuri închinate Soarelui. Megaliții din Munții Călimani pe care s-au descoperit însemne solare (rozete, soarele antropomorfizat), pot fi mărturii în acest sens.

Conform tradiției, Sanzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducătoare de rele, Sanzienele sunt zâne bune.

Dar ele pot deveni și forțe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoși cu „lanțul Sânzienelor”, pot stârni din senin și vijelii, pot aduce grindina, lăsând câmpul fără de rod și florile fără de leac.

 

 

sanziene-2017-dragaica

 

 

Pentru alungarea spiritelor malefice se aprind focuri în care se aruncau substanțe puternic mirositoare, se buciumă și se strigă jurul focurilor.

Pentru pomenirea morților se fac pomeni îmbelșugate se pun flori mirositoare pe morminte.

 

 

 

 

 

CALENDAR  CREȘTIN  ORTODOX

 

 

 

 

 

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

 

 

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul 

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 24 iunie. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub denumirea de Sanziene sau Dragaica.

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus.

Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.

Exista o lunga perioada din viata Sfantului Ioan Botezatorul despre care nu avem informatii. Cunoastem ca s-a retras in pustiu, unde a dus o viata de aspre nevointe, pana in momentul in care a primit porunca sa inceapa sa predice.

Rolul lui Ioan nu a fost numai acela de a pregati poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-L descoperi lumii ca Mesia si Fiul lui Dumnezeu. Mesajul principal pe care il transmitea Sfantul Ioan era „Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia cerurilor!”. Cei care renuntau la pacate erau botezati in Iordan.

Sfantul Ioan le atragea atentia celor care ascultau cuvantul sau ca el boteaza cu apa spre pocainta, dar va veni Mesia care va boteza cu Duh Sfant, pregatind venirea Mantuitorului. Acesta este si motivul pentru care Sfantul Ioan apare in unele icoane ca inger cu aripi. Aceasta reprezentare isi are originea in profetia lui Maleahi, unde cel care pregateste calea Domnului este numit ingerul Domnului.

Ioan este nume iudaic – „Iohanan” prescurtare din Iehohanan si inseamna „Dumnezeu s-a milostivit”.

 

Biserica Ortodoxa serbeaza de obicei ziua mortii sfintilor, ca ziua lor de nastere. Numai Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul  fac exceptie de la aceasta regula; ei au privilegiul de a li se sarbatori atat zamislirea (23 septembrie, 9 decembrie) si nasterea (8 septembrie, 24 iunie), cat si alte evenimente din viata lor (ca Bunavestire, Aflareacapului Sfantului Ioan Botezatorul).

Sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul are un temei biblic, pentru ca evenimentul amintit este consemnat de Sfantul Evanghelist Luca cu amanunte in Evanghelia Sa.

Nasterea aceasta a avut loc cu sase luni inainte de cea a Domnului lisus Hristos. Sarbatoarea apare atestata documentar in secolele IV-V, cand se fixeaza definitiv si data Craciunului.

Sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, la 24 iunie, se pare ca a fost instituita dupa unii cercetatori, spre a inlocui sarbatorile pagane, cu caracter agricol sau naturist, din epoca solstitiului de vara (22-23 iunie). 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Creștin Ortodox.ro

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 4. Wikipedia.ro

 5. Rador.ro

 6.  www.libertatea.ro/ sanziene- dragaica 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

24/06/2015 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  Apreciază

  Comentariu de octavpelin | 24/06/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: