CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 22 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

22 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

217 î.Hr. : Se desfasoara Bătălia de la Rafia , în apropriere de orașul modern Rafah, între armatele elenistice ale lui Ptolemeu al IV-lea Filopator, rege și faraon al Egiptului și Antiohie al III-lea, rege al Imperiului Seleucid.

A fost una din cele mai mari bătălii ale regatelor elenistice ale diadohilor și bătălia decisivă a celui de-al patrulea Război Sirian.

Victoria ptolemaică a însemnat păstrarea pentru moment a controlului asupa Coele-Siriei și a Palestinei, singura pierdere teritorială fiind orașul Seleucia-Pieria.

Situația însă nu a durat mult, Antiohus cucerind în cele din urmă cele două provincii în urma Bătăliei de la Panium (198 î.Hr.), unde l-a învins pe fiul lui Ptolemeu, Ptolemeu al V-lea.

Bătălia a marcat de asemeni un punct de cotitură în privința influenței egiptene în cultura și administrația ptolemaică.

Ptolemeii își vor aroga  titluri faraonice complete, atât în egipteană cât și în greacă.

 

 

 

 

 

168 î.Hr.: Are loc Bătălia de la Pydna in care se confrunta armata regelui macedonean Perseu si o armată romană comandată de generalul Lucius Aemilius Paulus.

Este sfarsitul celui de-al treilea Război macedonean care se incheie cu  înfrângerea totală a regatului ,abolirea monarhiei Antigonide și împărțirea Macedoniei în patru republici independente.

La scurt timp dupã bãtãlie, regele Perseus i se predã lui Paulus şi este luat prizonier la Roma.

 

 

 

 

 

 

Bătălia de la Pydna  a confirmat  incapacitatea adaptarii falangei  macedonene la  lupta impotriva legiunilor  romane, care erau mult mai flexibile in manevre.

 

 

 

 

972: Este inaugurata in Cairo moscheea  Al Azhar, cea mai mare din lumea islamica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edificiul  dispune  în plus faţă de spatiul de cult propriu-zis de o universitate islamică, precum şi de clădirile  destinate  cazarii  cadrelor didactice şi elevilor.

Pe langa  universitate functiona de asemenea un spital.

In domeniul medicinii, musulmanii depasisera  mult   in acea vreme  europenii, carora le erau  interzise cercetarile pe cadavre si  autopsiile .

 

 

 

 

 

916: S-a nascut  Ali  Sayf al-Dawla al-Taghlibi, fondatorul  emiratului de Alep, din nordul actualei Siria. 

A decedat in anul 967, fiind urmat la tron de fiul sau Saad el Dawla.

 

 

 

 

 

1276: A murit Papa  Inocentiu  al V- lea  (Pierre de Tarentaise; n. 1225).

 

 

 

 

 

 

 

Papa Inocenţiu al V- lea a fost autorul mai multor lucrari de filozofie, teologie, şi drept canonic, inclusiv comentarii cu privire la Epistolele Pauline.

A incercat sa discute reunirea cu Biserica Ortodoxa Răsăriteană.

 

 

 

 

 

 

1462: Are loc atacul nereusit al lui Stefan cel Mare, domnul Moldovei, asupra cetatii Chilia, aparata de o garnizoana maghiara.

 

 

 

 

 

Desen reconstituire a Cetatii Chilia

 

 În timpul atacului, Ștefan este rănit la gleznă. Potrivit tradiției, Ștefan cel Mare a pierdut doar două bătălii, una dintre care fiind asediul Chiliei din 1462.

„În al șaselea an a domnii lui Ștefan vodă, în anii 6970 [1462], iulie 22, loviră pre Ștefan vodă, cu o puscă în glezna la cetatea Chiliei.”

– Grigore Ureche, Letopisețul Țării Moldovei –

La doi ani și jumătate de la acest eșec, în data de 25 ianuarie 1465 , după un asediu de o zi, Ștefan cel Mare cucerește Cetatea Chiliei. Domnitorul îl numește pe Isaia, cumnatul său, pârcălab al cetății.

 

 

 

 

 

 

1479: S-au incheiat constructiile cetatii Chilia Noua, ctitorita de catre  domnul Stefan cel Mare pe malul stang al Dunarii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1498: Stefan cel Mare a condus o expeditie de represalii in Polonia, urmare a atacului din anul precedent al regelui Ioan Albert asupra Moldovei.

A ars toate asezarile si cetatile din Galitia, pana aproape de Cracovia, ajungand peste Nistru, in Pocutia.

 

 

 

 

 

1529: A avut loc batalia de la Feldioara, in urma careia oastea moldoveneasca a zdrobit partizanii lui Ferdinand de Habsburg.

A fost o confruntare iniţiată de domnul Moldovei, Petru Rares (1527 – 38, 1541 – 46), în sprijinul regelui Ungariei, Ioan Zápolya (1526 – 40).

 

 

 

 

 

 

În contextul luptelor pentru tronul Ungariei dintre Ferdinand I de Austria (1526 – 1564) şi Ioan Zápolya, acesta fiind sprijinit de Imperiul Otoman şi Polonia, Petru Rareş a intervenit de mai multe ori în Transilvania.

După o primă incursiune pentru aducerea  sasilor si secuilor sub ascultarea lui Zápolya (ianuarie – februarie 1529), domnul Moldovei a primit o solie de la acesta, „de l-au poftit ca să-i fie întru ajutoriu împotriva a o samă de domni ungureşti, carii nu vrea ca să i să pléce şi-i făgădui oraşul Bistriţa cu tot ţinutul dintru acéia ţară şi încă şi alte făgăduinţe mai multe i-au adeverit că-i va da, numai de-i va birui şi să-i pléce supt ascultarea lui” (Grigore Ureche).

Armata moldoveană condusă de vornicul Grozav a reușit să-i înfrângă pe imperiali și să creeze astfel o situație favorabilă pretendentului Ioan Zapolya, care aspira la tronul Ungariei   cu sprijin otoman.

 De asemenea, succesul acestei campanii l-a obligat pe Ioan Zápolya să pună în practică acordurile din  tratatul  încheiat anterior, prin care era recunoscută stăpânirea lui Petru Rareş asupra Bistriţei, Ciceului, Cetăţii de Baltă si cetatea Unguras din apropierea Clujului, precum  şi a întregului ţinut al Rodnei.

 

 

 

1593: Are loc Bătălia de la Sisak  între forțele otomane  conduse de Hasan Pașa Predojević,   beylerbey al  Eyaletului  Bosniei și o armată creștină  habsburgica.

Bătălia a avut loc la Sisak, Croația centrală, la confluența râurilor Sava și Kupa.

In 1591 și 1592 otomanii au avut două tentative eșuate de a captura cetatea Sisak, dar a reușit să cucereasca cetatea  de importanță strategică  Bihac în 1592.

Cetatea Sisak a fost din nou asediată de o forță otomană mare la 15 iunie 1593. Garnizoana din Sisak era  comandată de Blaž Đurak și Matija Fintić.

O oaste aflata  sub comanda supremă a lui Ruprecht von Eggenberg a fost trimisa rapid in ajutorul  asediatilor fiind alcatuita din trupe croate conduse de banul Croației, Thomas Erdody și forțe austriece conduse de Andreas von Auersperg.

Ei au executat un atac surpriză asupra forțelor asediatoare turce, iar bătălia care  a urmat a dus la o înfrângere zdrobitoare pentru forțele otomane.

Papa Clement VIII i-a  lăudat pe liderii militari creștini si a trimis o unei scrisoare de de mulțumire Banului  Erdody, în timp ce regele Filip al II-lea al Spaniei l-a numit pe Ban Erdody cavaler al Ordinului Saint Saviour. 

 

 

 

 

 

1799: Comisia constituita din savanti din mai multe tari, prezinta etaloanele sistemului metric – metrul si kilogramul – care au fost preluate de guvernul francez si depuse pentru pastrare, la Arhivele Republicii Franceze.

La 27 iunie Conventia de la Paris stabileste “metrul adevarat si definitv” (443,295938 linii de toise, si 1 toise=864 linii), dupa ce, in 1795, decretase “metrul provizoriu si legal” (443,443 linii de toise), egal cu valoarea a 40-a milioana parte a meridianului parizian (20.522.960 toise).

Metrul are simbolul  m – din grecescul “metron”, care inseamna “masura”.

 Pana la aparitia metrului si a altor unitati de masura standardizate, omul a apelat la tot felul de metode pentru a putea regla schimbul de marfuri si dezvoltarea comertului, in general. In vechile civilizatii antice, in Mesopotamia, in Egipt si in alte tari din Orientul Mijlociu, inca de la inceputurile organizarii vietii in cadrul unor structuri sociale, economice, politice si culturale, s-a conturat ideea ca numai cu ajutorul unor masuratori, comparabile unele cu altele, putea functiona un schimb echitabil de bunuri.

Aproape cinci mii de ani, s-a apelat la repere care tineau de dimensiunea  corpului uman. De exemplu, se masura lungimea lemnului si a altor materiale, cu “palma”, cu “cotul” (cat masura antebratului), cu “piciorul” (marimea pasului). Egiptenii au stabilit ca intr-o “palma” intrau patru latimi de deget, iar intr-un “cot” intrau sapte “palme”. Cum insa si oamenii aveau dimensiuni diferite, referinta principala era “regele”.

La englezi si la americani, multa vreme, un “inci/inch” era lungimea ultimei falange a degetului mare, iar un “iard” distanta de la varful nasului la varfurile degetelor de la bratul drept intins la orizontala (evident, nasul si mana conducatorului). Pentru lungimi mai mari, se utiliza o sfoara innodata de 100 de “coti”. Uneori, timpul devenea unitate de masura pentru lungime,Palma (unitate de masura) substituind ceea ce astazi numim “metru”, multiplii si submultiplii acestuia – adica, o anume distanta era “cat o ora de mers, cat o zi, o luna” etc.

Un “acru” (in prezent, reprezentand aproximativ 4000 de metri patrati) insemna o suprafata pe care un om o putea ara, cu un plug si un animal de tractiune, intr-o zi.

 Lungimea unei brazde se masura un “furlongi” (1/8 dintr-o mila terestra de astazi, o mila terestra fiind echivalentul a 1609,3 metri). In mod similar, pentru greutati, se folosea masura unui vas cu porumb sau un anumit numar de bucati de cupru. Etalonul “de aur” (15 grame) era stabilit cu ajutorul balantei.

Pentru ca tentatia inselarii cumparatorilor de catre negustori se pare ca nu le era straina nici anticilor, “calibrarea” se facea prin compararea cu greutati din piatra sau din bronz, verificate si gravate cu inscriptiile regale.

 Timp de secole, masurarea a ramas totusi destul de inexacta, iar razboaiele sau alte evenimente duceau, frecvent, la pierderea etaloanelor de masura. In 1668, un preot, dar si om de stiinta englez, John Wilkins, intr-una dintre scrierile sale, propune o unitate universala de masurare a lungimii, echivalenta cu 993,7 mm actuali. Tito Livio Burattini, un savant italian, sapte ani mai tarziu, numeste “masura universala” a lui Wilkins, cu termenul “metru” (“metro cattolico”), echivalent al lungimii unui pendul care oscileaza cu o bataie pe secunda.

Peste inca un secol, nici acest etalon nu a mai fost multumitor si, pe 30 martie 1791, Academia de Stiinte din Franta, la propunerea lui Jean Charles de Borda, matematician si fizician, a decis ca unitatea oficiala de masurare a lungimii sa fie “metrul parizian”, adica a-40-a milionime din circumferinta Pamantului sau a zecea milionime din jumatatea meridianului terestru (adica 0,993977 metri), renuntandu-se la etaloanele oferite de corpul uman, si, in acelasi timp, s-au propus multipli si submultipli ai metrului, din 10 in 10, altfel spus, intr-un sistem decimal.

Intre 1796 si 1797, in diverse locuri din Paris, au fost amplasate 16 etaloane din marmura, cu lungimea de un metru, pentru ca populatia sa se familiarizeze cu noua masura.

Metru etalon (Paris)

In 1889, Biroul de greutati si masurari din Paris, a redefinit metrul ca distanta intre doua puncte luate pe o bara facuta dintr-un aliaj de platina si iridiu (ambele metale foarte dure si dense). Progresul rapid al stiintei a facut ca nici acest etalon sa nu ramana valabil pentru multa vreme.

In 1960, la Conferinta Generala  a greutatilor si masurilor (CGPM), organism de decizie, de la Paris, stabilit inca din 1875, in acest domeniu, al metrologiei, s-a stabilit ca metrul este egal cu 1 650 763,73 lungimi de unda ale radiatiei, in vid, a izotopului 86 de kripton.

La Conferinta aceluiasi organism, din 1983, viteza luminii, in vid, a fost stabilita la 299 792 458 metri/secunda si, in raport cu aceasta, metrul a fost redefinit ca distanta parcursa de lumina in 1/299 792 458 secunde.

1805: S-a nascut  revolutionarul italian Giuseppe Mazzini, luptător italian  în mișcarea „Risorgimento” (în traducere „Renașterea Italiei”), pentru unificarea Italiei; (d. 10 martie 1872).

 

 

 

 

 

 

 

 

1815:  Austria, Prusia Rusia si Anglia, au impus abdicarea pentru a doua oara si exilul  pe Insula Sfanta Elena, a lui Napoleon I, imparat al Frantei (1804-1814 si 1815).

 

 

 

 

1844: Este înfiinţata  la Universitatea Yale din Statele Unite,  fratia studenteasca Delta Kappa Epsilon.

 Din aceasta fratie au facut parte numeroase personaliteti ale istoriei americane, inclusiv o serie de presdinti ai Statelor Unite cum ar fi  Rutheford B.Hayes, Theodore Roosevelt,Gerald Ford, George H.W.Bush si George W.Bush.

 

 

 

 

 

1887: S-a nascut Julian Sorell Huxley, biolog şi filosof, primul director general al UNESCO; (d. 1975).

 

 

 

 

1898: Razboiul hispano-american. Puscasii marini americani debarca in Cuba.

 

 

 

 

 1898: S-a nascut scriitorul  german Erich Maria Remarque (m.25.09.1970). (“Nimic nou pe frontul de Vest”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1902: S-a nascut Alexandru Ghika, matematician român, membru titular al Academiei Române; (d. 1964).

 

 

 

 

 

1906: In Suedia este adoptata  Legea drapelului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steagul a apărut cu crucea scandinavă în secolul al XVI-lea, în timpul domniei lui Gustav I al Suediei.Aceeași cruce se regăsește și pe steagurile danez, norvegian, finlandez și islandez.

Adoptarea acestuia s-a petrecut la un an după separarea Suediei de Norvegia în 1905.

 

 

 

 

 

1910: S-a nascut Konrad Zuse, cercetător german, inventatorul primului computer; (d. 1995).

 

 

 

 

 

Konrad Zuse ( d. 18 decembrie 1995), a fost un inginer german, pionier al informaticii.

Cea mai mare realizare a sa a fost primul calculator funcțional programabil și Turing-complet, Z3, care a fost pus în funcțiune în mai 1941.

A primit premiul Werner-von-Siemens-Ring în 1964 pentru Z3. 

Mașina de calcul S2 a lui Zuse este considerată a fi primul calculator controlat de proces. În 1946 el a proiectat un limbaj de programare de nivel înalt, Plankalkül.

Tot  Zuse a pus pe picioare una din primele sale afaceri în domeniul calculatoarelor la 1 aprilie 1941 (Zuse Ingenieurbüro und Apparatebau), companie care a construit apoi Z4.

Din cauza celui de al Doilea Război Mondial, munca lui Zuse a rămas neobservată în afara Germaniei.

Influența activității sale asupra unei companii americane, a fost ilustrata de interesul dat de IBM patentelor sale, în 1946.

 

 

 

 

 

1911: Are loc incoronarea  lui George al V-lea   și a Mariei de Teck, rege si regina a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei.

 

 

 

 

Regele George  al V-lea

 

 

 

 

 

1913:  A decedat poetul roman Ştefan Octavian Iosif; (n. 1875).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1922:  A decedat la Roma, marele om politic roman, Take Ionescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Take Ionescu (n. 13 octombrie 1858, Ploiești), a fost un om politic, avocat și ziarist român, care a deținut funcția de prim-ministru al României în perioada 1921-1922.

Dumitru Ioan (cum a fost trecut în registrul de nașteri) a fost al doilea fiu al familiei de negustori din Ploiești, Gheorghe (Ghiță) și Eufrosina Ioan.

De-a lungul vieții a folosit mai multe nume (Dumitru G. Ioan, Dimitrie G. Ioan, Dimitrie G. Ionescu, Demetru G. Ionescu, etc.), pentru ca odată cu intrarea în viața politică să se oprească la numele pe care avea să-l folosească până la moarte, Take Ionescu.

 

 

 

 

1940: S-a creat Partidul Natiunii, formatiunea care va inlocui Frontul Renasterii Nationale.

 

Decret-lege pentru transformarea Frontului Renaşterii Naţionale în Partidul Naţiunii 

 

Art. I. Frontul Renaşterii Naţionale devine partid unic şi totalitar, sub denumirea de Partidul Naţiunii. El va funcţiona sub conducerea supremă a Majestăţii Sale regelui.

Art. II. Partidul Naţiunii îndrumează viaţa morală şi materială a naţiunii şi statului român. El este o instituţiune de drept public.

Art. III. Conducătorul suprem numeşte forurile superioare ale partidului, care sunt singurele răspunzătoare.

Art. IV. Normele de organizare, funcţionare şi disciplină vor fi hotărâte de conducerea supremă.

 

                    “Monitorul oficial”, din 22 iunie 1940

 

 

 

 

1940: Noul guvern francez condus de mareşalul Pétain semnează cu Germania al doilea armistițiu de la Compiègne.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca urmare a victoriei Germaniei în Bătălia Franței (10 mai – 21 iunie 1940), a fost înființată zona de ocupație germană din Franța care cuprindea intregul nord al țării, cu coasta Atlanticului și toate porturile sale și cu coasta Canalului Mânecii.

Restul teritoriului „liber” a rămas sub controlul guvernului de la Vichy.

Adolf Hitler a ales în mod deliberat pădurea Compiègne pentru semanrea armistițiului, datorită simbolisticii sale: tot aici a fost semant și armistițiul care a pus capăt primului război mondial pe frontul de vest și a marcat înfrângerea Imperiului German.

 

 

 

 

1941: Germania incepe Operatiunea Barbarossa –  atacul asupra URSS. 

 În noaptea de 21 – 22 iunie, Armatele româno-germane au declanşat operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de sub ocupaţia sovietică (22 iunie-26 iulie 1941).

 

 

Direcţiile de atac germane împotriva URSS, planul Barbarossa, iunie 1941Harta operaţiunilor militare româno-germane în Basarabia şi Bucovina în iunie-iulie 1941

Direcţiile de atac germane         Harta operaţiunilor militare româno-germane în Basarabia şi  Bucovina în iunie-iulie 1941 împotriva URSS

 

 

Participarea armatei române în războiul declaşat de Germania împotriva URSS s-a făcut în baza înţelegerii intervenite între Adolf Hitler şi Ion Antonescu.

Discuţiile între cei doi şefi de stat au avut loc la Munchen, la 12 iunie 1941. În nici unul din documente, România nu este menţionată ca aliată.

La 22 iunie 1941, Germania a atacat prin surprindere URSS, fostul ei aliat de război şi cotropiri din 1919-1941, România angajîndu-se, potrivit eforturilor convenite cu precedentele zece luni, alături de trupele germane.

Pentru România a început Războiul Sfînt, care a fost, de la un capăt la altul (1941-1944), anticomunist, drept şi naţional, bucurîndu-se de aprobarea întregului popor.

În zorii zilei de 22 iunie, asumîndu-şi răspunderea în faţa istoriei, generalul Ion Antonescu a emis din oraşul Piatra Neamţ, următorul Ordin de zi către armată: “Ostaşi, Vă ordon: Treceţi Prutul! Zdrobiţi vrăjmaşul din Răsărit şi Miazănoapte. Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevizmului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul Ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre!..“.

Dintre membrii srălucitului corp ofiţeresc român trebuie menţionaţi generalii: Al.Ioaniţu, Iosif Iacobici, Ilie Şteflea (şefi ai Marelui Stat Major), C. Pantazi, N. Ciupercă, N. Dăscălescu, Ioan Al.Sion, C. Constantinescu-Claps, Gh. Avramescu şi Petru Dumitrescu, acesta din urmă comandant neîntrerupt al legendarei Armate a 3-a din momentele de dinaintea trecererii Prutului pînă la sud-est de Stalingrad şi înapoi, pînă la angajarea bătăliei Moldovei, în august 1944.

 

 

 

 

Detaşamente militare române forţează Prutul, 22 iunie 1941Soldaţi români, aruncător de mine 60mm, 1941

Foto: Detaşamente militare   române forţează Prutul

 

 

 

Grupul de Armate Sud al mareşalului german Gerd von Rundstedt, în care erau încorporate şi forţele româneşti, era împărţit în două de către Mlaştinile Pripiat.

Pricipalul sau efort la declanşarea Operaţiunii Barbarossa urma să aiba loc la nord, în timp ce forţele aflate în România trebuiau să aştepte ca ofensiva să progreseze mai mult în Ucraina pînă să înceapă şi ele atacul.

Această decizie a fost luată de OKH în primăvara anului 1941, deoarece general-colonelul Franz Halder considera Prutul ca fiind o barieră prea grea pentru o ofensivă motorizată şi pentru că potenţialul ofensiv al trupelor române nu era prea ridicat în ochii comandanţilor germani.

De aceea marea majoritate a forţelor mecanizate germane a Grupului de Armate Sud era concentrată în Polonia, pe frontul românesc aflîndu-se în principal doar unităţile motorizate româneşti.

După cum urma să se vadă, Prutul nu era o barieră chiar atît de formidabilă în condiţiile atacului surpriză, soldaţii români ocupînd cîteva poduri intacte peste rîu încă de la începutul războiului.

Probabil că o ofensivă puternică înca din prima zi pe frontul din Moldova ar fi cauzat probleme serioase Frontului de Sud-Vest sovietic, care a opus o puternică rezistenţă lui von Rundstedt.

Pentru operaţiunile din Bucovina de Nord (nordul Principatului Moldova) şi Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (fosta Basarabie ţaristă, estul Principatului Moldova) erau angrenate  Armata 11 germană (comandant, general – colonel Eugen von Schobert) şi Grupul de armate general Ion Antonescu (Armatele 3 şi 4 române).

Dislocarea unităţilor la începutlul operaţiunii era următoarea:

în nord – Armata 3 (Corpul de Munte şi Corpul de Cavalerie), comandată de general de corp de armată Petre Dumitrescu;

în centru –Armata 11 germana (Corpurile 11, 30 si 54 germane ) a geneneral-colonelului Eugen von Schobert, căruia i se subordona şi Armata 3;

 

în sud – Armata 4 româna (Corpurile 5, 3 si 11) a generalului de corp de armata Nicolae Ciupercă; în Delta Dunării era detaşat Corpul 2 Armată, comandat de general de divizie Nicolae Macici.

Pe 22 iunie 1941, numărul total de soldaţi români aflaţi în prima linie era de 325.685, distribuiţi în 12 divizii de infanterie, o divizie blindată, o divizie de infanterie rezervă, o divizie de grăniceri, 3 brigăzi de munte, 3 brigăzi de cavalerie şi 2 brigăzi de fortificaţii. La aceste forţe se adăugau 5 divizii de infaterie germane.

Operaţiunea de eliberare a Basarabiei şi Bucovinei de nord s-a soldat cu succes şi s-a încheiat la 26 iulie 1941.

 

 

 

 

 

 

1941: Seful guvernului britanic, Winston Churchill da o declaratie cu privire la spijinirea URSS de catre Marea Britanie, in lupta impotriva Germaniei. 

 

 

 

 

1941: Sovieticii incep executiile in masa de la inchisoarea Brygidki, Lwow (Polonia).

Dintre cei 13.000 de prizonieri, majoritatea polonezi, doar 600 au fost crutati. 3 mii dintre prizonieri erau ucrainieni (Al Doilea Razboi Mondial).

 

 

 

 

1941: Revolta din Lituania ocupata de sovietici. A fost o scurtă perioadă în istoria Lituaniei  în iunie 1941, atunci când Germania nazista a atacat Uniunea Sovietică  la 22 iunie 1941, cand  populaţia s-a  ridicat la lupta  împotriva regimului sovietic,  declarand independenţa reînnoita, şi  formaand  un Guvern Provizoriu.

Două dintre marile oraşe lituaniene , Kaunas şi Vilnius , au căzut în mâinile rasculatilor  înainte de sosirea a Wehrmacht-ului .

Intr-o săptămână, armata germană a preluat controlul asupra întregii  Lituanii.

Lituanienii i-au salutat pe germani ca  pe niste eliberatori de sub jugul sovietic şi sperau  că acestia vor restabili independenţa tarii lor, sau cel puţin ii vor  permite un anumit grad de autonomie, asemanator   cu cel pe care il avea  Republica Slovacă.

Cu toate acestea, nici un astfel de sprijin nu le-a fost dat de  nazişti, care au inlocuit administratia lituaniana  cu o  administraţie proprie, Ostland Reichkommissariat, la sfârşitul lunii iulie 1941.

Lipsit de orice putere reală, Guvernul provizoriu lituanian s-a  autodizolvat pe 5 august.

 

 

 

 

1942: Al doilea război mondial: Germania începe Operațiunea Fall Blau, prin care Grupul  de Armate Sud a declansat un atac masiv, asupra sudului URSS.

 

 

 

 

 

1942: Generalul german  Erwin Rommel este promovat la  gradul de feldmaresal după victoria de la   Tobruk, in Africa de Nord .

 

 

 

 

 

 

 

 

Tobruk a rămas în mâinile Axei până la 11 noiembrie 1942, atunci când aliaţii l-au  recapturat după bătălia de la El Alamein .

 

 

 

 

 

 1944: Armata sovietica incepe  „Operatiunea Bagration”, ofensiva care a curățat teritoriul Bielorusiei sovietice și al Poloniei răsăritene de trupele germane.

 

 

 

 

 

1945: Al Doilea Război Mondial: Bătălia din Okinawei. Se prabuseste rezistenţa  Armatei Imperiale Japoneze iar insula este ocupata de fortele  americane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comandantul japonez, generalul  Isamu Chō (n. 1895), se sinucide facandu-si seppuku .

 

 

 

 

 

1949: S-a nascut actrita americana Meryl Streep.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1950: S-a nascut politicianul roman Adrian Năstase, fost ministru de externe si fost prim ministru al Guvernului Romaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1961: A decedat Maria de România, regina a Iugoslaviei, fiica regelui Ferdinand al României şi soţia regelui Alexandru I al Iugoslaviei; (n. 1900).

 

 

 

 

 

Foto: regina Maria de Romania  si regele Alexandru I al Iugoslaviei

 

 

 

 

 

1963: A murit Maria Tanase, una dintre cele mai iubite interprete române de muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă;(n. 25 septembrie 1913).

 

 

 

 

 

 

A fost supranumită Pasărea măiastră (de Nicolae Iorga) și Regina cântecului românesc.

 

 

 

 

 

1964: S-a nascut scriitorul american  Dan Brown, cunoscut pentru succesul romanului sau de fictiune „Codul lui da Vinci”; (2003).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1969: A murit actrita americana Judy Garland; (n. 1922).

 

 

 

 

 

 

 

 

1970: Presedintele Richard Nixon a semnat cel de-al 26-lea amendament la Constitutie, prin care se legifera  dreptul de vot pentru cetatenii  americani care au implinit varsta de 18 ani. 

 

 

 

 

 

1978: Astronomul american James W. Christy a descoperit  primul satelit al planetei Pluto,Charon, la Observatorului Naval Statele Unite, dupa examinarea unor imagini extrem de mărite ale planetei  Pluto, luate în urmă cu două sau trei luni.

Charon  a fost  numit după personajul mitologic Charon, luntrașul care trece sufletele morților dincolo de Styx si este primul și cel mai mare satelit natural al planetei pitice Pluton. 

 Descoperirea lui a permis determinarea precisă a masei și dimensiunilor lui Pluton. Charon și Pluton alcătuiesc un sistem de planetă dublă, deoarece centrul de masă al sistemului este deasupra suprafeței planetei pitice Pluton, între cele două corpuri.

 

 

 

 

 

 

1987: Moare Fred Astaire (pseudonim pentru Frederick Austerlitz), celebru actor si dansator (filmografie: „Tata picioare lungi”, „Invitatie la dans”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1992: Apare primul numar al cotidianului bucurestean Evenimentul Zilei sub conducerea redactionala a lui Ion Cristoiu .

 

 

 

 

 

1993: A murit  Pat Nixon, sotia fostului presedinte al  Statelor Unite Richard Nixon; (n. 1912).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1995: Romania remite oficial cererea de aderare la Uniunea Europeana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Grigorie Dascalul, Sfantul Mucenic Eusebie

 

 

 

 

 

Sfantul Grigorie Dascalul, Sfantul Mucenic Eusebie; Sambata mortilor - Mosii de vara

 

 

 

 

 

Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul , Mitropolitul Tarii Romanesti, este sarbatorit pe 22 iunie. S-a nascut in anul 1765. A intrat in monahism la Manastirea Neamt si a fost ucenicul Sfantului Paisie Velicicovski.

A fost ridicat la rangul de Mitropolit al Tarii Romanesti, direct din treapta de ierodiacon, in anul 1823.

Canonizarea  sa a fost proclamata, pe 21 mai 2006, de ziua hramului Catedralei Patriarhale din Bucuresti, Sfintii Imparati Constantin si Elena.

Moastele sale se afla la Manastirea Caldarusani din judetul Ilfov.

Sfantul Mucenic Eusebie s-a afirmat mai ales ca aparator al dreptei credinte in fata ereziei ariene.

Sfantul Mucenic Eusebie, in calitate de Episcop al Samosatelor, a fost cel care l-a sustinut pe Sfantul Meletie pentru a fi numit Episcop al Antiohiei.

In timpul domniei lui Iulian Apostatul, cand crestinii au suferit noi persecutii, Sfantul Eusebie si-a dezbracat vesmintele arhieresti, inlocuindu-le cu cele ale unui simplu soldat simplu, cutreierand astfel Siria, Fenicia si Palestina.

In tot acest timp, Sfantul Eusebie a cercetat situatia crestinilor si a bisericilor.

A hirotonit preoti, diaconi, citeti, iar in unele locuri a sfintit ierarhi.

In anul 361, dupa moarte lui Iulian Apostatul, la indemnul Sfantului Eusebie, Sfantul Meletie a convocat un sinod la Antiohia, impotriva ereziei ariene.

Sinodul s-a tinut in vremea domniei imparatului Iovian. Insa, dupa moartea acestuia, a urcat pe tron Valens, iar prigoanele impotriva Bisericii au izbucnit din nou.

In timpul domniei acestuia, Sfantul Meletie a fost trimis in exil in Armenia, iar Sfantul Eusebie in Tracia.

Urmand la tron Gratian, persecutiile asupra crestinilor au incetat. Astfel, cei doi mari ierarhi au fost rechemati din exil.

In timp ce se afla in cetatea Doliche spre a sfinti un episcop, un eretic a strivit capul sfantului cu o tigla. Sfantul Eusebie s-a mutat la Domnul in anul 379.

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

 

 

– Sfintilor Mucenici Zinon si Zinas;

– Sfantului Mucenic Pombian;

– Sfantului Mucenic Galation;

– Sfintei Mucenice Iuliani (Iuliana) si Satornin fiul ei;

– Sfantului Paulin, episcop de Nola;

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

  1. Crestin Ortodox.ro;

  2. Lessignets.com;

  3. Istoria md.;

  4. wikipedia.orgGheorghe Radu, Basarabia pământ românesc, aspecte istorico-documentare, legături fraterne judeţul Neamţ – Basarabia, volumul II, 2009

  5. worldwar2.ro/operatii/?article=4.

  6.  destepti.ro/metrul-unitate-de-masura-etalon

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=T2QbOEBtM9k

Reclame

22/06/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: