CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Gândul zilei


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Nicăieri și niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proști. Ne cheamă să fim buni, blânzi, cinstiți, smeriți cu inima, dar nu tâmpiți.”

 

 

 

 

 

 

– Nicolae Steinhardt –

 

 

 

 

 

 

 

Nicolae Steinhardt.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Nicolae Aurelian Steinhardt (n. 29 iulie 1912  – d. 30 martie 1989),  a fost un eseist, jurist, publicist si scriitor roman de origine evreiasca.

Tatăl său, inginerul și arhitectul Oscar Steinhardt era directorul unei fabrici de mobilă și cherestea. si  a participat activ la Primul Razboi Mondial, fiind rănit la Marasti  și decorat cu ordinul Virtutea militara.

Familia sa avea ceva legături de rudenie cu cea a lui Freud. 

În 1939 începe să lucreze ca redactor la Revista Fundatiilor Regale , la recomandarea lui Camil Petrescu, dar  este înlăturat  în anul 1940, în cadrul acțiunii de „purificare etnică” declanșată sub guvernarea Antonescu- Sima.

Din 1944 revine la „Revista Fundațiilor Regale” depunând o intensă activitate publicistică și critică. Dar este din nou înlăturat în 1947, se pare în urma unui denunț al lui George Calinescu.

După 1947 este dat afară din barou, i se refuză publicarea textelor și presteaza câteva slujbe mărunte, adesea necalificate.

Între 1948 și 1958 suferă o nouă perioadă de privațiuni, alături de pleiada intelectualității românești interbelice.

În 1958 este arestat filosoful Constantin Noica  și grupul său de prieteni din care făceau parte și Nicu Steinhardt, alături de Dinu Pillat, Alexandru Paleologu,Vladimir Streinu,Pastorel Teodoreanu,Dinu Ranetti ș.a.

La 31 decembrie 1959 este convocat la Securitate, cerându-i-se să fie martor al acuzării, punându-i-se în vedere că dacă refuză să fie martor al acuzării, va fi arestat și implicat în „lotul intelectualilor mistico-legionari”.

Anchetat pentru că a refuzat să depună mărturie împotriva lui Constantin Noica, este condamnat în „lotul Pillat-Noica” la 13 ani de muncă silnică, sub acuzația de „crimă de uneltire contra ordinii sociale”.

Nicolae Aurelian Steinhardt s-a convertit la 15 martie 1960 la religia crestina- ortodoxa în inchisoarea de la Jilava, fiind botezat intru Iisus Hristos de ieromonahul basarabean Mina Dobzeu, nas de botez fiindu-i Emanuel Vidrascu (coleg de lot, fost șef de cabinet al mareșalului Ion Antonescu.

Ca martori ai tainei au participat  Alexandru Paleologu, doi preoți romano-catolici, doi preoți uniți și unul protestant, „spre a da botezului un caracter ecumenic”.

Si-a luat numele de fratele Nicolae, și s-a călugărit după punerea sa în libertate.

În 1978, Steinhardt stă vara la Rohia pentru ca în anul următor să se stabilească definitiv acolo ca bibliotecar, cu aprobarea episcopului Iustinian. La data de 16 august 1980 este tuns în monahism la manastirea Rohia.

La mănăstire pune în ordine cele peste 23.000 de volume ale mănăstirii si  se integrează în viața monahala (participă la slujbe, povățuiește pelerinii, predică), iar, în paralel, își intensifică activitatea literară.

Nicolae Steinhardt  este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii

 A decedat in urma unui infarct miocardic  la spitalul din Baia Mare in data de 30 martie 1989.

În ajunul morții sale, Ioan Pintea si Virgil Ciomos  au trecut pe la mănăstire și au recuperat din chilia călugărului-scriitor o bună parte a textelor sale.

Acestea și alte texte, recuperate de prin edituri sau de la prieteni, au fost publicate postum. La înmormântarea sa, riguros supravegheată de Securitate, s-au strâns cei mai buni prieteni, alături de care a suferit nedreptățile si persecutiile regimului comunist. (Wikipedia.ro)

 

Publicitate

22/06/2015 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: