CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

20 iunie, istoricul zilei 

 

 

 

 

 

 

451: O coaliție condusă de generalul  roman Flavius Aetius și de regele vizigot Theodoric I, a învins  armata hunilor lui Attila în bătălia de pe Câmpiile Catalaunice, pe teritoriul actualei Franțe,  oprind expansiunea acestora în Europa Vestică.  

A fost ultima mare bătălie a antichității  și una dintre cele mai sângeroase bătălii din istorie.

 

 

 

 

De Neuville - The Huns at the Battle of Chalons.jpg

Hunii la Bătălia de pe Câmpiile Catalaunice de A. De Neuville (1836-1885)

 

 

 

 

 

 1005: S-a născut califul Ali az-Zâhir (d. 13 iunie 1036), al șaptelea calif fatimid, rege al Damascului (1021-1036) si al Alepului (1021-1024).

In timpul domniei sale  au fost reconstruite zidurile Ierusalimului, distruse de un cutremur si mozaicurile moscheei Al Aqsa.

De asemenea a autorizat reconstruirea Bisericii Sfântului Mormânt distrusa în 1009 de  Al-Hâkim.

 

 

 

 

 

1176: A murit Mihalko Iurievici, cneaz al Rusiei Kieviene din  dinastia Riurik ; (n. in 1151 la Suzdal).

A urcat pe tron in 1173 si a fost de asemenea cneaz de Torcesk si cneaz de Vladimir-Suzdal.

 A decedat la varsta de 25 de ani, fiind succedat pe tron de  fratele sau, Vsevolod al III-lea.

 

 

 

 

 

 1248: Universitatea din Oxford primește statut regal.

Nu se cunoaște data exacta a întemeierii acestui renumit lăcas de cultura, dar există dovezi ale existentei sale încă din 1096, ceea ce o face cea mai veche universitate de limba engleză din lume  și a doua, cea mai veche universitate din lume.

 

 

 

 

 

 

S-a dezvoltat rapid după 1167, dupa ce regele Henry al II-lea a interzis studentilor englezi sa urmeze cursurile  Universitatii din Paris.

Universitătii ia fost acordat un hrisov domnesc in 1248, în timpul domniei regelui Henric al III- lea.

 

 

 

 

 

1597: A decedat la nord de Arhipelagul Novaia Zemlia, exploratorul olandez Willem Barents, pionier al navigatiei in Oceanul Inghetat de Nord, aflat in serviciul Rusiei; ( n.cca.1550).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1605: A decedat tarul rus Fiodor al II- lea  Borisovici  Godounov; (n. in anul 1589 la Moscova).

 

 

 

 

 

 

 

 

A ocupat tronul Rusiei  la 23  aprilie 1605, succedandu-l pe tatal sau, Boris Godunov la varsta de 16 ani.

Cu putin timp inainte de moartea sa, tatal sau l-a desemnat coregent, cu scopul ca succesiunea la tron sa se faca fara dificultati.

La 10 iunie 1605, un grup de mari boieri rusi preiau controlul asupra capitalei  Moscova, iar Feodor al II-lea si mama sa Maria Grigorievna,  sunt asasinati prin strangulare, dupa putin timp.

 

 

 

 

 

1819: S-a nascut  compozitorul francez de origine germană Jacques Offenbach, considerat întemeietorul operetei clasice franceze; (d.5 octombrie  1880).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1837: Regina Victoria I a Regatului Unit, urmează la tron unchiului ei regele William al  IV- lea .

A domnit 64 de ani, până în anul  1901, având una dintre cele mai lungi domnii din istorie.

 

 

 

 

 

   

Victoria Alexandrina (n. 24 mai 1819, Londra – d. 22 ianuarie 1901, Isle of Wight), a fost regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei din 1837 până în 1901, împărăteasă a Indiilor, din 1877 până în 1901, și stăpână a celor 28 de colonii britanice.

La 24 mai 1837 Victoria  împlinise 18 ani, regența fiind astfel evitată. La 20 iunie 1837, regele William al IV-lea a murit de insuficiență cardiacă la vârsta de 71 de ani, iar Victoria a devenit regină a Regatului Unit, succedând unor suverani mediocri, care discreditaseră instituția monarhică.

 Documentele oficiale întocmite în prima zi a domniei sale o numeau  Alexandrina Victoria, însă primul nume a fost retras la dorința ei și nu a mai fost utilizat.

Ascensiunea sa la tron pune capăt “uniunii” dintre Marea Britanie și Hanovra, deoarece acolo, sub Legea Salică, femeile nu puteau guverna. Hanovra a trecut unchiului ei, nepopularul Duce de Cumberland și Teviotdale, care a devenit regele Ernest Augustus I. (Era al cincilea fiu și al optulea copil al regelui George al III-lea).

El era moștenitorul ei prezumptiv până când ea urma să se mărite și să aibă copii. Încoronarea a avut loc la 28 iunie 1838 și a devenit primul monarh care a avut reședința la Palatul Buckingham.

Ea a moștenit veniturile ducatele de Lancaster și Cornwall și i-a fost acordată o listă civilă de 385.000 £ pe an.

Prudentă din punct de vedere financiar, ea a plătit datoriile tatălui ei.

 

 

 

 

1840: Samuel Morse a obtinut brevetul pentru inventarea telegrafului  electromagnetic, un aparat cu ajutorul caruia putea transmite la distanta mesaje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Si-a prezentat inventia  la Universitatea din New York, la 24 ianuarie 1838.

 

 

 

 

 

 1862: Este asasinat primul ministru al Principatelor Unite, Barbu Catargiu; ( 8 iunie s.v)

 

 

 

 

Cel mai misterios asasinat politic din România, rezolvat după 150 ...

 

 

 

Barbu Catargiu (n.26 octombrie 1807, Bucuresti).

 

A fost lider al Partidei conservatoare și un strălucit orator.

Era fiul marelui vornic Ștefan Catargiu și al Țiței (Stanca) Văcărescu (fiica banului Barbu Văcărescu).

A fost prim ministru al României dîn  1862 si până când a fost asasinat pe 20 iunie  al aceluiași an.

Asasinul său prezumtiv se presupune că ar fi fost un oarecare Gheorghe Bogati, insa nici pana astazi nu se cunoaste cu certitudine cine l-a   împușcat sub clopotnița Mitropoliei din Bucuresti, după ce ieșise din Adunarea legislativa a tarii.

După asasinarea lui Catargiu, Bogati  s-a îmbogățit brusc și a primit un post important la  Piatra Neamt.

Printre cei suspecți de asasinat a fost și Nicolae Bibescu , prefectul Politiei Bucuresti,  poreclit ulterior „Pistol“ si care a  refuzat să ofere declarații Judecatoriei Criminalicesti.

 

 

 

 

 

 

1867: Președintele american Andrew Johnson anunta cumpararea  teritoriului Alaska de la Rusia.

 

 

 

 

 

Harta teritoriului Alaska 

 

 

 Presedintele  Andrew Jakson

 

 

La negocierile privind cumpararea acestui teritoriu a participat Consulul american la Sankt Petersburg in Rusia, romanul George Pomuț, care a avut meritul de a obtine de la rusi teritoriul Alaska, la modestul prețde 7,2 milioane de dolari.

 

 

 

 

 

Foto: George Pomuț (Sursa foto: rador.ro)

 

Cu această ocazie, Pomuț a participat și la încheierea Tratatului americano-rus.

 

 

 

 

 

 

1870: A decedat  scriitorul francez Jules de Goncourt; (n. 1830), fratele scriitorului și criticului literar Edmond de Goncourt, cu care a colaborat.

 

 

 

 

 

 

1891: A decedat la Paris, Mihail Kogalniceanu, om politic, scriitor şi istoric, gazetar,  “creierul” Unirii Principatelor Româneşti ; (n. 6 septembrie 1817 la Iasi in Principatul Moldova).

 

 

 

 

 

Mihail Kogălniceanu, 1817-1891

Mihail Kogălniceanu, 1817-1891

 

 

 

Om politic, istoric, scriitor, jurnalist, diplomat, membru fondator al Societăţii Academice Române şi preşedinte al Academiei Romane, a fost  un colaborator apropiat al domnitorului  Alexandru Ioan Cuza.

Cei doi bărbaţi de stat au întocmit împreună un amplu plan de reforme ce vor pune bazele constituirii statului român modern.

Preşedinte al Consiliului de miniştri, titular la Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe, Kogălniceanu a fost unul dintre cei mai importanţi oameni de stat ai generaţiei sale.

În timpul mandatului sau de ministru al afacerilor externe in timpul guvernului Bratianu, Romania  îşi cucereşte Independenţa de stat.

Personalitate cu vastă experienţă politică şi diplomatică, a fost unul dintre liderii marcanţi ai Partidului Naţional Liberal.

Totodată, Mihail Kogălniceanu a fost unul dinte cei mai mari oameni de cultură ai veacului al XIX-lea, contribuind cu succes la cercetarea istoriei naţionale şi dezvoltarea literaturii româneşti.

În acest sens a fondat revista „Dacia literară”, iar în articolul inaugural a sintetizat idealurile scriitorilor paşoptişti, punând astfel bazele curentului paşoptist din literatură.  

N-aş schimba săraca Moldovă nici pentru întîiul tron din lume“, afirma la Luneville, în Franţa, Mihail Kogălniceanu, cel care se considera, pe bună dreptate, „un adevărat fiu al secolului al XIX lea”.

Personalitate fascinantă a epocii moderne, spirit pasionat, Mihail Kogălniceanu se situează în fruntea celor mai talentaţi reprezentanţi ai generaţiei paşoptiste contribuind activ în lupta pentru Unirea Principatelor Româneşti.

A fost înmormîntat la Cimitirul “Eternitatea” din Iaşi.

 

 

 

 

 

1894: Bacteriologul  Alexandre Yersin descopera  bacilul  pestei si identifica drept vectori ai raspandirii epidemiei provocate de acesta –  sobolanii.

 

 

 

 

 

 

Alexandre Emile Jean Yersin (n.20 septembrie 1863- d.1 martie 1943) a fost un medic francez elvețian, descoperitorul bacilului responsabil pentru ciuma bubonica sau ciuma (numit mai târziu  în onoarea lui Yersinia pestis). Va pune de asemenea la punct un vaccin.

In 1895, fondeaza o filiala a  Institutului  Pasteur la  Nha Trang, in Vietnamul pe atunci colonie franceza, pentru a fabrica seruri antipestoase.

 

 

 

 

1900: Membrii societatii secrete chineze  Yihetuan, supranumita “Boxerii”, s-au răsculat  contra prezentei stăine în China, invadând misiunile catolice, omorând preoții și pe ambasadorul Germaniei, von Ketteler.

 

 

 

支持义和团扶清灭洋的山西巡抚毓贤被杀前后不为人知的细节_兰州

 

 

Puterile coloniale prezente în China dupa Razboiului Opiului din 184o au reactionat imediat, obligând-o pe imparateasa vaduva Cixi sa fuga din Pekin.

 

Video: 

 

 

 http://www.dailymotion.com/video/x7pr4j_la-revolte-des-boxers-chine-1900-2_news

 

 

 

 

 

 

 

 1917: S-a născut la  Lugoj, Iosif Constantin Drăgan, om  de afaceri român, stabilit de decenii în Italia.

A scris mai multe cărți, în general cu tematică istorică si a editat  buletinul “ Noi tracii”.  A fost fondator al Centrului European de Studii Tracice si preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Marketing.

 

 

 

 

 

 

 

Iosif Constantin Drăgan (n. 20 iunie 1917, Lugoj, d. 21 august 2008, Palma de Mallorca) a fost un om de afaceri român, stabilit de decenii în Italia. A scris mai multe cărți, în general cu tematică istorică. A scos buletinul istoric Noi tracii. În anul 2005 a fost pe locul doi în topul celor mai bogați români, conform revistei Capital, cu o avere estimată la 850 de milioane de dolari. Conform aceleiași reviste în 2006 a urcat pe primul loc, cu circa 1,3 - 1,6 miliarde de dolari - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

Foto: Iosif Constantin Drăgan (1917 – 2008)

 

 

Potrivit  revistei Capital,  în 2006 a urcat pe primul loc în topul celor mai bogati români,  cu o avere de 1,3-1,6 miliarde de dolari.

A decedat pe  21 august 2008 la Palma de Mallorca,  in Spania.

 

 

 

 

 

1928: Are loc  la București, primul concurs național de decatlon.

 

 

 

 

 

1933: A murit militanta comunistă  germana Clara Zetkin, una  dintre întemeietorii Ligii „Spartacus” și ai Partidului Comunist din Germania, inițiatoarea sărbătoririi zilei de 8 martie ca „Ziua Internațională a Femeii”; (n. 1857).

 

 

 

 

1934: S-a născut Iuri Vizbor, celebru cantautor, om de litere, poet, jurnalist, scenarist, actor sovietic, și de asemenea alpinist profesionist.  Este unul dintre creatorii modelului artistic al cantautorilor și fondatorul genului pieselor-reportaj, autor a peste 300 de piese. (d. 17 septembrie 1984).

 

 

 

 

 

 

 

 

1936: A avut loc Conferinta Internationala de la Montreux (Elvetia), care a avut ca scop stabilirea unui nou regim al stramtorilor Bosfor si Dardanele.

Conventia  confirma principiul libertatii de trecere si de navigatie prin stramtori pentru navele comerciale ale tuturor statelor pe timp de pace, precum si in timp de razboi daca Turcia nu era parte beligeranta.

Delegatia romana a fost alcatuita din Nicolae Titulescu, ministrul Afacerilor Straine, Constantin Contescu si Vespasian V. Pella, ministri plenipotentiari.

 

 

 

 

 

 1940: Al Doilea Război Mondial. Italia începe o invazie nereușită a Franței, dupa ce ii declarase război în seara zilei de 10 iunie. 

Au existat unele lupte sporadice între patrule italiene  și   franceze pe Linia  Alpilor. La 17 iunie, Franța a anunțat că va încerca un armistițiu cu Germania. Pe 21 iunie, cand un armistițiu franco-german era pe cale de a fi semnat, italienii au lansat o ofensivă generală  în sectorul nordic și   de-a lungul coastei.

Ei pătruns câțiva kilometri pe teritoriul francez întampinand o  rezistență puternică. Ofensiva s-a oprit  înainte ca obiectivele principale sa fi fost atinse, cea mai importanta cucerire italiana fiind orașul de coastă Menton.

În seara zilei de 24 iunie, un armistițiu a fost semnat la Roma. Acesta a intrat în vigoare doar după miezul nopții, la 25 iunie, în același timp cu armistițiul cu Germania (semnat la 22 iunie).

Italia a  ocupat teritoriul  capturat în  luptă si  o zonă demilitarizată a fost creată pe partea franceză a frontierei. De asemenea, controlul economic italian a fost extins în sud-estul Franței până la râul Rhône și Italia a obținut anumite drepturi și concesii în unele colonii  franceze. O comisie de control a respectarii armistițiului, Commissione Italiana d’Armistizio con la Francia (CIAF), a fost înființată în Torino.

 

 

 

 

 

 

1940: A fost inaugurat, la București, Institutul de Antropologie, intemeiat prin stradaniile doctorului Josef Francisc Rainer (astazi Institutul de Antropologie “Francisc Rainer” al Academiei Romane).

 După 1944, Institutul de Antropologie şi- a încetat oficial existenţa, deşi cercetarea antropologică a continuat sub conducerea profesorului Alexandru Tudor. Începând din anul 1950, profesorul Ştefan Milcu, împreună cu un număr de colaboratori din fostul Institut, înfiinţează un „colectiv de antropologie” în cadrul Institutului de Endocrinologie (1950-1963).

Abia după 1990, Institutul şi-a redobândit  personalitatea juridică, intrând în subordinea Academiei Române, mai întâi ca Centru de Cercetări Antropologice, (1990 -2007) şi ulterior sub titulatura actuală de Institut de Antropologie „Francisc I. Rainer”

 

 

 

 

1943: Se inaugurează la București, în parcul Cișmigiu, ansamblul de  busturi  ale unor mari scriitori –  Rondul Român.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunt amplasate busturile scriitorilor: Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu, Ion Luca Caragiale, George Coșbuc, Ion Creangă, Bogdan-Petriceicu Hașdeu, Ștefan Augustin Iosif, Alexandru Odobescu, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu, Mihai Eminescu și Titu Maiorescu.

 

 

 

 

 

 

 1944 : Al Doilea Război Mondial: Uniunea Sovietică cere  predarea necondiționată a Finlandei, aliata Germaniei naziste.Guvernul finlandez refuză.

 

 

 

 

 

1944:  Se crează, pe baza unei platforme  comune,  Blocul  Național Democrat (BNM) din România, alcătuit din partidele Comunist, Social-Democrat, Național-Țărănesc și Național-Liberal.

Platforma cuprindea următoarele obiective: încheierea fără întîrziere a armistițiului cu Națiunile Unite, ieșirea României din războiul purtat alaturi de Germania, eliberarea țării de sub ocupația germană, alăturarea ei Națiunilor Unite și restabilirea independenței și suveranității naționale, înlăturarea regimului de dictatură și înlocuirea lui cu un regim constituțional, democratic.

 

 

 

 

 

 1946: Candidatul Partidului  Progresist al Muncitorilor  Canadieni , Fred Rose, al cărui nume real Rosenberg, este condamnat pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice.

El va primi  o pedeapsă cu închisoarea de şase ani.

  Fred Rose aderase la Partidul Comunist la sfârşitul anilor 1930.  

 

 

Fred Rose - Juifs d'ici - Quebec

  

 

 

 

Arestarea lui Fred Rose a avut loc  aproximativ în acelaşi timp cu cea a lui Raymond Boyer, un profesor de la Universitatea McGill, de asemenea, acuzat de spionaj.

 

 

 

 

 

 

1949: S-a născut  cântărețul  american Lionel Richie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Începând cu 1968,  a fost  membru al grupului muzical  Commodores.

Richie și-a făcut debutul solo în 1982  si a vandut peste 100 de milioane de discuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1954: S-a inaugurat podul cu tablier metalic peste Dunăre de la Giurgiu – Ruse, numit Podul Prieteniei, pe atunci cel mai mare pod combinat (de cale ferata si rutier) din Europa.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podul are 2,8 kilometri lungime, și este unul dintre cele două poduri peste Dunăre, alături de Podul Calafat-Vidin, în sectorul de graniță dintre România și Bulgaria, restul traficului fiind preluat de bacuri. Are atât o punte rutieră cu două benzi, cât și una pentru traficul feroviar, precum și trotuare pentru pietoni.

Secțiunea centrală de 85 m lungime poate fi ridicată pentru a permite trecerea navelor mai mari. Această secțiune centrală mobilă este supusă periodic la revizii de către partea română, în atribuțiile căreiă intră buna ei funcționare. Construcția s-a efectuat în comun de România și Bulgaria a durat doi ani și jumătate și a beneficiat de sprijinul URSS.

 

 

 

 

 

1955: A avut loc cea mai indelungată eclipsa totală de soare a secolului al XX-lea, cu o durata de 7 minute si 8 secunde, observata in Filipine.

 

 

 

 

 

 1962 : A murit istoricul român Victor Papacostea; (n. 1900).

 

 

 

 

 

 

Victor Papacostea (n. 1900 – d. 1962) a fost un istoric, fondator al Institutului de Studii Balcanice din București, fruntaș P.N.L. și fost subsecretar de stat la Ministerul Educației Naționale în guvernele Sănătescu și Rădescu. Era de origine aromână. În perioada 1950 - 1955 și 1957 - 1958 a fost internat ca deținut politic la penitenciarul Sighet. El a fost fratele scriitorului Cezar Papacostea, al juristului Petre Papacostea, al politologului Alexandru Papacostea și unchiul istoricului Șerban Papacostea - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

 

 

Istoricul Victor Papacostea (n. 1900 – d. 1962) a fost fondator al Institutului de Studii Balcanice din București, fruntaș P.N.L. și  subsecretar de stat la Ministerul Educației Naționale în guvernele Sănătescu și Rădescu. Era de origine aromână.

În perioada 1950 – 1955 și 1957 – 1958 a fost internat ca deținut politic la penitenciarul Sighet. El a fost fratele scriitorului Cezar Papacostea, al juristului Petre Papacostea, al politologului Alexandru Papacostea și unchiul istoricului Șerban Papacostea.

 

 

 

 

 

1963: Reprezentanti ai SUA si URSS au semnat un acord de instalare a “liniei fierbinți” telefonice între Washington si Moscova. Aceasta a devenit operaționala din luna august a aceluiași an .

 

 

 

 

1966: S-a născut politicianul Marian Lupu,  fost  presedinte interimar al R. Moldova si președinte al Parlamentului .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1967:  S-a născut actrița australiană Nicole Kidman, una din marile vedete ale Hollywoodului.

 

 

 

 

 
 
 
 

 1990: În Parlamentul României avut loc şedinţa solemnă a învestirii primului preşedinte al României  ales după prăbușirea regimului comunist.

Ion Iliescu a rostit jurământul de credinţă şi a anunţat că îl desemnează în funcţia de premier pe Petre Roman.

 

 

 

Depunerea jurământului (dupa alegerile din 20 mai 1990) de către președintele României, Ion Iliescu. În stânga imaginii este Dan Marțian, președintele Camerei Deputaților, iar în dreapta Alexandru Bârlădeanu, președintele Senatului foto: Lucian TUDOSE / Arhiva AGERPRES

 

 

 

 

 

 

 

 

1991: Berlin – capitala  Germaniei reunificate.

După căderea Zidului Berlinului în 1989 şi  reunificarea Germaniei, în 1990, Bundestagul (Parlamentul) german a decis să dea din nou  Berlinului  statutul de de capitala a țării.

 

 

 

 

 

 

 

Palatul  Reichstag, ars de către nazişti în 1933 si distrus în mare parte de bombardamentele aliate în cel de-Al doilea Război Mondial, va fi renovat şi va găzdui Bundestagul (Parlamentul german), începând cu anul  1999.

 

 

 

 

 

1991: S-a infiintat Partidul România Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor .

 

 

 

 

 

1992: Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat, in sedinta din 20 iunie 1992, canonizarea ca sfinti a voievodului Constantin Brancoveanu si a copiilor lui, precum si a “binecredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant”, praznuit la 2 iulie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1994:  România a ratificat l a Strasbourg, Convenţia asupra Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale a Consiliului Europei, împreună cu protocoalele adiţionale.

  

Judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului - foto: website-pace.net

 

 

 

 

 

 

 

1995: A murit, la Paris, scriitorul Emil Cioran, eseist si filosof, unul dintre cei mai originali oameni de cultura contemporani; (n. 8 aprilie 1911, Rășinari, România). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Filozoful și scriitorul  român  Emil Cioran se stabilise în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză.

A început la 17 ani studiul filozofiei la Universitatea din Bucureşti unde a fost coleg cu Constantin Noica si Mircea Eliade şi elev al lui Tudor Vianu şi Nae Ionescu.

In 1933 obţine o bursă, care îi permite să continue studiile de filozofie la Berlin, unde intră în contact cu Nicolai Hartmann şi Ludwig Klages. In 1938 a primit o bursă din partea statului francez şi s-a stabilit apoi la Paris, unde a continuat să scrie în limba franceză.

Prima sa carte intitulata Pe culmile disperării, apare în 1934 în România si este distinsă cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitaţi şi premiul Tinerilor Scriitori Români.

Opere: “Pe culmile disperării”, “Lacrimi şi sfinţi”, “La Tentation d’exister”, “De l’inconvénient d’être né” Cartea amăgirilor (1935), Schimbarea la faţă a României (1936), Lacrimi şi Sfinţi (1937).

Cel de-al doilea volum, Schimbarea la faţă a României l-a autocenzurat în ediţia a doua, aparută la începutul anilor ’90, autorul însuşi eliminând numeroase pasaje considerate extremiste, „pretenţioase şi stupide.

 

 

 

 

 

1996: Orașul Berlin a devenit  oficial, unul din sediile ONU, gazduind doua institutii ale organizatiei: Voluntarii ONU si Secretariatul Conventiei-Cadru asupra schimbarilor climatice.

 

 

 

 

 1999: N.A.T.O. pune capat oficial bombardamentelor asupra  la Serbiei, dupa ce a verifcat  daca toate trupele sarbe s-au retras din provincia Kosovo, locuita majoritar de albanezi.

 

 

 

 

 

 

 

 

2001: S-au deschis oficial lucrările la autostrada București – Constanța.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012 : Fostul prim ministru al Guvernului României, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare de magistrații Curții Supreme în dosarul „Trofeul calității” .

 

 

 

 

 

 

 

În timp ce era așteptat de polițiști pentru a fi dus la închisoare, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă cu  o arma de foc; tentativa sa de suicid s-a soldat cu mai multe plăgi în zona gâtului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor.

 

 

 

 

 

 

Sfântul Mucenic Metodie a imbrațișat viata monahală încă din tinerețe. Pentru viața sa curată și bineplacută lui Dumnezeu a fost chemat la arhierie, fiind numit Arhiepiscop al cetății Patarelor din Licia.

Sfântul Mucenic Metodie a fost un adversar al ereziei lui Origen.Păgânii i-au tăiat capul cu sabia şi sfântul s-a mutat la Domnul. Astfel, cel ce mai înainte slujea Mielului lui Dumnezeu s-a adus jertfă vie lui Dumnezeu.

S-a săvarșit mucenicește în cetatea Chalcis din Siria, pe vremea împăratului Aurelian.

Sfântul Mucenic Metodie a prorocit căderea Constantinopolului.

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. lessignets.com;

  5. Wikipedia.ro.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

Publicitate

20/06/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: