CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 19 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

19 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 626: A decedat Soga nu Umako (n. cca 551), seful clanului japonez Soga, și fiul lui Soga nu Iname a fost un puternic nobil japonez care a facut reforme politice majore,  în  timpul epocii Yamato. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facea parte dintr-o familie de origine coreeană dedicată budismului si a  introdus in tara o serie de reforme importante, care au schimbat radical  Japonia, în timpul domniei imparatilor Bidatsu, Yomei, Sushun și a  împărătesei Suiko.

A reusit sa concentreze  o putere imensă în propriile mâini  prin căsătoria dintre fiicele sale și împărați, urmând exemplul tatălui său, a cărui fiice au fost la rândul lor, soții de imparati.

A promovat budismul în Japonia sai, a angajat  meseriasi din  China și Coreea care au adus cu ei  tehnologii și cunoștințe  înalte si a introdus de asemenea budismul in aceasta tara.

La 15 ianuarie, 593, relicve ale lui Buddha au fost depuse la  temelia unuistalp al  Pagodei de la Asukadera (Hōkō-ji la momentul respectiv), un templu construit la ordinul lui Umako.

 

 

 

 

 

 1027: A decedat Sfantul Romuald (n.cca 951),  fondatorul ordinului Camaldolese și o figură importanta in crestinismul apusean al sec. al XI-lea si in „renasterea  ascetismului pustnicesc”.

 

 

 

 

Sfantul Romuald

 

 

 

 

 

 

 1269:  Regele Ludovic al IX-lea al Franței  ordona  ca toti evreii gasiti in public, fara semnul de identificare reprezentat de o stea galbena,  sa fie obligati la plata unei amenzi de zece livre de argint.

 

 

 

 

 

Ludovic al IX-lea al Frantei (25 aprilie 1214 – 25 august 1270), cunoscut ca Sfantul Ludovic, a fost Rege al Frantei din 1226 pana la moartea sa. A fost de asemenea Conte de Artois (ca Ludovic al II-lea) din 1226 pana in 1237.

Nascut la Poissy, in apropiere de Paris, a fost membru al Casei de Capet, fiul regelui Ludovic al VIII-lea si a Blancai de Castilia. Este singurul rege al Frantei care a fost canonizat, si prin urmare exista mai multe localitati numite in onoarea sa, printre care St. Louis, Missouri, in Statele Unite. A infiintat Parlamentul de la Paris si a  condus două cruciade care  au contribuit la prestigiul lui.  Pentru a finanța prima cruciadă Ludovic a ordonat expulzarea tuturor evreilor   camatari.

Această acțiune îi permitea lui Ludovic să confiște proprietățile evreilor expulzați, pe care le putea folosi în cruciada sa, dar cu toate acestea, nu a eliminat datoriile creștinilor.

A treia parte din datorie a fost scutită, dar restul de bani trebuiau trimiși la trezoreria regală.

Ludovic a ordonat de asemenea, la cererea Papei Grigore al IX-lea  arderea a 12.000 de copii ale Talmudului,cartea sfanta a evreilor .

Pe lângă legislația împotriva evreilor și cametei, Ludovic a extins atribuțiile  Inchizitiei , mai ales  sudul Franței, unde erezia catara era foarte   puternică si raspandita.

 

 

 

 

1306:   In timpul   primului război pentru independență scoțian (1296-1328), aavut loc Bătălia de la Methven,

Scoțienii condusi de Robert Bruce au fost infranti de englezi, cu putin  timp înainte de ivirea zorilor.

 

 

 

 

1566: S-a nascut regele Iacob I al Angliei; (d. 27 martie 1625).

 A  devenit rege al  Scotiei la 24 iulie 1567, la varsta de un an, urmandu-i la tron mamei sale Maria I, sub numele de Iacob al VI-lea, și a fost rege al Angliei  sub numele de  Iacob I.

 

 

 

 

 

1623: S-a născut matematicianul şi filozoful francez Blaise Pascal (“Les pensées”); (m. 19 august 1662).

 

 

 

 

 

 

 

 

A avut contribuții în numeroase domenii ale științei, avand contributii  importante  asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune si vid.

A fost preocupat si de construirea unor calculatoare mecanice.

În urma unei revelații religioase în 1654 a abandonat  matematica și științele exacte  dedicandu-si  viața  filosofiei si teologiei.

În onoarea contribuțiilor sale în știință numele Pascal a fost dat unității de măsură a presiunii , precum și unui limbaj de programare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1764: S-a născut la Montevideo, generalul Gervasio Artigas, fondatorul statului  sud-american Uruguay; (d. 23 septembrie 1850).

 

 

 

 

 

 

Jose Gervasio Artigas (1764 – 1850)

 

 

Supranumit „părintele independenței uruguayene ”  este prețuit pentru victoriile sale  în cursul războiului de independență și pentru ideile sale democrate și pro-Americane.

 

 

 

 

 

1848: La 19 iunie/ 1 iulie 1848, Guvernul provizoriu al  Tarii Romanesti este arestat în urma unui complot al fortelor  reacționare, cu complicitatea coloneilor Ioan Odobescu (șef al Oștirii) și Ioan Solomon (comandantul regimentului 3 din garnizoana București).

În urma unor acțiuni energice a maselor, Guvernul provizoriu este eliberat, iar cei doi colonei arestați. În această acțiune  s-a remarcat Ana Ipătescu.

 

 

 

 

 

1857:  La Paris, a fost încheiat un Tratat între Austria, Franţa, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Regatul Sardiniei şi Imperiul Otoman, cu privire la frontiera dintre acesta din urmă şi Rusia, prin care s-a hotărât ca Delta Dunării şi Insula Şerpilor să fie repuse sub suveranitatea Porţii Otomane, în loc de a fi alipite Moldovei.

 

 

 

 

 

1862:  În Statele Unite ale Americii a fost abolită sclavia, aceasta fiind scoasa in afara legii pe intreg teritoriul tarii.

 

 

 

 

1866: Este adoptată Legea asupra taxelor vamale a Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei, fiind și prima lor organizare vamală.

 

 

 

 

1867 : Imparatul Maximilian I de Habsburg-Lorraine  al Mexicului  este executat de un pluton de execuţie în Querétaro, impreuna cu generalii sai  Tomás Mejía si Miguel Miramón.

 

 

 

 

 

 

 

Maximilian I al Mexicului ( 6 iulie 1832 – 19 iulie 1867 ; născut arhiducele Ferdinand Maximilian Joseph al Austriei), a fost membru al Casei Imperiale de Habsburg-Lorena.

După o carieră   în armata austriacă, a fost proclamat imparat al Mexicului  la 10 aprilie 1864 în timpul celui dea-l doilea imperiu mexican, cu sprijinul lui Napoleon al III-lea al Frantei   și a unui grup de fruntași mexicani monarhiști.

Mai multe guverne străine au refuzat să recunoască guvernul lui Maximilian.  Statele Unite vedeau în alegerea unui prinț european ca șef al unui stat american ca o încălcare a Doctrinei Monroe  care proclama neamestecul tarilor europene in treburile tarilor din continentul american si drept urmare ele nu l-au recunoscut pe Maximilian.

Aceasta a contribuit la asigurarea succesului forțelor  conduse de revolutionarul Benito Juarez , iar Maximilian a fost executat după capturarea acestuia.

 

 

 

Edouard Manet: executia imparatului Maximilian I (1867).

 

 

 

 

 

 

1870: Dupa infrangerea acesteia  in Razboiul Civil purtat impotriva statelor antisclavagiste din Nord, Statele Confederate din Sud sunt în mod oficial readmise  în Statele Unite ale Americii , iar Confederatia rebela a sudistilor încetează să mai existe.

 

 

 

 

1875: In  Herţegovina se declanseaza revolta  populara antiotomana .

 

 

 

 

 

1897:  A murit proprietarul irlandez Charles Boycott , împotriva căruia țăranii de pe moșia sa au organizat, pentru prima dată în istorie, o formă de protest numită de atunci „boicot”; (n. 1832).

 

 

 

 

 

1899: Se naște in București, George Călinescu (d. 12 martie 1965, Otopeni), critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române, de orientare, după unii critici, clasicizantă, după alții doar italienizantă sau umanistă.

Pe numele sau adevarat Gheorghe Visan, este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu.

 

 

 

George Călinescu (Gheorghe Vișan), critic, istoric, scriitor român

George Călinescu (Gheorghe Vișan), critic, istoric, scriitor român

 

A realizat monumentala “Istorie a literaturii române de la origini până în prezent” şi studii de referinţă despre scriitori români precum Mihai Eminescu şi Ion Creangă. (romane: “Enigma Otiliei”, “Scrinul negru”, “Bietul Ioanide”) (m.12 martie 1965)

 

 

 

 

 

1906: S-a deschis, în parcul din Dealul Filaretului (actual „Carol I”), din Bucuresti „Expoziția generală română”, dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I; (1866-1914).

 

 

 

 

1917 :  Regele George al V-lea al Marii Britanii,  schimba numele german al Casei Regale britanice, Saxa-Coburg- Gotha, in  Windsor.Tara sa se afla in plin razboi cu Germania si aliatii acesteia.

Același lucru s-a întâmplat în Belgia unde numele Casei Regale  a fost schimbat în van België (olandeză) sau de Belgique (franceză).

 

 

 

 

 

 1917: S-a nascut Joshua Nkomo, om politic din  Zimbabwe( fosta Rhodesia), luptator pentru independenta tarii sale; (d. 1999)

 

 

 

 

1919:  A încetat din viaţă Petre P. Carp, unul dintre întemeietorii ”Junimii”, şeful Partidului Conservator (1907-1912), de mai multe ori ministru şi prim-ministru, critic literar şi traducător; (n. 29 iunie 1837).

 

 

 

 

 

 

A participat activ la îndepărtarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la conducerea Principatelor Unite. La 11 februarie 1866 a fost numit secretar intim al Locotenenței domnești, iar ulterior secretar al Agenției diplomatice a României la Paris (mai 1867 – iulie 1867).

A fost inițiat în francmasonerie la 21 octombrie 1867 în Loja Steaua României din Iași, iar la 19 noiembrie același an, primește gradul de Companion.

A fost ales în numeroase rânduri deputat și senator în Parlamentul României si a  îndeplinit numeroase funcții politice în cadrul guvernelor care au succedat la conducerea țării după abdicarea domnitorului Cuza (ministru al Afacerilor Străine, ministru al Cultelor și Instrucțiunii, ministru al Agriculturii, Industriei, Comerțului și Domeniilor, ministru al Finanțelor) fiind ales de două ori președinte al Consiliului de Miniștri.

A activat în cadrul diplomației românești îndeplinind funcțiile de agent diplomatic la Viena și Berlin (martie 1871 – aprilie 1873) și ulterior la Roma (aprilie – octombrie 1873). În perioada noiembrie 1882 – octombrie 1884 a fost numit Trimis extraordinar și ministru Plenipotențiar al României la Viena.

În anul 1891 gruparea „junimistă” se desprinde din cadrul Partidului Conservator și formează Partidul Constituțional, iar Petre P. Carp este ales președinte al acestui nou partid. După fuziunea din 1907 a tuturor elementelor politice conservatoare din România, a fost ales președinte al Partidului Conservator (21 aprilie 1907 – 14 mai 1913).

În timpul Primului Război Mondial a fost unul dintre susținătorii ideii de intrare a României în război alături de Puterile Centrale. A fost prim-ministru al României de două ori (19 iulie 1900 – 27 februarie 1901 și 14 ianuarie 1911 – 10 aprilie 1912) din partea Partidului Conservator.

 

 

 

 

 

 

1922: S-a nascut savantul danez Aage Niels Bohr ( d. 8 septembrie  2009, Copenhaga in  Danemarca), fiul  marelui fizician   Niels Bohr, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1922. 

 

 

 

 

Foto: Aage Niels Bohr

 

 

Aage Niels Bohr a primit  premiul Nobel pentru fizica, în anul 1975.

 

 

 

 

1927: S-a nascut in  com. Gușoeni, județul Vâlcea) cunoscuta  scenaristă și regizoare de film română, Malvina Urșianu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1930: Canadianul Robin Beardmore a efectuat primul zbor cu un  planor  peste Canalul Mânecii.

 

 

 

 

 

1941:  S-a nascut renumita actrita română de teatru, radio, televiziune și film, Irina Petrescu.

 

 

 

 

Irina Petrescu a decedat la 19 martie 2013, București.

 

 

 

 

1945: S-a nascut Radovan Karadžić, politician, poet și medic psihiatru sârb, acuzat de crime impotriva umanitatii si genocid in timpul razboiului din fosta Iugoslavie cand a organizat asediul orașului Sarajevo și  masacrul de la Srebrenica, în care au fost uciși cca. 8000 de musulmani.

 

 

 

Politicianul sarb Radovan Karadžić

 

 

Din 1996 era căutat pentru crime de război de către Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPI).

După 12 ani de sustragere, autoritățile sârbești au anunțat arestarea  si deferirea sa catre  TPI.Se ascundea sub o identitate falsă, sub numele de Dragan Dabić și lucra într-o clinică particulară din Belgrad, unde practica medicina alternativă.

 

 

 

 

 

 

1947: S-a nascut  Salman Rushdie, romancier, poet, eseist britanic de origine indiană.

Cartea sa “Versetele satanice” a fost considerata blasfemiatoare la adresa Islamului  si  a atras  furia fundamentalistilor islamici care l-au condamnat la moarte, fiind acum sub protectia autoritatilor britanice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1953: In Statele Unite  au fost executați la inchisoarea Sing Sing, din localitatea Ossining, statul New York, sotii Julius și Ethel Rosenberg , dupa ce au fost gasiti vinovati de  spionaj  si furnizarea unor  secrete legate de construirea bombei atomice, Uniunii Sovietice .

 

 

 

 

 

 

 

Condamnați în 1951, ei au fost ultimii americani executați pentru spionaj.

Procesul lor a durat numai 2 zile și a declanșat în întreaga lume, în contextul „războiului rece”, manifestații antiamericane orchestrate de Uniunea Sovietica si partidele comuniste din numeroase tari.

În 1993, cei doi au fost achitați, în urma procesului de revizuire deschis de cei doi copii ai soților Rosenberg.

 

 

 

 

 

1956: Actrita americana Marilyn Monroe, se căsătorește cu scriitorul  american Arthur Miller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1956: A murit Thomas J. Watson Sr., primul președinte al Companiei  IBM; (n. 17 februarie 1874).

 

 

 

 

 

 

 
 

  fost președintele  și CEO al  marii societati americane International Business Machines (IBM) din  1914 pana in  1956. Watson a fost unul dintre cei mai bogati oameni din vremea lui.

 

 

 

1961:  Kuweitul și-a declarat independența față de Marea Britanie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1964:  Senatul Statelor Unite a aprobat Legea drepturilor civile – Civil Rights Act of 1964. A fost un act legislativ de o importanță deosebită pentru  Statele Unite ale Americii, care a eliminat majoritatea formelor de discriminare împotriva afro-americanilor și femeilor, incluzând segregarea rasială.

Legea a stopat, de asemenea, și aplicarea inegală a  dreptului de a vota și a fi votat.

Segregarea rasială, care fusese aplicată anterior în locurile de muncă, în școli și în general în locurile publice (numite cvasi-eufimistic, “public accommodations”) a fost îndepărtată.

 

 

 

 

 

1982: “Bancherul lui Dumnezeu” este găsit spânzurat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Roberto Calvi, un bancher italian, este găsit mort sub podul Blackfriars  din Londra, la mai mult de o săptămână după ce a dispărut de la Milano.

Cunoscut sub numele de “bancherul lui Dumnezeu”,  pentru legăturile sale stranse cu Vaticanul,  Roberto Calvi, in varsta de 62 de ani , a fost preşedinte al Băncii Ambrosiano din Milano şi o figură centrală într-o reţea complexă de fraudă internaţională şi intrigi.

Roberto Calvi a fost găsit cu cinci cărămizi în buzunare şi a avut în posesia sa  14.000 dolari in trei monede diferite. Ancheta  a evidentiat   nu prezenta  la gât  leziunile care  de obicei sunt asociate cu moartea prin spânzurare şi ca mâinile lui nu au atins niciodata caramizile gasite in buzunarele hainelor sale.Expertii italieni au concluzionat ca a fost ucis.

Arhiepiscopul american Paul Marcinkus  a fost solicitat sa se prezinte la un interogatoriu in legatura cu acest caz, dar i-a fost acordata  imunitate in calitate de angajat al Vaticanului.Sa retras în 1990 şi a murit în 2006.

 

 

 

 

 

 

1987: Biserica Sfânta Vineri – Hereasca, din Bucuresti , cu  hramul „Cuvioasa Parascheva” (datând din 1645), a fost demolată.

Pe locul ei autoritatile comuniste au  construit un bloc de locuinte…

 

 

 

 

 

 

 

 

Prin grija preotului paroh, Gheorghe Bogdan, cea mai mare parte din bunurile sacre ale bisericii au fost salvate, fiind duse în custodie la Mănăstirea Cernica și la muzeul Herești.

 

 

 

 

1991: Ia sfarsit  ocupaţia sovietică din Ungaria .

 Prezența trupelor sovietice în Ungaria a fost formalizată prin tratatul 1949 asistența reciprocă, care a acordat dreptul Uniunii Sovietice la o prezență militară continuă, asigurând astfel si controlul politic al acestei tari. Forțele sovietice din Ungaria au făcut parte din așanumitul Grup  Central al Forțelor sediul în Baden, lângă Viena.

 

 

 

 

 

1993: A decedat Sir William Golding , scriitor englez, laureat al Premiului Nobel; (n. 1911).

 

 

 

 

 

 

2000:  Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti a anunţat câştigătorul turului doi al alegerilor locale pentru Primăria Bucureştiului în persoana candidatului PD, Traian Băsescu.

 

 

 

 

2001:  Guvernul Năstase şi-a asumat răspunderea în Parlament, pentru legea investiţiilor directe.

 

 

 

 

2001:  Parlamentul de la Budapesta a adoptat cu 303 voturi “pentru”, 187 “împotrivă” şi 8 abţineri, Legea privind statutul maghiarilor din ţările vecine. Guvernul României a luat notă de acest lucru şi de faptul că observaţiile părţii române nu au fost luate în considerare.

 

 

 

 

2002:  Premierul socialist ungar, Peter Medgyessy, a recunoscut, în faţa Parlamentului, că a activat ca ofiţer de contraspionaj la Ministerul Finanţelor, în perioada 1977-1982, în timpul regimului comunist.

 

 

 

 

 

2003: Limba română: Se lansează versiunea locală a Wikipediei. Versiunea de la această dată se află arhivată .

 

 Aici.

 

 

 

 

2007: Un camion incarcat cu explozibili  a lovit o moschee siita din centrul Bagdadului, omorand 87 de persoane si ranind multe altele.

 

 

 

 

 

 

2009 : Au loc mari confruntari armate  in nord-vestul Pakistanului, in regiunea tribala  Waziristan de sud, intre armata si  fortele islamiste  talibane.

 

 

 

 

 2012:  Julian Assange , fondatorul WikiLeaks,  a cerut azil în Ambasada Ecuatoriului   din Londra, de teama   extrădarii în SUA după publicarea de documente clasificate anterior, inclusiv a unor  imagini a unor crime ale armatei americane impotriva civililor.

 

 

  2014: Prințul Felipe, singurul fiu al regelui Juan Carlos I și fost Prinț de Asturia, a urcat pe tronul Spaniei sub numele de regele Felipe al VI-lea.

 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol Iuda

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol Iuda

 

 

 

 

 

Sfantul Iuda a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului.

Sfantul Apostol Iuda se numara intre fratii Domnului nostru Iisus Hristos, adica intre fiii dreptului Iosif , pe care ii avusese din casatoria anterioara cu Salomeea.

Abia dupa ce dreptul Iosif a ramas vaduv, i-a fost data in grija Maica Domnului.

Sfantul Apostol Iuda este uneori numit in Scriptura „Iuda, fratele lui lacov ” (Luca 6; 16, Fapte 1; 13). Intre cartile Noului Testament ni s-a pastrat de la el o Epistola Soborniceasca.

Acesta isi incepe astfel epistola: „Iuda, rob al lui lisus Hristos si frate al lui lacov (Iuda 1:1).

Chiar daca s-ar fi putut numi pe sine frate al lui Hristos cu aceeasi indreptatire ca si lacov, el nu o face.

Sfantul Apostol Iuda mai este cunoscut si ca Levi sau Tadeu. Insa, nu trebuie confundat cu celalalt Tadeu, care a facut parte din cei 70 de Apostoli ai Mantuitorului.

Sfantul Apostol Iuda a predicat Evanghelia in ludeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia si Armenia.

Ajungand sa predice in tinutul Muntelui Ararat, Sfantul Apostol Iuda a fost prins de pagani, rastignit si omorat cu sageti.

 

 

 

 

 

Tot astazi facem pomenirea :

 

 

 

– Sfantului Mucenic Zosima;- Cuviosului Parintelui nostru Zinon;

– Sfantului Mucenic Asingrit;

– Cuviosului Paisie cel Mare.

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. Istoria md.;

  5. mediafax.ro;

  6. Wikipedia.org.

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=qntltSQ_Ik4

 

19/06/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: