CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 16 IUNIE. VIDEO


 

 
 
 
 
 
 
 

 16 iunie, istoricul zilei

 
 

 

 

 

 

 

 

632: Yazdegerd al III-lea urca la varsta de opt ani pe tronul Imperiului Persan.

A fost ultimul șah din dinastia sassanida și a domnit pana la moartea sa, in anul 651.

 

1139: S-a nascut  Împăratul Konoe al Japoniei; (d.22 august  1155).

A fost al 76-lea imparat al Japoniei conform ordinii traditionale japoneze de succesiune si  a domnit nominal din data de 5 ianuarie 1142, pana la moartea sa, puterea fiind in fapt exercitata de tatal sau, imparatul retras Toba. Numele sau la nastere era Narihito.

 

 

 

 

 

 1216: A decedat  Papa Inocenţiu al III-lea (Giovanni Lotario, conte de Segni, n. 22 februarie 1161).

A fost Papa al Biseriicii Catolice din 8 ianuarie 1198 până la moartea sa.

Pontificatul lui Inocențiu al III-lea, reprezintă culmea puterii papale. În viziunea sa, principii și regii Europei își obțineau puterea din autoritatea sa, ceea ce-i îngăduia să-i excomunice sau să-i detroneze, atunci când credea de cuviință.

El credea chiar că, Dumnezeu i-a dat Papei,succesorul  Sfantului Petru, sarcina de a conduce atât întreaga lume cât și Biserica. Papa era deasupra nivelului omului și imediat sub Dumnezeu .

Relația dintre Stat și Biserică trebuia să fie cea dintre lună și soare. Luna strălucește prin lumina reflectată de la soare; statul trebuia să stea în gloria papalității și să-și primească puterea de la papă.

Stăpânit de această viziune și abil, în a folosi frâiele puterii seculare și spirituale, Inocențiu al III-lea a reușit să-și supună regii Europei.

Nici un alt papă, până la el și după el, nu a reușit să cârmuiască întregul Apus, iar regii să i se  subordoneze.

 

 

 

  

Papa Inocențiu al III-lea a convocat cel de al IV-lea Sinod de la Lateran(1215), la care au fost prezenți peste 1200 de participanți, nelipsind ambasadorii principilor creștini.

Biserica Răsăritului nu a fost reprezentată.

Sinodul a decretat  printre altele  dogma transubstanțiației, conform căreia substanța pâinii și vinului se transformau în Trupul și Sângele lui Hristos, după cuvintele  din Scriptura ” Luați …Mâncați…”

Tot acum s-a stabilit organizarea unei noi cruciade,  în anul 1217,dar nu a mai ajuns să vadă materializarea planului său, pentru că la 16 iunie 1216, pe când se găsea la Perugia, pentru cauza cruciadei, l-a surprins sfârșitul.

 

 

 

 

 

 

 1313: S-a nascut  poetul  și umanistul italian  Giovanni Boccaccio; (d.21 decembrie  1375).

 

 

 

 

 

 

Giovanni Boccaccio

 

 

 

 

 

Povestirile sale reunite în Il Decamerone („Decameronul, 1470) au  influențat nu numai  literatura italiana, dar a  creat modelul genului literar al nuvelei si a influentat  creația multor scriitori europeni, exercitand  o deosebită influență asupra operelor scriitorilor  Geoffrey Chaucer (“The Canterbury Tales”, François Rabelais, Miguel de Cervantes, Gotthold Ephraim Lessing. În 1879, compozitorul Franz von Suppé ii dedica opera “Boccaccio”.

 

 

 

 

 

 1462: Domnul muntean Vlad Ţepeş  conduce  un atac de noapte surpriză   asupra taberei ostirii otomane invadatoare (nu se cunoaşte numele localităţii unde s-a desfasurat  lupta), provocând mari pierderi inamicului şi panica in randul turcilor.

 

 

 

 

vlad_tepes_foto.jpg

 

 

 

 

 

 

 

1567: Mary, Regina Scoţiei, este închisă în castelul Lochleven.

 

 

 

 

 

Mary, Queen of Scots

 

 

 

 

 

La 24 iulie, a fost forțata de un grup de nobili scotieni să abdice în favoarea fiul ei in vârstă de un an, James.

 

 

 

 

 

 

1599: Mihai Viteazul încheie, la Târgovişte, un tratat cu trimişii principelui Andrei Bathory, acceptând să fie inclus în pacea cu otomanii, pentru a câştiga timpul necesar în vederea finalizării pregătirilor pentru  ostilităţile  cu Poarta Otomana.

 

 

 

 

 

 

1612: S-a nascut sultanul otoman  Murad al IV-lea; (d.9 februarie 1640).

 A fost adus   la putere printro conspirație de palat in anul 1623,   succedandu-l pe unchiul sau, Mustafa I.

Avea doar 11 ani cand s-a urcat pe tron.

Domnia sa a ramas in istorie datorita brutalitatii metodelor pe care le-a aplicat pentru reinstaurarea ordinii in stat.

A purtat un razboi greu impotriva Persiei,in timpul caruia a cucerit Azerbaidjanul si a ocupat puternicele cetati Tabriz si Hamadan.

In 1638 a ocupat Bagdadul, dupa un asediu la capatul caruia a masacrat garnizoana si populatia orasului.

A condus personal invazia Mesopotamiei, fiind de altfel ultimul sultan otoman care a comandat o armata pe campul de batalie.

A incheiat inaintea mortii sale, in 1639, un tratat cu Persia la Oasr-i-Chirin, prin care au fost trasate frontierele turco-iraniene, valabile pana in ziua de azi.

 

 

 

 

 

 

1671: Conducatorul rasculatilor cazaci Stepan (Stenka) Razin este executat la Moscova.

 

 

 

 

 

 Razin

 

 

Stenka Razin ( gravură contemporană englezească).

 

 

 

 Stepan (Stenka) Timofeevici Razin  (n. 1630 – d. 6/16 iunie 1671) a fost un lider cazac, conducătorul unei rebeliuni împotriva boierimii și birocrației țariste din sudul Rusiei.

 A transformat Astrahanul într-o „republică” a cazacilor. Populația a fost organizată după modelul căzăcesc în „mii”, „sute” și „zeci”, fiecare având în frunte un ofițer, care la rândul lor erau numiți de vece – adunarea generală a cazacilor. Primul act al acestei vece a fost proclamarea lui Razin ca gosudar (aproximativ „suveran”).

Emisarii lui Stenka, înarmați cu proclamații inflamatoare, au reușit să răscoale locuitorii regiunilor Nijni Novgorod, Tambov și Penza.

Proclamațiile chemând la răscoală au apărut chiar și în Moscova și Novgorod. Populația a fost ridicată ușor la luptă datorită promisiunilor lui Razin de eliberare a celor oprimați de jugul exploatării și de alungare a boierilor și reprezentanților puterii, care ar fi avut drept consecință instituirea egalității absolute în ținuturile locuite de ruși.

Soarta răscoalei a oscilat până la începutul anului 1671, când, după ce rebeliunea a început să dea semene de slăbiciune, a mai durat aproximativ șase luni până la încetarea luptelor, iar prestigiul lui Razin a scăzut treptat. Până chiar și tovarășii săi cei mai apropiați din Saratov și Samara au refuzat să deschidă porțile fortificațiilor lor în fața trupelor lui Razin. După ce patriarhul Moscovei l-a anatemizat pe Stenka Razin, cazacii de pe Don au încetat să mai fie aliații lui.

Stenka Razin și fratele lui, Frol Razin, au fost luați prizonieri la Kaganlîk, ultima fortăreață pe care au mai controlat-o, și au fost duși la Moscova unde au fost torturați și rupți în patru bucăți în cadrul unei execuții publice din Piața Roșie ; ( 6/16 iunie 1671).

Razin a inspirat un poem simfonic al lui Alexandr Glazunov și o cantată a lui Șostakovici.

 

 

 

 

 

 

1723: S-a nascut Adam Smith, economist si filosof scotian; (d. 17 iulie 1790).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cartea sa „Avutia natiunilor”, a fost una din primele încercări de a studia dezvoltarea istorică a industriei și comerțului în Europa. 

 Această lucrare a ajutat la crearea economiei  ca disciplină academică modernă și a furnizat una dintre cele mai bune argumentări intelectuale pentru comertul liber si capitalism. 

A introdus în economie conceptul economic si filosofie sociala de „mana invizibila”,o metafora care ilustrează cum, prin urmarea propriului interes, indivizii stimulează indirect economia. Smith consideră că, în cazul societăților capitaliste, urmărirea propriului bine contribuie la binele societatii.

În cadrul mecanismului pietei, guvernat de acest principiu, acțiunile cele mai eficiente și benefice vor fi și cele mai profitabile.

 

 

 

 

 

 

 

1815: Armata franceză a obţinut victoria asupra unei armate prusace condusa de generalul Blücher, in Bătălia de la Ligny.

 

 

 

 

 

 

1835: A fost inaugurata, la Iasi, sub domnia lui Mihail Sturdza si prin strădania lui Gheorghe Asachi și a altor învățați români ai vremii, “Academia Mihaileana” .

Este prima instituție de învățământ superior modernă din Moldova (1835 – 1847).Aici se țineau cursuri de istorie, drept, chimie, matematică și arhitectură.

Este precursoare a Universității din Iași și a Colegiului Național si a pregatit o intreaga pleiada de intelectuali pe care ii regasim mai tarziu  in randurile pasoptistilor si ai luptatorilor pentru Unire.

 

 

 

 

 

 

1858: S-a nascut  Regele Gustaf  al V-lea al Suediei; (d. 29 octombrie 1950).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost ultimul rege al Suediei care a intervenit direct în politica țării si de asemenea ultimul rege suedez   Comandant Suprem al Forțelor Armate Suedeze (între 1907 și 1939).

Era un conservator care nu  aproba  curentul democratic si avea simpatii pro-germane în timpul Primului Război Mondial.

 

 

 

 

 

 

 

1862: La Timisoara, s-a incheiat o Conventie telegrafica intre Austria, Imperiul Otoman, Serbia si Romania, prin care erau reglementate operatiunile de transmitere si taxare a depeselor intre statele semnatare.

 

 

 

 

 

1864: Prin Protocolul de la Constantinopol, Puterile Garante au recunoscut dreptul statului roman de a-si modifica legiuirile interne, fara o prealabila aprobare din partea lor.

 

 

 

 

1873: S-a stins din viata Andrei Saguna, unul dintre conducatorii luptei de eliberare nationala a romanilor din Transilvania si primul presedinte al Astrei, Mitropolit Ortodox al Transilvaniei.

 

 

 

 

A fost inmormantat la Rasinari, langa Sibiu.

 

 

 

 

 

 

1890: S-a nascut filosoful, logicianul  si publicistul roman Nae Ionescu;  (d. 1940).

 

 

 

 

 

 

 

1890: S-a nascut  in Anglia, Stan Laurel, pe numele real Arthur Stanley Jefferson, celebru actor comic, jumatatea cuplului „Stan si Bran”. Pasiunea pentru teatru si film a mostenit-o de la tatal sau, si el actor.

A debutat la varsta de 16 ani, apoi s-a laturat trupei de vodevil a lui Fred Karno, calatorind cu aceasta in Statele Unite intre 1910 si 1913.

 

 

 

 

Stan Laurel

 

 

 

 

In aceasta perioada a avut ocazia sa il cunoasca pe Charles Chaplin, pe care a si inceput sa il imite.

S-a intors acasa, pentru ca in 1917 sa ajunga din nou in SUA, fiind distribuit intr-o comedie cinematografica de succes. Incurajat, Stan a continuat sa regizeze mai multe filme de scurt metraj, iar apoi sa treaca la pelicule mai importante.

L-a intalnit cu aceasta ocazie pe cel care avea sa ii devina partener, Oliver Hardy, insa cei doi au facut echipa abia mai tarziu.

In 1927, cuplul Stan si Bran si-a facut un debut fulminant, in urmatorii 20 de ani fiind nedespartiti pe marile ecrane. Ei au incetat sa mai apara in filme in 1950, dar au continuat sa joace in diverse spectacole organizate pe teritoriul Angliei.

Stan Laurel a fost recompensat in 1960 cu un premiu Oscar pentru intreaga cariera, juriul recunoscandu-i creativitatea in materie de comedie.

Actorul a incetat din viata la 23 februarie 1965, in urma unui infarct. 

 

 

 

 

 

1897: Este semnat  tratatul prin care Republica Hawaii este anexata de Statele Unite ale Americii.

 

 

 

 

 

1897: S-a nascut Georg Wittig, chimist german, laureat al Premiului Nobel; (d. 1987).

 

 

 

 

1903: Henry Ford fondeaza la Detroit,compania „Ford Motor Company”, care va deveni unul din gigantii mondiali ai constructiei de automobile.

 

 

 

 

1904: Patriotul finlandez  Eugen Schauman il  impusca mortal  pe guvernatorul-general  rus al  Finlandei  ocupate de Rusia,  Nikolai Bobrikov, dupa care se sinucide.

 

 

 

 schuaman.jpg (7260 bytes)bobrikov.jpg (9832 bytes)

Eugen Schauman      Nikolai Bobrikov

 

 

 

 

 

 

1913: S-a nascut  filosoful Ion Banu, unul dintre întemeietorii Asociaţiei de Studii Orientale din România; (d. 1993).

 

 

 

 

1913: Se declanseaza cel de-al doilea Razboi Balcanic între Bulgaria si fostii sai aliati Grecia, Serbia şi Muntenegru, cărora li se va alătura România şi Turcia.

 

 

 

 

Regele Ferdinand al Bulgariei

Regele Constantin al Greciei

Regele Ferdinand al Bulgariei

Regele Constantin al Greciei

Cel de-Al Doilea Război Balcanic s-a declansat  în 1913 între Bulgaria pe de o parte şi Grecia şi Serbia si Muntenegru de cealaltă parte.

Cauza războiului a fost neînţelegerea asupra împărţirii teritoriilor pierdute de turcii otomani în timpul Primului Război Balcanic, care a luat sfîrşit la 30 mai 1913, in care aceste tari fusesera aliate.

Pentru Bulgaria, războiul oferea ocazia de a ocupa întreaga Macedonie şi de a domina Balcanii, în timp ce pentru Serbia şi Grecia războiul însemna şansa de a împărţi între ele Macedonia şi de a împiedica hegemonia Bulgariei.

Astfel la 16 iunie 1913, regele Ferdinand al Bulgariei a ordonat trupelor sale să atace poziţiile sîrbe şi greceşti, declarînd în acelaşi timp război acestor tari.

Principalul atac bulgar era îndreptat împotriva sîrbilor cu armatele I, a III-a, a IV-a şi a V-a, în timp ce armata a II-a era însărcinată cu atacarea poziţiilor greceşti de la Gevgeli şi Salonic. Bulgarii au fost copleşiţi numeric pe frontul grecesc, şi în curînd luptele uşoare s-au transformat într-o ofensivă grecească pe întreaga linie a frontului la 19 iunie.

Forţele bulgare s-au retras imediat de pe poziţiile lor de la nord de Salonic pe poziţii defensive la Kilkis. Planul de a distruge armata sîrbă în Macedonia centrală printr-un atac concentrat a eşuat, iar bulgarii au fost opriţi.

 

Bătălia de la Kilkis

 

Armata greacă, comandată de regele Constantin avea nouă divizii şi o divizie de cavalerie (120 000 de oameni), într-un raport de doi la unu sau trei la unu faţă de trupele bulgare.

Dupa o lupta grea, grecii au reusit sa cucereasca la 5 iulie Doiranul, iar împreună cu sîrbii au inaintat pînă la Defileul Kresna. În acest punct, logistica greacă era întinsă la maxim, şi înaintarea s-a oprit.

Bulgarii au pierdut 7 000 de oameni la Kilkis. Alţi 6 000 au fost luaţi prizonieri cu 130 de tunuri. Grecii au suferit şi ei pierderi grele, de 8 700 de oameni. A fost bătălia decisivă pe acest front, şi cel mai mare succes grecesc din ambele războaie.

 

 

 

Soldati sîrbi în timpul celui de-Al Doilea Război Balcanic

 

Foto: Soldati sîrbi în timpul celui de-Al Doilea Război Balcanic.

 

Bregalnica, Kalimantsi şi Defileul Kresna

 

Pe frontul din Macedonia centrală sîrbii au împins forţele bulgare către est prin bătălia de la Bregalnica (30 iunie – 9 iulie). Între timp, în nord, bulgarii au început să avanseze către oraşul sîrbesc Pirot (în apropiere de graniţa sîrbo-bulgară), obligînd sîrbii să trimită întăriri armatei a II-a care apăra Pirutul şi Nišul.

Acest lucru le-a permis bulgarilor să oprească ofensiva sîrbă din Macedonia la Kalimantsi la 18 iulie.

După liniştirea situaţiei pe frontul sîrbesc, bulgarii au trimis Armata a I-a  în ajutorul Armatei a II-a, care se opunea grecilor în poziţiile defensive excelente de la Defileul Kresna.

Constantin a respins propunerea guvernului său pentru un armistiţiu, căutînd o victorie decisivă pe cîmpul de luptă.

La 29 iulie, armata bulgară întărită a lansat atacuri pe ambele flancuri, împingîndu-i pe greci în aval pe văile rîurilor Struma şi Mesta. Constantin s-a confruntat cu o anihilare de tip Cannae, şi a cerut sprijinul sîrbilor.

Din nefericire pentru el, aceştia nu îi puteau oferi ajutor după bătălia de la Kalimantsi, iar Constantin i-a cerut guvernului să obţină un armistiţiu. Grecii pierduseră circa 10 000 de oameni în ultimele zece zile de lupte. Bulgarii doreau de asemenea pacea, şi astfel Constantin a fost salvat de la distrugere.

Sfîrşitul războiului

În ciuda stabilizării frontului din Macedonia, dorinţa guvernului bulgar pentru pace venea ca urmare a faptului ca la 10 iulie, românii au invadat  Dobrogea şi inaintau dinspre nord spre capitala Sofia.

Pentru a înrăutăţi situaţia Bulgariei, otomanii au profitat pentru a-şi recupera fostele posesiuni din Tracia, inclusiv Adrianopolul, pe care bulgarii l-au abandonat la 23 iulie, fără a trage un foc.

Armatele otomană şi română nu au avut pierderi în lupte, deşi au suferit puternic de pe urma unei epidemii de holeră.

Un armistiţiu general a fost semnat la 18 iulie, iar schimbările teritoriale au fost reglate de tratatele de la Bucureşti şi de la Constantinopol.

Bulgaria a pierdut cea mai mare parte a teritoriilor cîştigate în Primul Război Balcanic, inclusiv sudul Dobrogei, cea mai mare parte a Macedoniei, Tracia şi coasta egeeană, cu excepţia portului Dedeagach.

Serbia a devenit o putere importantă în Balcani, iar Grecia a obţinut portul Salonic şi împrejurimile, plus cea mai mare parte a coastei Traciei Occidentale.

A fost doar o înţelegere temporară. Zece luni mai tîrziu luptele au reînceput, odată cu Primul Război Mondial.

 

 

 

 

 

 

 

1918: A murit Bazil G. Assan, inginer şi explorator, primul român care a efectuat o călătorie în jurul pământului; (n. 1860).

A fost membru al  Societatii geografice romane. În   1899 a făcut o călătorie care a durat cinci luni,  pe ruta Constantinopol, Alexandria, Ceylon, Nagasaki,Tokyo,Yokohama,San Francisco, New York, Londra, aceasta  fiind astfel prima călătorie a unui român în jurul lumii.

 

 

 

 

 

La volanului primului automobil înmatriculat în România. Foto din colecţie particulară.

A fost și deținătorul automobilului cu nr. 1 din Bucuresti .

 

 

 

 

 

 

 

1924: Henry A. Berliner si tatal sau,  Émile  Berliner, (inventatorul  gramafonului), fac o demonstratie cu  un elicopter  in fata reprezentantilor Biroului american pentru aeronautica.

Ei lucrau la inventarea unui elicopter inca din 1909.

 

 

 

 

 

 

1925:  S-a nascut la Cofa, jud Hotin, Anatol E. Baconsky, poet, prozator, eseist, traducător român; (d.4 martie 1977 iin timpul marelui cutremur). a fost un eseist, poet, prozator, publicist, teoretician literar și traducător roman de orientare modernista.

Tatal diplomatului, scriitorului si politicianului Baconschi.

A publicat sub numele A. E. Baconsky.

 

 

 

 

 1937: S-a nascut  în New York City scriitorul american Erich Segal.

 

 

 

 

 

 

 

 

A scris printre altele romanul de mare succes ” Love Story”,  o dramă romantică adaptată după scenariul filmului omonim,scris tot de el.

A decedat la 17 ianuarie 2010, la Londra.

 

 

 

 

 

1937:  S-a nascut regele Simeon al II-lea al Bulgariei.

A fost între 1943-1946 rege al Bulgariei , iar între 2001-2005  prim-ministru al acestei tari. Este cunoscut și sub numele de Simion de Saxa-Coburg și Gotha sau în limba bulgara, Simeon Borisov Sakskoburggoțki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1940: Al Doilea Razboi Mondial – Franţa cere armistiţiu. Acesta se va  semna la 22 iunie cu Germania şi la 24 iunie, cu Italia.

Guvernul condus de Paul Reynaud a demisionat. Mareşalul Philippe Petain, erou al primului razboi mondial, a preluat conducerea noului guvern francez de la Vichy.

 

 

 

 

1940:  Un guvern comunist  este impus de sovietici  în Lituania.

 

 

 

 

1943: Charlie Chaplin se casatoreste pentru a patra oara, la varsta de 54 de ani, cu  Oona O’Neill, in varsta de  18 ani.

Cuplul se va instala  in  1952 in Elvetia si va creste 8 copii.

 

 

 

 

 

 

 

Oona  Chaplin (născută O’Neill  la 14 mai 1925- d.27 septembrie 1991), a fost fiica marelui dramaturg  Eugene O’Neill, laureat al premiului Nobel şi  al scriitoarei  Agnes Boulton.

 

 

 

 

1946: S-a nascut handbalistul roman Cornel Penu, dublu campion mondial în 1970 și 1974.

 

 

 

 

 

 

 

 

A făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României, care a fost medaliată cu argint olimpic la Montreal 1976 și cu bronz olimpic la München 1972.

 

 

 

 

 

 

1955: Papa Pius al XII-lea îl excomunică pe presedintele  argentinian  Juan Perón.

 

 

 

Foto: Peron si sotia sa Evita

A intrat în conflict și cu Biserica Catolică, care a refuzat să o canonizeze pe Evita, sotia sa.

 Perón a amenințat atunci cu separarea Bisericii de Stat, a pus capăt instrucției religioase în școli și plănuia să legalizeze divorțul și prostituția.

În termeni politici, a fost o strategie mai mult decât proastă, având în vedere sentimentele profund religioase ale populației.

În iunie 1955, Perón a dat ordin ca doi preoți catolici să fie deportați în Italia, iar Vaticanul a răspuns prin excomunicarea celor responsabili, fără a face publice numele acestora.

Mai mulți soldați din marină și aviați au organizat atunci o rebeliune și au bombardat capitala, omorând circa 350 de oameni. Revolta soldaților a reprimată, iar suporterii radicali ai lui Perón au răspuns prin jefuirea și profanarea bisericilor.

Șapte biserici au fost incendiate în capitala țării, iar reputația președintelui a avut foarte mult de suferit de pe urma acestor incidente.

 

 

 

 

 

1958: În noaptea de 16/17 iunie au fost condamnaţi la moarte şi executaţi organizatorii revoluţiei anticomuniste din 1956, din Ungaria (Imre Nagy, Pal Maleter, Miclos Gimes).

Au fost reabilitaţi juridic în 1989, iar la 16 iunie 1989 au avut loc funeraliile naţionale ale lui Imre Nagy.

 

 

 

 

 

 

1961:  Balerinul rus Rudolf Nureiev, vedetă a Teatrului Kirov, fuge din U.R.S.S. în Occident, la Paris.

 

 

 

 

 

1963: Este lansata nava spatiala “Vostok- 6″ avand la bord pe Valentina Tereskova, prima femeie cosmonaut din lume.

 

 

 


1972: Este capturata de poliţie în Langenhagen, in Germania federala, Ulrike Meinhof, membra a gruparii teroriste marxiste intitulate  Factiunea Armata Rosie (Rote Armee Fraktion), mai cunoscută publicului larg  sub numele de Grupul Baader-Meinhof.

 

 

 

 

 

Foto: Ulrike Meinhof (n. 7 octombrie 1934, Oldenburg)

S-a spânzurat în închisoarea Stammheim la 8 mai 1976.

 

 

Grupul initial a avut doar patru membri, respectiv Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler, si Ulrike Meinhof, acestia fiind de fapt prima generatie de teroristi. A doua generatie a activat spre sfârsitul anilor ’70, fiind compusă din fosti membri ai grupării Socialist Patients’ Collective.

A treia generatie si ultima, a activat între 1980-90. Gruparea teroristă si-a anuntat dizolvarea printr-un comunicat remis Agentiei Reuters în 20 aprilie 1998. De atunci nu s-a mai auzit nimic despre aceast grupuscul terorist. 

 

 

 

 

 

1976: In Soweto, Africa de Sud, a avut loc un mars nonviolent la care au participat 15.000 de studenti.

Manifestarea s-a transformat in revolta populara, dupa ce politia a deschis focul spre multime, ucigand 566 de persoane.

 

 

 

 

 

1977: A decedat in Statele Unite inginerul german Wernher von Braun, pionier și vizionar al dezvoltării tehnologiei și zborurilor rachetelor; (n. 23 martie 1912).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wernher von Braun, a fost conducătoru l programului  de creare a rachetelor germane (cea mai cunoscută: V-2) atât înainte de-al Doilea Război Mondial, cât și în toiul lui).

A fost adus în Statele Unite, împreună cu o bună parte a echipei sale științifice de la Peenemünde, printr-o operație secretă numită Operațiunea Paperclip. A devenit cetățean al Statelor Unite, unde a lucrat la programul militar american ICBM (Intercontinental ballistic missiles „rachete balistice intercontinentale”), apoi la NASA, ca director al Centrului Marshall pentru Zboruri Spațiale (Marshall Space Flight Center) și ca șef al proiectului rachetei Saturn V, superracheta anilor 1960 care a permis Statelor Unite să lanseze în spațiu nave din ce în ce mai performante din seria programului spațial Apollo, care a culminat cu aselenizarea astronauților în misiunile spațiale Apollo 11, Apollo 12, Apollo 14, Apollo 15, Apollo 16 și Apollo 17

 

 

 

 

 

 1977: Leonid Brejnev devine preşedinte al URSS.

 

 

 

 

Leonid Ilich Brezhnev

Foto: Leonid Ilici Brejnev

 

 Nascut in Ucraina, in 19 decembrie 1906, intr-o familie de muncitori, Brejnev a condus Uniunea Sovietica intre anii 1964 – 1982, mai intai in calitate de secretar general al Partidului Comunist, apoi de spresedinte al Prezidiului Sovietului Suprem intre anii 1960-1964, apoi intre 1977-1982.

A promovat o politica rigida care a avut ca efect stagnarea vietii economice si sociale.

De altfel, perioada cat s-a aflat in fruntea URSS a fost cunoscuta ca „epoca stagnarii”, el nereusind sa readuca tara in starea in care se afla pe vremea lui Stalin.

 A murit la 10 noiembrie 1982.

 

 

 

 

1979 : A decedat marele  actor roman Costache Antoniu. (“O scrisoare pierdută”, “Pasărea furtunii”, “Neamul Şoimăreştilor”);  (n. februarie 1900).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1983: Iuri Andropov devine preşedinte al URSS,  succedandu-l pe Leonid Brejnev.

 

 

 

Imagini pentru Iuri Andropov

 

 

 

 

 

 

 

1990: In cadrul unei sedinte, presedintele si  guvernul Romaniei  au analizat evenimentele grave petrecute  in Bucuresti si manifestatiile de la Piata Universitatii.

In comunicatul care a urmat  sedintei, s-a evocat “scenariul destabilizarii de stat”, situatie in care presedintele si Guvernul au cerut interventia armatei  si sprijinul populatiei.

 

 

 

 

 

 

1991 : Se inaugureaza al doilea Pod de Flori peste Prut.

 

 

 

 

 

1995: Ioan Stoica, fostul patron al circuitului de intrajutorare piramidal Caritas, a fost condamnat de Tribunalul Judetean Cluj la sase ani inchisoare, pentru infractiunea de gestiune frauduloasa, bancruta frauduloasa, fals intelectual si uz de fals. 

 

 

 

 

 

2000: A decedat  printesa Nagako, văduva împaratului Hirohito al Japoniei; (n. 1903).

 

 

 

 

 

 

2003:  Argentinianul Luis Moreno-Ocampo a depus jurământul, devenind primul Procuror al Curţii Penale Internaţionale (CPI), instanţă care se ocupă de sancţionarea încălcărilor grave ale drepturilor omului in lume.

 

 

 

 

 

2004: O echipă de cercetători de la Universitatea Innsbruck (Austria) a publicat, în revista de ştiinţă „Nature”, un articol în care anunţa realizarea primei „teleportări”; experimentul nu presupunea deplasarea dintr-un spaţiu în altul, ci transferarea proprietăţilor fizice ale unui foton unui alt foton, instantaneu, fără a exista nici o cale de comunicare între cele două particule de lumină.

 

 

 

 

 

 2005: Premieră naţională a unei piese de teatru în limba rromani (tiganeasca), „Zurinka”, de Ziua Mondială a Limbii Rromani, stabilită de UNESCO pentru data de 16 iunie. (Teatrul „Ariel” din Târgu Mureş).

 

 

 

 

 

 2013: A decedat arhimandritul Iustin Pârvu, stareț al Mănăstirii Petru Vodă; (n. 1919).

 

 

 

 

 

 

 

Iustin Pârvu (n. 10 februarie 1919, satul Poiana Largului, județul Neamț ) a fost un cunoscut duhovnic și stareț al Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț.

Alaturi de  monahii Cleopa Ilie, Arsenie Boca , Ioanichie Bălan, Dumitru Stăniloae și Arsenie Papacioc, a fost un  reprezentant de seama al Ortodoxiei românești contemporane.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Tihon

 

 

 

 

 

 Sfantul Tihon; Inceputul Postului Sfintilor Apostoli

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Tihon a fost sfintit episcopul Amatundei (Cipru). Tatal lui Tihon a fost brutar. Din viata sa aflam ca fiind pus de tatal sau sa vanda paine, el o daruia saracilor fara plata.

Cand a fost intrebat de tatal sau de ce imparte saracilor paine fara bani, el i-a raspuns ca imprumuta pe Dumnezeu atunci cand daruieste saracilor paini.

In urma rugaciunilor sale, tatal sau a gasit hambarele atat de pline de grau, incat nu mai putea deschide usa acestora.

 

Sfantul Tihon a convertit multi pagani la credinta in Hristos, daramand multe temple si ridicand biserici pe locul lor.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Sfintitului Mucenic Marcu, episcopul Apoloniadei; – Sfintilor cinci mucenici din Nicomidia; – Sfintilor patruzeci de mucenici romani.

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

  1. Crestin Ortodox.ro;

  2. e.maramures.ro;

  3. Istoria md.

  4. lessignets.com;

  5. mediafax.ro;

  6. wikipedia.org.

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=Zh1xJu2T35k

 

 

 

 

Anunțuri

16/06/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

1 comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: