CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 14 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

767: A decedat marele jurist arab  Abou Ḥanīfah ((n. 699), fondator al scolii hanafite  de drept islamic.

 

 

 

 

 

 

In lumea musulmana este  numit adesea „cel mai mare imam”.

 

 

 

 

1158: Prima atestare documentara a orasului bavarez München.

 

 

 

 

 

Numele orașului este legat de o colonie (în locul numit Petersbergl) a unor călugări. Nu se cunoaște data exactă a fondării așezării.

Prima atestare documentară datează din 1158  în latina medievală, villa Munichen, în timpul lui Henric Leul  (Heinrich der Löwe), duce de Saxonia.

O jumătatate de secol mai târziu localitatea a primit statut de cetate și a fost fortificată.

 

 

 

 

 

1285: A doua invazie mongola in Vietnam: fortele vietnameze conduse de printul Tran Quang Khai din Dinastia Tran, distrug cea mai mare parte a flotei invadatoare mongole, in batalia de la Chuong Duong.

 

 

 

 

1444:  Se naste astronomul si matematicianul indian  Kelallur Nilakantha Somayaii,  reprezentant  de seama al Scolii din Kerala ; (d. 1544).

  Una dintre operele sale cele mai influente a fost tratat astronomic global Tantrasamgraha finalizat în 1501.

El a compus, de asemenea, un comentariu elaborat  numit Aryabhatiya Bhasya in care vorbeste despre serii infinite de funcții trigonometrice și probleme de algebră și geometrie sferică 

 

 

 

 

 

1548: A decedat compozitorul francez Carpentras (Elzéar Genet) (n.cca. 1470 ), ramas faimos prin „Lamentatiile”sale, pastrate in repertoriul Corului papal inca din secolul XVI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1818: Apare  „Uyt curent Italien, Duytslandt & c”, primul ziar dn Țările de Jos scris  în limba olandeză.  

Acesta era publicat  în Amsterdam si aparea saptamanal, sub patronajul lui  Joris Veseler.

 

 

 

 

 

 

 1667: In timpul al doilea război angloolandez, marina olandeza, sub comanda amiralului  Michiel de Ruyter, a bombardat și apoi capturat orașul Sheerness,infiltrandu-se pe râul Tamisa la Gravesend, apoi în sus râul Medway la Chatham, unde au ars trei nave mari și zece nave mai mici și a   capturat navele Unity” șiRoyal Charles”, mândria  flotei engleze.

 

 

 

 

 

Michiel de Ruyter

 

 

Raidul a dus la un final rapid al războiului, care s-a incheiat cu o pace favorabilă pentru olandezi.

A fost una dintre cele mai grave infrangeri din istoria Marinei Regale britanice și  de armata britanică in general.

 

 

 

 1736: S-a nascut la Angoulême in Franța, Charles Augustin de Coulomb  (d.23 august 1806, Paris),  fizicianul  francez cunoscut pentru descoperirea legii care-i poarta numele: definiția forței electrostatice de atracție sau respingere.

 

 

 

 

 

 

 

 

In cinstea lui, Unitatea din Sistemul Internațional pentru sarcină a fost numita ”coulomb”.

 

 

 

 

 

1775: Este decretata  de către Congresul Continental  infiintarea Armatei Statelor Unite.

 

 

 

 

 1777: Drapelul Statelor Unite ale Americii independente (The Stars and Stripes), este adoptat de Congres.

 

 

 

 

 

 

 

Cele 13 stele de pe drapel, reprezentau cele treisprezece colonii care isi declarau independenta fata de Marea Britanie.

 

1789 Prima cantitate de whiskey distilat din porumb este produsa   de clericul american Rev Elijah Craig.

Bautura a fost numita Bourbon, deoarece Rev Craig  a trăit în comitatul Bourbon, din statul Kentucky.

 

 

 

 

 

1800: Are loc Batalia de la Marengo. Armata austriaca a fost infranta de armata franceza comandata de consulul  Napoleon I, devenit ulterior imparat al Frantei (1804-1814 si 1815), care recucereste Italia.

 

 

 

 

 

1807: În războiul celei de A Patra Coaliții, armata franceză  condusa de imparatul Napoleon, a învins-o pe cea rusă în bătălia de la Friedland, in Prusia Orientala.

 

 

 

 

1811: S-a nascut  scriitoarea americana  Harriet Beecher Stowe; (d. 1896).

Harriet Beecher Stowe  este cunoscuta in intreaga lume pentru romanul sau “Coliba unchiului Tom” (1852) in care a  descris viata sclavilor  afro-americani din America.

 

 

 

 

 

 

 

A fost si o luptatoare pentru abolirea pedepsei cu moartea si a  scris mai mult de 20 de cărţi, inclusiv romane, trei memorii de călătorie, şi numeroase  articole in presa vremii, prin care i-a  sensibilizat  contemporanii  sai asupra problemelor  sociale stringente ale epocii sale.

 

 

 

 

 

 1821: Badi al VII- lea , rege al Sennarului din 1805, preda fara lupta  tronul și regatul său lui Ismail Pașa, general al Imperiului Otoman, punand capat  existenței acestui regat sudanez intemeiat in anul 1504.

Puternicul  sultanat de la Darfur cu reşedinţa la Sennar,sultanat, cunoscut în tradiția sudaneza ca Sultanatul albastru, a fost un stat din nordul Sudanului, numit Funj după etnia dinastiei conducatoare sau Sinnar (sau Sennar), după capitala sa, care a stapanit  o regiune importantă de nord-estul Africii.

Sultanatul de la Sennar, a contribuit la răspândirea islamului, a inceput sa se destrame spre sfarsitul sec. al XVII-lea.

Muhammed Ali Paşa, conducătorul Egiptului (1805 – 1848), începe în 1820 – 1822 cucerirea Sudanului, care se va  încheia  în 1874, cand acest teritoriu s-a transformat de facto intr-o colonie egipteana .

Este pentru prima dată în istorie când întreg teritoriu sudanez este reunit sub o unică autoritate.

 

 

 

 

1837: A murit poetul italian Giacomo Leopardi;  (n. 1798).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1846: Un grup de colonisti americani din Sonoma, proclama   California republica.

Cativa ani mai tarziu, la 9 septembrie 1850, California va deveni cel de-al 31- lea stat din componenta  S.U.A.

 

 

 

 

 

1848: A avut loc unificarea guvernelor constituite la Islaz si Bucuresti si formarea guvernului provizoriu al Revolutiei pasoptiste.

Guvernul revolutionar de la Bucuresti, nou constituit, a decretat infiintarea steagului national in culorile rosu, galben si albastru, cu deviza ”Dreptate Fratie”, a decis desfiintarea pedepsei cu moartea, desfiintarea rangurilor civile si infiintarea ”gvardiei civile”.

 

 

 

 

 

 1848: Poetul moldovean Vasile Alecsandri, a publicat  în revista brașoveană „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, poezia „Hora Ardealului”, devenita mai tarziu  Hora Unirii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1864: S-a nascut medicul psihiatru, neurolog si neuropatologist german Alois Alzheimer, cunoscut pentru descrierea maladiei care ii poarta numele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Alois Alzheimer (n. 14 iunie 1864, Marktbreit am Main – d. 19 decembrie 1915, Breslau), a descris pentru prima dată o formă de demență degenerativă, cunoscută până azi după numele său,  Boala Alzheimer

 

 

 

 

 

 

1873: Arheologul amator german Heinrich Schliemann a descoperit  a identificat, pe dealul din apropierea localitatii Issarlik din Turcia, urmele legendarei cetăți grecești antice Troia, cantate in Iliada lui Homer.

 

 

 

 

 

 

Foto:  Heinrich Schliemann (n. 6 ianuarie 1822 – d. 26 decembrie 1890), 

 

 

 

 Site-ul cercetat de Schliemann include 9 straturi corespunzătoare  a 9 orase diferite.

  Schliemann a reușit să înșele autoritățile otomane, ducând in Germania o mulțime de obiecte de aur, descoperite la Isarlîk.

El a donat în 1881 Muzeului din  Berlin,  ceea ce a numit “comoara lui Priam” .

Posesia colecției furate apoi de sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este încă și azi motiv de dispută între Turcia, Germania, Rusia și Grecia.

 

 

 

 

 

1880: Guvernul Statelor Unite ale Americii a recunoscut independenta de stat a Romaniei, stabilind relații diplomatice, la nivel de agenție diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legație. Relațiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 și au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legație.

La 1 iunie 1964, relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost ridicate la nivel de ambasadă.

 

 

 

 

 

1882: S-a nascut Ion Petrovici ( d. 17 februarie 1972), filozof român, eseist, memorialist, scriitor, orator și om politic, profesor la Universitatea din Iași, membru titular al Academiei Române, fost Ministru al Educației Naționale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1899: S-a nascut  scriitorul japonez Yasunari Kawabata ; (d. 16 aprilie 1972)

 

 

 

 

 

 

 

 A fost un prozator japonez a cărui operă  i-a adus premiul Nobel pentru literatură în 1968.

A fost primul japonez și al treilea asiatic (după Rabindranath Tagore și Șemuel Iosef Agnon), care a câștigat acest premiu.

 

 

 

 

 

1900: Arhipelagul Hawaii devine teritoriu al Statelor Unite.

 

 

 

 

 

1905: A avut loc rascoala marinarilor de pe crucisatorul  rus “Potemkin”, din flota Marii Negre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: S-a nascut la Brasov dirijorul si compozitorul roman  Mihai Brediceanu;  (d.4 martie  2005).

 

 

 

 

 

A studiat pian la Conservatorul din Brașov și teorie muzicală, dirijorat și compoziție la Academia de Muzică din București, la clasele lui Mihail Jora, Marțian Negrea, Florica Musicescu, Silvia Șerbescu și Ionel Perlea. În afară de asta a mai absolvit cursuri de Drept și Matematică în București.

  A fost distins cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler (2001) „pentru îndelungata și prodigioasa carieră artistică, recunoscută pe plan intern și internațional, cu ocazia aniversării a 80 de ani de existență a Operei Naționale din București”

 

 

 

 

 

 

 

1920: A murit sociologul si filosoful german  Max Weber;  (n. 1864).

 

 

 

 

1927: A murit scriitorul englez Jerome K. Jerome;  (n. 1859).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1929: S-a nascut revolutionarul  comunist argentinian Ernesto “Che” Guevara.  

 

 

 

 

 

 

A fost executat in Bolivia, la data de 9 octombrie 1967, dupa ce grupa de partizani pe care o conducea a fost lichidata si el facut prizonier de armata.

 

 

 

 

 

 

1935: În portul  Constanta sosește vasul „Prințesa Maria” cu rămășițele pământești ale domnitorului Dimitrie Cantemir  și cu câteva documente de arhiva din Tezaurul Romaniei,  care a fost trimis la  Moscova în timpul Primului Razboi Mondial.

Arhivele au constat în registrele contabile ale unor bănci, state de servicii ale funcționarilor Ministerului Agriculturii, bancnote românești tipărite în 1917 la Moscova și nici un document istoric.

 

 

 

 

1936: A murit romancierul si dramaturgul rus  Maxim Gorki ( n.Aliosa Peskov); (n. 1868).

 

 

 

 

 

 

 

A fost  un scriitor rus / sovietic, fondator al curentului realismului socialist din literatura si  activist politic 

 În 1933, Gorki a publicat o carte dezonorantă despre Belomorkanal, canal Realizat exclusiv cu munca fortata o deținuților din Gulag,  prezentat  ca un  exemplu de „reabilitare de succes a foștilor Dușmani ai proletariatului”.

Odata cu cresterea represiunii staliniste si îndeosebi dupa moartea lui Serghei Kirov, Gorki a fost plasat in mod neasteptat sub arest la domiciliu in  casa sa din Moscova.

 Au circulat cu insistenta zvonuiri despre  otrăvirea sa, fapt care nu au putut fi niciodata demonstrat.

Stalin ȘI Viaceslav Molotov s-au numărat printre cei care au purtat pe umeri coșciugul lui Gorki , caruia i s-au organizat funerariilii nationale..

 

 

 

 

1940: Armata germana ocupa  capitala Frantei si o declara  ”oras deschis”.

 

 

 

 

 

 

 

1941: S-a nascut  Vasile V. Vasilache (Vasile Vasilache jr.), compozitor şi pianist român, fiul   actorului  Vasile Vasilache, fost membru al popularului cuplul de comedie antebelic,  Stroe si Vasilache.

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: A patra deportare majora a polonezilor in Siberia: 300.000 dintre aceia care evitasera deportarile precedente si copii din taberele de vara si orfelinate .

 

 

 

 

 

1962: La Paris, s-a infiintat Organizatia Europeana de Cercetari Spatiale, redenumita mai tarziu Agentia Spatiala Europeana.

 

 

 

 

 

1966: Vaticanul anunta abolirea „indexului cartilor prohibite” –  Index Librorum Prohibitorum, instituit in anul 1557.

 

 

 

 

1967: China a testat prima sa bomba cu hidrogen.

 

 

 

 

 

 1968:  A murit poetul italian Salvadore Quasimodo, laureat al Premiului Nobel; (n. 1901).

 

 

 

 

 

Salvatore Quasimodo, unul dintre marii poeti pe care i-a dat  Sicilia, a fost  de asemenea  critic literar, editor şi traducător. S-a născut în Modica, lângă Ragusa în sud-estul Siciliei , în 1901, fiu al  unui  feroviar  Salvatore a studiat iniţial ingineria si a avut  mai multe locuri de muncă în domeniul construcţiilor .

 Romancierul Elio Vittorini, l-a incurajat sa scrie  si in  1938, Quasimodo a devenit  editor de revistă şi, mai apoi în 1941, profesor de literatură în Milano. “Şi deodată este seara” , publicata  în 1942, rămâne cea mai citita carte a lui.

Dupa anii 1920, opera  lui Quasimodo poate fi divizată, stilistic şi tematic, în perioada nostalgica de dinainte de război  şi  existenţialista in  perioada de dupa război.

 El a fost unul dintre fondatorii “Ermetismul,” in stil italian, cu rădăcini în şcoala simbolista franceza. Salvatore Quasimodo a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1959. Este puţin cunoscut faptul că el a tradus, de asemenea, poezie epică greacă şi latină în limba italiană.

Viaţa lui personala  a fost interesanta şi într-un sens a fost reflectata si in poezia sa. A  fost îarestat si inchis  scurt timp pentru a se  fi opus  fascismului.

Ca mulţi antifascişti, s-a alăturat dupa razboi partidului comunist , dar a demisionat atunci când partidul l-a indemnat sa scrie poezii politice.

Prima lui sotie a murit în 1948,iar  Quasimodo s-a recăsătorit cu o  dansatoare italiana faimoasa. 

  Ultima sa lucrare, ”A da şi a primi “, a fost publicata  în 1966. Quasimodo a murit la Napoli, în iunie 1968.

 

 

 

 

1969: S-a nascut campioana  germană de tenis Steffi Graf.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

1982: Fortele militare argentiniene s-au predat unitatilor britanice din Insulele Falkland, luand astfel sfarsit Razboiul Malvinelor.

 

 

 

 

 

 

 

  1985: Semnarea Tratatului de la Schengen, privitor la suprimarea controalelor la frontierele europene.

 

 

 

 

 

1986: A murit  la Geneva, in Elvetia, scriitorul argentinian Jorges Luis Borges ; (n. 24 august 1899 la Buenos Aires).

 

 

 

 

 

 

 

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo  a fost  unul dintre cei mai importanți romancier, poeti si eseisti ai secolului al XX-lea,  faimos pentru povestirile sale fantastice, în care a unit cu măiestrie idei filozofice și metafizice cu temele clasice ale fantasticului.

Adjectivul “borgezian” definește concepția despre viață  privita ca o ca poveste (“fiction”), ca minciună, ca operă contrafăcută si dată drept adevarată (ca în faimoaselel sale recenzii de cărți imaginare).

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: A treia „mineriada”. 10.000 de  mineri din Valea Jiului au descins în Bucuresti pentru a „restabili ordinea”.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ortacii” au venit la chemarea lui Ion Iliescu, ales presedinte al Romaniei la 20 aprilie 1990, cu scopul de  a sprijini  autoritatile in conflictul cu manifestantii din Piata Universitatii.

Au fost atacate sediile partidelor din opoziție, lideri ai acestora,facultati, studenți (14-15 iunie 1990).

Au fost devastate Universitatea Bucuresti, precum si sediile unor partide (PNL, PNTCD), redactii de ziare si locuinte ale unor oameni politici, printre care si Ion Ratiu.

Evenimentele au starnit indignarea opiniei publice internationale si au dus la pierderea simpatiei Occidentului, pe care Romania le-a castigat prin Revolutia din decembrie 1989.

Pe langa sutele de raniti, au existat morti, disparuti, arestari fara mandate. In ciuda cumplitelor violente, Iliescu le-a multumit ortacilor condusi de Miron Cosma.

La sase zile dupa incidente, la 20 iunie 1990, Ion Iliescu a rostit juramantul de investitura ca presedinte al Romaniei.

 

 

http://youtu.be/McTzxlmnTAY

 

 

 

 

 

1990: Franta, Germania si Benelux au semnat Conventia de la Schengen, privind libera circulatie a persoanelor.

 

 

 

 

 

1991: La intrarea în Parcul Libertăţii din Bucureşti a fost ridicată o cruce în memoria victimelor mineriadei din  din 13-15 iunie 1990.

 

 

 

 

1995: A decedat renumitul chitarist și cântăreț irlandez  Rory Gallagher (n. 1949).

 

https://www.youtube.com/watch?v=33Jaodra7AY

 

 

 

 

2005: Salvamontistul sibian Teodor Tulpan, primul alpinist roman care a ajuns pe Everest, incepe expeditia pe cel mai inalt varf din Peru, Huascaran.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

2007 : A decedat Kurt Waldheim,  fost un diplomat și politician austriac, care  ocupat posturile de Secretar General al Națiunilor Unite între 1972 și 1981, si de președinte al Austriei între 1986 și 1992. (n. decembrie 1918).

 

 

 

 

 

 

 

 

La scurt timp dupa  ce a devenit presedinte al Austriei a fost acuzat de crime savarsite in timpul celui de-al doilea razboi mondial impotriva evreilor din Grecia si impotriva partizanilor iugoslavi, motiv pentru care a fost declarat personna non grata in S.U.A si in numeroase tari europene.

Cu toate acestea si-a dus pana la capat mandatul de presedinte al Austriei.

 

 

 

 

 

 

 

14 iunie este :

 

 

 

 

 Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

 

 

 

 

 

In SUA: Ziua drapelului naţional. Este ziua in care,in anul 1777,  Congresul american a adoptat drapelul Statelor Unite , cu treisprezece stele și treisprezece dungi, reprezentând cele treisprezece foste colonii britanice  devenite state federale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfantul Proroc Elisei

 

 

 

 

 

 

Sfantul Proroc Elisei

 

 
 
 
 

Sfantul Proroc Elisei a fost agricultor. A fost chemat de Ilie, din porunca dumnezeiasca, la misiunea de proroc.

Ilie i-a descoperit lui Elisei revelatia dumnezeiasca si a cerut cu lacrimi de la Dumnezeu, ca indoit sa-i dea acestuia harul prezent in el.

Elisei si-a parasit casa si familia si a urmat lui Ilie. L-a urmat pe Ilie pana la inaltarea acestuia la cer, cand i-a preluat cojocul, dar si darul profetic.

De la nastere s-a aratat mare facator de minuni, pentru ca o juninca de aur din Silom, careia israelitenii ii aduceau jertfele lor, a murit in ceasul nasterii lui Elisei si a mugit asa de tare, incat glasul ei s-a auzit pana la Ierusalim.

Dumnezeu a facut multe minuni prin intermediul prorocului Elisei: a despartit apele Iordanului precum odinioara Moise despartise apele Marii Rosii; a facut dulci apele amare de la Ierihon; a umplut cu apa transeele de aparare excavate in razboiul cu Moabitenii; a inmultit untdelemnul din vasele vaduvei cea saraca; l-a inviat pe fiul femeii sunamite; a hranit o suta de oameni cu douazeci de paini mici, l-a vindecat pe Neeman, capetenia de osti de boala leprei; a lovit cu lepra pe sluga lui Gehazi din pricina ca acesta s-a mandrit; a orbit toata ostirea siriana, iar alta ostire a pus-o pe fuga; a prorocit multe care aveau sa se intample.

A murit in  jurul anului 839 i.d.H. si a fost inmormantat in Samaria, la Sevastopoli.

 

 

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

– Sfantului Metodie, patriarhul Constantinopolului;
– Sfintei Cuvioase Iulita;
– Sfantului Cuvios Nifon;
– Sfantului Sfintitului Mucenic Chiril, episcopul Gortinei (Cipru).

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

  1. Crestin Ortodox.ro;

  2. e.maramures.ro;

  3. 24-ore.ro;

  4. Istoria md.;

  5. lessignets.com;

  6. Wikipedia org.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 https://www.youtube.com/watch?v=B-CUdHXfhtQ

 

 

 

 

Reclame

14/06/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: