CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 12 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

12 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

816: A decedat  Papa Leon al III-lea (n. 750), ales Papa  pe 26 decembrie 795, in ziua inmormantarii predecesorului sau, Adrian I.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La 25 aprilie 799, in  cursul unei  procesiuni, Leon al III-lea  a fost atacat si batut de adversari nemltumiti de numirea sa, si a scapat cu viata refugiindu-se  la curtea regelui francilor, Carol cel Mare.

A revenit cu  ajutorul acestuia  la Roma si reinstalat pe tronul pontifical, iar în noaptea de Crăciun a anului 800, l-a încoronat pe Carol cel Mare în Catedrala Sfântul Petru din Roma, ca Împărat Roman.

Dupa moartea sa, pe tronul pontifical s-a urcat Papa Stefan al IV-lea.

 

 

 

 

 

1107: S-a nascut  imparatul Gaozong (d.11/09/1187),  al zecelea împărat al dinastiei Song din China.

domnit din anul 1127 l pana in 1162, fiind primul împărat al dinastiei Song.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gaozong a fost, de asemenea, un poet notabil și a avut o influență semnificativă asupra altor poeți chinezi. A abdicat în 1162, după o domnie de mai mult de 35 de ani. 

 

 

 

 

1519 : S-a nascut Cosimo I de Medici, duce al Florentei si Mare Duce de Toscana; (d. 1574)

A fost un conducător  autoritar și si-a asigurat poziția prin folosirea unei garzi de mercenari elvețieni

 

 

 

 

 

Imagini pentru Cosimo I de Medici, duce al Florentei photos

 

 

 

 

El a pus poveri fiscale grele pe supușii săi, dar  in ciuda dificultăților sale economice, a fost un patron generos al artelor și a dezvoltat, de asemenea marina florentina, care a luat parte la marea  bătălie de la Lepanto, in care turcii au suferit o grea infrangere.  

 

 

 

 

 

1577: S-a nascut Paul Guldin (numele original Habacuc Guldin), matematician elvețian iezuit și astronom; (d.3 noiembrie 1643, Graz).

 

 

 

 

 

 

 

S-a născut în Mels, in  Elveția și a fost  profesor de matematică in Graz și Viena (Austria).

El a formulat teorema care-i poarta numele (cunoscuta si sub numele de teorema PappusGuldinus).

 

 

 

 

 

1772: A  murit asasinat de indigenii maori din in Noua Zeelanda, exploratorul francez  Marc-Joseph Marion du Fresne ; (data botezului 22 mai 1724).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este descoperitorul insulei Marion, a insulei Printul Edward  si a insulei Crozet. 

 

 

 

 

1776: Declaratia  drepturilor Statului Virginia din America de Nord, una dintre primele declaratii ale drepturilor omului.

A fost adoptata de Conventia din Virginia  si inclusa in Constitutia acestui stat .

 

 

 

 

1848: La Bucure.ti apare gazeta „Pruncul român” condusa de C.A. Rosetti si Enrik Winterhalder, un buletin de ştiri neoficial al revoluţiei din Muntenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1864: A decedat in  Grecia, la Atena, Mihail Suţu (Soutzos) sau Mihail Suţu al II-lea, fost domnitor al Moldovei.

 

 

 

 

 

 

 

Mihail Suţu al II-lea, domn al Moldovei

 

 

 

Mihail Suţu  sau Mihail Suţu al II-lea  s-a născut în 1784 la Constantinopol şi era nepotul de fiu al lui Mihai „Draco” Suţu din familia de greci Soutzos.

Din 1815 pînă în 1819 Mihail a fost Dragoman al Porţii, iar în 1819 a fost numit domnitor în Moldova în locul lui Scarlat Callimachi.

În timpul domniei sale a favorizat intrarea în Moldova a lui Alexandru Ipsilanti Eteristul în februarie 1821.

Apoi fuge în Basarabia Ţaristă, de unde pleacă în Austria. În Austria este arestat de către cancelarul Metternich.

A fost deţinut la Brunn (Brno) şi închis timp de 4 ani la Göritz. Dupa eliberare s-a întors în Grecia, care între timp devenise independentă. Rămas în Grecia, a fost reprezentantul acesteia la Sankt Petersburg, Stockholm, Copenhaga, Londra şi Paris.

În 1854 a fondat şi prezidat la Atena Comitetul de salvare pubică, care a pus la cale insurecţia greaca  din Epir şi Tesalia.

 

 

 

 

 

1898: Generalul Emilio Aguinaldo, liderul nationalistilor din Filipine, a declarat independenta tarii sale fata de Spania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1908: S-a nascut Otto Skorzeny, comandantul comandoului care l-a eliberat  la ordinul lui Hitler pe dictatorul italian Benito Mussolini , aflat  in stare de arest  pe muntele Gran Sasso; (d. 1975).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Video: Eliberarea lui Mussolini de catre un comando german condus de Skorzeny.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

1915: S-a nascut David Rockefeller, unul dintre cei mai mari  bancheri şi bogătaşi din istoria Americii.

 

 

 

 Imagini pentru David Rockefeller photos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1924: S-a născut George Bush sr., al 41-lea preşedinte al SUA.

 

 

 

 

 Imagine similară

 


 

 

 

1934: La Londra au fost inaugurate trecerile de pietoni.

 

 

 

 

 

 

1941: S-a nascut pianistul american Chick Corea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A câștigat în numeroase rânduri premiul Grammy la secțiunile pianist/keyboardist și compozitor de jazz american.

A ajuns foarte cunoscut prin activitatea lui din anii ’70, promovând stilul jazz fusion sau jazz-rock cum era denumit la vremea respectivă.

Se poate spune că a contribuit direct la nașterea acestui stil de jazz. A făcut parte din celebra trupă ˝Miles Davis Band˝ luând parte la legendarele înregistrări ale acestuia de la sfârșitul anilor ’60, începutul anilor ’70.

În anii ’70 și-a format propriul grup de jazz ˝Return to Forever, grup cu care a continuat să exploreze sonoritățile fusion.

 

 

 

 

 

 

1963: S-a parafat, la Bucuresti, Acordul romano-iugoslav privind  construirea si exploatarea sistemului hidroenergetic si de navigatie de la Portile de Fier I.

 

 

 

 

 

stiati_ca_portile-de-fier

 

 

 

 

 

 

 

1963: A avut loc, la Teatrul Rivoli din New York, premiera filmului „Cleopatra”, avandu-i  in rolurile principale pe Elizabeth Taylor, pe sotul acesteia Richard Burton si  pe actorul Rex Harrison.

 

 

 

 

Imagini pentru Liz Taylor si Richard Burton în filmul „Cleopatra” photos

 

 
 

 Foto: Liz Taylor si Richard Burton în filmul „Cleopatra”

 

 

 

 

 

 

1964: Nelson Mandela, militant al luptei impotriva apartheid-ului din Africa de Sud, a fost condamnat la inchisoare pe viata, sub acuzatia de sabotaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alti sapte  militanti , printre care si secretarul general al Congresului National  African (ANC), Walter Sisulu, au primit de asemenea condamnari de detentie pe viata.

 

 

 

 

 

1966: S-a nascut solistul  vocal și cântărețul român de muzică pop, Adrian Enache.

 

 

 

 

 

 

 

 

In anul 1999 Adrian Enache a fost angajat al Teatrului Constantin Tănase din București.

Își face debutul în acest teatru cu muzicalul „Nota 0 la purtare” în care joacă alături de Aurelian Temișan.

În 2001   obține premiul pentru cea mai bună voce masculină și locul al III-lea, la Festivalul Internațional „Vocile Asiei” din Kazahstan. 

În 2002,   la Festivalul Național Mamaia ,câștiga trofeul cu melodia „O singură noapte” pe muzica lui Andrei Kerestely.

 

 

 

 

 

 1990: Sarbatoarea nationala „Ziua Rusiei. In aceasta zi Parlamentul Federatiei Ruse  a declarat  suveranitatea acestui stat.

 

 

 

 

1991:  Boris Elţîn este ales presedinte al Federatiei Ruse.

 

 

 

 Imagini pentru Boris Elţîn  photos

 

 

 

 

 

1993: In Romania a  avut loc congresul de constituire a CNSLR – Fratia, centrala sindicala care va reuni membrii Confederatiilor Fratia, CNSLR, Univers si ai federatiilor din petrol si radiocomunicatii.

În martie 1990  a luat naștere Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR).

În același an, în luna iunie se organizează un congres în urma căruia un tânar jurist de 30 de ani, pe nume Victor Ceorbea   devine  președinte al CNSLR.

În anul  1993 cele două sindicate (CNSLR și CSI Frăția) fuzionează, înființând CNSLR-Frăția, avându-i ca președinte executiv pe Miron Mitrea, iar ca președinte pe Victor Ciorbea. Ulterior, Victor Ciorbea a părăsit sindicatul, împreună cu câteva federații și a înființat Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania  (CSDR).

 

 

 

 

1995: Cele doua Camere ale Parlamentului Romaniei, au respins motiunea simpla depusa de partidele de opozitie din afara Conventiei Democrate, privind integrarea euroatlantica.

 

 

 

 

 

1995: Republicile baltice au semnat acordurile de asociere la Uniunea Europeana.

 

 

 

 

Harta Estoniei, Letoniei si Lituaniei

 

 

 

 


 

 

1997: A fost finalizată reţeaua de telecomunicaţii prin cablu submarin cu fibre optice dintre România, Bulgaria şi Turcia.

 

 

 

 

 

1999:  S-au constituit Forțele din Kosovo (KFOR), cu scopul menținerii păcii în provincie. Aflate sub mandatul ONU, aceste trupe  au intrat în Kosovo cu scopul de a stabiliza regiunea, dupa retragerea armatei iugoslave.

 

 

 

 

2002: Papa Ioan Paul al II-lea a acceptat demisia episcopului american de Lexington (Kentucky), Monseniorul Kendrick Williams, acuzat de pedofilie.

 

 

 

 

2002:  Guvernul  comunist din R.Moldova a interzis utilizarea formulei „limba şi literatura română” în documentele oficiale, motivând că în Constituţie limba de stat este „limba moldovenească”.

Tot in 2002 o încercare a guvernului de la Chișinău de a acorda limbii ruse statutul de a doua limbă oficială și de obiect obligatoriu de studiu în școli, a provocat un val de indignare populară în capitală și în numeroase localități ale republicii.

În fața valului de proteste, s-a renunțat la această hotărâre.

Pentru a evita chestiunea politică, autoritățile Republicii Moldova au folosit de-a lungul timpului, în unele documente oficiale, termenul de „limbă de stat” însă cu multe ocazii sintagma „limba română” nu a putut fi evitată, cum este cazul sistemului de învățământ. În imnul național se folosește de asemenea expresia „limba noastră cea frumoasă”.

Abia in 2013 Curtea Constituțională a Republicii Moldova a tranșat chestiunea denumirii oficiale a limbii  când, în urma unei sesizări cu privire la caracterul primar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, a decis prin Hotărârea nr. 36 din 5 decembrie, că prevederea conținută în Declarația de Independență referitoare la limba română ca limbă de stat a Republicii Moldova prevalează asupra prevederii referitoare la limba moldovenească conținute în articolul 13 al Constituției.

Cu toate acestea, prevederile articolului 13 din Constitutia R.Moldova au ramas neschimbate.

 

 

 

 

 

2003: A murit actorul american Gregory Peck (n.5 aprilie  1916).

 A  fost unul dintre cei mai celebri actori americani de după război si a reprezentat etica morală a marelui ecran.

 

 

 

 

 

 

 

 

„A arătat simplitatea unui mare om și măreția unui om simplu”, a spus despre el actrita Audrey Hepburn, pentru care Peck a reprezentat cel mai mare actor al timpurilor noastre.

 A primit in anul 1962 Premiul Oscar.

 

 

 

 

 

2005: Jurnalista franceza Florence Aubenas, eliberata dupa rapirea sa de catre teroristii care au tinut-o ostatica 157 de zile in captivitate in Irak, a sosit la baza aeriana Villacoublay din regiunea pariziana, unde a fost intampinata  de presedintele francez  Jacques Chirac.

 

 

 

 

2005:  Pugilistul american Mike Tyson, fost campion mondial la categoria grea, a anunţat  la finalul meciului pierdut în faţa irlandezului Kevin McBride, că se retrage din activitatea competitionala si ca aceasta a fost ultima sa lupta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 iunie este:

 

 

 

  – In Brazilia – Ziua Indragostitilor, Dia dos Namorados. Se sarbatoreste in mod traditional  cu o zi inainte de Ziua Sfantului Anton, protectorul casatoriilor.

Obiceiurile sunt asemanatoare cu cele din Ziua Sfantului Valentin: se ofera ciocolata, flori si diverse cadouri.

 

 

 

In Republica Filipine: Ziua naţională. Declararea independenţei.

 

 

 

In  Federaţia Rusă: Ziua naţională.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 Sfantul Cuvios Onufrie cel Mare.

 

Sfantul Cuvios Onufrie a trăit în jurul anilor 350-400, în pustiul Egiptului. S-a născut ca rod al rugăciunilor părinţilor săi.

Dupa ce a primit botezul, a fost dus de tatăl sau la o mănastire, pentru a creşte potrivit voii lui Dumnezeu.

 

Mai tarziu, Sfantul Onufrie paraseste manastirea si merge in desert. Calauzit de un inger, ajunge la Ieremia, un batran sihastru.

Acesta l-a invatat ce inseamna viata in singuratate. Dupa cateva zile, l-a condus la o pestera si i-a spus ca acela este locul in care trebuie sa se nevoiasca.

Batranul a continuat sa-l viziteze o singura data pe an, pana cand a trecut la cele vesnice.

De la moartea acestuia, Onufrie a ramas fara nicio prezenta omeneasca.

Timp de 70 de ani, a indurat arsita zilei, frigul noptii, luptandu-se neincetat cu demonii si cu neputintele firii.

Dupa lupte amarnice purtate cu demonii tuturor ispitelor, si dupa ce inima lui s-a intarit desavarsit in dragostea pentru Dumnezeu, un inger al Domnului a inceput sa-i aduca paine pentru hrana lui.

In afara de aceasta, prin marea purtare de grija a lui Dumnezeu, langa chilia lui a crescut un palmier care rodea curmale din belsug, si a inceput sa izvorasca si un fir bun de apa dulce, din care isi putea potoli setea.

„Dar cu toate acestea”, a zis Marele Onufrie, „eu cel mai mult ma hranesc si imi astampar setea cu cuvintele cele dulci ale lui Dumnezeu”.

Dupa acesti ani, Cuviosul Pafnutie cel Mare merge calauzit de inger prin desert, vreme de patruzeci de zile fara hrana si ajunge la pestera Cuviosului Onufrie.

Intrebat de Pafnutie cum s-a impartasit in tot acest timp petrecut in pustie, Cuviosul Onufrie a raspuns ca in fiecare duminica, un inger al Domnului aducea fiecarui pustnic Trupul si Sangele Domnului.

Au petrecut toata noaptea in rugaciune, iar in zorii zilei, batranul Onufrie i-a descoperit Sfantului Pafnutie ca Dumnezeu l-a calauzit pana la pestera sa, pentru a-i ingropa trupul, caci venise vremea sa treaca la cele vesnice.

In pragul mortii sale i-a spus lui Pafnutie: „Lepadand toata grija lumeasca pentru a ne darui lui Dumnezeu, nu mai simtim nici foame, nici sete, nici vreo alta slabiciune.

Si atunci cand unul dintre noi doreste cu nostalgie sa revada oamenii, ingerii il duc, prin mijlocirea vedeniei, in rai, unde se vede atat de patruns de lumina dumnezeiasca, incat uita de toate greutatile sale si se intoarce cu mult mai mare putere la asceza sa“.

Dupa aceste cuvinte, Cuviosul Onufrie s-a intins pe pamant si a murit. Mormantul sau a fost sapat de doi lei. Ingropand cu cinste trupul Sfantului Onufrie, Avva Pafnutie s-a intors la Manastirea lui si le-a descoperit si celorlalti frati, viata minunata a acestui mare sfant.

Pentru ca si-a petrecut aproape intreaga viata in pustiul Egiptului, a ramas in istora Bisericii drept pilda a sihastrilor.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Cuvios Petru Atonitul;
– Sfintei Mucenite Antonina;
– Sfantului Ioan ostasul;
– Sfantului Cuvios Zinon;
– Sfantului Cuvios Iulian.

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

Crestin Ortodox.ro; e.maramures.ro; Istoria md.; Mediafax.ro; Wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=NbewhATPTSo

Publicitate

12/06/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 12/06/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: