CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 11 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 
 

 

 11 iunie, istoricul zilei

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

1184 î.Hr. : Potrivit istoricului  Eratosthene, in aceasta zi Troia  a fost arsa.

Războiul troian a  inceput  dupa răpirea frumoasei  Elena, sotia regelui Spartei, Menelau, de catre troianul Paris. Potrivit legendei, Elena ar fi fost promisa lui Paris chiar de catre zeita  Afrodita. 

 

 

 

 

 

Fichier:Theprocessionofthetrojanhorseintroybygiovannidomenicotiepolo.jpg

 G. D. Tiepolo, Procesiunea calului troian, National Gallery,Londra

 

Sfârșitul războiului a venit in urma aplicarii unui  siretlic. Ulise a născocit un  gigantic cal de lemn, gol în interior, (calul era animal sacru în Troia), pe care erau  inscripționate următoarele:

Grecii dedică această ofrandă zeitei Atena, pentru întoarcerea lor acasă.” Fiind gol în interior, calul a fost umplut cu soldați, aflați sub comanda lui Ulise. Restul armatei a ars taberele și s-a îndreptat cu corăbiile spre Tenedos.

Când troienii au descoperit că grecii au plecat, crezând că războiul s-a încheiat, s-au bucurat și au dus calul în cetate, fara sa aiba banuiala ca in interiorul acestuia se aflau luptatori  dusmani. In timpul noptii acestia au ucis garzile si au deschis portile cetatii in fata armatei grecesti invadatoare.

 

 

 

 

 

323 i.I.Hr.: Alexandru Macedon (n. 20/21 iulie  356), moare in Babilon din cauza malariei (conform unor surse), sau a fost otrăvit (potrivit  altora).

Misterul morții celui mai mare cuceritor al antichității nu a fost nici acum dezlegat.

La moartea sa, la vârsta de 33 de ani, Alexandru era stăpânul celui mai mare  imperiu cucerit  pana la acea dată, care se întindea de la marginea Chinei, până în Egipt și Europa. din cauza malariei (conform opiniei unora) sau a fost otrăvit (conform altora).

 

 

 

 

 

 

Alexandru a contribuit substanțial la răspândirea culturii elene în întreaga lume.

 

 

 

 

 

 173: Razboiul cu marcomaniiArmata romană  este înconjurat de tribul germanic al quazilor, care au rupt tratatul de pace din 171.

În timpul unei furtuni violente Marcus Aurelius le  învinge și le supune, istoricii consemnand  așa-numitul miracol al ploii.

 

 

 

 

 

1125: La 11 iunie 1125, forțele Cruciate comandatede regele Baldwin al II-lea al Ierusalimului, au învins armata turcilor  selgiucizi a lui AqSunqur ilBursuqi , in batalia de la Azaz.

 

 

 

 

1294: Moare filosoful si naturalistul englez Roger Bacon.

 

 

 


 

 

 

Roger Bacon (n. cca. 1214 – d.1294 ), supranumit „Doctor mirabilis”, a fost unul dintre cei mai mari filozofi ai evului mediu timpuriu. Contribuția sa cea mai de seamă în dezvoltarea stiintei   a constat  în promovarea metodei experimentale:

Fără experiență nu se poate cunoaște nimic temeinic. Există două maniere de a ajunge la cunoaștere : prin raționament și prin experiență . Numeroși sunt cei ce au dovezi despre ceea ce poate fi cunoscut, dar cum ei nu fac experiențe… nu pot evita ce este dăunător„.

Nu trebuie confundat cu filosoful Francis Bacon (1561 – 1626) sau cu pictorul Francis Bacon (1909 – 1992).

 

 

 

 

 

 

1509: Are loc casatoria regelui Henric al VIII-lea al Angliei cu Ecaterina de Aragon, prima dintre sotiile sale. Regele, nemulţumit cu  sotia nu i-a daruit  un moştenitor de sex masculin,  a divortat de Catherine  în 1532, fără autorizaţia a papei, aceasta fiind  cauza directă a  separarii Bisericii Anglicane de Roma.

După divorţ, Henric al VIII-lea s-a căsătorit in  1533  cu amanta sa, Anne Boleyn.

 

 

 

 

Ecaterina de Aragon

 

 

Cele şase soţii ale Regelui  Henric al  VIII-lea au fost: Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard si  Catherine Parr.

 

 

 

 

 

 

1551: Ilias Rareș paraseste domnia Moldovei, trece la mahomedanism  si devine pasa la Silistra.

Iliaș al II-lea Rareș (n. 1531 – d. 1562), a fost domnitor al Moldovei între 3 septembrie 1546 – 11 iunie 1551.  Era fiul mai mare al lui Petru Rareș și al Elenei (aceasta era de neam sârbesc).

Fiind mai mult atras de petreceri decât de domnie, abdică în favoarea fratelui său Ștefan al VI-lea Rareș și se turcește, luând numele de Mehmet si devine pașă de Silistra.

Este arestat și dus la Bursa, murind   în închisoare de inimă rea în 1553.

 

 

 

 

ilias Rares

 

 

 

 

Chipul lui Iliaș Rareș a fost zugrăvit în tabloul votiv al bisericii Mănăstirii Probota, ctitorită în 1530 de tatăl său.

După trecerea sa la islamism, fața lui Iliaș din tabloul votiv de la Probota a fost înnegrită.

 

 

 

 

1557: A murit regele Ioan al III-lea al Portugaliei; (n. 1502).

 

 

 

 

 

1574: Oastea moldo-cazaca, asediata si lipsita de apa, s-a predat turcilor la Rascani. Este ucis domnitorul Moldovei, Ioan Voda cel Cumplit, iar Moldova este pradata.

 În ziua de 11 iunie 1574, pe o căldură insuportabilă, lipsa apei şi suferinţa oştenilor săi, l-a obligat pe domn să negocieze capitularea. El cere conducătorului otoman, Ahmed paşa, să-i cruţe pe moldoveni şi cazaci, iar pe el să-l trimită viu sultanului la Constantinopol.

Ahmed paşa jură de şapte ori pe Coran, iar Petru Şchiopul, de şapte ori pe Biblie, că toate cererile îi vor fi împlinite.

După patru ore de discuţii cu comandanţii militari otomani, Ioan vodă este înjunghiat de beylebey-ul Rumeliei, Cighaleg Zadé Iusuf paşa, după care i se taie capul, iar trupul, legat de cămile, este sfârtecat.

Soldaţii otomani au păstrat bucăţi de oase din trupul voievodului şi au înmuiat vârfurile săbiilor în sângele lui ca să preia din puterea şi vitejia acestuia.

Capul i-a fost trimis la Bucureşti (Constantin Rezachevici) sau la Constantinopol (Dinu Giurescu), pentru a fi expus la Kan Çeşmesi („Fântâna Sângelui”), aflată la poarta saraiului sultanului, unde erau expuse de obicei capetele răsculaţilor şi trădătorilor

 

 

 

 

 

1580: A fost refondat orasul Buenos Aires, sub denumirea de Trinidad.

Orașul a fost fondat în 1536  de către Pedro de Mendoza care i-a pus numele  Ciudad de Nuestra Señora Santa María del Buen Ayre (literar „Orasul Sfintei Noastre Maria din Buen Ayre”) , distrus de indieni  în 1541 și refondat în  1580 de  Juan de Garay.

Buenos Aires a crescut în importanță în 1776, când a fost numit capitală a Regatului Rio de la Plata.

Azi e capitala Argentinei, cel mai mare oraș  al acestei tari și a doua cea mai mare zonă metropolitană din America de Sud, dupa orasul brazilian Sao Paolo.

 

 

 

 

 

 

1644: Fizicianul Evangelista Toricelli, inventatorul barometrului, (n.15 octombrie 1608- d.25 octombrie 1647),efectueaza prima experienta de masurare a presiunii atmosferice.

 

 


Evangelista Torricelli

 

 

 

 

1727: A murit regele George I  al Marii Britanii; (n. 1668).


 

 

 

 

1770: Exploratorul englez James Cook a descoperit Marea Bariera de Corali din largul coastei australiene.  

 

 

 

 

Foto: Marea bariera de corali vazuta din spatiu

 

 

Marea Barieră de Corali este cel mai mare recif de corali din lume si este  situata în apropierea statului  Queensland din Australia. Măsoara de 2000 km lungime şi poate fi văzuta din spaţiu.  


 

 

 

 

1780: A aparut la Viena, in limba latina, prima gramatica a limbii romane – “Elementa linguae daco-romanae sive valachicae”, de Samuil Micu si Gheorghe Sincai.

 

 

 

 

 Foto: Tiparituri romanesti.com

 

 

 

 

 

 

1788: Exploratorul rus Gerasim Izmailov ajunge în Alaska.

 

 

 

 

 

1848: Inceputul revolutiei pasoptiste in Bucuresti.

Domnitorul Gheorghe Bibescu este silit sa semneze ”Constitutia ” (Proclamatia si programul de la Islaz) si sa recunoasca guvernul revolutionar provizoriu.

 

 

 

Gh.Bibescu  domnitorul Nunteniei

 

Revoluţia paşoptistă din Ţara Românească a avut cîteva centre de declanşare: la Bucureşti, Telega, Islaz şi Ocnele Mari.

 Revoluţia a inceput 9 iunie 1848 la Islaz,  şi tot aici a fost adoptată şi Proclamaţia  prin care se cerea: egalitate în faţa legii, adunare obştească reprezentativă, organizare democratică republicană a statului, independenţă administrativă şi legislativă, libertatea tiparului, învăţămînt naţional, emanciparea şi împroprietărirea clăcaşilor prin despăgubire.

Tot în această perioadă s-a format şi primul Guvern Revoluţionar provizoriu, format din : I.H. Rădulescu, Şt. Golescu,, Cristian Tell, N. Pleşoianu şi preotul Radu Şapcă.

La 11 iunie 1848 insurecţia începe şi în Bucureşti. Gheorghe Bibescu, domnul Ţării Româneşti, ştiind că a pierdut sprijinul armatei, semneaza Proclamaţia de la Islaz, care va deveni şi noua constituţie şi recunoaşte noul guvern, format din Nicolae Bălcescu, secretar de stat pentru afaceri externe, Nicolae Golescu, secretar de stat pentru afaceri interne, Gheorghe Magheru, finanţe, Ion Heliade Rădulescu, culte, Ştefan Golescumjustiţie, Constantin Kretulescu, preşedinte al Consiliului Administrativ, C.A. Rosetti, prefectul Poliţiei Capitaleişi Ioan Odobescu şef al Oştirii.

Două zile mai tîrziu Bibescu abdică şi se retrage în Transilvania.

 

 

 

 

 

1859: A murit omul politic austriac Klemens Wenzel Nepomuk Lothar von Metternich-Winneberg zu Beilstein (n. 15 mai 1773),  unul dintre cei mai mari diplomati ai timpului sau.

Din 1809 a ocupat funcţia de ministru de externe al Imperiului Austriac.

La Congresul de la Viena,  a fost principalul negociator şi eminenţa cenuşie a istoricului eveniment in timpul caruia a fost stabilita de catre marile puteri ale timpului configuratia europeana post-napoleoniana pentru urmatoarele decenii.

 

 

 

Printul Metternich

 

 

 În ultimii ani de domnie ai împăratului Francisc I şi în perioada domniei împăratului Ferdinand I , a fost de facto, conducătorul statului austriac.

 

 

 

 

 

 1864: S-a născut compozitorul german Richard Strauss (“Simfonia Alpilor”, “Salomeea”, “Femeia fără umbră”); (d. 8 septembrie 1949).

 

 

Richard Strauss

Richard Strauss

 

 

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=lyJwbwWg8uc

 

 

 

 

 

 

1888: S-a nascut anarhistul  american de origine italiană, Bartolomeo Vanzetti. A fost executat  in anul  1927.

 

 

 

 

 

 

 

 1903: Regele Serbiei Alexandru I și regina Draga sunt asasinați de membri ai grupării panslaviste Mana Neagra, care urmăreau îndepărtarea Serbiei de sub influența vestică, si orientarea acesteia catre Rusia.

Deoarece ofițerii implicați în atentat făceau parte din Regimentul 6 Infanterie, care purta numele „Regimentul Regele Carol al României”, regele Carol I a telegrafiat la Belgrad anunțând că renunță la patronajul onomastic asupra regimentului respectiv.

 

 

 

 

 

1910:  S-a născut cercetătorul şi oceanograful  francez Jacques-Yves Cousteau; (d. iunie 1997).

 

 

 

 

Jacques-Yves Cousteau en 1976.

Jacques-Yves Cousteau in 1976

 

 

 

 

 

1910: A fost inaugurat aerodromul de la Chitila. Cu aceasta ocazie, pilotul francez Guillemin, din personalul de specialitate angajat la scoala de pilotaj de la Chitila, a efectuat primul zbor cu avionul deasupra Bucurestiului.

 

 

 

 

 

1919: Consiliul Suprem al Conferintei de la Paris, comunica delegatiei Romaniei hotararile referitoare la hotarele tarii noastre cu Ungaria si cu Iugoslavia.

Se recunoaste unirea Romaniei cu Transilvania, Crisana, Maramures si o parte a Banatului.

 

 

 

 

1925: Au fost alese  membre onorifice  ale Academiei Romane, scriitoarele  Elena Vacarescu si Anne de Noailles, primele femei alese in acest inalt for cultural  roman.

 

 

 

 

 

1933: Radiodifuziunea Romana a transmis primul meci internationl de fotbal .

 

 

 

 

 

 

1937:  Într-un moment cheie al Marii Epurări din Uniunea Sovietică,  in plin stalinism, opt ofițeri superiori ai Armatei Roșii în frunte cu Mihail Tuhacevski, au fost condamnați la moarte sub acuzatia de spionaj în urma unui proces secret în favoarea Germaniei și executați.

 

 

 

 

1940: In conditiile declansarii celui de-al doilea razboi mondial, Romania se retrage din Liga Natiunilor (Societatea Natiunilor), organizatie care din 1938 isi continua o existenta pur formala.

 

 

 

 

 

1941: Acordurile romano-germane de la Munchen si Berchtesgaden. Romania se angajeaza sa participe la razboiul antibolsevic, alaturi de Germania.

 

 

 

 

1946: A murit Sofia Nadejde, publicista, traducatoare si scriitoare romana  de orientare feminista si marxista; (n.14 septembrie 1856).

 A fost soția lui Ioan Nadejde și sora pictorului Octav Bancila.

 

 

 

 

 

 

1948: In Romania comunizata, aflata sub ocupatie sovietica, Marea Adunare Naţională a votat  Legea nr. 119, privind naţionalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări şi de transport.

 

 

 

 

 

 

 

1948: Se stabilesc  relatii diplomatice intre Romania si Israel, la nivel de legatie.

La 17.08.1969, aceste relatii au fost ridicate la nivel de ambasada.

 

 

 

 

1955: 83 de morți și cel puțin 100 de răniți într-un accident pe circuitul Le Mans, cel mai grav accident din istoria curselor auto.

Un Mercedes pilotat de francezul Pierre Levegh s-a lovit de Austinul britanicului Lance Macklin, s-a răsucit în aer și a explodat

 

 

 

 

 

1965:  Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii le-a conferit celor patru membri ai trupei britanice de muzica pop  The Beatles, titlul de “Cavaler al Imperiului Britanic”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1978: Jucătoarea de tenis Virginia Ruzici a câştigat turneul de la Rolland Garos, fiind prima româncă învingătoare la simplu şi la dublu, alături de iugoslava Mima Iansovec.

 

 

 

 

Virginia Ruzici

 

 

 

 

 

1979: A murit cunoscutul actor american de cinema John Wayne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1987: ” Doamna de fier”, Margaret Teatcher  obtine  al treilea mandat de prim ministru al guvernului Marii Britanii, fapt fara precedent in secolul XX.

 

 

 

 
Margaret Thatcher

Margaret Thatcher

 

 

 

 

 

 

1992: S-a desfasurat primul Targ international de carte “Bookarest” organizat la Bucuresti .

 

 

 

 

 

2001: In SUA, este executat cu o injectie letala, teroristul american Timothy McVeigh, declarat vinovat  de atentatul cu bomba  de la Oklahoma City  care s-a soldat cu  168 morti si 674  raniti in aprilie  1995.

 

 

 

 

A fost la acea data cel mai grav atentat produs pe teritoriul Statelor Unite.

 

 

 

 

 

2004: Au loc la Washington National Cathedral, funeraliile fostului presedinte american  Ronald Reagan.

 

 

 


Ronald Reagan (n. 6 februarie 1911  – d. 5 iunie 2004)

 

 

 

2004: Se deschide la Muzeul Guggenheim din New York, cea mai mare expozitie de arta “Brancusi”dupa anul 1990.

 

 

 

 

2005: Jurnalista franceza Florence Aubenas si insotitorul sau, ghidul irakian Hussein Hanoun, au fost eliberati dupa 157 de zile de captivitate in Irak.

 

 

 

 

 

2006: Filmul “A fost sau n-a fost?” în regia lui Corneliu Porumboiu,  a câștigat trofeul festivalului „Transilvania”.

 

 

 

 2014: A decedat actorul  de mima si dramaturgul romano – francez, Gilles Segal; (n. Falticeni, 13 ianuarie 1929)

 

 A evoluat  pe scenă alaturi de  renumitul mim francez Marcel Marceau, și a jucat în mai mult de șaizeci de filme incepand cu 1954.  

 

 

 

 

 

 CALENDAR CRESTIN ORODOX

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol Vartolomeu; Sfantul Luca al Crimeii

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol Vartolomeu; Inceputul Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

 

 

 

 

 

 

Sfantul Vartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Impreuna cu Sfantul Apostol Filip si Mariami, sora acestuia, au fost prezenti in cetatile din Siria si Asia de Sus, vestind invatatura lui Hristos.

Sfantul Filip a fost martirizat de catre conducatorul cetatii, in cetatea Ierapole din Frigia.

Mariami a ajuns in Licaonia, iar Sfantul Vartolomeu    in Arabia, Persia si apoi in India, unde a intemeiat mai multe biserici. A ajuns apoi in Armenia, unde i-a botezat pe multi, printre care si pe imparatul armean, Polimie.

Dar din porunca fratelui imparatului, Astiagis, a fost prins si i s-a taiat capul. Crestinii au luat trupul sfantului si l-au ingropat cu cinste intr-un sicriu de plumb.

Pentru ca la sfintele lui moaste se savarseau multe minuni, paganii au luat sicriul si l-au aruncat in mare.

Dar apa marii l-a purtat pana in Insula Lipara, unde Episcopul Agathon, dupa o descoperire facuta in vis, a mers si l-a intampinat la marginea marii, apoi l-a luat si l-a inmormantat cu cinste in biserica.

Dupa un timp, sfintele sale moaste au ajuns la Benevento, iar de acolo, la Roma.

 


Tot astazi, facem pomenirea:

 

Soborului Arhanghelului Gavriil din Adin;
– Sfantului Mucenic Teopempt impreuna cu alti patru;
– Sf. Neanisi;
– Sfantul Varnaba.
Sfantului Luca al Crimeii

 

 

 

 

MAXIMA ZILEI

 

“Fii totdeauna cu Dumnezeu, dacă vrei ca El să fie cu tine.”

Ioan Gură de Aur

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

  1. Berindei, Dan – 1848 în Ţările Române, Editura  Ştiinţifică şi Enciclopedică;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. e.maramures.ro;

  4. Istoria md.;

  5. lessignets.com;

  6. Wikipedia.org.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY N HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame

11/06/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: