CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 10 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

323 î.Hr: A murit, la vârsta de 32 de ani, Alexandru cel Mare; (n. 356 î.Hr.).

 

 

 

 

Fiu al regelui  Filip al II- lea al Macedoniei, Alexandru (358-323 i.I.Ch.) a fost  unul dintre cei mai mari comandanti de osti ai lumii.

 

 

 

 

 

 

L'empire d'Alexandre le grand

Harta imperiului macedonean al lui Alexandru.

 

A cucerit Asia Mica, Egiptul  (unde a fondat  orasul Alexandria) si Persia, creind un imperiu vast pana in India.

 

 

 

 

 

 38: A decedat  Julia Drusilla, sora imparatului roman Caligula; (n. 16 septembrie anul 16).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost membra a  familiei imperiale romanestranepoata  imparatului Augustus, nepoata împăratului Tiberius, nepoata împăratului Claudius, și mătușa împăratului Nero.

 

 

 

 

 

754: A decedat califul  Abul Abbas alSaffah (n. 721/722 AD).

 

 

 

 

domnit din 749 pana in 754 d.Hr.) si a fost primul calif al califatului Abbasid, una dintre cele mai intinse și cele mai importante califate (dinastii islamice) din istoria islamică.

 

 

 

 

 

 

1099: Moare eroul national spaniol  Rodrigo Díaz de Vivar (n.cca 1043), supranumit El Cid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 O figură centrală în lupta dintre creștinism și islam în  Spania medievala, El Cid (in arabă ca-sid, însemnând „Domnul”), a fost un războinic ale carui succese  militare l-au facut un erou popular de proporții mitice.

Rodrigo Diaz de Vivar (uneori de Bivar) a servit drept comandant al trupelor lui  Sancho al II- lea, regele Castiliei, începând din 1065.

Numit și El Campeador („campion”) de către compatrioții săi, Rodrigo a devenit celebru pentru priceperea sa militară în mai multe lupte impotriva fratelui lui Sancho, Alfonso VI, regele Léonului.

 A luptat cu liderii musulmani  Al-Muqtadir (sau al-Mu’tamin) și al-Musta’in .

 După un asediu de 20 de luni, El Cid a cucerit Valencia și a devenit conducătorul de facto al acesteia.

După moartea sa, el a fost imortalizat în piese de teatru, povestiri și cântece populare, și continuă să fie unul dintre cei mai venerat din istoria Spaniei.

 

 

 

 

 

1190: Frederic I Barbarossa (Frederic I von Hohenstaufen, 1123-1190), imparat  al   Sfântului Imperiu Roman de natiune germana,  moare  înecat în râul Saleph din Anatolia in timpul celei de-a treia Cruciade.

  Era fiul lui Frederic al II-lea, Duce de Suabia din dinastia Hohenstaufen și al lui Judith, fiica lui Henric al IX-lea, Duce de Bavaria din familia rivală Welf.

Acest lucru l-a făcut pe Frederic un candidat acceptabil pentru tronul regal al landurilor germane medievale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost ales la Frankfurt și încoronat la Aachen Rege al Germaniei în 1125, a fost încoronat Rege al Italiei la Pavia în 1154 și a fost încoronat Împărat al Sfântului Imperiu Roman în 1155.

În 1178 a fost încoronat la Arles Rege de Burgundia.A fost Duce de Suabia  între 1147-1152 (sub numele de  Frederic al III-lea).

 

 

 

 

 

 

1213: S-a nascut poetul și scriitorul Fakr al-Din Ibrahim ; (m.1289).

Este adesea menționat sub numele Araqi”si s-a născut în satul Kamjan, in  apropierea orașului Hamadan din Persia.

 

 

 

 

 

 

 

 

În timpul vieții sale a petrecut multi ani in Multan, ( Pakistanul de azi), precum și Konya și Toqat în  Turcia contemporana.

Este un cunoscut comentator al învățăturilor Sufi si unul dintre marii poeți persani 

 

 

 

 

1415: Prima menţiune documentară a funcţiei de „spătar” în Ţara Românească (atribuţiile acestuia erau comanda armatei şi prezentarea însemnelor autorităţii domneşti la ceremonii).

 

 

 

 

 

 

1535: Vlad Vintila de la Slatina, domn al Tarii Romanesti, a fost asasinat in padurea Lemnea de langa Bucovatul Craiovei de pe malul Jiului, de un partizan al rivalului sau Radu Paisie, cu acordul otomanilor, in urma aliantei sale cu imparatul austriac Ferdinand I si datorita masurilor pe care le-a luat impotriva unor mari boieri.

 A domnit puţin într-o perioadă când raporturile Ţării Româneşti cu Imperiul Otoman au cunoscut  tensiuni excepţionale, în cursul cărora turcii au  încearcat să modifice statutul politico-juridic al Ţărilor Române, fără să reuşească.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Vlad Vintilă (domn al Țării Românești între septembrie 1532 – septembrie 1534; noiembrie 1534 – iunie 1535), apare ca fiul lui Radu cel Mare, documentele semnându-le cu „[…]Vlad voievod fiul marelui Radu voievod[…]“, însă, istoriografia modernă inclină a-l considera ca fiul lui Radu (Dragomir) fiul lui Vlad cel Tânăr (Vlăduț), pretendentul care s-a ridicat domn la moartea lui Neagoe Basarab împotriva lui Teodosie.

A fost urmat la tron de Radu Paisie (1535-1545)

 

 

 

 

 

 

1556: A decedat compozitorul si pedagogul german Martin Agricola; (n.6 ianuarie 1486).

 

 

 

 

аг2195

 

 

 

A contribuit la reforma luterana in domeniul muzical,scriind sapte tratate in latina si germana cu caracter didactic si de popularizare. Lucrarile sale  Musica instrumentalis deudsch (1529) si  Musica figuralis (1532), constituie marturii ale  inceputurilor  muzicii luterane  si al practicilor instrumentale ale timpului sau.

 

 

 

 

1574: Are loc batalia dintre moldoveni si turci de la Iezerul Cahului, in care  Ioan Voda cel Viteaz  este infrant.

 

 

Ioan Vodă cel Viteaz (Ioan Vodă cel Cumplit) (n.1521-d.1574), domn al Moldovei 1572-1574

 

Ioan Vodă Viteazul, numit şi Armeanul (mama sa fusese armeancă) sau, mai tîrziu, Ioan Vodă cel Cumplit, era strănepot al lui Ştefan cel Mare.

Unele cronici vechi îl prezintă ca pe un tiran, dar istoricii moderni îi fac un portret mai măgulitor, recunoscandu-i marele merit de a se fi împotrivit turcilor şi afirmînd că era foarte îndrăzneţ şi viteaz, fiind, de aceea, foarte iubit de soldaţi şi de popor dar, din păcate, nu şi de boierime şi cler.

Pentru numeroşii boieri intriganţi, un domn cu o fire aprigă nu era un conducător comod, după cum nici pentru acesta veşnicele sforării şi comploturi ale dregătorilor nu erau uşor de suportat. Ioan Vodă a ales să fie aspru cu boierii şi mai îndurător şi grijuliu cu cei din păturile de jos, care aveau mult mai multă nevoie de ocrotire.

El obţinuse tronul Moldovei în 1572  de la turci, cu ajutorul averii strînse în tinereţe, cînd făcuse negoţ cu pietre scumpe. În 1574, însă, turcii i-au cerut să dubleze suma plătită drept tribut. Ioan Vodă a convocat Divanul şi i-a convins pe boieri să se împotrivească cererii sultanului.

Situaţia politică era de aşa natură, încît voievodul n-a putut găsi alţi aliaţi decît cazacii zaporojeni – o populaţie din zona Nistrului – care i-au trimis în ajutor o ceată de 1.200 de oameni. Cu ei şi cu armata sa de moldoveni, Ioan Vodă a pornit războiul împotriva turcilor.

După un şir de victorii răsunătoare ale domnitorului moldovean, care l-au înspăimîntat pe sultanul Selim, acesta a trimis împotriva lui o armată zdravănă, alcătuită din turci cărora li se adăugaseră tătari şi valahi.

Aceştia din urmă doreau să-l înlăture pe Ioan Vodă pentru a-i da tronul unui pretendent, Petru, frate cu domnitorul valah Alexandru.

 

 Statuia lui Ioan Vodă cel Cumplit (Ioan Vodă cel Viteaz)

 

Ioan Vodă se instalase la Huşi, de unde putea veghea mai bine asupra graniţelor. Aflînd de venirea turcilor, domnitorul trimise pe pîrcălabul Sucevei, Ieremia, în fruntea unei avangarzi, să-i împiedice pe turci să treacă Dunărea şi să-l ţină la curent cu evoluţia situaţiei.

Trimisul, însă, despre care se spune că ar fi fost plătit de duşmani cu 30.000 de galbeni, l-a înşelat pe domnitor: i-a spus că ajunsese prea tîrziu pentru a-i opri pe turci şi că aceştia ar avea o armată destul de mică.

A fost prima trădare. 

Pe baza acestor informaţii false, în lipsa altora mai exacte, Ioan Vodă a pornit împotriva otomanilor. Bătălia s-a dat la Obluciţa, “lângă iezerul Cahulului” la 10 iunie 1574. Poate ar fi avut, totuşi, şanse să învingă, dacă n-ar fi survenit o a doua şi apoi o a treia trădare. În ajunul bătăliei, o parte dintre boieri, avîndu-i în frunte pe marii vornici Murgul şi Bilai, au trecut de partea turcilor, iar a doua zi, cînd se dădu semnalul atacului,“Boierimea moldoveană, în frunte cu Ieremia Pîrcălabul, plecă steagurile şi, punînd cuşmele în vîrful suliţelor şi săbiilor, trecu şi ea de partea duşmanului” .

Lupta a fost cumplită; dupa trei ciocniri soldate cu numeroşi morţi în ambele tabere, Ioan Vodă s-a retras pe un deal, în satul Roşcani, unde a fost înconjurat de turci. Nemaiputînd rezista asediului, din pricina lipsei de apa, Ioan a hotărît să se predea.

Atît Ahmed Paşa, comadantul oştii turceşti, cît şi Petru, pretendentul la tronul Moldovei, au jurat solemn că vor cruţa viaţa tuturor cazacilor şi moldovenilor.

Dar, odată ajuns în cortul căpeteniei turcilor, Ioan Vodă a fost înjunghiat, apoi i s-a tăiat capul, iar trupul lui, legat de două cămile, a fost rupt în bucăţi.

Ostaşii care rămăseseră alături de el au fost măcelăriţi.

 

 

 

 

 

1580: A murit poetul portughez  Luis de Camões, (n. 1524). 

 

 

 

0111204890-Camoes.jpg

 

 

 

 

A  luptat în bătălii coloniale în Maroc şi a calatorit in India, Macao şi Mozambic, după care  a publicat “Os Lusíadas” (Lusiada, 1572), o epopee in care  glorifica pe navigatorul si descoperitorul Vasco da Gama şi istoria Portugaliei.

 

 

 

 

1692: La Salem , in coloniile nord-americane ale Angliei (azi SUA), este  spanzurata  Bridget Bishop, acuzata de practicarea vrajitoriei.

 

 

 

 

 

Se dezlantuie in America o cumplita vanatoare de vrajitoare. 

 

 

 

 

 

 1793: Se deschide in Paris, Muzeul Jardin des Plantes. Un an mai târziu, acesta devine prima gradina zoologica publica.

 

 

 

1793: În timpul revoluției franceze, iacobinii ii aresteaza pe  liderii  girondini si  preiau  puterea, instaurand  dictatura revoluționară.

Incepand cu punerea in aplicare a legii din  22 prairial (10 iunie 1794), se instituie perioada revolutiei cunoscuta sub numele de „Marea Teroare”.

Legea din 10 iunie  1794  a  simplificat foarte mult procedurile de punere sub acuzare a asazisilor dusmani ai revolutiei, a suprimat apararea invinuitilor si a declansat un val masiv de executii .

 

 

 

 

 

1805 : Ia sfarsit Primul  Război  Tripolitanian, sau Războiul Coastei Barbare (1801- 1805), cel dintai dintre cele două războaie purtate  de Statele Unite ale Americii cu cele patru state nord-africane  cunoscute sub numele generic de  „Statele Barbare”.

Trei dintre acestea erau provincii nominale ale Imperiului Otoman practic autonome: Tripoli, Alger, și Tunis, iar al patrulea era  Sultanatul independent al  Marocului.

Războiul a fost provocat de piratii din aceste state nord-africane,  care  confiscau  navele comerciale americane și sechestrau echipajele, cerand  răscumpărari uriase.

Președintele american Thomas Jefferson a refuzat să plătească rascumparari, ordonand   prima acțiune militară în țări străine,  dupa ce aceasta a fost  autorizata de Congres. 

Sub presiunea  blocadei și a raidurilor americane si a pericolului ocuparii orasului Tripoli  Pasa de Tripoli, Yusuf Karamanli, a semnat un tratat prin care se  încheiau ostilitățile,  partile  consimtind eliberarea tuturor prizonierilor, respectiv 300 de americani si circa  o mie de supusi tripolitani.

  Pasa de Tripoli a primit de la Statele Unite ale Americii, suma șaizeci de mii de dolari.

 

 

 

1819: S-a nascut pictorul francez  Gustave Courbet; (d. 1877).

 

 

 

https://i1.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/Gustave_Courbet_-_Self-Portrait_%28Man_with_Leather_Belt%29_-_WGA05486.jpg

 

 

Courbet – Autoportret

 

 

 

 

 

1836: A murit fizicianul si matematicianul francez André-Marie Ampère;  (n. 1775).

 

 

 

 

 

 

 

 

1848: In Tara Romaneasca s-a constituit “Comitetul revolutionar”,  compus din Ion Ghica, Nicolae Balcescu, Constatin Balcescu, Al.G. Golescu (Negru), C.A. Rosetti, 

Dumitru si I. C. Bratianu, Cezar Bolliac, Stefan Golescu, Nicolae Golescu, Ion Heliade Radulescu si Ion Campineanu.

 

 

 

 

 

 1853: S-a nascut Ion Pop-Reteganul, folclorist şi traducător român; (d. 3 aprilie 1905).

A  fost un pedagog, prozator, publicist și folclorist, reprezentativ pentru epoca sa, apreciat de Ion Mușlea drept „cel mai mare folclorist al Ardealului.”

După terminarea studiilor, a lucrat ca învăţător în localitatea Orlat, judeţul Sibiu, în anul 1873.

Pe lângă activitatea de învăţător, a desfăşurat o amplă activitate pe plan cultural, fiind mai ales culegător de folclor. A colaborat cu foarte multe publicaţii, unde i-au apărut operele: „Amicul Familiei” (Gherla), „Calicul” (Sibiu), „Cărţile Săteanului Român” (Gherla), „Deşteptarea” (Cernăuţi), „Dreptatea” (Timişoara), „Familia” (Oradea), „Foaia Diecesană” (Caransebeş), „Foaia Poporului” (Sibiu), „Foaia Scolastică” (Blaj), „Gazeta de Duminică” (Şimleu Silvaniei), „Gazeta de Transilvania” (Braşov), „Noua Revistă Română” (Bucureşti), „Răvaşul” (Cluj), „Revista Ilustrată” (Reteag), „Şcoala Română” (Sibiu), „Transilvania” (Sibiu) şi „Tribuna” (Sibiu).

 

 

 

 

 

 

 

A efectuat traduceri din autori de limbă maghiară şi germană.

Dintre lucrările proprii, douăsprezece i-au apărut sub formă de volume, dintre care două în timpul vieţii, iar restul postum.

Volumele care au apărut în timpul vieţii sale sunt Ţiganii. Schiţă istorică lucrată pentru petrecerea după mai mulţi autori (1886) şi Povestiri din popor (1895).


 

 

 

1860: S-a nascut in Braila,marea cantareata romana de opera, Hariclea Hartulari Darclee,  .  Dupa ce a facut studiile  la Iasi, a  debutat  in localitatea natala cu ocazia unui recital de canto sustinut in 1881, iar trei ani mai tarziu a sustinut un concert la Iasi.

 

 

 

 


 

 

 A parasit apoi tara ca sa poata sa urmeze cursuri de canto la Paris. Aici,  a fost remarcata de compozitorul Charles Gounod, care i-a incredintat rolul Margaretei din opera sa “Faust”, rol cu care si-a facut debutul pe scena Operei Mari din Paris in anul 1888.

Gounod a fost si cel care i-a sugerat sa isi ia numele de scena “Darclee”.

Dupa succese remarcabile, a renuntat la cariera muzicala in 1918 dupa un spectacol sustinut la Florenta, unde a interpretat rolul Carmen din opera lui Bizet.

A incetat din viata in 12 ianuarie 1939, in Bucuresti.

 

 

 

 

 1878: Se constituie Liga  de la Prizren pentru apararea drepturilor albanezilor, dupa ce, in urma Razboiului ruso-romano-turc din 1877, marile puteri au recunoscut autonomia nationalitatilor din Imperiul Otoman, cu exceptia  albanezilor ( Protocoalele de la Londra).

Dupa Tratatul de la San Stefano incheiat in 1878 intre Rusia si Turcia, jumatate din pamanturile locuite de albanezi au trecut in posesia tarilor balcanice vecine (in  sud  grecilor in  nord sarbilor si in est,bulgarilor).

 Liga albaneza de la  Prizren si-a propus reunificarea intr-un singur stat a tuturor teritoriilor albaneze, dar a fost destramata in urma presiunii marilor puteri europene si a Imperiul Otoman. 

 

 

 

 

 

1907: Printul italian  Borghese şi alţi patru concurenţi, au plecat din  Beijing, au traversat cu automobilul desertul Gobi, Mongolia si  stepele ruseşti, cu scopul să ajungă la Moscova şi prin Europa, la  Paris.

 

 

 

 

 

Toate acestea evident fără un GPS, dar si fără o hartă, pe drumuri foarte proaste, ghidandu-se doar  cu busola.  

 

 

 

 

1912: In marile orase ale Transilvaniei au avut loc greve generale in semn de protest fata de politica antipopulara a guvernului maghiar.

 

 

 

 

1912:A avut loc mitingul aviatic de la Aspern (Austria) la care Aurel Vlaicu a obţinut un mare succes.

 

 

 


 

 

 

Aflat în competiţie cu piloţi celebri ai timpului, a obţinut premiul I pentru aruncarea unui proiectil la ţintă, de la o înalţime de 300 metri şi premiul al II-lea, pentru aterizarea la punct fix.

 

 

 

 

 

 1915: S-a nascut scriitorul canadian  Saul Bellow, laureat al Premiului Nobel; (d. 2005).

 

 

 

 

Foto: Saul Bellow

 

 

 

 

1916: Orasul sfant al Islamului, Mecca, a intrat  sub controlul  rasculatilor arabi  condusi de  emirul Sharif Hussein, care  au alungat trupele turcesti.

 

 

 

 1921: S-a nascut  prinţul Philip, duce de Edinburgh, căsătorit cu regina Elisabeta a II-a a Angliei din anul 1947.

 

 

 

 

 

 

Regina Elisabeth II si printul consort Philp

 

 

 

 

 

 1922: În Sala Filarmonicii din Petrograd  începe procesul public intentat de bolsevici  unor preoți care s-au opus confiscării bunurilor bisericești.

Principalul acuzat este mitropolitul Veniamin al Petrogradului  și, alături de el, alte 86 de persoane. 

 

 

 

 

 

 

 1924: Liderul socialist italian Giacomo Matteotti a fost răpit şi asasinat de fasciştii din Roma., dupa ce acesta a denuntat  acapararea puterii de catre Mussolini si a cerut  anularea ultimelor  alegeri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Corpul Matteotti a fost găsit  în luna august, aceasta crima provocand o mare indignare în opinia publică italiana.

Mussolini isi va lua titlul de “Duce”si va duce tara spre dictatura .

 

 

 

 

1928: Dispare in Marea Barentz hidroavionul Lathman 47, in care se afla exploratorul norvegian Amundsen.

 

 

 

 

https://i0.wp.com/zeceintop.ro/wp-content/uploads/2011/12/amundsen.jpg

 

 

 

 

1940: Italia fascista  s-a alaturat Germaniei naziste, in cel de al doilea razboi mondial, declarand  război Franţei şi Marii Britanii.

 

  • Canada declară război Italiei.

  • Norvegia se predă forțelor germane.

 

 

 

 

1941: In Romania ia fiinta Scoala de parasutisti de pe langa Centrul de instructie al aeronauticii.

 

 

 

 

1942, Gestapo-ul german a masacrat 173 locuitori  barbati  din satul Lidice, Cehoslovacia, ca  represalii pentru uciderea Generalului nazist  SS Reinhard Heydrich. 

In total, s-au  estimat ca nazistii au omorat cca. 1300 de cehi,  pentru a  razbuna  moartea lui Heydrich .

Acest număr include rude ale partizanilor, susţinătorii lor, elite cehe suspectate de lipsă de loialitate şi victime precum cele din satul Lidice unde a fost gazduiti comandoul care l-a omorat pe Heydrich.

 

 

 

 

1943: Jurnalistul maghiar Laszlo Biro, care traia in Argentina, a patentat stiloul cu bila, inventat de el in 1938.

 

 

 

 

1944:Trupele naziste au ucis aproape 650 de civili, locuitori ai satului Oradour-sur-Glane din Franta.

 

 

 

 

1946: Ministrul de Interne anunta descoperirea unor “organizatii teroriste dirijate de un comandament central”, acestea fiind in fapt grupari de rezistenta anticomuniste: Haiducii lui Avram Iancu, Divizia Sumanelor Negre, Glasul Sangelui, Grupul Elena Basarabeanu.

 

 

 

 

1947: In Romania  este promulgata  Legea pentru organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale.

Conducerea armatei este reorganizata dupa modelul sovietic.

 

 

 

 

 

1947: Presedintele SUA, Harry Truman, i-a conferit sefului statului roman, la acea data Regele Mihai I, cel mai inalt ordin american ca o recunoastere a contributiei pe care Romania a adus–o la cauza Natiunilor Unite. 

 

 

 

 

 

 1948: Regele Mihai I și Principesa Ana de Bourbon-Parma s-au căsătorit în exil  în Grecia, la Tatoi, iar luna de miere şi-au petrecut-o la reşedința de vară a regelui Paul al Greciei, la 90 de kilometri de Atena.

 

 

 

 

Regele Mihai I şi Principesa Ana se logodiseră cu un an mai devreme, la Londra.

 

 

 

 

 1963: Presedintele american  John Kennedy  a semnat o lege care prevedea un salariu egal pentru munca egala atat pentru  barbati cat si  pentru femei.

 

 

 

 

1967: A încetat Razboiul de sase zile dintre Israel, Siria, Egipt si Iordania.

 

 


 

 

1967: A murit actorul american de cinema  Spencer Tracy; (n. 1900).

 

 

 

 

 

 

 

 1969: S-a nascut  renumitul  fotbalist  şi antrenor român Cosmin Olăroiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1983: A murit actorul roman de teatru si film  Geo Barton; (n. 1912).

 

 

 

 

Poster: Geo Barton

 

 

 

 

 

1990: In urma alegerilor prezidentiale care au avut loc in Peru, politicianul  Alberto Fujimori, de origne japoneza, a fost ales presedinte, obtinand  o marjă îngustă  de voturi in plus fata de  contracandidatul sau, romancierul de renume mondial  Mario Vargos Llosa.

 

 

 

 

 

 

 

 

A avut un rol important in distrugerea miscarii teroriste Cendero Luminoso, dar i se reproseaza ca a incalcat in repetate randuri drepturile omului in tara sa.

In iulie  2009 Fujimori  a primit o pedeapsa de 6 ani de inchisoare dupa ce s-a recunoscut vinovat de a fi  primit  15 milioane  dolari din trezoreria peruviana de la seful serviciilor secrete Vladimiro Montesinos.

 

 

 

 

 

1997: Miniştrii de Externe participanţi la reuniunea de la Salonic (Grecia), au adoptat Declaraţia de bună vecinătate, stabilitate, securitate şi cooperare în Balcani.

 

 

 

 

 

1998: Guvernul Romaniei a elaborat  Programul national de integrare a tarii in Uniunea Europeana, care cuprindea capitole referitoare la domeniile economic, financiar, legislativ, politic, social, justitie si afaceri interne.

 

 

 

 

1999: Deputaţii au adoptat Legea accesului la dosarele fostei Securităţi – Legea “Ticu Dumitrescu”.

 

 

 

 

 

 1999, NATO a suspendat bombardarea  Kosovo,  după ce trupele iugoslave au început retragerea din acest teritoriu , dupa semnarea unui acord intre guvernul iugoslav cu fortele NATO, în urma unui război  aerian care a durat  78 de zile.

Presedintele iugoslav  Milosevic a apărut la  televiziunea nationala  şi a spus că 462 de soldaţi şi 114 ofiţeri de poliţie au fost ucişi în bombardamentele NATO.
Reconstrucţia Kosovo a fost estimata  la 5 miliarde dolari, iar  costurile reconstructiei Iugoslaviei  ar  costa  dupa unele calcule cca. 100 miliarde $.

 
 
 
 
 

2000: A murit la varsta de 69 de ani,  presedintele-dictator al  Siriei  Hafez Assad , supranumit  si  ”Leul din  Damasc”.

Fiul acestuia , Bashar al Assad , in varsta de 34 de ani, a fost numit succesorul său.

 

 

 

 

 

 

2002: PSD a semnat un protocol de fuziune cu Partidul Moldovenilor, condus de primarul oraşului Iaşi, Constantin Simirad.

 
 
 

 2004: A decedat cântăreţul  şi pianistul  american Ray Charles (n. 1930).

 

 

 

 

 

2007:  Fostul preşedinte polonez şi laureat al Premiului Nobel, Lech Walesa,  a publicat pe internet aproximativ 500 de pagini din dosarele poliţiei  secrete din perioada comunistă, cu scopul de a demonstra falsitatea acuzaţiilor  ce i se aduceau, privind  colaborarea sa  cu comunistii  în anii 1980.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008: A murit  scriitorul Cinghiz Aitmatov, originar din Kârgâztan, autor sovietic tradus în lumea întreagă; (n. decembrie 1928).

A fost nominalizat la premiul Nobel pentru Literatură în 2008 (“Eşafodul”, “Vaporul alb”, “O zi mai lungă decât veacul”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziua de 10 iunie este :

 

 

In  România:  Ziua paraşutiştilor

 

 

In Portugalia: Ziua naţională

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Timotei, episcopul Prusei

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Timotei, episcopul Prusei
 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Timotei a trait in timpul imparatului Iulian Apostatul (361-363). Pentru sfintenia sa, a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni.

Din minunile sale amintim ca a  ucis un balaur care ii omora pe calatorii de pe un drum ce ducea la Prusa.

I-a aruncat balaurului in gura un acoperamant cu care se acoperea Euharistia din Sfantul Altar. A inviat pe un imparat cu numele Areta. A intors de la moarte la viata pe o imparateasa care slujea idolilor.

In urma acestei minuni, imparateasa a devenit crestina. 

Sfantul Mucenic Timotei a fost aruncat in temnita din porunca imparatului Iulian.

Chiar si in temnita, credinciosii veneau la el ca sa asculte invatatura sa.

 Imparatul Iulian auzind ca legat fiind, Sfantul Timotei il propovaduieste pe Hristos, a poruncit sa i se taie capul.

Sfantul Timotei a trecut la cele vesnice in anul 362.

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

 

– Sfintilor Mucenici Alexandru si Antonina;
– Sfantului Cuvios Canid;
– Sfantului Cuvios Teofan;
– Sfantului Cuvios Apolo;
– Sfantului Alexie, episcop de Bitinia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

  1. asseut.org;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. e.maramures.ro;

  4. lessignets.com;

  5. mediafax.ro;

  6. Wikipedia.ro.

 

 

 

 

 

VDEO: ASTAZI IN  ISTORIE- TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=KUvB4Dt16Bo

Reclame

10/06/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: