CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 9 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

9 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 411 iIChr.: In Atena antica, guvernarea democratica e rasturnata fiind inlocuita cu un regim oligarhic. 

 Lovitura de stat ateniana a fost rezultatul unei revolte care a avut loc în timpul Războiului peloponesiac dintre Atena și Sparta.

A fost răsturnat guvernul democratic al Atenei  și l-a înlocuit cu  Consiliul celor  patru sute, o instituție  oligarhica formata din cetateni atenieni de vaza. 

 

 

 

 

 

53 : Împăratul roman  Nero se casatoreste cu  sora sa vitrega  Claudia Octavia, nepoata a împăratului Tiberius, verisoara  primara pe linie  paterna  a  împăratului Caligula , fiica împăratului Claudius  .

Pe 9 iunie anul  62,  Nero da ordin  ca prima sa sotie, Claudia Octavia sa fie executata.

A  fost legata  şi  i-au fost deschise  venele, într-un ritual  roman tradiţional  de sinucidere, dupa care i-a fost taiat capul.

Potrivit lui Suetonius, ani mai târziu, Nero ar fi avut coşmaruri legate  de  mama lui şi  de Octavia.

 

 

 

 

68: Imparatul  roman Nero  se sinucide; (n. 15.12.37 d. Hr).

 

 

 

 

Fișier:Nero Glyptothek Munich 321.jpg

 

 

 

 

Nero (Claudius Drusus Germanicus Caesar), (54-68 d.Hr.),  a  ramas in istorie ca  incendiator al   Romei   in anul 64, facandu-i raspunzatori de aceasta pe crestini.

Este cel care a ordonat primele  persecutii anticrestine din istoria Romei.

A provocat sinuciderea filosofului Seneca, profesorul si mentorul sau.

 

 

 

 

 

 

373: A decedat  Efrem Sirul (Ephraim Sirianul) (n. cca.30), teolog si  autor de imnuri în limba siriaca , venerat ca sfant  în întreaga crestinatate, dar mai ales in lumea catolica, unde este recunoscut ca Doctor al Bisericii .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este considerat un clasic al literaturii de limba siriaca, o limba semitica urmasa a limbii arameice, vorbită  astazi de aproximativ un milion de persoane în Orientul Mijlociu.

 

 

 

 

 

597: A decedat Sfantul Colomba d’Iona  ( n.7 decembrie 521) misionar irlandez care a evanghelizat Scotia si nordul Angliei si a  fondat o nou ordin monastic pe insula Iona din Arhipelagul Hebridelor in anul 563 unde legenda spune că a ajuns   impreuna cu doisprezece tovarăși.

A fost înmormântat în Downpatrick cu St. Patrick și Sf. Bridget din Irlanda, care sunt alte sfinți patroni ai Irlandei.

A fost inmormantat  la Downpatrick in apropiere de Belfast, in Irlanda de Nord, alaturi de Sf.Patrick si Sfanta Brigitte , sfinti patroni ai Irlandei.

Sf.Colomba este sarbatorit de catolicii irlandezi la 9 iunie.

 

 

 

 

 

 721: Are loc Bătălia de la Toulouse, in care o armata creștina  condusă de Ducele Odo de Aquitania  invinge o armată  musulmana comandata de  AlSamh ibn Malik al-Khawlani, care asedia  orașul Toulouse.

Aceasta victorie a stopat inaintarea maurilor în Aquitania.

 

 

 

 

 

1361: A decedat compozitorul, teoreticianul   muzical și poetul francez Philippe de Vitry; (n. 31  octombrie 1291).

 

 

 

 

 

 

A fost un compozitor inovator influent, recunoscut ca cel mai mare muzician  al timpului sau.

Petrarca l-a  numit: cel mai pătrunzător și mai arzător căutător  de adevăr  mare filosof al epocii noastre”.

 

 

 

 

 

 

1534: Jacques Cartier este primul european  care  descopera  fluviul  Saint Lawrence  din America de Nord.

 

 

 

 

 

 

 

 Jacques Cartier (31 decembrie 491- 1 septembrie 1557) a fost un explorator francez de origine bretona, care a explorat ceea ce este acum Canada.

El a fost primul european care a intocmit  harta Golfului Saint Lawrence și a râului Saint Lawrence, pe care a numit-o Țara Canadas„, după numele dat de indienii iroqezi.

 

 

 

 

 

1537: Papa Paul al III- lea  declara  ca  indienii  americani sunt  fiinţe umane si cere  interzicerea  sclaviei.

 

 

 

 

 

In 1537, Paul al III-lea a condamnat oficial  sclavia  in Bula  papală  „Deus Sublimis” .

Aceasta denunțare nu a avut nici un efect asupra suveranilor din Apus, din cauza imperativelor economice și pierderea influenței politice  a papalității, cauzate printre altele si de secesiunea bisericii anglicane. 

 

 

 

 

Papa Paul al III-lea

Interdicția a fost respectată de către Spania un   timp, dar nu si de Portugalia. 

 

 

 

 

 

 

1598:  Se incheie la Manastirea Dealu, Tratatul dintre Imparatul Rudolf al II-lea al Sfantului Imperiu Romano-German, rege al Boemiei, rege al Ungariei, principe al Transilvaniei (între 1599-1604), si Mihai Viteazul, domnul Munteniei .

Mihai Viteazul recunoaste suzeranitatea imparatului, care se obliga  să-i asigure subsidii pentru întreținerea armatei și recunoaște caracterul ereditar al domniei sale.

 

 

 

 

 1640: S-a nascut Leopold I, împărat al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, bunicul împărătesei Maria Terezia; (d. 1705)

 

 

 

 

 

1661: S-a nascut Țarul  Feodor al III- lea  al Rusiei. A  fost conducator al Rusiei în perioada 1676 – 1682; (d. 7 mai 1682).

Feodor al III- lea  Alexeievici al Rusiei   (1661 – 1682)
S-a născut la Moscova și a fost fiul cel mare al Țarului Alexei I al Rusiei și a primei sale soții, Maria Miloslavskaia.

În 1676, la vârsta de cincisprezece ani,   a urcat   pe tronul tatalui sau 

 

 

https://i1.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Tsar_Fydor_III_-cropped.JPG

 

 Înainte de Paștele din 1682,s-a îmbolnăvit grav și a murit fără să desemneze nici un moștenitor.

 

 

 

 

 

1672:  S-a nascut (30 mai s.v.) Țarul  Petru I (cel Mare) al Rusiei; ( d. 8 februarie (28 ianuarie s.v.) 1725.

 

 

 

 

Peter I the Great  1672-1725

 

A  condus  Rusia  din 7 mai (25 aprilie s.v) 1682 până la moartea sa, fiind considerat intemeietorul Rusiei moderne.

 Titlul complet al lui Petru a fost începând cu 1721:

„Petru I, cu ajutorul lui Dumnezeu Împărat și Autocrat al întregii Rusii, Moscovei, Kievului, Vladimirului și Novgorodului; Țarul Kazanului, Țarul Astrakhanului, Țarul Siberiei, Suveranul Smolensk; Prinț al Estoniei, Livoniei, Kareliei, Tverului, Ugrei, Permului, Vlatkăi, Bulgariei și al altor principate; Suveran și Mare Duce de Nijny Novgorod, Cernigov, Riazan, Rostov, Yaroslavl, Beluzero, Udoria, Obdoria, Kondia, și Stăpân al Ținuturilor de Nord; Suveran al Iveriei și al Țărilor kartalian și georgian; și Suveran ereditar și Suzeran al Kabardiniei și al Prinților circassieni și ai munților.”

 

 

 

 

 

1781:   S-a născut inginerul britanic George Stephenson, care a construit prima cale ferată publică ce utiliza locomotive cu abur; (d. 12 august 1848).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1798:  In timpul  rascoalei  antibritanice din Irlanda, rebelii irlandezi sunt invinsi in batalia de la Arklow, iar miscarea de independenta inspirata de revolutiile americana si franceza este  inabusita cu cruzime de englezi.

 

 

 

 

 

1815: Semnarea actului final al Congresului de la Viena; Franta este redusa la granitele din 1792.

Austria obtine Galitia, Tirolul, Triestul, Dalmatia, Stiria, Lombardia si Venetia, iar  Olanda primeste Belgia.

 

 

 

 

 

 

1848: Inceputul revolutiei pasoptiste in Muntenia. A avut loc Adunarea populara de la Islaz (azi comuna in judetul Teleorman), ocazie cu care s-a citit “Proclamatia de la Islaz” (programul Revolutiei din Tara Romaneasca) si s-a constituit primul Guvern provizoriu (Ion Heliade Radulescu, maiorul Christian Tell, Stefan Golescu, preotul Radu Sapca si capitanul Nicolae Plesoianu).

 

 

 

Studenţi revoluţionari din Moldova şi Ţara Românească, prezentînd la Paris tricolorul românesc cu menţiunile “Dreptate, Frăţie” în 1848. Acuarelă de C. Petrescu

 

Revoluţia Română de la 1848 a fost parte a revoluţiei europene din acelaşi an şi expresie a procesului de afirmare a naţiunii române şi a conştiinţei naţionale. În ţările Române s-au produs trei revoluţii în anul 1848: revoluţia din Moldova – care a fost înăbuşită de la început, cea din Muntenia, iar a treia în Transilvania.

În Muntenia, revoluţia a avut de la început, mai mult succes decît în Moldova; una din cauze a fost mai buna organizare a ei, o alta, concursul unei părţi din administraţie şi armată. În timpul domniei lui Gheorghe Bibescu se formase, în 1843, o societate politică secretă, intitulată Dreptate-Frăţie.

Din ea făceau parte tinerii patrioţi şi progresişti, dintre care mulţi studiaseră în străinătate, mai ales la Paris. În capitala Franţei izbucnise revoluţia la începutul anului 1848; conducătorii ei fagaduiseră sprijin tinerilor munteni, în cazul cînd se vor ridica la lupta.

Mişcarea a izbucnit  la Islaz, în judeţul Romanaţi, ale cărui autorităţi, militare şi civile, erau de partea revoluţionarilor.

S-a citit Proclamaţia de la Islaz, formată din 22 de articole în care se prevedea:

    – independenţa administrativă şi legislativă,
– separaţia puterilor,
– egalitatea drepturilor politice,
– alegerea unui domn responsabil pe termen de cinci ani,
– reducerea listei civile a domnitorului,
– emanciparea clăcaşilor,
– emanciparea israeliţilor şi drepturi politice pentru compatrioţii de altă credinţă,
– dezrobirea ţiganilor,
– instrucţiune egală,
– înfiinţarea unor aşezăminte penitenciare,
– crearea gărzii naţionale.

La 11 iunie, ştiind că a pierdut sprijinul armatei, domnitorul Gheorghe  Bibescu semnează la Bucureşti proclamaţia de la Islaz, care va deveni noua constituţie. A doua zi, ruşii au protestat prin consulul lor şi au ameninţat că vor invada ţara. În aceste condiţii, Gheorghe Bibescu a abdicat.

Scurta perioadă de trei luni cît a durat revoluţia în Muntenia a avut totuşi urmări însemnate,  producand  o zguduire a societăţii,  a facilitat pătrunderea ideilor de reformă socială, care-şi vor găsi mai tîrziu expresia în dispoziţiile din 1858 ale Convenţiei de la Paris şi în legile din 1863-1864 de  Domnul  Cuza şi primul ministru Kogălniceanu: securizarea averilor mănăstireşti, împroprietărirea ţăranilor şi legea învăţământului, contribuind  la întărirea şi adîncirea ideii de unitate naţională.

În sfîrşit, prin propaganda  facuta în Apus de  fruntaşii revolutionari  exilaţi, a creat  un puternic curent de opinie publică şi guvernamentală în favoarea Principatelor, curent care-şi va dovedi eficacitatea cu prilejul încheierii Tratatului şi apoi a Convenţiei de la Paris (1856, respectiv 1858).

Nu este, prin urmare, exagerat a afirma că revoluţia munteana de la 1848 stă la baza constituirii României moderne.

 

 

 

 

 

1856: Vasile Alecsandri publica, in gazeta  ”Steaua Dunarii”, poezia “Hora Unirii”, inspirata de vechea  ”Hora a Ardealului” (1848),   careia i-a refacut si largit valorea  simbolica.

Poezia, pusa pe o melodie de circulatie in epoca, a devenit in scurt timp imnul de lupta pentru Unirea Principatelor, imnul unitatii nationale romanesti.

 

 

 

 

 

 

1870: A decedat marele scriitor englez Charles Dickens, a carui opera este  reprezentativa  pentru curentul realist  al literaturii sec. al XIX-lea  (n. 7 februarie 1812).

 

 

 

 

 

Primul film după Charles Dickens

 

 

 

 

Este autorul a numeroase lucrari celebre,  precum Marile speranțe, Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield, Martin Chuzzlewit, Dombey și fiul, Timpuri grele, Dugheana cu vechituri (Pravalia cu antichități), Documentele postume ale clubului Pickwich, Nicholas Nickeby, Barnaby Rudge, Poveste despre două orașe (ultimele două, romane istorice).

 

 

 

 

1912: Moare in urma unui atac de cord  la Berlin, I. L. CARAGIALE, dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist roman.

 

 

 

 

 

 

 

Este considerat a fi cel mai mare dramaturg roman si unul dintre cei mai importanti scriitori pe care i-a dat acest popor.

A fost inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti; (n. 1852).

 

 

 

 

1930: Gruparea din Partidul Liberal, condusa de Gheorghe Bratianu, favorabila restaurarii carliste, este exclusa din Partidul National Liberal.

Gheorghe Bratianu va forma un partid separat: P.N.L. – Gheorghe Bratianu. 

 

 

 

1934: Se reiau relatiile diplomatice  oficiale  dintre Romania si U.R.S.S, rupte de catre Rusia bolsevica la 31 decembrie 1917.

 Problema Basarabiei crease o ruptura in relatiile romano-sovietice   cand, ca represalii pentru traversarea raului Prut de catre trupele romane si din ordinul lui Lenin, ambasadorul (ministrul plenipotentiar) al Romaniei la Petrograd, Constantin Diamandy, a fost arestat, iar ulterior expulzat din Rusia.

 Din acel moment  si pana in 1934, relatiile diplomatice dintre cele doua tari au ramas rupte. Nistrul a devenit frontiera inchisa, iar tranzitul intre cele doua tari blocat. Nu existau legaturi feroviare, postale, telegrafice si telefonice. Ultimul pod peste Nistru, cel de la Tighina-Tiraspol, a fost distrus in 1919.

 

 

 

 

 

1934: Personajul de desene animate, Donald ratoiul ,  creat de Walt Disney, debutează pe ecrane în filmul „Găinuşa cea înţeleaptă”.

 

 

 

 

 

Foto: Walt Disney si Donald ratoiul

 

 

 

 

 

 

 

1939: S-a nascut soprana  română Ileana Cotrubaş.

Dupa o cariera de succes, în anul 1990, Ileana Cotrubaș s-a retras de pe scenă  însă a continuat să predea, ținând cursuri de măiestrie și sfătuind tineri promițători, printre care  si pe renumita cantareata Angela Gheorghiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1942: Se infiinteaza „Centrul de instructie Sarata”, unde erau trimisi legionarii care se ofereau voluntari pentru front.

Maresalul Antonescu daduse ordine exprese ca acestia sa fie trimisi in prima linie a  frontului.

 

 

 

 

 

1944: A  decedat  omul  de știință român, specialist în geologie și în exploatarea petrolului, membru al Academiei Române, Ludovic  Mrazec ; (n. 17 iulie 1867 la Craiova).

 

 

 

 

 

 

A infiintat Insitutul geologic al Romaniei, al carui director fost din 1906 pana in 1928.

A fost Presedinte al Academiei Romane 1932-1935.

Este personalitatea care și-a pus amprenta asupra dezvoltării extraordinare înregistrate de geologia românească la începutul sec. al XX-lea. A fost primul specialist român care a susținut originea organică a petrolului.

 

 

 

 

 

1946 : Se urca pe tronul Thailandei regele  Bhumibol Adulyadej ; (n.5  decembrie 1927) .

 

 

 

 

 

 

 

 

Este cunoscut sub numele  de Rama al IX -lea si este  monarhul cu domnia cea mai lungă din istoria Thailandei si cea mai lunga domnie din lume.

 

 

 

 

 

1949: A decedat la Viena soprana român ă originara din Basarabia, Maria Cebotari ; (n. 10 februarie 1910).

 

 

 

 

 

 

 

 

La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific (în arta dramatică) existent în Germania si Austria din acel timp: Kammersängerin.

A jucat în opt filme, turnate în Germania și Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci, inclusiv alături de soțul ei, Gustav Diessl.

În România și Italia a jucat în coproducția Cătușe roșii (sau Odesa în flăcări),1942), cenzurată ulterior de autoritățile comuniste și redescoperită de curând într-o arhivă din Italia.

 

 

 

 

 

 

1959: Este lansat la apa submarinul american “George Washington”, primul submarin dotat cu rachete balistice.

 

 

 

 

1963: S-a nascut popularul actor american de cinema  Johnny Depp.

 

 

 

 

Johnny Depp at event of Sleepy Hollow

 

 

 

 

 

1967:  In timpul razboiului de sase zile  arabo-israelian, Israelul cucereste teritoriul sirian  Inaltimile Golan.

 

 

 

 

 

 

 

 

1973: A decedat  Erich von Manstein, unul din cei mai prominenți comandanți a forțelor armate germane din timpul celui de-Al Doilea Razboi mondial; (n.24 noiembrie  1887).

 

 

 

 

 

 

 

 

A  obtinut  toate gradele militare germane existente, până la rangul de  maresal în 1942 , cu toate că nu a fost membru al Partidului Nazist.

 

 

 

 

 

1974: A murit Miguel Ángel Asturias, scriitor guatemalez, laureat al Premiului Nobel; (n. 1899).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: Prima intrunire a Parlamentului Romaniei rezultat in urma alegerilor de la 20 mai 1990 (primele alegeri libere si democratice in Romania de dupa al II-lea razboi mondial), in care  electoratul s-a pronuntat asupra presedintelui tarii prin vot direct, si a celor doua Camere ale Parlamentului, Camera Deputatilor si Senatul, prin vot proportional. 

 

 

 

 

1997: Regele Mihai şi-a reluat turneul european consacrat sprijinirii integrării României în NATO, din primul val, printr-o vizită de cinci zile în Spania.

 

 

 

 

1998: Este inaugurat  la Bucuresti , “Monumentul  Km 0″, reconstituit si restaurat pe vechiul amplasament din fata bisericii Sfantul Gheorghe Nou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1999: Igoslavia si N.A.T.O  semneaza un tratat de pace, care pune capat conflictului  armat din Kosovo.

 

 

 

2005: Muzeul Memorial de la Sighet inaugurează o nouă sală ce va face cunoscută vizitatorilor „poezia din închisori”, compusă de detinuţii politici din  sistemul inchisorilor  comuniste.

 

 

 

2007: Ciclisti goi-pusca  demonstreaza  in  MONTREAL, CANADA,  impotriva  abuzului automobilistic.

În Montreal, un eveniment neobişnuit a avut loc pe Platoul Mont-Royal.

Patruzeci de ciclişti goi au marsaluit pentru a protesta faţă de abuzul  de vehicule.

Comentariile  auzite in randul spectatorilor aflati  la faţa locului au aratat  ca “demonstrantii”  nu s-au bucurat de  susţinerea celor  prezenti. 

Demonstraţia a fost autorizata  de către un procuror, care a simţit că in acest caz nuditatea nu a avut conotatii sexuale.

 

 

 

 

 

Pe 9  iunie este :

 

 

 Ziua autonomiei in Arhipelagul  Åland din Marea Baltica ,o regiune a Finlandei populata majoritar de suedezi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX


 

 

 

 

Sfantul Chiril al Alexandriei

 

 

 

 

Sfantul Chiril al Alexandriei

 

 

 

 

 

Sfantul Chiril al Alexandriei s-a nascut in jurul anului 370. A fost nepotul arhiepiscopului Teofil al Alexandriei si urmas al acestuia in scaunul episcopal.

A fost ales intaistatator al scaunului Alexandriei, pe 18 octombrie 412, dupa 4 zile de la moartea unchiului sau.

Sfantul Chiril al Alexandriei a combatut invatatura lui Nestorie, care sustinea ca in Hristos exista doua persoane: una dumnezeiasca, a Fiului lui Dumnezeu, nascut din vesnicie din Tatal, si alta omeneasca, a lui Iisus Hristos, nascut din Fecioara Maria.

Aceasta invatatura contrara Sfintei Scripturi, ducea la concluzia ca Maica Domnului nu poate fi numita “Nascatoare de Dumnezeu“, ci “Nascatoare de om“.

Sfantul Chiril al Alexandriei a invatat ca in Hristos sunt doua firi, una dumnezeiasca si una omeneasca, unite intr-o singura persoana, cea a Fiului lui Dumnezeu.

Si pentru ca aceeasi persoana, nascuta din vesnicie din Tatal, Se naste ca om din Fecioara Maria, Maica Domnului este “Theotokos“, “Nascatoare de Dumnezeu“.

Sinodul al III lea ecumenic de la Efes din anul 431, recunoaste in mod oficial titlul de “Theotokos“ Maicii Domnului.

Sfantul Chirl al Alexandriei a trecut la cele vesnice in anul 444.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfintelor cinci fecioare: Tecla, Mariamni, Marta, Maria si Enata;
– Sfantului Sfintitului Mucenic Alexandru, episcopul Brusei;
– Sfantului Cuvios Chir;
– Sfantului Mucenic Anania;
– Sfintelor trei fecioare mucenite din Hio.

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

Crestin Ortodox ro; e.maramures.ro; Istoria md; mediafax.ro; lessignets.com; wikipedia.org.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

Reclame

09/06/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: