CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 7 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

421: Are loc căsătoria impăratului Imperiului Roman de Rasarit, Theodosius al II-lea, cu Eudoxia; (n.cca.400 – d.460).

 

 

 

 

Hagia Eudokia.jpg

Eudoxia – Icoana din sec.X, Istanbul

 

 

 

Fiica a retorului atenian Leontias, ea se numea  Athénaïs, dar si-a luat numele  Aelia Licinia Eudoxia  atunci cand a trecut la crestinism.

In anul 423 a primit titlul de Augusta. I-a dăruit lui Theodosius  o fiică, Licinia Eudoxia viitoarea sotie a imparatului roman al Occidentului, Valentinian al III-lea.

A fost canonizata de Biserica Ortodoxa.

 

 

 

 

 

555: A decedat Papa Vigilius. A  fost  papa al Romei din 29 martie 537, până la  moartea sa.

 

 

 

 

 

1099: Prima Cruciada. Incepe asediul Ierusalimului, care va dura pana la 15 iulie.

Cruciații au organizat asediul orașului, în timpul căruia asediatorii au suferit mai mult decât asediații, date fiind lipsa apei și a alimentelor din zona înconjurătoare. Ierusalimul era bine pregătit pentru respingerea unui asediu, iar guvernatorul fatimid Iftikar ad-Daula expulzase din oraș majoritatea creștinilor.

Dintre cei aproximativ 7.000 de cavaleri care luaseră parte la Cruciada Principilor, în fața zidurilor Orașului Sfânt mai ajunseseră doar aproximativ 1.500.

Alături de ei se mai aflau cam 12.000 de pedestrași.

  În tot timpul asediului, cruciații au încercat de mai multe ori să ia cu asalt zidurile fortificațiilor, dar au fost respinși.

Trupele genoveze, conduse de Guglielmo Embriaco, demontaseră deja corăbiile cu care sosiseră în portul Iaffa, folosind lemnul obținut pentru construirea unor turnuri de asediu.

Turnurile de asalt au fost împinse până in apropierea zidurile orașului în noaptea de 14 iulie, spre marea suprindere a apărătorilor, iar in dimineața zilei de 15 iulie  primul turn a atins secțiunea zidului de lângă poarta de nord-est și, în conformitate cu însemnările din Gesta, doi cavaleri flamanzi din Tournai (Lethalde și Engelbert), au fost primii care au intrat în oraș.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 După ce creștinii au năvălit peste zidurile exterioare și au intrat în oraș, aproape toți locuitorii au fost uciși în acea după-amiază, în noaptea care a urmat și a doua zi dimineața. Musulamnii, evreii și chiar câțiva creștini  care mai erau în oraș, au fost masacrați fără nicio deosebire.

Mulți musulmani s-au refugiat în Moscheia al Aqsa, unde, în conformitate cu o însemnare din Gesta, „…măcelul a fost așa de mare, că oamenii noștri se bălăceau în sânge până la glezne…” 

 

 

 

 

 

 

1329: A murit regele scotian Robert Bruce; (n. 11 iulie 1274).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A domnit de la 25 martie 1306, până la moartea sa în 1329, fiind  unul dintre cei mai mari regi ai  Scoţiei, precum şi unul  dintre cei mai renumiti războinici  ai timpului sau, cel care a condus  Scoţia în războaiele de independenţă împotriva Regatului Angliei.

In timpul domniei acestuia, tara sa  si-a dobandit independenta.

Astăzi  în Scoţia, Robert Bruce este considerat  erou naţional.

 

 

 

 

1340: Orașul olandez Rotterdam a primit   din partea lui William al II-lea, duce de Bavaria și conte de Hainaut, Zeeland și Olanda, drepturi oficiale de municipiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1358: A murit șogunul japonez Ashikaga Takauji; (n. 18 august 1305).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un descendent al samurailor liniei (Minamoto) Seiwa Genji, ceea ce înseamnă că era un urmaș al împăratului Seiwa.

 

 

 

 

 

1394: A murit de ciuma, Ana de Bohemia, prima soţie a regelui Richard al II-lea al Angliei ; (n. 11 mai 1366).

 

 

 

 

 

 

 

A fost fiica imparatului Imperiului Romano-German  Carol al IV-lea, rege al Boemiei și a Elisabetei de Pomerania, membră a Casei de Luxembourg.

 

 

 

 

1420:  Trupele Republicii Venetiene ocupa orasul Udine, punand capat independentei Patriarhatului de Aquileia  constituit  ca stat in nord-estul Italiei actuale, corespunzând în mare actualei provincii italiene Friuli – Venetia Giulia.

Apărut în perioada antichității târzii și axat în jurul orașului Aquilea, patriarhatul s-a dezvoltat ulterior, atingând apogeul în secolul al XIV-lea, înainte de a deveni parte componentă a Republicii Venetia.

 

 

 

 

 

1494: Spania si Portugalia semneaza  Tratatul de la Tordesillas   care stabilea  zonele de influență colonială ale  acestor două puteri maritime ale timpului.

Tratatul se baza pe o hotărâre a papei Alexandru al VI-lea,  din anul 1493,  care prin Bula  papală „Inter caetera ” stabilea o frontieră maritimă de 480 de kilometri la Vest  de Insulele Capului Verde.

Astfel, noile teritorii descoperite erau împărţite de-a lungul meridianului de 46 grade vest. Teritoriile de la V de acest meridian urmau să aparţină Spaniei, iar teritoriile de la Est,  Portugaliei, conform hartii de mai jos.

 

 

 

 

 

treaty of tordesillas 1494 Cele mai profitabile afaceri cu terenuri din istorie.

 

 

 

 

Tratatul a fost ratificat de către Spania (care era formată din regatele  Castilia si Aragon) la data de 2 iulie 1494, iar de către Portugalia la data de 5 septembrie 1494.

Această împărţire a lumii a fost completată odată cu semnarea Tratatului de la Zaragoza , la  data 22 aprilie 1529.

 

 

 

 

 

1654: Ludovic al XIV-lea este încoronat rege al Franţei si Navarrei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A condus Franța vreme de 72 de ani – una din cele mai lungi domnii din istoria europeană. Cunoscut și cu numele de Regele Soare (Le Roi Soleil) sau Ludovic cel Mare (Louis Le Grand).  Avea  aproape cinci ani în momentul în care s-a urcat pe tron în 1643 , dar a condus personal guvernul din 1661 până la moartea sa, la 1 septembrie 1715.

 

 

 

 

 

1775: „Coloniile Unite” îşi schimbă denumirea în Statele Unite ale Americii.

 

 

 

 

 

 1810: Apare Gazeta de Buenos Ayres, prima publicatie din Argentina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1837: S-a nascut  Alois Hitler, tatăl lui Adolf Hitler; (d.3 ianuarie 1903).

 

 

 

 

A fost fiul nelegitim al Mariei Schicklgruber și al unui evreu tânăr numit Frankenberger.

Maria Schicklgruber lucra ca bucătăreasă la Frankenberger si a întreținut o relație sexuală cu evreul mai tânăr cu 23 de ani, al cărei rezultat a fost Alois.

Ulterior, Maria s-a căsătorit cu Johann Georg Hiedler, care a devenit tatăl vitreg al lui Alois. Cu toate acestea, Alois continua să primească pensie alimentară de la tatăl lui adevărat.

Alois a rămas orfan de mamă la vârsta de 10 ani, iar Georg Hiedler l-a trimis la fratele său, Johann Nepomuk Hiedler, la ferma acestuia din Spital. Alois a luat în adolescență lecții de cizmărie, dar la 18 ani s-a angajat să lucreze la vamă, în Braunau.

În anul 1876, Alois și-a schimbat  numele din Schicklgruber, în Hitler.

 

 

1848: S-a nascut  la Paris pictorul impresionist francez  Eugène Henri Paul Gauguin; (d. 1903).

 

 

 

 

Gauguin – autoportret

 

 

 

 

 

1857: S-a încheiat la Paris, un Tratat de alianţă între Austria, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Regatul Sardiniei şi Imperiul Otoman care, încălcînd prevederile Tratatului de la Paris din 18/30 martie 1856, hotăra ca Delta Dunării şi Insula Şerpilor să fie repuse sub suzeranitatea Porţii Otomane.

 

 

 

 

Insula Serpilor

 

 

Harta lui Adam Jonathan Felssecker. Sursă foto Muzeul Hărţilor – Colecţia Adrian Năstase

 

 

 

În urma Războiului Crimeii, Rusia fusese obligata sa cedeze  Principatului Moldovei, prin Tratatul de pace de la Paris din 26 decembrie 1856, Delta Dunării, insula Șerpilor (anexate în 1829) și partea de sud a Bugeacului (anexat în 1812).

Inițial, sultanul otoman, suzeran al Moldovei, revendicase și cedarea de catre Rusia a Cetății Albe (pe atunci “Ak-Kerman”), către Moldova, pentru a relua el însuși direct în stăpânire Delta și insula Șerpilor.

În final Turcia a recuperat Delta Dunării și insula Șerpilor, dar fără ca Moldova să recapete Cetatea Albă.

Protocolul de la Paris semnat la 6 ianuarie 1857 stabilea că Insula Șerpilor va aparține statului posesor al gurilor Dunării (în acel moment Imperiul Otoman), care se obliga să întrețină pe insulă un far pentru navigația navelor ce treceau pe Dunăre spre portul rusesc Odesa.

Tratatul adițional de la Paris din 2/19 iunie 1857, confirmă aceste hotătâri.

 

 

 

 

 

1862: S-a nascut Philipp Lenard, fizician german, laureat al Premiului Nobel; (d. 1947).

 

 

 

 

 1862: Statele Unite ale Americii și Marea Britanie incheie un acord privitor la suprimarea comerțului cu sclavi.

 

 

 

 

 1863: In timpul interventiei  militare  franceze  in Mexic, care a avut loc intre anii 1861-1867, orasul  Mexico este capturat de trupele franceze.

 

 

 

1886: S-a nascut savantul roman  Henri Coandă.

 

 

 

 

 

 

 Omul de stiinta  roman,  a  construit si testat primul avion cu reactie si a descoperit fenomenul aerodinamic numit “efectul Coanda”.

A absolvit Scoala Superioara de Aeronautica din Paris si a urmat cursuri de specializare la cateva universitati europene.

In decembrie 1910, la Issy les Moulineaux, cu ocazia celui de-al doilea Salon International de Aeronautica de la Paris, Coanda a prezentat si pilotat primul avion cu reactie din lume.

Realizat dupa un proiect propriu, aparatul a intampinat probleme in timpul zborului, dar tocmai aceste neajunsuri de functionare l-au determinat pe savantul roman sa descopere efectul care ii va purta numele.

 In anul 1934, Coanda a obtinut brevetul pentru inventia “Procedeu si dispozitiv pentru devierea unui fluid intr-un alt fluid”.

Noul fenomen fizic descoperit – “devierea unui jet plan de fluid ce patrunde in alt fluid in vecinatatea unui perete convex” – a fost denumit “efectul Coanda”.

A intrat in istorie ca pionier al aviatiei cu reactie. A decedat la 25 noiembrie  1972. 

 

 

 

 

1893: Mahatma  Gandhi incepe  campania  de nesupunere civica  fata de autoritatile coloniale britanice.

 

 

 

 

A picture of Mahatma Gandhi.

 

 

 

 

Mohandas Karamchand Gandhi  a fosti inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente in India, aflata atunci sub ocupatia britanica. Numele de „Mahatma“ (în sanscrita înseamnă „suflet mare”), i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore .

 

 

 

 

 

1905: Parlamentul  Norvegiei  voteaza  dizolvarea  Uniunii cu Suedia , vot care va fi  confirmat de către cetăţeni intr-un  plebiscit care a avut loc  pe 13 august  in  acelasi  an.

 

 

 

 

 1920: S-a nascut Georges Marchais, politician comunist francez; (d. 1997).

 

 

 

 

 

 

 

A fost secretar general al Partidului Comunist Francez între 1972 și 1994 si  deputat în Parlamentul Francez între 1973 si 1997.

 

 

 

1921: Se semnează Convenţia de alianţă româno-iugoslavă, care consfinţeşte înfiinţarea Micii Înţelegeri (Mica Antantă), ca organizaţie politică.

 

 

 

 

 

Pe harta, ţările participante la Mica Înţelegere (Mica Antantă)

 

Printre mijloacele preconizate de cercurile politice şi militare din România menite să asigure şi să apere independenţa naţională şi integritatea teritorială a statului,  un loc important l-au ocupat alianţele politico-militare cu acele ţări a caror politică externă urmarea obiective similare cu cele ale României.

 Demersurile politico-diplomatice româneşti porneau de la considerentul că România, în alianţă cu alte state mici si mijlocii din Europa de orientare antirevizionistă, putea juca un rol important în contracararea acţiunilor agresive ale forţelor războiului.

Astfel pe 7 iunie 1921 se semnează Convenţia de alianţă româno-iugoslavă, care consfinţeşte înfiinţarea Micii Înţelegeri ca organizaţie politică, din care facea parte şi Cehoslovacia.\

 Convenţia de alianţă defensivă româno-iugoslavă prevedea ca, în caz de atac neprovocat împotriva uneia dintre părţi, în scopul modificării ordinii stabilite prin Tratatele de Pace de la Trianon (4 iunie 1920) şi Neully-sur-Seine (27 noiembrie 1919), cealaltă parte semnatară să contribuie la apărarea părţii atacate.

 

Mica Înţelegere a fost rezultatul situaţiei internaţionale nesigure de după Primul Război Mondial, în care Societatea Naţiunilor abia fusese creată, iar puterile învingătoare exercitau presiuni asupra aliaţilor mai mici.

Mai mult, alianţa a fost grăbită de încercarea de restaurare intreprinsă de Carol de Habsburg, dar şi de planul francez de întemeiere a unei confederaţii danubiene, care ar fi presupus o slăbire a suveranităţii naţionale a celor trei state.

România, Cehoslovacia şi Iugoslavia s-au apropiat tot mai mult şi în final au format o alianţă, pentru a impune respectarea tratatelor de pace şi recunoaşterea pe plan internaţional a integrităţii lor teritoriale.

 

 

 

 

 

 1929: Vaticanul  a devenit  stat suveran.

 

 

 

 

 

 

 

Resedinta papilor, situata in inima Romei, este cel mai mic stat independent din lume, avand o lungime de circa 900 de metri si o latime de 600 metri si o  suprafata totala  de numai 0,44 hectare.

Are o armata proprie constand din celebra Garda Elvetiana.

Statul papal a luat fiinta in secolul al XVIII-lea dupa ce Papa a intrat in posesia zonelor bizantine din Italia Centrala.

Roma a devenit astfel treptat centrul religios al Bisericii Catolice.

Dupa ocuparea Romei de catre trupele italiene in anul 1870, papa s-a retras din Vatican, dupa ce acesta a fost incorporat de Piemont.

 

Statul a luat fiinta prin Tratatul de la Lateran , in perioada cand premier a fost Benito Mussolini, seful Partidului Fascist din Italia.

Denumirea statului provine din latina, de la Mons Vaticanus, Colina Vatican.

Este parte a Mons Vaticanus si a fostelor campuri vaticane, unde au fost construită Biserica ”Sfantul Petru”.

Alaturi de celebra bazilica, Palatul Apostolic, Capela Sixtina si muzeele Vaticanului sunt printre cele mai vizitate locuri ale lumii.

 

 

 

 

 

 

1930: In Romania, regenta  instituita la moartea regelui Ferdinand I demisioneaza.

 Guvernul roman a preluat puterile si prerogativele constitutionale si, in virtutea acestora, l-a detronat pe regele Mihai, aflat sub regenta.

Pe data de 8 iunie 1930  tatal sau, Carol al II-lea, revenit clandestin in tara, a fost proclamat rege in fata camerelor reunite ale Parlamentului.

Pentru prima oara in istoria moderna a Europei, un tata urma la tron fiului sau…

Foto: regele Mihai si Carol al II-lea.

 

 

 

 

 

 1935: A murit  Ivan V. Miciurin,  un botanist rus, practician al selecției plantelor, membru de onoare al Academiei Sovietice de Științe; (n. 1855).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1940: S-a nascut popularul cantaret britanic de muzica usoara,

Tom Jones

(Thomas Jones Woodward).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1942: In timpul celui de-al doilea război mondial  japonezii  ocupa insulele americane Attu şi Kiska , din Arhipelagul Aleutine, aflat in vecinatatea Alaskai.

 

 

 

 

 

1947: In Romania  a luat fiinţă, prin ordinul Ministrului Armatei Mihail Lascăr, clubul sportiv ASA Bucureşti, devenit din 1961, Steaua Bucureşti.

 

 

 

 

1948:  Președintele  Cehoslovaciei, Edvard Beneš  a demisionat din funcție, refuzând să semneze o constituție prin care țara era transformată într-un stat comunist.

 

 

 

 

1952: S-a nascut scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatura.

 

 

 

 

 

 

 

 

1953: A decedat Ion Flueraş, om politic  român, partizan al Marii Uniri de la 1918;(n. 2 noiembrie 1882).

 

 

 

 

 

 

Între 1918 – 1920 a fost membru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei și Banatului, în care a deținut portofoliul sănătății. A redactat ziarul Tribuna Socialistă.

Neînțelegându-se cu socialiștii din Vechiul Regat, a preferat să candideze la alegerile din 1928 pe listele Partidului Național Țărănesc,  fiind ales deputat din partea acestei formațiuni.

A fost președinte al Confederației Generale a Muncii începând cu 1926 și până în 1938, când sindicatele au fost interzise în România.

 

A fost arestat de autoritățile comuniste în iunie 1948 și condamnat la 15 ani temniță grea pentru “crimă de înaltă trădare”.

A fost ucis în închisoarea din Gherla în 1953, de către deținuții Constantin Juberian și Ștefan Rek.


 

 

 

 

1958: S-a nascut super-starul muzicii pop americane, Prince.

 

 

 

 

 

 

 

 

1967: In timpul razboiului  arabo-israelian de sase zile, forţele israeliene ocupa  partea ioradaniana a  Ierusalimului.

 

 

 

 

1980: A decedat  scriitorul american Henry Miller. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Romanele sale autobiografice, “Tropicul Cancerului”,”Tropicul Capricornului”, au stârnit controverse în epocă; (n. 26 decembrie 1891).

 

 

 

 

 

1995: Regizorul român Lucian Pintilie a primit importanta distincţie franceză Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor.

 

 

 

 

Original

 

 

 

 

 

 

2000: Organizaţia Naţiunilor Unite defineşte  Linia  Albastra de demarcatie dintre Israel şi Liban.

 

 

 

 

2001: Partidul Laburist  din Marea Britanie, condus de Tony Blair rămâne la putere, după ce câştigă alegerile generale.

 

 

 

 

 2004: Printr-un decret emis pe 7 iunie de preşedintele Franţei, Jacques Chirac, marelui actor  român Ion Lucian i-a fost decernat titlul de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, ca o recunoaştere a meritelor  sale excepţionale.

 

 

 

 

 

 

 

Ion Lucian (n. 22 aprilie 1924 – d. 31 martie 2o12)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006: Iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, liderul retelei islamiste teroriste Al-Qaeda din Irak, este ucis într-un atac al  aviatiei  Statelor Unite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008: A murit regizorul italian de film Dino Risi; (n. 23 decembrie 1916).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre maeștrii Commedia all’italiana, din cinematografia tarii sale 

 Si-a început cariera în cinematografie ca asistent de regie, iar mai târziu,  a inceput sa-si regizeze propriile filme in care au jucat staruri de prima marime cum  ar fi Sophia Loren și Vittorio Gassman. 

În 2002, el a fost distins cu Leul de Aur Premiul de onoare (Leone d’oro alla Carriera) la Festivalul de Film de la Venetia, pentru munca sa de o viață.

Doua  dintre filmele sale, Il giovedì și Il Commissario Lo Gatto, au fost prezentate într-o secțiune retrospectivă  a comediei italiene, la al 67- lea  Festivalul International de Film de la Venetia

 

 

 

 

 

 

2009: In România au loc alegeri pentru Parlamentul European .

 

 

 

 

 2013: A decedat fostul prim ministru francez Pierre Mauroy ; (n. 5 iulie 1928).

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost un politician socialist francez, prim-ministrul Franței în timpul președintelui François Mitterrand, între anii 1981 și 1984 si de asemenea primarul orașului Lille între anii 1973 – 2001.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Teodot, episcopul Ancirei

 

 

 

 

 

 

Sfantul Teodot, episcopul Ancirei

 

 

 

 

 

Sfantul Teodot a trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. A fost episcop al Bisericii din cetatea Ancira Galatei. El ii adapostea pe crestinii prigoniti.

 

Teodot ii ajuta in taina cu toate cele necesare pe crestinii care scapasera de persecutii. Aduna trupurile crestinilor omorati si le ingropa.

 

In acea vreme, sapte fecioare au fost torturate pentru credinta lor in Hristos, iar in cele din urma inecate intr-un lac.

 

Una dintre ele, Sfanta Tecusa, i-a aparut in vis lui Teodot si i-a cerut sa scoata trupurile lor din lac si sa le ingroape. In urma acestui vis, Teodot a iesit impreuna cu un credincios sa implineasca dorinta mucenitei.

Condusi de un inger al Domnului, el a reusit sa afle trupurile fecioarelor si sa le ingroape.

Dar acest insotitor l-a tradat pe Teodot judecatorului. Dupa ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin taierea capului.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfintei Mucenite Zenaida, facatoarea de minuni;
– Sfintelor femei Esia si Sosana;
– Sfantului Mucenic Licarion;
– Sfintilor Mucenici Tarasie si Ioan;
– Sfantului Cuvios Stefan;
– Sfantului Cuvios Antim;
– Sfintei Sebastiana;
– Sfintei Mucenite Potamiani;
– Sfantului Cuvios Daniel de la Sketis (Egipt).

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

  1. Crestin Ortodox.ro;

  2. enciclopediaromaniei.ro;

  3. e.maramures.ro;

  4. Istoria md.;

  5. lessignets . com;

  6. theo-phyl-politea.blogspot.com;

  7. Wikipedia.ro.
 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=s8HrzcUY4l4

 

 

 

 

 

Reclame

07/06/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: