CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 5 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 70 : Asediul Ierusalimului,

Titus și legiunile  romane cuceresc al doilea zid  de aparare  al Ierusalimului rasculat.

 

 

 

 

535: A decedat Epifanie, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului din  data de 25 februarie 520.

 

 

 

 

567: A decedat Papa Teodosie I al Alexandriei, ultimul patriarh al Alexandriei recunoscut de împăratul Iustinian I și de Biserica Ortodoxă Răsăriteană.

 

 

 

 

https://i2.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/Theophil.jpg

 

 

Cu toate acestea, din cauza doctrinei sale monofizite, a fost respins de Biserica Ortodoxă Răsăriteană din Alexandria și exilat de către Împăratul Iustinian I, în anul 536.

Copții insa au continuat să-l recunoască pe  Teodosie, aceasta divizare continuandu-se  până astăzi.

Teodosie a petrecut ultimii 28 ani din viață în închisoare în Egiptul de Sus și după moartea sa Biserica Coptă l-a les pe Petru al IV- lea  ca succesor al său.

În 451 d.Hr., în urma Sinodul de la Calcedon, Biserica din Alexandria s-a divizat în două ramuri. Cei care au acceptat hotararile  Consiliului au devenit cunoscuti sub numele de  calcedonieni sau Melkiti, iar cei care  au refuzat sa respecte deciziile Conciliului, au fost etichetati drept anticalcedonieni sau monofiziți, fiind mai târziu numiti iacobiți, după Iacob Baradaeus.

Cu toate acestea, ei au respins termenul de monofiziți, numindu-se ei înșiși ca Miaphysiti. Majoritatea egiptenilor crestini aparțineau  ramurii  miafizite, cea ce a dus la persecutarea lor de catre bizantini.

Teodosie este comemorat în Synaxarion coptă în ziua 28 de Ba’unah (5 iunie), în ziua morții sale.

 

 

 

754: A decedat Sfantul  Bonifatius (Boniface ), n. cca. 675 cu numele de  Winfrid, Wynfrith sau Wynfryth în împărăția de Wessex, în  Anglia anglo- saxonă.

 

 

 

 

 

 

 

 

avut un rol de frunte în crestinarea părților  germanice Imperiului franc în timpul secolului al 8-lea, fiind primul misionar care a raspandit creștinismul  în multe părți ale Germania si este considerat  sfântul patron al Germaniei.

A fost  primul Arhiepiscop de Mainz și Apostolul germanilor„.

A fost ucis în Frisia iar rămășițele sale au fost inmormantate  la Fulda, unde se odihnesc într-un sarcofag care a devenit un loc de pelerinaj.

 

 

 

 

 

Anul 774: După Înfrângerea longobarzilor, Carol cel Mare se proclamă „Rex Francorum et Langobardorum“ (Rege al francilor și longobarzilor).

 

Durer – Carol cel Mare  

 

In perioada urmatoare,  in urma unor campanii victorioase, isi mareste semnificativ regatul, iar la 25 decembrie 800, este incoronat de catre Papa de la Roma, Imparat al Occidentului .

 

 

 

1224: Impăratul Frederic al II-lea al Sfântului Imperiu Romano- german a fondat Universitatea din Napoli, una dintre primele universități din lume și cea mai veche universitate laică.

Unul dintre cele mai renumiți studenți ai acestei universități a fost teologul și filozoful Toma de Aquino.

 

 

 

 

1257: Cracovia a fost declarată oraș.

Asezarea a fost distrusa aproape în întregime în timpul invaziei mongole din 1241.

 

 

 

 

 

 

 

In anii urmatori a  fost reconstruita practic identic și a fost declarata oraș prin ordin regal  în anul 1257, ceea ce i-a dat  dreptul de a impune taxe și privilegii comerciale cetățenilor săi.

 

 

 

 

1305: Clement al V-lea (n.cca   1250 – d.1314), este inscaunat Papa al Bisericii Catolice.

 

 

 

 

 

 

 

 

A  ramas in istorie pentru  represaliile ordonate impotriva Ordinului Templierilor  si pentru ca a mutat Sfantul Scaun de la Roma, la Avignon, in Franta.

Împreună cu regele Franței, Filip al IV-lea (Filip cel Frumos), a pus la cale desființarea Ordinului Templierilor.

În anul 1307, intr-o zi de vineri 13 octombrie , un edict care ordona arestarea templierilor a fost emis, simultan, în toată Europa.

Templierii arestați au fost interogați de Inchizitie    timp de 7 ani, pentru a se afla locul unde se ascundea tezaurul lor.

În  1314 Jacques de Molay, marele maestru al Ordinului Templierilor, înainte de a fi ars pe rug, ar fi prezis că atât Regele Filip al IV-lea al Frantei, cât și Papa Clement al V-lea vor muri în același an, ceea ce s-a și întâmplat.

 

 

 

 

1316: Moare Ludovic al X-lea, regele Frantei,(in franceză Louis X le Hutin sau Arţăgosul), fiul lui Filip IV şi a Ioanei I de Navara; n. octombrie 1289.

 

 

 

A fost Regele Navarei din 1305 şi Regele Franţei din 1314 până la moartea sa.

 

 

 

 

1446: Dieta Ungariei  întrunita la Rakos, langa Buda, il  alege pe Iancu de Hunedoara guvernator al Ungariei (“Regni Hungariae Gubernator generalis”).

 

 

 

 

 

Iancu de Hunedoara (n. cca.1407  – d. 11 august 1456, Zemun)

 

 

 

Domeniul administrat de Iancu de Hunedoara la 1456

Teritoriul administrat de Iancu de Hunedoara la 1456

 

 

 

 

 

1456: La aceasta data a avut loc “Închinarea de la Vaslui”;  

 Marea adunare a Moldovei, convocata de  voievodul Petru Aron (Petru al III-lea Aron, domn al Moldovei între octombrie 1451 si februarie 1452; august 1454 si februarie 1455 si între mai 1455 si aprilie 1457), in frunte cu mitropolitul Teoctist si boierii tarii, decid  in lipsa oricarui sprijin extern, accepatarea ultimatului sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul (sau Mahomed al II-lea, sultan intre 1444, 1444-1446 si 1451-1481), privind plata a unui tribut de 2000 de galbeni, ca pret al pacii cu otomanii.

Logofatul Mihu, este imputernicit sa duca Portii haraciul. Sultanul va emite la 9 iunie 1456 un firman Yeni Derbent, care va pune capat starii de razboi intre cele doua state si acorda negustorilor din Cetatea Alba, dreptul de a face comert cu orasele din Imperiul Otoman.

 

 

 

 

 

 

1461: Prima incursiune a lui Ştefan cel Mare al Moldovei în Transilvania  ca  represalii asupra voievodului Sebastian de Rozgony, pentru ca luase la curtea sa pe  pe asasinul tatalui sau, Petru Aron.

 

 

 

Domnul Ştefan III-lea al Moldovei (Ştefan cel Mare).

 

După moartea lui Alexandru cel Bun, care domnise pe tronul Ţării Moldovei răstimp de 32 ani, au venit vremuri de cumpănă pentru Moldova. În scaunul ţării urcă unul după altul diferiţi domnitori, lacomi de putere şi avuţie.

Tronul Moldovei seamănă mai degrabă cu o minge aruncată de partidele boiereşti de la o mlădiţă de os domnesc la alta.

Printre aceştia a fost şi Petru Aron care mişeleşte îl omoară pe Bogdan Vodă (tatăl lui Ştefan cel Mare), iar mai apoi şi pe partenerul său în acest complot, nepotul său Alexăndrel, astfel devenind domnitorul unic al Ţării Moldovei.

Dar nu i-a fost lungă domnia, pentru că în 1457 năvăleşte asupra lui ,“cu mulţime de oaste muntenească şi din ţară adunaţi”,  Ştefan, mai apoi numit “cel Mare“, fiul lui Bogdan al II-lea, ca să răzbune moartea tatălui său. Victoria a fost de partea lui Ştefan, şi acesta urcă pe tronul Moldovei la 14 aprilie 1457.

Pentru a-i închide toate drumurile lui Aron, Ştefan face o incursiune în Polonia în 1459 unde încheie Tratatul moldo-polon de la Overhelauti  prin care voievozii Rusiei mici şi ai Podoliei se obligau să nu permită lui Petru Aron să se apropie de graniţa Moldovei decît pînă la Smotric.

Aron însă a reuşit să părăsească Polonia în 1460, găsind adăpost în Transilvania, la curtea voievodului Sebastian de Rozgony.

Drept consecinţă Ştefan cel Mare înfăptuieşte la 5 iunie 1461 o primă incursiune în Transalvania.

Domnul Moldovei pradă în secuime ca represalii pentru că voievodul Sebastian de Rozgony luase la curtea sa pe Petru Aron pe care îl omoară abia în 1469 în timpul unei alte incursiuni.

 

 

 

 

 1688: A decedat aventurierul grec Constantin Phaulkon (n.  Costantin Gerakis, 1647).

A fost  consilier al regelui Narai al Siamului (regatul Ayutthaya).

 

 

 

 

1723: S-a nascut economistul scotian Adam Smith (d. 1790), unul dintre pionierii filosofiei sociale si ai economiei politice.

 

 

 

A sketch of a man facing to the right

 

 

 

 

Este considerat parintele economiei politice moderne; (d. 17 iulie 1790).

Lucrarea sa “O cercetare asupra naţiunilor şi cauzelor avuţiei naţiunilor” (publicată în 1776), tradusă în limba română sub titlul Avuţia naţiunilor”, a fost una din primele încercări de a studia dezvoltarea istorică a industriei şi comerţului în Europa.
Acest tratat a ajutat la crearea economiei ca disciplină academică modernă şi a furnizat una dintre cele mai bune argumentări intelectuale în comert şi în  capitalism.

 

 

 

 

1779:  S-a nascut carturarul iluminist ardelean Gheorghe Lazăr, pedagog, teolog şi  inginer român, considerat fondatorul învăţământului în limba naţională din Ţara Românească.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1818 a înfiinţat în Bucureşti  prima şcoală cu predare în limba română, Scoala de la Sfantul Sava.(d. 17 sept. 1823).

 

 

 

 

1826:  A decedat compozitorul german Carl Maria von Weber.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Este unul din intemeietorii  operei romantice germane; (n.18 noiembrie 1786).

 

 

 

 

 

 

1859: S-a nascut Constantin I. Nottara, actor, director de scenă, profesor român; (d.16 oct. 1935).

 

 

 

 

 

 

 

A fost una dintre personalităţile cele mai de seamă ale teatrului românesc,  tatăl compozitorului Constantin C. Nottara.

 

 

 

 

 

1827: In razboiul de eliberare nationala a Greciei, turcii ocupa Acropole (Atena).

 

 

 

 

 

 

1865: Apare editata de Iosif Vulcan revista “Familia”.

 A fost editata la Pesta între 1865 – 1880 , apoi la Oradea, între 1880 – 1906. În paginile ei publicau personalităţi ale culturii române de-o parte şi de alta a Carpaţilor.

 

 

 

 

Fișier:Revista Familia.jpg

 

 

 

 

În revista „Familia” şi-a făcut debutul in 1866 Mihai Eminescu, cu poezia „De-aş avea…”, apoi cu „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.

Iosif Vulcan avea să-i schimbe acestuia numele din Eminovici, în Eminescu.

George Coşbuc a trimis şi el primele inspiraţii către revista „Familia”, unde au fost publicate sub pseudonimul „Boscu”.

Revista publica materiale din cele mai diverse, de la literatură, critică şi istorie literară, la artă, istorie, ştiinţe naturale, biografii de oameni iluştri, folclor românesc, articole de călătorie, articole cu caracter moral şi în general articole de cultură. Revista milita deschis pentru unitatea spirituală a tuturor românilor.

Printre colaboratori au figurat Vasile Alecsandri, Andrei Bârseanu, Dimitrie Bolintineanu, Timotei Cipariu, Aron Densuşianu, Nicolae Densuşianu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuţă, Barbu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu, Ion Pop-Reteganul precum şi mulţi alţi oameni de cultură.

 

 

 

 

 

  Iosif Vulcan (n. 31 martie 1841, Holod, Bihor – d. 8 septembrie 1907, Oradea).

Varianta pentru sate a revistei „Familia” a fost revista „Şezătoarea”, apărută între anii 1875 – 1882.

Din 1926, Mihail Sadoveanu a publicat la Oradea a doua serie a revistei. Din 1965 şi până în prezent apa

 

 

 

 

1883: S-a nascut economistul  britanic John Maynard Keynes; (d.1946).

 

 

 

 

 

 

1883: Incepe serviciul trenul Orient Express, destinat sa lege Parisul de Istanbul, trcand prin Munchen, Viena, Belgrad, Bucuresti.

Acest tren, a fost unul dintre cele mai luxoase din Europa, fiind echipat cu vagoane de dormit si  un restaurant cu o gastronomie de inalta clasa.

 

 

 

 

 

 

Foto: Vechi afis publcitar prezentand itinerariul Orient Expresului .

 

 

 Parcurgea distanta de 3186 km. dintre  Paris-Istanbul in trei zile si a inspirat scrierile a numerosi scriitori, printre care Agatha Christie, Paul Morand sau  Paul Valéry.

 

 

 

 

1884: Facultatea de medicina din Paris acorda titlul de doctor in medicina pentru Maria Cutzarida Cratunescu, prima femeie medic din Romania.

S-a nascut  la  10 februarie 1857 in  Călăraşi  si a  decedat  la  16 noiembrie 1919.

 

 

 

 

 

 

 

Prima femeie medic din România a fost o militantă feministă, a înfiinţat Societatea Materna (1897) si  a organizat prima creşă de fabrică,  in 1899.

 

 

 

 

1893: Moare inginerul si exploratorul roman Iuliu Popper.

 

 

 

 

 

 

 

A calatorit in “Tara de Foc” si in Patagonia, dand nume romanesti unor munti sau rauri (Monte Lahovari, Rio Ureche, Rio Rosetti).

Este inventatorul  unui  aparat pentru colectarea aurului din apa de mare.

 

 

 

 

 

 1898: S-a nascut marele poet si dramaturg spaniol Federico Garcia Lorca, cel mai popular și influent scriitor spaniol din secolul XX; (d.  18 aug. 1936).

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca dramaturg este considerat una dintre figurile de referință ale teatrului spaniol din secolul XX, alături de Valle-Inclán și Buero Vallejo.

A murit executat de militiile franchiste, in data de 18 august 1936, în timpul Războiului Civil din Spania (1936-1939).

 

 

 

 

 

 

 


 

 

1900: S-a născut Dennis Gabor, inginer, fizician şi inventator britanic de origine maghiară, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică; (d. 8 febuarie 1979).

 

 

 

 

Este celebru pentru  inventarea holografiei.

 

 

 

 

1915: Danemarca adoptă Constituția prin care se permite și femeilor dreptul la vot.

 

 

 

 

1935: Corneliu Zelea Codreanu infiinteaza Partidul “Totul pentru Tara”, expresia politica a Miscarii Legionare.

 

 

 

 

 

 

 

1940: Gruparile comuniste, fasciste si naziste sunt declarate ilegale in Canada, iar conducatorii lor sunt trimisi in inchisoare.

 

 

 

 

1942: Al doilea război mondial –  Statele Unite declară război Bulgariei, Ungariei  şi României.

 

 

 

 

1944: Mai mult de 1000 de bombardiere britanice arunca 5000 de tone de bombe pe coasta Normandiei in pregatirea zilei Z, data cand s-a decis eliberarea Frantei ocupate de Germania nazista. (Al Doilea Razboi Mondial).

 

 

 

 

1947: Secretarul de stat al S.U.A.  George Marshall a facut public planul Marshall, de ajutorare a tarilor din Europa Occidentala devastate de cel de-al doilea razboi mondial.

Aplicarea acestui plan a inceput de la 3 aprilie 1948, fiind in vigoare pana in luna iulie 1951.

 

 

 

 

1967: Incepe razboiul de sase zile: Fortele aeriene israeliene lanseaza atacuri simultane asupra Egiptului, Iordaniei si Siriei. In şase zile de lupte, Israelul a ocupat Fâşia Gaza şi Peninsula Sinai din Egipt, înălţimile Golan apartinand Siriei şi Cisiordania şi sectorul arabe din Ierusalimul de Est,  apartinand Iordaniei la acea data, In momentul in care  Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut  încetarea focului  care a intrat în vigoare în 11 iunie, Israelul cucerise mai mult  decat dublul teritoriului pe care il detinea pana atunci.

 

 

 

 

 

1968: Este impuscat la „Ambassador Hotel” din Los Angeles, de catre Sirhan B.Sirhan, candidatul  la președinția SUA  Robert Kennedy, fratele fostului presedinte american John, F.Kennedy.

 

 

 

 

 

1970: Prima expozitie retrospectiva a lui Constantin Brancusi, in Europa, se deschide la Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania.

 

 

 

 

1973: Romanul Ilie Nastase a castigat turneul de tenis de la Roland Garros.

 

 

 

 

 

 

 

 

1975: Prima data de la razboiul de sase zile se redeschide traficului international Canalul Suez, iar Egiptul preia controlul acestuia.

 

 

 

 

1983: Atleta romana Anisoara Cusmir, stabileste  un nou record mondial la saritura in lungime, cu 7,43 m.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1984: Prim ministrul indian Indira Gandhi, ordona fortelor de ordine atacarea rebelilor separatisti sikhs, baricadati in Templul de Aur, cel mai sfânt loc al  religiei  Sikh.

 

 

 

 

 

 Templul de Aur din  Amritsar (India) , este cel mai important loc de pelerinaj pentru credincioșii de religie sikhs  si este acoperit cu sute de kilograme de aur.

 

 

 

 

 

 

 

 

2002: La Institutul de boli cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” din Bucuresti a fost efectuat primul autotransplant cardiac, intreventie chirurgicala constand in explantarea cordului pacientului, repararea, redimensionarea in afara corpului pacientului si reimplantarea sa.

 

 

 

 

2004: A decedat la varsta de 93 de ani  Ronald Reagan, cel de-al 40-lea presedinte al SUA; (1981-1989).

 

 

 

 

 

Click to show  

 

 

 

 

 

2006: Serbia isi declara independenta fata de Uniunea Serbia și Muntenegru, o uniune statală care a existat în sud-estul Europei, pe o parte a teritoriului fostei Republici Federative Iugoslavia, între 4 februarie 2003 și 3 iunie 2006.

Capitala acestei uniuni statale si totodată capitala Serbiei, a fost Belgradul, care avea o poziție hegemonică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe 21 mai 2006 populația Muntenegrului a decis cu 55,4% din voturi separarea de Serbia, uniunea încetând practic să mai existe pe data de 3 iunie, când Muntenegru și-a proclamat oficial independența.

 

 

 

 

 

2012: A decedat scriitorul american de romane SF, horror si mister, Ray Bradbury; (n.1920).

 

 

 

 

 

A devenit celebru  pentru romanele sale 451º Fahrenheit si Cronicile martiene.

Scrierile  sale au fost adaptate în peste 20 de filme și  spectacole.

 Bradbury era înrudit cu Douglas Spaulding, un specialist in opera lui  Shakespeare și era un urmaș al lui Mary Bradbury, una din  femeile judecate în 1692 în  procesele vrajitoarelor din Salem.

 

 

 

 

 

 

 

5 IUNIE ESTE:

 

 

 

 

 

 

  Ziua internationala a mediului (Ecologiei) – 5 Iunie – a fost instituita in 1972 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei “Ecologia Umana” de la Stockholm si reprezinta elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite (UNEP). Pentru 2008 Tema Zilei Mondiale a Mediului este “Renunta la actualele obiceiuri! Catre o economie cu o emisie de carbon scazuta”.

 

 

 

In Danemarca: Ziua Constituției. Sărbatoare națională; (1849).

 

 

 

In Seychelles: Ziua națională

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului

 

 

 

 

 

 

Sfantul Dorotei a trait in timpul domniei imparatului Liciniu. Sfantul Dorotei a fost episcopul Bisericii din cetatea Tir pana in vremea imparatului Iulian Apostatul, cand, din cauza refuzului de a jerfi idolilor, este ucis.

Sfantul Dorotei  a avut parte de o educatie aleasa in tinerete. De-a lungul vietii sale, invatatura sa a fost pusa in slujba Bisericii.

El a scris foarte multe carti in greaca si in latina. Cea mai cunoscuta scriere a lui este Syntagma greco-latina.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfintilor Mucenici Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu si Pamvon;
– Sfantului Mucenic Hristofor;
– Sfantului Mucenic Conon;
– Sfantului Mucenic Marcu din Hios.

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 1. Crestin Ortodox.ro;

 2. e.maramures.ro;

 3. lessignetts.com;

 4. În căutarea identităţii”, N.Dabija, Litera 2002

 5. Istoria md.;

 6. efnord.eforie.ro;

 7. Wikipedia.ro

 

05/06/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

6 comentarii »

 1. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.

  I’ll be sure to bookmark it and come back to read more
  of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

  Apreciază

  Comentariu de optionsxo trading | 05/06/2016 | Răspunde

 2. Exceptional post however , I was wanting to know if you could
  write a litte more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Bless you!

  Apreciază

  Comentariu de Georgianna | 06/06/2016 | Răspunde

 3. Thanks for one’s marvelous posting! I certainly enjoyed
  reading it, you can be a great author. I will always bookmark your blog and will
  eventually come back from now on. I want to encourage you to ultimately continue your great writing, have a nice
  holiday weekend!

  Apreciază

  Comentariu de Donna | 29/06/2016 | Răspunde

 4. I blog quite often and I really appreciate your information. This great article has really peaked my interest.
  I’m going to book mark your website and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your Feed as well.

  Apreciază

  Comentariu de youtube.com | 01/07/2016 | Răspunde

 5. Hey there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I
  came to check it out. I’m definitely loving the
  information. I’m bookmarking and will be tweeting
  this to my followers! Outstanding blog and wonderful style and design.

  Apreciază

  Comentariu de Valentina | 01/07/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: