CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 4 IUNIE. VIDEO


 

 

4 iunie, istoricul zilei

105:  Împăratul Traian a părăsit Roma pentru a incepe al doilea război impotriva dacilor (105-106).

     Traian                                         Decebal

Marcus Ulpius Nerva Traianus (n. 18 septembrie 53, Italica Santiponce, d. 9 august 117 Selinus Cilicia), a condus Imperiul Roman  între anii  98-117.

Este considerat  al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) și unul dintre cei mai importanți conducători  ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă.

Titlul său complet era IMPERATOR • CAESAR • DIVI • NERVAE • FILIVS • MARCVS • VLPIVS • NERVA • TRAIANVS • OPTIMVS • AVGVSTVS • FORTISSIMVS • PRINCEPS • GERMANICVS • DACICVS • PARTHICVS • MAXIMVS.

 

 

 

 

1039: Henric al III-lea numit si „cel Pios”, (n.28 octombrie 1017 – d. 5 octombrie 1056), devine imparat al Sfantului Imperiu Romano-German, succedandu-l pe imparatul Conrad al II-lea; (25 decembrie 1046 –  5 octombrie 1056 ).

 

 

 

 

Domnia sa a fost marcată de luptele cu Regatul Ungariei, Henric desfășurând patru campanii militare împotriva acestuia. De asemenea a trebuit să rezolve o serie de probleme din Lorena. În 1046 după o campanie în această regiune Henric ajunge în Italia, unde este încoronat Împărat de către Papa Clement al II-lea, un apropiat al său pe care a reușit să îl impună pe scaunul pontifical.

În 1054 îl încoronează pe fiul său Henric IV ca Rege al Germaniei la Aachen.

A murit în 1056 și a fost înmormântat la Speyer lângă tatăl său. A fost unul dintre cei mai puternici Împărați a Sfântului Imperiu Roman de națiune germană , autoritatea sa în Germania, Italia și Burgundia nefiind contestată, iar supunerea vasalilor imperiului a fost clară.

 

 

 

 

 

 

1256: A fost constituit la Manastirea Lecceto, Ordinul monahal al Augustinilor, atunci când Papa Alexandru al IV-lea a emis Bula papala Ecclesiae catholicae Licet.

 

 

 

 

 

Historia isiyo ya kweli ya Ahadi za Upapa Kuhusu Wayahudi - Vumbi ...

 

 

 

 

Papa Alexandru al IV-lea, (n. cca. 1199, numele laic, Rinaldo di Jenne dei Conti di Segni) a fost al 181-lea papă al Bisericii Catolice (Început de pontificat, 12 decembrie 1254 – Final de pontificat, 25 mai 1261)

 

 

 

 

1411 : Regele Carol al VI-lea al Frantei a acordat  monopolul pentru producerea brânzei Roquefort,  locuitorilor din Roquefort surSoulzon.

 

 

 1530: A murit Maximilian (Massimiliano) Sforza, duce de Milano; ( n.1493).

 

 

La grammatica sforza - due libri per l'educazione di un principe

 

A domnit intre anii 1512-1515 si după victoria francezilor din Bătălia de la Marignano, dupa ce  a fost luat prizonier, a renunțat la drepturile sale asupra ducatului Milano pentru suma de 30.000 de ducați și a continuat să trăiască în Franța.

 

 

1738: S-a nascut  Regele George al III-lea al Marii Britanii ; (d. 29 ianuarie 1820).

A fost rege al Regatului Unit și rege al Irlandei din 25 octombrie 1760, până la unirea acestor țări la 1 ianuarie 1801; după această dată a fost rege al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei până la moartea sa.

 In ultima parte a vieții, George al III-lea a suferit  de o boală mintală. S-a sugerat că a suferit de porfirie.

După o recidivă finală în 1810, s-a stabilit o regența și fiul cel mare al lui George al III-lea, George, Prinț de Wales, a condus ca Prinț Regent.

Dupa decesul lui George al III-lea, Prințul Regent i-a succedat tatălui său sub numele George al IV-lea.

 

 

1783: Fratii  Joseph si Étienne Montgolfier, au facut prima demonstratie în public a zborului cu baloane cu aer cald. Au repetat experimentul cateva luni mai târziu cu oameni la bord zburand vreo 9 kilometri in 25 de minute.

 

 

Image of Engraving of the First Launch of the Montgolfier BalloonÎn urmă cu trei secole, balonul cu aer devenea invenția care a ...

 

 

Joseph-Michel Montgolfier (n. 26 august 1740 în Annonay lângă Lyon – d. 26 iunie 1810 în Balaruc-les-Bains),

Jacques-Étienne Montgolfier (n. 6 ianuarie 1745 în Annonay – d. 2 august 1799). 

 

 

1798 : A încetat din viaţă celebrul aventurier Giovanni Giacomo Casanova de Seingalt; (n. 2 aprilie  1725 la Venetia).

 

 

 

 

A devenit celebru prin peripețiile sale galante, evocate în „Memoires” („Povestea vieții mele”) scrise între anii 1791 și 1798, care descriau existența sa aventuroasă, experientele sale, precum si moravurile epocii.

 

 

1893:  S-a născut omul politic român Armand Călinescu,fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc.

După scurte mandate ca Ministru al Sănătății, Ministru al Educației Naționale și Ministru al Apărării Naționale, la 7 martie 1939, regele Carol al II-lea   îl numește în funcția de președinte al Consiliului de miniștri (prim-ministru) al Românie, pe care a exercitat-o  din martie 1939 – septembrie 1939 .  

În această calitate, Armand Călinescu a continuat politica externă tradițională, apropiată de Franta si Marea Britanie. În septembrie 1939, a permis refugiul prin România al guvernului polonez după invadarea și ocuparea Poloniei  de către Germania nazista, precum și evacuarea prin România a tezaurului polonez.

Adversarii sai legionari au vorbit existența unui plan secret al lui Călinescu, aprobat de Marea Britanie, de a distruge câmpurile petrolifere din Prahova, în cazul unui atac german asupra României.

 

 

A fost asasinat în Bucuresti pe 21 septembrie 1939 , de un comando legionar condus de avocatul Miti Dumitrescu.

 

 

 

1918: A murit actriţa Aristizza Romanescu, una dintre marile personalităţi  ale artei dramatice româneşti.

 

 

Aristizza Romanescu a jucat roluri memorabile  pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti şi a celui din Iaşi, în piese de Vasile Alecsandri,  I.L. Caragiale,  W. Shakespeare,  Molière. (n. decembrie 1854)

 

 

1919: Congresul american a aprobat cel de-al 19-lea amendament al Constitutiei SUA, care garanteaza dreptul la vot al femeilor.

 

 

Women's suffragists parade in New York City in 1917, carrying placards with signatures of more than a million women - foto: en.wikipedia.org

 

  Foto: Parada sufragistelor la New York City în 1917 en.wikipedia.org

 

 

 

 

 

1920 : A fost semnat Tratatul de la Trianon, Franţa, care a stabilit frontierele între statele succesoare ale Austro-Ungariei: Austria, Ungaria, Regatul Sîrbilor Croaţilor şi Slovenilor (stat redenumit ulterior Iugoslavia), Cehoslovacia, precum şi între România şi Ungaria, dupa Primul Razboi Mondial.

 

 

Palatul Marele Trianon de la Versailles, Franţa

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.

Tratatul a fost semnat în Franţa la Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România) pe de o parte şi de Ungaria de altă parte.

 

 

 

Signing the Treaty on 4 June 1920 at the Grand Trianon Palace in Versailles, arrival of the two signatories, Ágost Benárd and Alfréd Drasche-Lázár - foto: en.wikipedia.org

Foto: Delegația Ungariei la Trianon (en.wikipedia.org)

 

 

 

Conţinutul tratatului

Tratatul este divizat în patru părţi. Prima parte include Pactul Ligii Naţiunilor (parte comuna pentru toate tratatele de pace încheiate după Primul Război Mondial).

Partea a doua (articolele 27-35) defineşte frontierele Ungariei cu statele vecine. În principiu, acestea sunt actualele frontiere ale Ungariei. Frontiera româno-ungară este descrisă în sectiunea a doua a articolului 27 (traseul actualei frontiere între România şi Ungaria).

În principiu, Tratatul consfinţea includerea teritoriului Croaţiei, Sloveniei şi Voivodinei în cadrul Regatului Sîrbilor, Croaţilor şi Slovenilor, a Slovaciei şi Ruteniei în cadrul Cehoslovaciei, a Transilvaniei şi părţii răsăritene a Banatului în cadrul României şi a Burgenlandului în cadrul Republicii Austriei.

Partea a treia (articolele 36-78) intitulata “Clauze politice pentru Europa”, conţinea o serie de clauze privind, pe de o parte cadrul bilateral al relatiilor dintre Ungaria şi statele vecine, recunoaşterea unor clauze politice privind anumite state din Europa, dispoziţii referitoare la cetăţenie, protecţia minorităţilor naţionale.

Harta destrămării Imperiului Austro-Ungar în urma semnării Tratatului de la Trianon, 1920

Partea a patra (articolele 79-101), intitulată “Interesele Ungariei în afara Europei” conţinea prevederi referitoare la renunţarea de către Ungaria la tratatele încheiate de către Dubla Monarhie cu Maroc, Egipt, Siam (Thailanda de azi) şi China.

 

 

 

Tratatul de la Trianon (4 iunie 1920) - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

Aplicarea dispoziţiilor tratatului

Frontierele Ungariei cu statele vecine, astfel cum au fost descrise în tratat au fost delimitate în anii imediat următori.

Singura excepţie a fost oraşul Sopron (în limba germana Odenburg) din Burgenland care, în urma unui plebiscit ţinut la data de 14 decembrie 1921, a decis să rămînă parte a Ungariei.

Dispoziţiile tratatului referitoare la minorităţile din Ungaria au fost aplicate parţial, astfel ca procesul de asimilare a acestora a continuat, Ungaria fiind în prezent unul din statele cele mai omogene etnic din Europa.

Impactul tratatului

Tratatul de la Trianon a consfinţit existenţa unui stat maghiar independent, trecerea către statele succesoare a 71% din teritoriul Transleithaniei (partea ungară a Dublei Monarhii) şi a 63% din populatie, aceasta din urmă în majoritatea ei alcătuită din etnici ne-maghiari.

Tratatul nu a ocupat un rol la fel de important în conştiinţa populaţiei statelor succesoare; în principiu, pentru acestea Tratatul de la Trianon a consfinţit realizarea dreptului la autodeterminare al popoarelor din Transleithania (partea ungara a Dublei Monarhii) şi a consfinţit o realitate existenta pe teren (majoritatea teritoriilor fusesera deja ocupate de către forţele armate ale României, Cehoslovaciei, Statului Sîrbilor, Croaţilor şi Slovenilor).

Harta destrămării Imperiului Austro-Ungar în urma semnării Tratatului de la Trianon, 1920

Harta destrămării Imperiului Austro-Ungar în urma semnării Tratatului de la Trianon, 1920

1925:  A încetat din viaţă compozitorul roman Gheorghe Dima; (n. 28 septembrie 1847).

1927: Cade guvernul Averescu, inlocuit fiind cu cel condus de Stirbey.

 

 

4 iunie 1937 : Au fost folosite pentru prima oară cărucioarele de supermarket, în Oklahoma City; inventatorul lor a fost Sylvan Goldman.

 

 

 

Sylvan Nathan Goldman (November 15, 1898 – November 25, 1984) was an American businessman and inventor of the shopping cart, which had a pair of large wire baskets connected by tubular metal arms with four wheels - foto: alchetron.com

 

 

 

 

 

 

 

1939: Vaporul St. Louis avand la bord  963 refugiati evrei din Europa , neprimind permisiunea de a acosta in Cuba si apoi  in Statele Unite, se  vede obligat sa se intoarca in Europa.

 

                           Foto: Vasul St.Louis ancorat în portul Havana

 

 

Reveniți în Europa, mare parte a pasagerilor săi si-au găsit sfârsitul în lagarele de concentrare naziste. 

 

 

1941: S-a nascut  in localitatea Vinerea din jud.Alba, cunoscutul actor l  român de teatru şi film,Valentin Uritescu.

 

1941: În timpul celui de- Al Doilea Razboi Mondial, trupele naziste executa 24 de profesori polonezi in Lwów..

 

 

1942: Reinhard Heydrich, adjunctul direct al sefului Gestapoului  nazist  Heinrich Himmler, este  grav ranitpe 27 mai 1942 de un grup de patrioti cehi coordonati de serviciile secrete britanice si va muri in urma ranilor primite  pe 4 iunie 1942.

In urma mortii sale nazistii germani au declansat un val de represiuni  barbare in randul populatiei cehe, care s-au soldat cu mii  arestari  si executii. 

 

 

1942: Intre 4 si 7 iunie se desfasoara bătalia aeronavala de la Midway, intre fortele  japoneze si cele americane, terminata prin infrangerea japonezilor ; (Al Doilea Razboi Mondial).

 

 

"Bătălia de la Midway" - Parte a Teatrul de operațiuni din Pacific din Al Doilea Război Mondial (Bombardiere U.S. Douglas SBD-3 Dauntless zboară în picaj pentru a ataca a treia oară crucișătorul Mikuma care este în flăcări) - foto - ro.wikipedia.org

 

Atolul Midway cu câteva luni înainte de bătălie. Insula de Est, pe care se află aerodromul, se află în prim plan, iar Insula Sand, mai mare, se află în plan secund, dincolo de canal – foto: ro.wikipedia.org

“Bătălia de la Midway” – Bombardiere U.S. Douglas SBD-3 Dauntless zboară în picaj pentru a ataca a treia oară crucișătorul Mikuma care este în flăcări) – foto – ro.wikipedia.org

 

 

 

A fost cea mai importantă bătălie navală din războiul din Pacific, parte a celui de-al Doilea Război Mondial.

Între 4 iunie și 7 iunie 1942, la aproximativ o lună după bătălia din Marea Coralilor și la șase luni după atacul de la Pearl Harbour, Marina Statelor Unite a învins în mod decisiv Marina Imperială Japoneză, care atacase Atolul Midway, și a provocat pierderi ireparabile flotei japoneze.

Istoricul militar John Keegan a caracterizat bătălia ca fiind cea mai amețitoare și mai precisă lovitură din istoria războaielor navale.

 

 

 

 

1944: Eliberarea Romei de catre trupele aliate (Al Doilea Razboi Mondial).

 

 

1953:  Scriitorul american Ernest Hemingway câştigă premiul Pulitzer  pentru lucrarea sa  ’Bătrânul şi marea” .

 

Foto: Ernest Miller Hemingway ( iulie 21, 1899 – iulie 2, 1961).

 

 

 

1967: A decedat agronomul  român Gheorghe Ionescu-Siseşti;

A fost  doctor în științe agricole al Universității din Jena, Turingia, Germania si  membru al Academiei Române; (n. 1885).

 

 

 

A fost, de asemenea, membru al mai multor academii de științe agricole: membru și vicepreședinte (1949) al Academiei de Agricultură din România, membru corespondent (1926) și ulterior membru de onoare (1938) al Academiei Cehoslovace de Agricultură, membru corespondent al Academiei Unionale de Științe Agricole „V.I. Lenin” din Moscova (1957).

 

 

 

 

 

 

1970: Tonga îşi câştigă independenţa faţă de Marea Britanie.

 

 

 

Drapelul Tongăi

 

 

 

  Regatul Tonga, este o țară insulară independentă și suverană din Oceanul Pacific. Cunoscut pentru mult timp ca “Insulele Prietenoase” sau “Perla Pacificului de Sud“, Arhipelagul Tonga păstrează o cultură populară, un popor și o limbă unică în lume. Nuku’alofa este orașul-port cel mai mare și centrul administrativ al regatului.

 

 

 

1971: A murit György Lukács, filosof ungar, istoric literar şi estetician marxist; (n. 13 aprilie 1885).

 

György Lukács (13 April 1885 – 4 June 1971) filosof ungar, istoric literar şi estetician marxist - foto - en.wikipedia.org

 

 

1975: S-a nascut actrita americana Angelina Jolie.

 

 

 

 1989: Au avut loc tragicele evenimente din Piața Tienanmen; armata chineza a invadat piața și a reprimat sângeros mișcarea de la Beijing.

 

 

Foto: Mediafax

 Tinerii adunați în Piața Tienanmen („Poarta Păcii Cerești”) manifestaseră, începând cu ,22 aprilie 1989 pentru reforme democratice și pentru inițierea unui dialog cu guvernul comunist.

Conducerea comunista din China a justificat decizia prin necesitatea de a combate o rebeliune “contrarevoluţionară”.

 

 

 

 

 

1989: In Polonia au loc alegeri castigate de sindicatul necomunist condus de Lech Walesa, ”Solidaritatea”, singura miscare muncitoreasca independenta intalnita vreodata intr-un stat comunist din estul continentului european.

 

Foto: Lech Walesa

 

Lech Wałęsa (n. 29 septembrie 1943) este un om politic, lider sindical și activist pentru drepturile omului din Polonia. Lider charismatic, a fost cofondator al primului sindicat independent din Europa de Est comunistă, Solidaritatea (Solidarność), a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983 și a îndeplinit funcția de președinte al Poloniei între 1990 și 95.

Nu va trece mult si la 19 august 1989, se va forma primul guvern necomunist al Poloniei.

1992: Sfintirea crucii de marmura si a monumentului ridicat in memoria maresalului Ion Antonescu, in apropiere de Jilava, pe locul unde a fost executat, la 1 iunie 1946.

https://cersipamantromanesc.files.wordpress.com/2016/06/9c113-reculegere2lacruceamaresaluluiantonescu.jpg

 

 

 

1994 : Prim ministrul israelian Yitzhak Rabin şi liderul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat, au semna un acord cu privire la acordarea autonomiei palestinienilor in Fâşia Gaza şi Ierihon.

 

 

 

2002: A încetat din viaţă Ninetta Gusti, actriţă  romanca de teatru şi film (“Operaţiunea Monstrul”. (n. 27 noiembrie 1913).

 

 

               

O mare actriţă româna:  Ninetta Gusti

 

 

 

 

 2004 : A murit Nino Manfredi, actor italian de film, născut Saturnino Manfredi la 22 martie 1921.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005:  Consiliul Naţional al PRM a decis alegerea lui Corneliu Vadim Tudor ca preşedinte al PRM, ratificând astfel decizia Biroului Permanent din 2 iunie privind revenirea acestuia la conducerea formaţiunii.

 

 

 

Totodată, Consiliul Naţional a hotărât anularea modificărilor din statutul PRM făcute la plenara Consiliului Naţional din 12 martie, hotărându-se astfel revenirea la titulatura Partidul România Mare şi la sigla PRM.

2007: Partidul Naţional Scoţian câştigă alegerile generale din Scoţia  şi devine  pentru prima data cel mai mare partid din Parlamentul Scoţian.

 

 

 

2007 : Patriotul  Tudor Petrov Popa, ultimul deţinut politic din grupul de patrioti români moldoveni al lui Ilie Ilaşcu, a fost eliberat de regimul de la Tiraspol, după o detenţie de 15 ani.

 

 

 

Tudor Petrov-Popa (născut în 1963), este un politician român-moldovean, luptător pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul conflictului din Transnistria - foto - ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

Tudor Petrov-Popa (născut în 1963), este un politician român-moldovean, luptător pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul conflictului din Transnistria.

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfintii Zotic, Atal, Camasis si Filip de la Niculitel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasis si Filip de la Niculitel (jud.Tulcea) fac parte din grupul de 36 de mucenici care au patimit pe pamantul tarii noastre, in vechiul Noviodunum, Isaccea de astazi, in perioada 319-324, cand domnea imparatul Liciniu.

 

Potrivit altor cercetatori, Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasis si Filip de la Niculitel au patimit fie in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363), fie in jurul anilor 370-372, pe vremea domniei regelui got Athanaric. 

 

Trupurile acestor mucenici au fost depuse intr-o cripta din Niculitel. Peste aceasta cripta s-a zidit in timp o biserica din piatra.

Din cauza razboaielor, biserica a fost distrusa, iar cripta a fost acoperita de moloz.In vara anului 1971, cu ocazia unor surpari de teren datorate unor ploi abundente, s-a descoperit cripta martirilor.

In interiorul criptei s-a gasit un sicriu cu osemintele a patru barbati. Deasupra sicriului, pe pereti, s-au descoperit doua inscriptii grecesti.

Prima a fost tradusa prin: “Martirii lui Hristos“, iar a doua “Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos“.

Pe 17 ianuarie 1973, arhiepiscopul Dunarii de Jos, Antim Nica, a dat binecuvantare ca aceste moaste sa fie duse la Manastirea Cocos, spre a fi venerate de credinciosi. Ele au fost duse de arhiereul Gherasim Constanteanul pe atunci, actualmente Arhiepiscopul Ramnicului, si preotul consilier Dumitru Capaciurea din Macin.

Moaștele celor patru sfinti mucenici sunt prezente si astăzi în biserica mănăstirii Cocosu, din jud. Tulcea.

 

Bibliografie (surse) :

Crestin Ortodox.ro; E.maramures.ro; istoria md; lessignetts.com;wikipedia org.

VIDEO: ASTăZI îN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=neYuKWf4HK4

 

04/06/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: