CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 1 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

Anul 193: Imparatul roman Marcus Didius Salvius Julianus (n. 133),  moare  asasinat. A  fost împărat roman de la 28 martie la 1 iunie 193.

 

 

 

 

 

 

 

Didius Iulianus  a devenit împărat cumpărând la mezat tronul imperial de la pretorieni, care, după tulburările ce avuseseră loc la moartea împăratului Pertinax, au scos tronul imperial la vânzare, pentru cel mai bun preț. A fost recunoscut de Senat și de pretorieni, nu însă și de legiunile de la Dunăre de sub comanda lui Septimius Severus, care de altfel  l-au și detronat și ucis.

 

 

 

 

196:  A decedat Liu Bang, primul împărat al dinastiei chineze Han.

A murit  la 52 de ani dupa ce,opt ani mai devreme, profitând de dezintegrarea imperiului a preluat puterea şi a restabilit ordinea în ţară.

A fost unul dintre cei doi împăraţi din istoria chineză care provin din familii de rând, el  descinzand  dintr-o familie de ţărani.

 

 

 

 

 

A lucrat ca funcţionar de mic rang în timpul dinastiei  Qin si a  fost nevoit să se ascundă în munţi  dupa ce a  eliberărat  fără permis  prizonierii.

În 209 î.e.n. Liu Bang a organizat în satul său natal o oaste  si trupele sale au cucerit capitala Xianyang, încheind astfel dominaţia cruntă a dinastiei Qin.

Liu Bang a abrogat legile severe elaborate în dinastia Qin , castigand asfel a câştigat sprijinul populaţiei.

Apoi Liu Bang a luptat 4 ani cu un alt conducător al ţăranilor răsculaţi, Xiang Yu.

În 202 î.e.n. acesta din urmă s-a sinucis, după ce a fost încercuit de 300.000 de militari conduşi de Liu Bang, câştigand astfel  războiul şi  instalandu-se pe  tron în acelaşi an, la Shandong. Statul său s-a numit Han.

Dinastia  Han (206 BC-C – 220 AD) este cea mai lungă din istoria imperiala a  Chinei.

In semn de respect, acestui imparat  ii sunt inchinate cateva temple, in  China si Taiwan.

 

 

 

987: Hugo Capet devine rege al Frantei, dupa ce regele Louis al  V- lea, din dinastia  carolingiana, a murit subit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hugo Capet (în franceză Hugues Capet) (n. iarna 941 – d.24 octombrie 996 ), a fost Dux Francorum din 956 până în 987 și rege al Franței din 987 până în 996.

Este întemeietorul puternicei dinastii a Capețienilor, o dinastie continuă de 36 de regi, care vor domni timp de peste opt secole pe tronul Franței, până la 1848 (dintre care Capețieni direcți, un număr de 15 regi).

Numele Capet era probabil un pseudonim, provenind de la capă/pelerină conform etimologiei populare, sau de la la latinescul caput, cu înțelesul de „cap”, sau „mare șef”.

 

 

 

 

 

1215: Orasul  Zhongdu (acum Beijing) este capturat de armata mongola a lui Genghiz Han.

 

 

 

 

 

1431: Domnitorul Munteniei Dan II-lea moare eroic într-o luptă cu turcii.

Ulterior pe tronul  Munteniei vine Alexandru Aldea (1431-1436), fiul lui Mircea cel Bătrîn, impus de boierii din ţară şi avînd sprijinul lui Alexandru cel Bun, domnul Moldovei, împotriva pretendentului Vlad Dracul.

 

 

 

Fișier:Dan al II-lea.jpg

Dan al II-lea, reprezentare sec XIX (Wikipedia)

 

 

 

 

 

 

1475: Prima mentiune documentară a orasului Craiova, într-un hrisov al domnului muntean  Laiotă Basarab. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1636: Se naşte  carturarul moldovean Nicolae Milescu Spătarul.

 

 

 

 

 

 

 

Personalitate de prim rang în cultura românească şi rusă din a doua jumătate a secolului XVII – începutul secolului XVIII. N. Milescu s-a născut în familia unui boier moldovean la 1 iunie 1636.

Şi-a făcut studiile la „şcoala cea mare” din Constantinopol, unde Milescu a avut ca profesor pe vestitul G. Blassios.

Întorcîndu-se în patrie pe la mijlocul anilor 50 ai secolului XVII, N. Milescu devine o persoană influentă la curtea domnitorilor moldoveni, ajungînd la rangul de spătar.

După cum reiese din unele izvoare, N. Milescu a participat la un complot împotriva domnului Ştefăniţă Lupu, după descoperirea căruia cărturarul a fost nevoit să părăsească ţara.

După mai mulţi ani de pregătiri prin Valahia, Istanbul, Stockholm, Paris, în 1671 N. Milescu a sosit la Moscova, cu scrisori de recomandare din partea patriarhului Hrisant al Ierusalimului, unde a fost numit în funţia de traducător din limbile elină, greacă, latină şi românească la departamentul soliilor (Посольский приказ) al Rusiei.

În calitate de înalt dregător al acestei instituţii, este numit cîţiva ani mai tîrziu, în fruntea soliei ruseşti care a plecat în China (1675-1678), misiune diplomatică ce a contribuit la cunoaşterea reciprocă dintre ruşi şi chinezi. N. Milescu s-a aflat în Rusiei pînă la sfîrşitul vieţii, ajungînd să contribuie chiar şi la transformările din timpul lui Petru cel Mare.

A mai scris un şir de opere mai puţin cunoscute azi, ca “Aritmologhion”, “Povestirea despre sabile”, “Cartea aleasă pe surt despre nouă muze şi despre şapte arte liverale”, în care autorul arată că fiecare dintre cele şapte ştiinţe îşi are muza ei, apoi “Hrismologhion” sau cartea celor patru monarhii.

Un amestec de istorie şi legendă găsim în “Povestirea despre zidirea bisericii Sfînta Sofia de la Constantinopol“.

Printre scrierile lui Milescu se găsesc şi lucrări cu caracter pur istoric care se referă la trecutul Rusiei, precum Genealogia ţarilor ruşi”, “Alegerea ca ţar a lui Mihail Fiodorovici”. 

În urma călătoriei în China, N.Milescu a scris “Descrierea călătoriei în China“.

 

 

 

 

 

A decedat in anul 1708 in Rusia.

 

Opera lui Nicolae Milescu Spătarul a căpătat o largă răspîndire în manuscrise în timpul secolelor XVII-XIX în Rusia, ţările româneşti, Orientul Apropiat şi chiar în Europa Occidentală.

De la sfîrşitul secolului XX lucrările sale au început să fie valorificate şi tipărite la început în Rusia, apoi şi în alte ţări, cum ar fi cele dedicate Siberiei şi Chinei.

  Multe din scrierile sale mai continuă să zacă în manuscris, în multe biblioteci şi arhive europene.

 

 

 

 

 

 

1685: Este semnat tratatul de “alianţă veşnică” dintre principatul Transilvania şi Muntenia.

 

 

 

 

1778: Apare primul periodic cunoscut pe teritoriul României de azi, publicaţia  “Theatral Wochenblatt” la Sibiu, Transilvania. Ziarul apare la tipografia lui Martin Hochmeister.

 1796: Tennessee devine al 16-lea stat din componenta Statelor Unite ale Americii de Nord.

 

 

 

 

 

1796: S-a nascut fizicianul francez Nicolas Léonard Sadi Carnot; (d. 1832).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1804:  S-a născut compozitorul Mihail Glinka, unul dintre  întemeietorii muzicii clasice ruse; (m. 15 februarie 1857).

 

 

 

 

 

 

 Compozitor de geniu, supranumit parintele muzicii clasice ruse, Glinka a pus bazele muzicii simfonice si a operei nationale din tara sa.

A scris prima opera rusa ,,Ivan Susanin” si ,,Viata pentru Tara” avind un succes desosebit.

A compus ,,Romanta”,Cintaretul sarac”,,Albumul de piese pentru pian” si  opera fantastica,Ruslan si Ludmila”.

 În urma călătoriei sale în  Spania,Glinka a compus „O noapte la Madrid”, care îi va servi drept model la întoarcerea în Rusia, când compune fantezia pentru orchestră „Kamarinskaia”, cu elemente modale orientale.

 

 

 

 

 

 

1829: A aparut, la Iaşi, “Albina Romaneasca” – prima gazeta in limba romana din Moldova, avandu-l ca director pe scriitorul roman moldovean  Gheorghe Asachi (1788 – 1869).

A fost o gazeta politico-literară care a apărut bisăptămânal pana la 3 ianuarie 1835  și de la 3 ianuarie 1837 la 2 ianuarie 1850. 

 

 

 

 

Gheorghe Asachi (1788 – 1869)

 

 

 


 

 

 

 

Proprietar și redactor, Gh.Asachi a publicat și suplimentul literar Alauta Romaneasca.

După Courrier de Moldavie   tipărit in limba franceza la Iasi, Albina Românească este primul ziar scris in limba romana din Principatul Moldova care, alături de Curierul Romanesc, redactat de Ion Heliade Radulescu la Bucuresti, in Tara Romaneasca , și de Gazeta de Transilvania  a lui G.Baritiu  de  la Brasov, au pus bazele presei periodice romanesti.  

Curierul românesc,care a început  să apară în București la 8 aprilie 1829, și Albina Românească, în Iași la 1 iunie același an, au fost, e drept, la început gazete aproape oficiale, pentru că publicau mai ales știri politice din țară și din afară, dar mai târziu încep să dea și mici informații literare, să dea articole istorice, nuvele, poezii, astfel că ajung să strângă în jurul lor toată mișcarea literară din țară.

 

 

 

 

 

1831: Exploratorul britanic James Clark Ross  a condus prima expediție care a ajuns la Polul Nord Magnetic, pe Peninsula Boothia, în nordul îndepărtat al Canadei.

 

 

 

 

 

 

 

 

1836: Primul spectacol de opera in limba romana cu “Semiramida”, a compozitorului italian  G. Rossini, sustinut de elevii “Societatii Filarmonica”.

 

 

 

1838: S-a născut la Ramnicu Valcea, Gheorghe Lahovari, inginer, scriitor, membru de onoare al Academiei Române din 1901.

 

 

 

           Gheorghe Lahovari

 

 

În 1888 a tipărit un “Dicţionar geografic al judeţului Argeş”, primul de acest fel în spaţiul românesc; (m. 13 iunie 1909, Bucuresti).

 

 

 

 

 

1846: A decedat Papa Grigore al XVI-lea; (n. 1765).

 

 

 

 

1866: Apare, la Bucuresti, revista culturala si literara “Atheneul Roman”, condusa de C. Esarcu.

 

 

 

 

  

1876: Poetul erou national al bulgarilor, Hristo Botev, este ucis in luptele cu turcii la Stara Planina ; (n. 6 ianuarie 1848, Kalofer, Bulgaria).

 

 

 

 

 

 

 

1878: Intre  1 iunie – 1 iulie 1878  se desfasoara  Congresul Internaţional de la Berlin, convocat în vederea revizuirii Tratatului de la San-Stefano incheiat de Rusia cu Turcia, in urma razboiului ruso-romano-turc.

Se recunoaşte independenţa României şi drepturile acesteia asupra Dobrogei, Delta Dunării şi Insula Şerpilor, străvechi teritorii românesti, iar judeţele Bolgrad, Cahul şi Izmail, care fusesera retrocedate Moldovei prin Tratatul de la Paris din 1856, sunt încorporate din nou în Imperiul Rus, care era interesat de zona strategică a Gurilor Dunării.

 

 

 

 

Harta modificărilor frontierelor statelor Europene în urma tratatului de la Berlin 1878

 Harta modificării  frontierelor statelor Europene în urma tratatului de la Berlin 1878

 

 

Prevederi teritoriale

 • România devenea un stat suveran, egal în drepturi cu celelalte state independente. Ca stat care se bucura de independenţa deplină, România putea să-şi înfăptuiască nestingherită politica externă şi internă;

 • Erau recunoscute României: Dobrogea, Delta Dunării şi Insula Şerpilor;

 • Se recunoştea independenţa Serbiei, Muntenegrului şi României (conform Tratatului de pace de la San Stefano), cu condiţia acordării drepturilor de cetăţenie şi locuitorilor de altă religie decît cea creştină;

 • Judeţele Cahul, Izmail şi Bolgrad erau încorporate din nou Rusiei Ţariste;

 • Principatul autonom Bulgaria, conceput în granițe foarte mari în Tratatul de la San Stefano și plasat sub infruență rusă, era simţitor micşorat teritorial. Se constituia provincia autonomă Rumelia,condusa de un guvernator crestin, numit de Sublima Poartă;

 • Austro-Ungaria primea spre administrare Bosnia şi Herţegovina;

 • Anglia lua Insula Cipru, în urma unei înţelegeri cu Turcia;

   

 

1880: A fost dat in folosinta  in SUA, primul telefon public. Aparatul a fost instalat intr-o cabina amplasata la intrarea in cladirea Bancii Yale, din New Heaven (Connecticut).

 

 

 

 

1901: A fost infiintata, la Bucureşti, de catre D. G. Kiriac, Societatea corala “Carmen” .

 

 

 

1907: S-a nascut sir Frank Whittle, inginer britanic, inventator al motorului cu reactie britanic. 

A brevetat inventia sa la 16 ianuarie  1930.

 

 

 

 

 

 

Motoarele lui Whittle au fost dezvoltate cu câțiva ani mai devreme decât cele concepute de germanul  Dr.Hans von Ohain, care a fost proiectantul primului  motor cu reactie operațional.

A decedat la 9 august 1996.

 

 

 

1910: Membrii expeditiei catre Polul Sud condusi de Robert Falcon Scott parasesc Anglia.

 

 

 

 

1925: A fost fondata compania americana producatoare de automobile “Chrysler”.

 

 

 

 

1914: Vizita oficială a țarului Rusiei, Nicolae al II-lea si al familiei imperiale, la Constanța, in Romania.

 

 

 

 

 

 

1926: S-a nascut Marilyn Monroe, actrita americana, fară îndoială cea mai celebra stea a  cinematografiei, sex simbol şi divă a  secolului XX.

 

 

 

 

 

 

A fost găsită moartă în casa sa din Los Angeles, în dimineața zilei de 5 august 1962, iar moartea sa, oficial înregistrată ca o probabilă sinucidere prin consum excesiv de medicamente, a fost marcată de lipsa de profesionalism a anchetei poliției.
A devenit astfel o temă folosită în teoria conspirației.

 

 

 

 

 

 

 

1937: Se desființează Universitatea Săsească, unitate politică și administrativă a sașilor transilvăneni care  activa din 1876 ca fundație.

 

 

 

 

 

1937: S-a nascut actorul si regizorul de film american Morgan Freeman,  laureat al premiului Oscar.

 

 

 

 

 

 

 

1938: In România, este adoptată Legea pentru organizarea Consiliului economic superior cu scopul de a dirija întreaga viaţă economică a ţării.

Consiliul economic superior a fost creat în 1936.

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, insula greceasca Creta este ocupata de  Germania nazista.

 

 

 

1946: Dupa o detentie de peste un an la Moscova, Ion Antonescu (conducator al statului roman in perioada 1940-1944),  a fost executat prin impuscare  in incinta inchisorii Jilava impreuna cu alti trei membri ai guvernului sau,  după ce a fost condamnat de un  asa zis „Tribunal al Poporului’, pentru “trădare, crime de război și crime împotriva păcii”.

 

 

 

 

 

 

 

1946: A fost executat  Gheorghe Alexianu, profesor universitar si om politic român, fost guvernator al Transnistriei ; (n. 1897).

 

 

 

 

 

 

1946: A fost executat Mihai Antonescu, avocat si  om politic  român, fost vicepreședinte al Consiliului de Miniștri condus de maresalul Ion Antonescu;  (n. 1904).

 

 

 

 

 

 

 1946:  A fost executat Constantin Z. („Piki”) Vasiliu (n. 16 mai 1882 Focșani), general, comandant al Jandarmeriei Române (1940 – 23 August 1944) și subsecretar de Stat la Ministerul de Interne (3 ianuarie 1942 – 23 august 1944).

 

 

 

1949: S-a inaugurat Teatrul de Stat din Reșița cu piesa „Cumpana”, de Lucia Demetrius.

 

 

 

1956:  S-a nascut in Bucuresti, scriitorul roman Mircea Cărtărescu.

 

 

 

 

 

 

 

Cartile sale au fost traduse în limbile engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară, maghiară, etc.

Actualmente, Mircea Cărtărescu este conferențiar universitar la Catedra de literatură română a Facultatii de litere a Universitatii Bucuresti. 

 

 

 

 

1957: S-a infiintat in Bucuresti, Muzeul Literaturii Romane,  fondat de catre criticul si istoricul literar Perpessicius, care a fost si primul director al acestei institutii.

 

 

 

 

1957: Televiziunea Romana a transmis prima emisiune pentru copii de la Teatrul Tandarica din Bucuresti.

 

 

 

 

 

1962: S-a nascut politicianul roman Adriean Videanu, fost ministru in Guvernul Romaniei, fost primar general  al Bucurestiului.

 

 

 

 

 

 

 

 

1968: S-a nascut Jason Sean Donovan, actor si cantaret australian.

 

 

 

 

 VIDEO:   http://www.youtube.com/watch?v=CR3pQpqeqSc

 

 

 

 

1971: S-a nascut  cantareata de muzica uşoara si prezentatoare radio, Monica Anghel.

 

 

 

 

 

A  câștigat Festivalului Internațional „Cerbul de aur”, ediția 1996 și a participant, ca reprezentantă a României, la concursul Eurovision   (ediția din 1996 alături de formația Sincron   și ediția din 2002   împreună cu  Marcel Pavel).

În prezent, activează în grupul de umor „Divertis” si la postul de radio Europa FM.

 

 

 

 

 

1974: S-a nascut  interpreta canadiana de muzica usoara Alanis Nadine Morissette.

 

 

 

 

 

 

VIDEO:  http://www.youtube.com/watch?v=Jne9t8sHpUc

 

 

 

 

 

1967: The Beatles lansează albumul Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980: Postul de televiziune american CNN, a efectuat prima sa transmisie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magnatul american al audiovizualului, Ted Turner, a lansat într-un studio din Atlanta (Georgia),  Cable News Network, primul canal de televiziune cu ştiri in derulare.

Succesul a fost de aşa natură, încât Ted Turner a creat  in 1995  CNN International. 

 

 

 

 

 

 

Astăzi, CNN are peste 4.000 de  angajati , 37 de birouri internationale si sute de milioane de spectatori.

 

 

 

 

 

1994: Africa de Sud  adera la  Commonwealth, dupa primele alegeri  non rasiste care au avut loc intre 26 – 29  aprilie si care au adus la putere Congresul National African  si pe  Nelson Mandela,  care a devenit primul presedinte de culoare al acestei tari.

La instaurarea regimului de Apartheid  (31 mai 1961), Africa  Sud  parasise  Commonwealthul britanic.

 

 

 

 2001: Masacrarea familiei regale din Nepal.

 

 

 

Prințul Dipendra

Regele  Birendra, regina Aishwarya şi şase alţi membri ai familiei regale din Nepal au fost masacraţi de către prinţul Dipendra, in vârstă de 29 de ani, care se va sinucide. El era extrem de afectat de  interzicerea casatoriei sale.

Printul Gyanendra, fratele regelui, care nu se afla in palatul regal din Kathmandu în timpul acestei tragedii , va fi proclamat de către Consiliul Regal, noul rege al Nepalului  .

Acest masacru a  afectat  gravaceasta ţară zdruncinata de   timp de  5 ani de o puternica rebeliune maoista.

 

 

 

 

 

 

 

2004: Intra in vigoare legea canadiana care interzice clonarea oamenilor.

 

 

 

 

2005: Populatia Olandei respinge  printr-un referendum, cu peste 61% din voturi -”Nu”, Constituţia Europeană.

 

 

 

 

 

2008: A murit celebrul creator  de modă francez Yves Saint Laurent, care a revoluţionat ţinutele feminine, socotit  un simbol cultural al secolului al 20-lea;  (n. august 1936).

 

 

 

 

 

 

 

 2009: Un avion de pasageri Airbus A 330, aparținând companiei Air France, a disparut deasupra Oceanului Atlantic ; avionul avea la bord 228 persoane.

Cutia neagră a avionului a fost găsită după 23 de luni de căutări.

 

 

 

 

2009: Presedintele american Barack Obama  hotaraste trecerea sub controlul statului a  firmei  General Motors, simbol al capitalismului american, cel mai mare al patrulea faliment  din istoria Statelor Unite.

 

 

 

 

 

 

 

1 iunie: Ziua Copilului.

 

 

 

 

 

 

Ziua Internationala a Copilului a fost stabilita la Conferinta Mondiala pentru Protejarea si Bunastarea Copiilor, organizata la Geneva din 1925.

Nu este tocmai clar de ce ziua de 1 iunie a fost stabilita ca fiind Ziua Internationala a Copilului.

Una dintre teorii spune  ca, un numar de copii orfani chinezi au fost stransi  pentru a sarbatori Festivalul Dragonului de consulul chinez din  San Francisco, chiar pe 1 iunie, data care a coincis cu Conferinta de la Geneva.

De atunci s-a stabilit ca 1 iunie sa fie Ziua Internationmala a Copilului, mai ales intarile comuniste.

In vest, aceasta zi este sarbatorita in alte zile ale anului, dar nu i se acorda prea mare atentie.

Astfel, aceasta zi a fost interpretata ca fiind o sarbatoare comunista.

Ziua Copilului este sarbatorita in lume la date diferite. In 25 de tari, in majoritate foste sau actual comuniste la 1 Iunie; Vesticii au date separate : Germania, partea de est, la 1 Iunie, Germania, partea vestica, la 20 Septembrie. India, la 14 Noiembrie Japonia, Coreea de Sud, la 5 Mai .

In  1989 , la 20 noiembrie, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat  Conventia privind Drepturile Copilului , aceasta fiind  ratificata si de Parlamentul Romaniei,  devenind conform Constitutiei, parte integrata a dreptului intern in tara noastra.

 Ziua Internationala a Copilului a fost stabilita la Conferinta Mondiala pentru Protejarea si Bunastarea Copiilor, organizata la Geneva din 1925.

Nu este tocmai clar de ce ziua de 1 iunie a fost stabilita ca fiind Ziua Internationala a Copilului.

Una dintre teorii spune  ca, un numar de copii orfani chinezi au fost stransi  pentru a sarbatori Festivalul Dragonului de consulul chinez din  San Francisco, chiar pe 1 iunie, data care a coincis cu Conferinta de la Geneva.

De atunci s-a stabilit ca 1 iunie sa fie Ziua Internationmala a Copilului, mai ales intarile comuniste. In vest, aceasta zi este sarbatorita in alte zile ale anului, dar nu i se acorda prea mare atentie.

Astfel, aceasta zi a fost interpretata ca fiind o sarbatoare comunista.

Ziua Copilului este sarbatorita in lume la date diferite. In 25 de tari, in majoritate foste sau actual comuniste la 1 Iunie; Vesticii au date separate : Germania, partea de est, la 1 Iunie, Germania, partea vestica, la 20 Septembrie. India, la 14 Noiembrie Japonia, Coreea de Sud, la 5 Mai .

In  1989 , la 20 noiembrie, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat  Conventia privind Drepturile Copilului , aceasta fiind  ratificata si de Parlamentul Romaniei,  devenind conform Constitutiei, parte integrata a dreptului intern in tara noastra.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

Lunea Sfantului Duh

 

 

 

 

In a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Intru aceasta zi, praznuim pe insusi Preasfantul si de viata facatorul si intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.

Insa, in calendarele romanesti aceasta zi este trecuta ca sarbatoare a Sfintei Treimi. Se pare ca aceasta denumire a fost data sub influenta catolica. La catolici, Sfanta Treime e sarbatorita in prima Duminica dupa Rusalii. In calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de dupa Rusalii este numita Lunea Sfantului Duh, ca in Penticostar.

La sinodul II ecumenic, tinut in anul 381 la Constantinopol, a fost respinsa invatatura lui Macedonie, care afirma ca Sfantul Duh este o „creatura”. Aici s-au alcatuit celelalte articole din Crez si s-a marturisit ca Sfantul Duh purcede din Tatal si „este impreuna cu Tatal si cu Fiul inchinat si marit”.

In a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Intru aceasta zi, praznuim pe insusi Preasfantul si de viata facatorul si intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.

Insa, in calendarele romanesti aceasta zi este trecuta ca sarbatoare a Sfintei Treimi. Se pare ca aceasta denumire a fost data sub influenta catolica.

La catolici, Sfanta Treime e sarbatorita in prima Duminica dupa Rusalii. In calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de dupa Rusalii este numita Lunea Sfantului Duh, ca in Penticostar.

La sinodul II ecumenic, tinut in anul 381 la Constantinopol, a fost respinsa invatatura lui Macedonie, care afirma ca Sfantul Duh este o „creatura”.

Aici s-au alcatuit celelalte articole din Crez si s-a marturisit ca Sfantul Duh purcede din Tatal si „este impreuna cu Tatal si cu Fiul inchinat si marit”.

 

 

Sfantul Iustin Martirul si Filosoful

 

Sfantul Iustin Martirul si Filosoful

Sfantul Iustin Martirul si Filosoful s-a nascut in jurul anului 100 si a trait in vremea imparatilor romani Antonin cel Pios (138-161) si Marcus Aurelius (161-180). Parintii sai erau greci pagani.

Devine crestin dupa ce-l intalneste pe un batran pe malul marii, care ii vorbeste de Hristos.In urma acestei discutii marturiseste:

„Iar mie mi s-a aprins deodata un foc in suflet si m-a cuprins o mare dragoste de profeti, ca si de barbatii aceia care au fost prietenii lui Hristos. Si, gandindu-ma la cuvintele lui, gaseam ca aceasta este singura filosofie sigura si aducatoare de folos. In felul acesta si pentru aceasta sunt filosof“ (Dialog cu iudeul Tryfon, VIII, 1, p.130).Plecand de la faptul ca termenul de “filosofie” se traduce prin iubire de intelepciune, filosoful crestin este cel iubitor de Hristos.

Dupa convertire, pleaca la Efes, unde are loc dialogul cu iudeul Tryfon si apoi ajunge la Roma, unde va deschide prima scoala filosofica in care se va preda credinta crestina.

Prin deschiderea acestei scoli, filosoful cinic, Crescens, devine adversarul Sfantului Iustin, ajungand sa il denunte autoritatilor romane ca este crestin. Precizam ca el deschide aceasta scoala in vremea persecutiilor, cand crestinii se ascundeau ca sa nu fie omorati.

Cand a fost intrebat daca renunta la Hristos, Sfantul Iustin a raspuns: “Nici un om in toate mintile nu abandoneaza Adevarul pentru eroare“.In anul 165, dupa denuntul lui Crescens, Sfantul Iustin primeste moartea martirica prin taierea capului, in ziua de 1 iunie.

Mentionam ca Sfantul Iustin a fost unul dintre aparatorii credintei crestine, trimitand doua apologii: una imparatului Antonin, iar cealalta senatului roman.Moastele Sfantului Iustin se afla in Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul“, din Sacrofano, la mica distanta de Roma.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfintilor Mucenici Just, Justin, Hariton, Harita fecioara, Ierax;

– Sfantului Mucenic Evelpist;

– Sfantului Mucenic Peon;

– Sfantului Mucenic Valerian;

– Sfantului Mucenic Firm;

– Sfantului Mucenic Tespesie.

 

Bibliografie (surse):

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Andrei Eşanu “Cultură şi civilizaţie medievală românească”, Editura ARC, Chişinău.

 3. Crestin Ortodox.ro

 4. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 5. e.maramures.ro

 6. Andrei Eşanu “Cultură şi civilizaţie medievală românească”, Editura ARC, Chişinău.

 7. Wikipedia.ro

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN

HISTORY

 https://www.youtube.com/watch?v=6BKgdD9pLF8

 

 

Publicitate

01/06/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: