CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 31 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 31 mai, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

  Anul 1279 î.Hr.: Ramses al II- lea (cel Mare) din dinastia a 19-a, urca pe tronul Egiptului.

 

 

 

A fost  cel mai venerat și cel mai puternic faraon al Egiptului antic, domnind aproape șaizeci și șapte de ani.

Anii de domnie ai lui Ramses nu au fost caracterizați doar de campaniile militare, de asemenea, domnia sa a rămas în istorie și pentru construcțiile grandioase ridicate în timpul său, și mai ales datorită acestora, având în vedere că istoria domniei sale s-a putut scrie datorită mărturiilor inscripționate pe coloanele sau pe pereții edificilor sale.

Printre cele mai importante monumente care s-au construit în anii săi de domnie se pot aminti Abu Simbel și Ramesseum.

Încă de pe vremea lui Eusebiu din Cesareea, Ramses al II-lea a fost identificat ca fiind faraonul căruia  Moise i-ar fi cerut să elibereze din sclavie poporul lui  Israel. 

Această teorie este adesea disputată și controversată, criticii menționând că nu există nici o dovadă arheologică, care să demonstreze că Ramses s-ar fi înecat în Marea Rosie.

De altfel, Exodul nu face nici o mențiune în sensul că faraonul s-ar fi înecat împreună cu trupele sale, însă Psalmul 135 al lui David   menționează acest fapt.

În conformitate cu tradiția musulmană, fiul lui Ramses, Merenptah  este creditat ca fiind faraonul Exodului, dar nici pentru această teorie nu există dovezi.

Ramses a murit pe data de 1 septembrie 1213 i.Hr.

 

 

 

 

455: Moare  imparatul Imperiului Roman de Apus , Flavius Anicius Petronius Maximus ; ( n.  c. 396).

A domnit doua luni si jumatate, mai exact în perioada 17 martie 455 – 31 mai 455.

 

 

 

 

Petronius-maximus.gif - 7204 Bytes

 

 

 

În timpul lui, vandalii  conduși de Genseric  au  ocupat și jefuit Roma.

Petronius  Maximus  a  murit  ucis de o mulțime furioasă, iar trupul său a fost mutilat și aruncat în Tibru.

 

 

 

526: Se produce un cutremur devastator  in  Antiohia, Turcia de azi, provocând moartea a 250.000 oameni.

 

 

 

 

1162: A murit  regele Geza al II-lea  al  Ungariei si Croatiei; (n. 1130).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  fost unul dintre cei mai puternici  monarhi ai Ungariei.

 El a încurajat colonisti din Lorena, Luxemburg si  Renania  sa se stabileasca in Transilvania.

Regele Géza  a fost căsătorit cu Eufrosina de Kiev, fiica Marelui Cneaz Mstislav de Kiev.

 

 

 

 

 

 

1223: Armatele mongole ale lui Genghis Han  aflate sub comanda lui hanului Subutai, au învins  armatele Rusiei  Kievene, aliate cu cele ale cumanilor, in batalia de la raul Kalka, (în prezent  in regiunea  Donetsk din Ucraina).

 Importanța expediției a fost imensă. Expediția mongola a fost   cel mai lung raid de cavalerie din istorie , cucerind 9000 de km, în trei ani).

 În 1237, Subutai împreună cu Batu han au condus un alt atac, in fruntea a  120.000 de oameni, cucerind Rusia Kieveana.

 

 

 

1408: A murit sogunul japonez  Ashikaga Yoshimitsu; (n. 1358).

 

 

 

1578: Regele Henric al III – lea al Frantei  pune piatra de temelie a  Podului Nou (Pont Neuf ), cel mai vechi pod din Paris .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1594: A murit  pictorul italian Tintoretto, unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai Renasterii tarzii si al şcolii veneţiene; (n. 29 septembrie 1518).

 

 

 

 

Tintoretto-autoportret

 

A fost unul dintre cei mai mari reprezentanți ai scolii venetiene de pictură, marcând trecerea spre curentul  manierist apărut în perioada de maturitate a Renasterii.

 

 

 

 

1666: Se încheie prima din cele patru domnii a lui Gheorghe Duca în Moldova, acesta fiind mazilit de turci.

 A domnit din  1665, noiembrie – 1666, mai 21 (31); 1668, decembrie – 1671, decembrie; 1672, ianuarie – august 10 (20); 1678, decembrie – 1683, noiembrie.

 

 

 

 

Gheorghe Duca

 

Gheorghe Duca era un grec originar din Rumelia, venit în Moldova de mic, împreună cu părinţii săi.

În timpul domniei lui Vasile Lupu îl întîlnim printre slujitorii de la curtea domnească.

O căsătorie reuşită cu o fată din familia Buhuş îi asigură ulterior dregătoria de mare vistiernic în timpul domniei lui Dabija Vodă.

După moartea acestuia, Dabijoaia reuşeşte prin vechile sale cunoştinţe greceşti din Istanbul să obţină firmanul domniei Moldovei pentru Gheorghe Duca, ginerele ei.

Le era tuturor cu bine, fiind şi el din boierii ţării domnit, cît nu se plînge nime nici de o strîmbătate”, scrie cronicarul Ion Neculce.

Gheorghe Duca a continuat politica internă promovată de Eustratie Dabija, întărind boierilor şi bisericii mai multe stăpîniri de sate, păduri, fîneţe etc. şi acordînd privilegii fiscale. Ca şi alţi domni, Gheorghe Duca s-a străduit să repopuleze ţara, împuternicind călugării unor mănăstiri sau persoane laice să aducă oameni străini pentru a întemeia noi sate, proaspeţii sosiţi urmînd să se bucure de înlesniri fiscale.

 A ctitorit biserica Cetățuia, în a cărei plan se regăsește structura și elevația bisericii Trei Ierarhi din Iași.

Totuşi, prima domnie a lui Gheorghe Duca a fost scurtă (noiembrie 1665 – 21 / 31 mai 1666). Nu se cunoaşte exact de ce a fost mazilit.

Un izvor polonez spune că Gheorghe Duca ar fi fost mazilit de turci, aceştia încercînd “să pună mîna pe comorile sale” , sau pentru că domnul Moldovei ar fi conspirat cu hanul Crimeii împotriva Porţii.

Ultima cauză este indicată şi de Ion Neculce, dar cu precizarea că scrisorile lui Duca Vodă către han au fost scrise la îndemnul marelui vizir, care voia sa se convingă de fidelitatea hanului şi că Gheorghe Duca a fost mazilit pe nedrept.

Oricum, primind firmanul de mazilire, Gheorghe Duca a trimis o sumă mare de bani la Poartă, cu intenţia de a recîştiga bunăvoinţa sultanului, banii însă nu ajung la destinaţie, fiind interceptaţi de paşa de Silistra.

Domnul mazilit este dus la Istanbul (Constantinopol), iar în locul lui a fost numit domn Iliaş Alexandru.

 Turcii l-au numit  în 1681, hatman al Ucrainei, avînd curțile peste Nistru, la Nemirov, pe Bug, și la Țigănauca, în fața Sorocii. Începînd cu această perioadă Gheorghe Duca se intitulează „domn al Ţării Moldovei şi al Ţării Ucrainei”.

Stăpînirea lui Gheorghe Duca în această regiune a durat pînă la sfîrşitul anului 1683, perioada în care aici s-au strămutat multe familii de moldoveni care au întemeiat sate, au restabilit oraşele distruse în timpul ostilităților ruso-turce.

 

 

 

 

 

1740: A murit Friedrich Wilhelm I, rege al Prusiei (n. 14 august 1688 în Berlin), provenit  din dinastia Hohenzollern si cunoscut în istorie ca „regele soldat”, tatal regelui Frederich cel Mare.

 

 

 

 

Friederich Wilhelm I, “regele soldat”

 
 

 

 In timpul domniei sale, regele  Friedrich Wilhelm s-a concentrat  pe consolidarea militară și financiară a Prusiei, care a  devenit o putere militară.

 
 
 
 
 
 
 
 

1809: A  decedat compozitorul  german Franz Joseph Haydn, reprezentant  de seama al muzicii clasice instrumentale (n. 31 martie 1732)..
Alături de Wolfgang Amadeus Mozart şi Ludwig van Beethoven, face  parte din rândul marilor personalităţi muzicale ale epocii clasice vieneze.

 

 

 

 

 

 

 

A fost unul din cei mai influenţi maeştri ai tradiţiei muzicale din Europa apuseană, cel mai bine cunoscut pentru muzica sa simfonică, supramumit “Parintele simfoniei”.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 1814: La Chișinău, gubernia Basarabia, se desfășoară festivitatea de deschidere a Tipografiei Eparhiale.

 

 

 

 

1819: S-a nascut Walt Whitman, considerat cel mai mare poet american, a carui opera a influentat evolutia liricii mondiale a secolului XX. S-a nascut in West Hills din Long Island, New York.

 

 

 

 

 

 

Mama sa Loisia Van Velsor, care avea origini olandeze, nu stia sa citeasca prea bine si nici nu punea mare pret pe scoala, considerand mai importanta deprinderea unei meserii.

Scriitorul s-a nascut intr-o familie numeroasa, el mai avand 8 frati, dintre care patru sufereau de diferite dizabilitati.

 La varsta de 12 ani, si-a descoperit talentul la literatura cand a inceput sa lucreze in biblioteca scolii ca legator.

 La varsta de 17 ani, a inceput sa predea lectii intr-o scoala marginasa, iar cinci ani mai tarziu s-a angajat la un ziar din New York.

A inceput sa scrie, perfectionandu-si tot ami mult stilul. Este autorul a peste 400 de poeme.A incetat din viata in  anul 1892. pe 26 martie.

Considerat de contemporanii săi „cel mai mare poet american”, a fost unul dintre cei mai influenţi şi controversaţi scriitori ai epocii sale.
Opera sa a fost tradusă în mai mult de douăzeci şi cinci de limbi străine.  

 

 

 

 

1832: A incetat din viata  Évariste Galois, matematician francez,care, deși a trăit numai 20 de ani, a adus contribuții notabile în domeniul algebrei; (n. 25 octombrie 1811).


 

 

 

 

 

 

 

1857:  S-a nascut Papa Pius al XI-lea; (d.10 februarie 1939).

 

 

 

 

1859: S-a infiintat in Moldova, primul batalion de geniu, din iniţiativa inginerului PANAIT DONICI, fost ministru al Lucrărilor Publice în guvernul Moldovei, şi cu încuviințarea data pe raportul Consiliului de Miniștri nr.1902, de către domnitorul Principatelor Unite, ALEXANDRU IOAN CUZA.

Un an mai tarziu, in Tara Romaneasca s-a constituit cel de-al doilea batalion, care impreuna cu cel din Moldova au constituit intaiul regiment de geniu al Principatelor Unite romanesti.

 

 

 

 

 

1859: Este inaugurat orologiul din turnul clădirii Parlamentului  britanic ( Big Ben).

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

1874: La Bucuresti, a fost incheiata Conventia dintre Romania si Austro-Ungaria privind construirea liniei ferate Ploiesti-Predeal-Timis-Brasov.

 

 

 

 1877:  Guvernul României decide mobilizarea generală a armatei pentru Războiul  de Independenţă impotriva Imperiului Otoman.

 

 

 

 

1882: Incep  lucrarile celui de-al doilea Conciliu Provincial (30 mai – 6 iunie) al Bisericii Romane Unite cu Roma, convocat de Mitropolitul Ioan Vancea de Buteasa.

 

 

 

 

1883: Se naşte Onisifor Ghibu, profesor şi politician român, unul dintre participanţii importanţi la Marea Unire din 1918.

 

 

 
 
 
 
Onisifor Ghibu (n.1883-d.1972), profesor de pedagogie şi politician român

 

 

Onisifor Ghibu s-a născut la la 31 mai 1883 în Sălişte, judeţul Sibiu, unde face şi şcoala primară. Liceul îl începe la Sibiu (primele 6 clase) apoi îl termină la Braşov. Studiile universitare le face la Institutul teologic andreian Sibiu, apoi şi le desăvârşeşte la Universitatea din Bucureşti, la Budapesta, Strasbourg şi Jena, în acest din urmă oraş universitar trecîndu-şi şi doctoratul în filosofie, pedagogie şi în istorie universală.

Numele lui Onisifor Ghibu este evocat îndeobşte în asociere cu preocupările sale de pedagog, de istoric şi, mai ales, de militant pentru realizarea unităţii nationale, pentru păstrarea integrităţii statale, pentru educarea poporului prin intermediul şcolii, întru a cărei apărare şi creştere şi-a consumat viaţa. A fost unul dintre participanţii importanţi la realizarea Marii Uniri de la 1918.

A mărturisit cu fermitate, prin discurs şi prin scris, credinţa neamului din care se trăgea. A luptat permanent pentru unitatea poporului său, atît din Ardeal, cît şi de peste Prut, iar atunci cînd drepturile sale erau lezate, nu a precupeţit nici un efort pentru a le apăra cu argumente istorice.

Neslăbita credinţă într-un ideal, ca şi disciplina muncii au fost cele care l-au ajutat să redacteze zeci de volume de pedagogie, studii politice, memorii, jurnale, să susţină o corespondenţă bogată cu personalităţi ale epocii sale, să scrie mii de articole. Cunoştea la perfecţie germana, engleza, franceza, maghiara, latina şi se exprima în cea mai corectă şi mai rafinată limbă română literară.

Refugiindu-se în Moldova, trece Prutul şi se stabileşte cu familia la Chişinău. Aici se angajează în lupta pentru reorganizarea învăţământului în limba română. Întemeiază şi conduce revista Şcoala moldoveană şi ziarulArdealul, devenit, în ianuarie 1918, România Mare.

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia îl alege secretar general la Resortul de Instrucţie Publică din cadrul Consiliului Dirigent al Transilvaniei, cu îndatorirea de a reorganiza învăţămîntul. În această calitate, din decembrie 1918 pînă în aprilie 1920, cît a funcţionat acest Consiliu, a organizat învăţămîntul primar şi secundar, a înfiinţat Universitatea Românească din Cluj, Politehnica din Timişoara, Conservatorul din Cluj. Încă din 1919 este membru corespondent al Academiei Române.

În vara lui 1945, a fost ridicat şi închis în lagărul de la Caracal, unde a rămas pînă la desfiinţarea acestuia, la sfîrşitul anului. Nemulţumit de ceea ce se întîmpla, a scris memorii şi scrisori, a adresat petiţii conducătorilor ţării la acea vreme. De la una dintre aceste scrisori i s-au tras încă doi ani de închisoare.

Învăţat să învingă orice greutate, nu i se părea greu să o învingă şi pe cea ultimă, a timpului… Şi scria, scria cu înverşunare… S-a stins din viaţă în etate de aproape 90 de ani, la 31 octombrie 1972.

 

 

 

 

1887: S-a născut Saint John Perse, poet eseist, şi diplomat francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1960;

Motivaţia Juriului Nobel: „… pentru zborul avântat şi imaginaţia vie a poeziei sale, care reflectă în mod vizionar condiţiile vremii noastre.”

 

 

 

Saint-John Perse

 

 

 

Bibliografie: Elogii, 1911; Gloria regilor , 1925-1928;Anabase, 1924; Exil, 1942; (d. 20 sept.1975). 

 

 

 

1891: A inceput constructia marelui drum siberian, calea ferata ce strabate toata Siberia pana la Vladivostok.

Calea ferată transsiberiană  este o rețea de cale ferată care leagă Moscova și partea europeană a Rusiei cu Orientul Îndepărtat Rus, Mongolia, China și Marea Japoniei.

  Proiectul și finanțarea construcției transsiberianului au fost aprobate de țarul Alexandru al II-lea al Rusiei. Fiul său, țarul Alexandru al III-lea al Rusiei a supravegheat construcția, numindu-l pe Serghei Witte director al Căilor ferate, în 1889.

 

 

 

 

 

 

Westbound Map

 

 

 

Bugetul imperial de stat alocat giganticei lucrari  a fost  de 1 miliard 455 milioane ruble, între 1891 și 1913, un record depășit numai de cheltuielile militare din primul război mondial.

 

 

 

 

1902:  Se sfarseste  al doilea razboi al burilor (colonisti protestanti olandezi), impotriva  armatelor  Imperiului Britanic in urma caruia se incheie Tratatul de la Vereeniging,  care consemneaza conditiile capitularii si anexarea  teritoriului  de către Imperiul Britanic.

In  1910 se va constitui Uniunea Africii de Sud, dupa  unificarea a patru colonii britanice  : Cape Colony, Natal Colony, Transvaal Colony si Orange River Colony.

În 1915, în timpul Primului Război Mondial, colonia Africa germană de SudVest, a fost invadata de forțele britanice 

 

 

 

 

 

 

După război teritoriul a fost preluat  de Uniunea Africii de Sud (parte a Imperiului Britanic), fiind administrat în cadrul unui mandat Ligii Națiunilor.

A acesta a devenit independent  sub numele de Namibia în 1990.

 

 

 

 

1911: In timpul revolutiei mexicane Preşedintele Porfirio Díaz, fuge din tara.

 

 

 

 

 

1916: Flotele  germană și cea engleză se înfruntă în bătălia Iutlandei, cea mai mare confruntare navală din timpul primului război mondial, ramasa indecisa.

 

 

 

 

 

1923: S-a născut printul Rainier al III-lea (Rainier Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldi), Prinţ de Monaco; (d. 2005).

 

 

 

 

 

 

Foto: Printul Rainier impreuna cu sotia sa, actrita americana  Grace Kelly.

 

 

 

 

 

1924: O companie de jandarmi, in frunte cu prefectul liberal Constantin Manciu, a intrat intr-o tabara studenteasca de munca voluntara de la Iasi, organizata si condusa de Corneliu Zelea Codreanu, unde  face  mai multe arestari in randurile studentilor.

Multi dintre tineri au fost molestati chiar de catre Manciu.

 

 

 

 1924 Uniunea Sovietică semnează un acord cu guvernul de la Beijing, referindu-se la Mongolia, ca parte integrantă a Republicii Populare Chineze„, a cărei suveranitate” asupra acestui teritoriu promite să respecte.

 

 

1929: Este lansat primul  film de desene animate vorbit, cu celebrul personaj  Mickey Mouse, The Karnival Kid”.

 

 

 

 

 

 

 

1930:  S-a nascut actorul american Clint Eastwood.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este  unul dintre cei mai de succes star-uri ale lumii, regizor şi scenarist de film (câştigător a cinci premii Oscar), producător, compozitor şi om politic  american.

 

 

 

 

 

1954: S-a nascut   solistul vocal, instrumentistul si  compozitorul român, Nicu Alifantis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO:   http://www.youtube.com/watch?v=4pYP7F9dkNY

 

 

 

1957:  Scriitorul american Arthur Miller  Arthur Asher Miller (n. 17 octombrie 1915 – d. 10 februarie 2005) este gasit vinovat de sfidarea Congresului, dupa ce a refuzat să dezvăluie nume de scriitori presupus a fi  comunisti.

Găsit vinovat de sfidarea Congresului   Miller a fost condamnat la o amendă 500 dolari sau treizeci de zile în închisoare, a fost inscris pe lista neagră, și i s-a anulat pasaportul american.  La 8 mai 1958, condamnarea sa a fost anulată de către Curtea de Apel a SUA.

 

 

 

 

 

 

Arthur Miller a avut legături strânse cu Partidul Comunist american.

A  fost un dramaturg și eseist american de origine evreiască, laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie precum și soțul lui Marilyn Monroe.

 
 
 
 
 
 

1961: Uniunea Sud-Africana s-a proclamat republica, sub numele de Republica Africa de Sud.

 

 

 

 

1961: Parasutistul roman Gheorghe Iancu, a obtinut  pe aerodromul Strejnic din Ploiesti,“recordul mondial definitiv” acordat de Federatia Aeronautica Internationala, sarind de doua ori de la inaltimea de 1.000 m., cu deschidere intarziata a parasutei, si aterizand de fiecare data la zero metri de punctul fix.

 

 

 

 

 Gheorghe Iancu

 

 

S-a născut la 18 noiembrie 1933, în comuna Falaşteanca, judeţul Giurgiu. La vârsta de 16 ani, o întâlnire cu ofiţerul de aviaţie civilă,  Partenie Popescu,  avea să-i dea un drum în viaţă, căci, la îndemnul acestuia, a urmat cursurile şcolii de paraşutism.

Atât de mult i-a plăcut zborul încât, la vârsta de 17 ani, a ajuns instructor.

De-a lungul timpului,  a bătut 39 de recorduri naţionale şi 3 internaţionale, iar cel din anul 1961 s-a dovedit a fi absolut şi definitiv.

La mitingurile aviatice, a zburat pe aripa avionului sau pe capotă, a coborât între cele două jambe ( picioare ale trenului de aterizare, de care sunt prinse roţile avionului),  unde, pe o scară de gimnastică din frânghie, făcea acrobaţie, stârnind admiraţia publicului.

Este maestru al sporturilor în paraşutism, a fost şi este un model în viaţă pentru mulţi, fiind  considerat părintele paraşutismului românesc. La cei  aproape 80 de ani,  poartă cu sine 37 de ani de activitate de zbor, 4200 de lansări cu paraşuta, ultima a făcut-o în anul 2007.

A instruit generaţii de paraşutişti, a participat la un campionat mondial şi la mai multe concursuri sportive internaţionale, a fost, vreme îndelungată,  pe prima pagină a ziarelor.

 

 

 

 

1962: Se dizolva  Federatia  Indiilor  de Vest. A avut o durata de existenta scurta ca uniune a statelor din Caraibe  de la 3 ianuarie 1958, la 31 mai 1962.

A reunit  mai multe colonii  ale Regatului Unit din Caraibe. Intenţia constituirii acestei federatii a fost aceea  de a crea o unitate politică, care sa devina independenta fata de  Marea Britanie ca stat unitar , similar cu Confederaţia canadiana , Federaţia australiana , sau Federaţia din Africa Centrală , dar înainte  ca aceasta sa se poate intampla, Federaţia sa prăbuşit din cauza conflictele politice interne.

 

 

 

1962 : Criminalul  nazist Adolf Eichmann a fost spânzurat în Israel.

 

 

 

Fotografie făcută în timpul procesului lui Adolf Eichmann.  Foto: Wiki Commons.

 

 

 

 


 

 

1967: A avut loc prima traversare a Atlanticului de Nord cu elicopterul fara escala.

 

 

 

 

1969: Pentru prima data in istoria sportului romanesc, intre 31 mai si 8 iunie, Romania a fost gazda Campionatelor europene de box.

 

 

 

 

 

 1970: Un cutremur produs in nordul Chile si Peru provoaca o alunecare de teren in uema careia Orașul Yungay din Peru este ingropat; Peste 47.000 de persoane sunt ucise .

 

 

 

 

1973: Senatul Statelor Unite votează sistarea  finanțarii  bombardamentelor asupra  obiectivelor Khmerilor Rosii din Cambodgia, grăbind astfel  sfârșitul războiului civil din Cambodgia.

 

 

 

 

 

1977: Este finalizat sistemul de oleoducte petroliere Trans-Alaska.

 

 


 

 

 

2009: A încetat din viață britanica Millvina Dean, (n. 2 februarie 1912), ultima supraviețuitoare a naufragiului vasului Titanic  din 15 aprilie 1912; (n. 2 februarie 1912).

 

 

 

R.I.P. last survivor of titanic dies Milvina Dean

 

 

 

Millvina Dean s-a aflat la bordul vasului „Titanic” la vârsta de 9 săptămâni. Părinții săi erau emigranți englezi și călătoreau spre Kansas, Statele Unite ale Americii.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

Rusaliile – Pogorarea Sfantului Duh

La zece zile dupa Inaltarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Invierea Sa, praznuim Rusaliile – Pogorarea Sfantului Duh, cunoscuta si sub denumirea de Cincizecime.

Anul acesta praznuim Pogorarea Sfantului Duh pe 8 iunie.

Ca vechime, Rusaliile coboara pana in veacul apostolic. In primele secole crestine, praznicul Cincizecimii era o dubla sarbatoare: a Pogorarii Duhului Sfant si a Inaltarii lui Hristos. In jurul anului 400, cele 2 sarbatori s-au despartit una de cealalta.

 

 

 

Sfantul Apostol Ermie

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol Ermie

 

 

 

Sfantul Apostol Ermie  a fost soldat in armata romana. I s-a cerut in timpul imparatului Antonin Piul (138-161), sa renunte la credinta in Hristos.

A refuzat si a fost supus la cumplite chinuri: i s-au zdrobit dintii cu o piatra, pielea fetei i-a fost luata cu un cutit, a fost aruncat in foc, dar prin harul lui Dumnezeu a ramas nevatamat.

La porunca judecatorului, i s-a dat sa bea otrava de la un vrajitor. A baut-o, dar otrava nu i-a facut niciun rau. In urma acestei minuni, vrajitorul a primit credinta in Hristos, motiv pentru care a fost ucis.

Dupa alte chinuri, i s-a taiat capul. Crestinii au luat in taina trupul Sfantului Ermie si l-au ingropat cu cinste.

Sfintele lui moaste vindeca in chip minunat pe cei cuprinsi de diverse boli.

 

 Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfintilor cinci mucenici din Ascalon;
– Sfintilor Mucenici Eusebie si Haralambie.

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  3. e.maramures.ro;

  4. eph.md;

  5. Istoria.md;

  6. wikipedia.org.;

  7. zf.ro.

 

VIDEO : ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

Reclame

31/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: