CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

PE SEFUL N.K.V.D.- ului sovietic, EJOV, BLESTEMELE CHIAR L-AU AJUNS…File:Ezhov.PNG

 

Foto: Ejov

 

 

Cel ce avea să dea numele de Ejovşcina perioadei Marii Epurări din URSS, Nikolai Ivanovici Ejov, s-a născut la Sankt Petersburg, pe 1 mai 1895, şi a absolvit numai cursurile şcolii elementare.A lucrat ca ajutor de croitor şi ca muncitor industrial.
Încorporat în armata ţaristă, s-a alăturat bolşevicilor pe 5 mai 1917, cu doar câteva luni înainte de izbucnirea Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie.

În vremea războiului civil rus a luptat în rândurile Armatei Roşii, iar după februarie 1922 a lucrat în sistemul politic, mai mult ca secretar al diferitelor comitete regionale ale Partidului Comunist.
A urcat rapid în ierarhia sovietică, până ce, în anul 1935, a ajuns secretar al CC al PCUS.

Din 1935 până în 1939 a fost şi preşedintele Comisiei Centrale de Control a PCUS.

A fost unul dintre cei mai credincioşi susţinători ai lui Stalin.

Într-un articol din 1935 a scris că opoziţia politică duce în mod obligatoriu în cele din urmă la violenţă şi terorism, anunţând astfel una dintre bazele ideologice ale epurărilor care au urmat.
Însărcinat de Stalin cu controlul NKVD încă din anii 1935-1936, N.I. Ejov îi va succeda lui Iagoda în calitate de Comisar al Poporului pentru Afacerile Interne al URSS, adică şef al NKVD, fiind ales şi membru plin al CC al PCUS.

 În timpul lui, epurările au atins punctul culminant, NKVD procedând la lichidarea a numeroşi lideri politici şi oameni de stat la nivel unional sau republican, a unor conducători militari, oameni de ştiinţă şi cultură, ziarişti etc., cărora li s-au intentat procese sub acuzaţii false.

Aproape jumătate dintre şefii partidului şi ai armatei au fost trimişi în închisori sau în faţa plutoanelor de execuţie, alături de cetăţeni obişnuiţi, bănuiţi de „disidenţă” ori „sabotaj”.

 Însă, pe 8 decembrie 1938, Ejov a fost „eliberat din funcţie la cerere”, iar în locul său ca şef al NKVD a fost numit Lavrenti Beria.

Adoptarea de către CC al PC (b) US şi Sovietul Comisarilor Poporului al URSS, pe 17 noiembrie 1938, a hotărârilor „Cu privire la arestări, despre supravegherea de către procuratură şi efectuarea anchetei” şi „Recrutarea unor oameni cinstiţi pentru munca în organe” şi, ulterior, înlăturarea lui Ejov au vrut să creeze, şi chiar au creat pentru o vreme, impresia că Stalin era străin de situaţie şi condamna asemenea metode.
În fapt, represiunile au continuat cu mult zel şi sub conducerea lui Beria.

 

 Pe 3 martie 1939, Ejov a fost demis din posturile din CC al PCUS, iar pe 10 aprilie acelaşi an, a fost arestat şi judecat pentru mai multe capete de acuzare, printre care spionaj şi trădare, inclusiv tentativă de asasinare a lui Stalin şi homosexualitate.

A fost deţinut în închisoarea Suhanova de lângă Moscova, unde erau plasaţi „duşmanii deosebit de periculoşi ai poporului”.

A fost împuşcat în 1940. N.I. Ejov nu a fost niciodată reabilitat, ca urmare a rolului său important în timpul Marii Epurări.

 Adrian BUCURESCU / Basarabia literară md.

 

 

3500 de pagini privind asasinatele în masă facute de sovietici in fosta RASSM in 1937-1938

La Chişinău a fost lansat primului volum din colecţia „Asasinări în masă din RASS Moldovenească în perioada Marii Epurări (1937-1938)”, care va include în total 5 volume, cu un număr aproximativ de 3.500 de pagini, scrie jurnal.md .

Cuvântul introductiv al reputatului istoric francez Stephane Courtois este urmat  de un studiu despre geneza terorii bolşevice şi utilizarea acesteia în perioada anilor 1917-1938 în Rusia sovietică, ulterior, în URSS şi în RASS Moldovenească, parte integrantă a fostei RSS Ucrainene, realizat de istoricii Ion Varta, Tatiana Varta şi Igor Şarov.

Manifestările practice ale terorii şi violenţelor regimului totalitar comunist, în versiune bolşevică, au fost războiul civil fratricid, exterminarea fizică a unor categorii întregi sociale „burgheze”, inclusiv nimicirea aşa-numitei categorii a „chiaburilor”, considerată principalul obstacol în calea transformărilor „socialiste” în agricultură.

Apogeul utilizării terorii l-a constituit aşa-numita Mare Epurare sau Mare Teroare, din perioada august 1937 – noiembrie 1938, când, în fosta URSS, au fost arestate, după unele estimări, peste 1,5 milioane de oameni, dintre care, peste 700.000 au fost împuşcate.

Cele cinci volume includ informaţii referitoare la peste 9.000 de oameni, condamnaţi de Troica specială de la Tiraspol şi Dvoica specială de la Moscova, ultima, avându-i în componenţa sa pe Andrei Vâşinski, procurorul general al URSS şi pe Nikolai Ejov, şeful NKVD-ului unional.

Vâşinski şi Ejov semnau procese verbale de condamnare la moarte sau la termene de 8 şi 10 ani de lagăre de concentrare, în cadrul aşa-numitei „operaţiuni române”, care, după unele date de arhivă, s-ar fi soldat cu peste 8.000 de condamnaţi la moarte.

 

 RGN press

Publicitate

31/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: