CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 30 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 MAI, ISTORICUL ZILEI

 

 

 

 

 

 

Anul 70 :  Titus şi  legiunile romane  ataca  al doilea zid de aparare al Ierusalimului,  dupa ce aparatorii evrei au fost siliti sa se retraga de pe primul zid.

Romanii construiesc  o  circumvalaţie, taind  toţi copacii pe o distanta  de cincisprezece kilometri in jurul orasului.

Fortificatiile  de circumvalație  sunt metereze de pământ și fortificații care înconjoara un oraș  asediat si care sunt  folosite ca   bază pentru lansarea de atacuri.

 

 

 

 

Anul 702 : K’inich K’an Joy Chitam II ( sau Kan Xul II),  urca la moartea fratelui său K’inich Kan Balam I, pe  tronul  regatului  mayas Palenque.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1159: A decedat Vladislav al II-lea Exilatul (n. 1105), Mare Duce al Poloniei și Duce de Silezia, din anul 1138 până  în 1146.

 

 

 

 

  1232: La doar un an după moartea sa, Sfantul Anton de Padova este canonizat de către Papa Grigore al IX-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fernando Martins de Bulhões cunoscut sub numele de Sf. Anton de Padova și Sf Antonie de la Lisabona,s-a  născut în 1195 la Lisabona și au murit 13 iunie 1231 aproape Padova (Italia). A fost  un preot franciscan făcător de minuni si  unul dintre cei mai iubiți sfinți la catolici. A fost  declarat Doctor al Bisericii în 1946. Liturgic, este pomenit la 13 iunie.

 

 

 

 

 

 1252: A decedat regele Castiliei Ferdinand al III – lea, supranumit și Ferdinand cel Sfânt (n. 30 iulie sau 5 august 1199 în Zamora), din anul 1230 rege al Castiliei și al Leónului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 A început  izgonirea maurilor din Peninsula Iberică, obtinand mai multe victorii impotriva lor, printre care mai importante sunt bătălia de la Jerez de la Guadiana 1233, cucerirea Córdobei în 1236, a Jaénei în 1246, și a Sevillei în 1248. Regatul său va ajunge  în sud până la mare, numai Califatul de la Granada rămânand  necucerit de spanioli.

Aceste acțiuni  au fost urmate de izgonirea maurilor de către creștini din ținuturile cucerite. În timpul domniei sale au fost întemeiate  domul din Toledo si  Universitatea din Salamanca, monumente ale artei medievale.

 

 

 

 

 

1431 : Ioana d’Arc, eroina naţională a Franţei, a  fost acuzata de erezie si arsa pe rug in Piata Vieux-Marche, din orasul Rouen.

 

 

 

 

 

 

 

S-a nascut pe 6 ianuarie 1412, la Domremy.

La 13 ani, aude “voci” care ii cer sa mearga la Bourges si sa salveze regatul. I-a destainuit unchiului sau faptul ca tara este amenintata, astfel incat acesta a dus-o la castelanul de Vaucouleurs. Cu ajutorul acestuia, Ioana d’Arc ajunge la Delfinul Frantei – Carol, imbracata cu haine barbatesti, caruia ii spune ce a auzit de la „voci”.

Potrivit viziunilor, aceasta i-a transmis regelui urmatorul mesaj: „Dumnezeu mi-a spus sa-ti dau de stire cum ca Domnul nostru iti va da regatul inapoi, vei fi incoronat la Reims si iti vei invinge dusmanii. Eu sunt mesagerul Domnului.

Incredinteaza-mi o armata si voi ridica asediul orasului Orleans.” Dupa o asemenea veste, Carol s-a lasat convins nu inainte de a se convinge de realitatea spuselor fetei.

Astfel teologii au supus-o unui sir de intreabri inainte de a-i incredinta armata pe care o cerea.

Dupa mai multe victorii, e luata prizoniera de catre un cavaler burgund, Jean de Luxembourg, care o vinde regelui Angliei. Nimeni nu i-a sarit in ajutor, astfel incat tanara a fost condamnata pentru vrajitorie si intemnitata opt luni, apoi arsa pe rug.

Rămăşiţele i- au fost aruncate în Sena.

Ultimele cuvinte: în timp ce flăcările o invaluiau : “Îmi este foarte teamă că veţi suferi de pe urma morţii mele… Iisus! Isus!“

A fost beatificată în 1905, în momentul în care  Republica franceză se pregătea să voteze legea separării Bisericii de stat si a fost sanctificată (canonizată) abia în anul 1921.

 

 

 

 

 

1492: A inceput constructia Bisericii cu hramul “Sfantul Gheorghe” de la Harlau, unul dintre primele monumente moldovenesti cu pictura exterioara, datand din vremea lui Petru Rares.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost inaltată  în mai puțin de cinci luni., acest lucru fiind  atestat de pisania scrisă în limba slavonă cu următorul text:

„Binecinstitorul și iubitorul de Hristos, Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a zidit această biserică întru numele sfântului și măritului mare mucenic și purtător de biruință Gheorghe, care s-a început a se zidi în anul 7000, luna mai 30, și s-a terminat în același an, luna octombrie 28, iar al domniei sale în anul al 36-lea curgător.” (1492)

 

 

 

 

 

 

 

1536: Regele Henric al VIII-lea al Angliei s-a casatorit cu cea de-a treia sotie, Jane Seymour.

 

 

 

 

 

1574: Henric al III-lea  devine rege al Frantei; (n. 19 septembrie 1551 – d 2 august 1589).

A  fost rege al Frantei din dinastia Valois  între 1574-1589 și Rege al Poloniei  între 1573- 1574, cu titlul de Henric de Valois.

 

 

 

 

 

Cliquez pour voir l'image en taille réelle

 

 

 

 

 

Regele Henric III al Poloniei 1551/1589 1573/1574 1574/1589 Rege al Franţei şi Louise de Lorraine (Muzeul Luvru, Paris).

La  11 mai 1573, Henri III este ales rege al  Poloniei sub  nomele  de Henryk Walezy (in poloneza , Henri de Valois).

A condus Polonia  din  24 ianuarie pana la  18 iunie  1574. Murind la 30 mai 1574, fratele sau Charles al IX-lea ,  paraseste Polonia  si urca pe  tronul de Frantei.

Este incoronat la Reims pe 13 februarie  1575 sub numele de Henric al  III- lea , iar la  15  februarie  se casatoreste cu  Louise de Lorraine. Domnia sa a fost tulburata de numeroase conflicte religioase , politice si de mari probleme economice.

În 1576  semnează Edictul de la Beaulieu care acorda numeroase concesii protestanților. Opoziția din partea catolicilor si  ale societății franceze, a făcut însă ca regele să fie nevoit să retracteze majoritatea acestor libertăți.

În războiul civil care a urmat, Henric este asasinat la  Saint-Cloud  la 1 august  1589 , injunghiat de calugarul  Jacques Clément.

 In urma decesului  în 1584  al ultimului său frate, dinastia Valois se stinge,  iar tronul revine lui Henric al III-lea de Navara, care devine Henric al IV-lea al Franței, primul monarh din Dinastia Burbon.

 

 

 

 

 

1593: Se stinge din viaţă Christopher “Kit” Marlowe, dramaturg, poet şi traducător din epoca elisabetana, cel mai însemnat autor de tragedie din acea perioadă si precursor al lui Shakespeare; (botezat la 26 februarie  1564 – d.30 mai 1593).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1640: A incetat din viata  pictorul  si desenatorul  olandez, Peter Paul Rubens.

 

 

 

 

 

 

 

Este considerat  cel mai cunoscut şi  mai prolific pictor flamand si european al secolului XVII ; (28 iunie 1577 – 30 mai 1640).

 

 

 

 

 

 

1672: S-a nascut ţarul Petru I, întemeietorul Imperiului Rus; ( 9 iunie s.n.).

Cu peste trei veacuri în urmă, în penultima zi a primăverii anului 1672 , a doua soţie a ţarului Aleksei, dădea naştere la Moscova unui băiat care avea să schimbe istoria Rusiei.

Moartea timpurie a tatălui şi apoi a fratelui său, Fiodor, îl aduc pe tronul tarii, din 1682 pînă în 1725. Avea  zece ani şi se juca de-a soldaţii prin curtea palatului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pană sa ia pe deplin  puterea  în 1689, Rusia a fost condusă de sora lui mai mare, Sofia, ajutată de favoritul ei, prinţul Galiţîn. La  doar 17 ani la preluarea puterii, dar inteligenţa deosebită, talentul înnăscut de organizator şi instinctul de diplomat, au compensat lipsa lui de experienţă.

I s-a dat numele de Petru I. Inceputul pentru micul tar nu a fost usor, sora lui vitrega reusind in numai o luna sa fie desemnata regenta si convingand Duma sa aprobe coexistenta a doi ţari, Petru si Ivan (fratele vitreg al primului).

Ceremonia de incoronare a avut loc in 25 iunie 1682. Mediul politic intsabil a dus la multe rasturnari de situatii, iar puterea lui Petru a crescut dupa esecul loviturii de stat, din 1689, si moartea lui Ivan. Ramanand sa conduca de unul singur, acesta a demarat o serie de reforme in plan economic si social.  

Printre primele măsuri a fost şi aceea de a-i moderniza pe boierii moscoviţi. Aceştia sunt obligaţi să îşi tundă bărbile şi să se îmbrace după stilul european.

A solicitat celor mai buni ingineri si arhitecti sa lucreze in Rusia, astfel incat imperiul a cunoscut o perioada de inflorire.

În anul 1700, ţarul hotărăşte reformarea calendarului, care începea tradiţional în septembrie, şi înlocuieşte scrierea slavonă bisericească cu cea laică. A dat o grea lovitură Bisericii, înlocuind instituţia patriarhiei cu Sfantul Sinod, subordonat ţarului.

Pune în locul vechii Dume a boierilor un Consiliu de miniştri restrîns, căruia îi adaugă o Cameră de justiţie şi înfiinţează un Senat care are autoritate legislativă, judecătorească şi executivă. Senatul se supune ţarului. Înlesneşte oamenilor din popor pătrunderea în rândurile nobilimii.

Prin ucazul din 16 ianuarie 1724, un soldat, chiar dacă nu este de neam, poate ajunge ofiţer, primind totodată rang de nobil, pe care-l vor moşteni urmaşii săi.

Tot datorită lui, industria rusă cunoaşte un avînt nebănuit. Îi scuteşte de serviciul la stat şi de impozite pe cei ce construiesc fabrici şi pe rudele acestora, le acordă împrumuturi fără dobîndă, precum şi privilegiul de a cumpara, începând din 1721, robi de la moşieri pentru a-i folosi în întreprinderile proprii.

Încurajează creşterea animalelor, introduce rase noi de bovine, înfiinţează cele dintîi herghelii, le arată ţăranilor cum să secere grîul cu secera şi nu cu cosorul. Prin ucazul din 23 martie 1714, Petru schimbă statutul familiilor aristocratice, prin care împiedică fărîmiţarea pămîntului; fiul sau fiica cea mai mare vor moşteni tot pămîntul, ceilalţi copii îşi vor împărţi între ei bunurile mobile.

 Una dintre marile dorinte ale lui Petru a fost aceea ca Rusia sa aiba  acces liber la Marea Baltica, astfel incat in 1700 a declarat razboi Suediei, confruntare care s-a incheiat abia peste 21 de ani cu victoria rusilor.

Începând din anul 1703, hotărăşte construirea oraşului Sankt Petresburg, care va deveni capitala sa  din 1712.

 Petru s-a proclamat imparat in 1721. A incetat din viata patru ani mai tarziu, in 28 ianuarie, dupa 43 de ani de domnie.

La 28 ianuarie (8 februarie s.n), la ora şase dimineaţa, la 53 de ani şi după 43 de ani de domnie, Petru cel Mare îşi dă sufletul fiind urmat la tron de Ecaterina I care e numită împărăteasă  a toate Rusiile.

 

 

 

 

1744: A încetat din viaţă poetul englez Alexander Pope; (n. 22 mai 1688).

 

 

 

 

 

 

1778: S-a stins din viata scriitorul si filosoful  iluminist francez Voltaire (n. 21 noiembrie 1694, numele sau de nastere era François Marie Arouet).

 

 

 

 

 

 

 

Printre cele mai cunoscute scrieri ale sale se numara  Henriada, Tragedia Moartea lui Cezar, Candid, Dictionar Filosofic.

A fost admis in Academia Franceza  in 1746.

 

 

 

 

 

 

 

1814: Se semneaza primul Tratat de la Paris, care a readus granitele Frantei la intinderea lor din 1792.

In aceeasi zi, imparatul Napoleon I al Frantei este exilat pe insula Elba.

 

 

 

 

1814: S-a nascut anarhistul rus Mihail Bakunin; (d. 1876).

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un activist și teoretician al mișcării anarhiste si  unul dintre revoluționarii cu cea mai mare influență în Europa  din a doua jumătate a secolului al XIX lea.

În 1848 participă la Revoluție , iar in 1865 pune bazele organizației „Fraternitatea Internaționalǎ Revoluționarǎ”  in care  condițiile de aderare erau:

 • ateismul;

 • respingerea statului, a armatei și a Bisericii;

 • pacifismul, anti-militarismul;

 • neacceptarea proprietății private și a principiului redistribuirii de tip capitalist.

În 1869  publica Regulile revoluționare. În același an pleacă la Lyon , in Franta , încercând să-l transforme într-un centru revoluționar. La 28 septembrie 1870 cucerește primăria din Lyon.

 A participat  la Comuna din Paris. Ultima sa carte s-a intitulat  Statul și anarhia.

 

 

 

 

1846: S-a nascut  celebrul giuvaergiu din Rusia, Peter Carl Fabergé; (d. 1920).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1860: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza  instituie in Principatele Romane unite, medalia militară “Pro Virtute Militari”.

 

 

 

 

 

Iniţiatorul ideii de a se institui această decoraţie se pare că ar fi fost căpitanul Pavel Zăgănescu, el însuşi participant la luptele din Dealul Spirei în anul 1848.Mihail Kogalniceanu  a susţinut această idee şi a ridicat problema în parlament, astfel că legea privind instituirea medaliei „Pro Virtute Militari” este publicată în Monitorul Oastei nr. 20 din 30 mai 1860.

 

Distinctia ar fi trebuit decernată militarilor distinşi în lupta de la Dealul Spirii, dar  avea să fie înmânată pentru prima dată de Locotenenţa Domnească, care a condus ţara între abdicarea lui Cuza şi domnia lui Carol I.

Medaliile s-au înmânat veteranilor luptelor din 1848 de pe Dealul Spirii doar în anul  1866 la 23 aprilie,  când s-au desfăşurat festivităţi la care a participat un număr mare de persoane. În timpul festivităţilor au fost decoraţi cu medalia „Pro Virtute Militari” 17 veterani ai luptelor din Dealul Spirii din anul 1848.

Regele va relua, în 1872, ideea lui Cuza, instituind “Virtutea Militară”, iar forma primului Ordin românesc, “Steaua României”, de la 10 Mai 1877, va fi inspirată din “Ordinul Unirii”, bătut de Alexandru Ioan Cuza la Paris.

 

 

 

 

 

 

1875: S-a nascut filosoful italian  Giovanni Gentile;  (d. 15 aprilie 1944).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se descria el insusi drept un filosof al fascismului si a conceput pentru Mussolini  in 1932 in mare parte, Doctrina fascismului.

A fost un apropiat al criticului si filosofului idealist italian  Benedetto Croce.

 

 

 

 

 

 

1878: Marea Britanie si Rusia au incheiat un Acord prin care Cabinetul englez, in schimbul unor concesii obtinute din partea guvernului de la Sankt Petersburg in favoarea intereselor engleze din Balcani si in regiunea Caucazului, se angaja ca la Congresul de Pace de la Berlin sa nu se opuna anexarii sudului Basarabiei, care apartinea Romaniei,de catre Imperiul tarist.

 

 

 

 

 

1908: S-a născut Hannes Olof Gösta Alfvén, fizician suedez, Laureat al Premiul Nobel (d. 2 aprilie  1995).

 

 

 

 

 

 

 

 

A primit Premiul Nobel în anul 1970, pentru dezvoltarea teoriei magnetohidrodinamicii. A  contribuit cu lucrări în fizicile plasmei,

precum şi cu teorii descriind fenomenul aurorei,  centurii van Allen, efectul furtunii magnetice asupra câmpului magnetic al Pământului, magnetosfera  terestră şi dinamicile plasmei în galaxia noastră.

 

 

 

 

1909: S-a nascut clarinetstul si conducatorul de orchestra de jazz  american  Benny Goodman; (d. 13 iunie 1986).

 

 

 

 

 

 

1913:  Este semnat Tratatul de la Londra prin care se consemneaza încheierea  primului razboi balcanic dintre Imperiul Otoman  si Alianta Balcanica, prin  infrangerea turcilor.

Albania devine independentă si Turcia este obligata sa faca  cedari teritoriale  importante in favoarea Greciei, Bulgariei si Muntenegrului. 

 

 

 

 

 

 

1915: Primul genocid al secolului XX. Autoritatile turce au  dat ordinul general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman, spre deserturile din Siria si Irak.

 

 

 

 

Genocidul impotriva armenilor

 

 

 

Sute de mii de armeni au murit in urma epidemiilor si epuizarii fizice.

 

 

 

 

 

 1918: In Jurnalul Consiliului de Miniștri român se  publica organizarea  poliției  din Basarabia, recent unificată cu România.

 

 

 

 

 

1918: A murit Gheorghi Plehanov, teoretician marxist rus ; (n. 1856).

 

 

 

1929: S-a nascut dizidenta anticomunista romana Doina Cornea.

 

 

 

 

Doina Cornea Romania libera

 

 

A fost asistentă universitară la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

În 1980 a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin rețele de prieteni), „Încercarea labirintului”.

Între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi, amenințări. Urmărirea ei politică a fost coordonată de colonelul de Securitate Alexandru Pereș, tatăl senatorului Alexandru Pereș (PDL).

Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov răsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru 5 săptămâni (noiembrie-decembrie 1987).

În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate.

Practic, apoi a fost urmărită permanent până la 21 decembrie 1989. A participat la manifestația stradală de la Cluj din 21 decembrie 1989, sub gloanțe.

  După 22 decembrie 1989, a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale, organism din care și-a dat demisia la 23 ianuarie 1990, din cauza transformării FSN în partid politic și a reminiscențelor comuniste ale acestuia. A fondat (împreună cu alții, devenind apoi președintă) Forumul Democrat Antitotalitar din România (6 august 1990, la Cluj), ca o primă mișcare de unificare a opoziției democrate, din care s-a format mai târziu Convenția Democrată din România (CDR).

Este membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social, a Alianței Civice și a Fundației Culturale Memoria. A publicat peste 100 de articole în ziare și reviste (22, România liberă, Vatra, Memoria etc.). A ținut conferințe în țară și străinătate, multe dintre ele publicate în volume colective (Une culture pour l’Europe de demain, Il nuovo Areopago, Mission, Quelle sécurité en Europe à l’aube du XXIème siècle?, Europe: les chemins de la démocratie, Politique Internationale, Amicizia fra i popoli).

 

 

 

 

1935: Orașul Quetta, capitala provinciei Belucistan (Pakistan), a fost distrusă de un cutremur, în care au murit peste 20.000 de oameni.

 

 

 

 

1942: 1000 de bombardiere britanice  ataca orasul german Köln,  distrugandu-l  in 90 de minute. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Au murit  411 civili si 58 militari si au fost ranite 5027 persoane, la o populatie de 700000 locuitori.   45 000 de oameni au ramas fara adapost. 

 Numele de cod:  „Operation Millenium”.

 Au fost doborate  de apararea germana 40 de aparate aliate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1945: In Romania a  inceput procesul ziaristilor acuzati ca s-au pus “in slujba propagandei fasciste” si facuti “vinovati de dezastrul tarii”.

Sentinta a fost data in 14 iunie si a dus la condamnarea lui Radu Gyr, Pamfil Seicaru si Nichifor Crainic.

Acest proces are loc după ce, la 14 mai 1945, regimul comunist inscenase procesul primului lot de aşa numiţi “criminali de război”. 

 

 

 

 

 

1947: A avut loc vizita in Romania a patriarhului Moscovei si al intregii Rusii, Aleksei, care a dorit  sa discute cu inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane in vederea pregatirii Congresului Ortodoxiei, programat sa se desfasoare in martie 1948, la Moscova.

 

 

 

 

1955: Marea Adunare Naţională a Republicii Populare Romane ratifică Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală, între Albania, Bulgaria, Cehoslovacia, R.D.Germană, Polonia, România, Ungaria şi URSS, semnat la Varşovia.

 

 

 

 

 

1960: Poetul si scriitorul rus sovietic Boris L. Pasternak, laureat cu premiul Nobel pentru Literatura in anul 1958, a incetat din viata la varsta de 68 de ani; (n.29 ian. 1890 ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cunoscut îndeosebi pentru celebrul sau roman “Doctorul Jivago”, (interzis în fosta URSS până în 1987), devenit imediat după apariţie, un bestseller

Romanul  a fost publicat atât în engleză, cât şi în rusă, nu doar în Europa, ci şi în SUA.

În 1958 şi 1959, romanul s-a aflat, pentru 26 de săptămâni, pe primul loc al bestseller-urilor alcatuit de publicaţia “New York Times”.

 

 

 

 

 

 

Filmul Doctor Jivago a câştigat cinci Oscaruri

Boris  Pasternak a  fost nominalizat de şapte ori pe lista candidaţilor la Premiul  Nobel pentru Literatură, care îi va fi decernat în 1958 şi pe care, în urma  unor presiuni şi ameninţări  repetate, scriitorul va fi nevoit să-l refuze.
Drept rezultat al unei decizii fără precedent a Academiei Suedeze, ceremonia de decernare a premiului  va avea loc post-mortem, în 1989.

Motivaţia Juriului Nobel:  “ … pentru deosebită măiestrie atinsă în poezia lirică actuală, precum şi în domeniul marilor tradiţii epice ruse”.

 

 

 

 

 

 

1961: A murit dictatorul  Republicii Dominicane  Rafael Leonidas Trujillo ; (n. 1891).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A  fost președinte intre anii  1930-1938 și din nou 1942-1952.

Este considerat unul dintre cele mai sangerosi dictatori  dîn America, estimandu-se  că  a fost responsabil pentru moartea a mai mult de 50.000 de oameni.

 Trujillo fost asasinat intr-o ambuscada pusa la cale de opozanti ai sai din armata  in afara capitalei tarii.

Într-un raport  al procurorului general adjunct al SUA  s-a spus  ca  CIA a  fost  ”o parte activă” în asasinarea  dictatorului dominican, iar  un   raport  intern al  CIA vorbeste despre  ” o implicarea a Agenției destul de   vasta “. Armele  asasinilor  inclus trei   carabine M 1, au fost furnizate de CIA. 

 

 

 

1964: A murit  fizicianul american de origine maghiara  Leó Szilárd, unul din arhitectii bombei nucleare americane; (n. 1898).

 

 

 

 

 

 

 

1966:  Fostul prim-ministru, congolez Evariste Kimba  și mai multi  alti politicieni, sunt executati  public dupa un proces-spectacol, în capitala  Kinshasha, la ordinul președintelui  Joseph Mobutu, fiind acuzati de tentativa de lovitura de stat.

 

 

 

 

 Kimba

 

 

Au fost spanzurati pe stadionul din Kinshasha. Cererile de gratiere facute de Papa Paul al VI-lea,  presedintele american  Lindon Johnson, regele Baudouin al Belgiei, regina Elisabeta a Marii Britanii si Asociatia  Amnesty International nu au fost luate in consideratie de dictatorul Mobutu.

 

 

 

 

 

1982: Spania devine  prima ţară care intră în Alianţa nord-atlantica si al 16-lea membru al NATO, dupa admiterea Germaniei de Vest în 1955.

 

 

 

 

 

1992: Guvernul Romaniei a recunoscut independenta fostului teritoriu iugoslav Republica Bosnia si Hertegovina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1992: In România a avut loc al III-lea Congres al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi.

Ion Raţiu a fost ales preşedinte al UMRL.

 

 

 

 

2012: Fostul presedinte liberian Charles Taylor  a fost condamnat la 50 ani de închisoare pentru rolul jucat în atrocitățile comise în timpul  razboiului civil din Sierra Leone.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 Sfantul Cuvios Isaachie Marturisitorul

 

 

 

 

 

Sfantul Cuvios Isaachie Marturisitorul

 

 

 

Sfantul Isaachie a trait in secolul al IV-lea. Pentru ca imparatul Valens Arianul (364-378) prigonea Ortodoxia, pustnicul Isaachie vine in Constantinopol spre a-i intari pe crestini si a cere imparatului, bisericile ortodoxe date arienilor.

Este supus la multe chinuri si ii proroceste imparatului moartea pentru ca nu a inapoiat ortodocsilor bisericile luate si date arienilor. Imparatul Valens va muri in lupta cu barbarii.

Sfantul Isaachie este rugat de imparatul Teodosie cel Mare sa ramana in Constantinopol. Aristocratul Saturnin a zidit o sfanta manastire pentru Avva Isaachie, unde a vietuit pana la moartea sa, savarsind multe minuni. Inaintea mortii lui, Sfantul Isaachie l-a numit pe ucenicul sau, Dalmatus, staret in locul lui. De la numele noului staret, manastirea a luat mai tarziu numele de Manastirea Dalmatilor.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Mucenic Natalie;
– Sfantului Cuvios Varlaam;
– Sfintilor Mucenici Romano si Teletie;
– Sfantului Mucenic Evplu.

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 

 1. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. e.maramures.ro;

 4. Mihaela Puiu – Pagini de aur din Istoria Universala, vol. 2, Ed. Portile Orientului, Iasi.

 5. wikipedia.org

 6. Cercetari bibliografice blogspot.com

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

Anunțuri

30/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

5 comentarii »

 1. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that
  it’s truly informative. I am going to watch out for brussels.
  I’ll appreciate if you continue this in future. Lots of
  people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  Apreciază

  Comentariu de Optionsxo review | 31/05/2016 | Răspunde

 2. Hi to all, the contents existing at this site are in fact amazing
  for people experience, well, keep up the good work fellows.

  Apreciază

  Comentariu de מנעול מולטילוק באזור בית שמש | 13/06/2016 | Răspunde

 3. After looking at a few of the blog articles on your web page, I seriously appreciate your way of blogging.
  I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please check
  out my website too and tell me your opinion.

  Apreciază

  Comentariu de www.youtube.com | 15/06/2016 | Răspunde

 4. Hello, just wanted to mention, I liked this blog post.

  It was helpful. Keep on posting!

  Apreciază

  Comentariu de טכנאי מזגנים תל אביב | 29/06/2016 | Răspunde

 5. Great post. I was checking constantly this
  blog and I am impressed! Very useful information specifically the last part :) I care for
  such info much. I was seeking this certain info
  for a long time. Thank you and good luck.

  Apreciază

  Comentariu de מנעולים בכפר סבא | 30/06/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: