CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 28 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 mai, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 586 i.e.n.: O eclipsa de soare, considerata drept un semn divin, intrerupe o batalie  dintre  mezi si lydieni.

Bătălia Eclipsei, cunoscută și sub denumirea de Bătălia de pe Halys, i-a opus pe mezi și pe lidieni la 28 mai 585 î.Hr pe malurile fluviului Halys (Kızılırmak, în zilele noastre în Turcia).

Această bătălie a încheiat războiul care i-a opus, timp de 5 ani, pe Alyattes al Lidiei și pe Cyaxares, regele mezilor.

Bătălia s-a oprit ca urmare a unei eclipse totale de Soare, care  a fost percepută ca o „prevestire” care indica faptul că zeii cereau încetarea luptei.

Eclipsa fusese prezisa de filosoful grec Thales din Milet.

Istoricul Herodot, scria în ale sale Istorii (1.74):

„În al șaselea an, a avut loc o bătălie în cursul căreia, după ce a început lupta, ziua a devenit deodată noapte. Iar de această schimbare a zilei, Thales i-a prevenit pe ionieni.

Lidienii și mezii, când au văzut că ziua se transformase în noapte, au încetat să se mai lupte și au hotărât să facă pace.”

Data la care a avut loc  Bătălia Eclipsei este cea mai veche  cunoscută cu o asemenea precizie.

Potrivit NASA, vârful eclipsei era situat în Oceanul Atlantic, pe 37.9°N 46.2°V, iar zona de umbră a atins sud-vestul anatolian în timpul serii.

 

 

 

 

 576 e.n.:  A murit episcopul  francez  Germain  din Paris,  numit  si Germain din Autun (născut   în 496), cleric al perioadei merovingiene.

A  fondat în timpul domniei regelui Childebert I, mănăstirea Saint Germain des Pres, care ii poarta numele.

 

 

 

 

 

 

 

A fost canonizat de Biserica, fiind sarbatorit pe 28 mai.

 

 

 

 1357: A decedat regele Afonso al IV-lea al Portugaliei (n. 8februarie 1291)  supranumit Viteazul ( in portugheza o Bravo), cel de- al șaptelea rege al  acestei tari.A omnit din 1325  până la moartea sa în 1357.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Afonso al IV-lea  a acordat o atenție deosebita marinei portugheze, finanțand crearea unei  flote comerciale din bani publici și a ordonat primele explorări maritime.

Insulele Canare  (astăzi făcând parte din Spania), au fost descoperite pe timpul domniei sale.

 

 

 

 

1358: Începe  rascoala a ţărănimii franceze – „Jacqueria” – condusă de Guillaume Cale.

 

 

 

 

 1524: S-a nascut sultanul otoman  Selim al II-lea ( d.12 decembrie 1574).

 

 

 

 

 

 

 

A condus Imperiul Otoman din 1566 pana in anul 1574  si a  fost cel de-al unsprezecelea sultan al  Turciei, fiul lui Suleyman I si al Sultanei  Hürrem (care nu era de origine turcă, fiind originara  din sudul Ucrainei).

 

 

 

1588: Flota spaniolă supranumita „Invincibila Armada”  a ridicat ancora din portul Lisabona îndreptandu-se spre Anglia,  cu scopul de a o invada. 

Flota spaniola  era compusa din 130 de nave care transportau o armata de 30.000 soldati si  2500 tunuri.

 

 

 

 

1660: S-a nascut  regele George I al Marii Britanii; (d.11/22 iunie  1727).

A fost prinț elector al Sfantului Imperiu Romano-German si  primul rege al Marii Britanii și al Irlandei din Casa de Hanovra, din data de 1 august 1714, până la moartea sa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu cunoștea  limba engleza, fiind vorbitor de franceza si germana,și nici legile Angliei si din această cauză se naște o nouă institutie  de guvernământ: Consiliul de cabinet, alcătuit dintr-un grup de consilieri particulari și miniștri, un cabinet răspunzător în fața Camerei Comunelor. Sir Robert Walpole a prezidat acest Consiliu timp de douăzeci de ani.

 

 

 

 

 

1738: S-a nascut Joseph Ignace Guillotin, medic si revolutionar francez, caruia i s-a atribuit inventarea  dispozitivului pentru decapitarea condamnatilor numit dupa numele sau- ghilotina.

 

 

 

 

 

 

De fapt acest dispozituv fusese  inventat de Dr. Antoine Loius, secretarul Academiei chirugicale din Surgeans si de un mecanic numit Schmidt si fusese deja folosita in Scotia, Anglia si alte tari europene.

J. I. Guillotin a obtinut, ca deputat, in sedinta Adunarii Nationale din 1 decembrie 1789 introducerea pedepsei prin decapitare, pentru a scurta chinurile condamnatilor la moarte, iar masina a fost numita “guillotine= ghilotina”.  

Ca membru al Adunării Guillotin si-a  îndreptat în principal  atenţia  faţă de reforma medicală, şi a fost la 10 octombrie 1789, în timpul unei dezbateri privind  pedeapsa cu moartea si a propus  decapitarea condamnatilor la moarte, numai prin intermediul unei mecanism simplu. “mecanism”,  definit ca “o maşină care decapitează fara durere”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La acel moment, în Franţa decapitarea  se facea  de obicei cu  toporul  sau sabia , iar moartea nu era intotdeauna  imediată.

În plus, decapitarea era rezervata  nobililor, în timp ce condamnatii  de rand erau de obicei spânzuraţi sau li se aplicau pedepse mult mai sinistre, cum ar fi ruperea pe roata.

În ciuda acestei propuneri, Guillotin sa opus pedepsei cu moartea şi a sperat că o metodă mult mai umană şi mai puţin dureroasa de executie ar fi primul pas spre o abolirea totală a pedepsei cu moartea.

El  dorea  de asemenea,  executiile sa se faca fara public numeros si nu in prezenta copiilor.

Spre sfârşitul domniei terorii, Guillotin a fost arestat şi închis , dar a fost eliberat din închisoare în 1794, după dupa ce Robespierre   a cazut de la putere. Dupa iesirea din inchisoare  a abandonat cariera politică pentru a  se dedica  profesiei de medic.

Asocierea numelui sau  cu ghilotina a facut  ca  familia Guillotin sa inainteze  guvernului francez  o petitie  pentru a da un alt nume acestui mecanism sinistru, iar atunci când guvernul a refuzat, aceasta  şi schimbat numele.

Printr-o coincidenta, un medic din Lyon pe nume Guillotin , a fost executata pe  ghilotină, iar aceasta intamplare  pare sa  fi contribuit la  raspandirea zvonului ca  Guillotin ar fi fost el insusi  omorat de  masina care poartă numele.

In realitate, Guillotin a murit  pe  28 martie 1814 din cauze naturale  şi acum este înmormântat în  cimitirul Pere- Lachaise din Paris.

 

 

 

 

 

 1750: A murit impăratul Sakuramachi  ( n. 8 februarie  1720) , al 115-lea împărat al Japoniei, potrivit ordinii tradiționale de succesiune.

Domnia lui Sakuramachi  a durat  din 1735 până în 1747.

 

 

 

 

1779: S-a nascut poetul  irlandez  Thomas Moore; (d. 1852).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1787: A murit Lepold Mozart, compozitor, violonist si profesor de muzica, tatal  si profesorul lui  Wolfgang Amadeus Mozart; ( n. 14 noiembrie, 1719).

Video:

 

 

 

 

 

 1805 : A decedat   violoncelistul  şi compozitorul  italian Luigi Boccherini; (n.19 februarie  1743).

 

 

 

 

 

 

 Este  foarte cunoscut  datorită  menuetului  din Cvintetul de corzi în E, Op.13, Nr.5 și Concertul de violoncel în Si bemol major.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1849:  A murit romanciera engleză Anne  Brontë, cea mai mică dintre surorile Brontë; (n. 17 ianuarie 1820).

 

 

 

 

 

 

A devenit  cunoscuta datorita  romanelor sale  „Agnes Grey „(1847)  si „Necunoscuta de la Wildfell Hall(1848).

1864: A murit Simion Bărnuţiu, jurist, filosof şi estetician, unul dintre principalii organizatori ai Revoluţiei de la 1848 din Transilvania;(n. 28 iulie 1808).

 

Simion Barnutiu

A participat la Adunarea Națională de la Blaj din 18/30 aprilie 1848  si la cea din mai 1848.

Este cel care a conceput  celebrul  manifest “Proclamația din 24-25 martie 1848″ , în care enunță  principiile  si  conceptiile   sale despre națiunea română și soarta românilor din Transilvania.

 

 

 

 

 

 1892 : Conducătorii Partidului Naţional Român, însoţiţi de 300 de intelectuali, meseriaşi şi muncitori din Transilvania, sosesc la Viena pentru a prezenta împăratului Memorandumul elaborat de Iuliu Coronianu şi semnat de dr. Ioan Raţiu (preşedinte), dr. Vasile Lucaciu (secretar general), Iuliu Coroianu (referent), Gheorghe Pop de Băseşti şi Eugen Brote (vicepreşedinte), Septimiu Albini (secretar), etc.

 

Memorandumul  dorea sa fie un  protest faţă politica de maghiarizare practicată de autorităţi împotriva românilor din Ardeal şi faţă de persecuţiile la care erau supuşi aceştia, cuprinzând o analiză bine documentată a situaţiei economice, politice, sociale şi culturale a românilor transilvăneni de la formarea dualismului austro-ungar în  februarie 1867 .

 

 

https://i0.wp.com/www.vestul.ro/uploads/modules/news/2337/memorandum.jpg
Semnatarii Memorandumului :
Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Dionisie Roman, Patriciu Barbu, D. O. Barcianu, Gherasim Domide, Teodor Mihali, Aurel Suciu, Mihaiu Veliciu, Rubin Patiţia.
Rândul de jos (de la stânga la dreapta): Niculae Cristea, Iuliu Coroianu, Gheorghe Pop de Băseşti, Ioan Raţiu, Vasile Lucaciu, Dimitrie Comşa, Septimiu Albini

A fost al treilea moment major de manifestare al ardelenilor faţă de tendinţele evidente de deznaţionalizare promovate de autorităţile maghiare, după  Supplex Libellus Valachorum (1791)  şi   Pronunciamentul de la Blaj din mai 1868.

Memorandumul a marcat apogeul luptei de emancipare a românilor din Transilvania din sec al XIX-lea, aducând problema românească în conştiinţa europeană.

Împăratul a refuzat să primească delegaţia şi trimite Memorandumul guvernatorului ungar la Budapesta.

Iniţial, guvernul de la Budapesta nu a luat nici o măsură împotriva memorandiştilor pentru a nu periclita reînnoirea Tratatului de asociere a României la Tripla Alianţă din 1883.  După ce Tratatul secret cu Austro-Ungaria este prelungit pe 13 iulie 1892, autorităţile maghiare deschid acţiune juridică împotriva Comitetului Naţional Român şi altor fruntaşi ardeleni în mai 1893, sub acuzaţia de atentat împotriva statului maghiar. Procesul s-a desfăşurat la Cluj, între 25 aprilie şi 7 mai 1894 şi s-a încheiat cu condamnarea a 14 fruntaşi memorandişti la o pedeapsă cumulată de 31 de ani şi 18 luni de închisoare.

Acest rezultat a stârnit imediat protestul oamenilor politici din Vechiul Regat, dar şi ale unor personalităţi din străinătate, precum William Gladstone, Georges Clemeanceau, Emile Zola, Lev Tolstoi etc. Guvernul maghiar nu îşi revizuieşte decizia în pofida tuturor protestelor, iar pe 16 iulie 1894 interzice activitatea PNR. În cele din urmă, cel care îi va graţia pe memorandişti la 19 septembrie 1895 va fi însuşi împăratul Franz Joseph ca urmare a presiunii imense la care era supus din partea opiniei publice, dar şi datorită intervenţiei diplomatice a regelui Carol I pe lângă Curtea de la Viena.

 

 

 

 

 

1898: Este adoptată Legea pentru organizarea Marinei Militare din România, care se compunea din două divizii: Divizia de Dunăre cu sediul la Galaţi şi Divizia de Mare cu sediul la Constanţa; (28 mai/9 aprilie)

 

 

 

 

1908:  S-a născut scriitorul englez Ian Fleming, creatorul celebrului personaj James Bond; (d. 1964).

 

 

 

Ian Fleming

 

 

 

 

 

 

1913:  S-a nascut  George Macovescu, publicist, prozator, diplomat și politician român comunist, fost ministru de externe; (d.2002).

 

 

 

 

 

 

 

 

 1917: Au  luat sfarsit la Chișinău, gubernia Basarabia,  lucrările Congresului  invățătorilor moldoveni din Basarabia, incepute pe 25   mai.

Au  fost luate hotarari importante privitoare la dezvoltarea invatamantului national in limba  nationala  si raspandirea culturii in randurile poporului.

Raportul despre organizarea instruirii în şcolile naţionale de toate nivelele, prezentat la acest congres, în faţa a 350 de delegaţi, de către Ştefan Ciobanu, „profesor la gimnaziul din Bolgrad şi bun cunoscător al limbii, literaturii şi istoriei neamului” , a fost susţinut cu multă bucurie.

Pe de altă parte, în cadrul forului respectiv, unii învăţători (Buciuşcan, Dimitriu ş.a.) s-au pronunţat împotriva limbii române, încercând, în fel şi chip, să minimalizeze importanţa ei şi să spună că-i săracă şi fără perspectivă.
„Limba moldovenească, – spunea, spre exemplu, învăţătorul Buciuşcan, – e atât de săracă, încât am putea spune că noi nu avem limbă. Ne lipsesc cele mai multe cuvinte… De unde să le luăm? De la mocani ori de la franceji? Nicidecum! Să le luăm de la ruşi, căci cu ei avem de a face”

Acelaşi Ştefan Ciobanu le-a răspuns în felul următor celor alde Buciuşcan şi Dimitriu, care, deznaţionalizaţi fiind, îşi băteau joc de propria limbă fără să se refere la cauzele degradării ei: „Este o greşeală să se creadă că noi nu vom putea începe învăţătura în moldoveneşte din pricina sărăciei limbii.

Limba noastră nu este deloc săracă.

Dimpotrivă, chiar din Basarabia au ieşit mulţi scriitori români mari, care au avut o limbă bogată, ca A. Donici, I. Sârbu, C. Stamati, B.P. Hasdeu şi alţii.”
In cadrul acestui Congres al învăţătorilor din Basarabia, scriitorul Alexei Mateevici (autorul poeziei „Limba noastra”, devenita astazi imnul R.Moldova), polemizând (alături de Ştefan Ciobanu, Pantelimon Halippa, Ion Buzdugan, Iustin Frăţiman, Ion Codreanu ş.a.), cu învăţătorii deznaţionalizaţi, a rostit celebrele fraze:
„Da, suntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, însă facem parte din marele trup al românismului, aşezat prin România, Bucovina şi Transilvania” şi „N-avem două limbi şi două literaturi, ci numai una, aceeaşi cu cea de peste Prut”

 

 

 

 

 

 

1918:  Republica Democrata Armeana  își declară independența.

 A  fost primul stat modern armean, constituit la 28 Mai 1918. Republica a fost înființată pe teritoriul Armeniei Orientale (gubernia Erevanului si regiunea Kars), din cadrul Imperiului Rus în urma Revoluției din 1917 și a dezmembrării Republicii Federative Caucaziene.

În primele luni ale existenței sale, din iunie 1918 până în noiembrie 1918, majoritatea teritoriilor armene erau sub controlul armatei otomane, doar 12.000 km2 din jurul capitalei, fiind în perioada respectivă sub controlul guvernului de la Erevan.

În urma tratatului de pace dintre turci si Imperiul Britanic din noiembrie 1918, armata otomană s-a retras din majoritatea teritoriilor ocupate.

Republica Armeană a avut multe probleme în scurta perioadă a independenței sale, având de înfruntat o avalanșă de refugiați armeni din calea genocidului comis de autoritățile otomane, precum și războaie de amploare redusă cu vecinii săi, Georgia și Azerbaijan, din cauze teritoriale.

La 10 august 1920, în cadrul tratatului de la Sevres era inclusă o clauză, prin care Armenia urma să fie recunoscută drept stat independent și să primească teritorii extinse din estul și nord-estul Turciei de astăzi, până la orașul-port Trabzon.

Acest tratat   nu a intrat însă în vigoare, datorită contraofensivei Junilor Turci si a lui Mustafa Kemal Attaturk .

În septembrie 1920 începe războiul turco-armean, pe care Armenia avea să-l piardă.

Porțiunea vestică a Armeniei a intrat în componența Turciei, iar restul teritoriului a fost ocupat de către Armata Roșie, intrând în componența Republicii Sovietice Transcaucaziene (și mai târziu ca RSS Armeana in URSS.

 In aceeasi zi  si-a proclamat independenta si Azerbaidjanul

 

 

 

 

 

 

 

  1936: Matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul „Despre numerele calculabile cu aplicații în Entscheidungsproblem”, articol în care a introdus conceptul de mașină Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, capabil de a simula logica oricărui algoritm rulat de un calculator.

 

 

 

 

1937: Podul Golden Gate din San Francisco, o uimitoare realizare tehnologica si artistica, se deschide pentru traficul de vehicule, la cinci ani de la terminarea constructiei, dupa ce cu o zi inainte pe 27 mai, fusese  deschis  pentru public in ”Ziua pietonilor”.

 

 

 

 

200.000 de persoane au admirat atunci  noul pod suspendat lung de 1500 de metri, care se intinde de-a lungul stramtorii Golden Gate, la intrarea in golful San Francisco, unind San Francisco cu Marin County. 

 

 

 

 

 

1937: Neville Chamberlain a devenit premier al Marii Britanii. Guvernarea sa a ramas in istorie prin numeroasele  cedari in fata pretentiilor agresive ale lui Hitler.

 

 

 

 

 

 

 

A demisionat in mai 1940, invocand probleme de sanatate, in locul sau fiind numit Winston Churchill. A murit putin timp dupa aceea.

 

 

1937: Este fondata fabrica germana de automobile   Volkswagen.

 

 

 

 

1940: Regele  Léopold al-III-lea, comandantul suprem al armatei belgiene, accepta capitularea Belgiei in fata armatei naziste invadatoare.

Va ramane prizonier al Germaniei  pe toata durata razboiului.

 

 

 

 

1940: Al Doilea Război Mondial: Forțele norvegiene, franceze, poloneze și britanice, recuceresc Narvik în Norvegia. Aceasta este prima victorie a infanteriei aliate in timpul războiului cu Germania nazista.

 

 

 

 

1945: S-a nascut  John Fogerty, lider al  renumitului grup pop  californian  Creedence Clearwater Revival.

 

 

 

 

Creedence Clearwater Revival

 

 

 

 

 

 

1948: Prin decretul guvernului comunist român Petru Groza, Regele MihaiI al României şi membrii familiei regale, sunt lipsiţi de cetăţenia română.

 
Pe data de 22 mai 1948, în ședința Consiliului de Miniștri, s-a decis retragerea naționalității române Regelui Mihai și Reginei Elena. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr 122 ( partea 1 B), din 28 mai 1948 .

 

 

 

WP_20150315_006

 

 

Hotararea a fost luata pe baza Legii privind dobandirea si pierderea cetateniei romane, care a fost promulgata la 19 ianuarie 1939 precum si a decretului-lege din 9 decembrie 1940 privind retragerea nationalitatii romane acelora care in strainatate au purtari potrivnice indatoririi de fidelitate fata de tara.

Ambele acte normative emise de autoritati erau insa neconstitutionale, dupa ce la 31 august 1944 a reintrat in vigoare Constitutia din 1923.

La 30 decembrie 1947  Palatul Regal a fost  înconjurat de trupe sovietice şi unităţi române fidele comuniştilor.

Sub şantaj şi ameninţarea cu pistolul din partea lui Petru Groza, Regele este nevoit să abdice. Comuniştii proclamă Republica Populară.În ianuarie 1948 Regele părăseşte România cu trenul, alături de mama sa şi de caţiva apropiaţi.

Regele Mihai a declarat  la Londra că abdicarea sa a fost obţinută prin forţă şi în consecinţă este nulă.  

In toate cele cinci decenii de exil,regele Mihai I nu a cerut vreunei alte tari sau for oficial o alta cetatenie, pastrandu-si calitatea de cetatean roman.

 

 

 

Regele Mihai al României

 

 

Decizia Consiliului de Ministri din mai 1948 a fost revocata prin Hotararea guvernului condus de Victor Ciorbea, din 21 februarie 1997, regele Mihai redevenind, “de jure”, cetatean roman.

 

 

 

Guvernul României hotărăşte:
HOTĂRÂRE 29 /1997

privind revocarea Deciziei Consiliului de Miniştri nr. 797 din 22 mai 1948
ARTICOL UNIC

Se revoca Decizia Consiliului de Miniştri nr. 797 din 22 mai 1948, publicată în Monitorul Oficial (Partea I B) nr. 122 din 28 mai 1948.

PRIM-MINISTRU

VICTOR CIORBEA


 

 

 

1961: Ziarul britanic The Observer, a publicat articolul avocatului englez Peter Benenson intitulat Prizonierii uitați, declanșând o campanie de scrisori care a stat la baza înființării organizației pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International.

 

 

 

 

 

1963: A murit Ion Agârbiceanu, prozator, membru al Academiei Române: “Popa Man”, “Domnişoara Ana”, “File din cartea naturii”; (n.12 septembrie 1882).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1964: A fost creată Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (Ierusalim, 28 mai – 2 iunie 1964).

 

 

 

 

 

 

1968:   S-a nascut  la Melbourne  in Australia, Kylie Ann Minogue,  renumita cantareata  pop si actrita  australiana.


 

 

 

 

 

 

 

A  vandut  peste 85 de milioane de albume de muzica usoara.

Este câștigătoarea unui a unui premiu Grammy  si  a fost decorată cu Ordinul Imperiului Britanic.

A devenit cunoscută la sfârșitul anilor 1980  prin rolul jucat în serialul de televiziune australian Neighbours (Vecini), înainte de a deveni artistă pop  în anul  1987.

 

 

 

 

 1968: A fost rejudecat „Procesul Pătrăşcanu”; Tribunalul Suprem i-a achitat pe toţi membrii „lotului Pătrăşcanu”, iar comunistul Lucreţiu Pătrăşcanu, executat in timpul regimului lui Gheorghiu – Dej .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1970: A murit Iuliu Hossu, episcop unit român de Gherla, al cărui nume se leagă de Unirea de la Alba Iulia a Transilvaniei cu Tara Mama, Romania; (n. 30 ianuarie 1885).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  fost episcop al Episcopiei romano-catolice de Cluj-Gherla, cardinal,   membru de onoare (din 1945 ) al Academiei Romane.

La  1 octombrie 1948 a dat un Decret de Excomunicare (ipso facto) a participanților la Adunarea de la Cluj,  a celor 37 de preoți greco-catolici care urmau să hotărască ruperea credincioșilor greco-catolici români de Biserica Romei, la ordinul lu Stalin si a comunistilor  din România ( de fapt au semnat doar 36 de preoți dintre cei participanți).

La 28 octombrie 1948   a fost arestat din reședința sa episcopală de la Cluj și dus la vila patriarhală de la Dragoslavele , unde a fost ținut închis, sub pază, în foame și frigîmpreună cu ceilalți episcopi greco-catolici arestați.

Atât autoritățile comuniste cât și conducerea BOR  si  patriarhul  Iustinian Marina  personal, i-au propus scaunul de mitropolit al Moldovei  , în schimbul renunțării la credința catolică și la legătura cu Roma, cu Scaunul Papal.

Refuzând trecerea la ortodoxie, episcopul Iuliu Hossu a fost transferat mai întâi la Manastirea Caldarusani , iar în 1950  la penitenciarul din Sighet.

 În anul 1955  , a fost dus la Curtea de Arges, iar în anul 1956, la Manastirea Ciorogarla , apoi din nou la Caldarusani , unde a stat cu domiciliu obligatoriu până la sfârșitul vieții.

 

 

 

 

 

 1971: A fost lansată staţia interplanetară sovietică „Marte-3″, care  a devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 şi a depus pe suprafaţa ei primul agregat automat destinat comunicarii de  date ştiinţifice din mediul marţian.

 

 

 

 

 1972:  Prinţul  Edward, Duce de Windsor, fostul suveran britanic care a abdicat  pentru a se căsători cu americana Wallis Warfield Simpson, a murit la Paris, la vârsta de 77 ani.

 

 

 

 

 


 

 1977: A fost inaugurat Muzeul Tropaeum Traiani şi replica monumentului triumfal roman de la Adamclisi, restaurat de un grup de specialişti români.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1985:  A decedat profesorul  Şerban Ţiţeica, fizician român, vicepreşedinte al Academiei Române; (n. 1908).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1987: Are loc celebrul zbor al unui avion pilotat de tanarul vest-german Mathias Rust,in varsta  de numai 19 ani, aviator-amator din Hamburg, care a ridiculizat tot sistemul militar de aparare al Uniunii Sovietice.

A decolat de pe un aeroport din Finlanda la bordul unui mic Cessna si s-a indreptat spre Moscova, fara nici o aprobare.

 

 

Mathias Rust

 

Foto: Mathias  Rust

 

 

 Dupa ce a parcurs mii de km de teritoriu sovietic, fara a fi detectat de radare , a aterizat in Piata Rosie din Moscova, lasandu-i cu gurile cascate pe militieni, kaghebisti in civil ori uniforma, moscoviti, precum si pe numerosii turisti prezenti.

 

 

 

 

 1995: Oraşul rus Neftegorsk este lovit de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter; peste 2.000 victime, reprezentând 2/3 din totalul populaţiei.

 

 

1997: Romania si Bulgaria au semnat Acordul privind notificarea reciproca a accidentelor nucleare. 

 

 

 

 

1998: In Pakistan  s- au efectuat primele teste cu arme nucleare.

 

 

 

1999: Scandalul dioxinei. Descoperirea unor animale contaminate cu dioxină şi vândute de Belgia câtorva mii de ferme din lume.

 

 1999: La Milano, in Italia,după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taina  este expusă din nou publicului ; vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza, doar pentru 15 minute.

 

 

 

Cina cea de taina Leonardo Da Vinci

 

 

 

 

2008: Prima reuniune a Adunării Constituante din  Nepal  declară oficial Nepalul  republică, punand capat  monarhiei si totodata domniei de  240 de ani a dinastiei Shah.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

Sfantul Nichita Marturisitorul, Episcopul  Calcedonului

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Nichita Marturisitorul, Episcopul Calcedonului

 

 

 

 

 

Sfantul Nichita Marturisitorul a ales din tinerete sa urmeze calea vietii monahale, cea plina de nevointe sufletesti si trupesti.

Sfantul Nichita Marturisitorul a fost numit Arhiepiscop al Calcedonului.

In timpul slujirii arhieresti, Sfantul Nichita s-a evidentiat mai ales prin virtutea milosteniei, hranind pe cei flamanzi, imbracand pe cei goi, primind si odihnind pe cei straini.

In Sinaxar este pomenit ca “tata al sarmanilor, aparator al vaduvelor si izbavitor al celor napastuiti”.

De asemenea, Sfantul Nichita s-a remarcat ca aparator al sfintelor icoane in timpul prigoanei din vremea imparatului Leon Armeanul.

Sfantul Nichita s-a aratat marturisitor al lui Hristos, vadind invataturile eretice ale iconoclastilor si popovaduind dreapta credinta cu privire la cultul cinstirii sfintelor icoane.

Din aceasta cauza a fost trimis in temnita, suferind numeroase chinuri.

Dupa multi ani si dupa multe osteneli de marturisitor, s-a mutat la Domnul.

 

 

Tot astazi facem pomenirea:.

 

– Sfantului Mucenic Eutihie, episcopul cel din Melitina;

– Sfintei Mucenite Eliconida;

– Sfintilor Mucenici Crescent, Pavel si Dioscorid;

– Sfantului Andrei cel nebun pentru Hristos;

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  4. e.maramures.ro;

  5. Wikipedia.ro.

 

 

 

 

ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: