CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 25 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

25 mai, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

Anul  567 i.I Hr: Regele Romei, Servius Tullius, sarbatoreste triumfal victoria asupra etruscilor.

 

 

 

 

 

 

 

 Conform legendelor, din cei 7 regi legendari ai Romei, 3 erau de origine etruscă. Servus Tullius a fost cel de-al șaselea rege roman, fiind urmașul lui Tarquinius Priscus.

  A preluat tronul în anul 578 î.H. si a domnit pana in anul 534 î.H., fiind considerat înfăptuitorul unor reforme importante.

Legendele mai spun că  ar fi construit un sanctuar pe colina Aventin și se crede că tot el a construit un zid în jurul orașului.

Una dintre importantele sale reforme a fost împărțirea locuitorilor Romei, fie plebei, fie patricieni, în 6 categorii censitare, având la bază centuria.

 

 

 

 

 240 i.I Hr : Prima mentionare  de catre astronomi chinezi a trecerii cometei Halley, cea mai faimoasă dintre cometele periodice, care poate fi văzută aproximativ la fiecare 75–76 de ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cometa Halley și-a făcut apariția  pe cerul Angliei si in anul 1066,  fiind privită, se pare, de regele Harold al II-lea  și de suita sa, înainte de batalia de la Hastings, in urma careia  Anglia a fost cucerita de normanzi.

A  fost numită după astronomul englez Edmond Halley, care  a reușit să stabilească cu succes data aproximativă a următoarei reîntoarceri a cometei.

Din anul 240 î.Hr. și până în prezent, cometa a fost observată de aproximativ 30 de ori, următoarea sa apariție fiind în 28 iulie 2061.

 

 

 

615: A murit Papa Bonifaciu  al IV-lea; (n. cca. 550).

fost Papa de la 25 octombrie 608 la moartea sa în 615 si este venerat ca sfânt în Biserica Romano – Catolică, cu o sărbătoare universală care se încadrează în fiecare an la 25 mai.

 A fost contemporan cu fondatorul religiei islamice, Muhammad care a  răspândit mesajului Islamului in aceasta perioada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In timpul pontificatului sau Panteonul  din Roma a fost transformat într-o biserică creștină dedicata Fecioarei Maria și tuturor  Martirilor.

A  fost pentru prima dată la Roma, cand un templu păgân  a fost transformat într-un loc de cult creștin.

Douăzeci și opt de corpuri ale unor martiri crestini au fost scoase din catacombe și puse  sub mare altar.

Bonifaciu si-a transformat propria casă într-o mănăstire, unde sa retras și a murit.

A fost înmormântat în  Bazilica Sf. Petru. 

 

 

 

 

 

902: A murit  Mieszko I,  duce al polanilor, primul conducător atestat al statului polonez din dinastia Piast.

A fost tatăl primului rege polonez încoronat Boleslaw I cel viteaz. Este  de asemenea tatăl probabil al reginei Świętosława (Sigrid), o regină nordică, și bunicul fiului ei, Knut cel Mare.

 

 

 

 

 

 

Mieszko I al Poloniei a fost botezat în anul 966 de misionari crestini  din Regatul Ceh.

Creștinarea  polonezilor a început în această perioadă și s-a desfășurat concomitent cu combaterea credințelor slave păgâne.

Primul domnitor istoric al Poloniei, Mieszko I este considerat creatorul de facto al statului polonez.

El a continuat politica atât a tatălui său cât și pe cea a bunicului său, cei doi strămoși ai săi fiind conducători ai triburilor păgâne situate în zona Poloniei Mari din zilele noastre.

Fie prin alianțe sau prin folosirea forței militare, Mieszko a extins cuceririle în curs de desfășurare și la începutul domniei sale a cucerit  Kujawy si Pomerania  și probabil Gdansk si Masowia .

 

 

 


 

 1085: Alfons al VI-lea, rege al Leonului şi Castiliei, cucereşte de la arabi oraşul Toledo.

 

 

 

 

 

1085: A murit Papa Grigore al VII-lea .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Se numea Hildebrand de Soana si era din regiunea Toscana – Italia, nefiind cunoscuta   data exacta a nasterii sale, aceasta fiind  stabilita cu aproximatie intre anii 1019-1030.

 A  fost   Papa al Bisericii romano-catolice  între anii 1073-1085.

Grigore al VII-lea a continuat reformele iniţiate de înaintaşii săi si a acţionat energic în directia centralizării Bisericii Catolice ceea ce a condus la contradicţii cu imparatul Imperiului romano-german care nu voia să renunţe la privilegiul numirii episcopilor.

Astfel a intrat în conflict cu împăratul Henric al IV-lea, în aceasta chestiune, ajungandu-se pana acolo ca  împăratul l-a demis pe Papă la Worms, în anul 1076, iar Papa Grigore al VII-lea  l-a excomunicat la rândul  sau pe imparat, Henric al IV-lea  fiind nevoit să se umilească, aşteptând ridicarea excomunicării sale timp de trei zile, în localitatea italianăCanossa (până la21 ianuarie 1077) .

În timpul mandatului său a încercat să pună capăt scandalurilor  cauzate de preoţii căsătoriţi sau a  copiilor nelegitimi de episcopilor. A fost canonizat sfânt al Bisericii Catolice.

 

 

 

 

 

 

 

1411: La Roman, in ţinutul Vasluiului din  Moldova, se încheie tratatul moldo-polon ce prevedea reînnoirea alianţei îndreptate împotriva Ungariei şi obligaţia pe care şi-o asuma Wladyslav al II-lea Jagelo faţă de Alexandru cel Bun al Moldovei, de a restitui în doi ani restul sumei pe care o datora din timpul lui Petru I, în caz contrar obligandu-se sa cedeze tinutul  Pocuţia, Moldovei.

 

 

 

 

 

Alexandru cel Bun, domn al Moldovei, fragment frescă de la mănăstirea Suceviţa

 

 

 

 

 

Alexandru cel Bun, domn al Moldovei, fragment de frescă de la mănăstirea Suceviţa.

 

Tratatul de la Roman se încadra în politica externă a lui Alexandru cel Bun al Modovei care recunoştea suzeranitatea lui Wladyslav Jagello, şi care a încheiat tratate de pace cu acesta în 1402, 1404, 1407, 1411 si 1415 făgăduindu-i acestuia sfat şi ajutor împotriva oricarui duşman.

Alexandru s-a asigurat de sprijinul Poloniei în faţa oricărei încercări a Ungariei de a controla drumul comercial care lega sudul Poloniei, trecînd prin Moldova, de gurile Dunarii, mai precis de cetăţile Chilia şi Cetatea Albă.

În urma numeroaselor complicaţii politice şi militare cu care se confrunta regele maghiar l-au obligat să înceapă negocieri cu regele Poloniei concretizate prin tratatul semnat la Lublau la 15 martie 1412. În schimbul promisiunii ca nu-i va mai sprijini pe teutoni, Sigismund al Ungariei dorea să realizeze o întelegere cu privire la extinderea stapînirii sale asupra Valahiei şi Moldovei.

Rezistenţa lui Iagello a condus la o soluţie de compromis. În eventualitatea ca voievodul de la Suceava nu li s-ar fi alăturat în lupta împotriva turcilor, Moldova ar fi fost împărţită: nord-estul cu Suceava, Iaşi şi Cetatea Alba ar fi revenit regelui Poloniei, iar sud-vestul cu Romanul, Bacăul, Barladul şi Chilia lui Sigismund, interesat să ia în stapînire gurile Dunării şi să-şi asigure o legătură convenabilă cu comerţul oriental.

Relaţiile moldo-polone s-au consolidat prin sprijinul acordat de Alexandru cel Bun armatelor lui Iagello în anul 1411 dar şi la asediul cetăţii Marienburg (1422) – 400 de calareţi-arcaşi.

Aici, cronicarul polon Ion Diugosz, relatează vitejia moldovenilor din luptă dar şi faptul că au învins o oaste mult mai numeroasă a teutonilor.

 

 

 

 

1420: Prințul portughez Henric Navigatorul este numit printr-o Bulă emisă de Papa Martin al V-lea, guvernatorul Ordinului lui Hristos.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordinul lui Hristos sau Ordem de Cristo, era cea mai puternica structura bancara a vremii si succesoare a Ordinului Templierilor.

A  fost fondat  in 1318, la putina vreme dupa suprimarea Ordinului Templierilor in 1312.

Sediul sau, sub titulatura oficiala de Ordem dos Cavaleiros de Nosso Senhor Jesus Cristo, se afla in Manastirea Tomar din centrul Portugaliei.

Ordinul lui Hristos s-a stabilit prima data in localitatea Castro Marin, la Algarve, provincia favorita a infantelui, ce tinea de dioceza Faro.

La 1357 s-a mutat definitiv in orasul Tomar, langa Santarem. Dupa alte surse, miscarea s-a produs in 1366 sub al saselea maestru, Dom Nuno Rodrigues.

Dupa 1417, la solicitarea expresa a Papei, regele Joao I ii incredinteaza fiului sau functia de Mare Maestru, administrator si guvernator al Ordinului lui Hristos.

Henric deveni stapanul ducatului Coimbra si exploata ca feude insulele Madeira din 1433, ulterior Azorele.

Toate expeditiile de colonizare intreprinse la sud de Capul Bojador intrau efectiv sub monopolul sau exercitat intre anii 1443-1460.

De aici si veniturile sale pentru finantarea vastelor proiecte nautice initiate in aceasta perioada.

 

 

 

 

 

 1521: Dieta de la Worms (28 ianuarie și 25 mai 1521), a interzis scrierile  teologului reformator Martin Luther,  gasindu-l vinovat de erezie.

Edictul de la Worms , promulgat de împăratul german Carol al V-lea, condamna ca eretica  învățătura teologului Martin Luther .

 La 31 octombrie 1517, Luther a afișat pe ușa principală a bisericii din Wittenberg cele 95 de teze prin care invoca  interdicția comerțului de indulgențe papale.

Aceste teze au circulat repede prin Germania și au cauzat o mare controversă in randul clerului catolic si al credinciosilor.

Papa  i-a cerut să-și retracteze cele 95 de teze, dar  Luther a replicat că și le va retrage doar dacă i se va dovedi pe baza Bibliei că el este cel care greșește.

 

 

 

 

 

 

Foto: Martin Luther

 

 

 

În 1521, prin Bula de excomunicare emisă împotriva lui Luther, Papa i-a cerut împăratului Carol al V-lea  să dispună executarea lui Luther.

Împăratul, în loc să dea curs cererii papei, a convocat o adunare pentru cercetarea lui Luther.

Oficialitățile din dietă i-au cerut să-și retragă declarațiile. Luther a refuzat , iar membrii dietei l-au declarat indezirabil, el reusind   să scape de pedeapsă cu ajutorul prietenului său, guvernatorul  Saxoniei care l-a ascuns în castelul Warburg.

În timpul șederii în Wartburg, Luther a început să traducă Noul Testament in limba germana.

 

 

 

 

1555: A murit Henric al II-lea de Navarra; (n.18 aprilie 1503).

 

 

 

 

 

 

 

În 1526, s-a căsătorit cu Marguerite de Angouleme sora regelui Francisc I şi văduva lui Charles, Duce de Alençon.

Prin fiica sa, Henric a devenit bunicul viitorului rege Henric al IV-lea al Franţei.

 

 

 

 

 

1681: A murit Pedro Calderon de la Barca, unul dintre cei mai mari dramaturgi ai lumii; a scris peste 120 de comedii, dintre care: “Viata e vis”, “Printul constant”.

 

 

 

 

1803: S-a născut Ralph Waldo Emerson, filosof, publicist şi poet american, fondatorul transcendentalismului; (d. 1882).

 

 

 

 

 

1819: Este promulgată Constitutia Argentinei .

 

 

 

 

1827: Romanul Petrache Poenaru breveteaza la Paris “condeiul portaret fara sfirsit, alimentandu-se insusi cu cerneala”, precursorul stiloului de mai tarziu. 

 

 

 

 

 

Petrache Poenaru (1799-1875)

 

 

Personalitate de o rară predilecţie pentru varii domenii, Petrache Poenaru este prezentat în lucrări enciclopedice drept „inventator, strălucit pedagog, ctitor al şcolii româneşti, luptător pentru dreptate socială şi naţională”.

A făcut studii la Craiova, Bucureşti, Viena, Paris. si a participat  la revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu.

A fost profesor de fizică şi matematică la Colegiul Sf. Sava, unde funcţionează apoi şi ca director. Între anii 1833 şi 1847 este inspector şi director general al şcolilor din Ţara Românească.

La numai 28 de ani, Petrache Poenaru brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris în 1827 (pe când era student), cu titlul “Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală” şi devine astfel deţinătorul primului brevet de invenţie obţinut de un român.

 

 

 

 

 

 

Foto: Brevetul dat lui P. Poenaru  pentru inventarea tocului rezervor (Nr. 3208, Paris, 25 mai 1927), cu titlul „Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”.  Se păstrează la Muzeul Naţional Cotroceni.

 

Aceasta inventie a revoluţionat domeniul instrumentelor de scris, contribuind astfel la crearea unui obiect utilizat şi astăzi de miliarde de oameni.

Tocul cu rezervor de cerneală “Poenaru”, precursorul stiloului modern, elimina zgârieturile de pe hârtie şi scurgerile nedorite de cerneală şi propunea soluţii pentru îmbunătăţirea părţilor componente, astfel încât să asigure un flux constant al cernelii şi posibilitatea înlocuirii unor piese.

Mai târziu, Lewis Edson Waterman a preluat ideea românului transfomându-l in 1884, într-un stilou cu un flux mai sigur de cerneală.

 

 

 

 

 

 1833: Este promulgată Constitutia statului Chile.

 

 

 

 

 

1846 : Printul  Louis Napoléon Bonaparte evadează din închisoarea Ham (Somme), deghizat în muncitor.

Charles-Louis-Napoléon Bonaparte (n. 20 aprilie 1808 — d. ianuarie 1873) a fost primul președinte al celei de a 2-a Republici Franceze în 1848 și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat in 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  fost nepotul de frate al împăratului Napoleon I, fiul fratelui său, Louis Bonaparte, care s-a căsătorit cu Hortense de Beauharnais, fiica din prima căsătorie a soției lui Napoleon, Joséphine de Beauharnais.

 

 

 

 

 

1856: Ia fiinţă la Socola, lîngă Iaşi, in Moldova, societatea Unirea, cu scopul organizării luptei pentru unirea Moldovei cu Valahia

 

 

 

 

 

 

1862: Mihail Kogalniceanu a tinut in Parlament, celebrul discurs despre «imbunatatirea soartei teranilor», in care se pronunta pentru improprietarirea acestora si abolirea clacii.

 

 

 

 

 1865: S-a nascut  fizicianul  olandez Pieter Zeeman, laureat al Premiului Nobel; (d.1943 ).

 

 

 

 

1895: Dramaturgul britanic  Oscar Wilde este acuzat de „comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin”.

 

 

 

 

 

 

A fost condamnat în temeiul unei legi datând din 1885 care interzicea homosexualitatea la o pedeapsa  de doi ani de muncă grea.

 

 

 

 

 

 

1908: S-a nascut Costin Kiritescu, economist român, membru al Academiei Romane; (d.2002).

 

 

 

 

 

1917: La Chișinău, in  gubernia Basarabia, s-au desfășurat lucrările Congresului Învățătorilor moldoveni din Basarabia;(25-28 mai).

 

 

 

 

Foto: Alexei Mateevici

 

 

 

La Congres, preotul si profesorul Alexei(Alecu) Mateevici a tinut o cuvantare inflacarata subliniind:

”Ei bine, daca ati luat asupra D-voastra sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie sa dati poporului idei adevarate, caci altfel întreg învatamîntul e fara rost. Da, sîntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, însa facem parte din marele trup al românismului asezat prin România, Bucovina si Transilvania (aplauze).

Fratii nostri din Bucovina, Transilvania si Macedonia nu se numesc dupa locurile în care traiesc, ci-si zic români. Asa trebuie sa facem si noi (aplauze)…

Trebuie sa stim de unde ne tragem, caci altfel sîntem niste nenorociti rataciti. Trebuie sa stim ca sîntem români, stranepoti de-ai romanilor si frati cu italienii, francezii, spaniolii si portughezii.

Aceasta trebuie sa le-o spunem si copiilor, si tuturor celor neluminati. Sa-i luminam pe toti cu lumina dreapta…”

 

 

 

 

 

1919: Prima auditie, la Bucuresti, a Simfoniei a III-a de George Enescu, sub bagheta compozitorului.

 

 

 

 

 1920: Este  inaugurata Opera Naționala din Cluj, cu spectacolul Aida de Giuseppe Verdi, interpretat  în limba romana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1923: Compozitorul George Enescu a susținut un concert în sala Teatrului Unirea, din orasul  Bălți, din Basarabia in România recent unita.

 

 

 

 

 

1930: S-a prabusit cu avionul, accidentandu-se mortal  pe cand executa un zbor de scoala, pilotul Mircea Cantacuzino (n. 15 martie 1900), socotit intemeietorul turismului aerian.

 

 

 

 

 

 

Era detinatorul Brevetului de turism aerian nr.1 si in memoria sa a fost instituit concursul anual dotat cu Cupa M. Cantacuzino.

 

 

 

 

 

1941: S-a nascut  Vladimir Voronin,  fost general al ministerului sovietic de interne, fost presedinte al R,Moldova, actualul conducator al partidului comunistilor din R.Moldova.

 

 

 

 

 

1949: Conducerea Partidului Muncitoresc Roman  ia decizia de incepere a lucrarilor la Canalul Dunare-Marea Neagra. Ponderea detinutilor in numarul total al lucratorilor de la Canal a crescut de la 19,2% la 1 septembrie 1949 la 82,5%, adica 20.768 de persoane in noiembrie 1952 .

Insusi Stalin ii sugerase lui Gheorghiu-Dej inceperea constructiei Canalului, cu ocazia unei vizite facute de acesta in 1948 la Kremlin, iar sistarea lucrarilor , la fel ca si inceperea lor, a fost tot la initiativa Kremlinului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupa moartea lui Stalin, cu ocazia vizitei din iulie 1953 la Moscova, Hrusciov i-a cerut lui Gheorghiu-Dej sa renunte la lucrarile din Dobrogea, intrebandu-l la ce le trebuie romanilor acel Canal…

Indata dupa intoarcerea la Bucuresti, Gheorghiu-Dej a infiintat, in iulie 1953, Comisia Guvernamentala pentru inchiderea lucrarilor Canalului Dunare-Marea Neagra.

 

 

 

 

 

1954: A murit calcand pe o mina, in timpul razboiului purtat de Franta  in Indochina, fotograful maghiar  Robert Capa,  unul dintre cei mai renumiti fotografi de razboi ai secolului al XX -lea ; (n.22 octombrie 1913).

 

 

 

 

 

 

A facut reportaje  in timpul conflictor majore ale sec.XX: razboiul civil spaniol, razboiul chino-japonez, al doilea razboi mondial, razboiul arabo-israelian din 1948, razboiul  dus de Franta  in Indochina.

 

 

 

 

 

 1961: Presedintele John F. Kennedy a anuntat  în faţa  Congresului american, initierea  Programului spatial  Apollo, care îşi propunea ca până la sfârşitul acelui deceniu să ducă un om pe  Luna  şi să-l aducă înapoi în siguranţă.

 

 

 

 

president-kennedy

 

 

 

 

 

1963: A fost înfiinţată Organizaţia Unităţii Africane, destinată să unească eforturile ţărilor membre pentru a asigura stabilitatea continentului african.

 

 

 

 

 

1977: Are loc premiera filmului “Razboiul stelelor”, in regia lui George Lucas , care avea sa devina unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale.

 

 

 

 

 

 

 

1979: Are loc premiera filmului american de succes „Alien”, avandu-i in rolurile principale pe Tom Skerritt si Sigourney Weaver. 

 

 

 

 

 

1979: Cel mai mare accident aviatic civil din istoria americana.

Un avion apartinand American Airlines se prabuseste, ucigand 271 persoane aflate  la bord si alte doua persoane la sol, aflate intr-un parc de rulote. 

 

 

 

 

 1984: A murit Henriette Yvonne Stahl, (n. 1 septembrie  1900  in Franta), romancieră, scriitoare şi traducătoare română.

 

 

 

 

 

 

A fost  sora sociologului H.H.Stahl .

 

 

 

 

 

1985: Un ciclon tropical a provocat in Bangladesh  moartea a aproximativ 10.000 de oameni. 

 

 

 

 

 

 

 

1987: Vizita oficiala de prietenie a lui Mihail Gorbaciov, secretar general al P C U S, la Bucuresti.

 

 

 

 

1990: Mircea Druc  este ales prim-ministru al RSS Moldovenesti  de către Sovietul Suprem al acestei republici sovietice.

 

 

 

 

 

 

 

2002: A decedat  Stefan Augustin Doinas, poet, eseist si traducator : “Cartea mareelor”, “Anotimpul discret”, “Interiorul unui poem”.

 

 

 

 

 

S-a născut la 26 aprilie 1922 în localitatea Cherechiu, comuna Sântana din judeţul Arad.

 

 

2006: Are loc la Bucuresti, Bienala Internationala de Arta Contemporana. 

 

 

 

2007: A avut loc inaugurarea Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – FOCUS, primul organism nonguvernamental din Romania care are ca principal obiectiv problema copiilor disparuti, abuzati sau exploatati sexual .

 

 

 

2007: A murit atletul Victor Firea, primul reprezentant al Romaniei in structurile Federatiei Internationale de Atletism.(n.Margineni, jud.Neamt).

 Primul reprezentant al Romaniei in structurile Federatiei Internationale de Atletism, Victor Firea, a incetat din viata, vineri seara, la varsta de 84 de ani.

El a castigat  sub culorile CS Dinamo   18 titluri de campion national, fiind primul atlet roman   care a  parcurs proba de 3.000 de metri obstacole sub zece minute (9:38.02).

In 1952 a facut parte din lotul tricolor pentru JO de la Helsinki si a primit titlul de maestru al sportului, iar in 2003 a devenit antrenor emerit.

Ulterior, a detinut mai multe functii importante in cadrul FRA: vicepresedinte (1985-1990), secretar general (1952; 1976-1982), secretar federal (1965-1976) si membru al Biroului Federal. In 1980 a fost ales ca membru in Comisia de Cros a IAAF, fiind primul roman care a detinut o functie in structurile de conducere ale forului mondial.

 

 

 

 

2008: Nepalezul Min Bahadur Sherchan, in varsta de 77 de ani, a ajuns pe varful Everest, impreuna cu cei 12 serpasi care l-au insotit,  devenind  cel mai in varsta om care s-a catarat pe „acoperisul lumii”, doborand recordul stabilit in 2007 de alpinistul japonez Katsusuke Yanagisawa, la 71 de ani.

 

 

 

 

 

Everestul, cel mai inalt varf din lume (8.848 metri), se afla la granita dintre Nepal si Tibet, fiind cucerit prima oara in 29 mai 1953 de britanicul Edmund Hillary si nepalezul Tenzing Norgay. 

 

 

 

 

 

2008: Regizorul român Marian Crişan a câştigat premiul Palme d’Or al Festivalului de la Cannes, pentru scurtmetrajul “Megatron”.

 

 

  2014: A murit generalul Wojciech Jaruzelski, ultimul președinte comunist al Poloniei; (n.6 iulie 1923).

 

 

 

 

 

 

 S-a născut într-o familie nobiliară cu tradiţie militară. Dupa invazia sovietica in Lituania unde se afla in refugiu in urma atacarii Poloniei de catre Germania nazista, familia Jaruzelski este capturată de Armata Roşie şi deportată în Siberia. Datorită condiţiilor grele de trai din zonele asiatice ale URSS, tatăl lui Jaruzelski moare, în 1942,iar el este înrolat în armata poloneză, pusă sub comandă sovietică in 1943  şi luptă în războiul anti-hitlerist, luând parte la eliberarea Varşoviei şi la bătălia pentru Berlin. Devine  ofiţer al Armatei Poloneze, după ce urmează Şcoala de Infanterie. La sfârşitul războiului, avea gradul de locotenent. Se încadrează politic în cadrul Partidului Muncitoresc Unit Polonez (Polska Zjednoczona Partia Robotnicza-PZPR) în 1948.

 După Război, ia parte la reprimarea mişcării poloneze de rezistenţa anticomunistă,devine membru al Comitetului Central al PZPR şi, oin 1968 este numit Ministru al Apărării, comandând trupele poloneze în timpul invaziei  in  Cehoslovacia a trupelor Pactului de la Varsovia.

După creşterea popularităţii sindicatului Solidaritatea, în 1981, Jaruzelski devine secretar general al PZPR şi prim-ministru.  

Pe 13 decembrie 1981, impune Legea Marţială şi începe operaţiunile de represiune militară împotriva protestatarilor reuşind să împiedice astfel  intervenţia trupelor sovietice.

A format un Consiliu Militar al Salvării Naţionale, al cărui preşedinte a fost,iar  proclamarea legii marţiale a fost o încercare de a suprima sindicatul Solidaritatea.

În 1982 îl eliberează pe liderul sindicatului Solidaritatea (Solidarność), Lech Wałęsa şi îi dă dreptul să lucreze la Şantierul Naval din Gdansk, ca electrician.

   În 1985, demisionează din funcţia de prim-ministru şi de ministru al Apărării Naţionale şi devine preşedinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Polone.

Încearcă  crearea unei mari coaliţii între Partidul Comunist şi miscarea sindicala Solidaritatea, însă Lech Wałęsa refuză.

În 1990 demisionează, Lech Wałęsa luându-i locul în funcţia de şef al statului. Din 1999, a fost membru al Alianţei Stângii Democrate din Polonia. În 2010 este acuzat de crimă comunistă pentru faptul că a impus legea marţială, dar starea sa de sănătate îl împiedică să asiste la proces. Un an mai târziu, este diagnosticat cu cancer limfatic.


Ziua mondiala a copiilor disparuti. 

 

 

In dimineata zilei de 25 mai 1979, Etan Patz, din New York, in varsta de 6 ani, dispare in drum spre scoala si de atunci nimeni nu l-a mai vazut. Povestea zguduie intreaga opinie publica americana. Este lansata cea mai ampla campanie de cautare a vreunei persoane disparute. Recompensa oferita a fost fabuloasa. 

 

 

 

description

 

In 1980, mai multe organizatii americane potroneaza manifestari in amintirea lui Etan, iar la 25 mai 1983, presedintele Ronald Reagan declara ziua de 25 mai Ziua nationala a copiilor disparuti Missing Children’s Day.

Ulterior, tot mai multe state europene au luat aceeasi hotarare, astfel ca 25 mai a devenit Ziua Internationala a Copiilor Disparuti. 
Scopul marcarii acestei zile este de a transmite un mesaj de speranta si solidaritate parintilor ai caror copii au disparut, de a determina opinia publica sa se gandeasca in aceasta zi la toti copii disparuti si de a impulsiona autoritatile publice si ONG-urile sa continue demersurile pentru combaterea si prevenirea disparitiilor de copii.

Floarea de Nu-Ma-Uita a fost aleasa ca simbol al “Zilei Nationale a Copiilor Disparuti” ca urmare a actiunii desfasurate in Canada in 1995, cu ocazia Summit-ului pe Probleme de mediu de la Halifax.

Cu aceasta ocazie, au fost distribuite copiilor 50000 de afise biodegradabile pe care erau fixate 2 milioane de seminte de Nu-Ma-Uita, care plantate au inflorit. 

Din 2002, la 25 mai – Ziua Internationala a Copiilor Disparuti, Child Focus distribuie brose sub forma florii de Nu-Ma-Uita ca gest de solidaritate cu parintii ai caror copii au disparut. 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 A  TREIA AFLARE A CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL

 

 

 

 

 

A treia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul

 

 

A treia aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul este sarbatorita pe 25 mai.

Din Sfanta Scriptura aflam ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei sale de nastere, a poruncit taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei.

Amintim ca Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau.

In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.

Pentru ca se temea ca Botezatorul ar putea invia daca trupul ar fi fost ingropat alaturi de cap, Irod nu a dat ucenicilor decat trupul sfantului, care a fost ingropat in Sevastia. Capul a fost ingropat de Irodiada in curtea sa, la mare adancime.

Potrivit traditiei, Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfantului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut. Aceasta e socotita cea dintai aflare a sfantului cap.

Dupa un timp, un proprietar bogat si slavit a crezut in Hristos, si lepadand pozitia sociala si toata desertaciunea acestei lumi, s-a facut monah luandu-si numele de Inochentie.

Ca monah, el s-a salasluit chiar la locul unde se afla ingropat capul Botezatorului Ioan.

Dorind sa-si zideasca o chilie, el a sapat adanc si a descoperit un vas de pamant in care se afla un cap, ce prin descoperire dumnezeiasca a aflat ca este al lui Ioan Botezatorul.

El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaste, apoi le-a ingropat la loc acolo unde le-a gasit.

Capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost prezent aici pana in vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cand, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, in Siria, la un olar. In anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a asezat in biserica din aceasta cetate.

Aceasta este socotita a doua aflare a cinstitului cap al Botezatorului.

In timpul luptei impotriva sfintelor icoane, capul Sfantului Ioan a fost ingropat la Comane, de unde a fost adus in Constantinopol, de catre Sfantul Ignatie (860), in vremea imparatului Mihail.

Aceasta este cea de-a treia si cea din urma aflare a cinstitului cap.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Mucenic Celestin;
– Sfântului Cuvios Olvian.

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 4. e.maramures.ro;

 5. Istoria md.

 6. Wikipedia.ro
 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 


Reclame

25/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

1 comentariu »

 1. These are genuinely fantastic ideas in concerning
  blogging. You have touched some nice factors here.
  Any way keep up wrinting.

  Apreciază

  Comentariu de Amy | 25/05/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: