CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 23 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

23 mai, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

1052: S-a nascut regele Frantei Filip I; (d.1108).

 

 

 

 

 

1100:  S-a nascut imparatul chinez  Quinzong ; (d.1161).

 

 

1430: In timpul bataliei de la Compiegne ( Razboiul de o suta de ani), Ioana d’Arc a fost luata prizoniera de burgunzi.

A jucat un rol important în eliberarea  Orleansului  un an mai devreme si  a fost capturata  la Compiegne pe 23 mai 1430.

Ea a încercat să scape de două ori, dar nu a reuşit. Este chiar grav rănita, sărind de la o fereastră.

 

 

 

 

 

 

 

Jeanne D’Arc  a fost rascumpărata  de englezi contra sumei de 10.ooo de lire sterline, şi  predata lui  Pierre Cauchon, episcop de Beauvais, aliatul lor, fiind acuzata de erezie si condamnata  la  ardere pe rug.

A fost arsa pe rug la 30 mai 1431, în piaţa Vieux-Marche din Rouen. Moare strigând numele lui Iisus Hristos, convinsă că şi-a îndeplinit misiunea.

 

 

 

 

1498: A fost executat calugarul dominican Girolamo Savonarola.

In incercarea de reformare a moravurilor clerului si nobilimii, Savonarola a instituit, in perioada 1494-1497, o dictatura careia i-au cazut victime in primul rand operele de arta si cartile laice.

 

 

 

 

 

 

 Girolamo Savonarola (1452-1498).

A fost  condamnat la moarte si  ars pe rug in Florenta , Italia, la ordinele Papei  Alexandru al VI-lea.

 

 

 

 

1555: Este ales Papa Paul al IV-lea, nascut Giovanni Pietro Caraffa. In 1559,  sub pontificatul lui Paul al IV-lea,la initiativa Inchizitiei, s-a publicat  lista de cărţi şi autori, denumită „Index librorum prohibitorum” (Indexul cărţilor  interzise) sau Index expurgatorius.   

Cărţile aflate în Index nu puteau fi citite de către credinciosii catolici.

 

 

 

 

 

Pope Paul IV

 

 

Lista neagra (Indexul), era înnoita periodic şi a fost publicata cu regularitate până în anul 1948, dar abia în anul 1966 s-a emis o decizie care a suspendat apariţia sa

 

 

 

 

1568:  Tarile de Jos  se declara independente de Spania.

 

 

 

 

1706: Batalia de la Ramilliers : John Churchill, primul duce de Malborough, invinge armata franceza aflata sub comanda maresalului Villeroi.

 

 

 

 

 

 

Foto: John Churchill (n. 26 mai  1650 – d. 16 iunie 1720).

 

 

 

 

 

1707: S-a nascut marele naturalist suedez, Carl Linné; (d.1778).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este considerat părintele taxonomiei (ştiinta care se ocupă cu descoperirea, descrierea şi catalogarea organismelor) şi al ecologiei  moderne.

Lucrarea sa „Systema naturae” in care a clasificat omul in ordinul primatelor, denumindu-l  Homo sapiens şi aşeazandu-l alături de antropomorfe, a aparut  în 1735.

 

 

 

 

 

 

1793: Savantul  şi omul politic american Benjamin Franklin, a  inventat ochelarii cu  lentile bifocale.

 

 

 

 

 

1829: Chiril Demian primeste la Viena  brevetul pentru inventarea acordeonului. 

 

 

 

 

 

1871: S-a nascut  Garabet Ibraileanu, scriitor, critic, istoric şi teoretician literar român; (d.1936 ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1891: S-a nascut scriitorul, poetul si dramaturgul  suedez Pär Lagerkvist; ( m.7/11/1974), laureat al  Premiului Nobel pentru literatura în 1951.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1895: A decedat Franz Ernst Neumann, fizician şi matematician, considerat fondatorul fizicii matematice; (n.  1798).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1900: S-a nascut Hans Frank, guvernatorul general nazist al  Poloniei ocupate, acuzat de crime impotriva umanitatii si executat in 1946.

 

 

 


Foto: Hans Frank

 

 

 

 

 

 

1906: A incetat din viata dramaturgul norvegian Henrik Ibsen; (n. 1828).

 

 

 

 

 

 

 

1915: Italia a declarat razboi Austro-Ungariei, alaturandu-se  Frantei si Marii Britanii.

 

 

 

 

 

1918: In Basarabia unita cu Romania au fost extinse prin decret, Legea generala a vamilor, a tarifelor vamale si legea marcarii obiectelor fabricate din metale pretioase.

 

 

 

 

 

1918: Patriarhul Tihon al Moscovei si Intregii Rusii a expediat mitropolitului Pimen al Moldovei actul renuntarii la Basarabia.

 

 

 

 

 

1919: A inceput, la Bucuresti, conferinta delegatilor organizatiilor socialiste din Regat, Transilvania, Banat, Bucovina si Basarabia, la care s-a adoptat un program politic, precum si un program electoral unic, obligatoriu pentru intreaga miscare socialista din Romania, premise esentiale pe linia unificarii la nivel national a organizatiilor socialiste regionale. 

 

 

 

 

 

 

 1922: Nicolae Donici (n.1874 Petricani, Chisinau – d. 1956,Nisa), devine membru de onoare al Academiei Române. 

A fost un astronom  roman originar din Basarabia si  strănepot al  fabulistului  Alexandru Donici.

 A fost ales membru al Societăţii Astronomice din Rusia din 1904 pana in 1917,  membru a Uniunii internaţionale pentru studiul Soarelui, a Uniunii Internaţionale Astronomice (din 1922), al societăţilor astronomice din  Germania şi Franţa.

 

 

 

 

Nicolae N. Donici

 

Nicolae N. Donici

 

 

 

A fost membru al Comitetului astronomic român, doctor honoris causa a universităţii din  Coimbra, Portugalia si autor  a cel puţin 77 de publicaţii ştiinţifice.Din 1944 a locuit în Franţa, unde timp de 10 ani a lucrat la Observatorul astronomic. 

După toate probabilităţile, s-a stins din viaţă la Nisa, într-un azil de batrâni, în anul 1956.

 Nicolae Donici a fost  exclus de autoritatile comuniste din Academie în 1948, fiind reprimit post-mortem în 1990.

 

 

 

 

1934 : La Paris, a fost incheiat un Acord intre Statul roman si creditorii straini, prin care se reglementa plata datoriilor romanesti, limitandu-le la o suma forfetara de 1,1 miliarde de lei anual, pentru urmatorii trei ani. 

 

1934: Faimosul cuplu american de spargatori de banci, Bonnie Parker si Clyde Barrow, au fost ucisi  dupa un asalt al fortelor de ordine din Black Lake, Louisiana.

 

 

 

 

 

 

Bonnie & Clyde Photo

Foto: Clyde Barrow si  Bonnie Parker (Associated Press)

 

Pentru infractiunile comise, erau cautati in mai multe state.

 

 

 

 

 

 

1937: Industriasul american John Davison Rockefeller, milardarul care a fondat Standard Oil Company, a incetat din viata la varsta de 98 de ani. 

 

 

 

 

 

 

 

 

1942: Armata germană  reuşeşte în cea de-a doua Batalie de la Harkov,  să încercuiască in cateva zile complet armata sovietica. Capitularea acesteia are loc la data de 28 mai.

Sângeroasa bătălie a durat  17 zile si a dus la pierderea a peste 200.000 de soldaţi ai Armatei Rosii  şi a mai multor sute de tancuri.

Generalul german Friedrich von Paulus  a câştigat o victorie importantă, care a deschis trupelor de sub comanda sa calea pentru declaşarea bataliei Stalingradului , aruncând forţele sovietice într-o lungă serie de înfrângeri şi retrageri.

 

 

 

 

 


1942: S-a nascut la Ramnicu Valcea, eseistul si filosoful roman Gabriel Liiceanu.

Intre 1960-1965 a urmat Facultatea de Filozofie din cadrul Universitatii Bucuresti, pentru ca doi ani mai tarziu sa se inscrie la Facultatea de Limbi Clasice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1976 si-a luat doctoratul in Filozofie, cu lucrarea „O fenomenologie a limitei si depasirii”, iar intre 1982-1984 a studiat in strainatate, fiind bursier al Fundatiei Humboldt.

Ca tanar cercetator la Institutul de Filozofie al Academiei Romane, a avut ocazia sa intalneasca reputati profesori si a inceput sa frecventeze “Scoala de la Paltinis”, unde Constantin Noica sustinea seminarii impreuna cu alti cativa filozofi romani.

Din 1975 pana in 1990 a fost cercetator la Institutul de Istorie a Artei al Academiei Romane, dupa care a devenit director al editurii Humanitas.

A fost premiat de Uniunea Scriitorilor pentru „Jurnalul de la Paltinis” in 1983, iar Ministerul francez al Culturii i-a acordat in 1992, distinctia de Cavaler al Literelor si Artelor. 

 

 

 

 

 

 1945: Heinrich Himmler, seful trupelor  naziste SS , se sinucide cu cianura, in momentul arestarii sale de catre trupele aliate. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1945:  Succesorul desemnat al lui Hitler, amiralul Karl Donitz  şi cancelarul Lutz  Schwerin von Krosigk, sunt arestaţi de trupele britanice la Flensburg.

Donitz a  fost presedinte al Germaniei intre  30 aprilie 1945  si  23 mai 1945.

 

                                                                                     

 

 

 

 

 

 

1948: Este  semnat de catre Nikolai Pavlovici Sutov, prim-secretar de ambasada, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al URSS, si Eduard Mezincescu, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Romane, pe Insula Serpilor  din Marea Neagra, un proces-verbal, prin care acest teritoriu romanesc  a fost cedat URSS.

 

 

 

 

 

 

 

Incalcand Tratatul de pace de la Paris, incheiat in 1947, predarea insulei a redus suprafata marii teritoriale a Romaniei.

Din acest motiv nu s-a ajuns la un acord privind delimitarea platformei continentale in Marea Neagra.

Partea sovietica a sustinut la negocieri ca aceasta delimitare sa se faca intre Insula Serpilor si tarmul romanesc.

Procesul-verbal nu a fost ratificat niciodata de Parlamentele Romaniei si URSS si nici nu a fost data vreo lege constitutionala cu privire la traseul frontierei de stat cu URSS.

 Dupa destramarea URSS, Insula Serpilor a trecut in stapanirea Ucrainei.

 Insula Serpilor este situata la 45 de kilometri in largul Marii Negre, in dreptul Bratului Sulina.

Are o lungime de numai 662 de metri si o latime de 440 de metri. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1949: A fost emis un decret pentru organizarea Directiei Generale a Presei si Tipariturilor. Sub aceasta denumire a functionat in Romania, pana in 1975, cenzura presei si a tipariturilor.

Nimic nu putea fi tiparit  fara o viza pe fiecare pagina, a D.G.P.T. 

 

 

 

 

 

 

1949: S-a constituit Republica Federala Germania.  Consiliul Parlamentului vest-german (Bundesrat) s-a întrunit şi a proclamat în mod oficial, Republica Federala  Germania. 

 

 

 

 

 

 

1951 : S-a nascut campionul rus de sah Anatoli Karpov.

 

 

 

 

VIDEO : http://www.youtube.com/watch?v=30nomtws8qk

 

 

 

 

1957: Televiziunea Romana a prezentat prima transmisie in direct a unui spectacol preluat de la Teatrul National din Bucuresti. 

 

 

 

 

 

 

 1991: Numele Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti a fost schimbat în Republica Moldova.

Aceasta îşi va proclama independenţa pe 27 august 1991.

 

 

 

 

1991 : A murit pianistul si compozitorul german Wilhelm Kempff.

 

 

 

 

 

1992: A fost asasinat de Mafia, Giovanni Falcone,  unul dintre cei mai neinduplecati  luptatori impotriva crimei organizate din Italia.

S-a născut la 18 mai 1939 si a devenit  care simbolizeaza  lupta impotriva  Mafiei in lume.

A reusit sa ingenuncheze caracatita mafiota,  in urma celui  mai mare proces din toate timpurile.

 

 

 

 

giovanni-falcone.jpg

 

 Giovanni Falcone, a fost un justitiar care  a sacrificat totul, chiar şi viaţa, pentru a aplica LEGEA.

 

 

 

 

1979: La această dată, la fiecare al cincilea an, pe 23 mai au fost alesi  in Germania .

 • 1979, al 5-lea președinte al RFG, Karl Carstens (CDU)

 • 1984, al 6-lea președinte al RFG, Richard von Weizsäcker  (CDU)

 • 1989, din nou președintele al RFG, Richard von Weizsäcker (CDU)

 • 1994, al 7-lea președinte federal al Germaniei unificate, Roman Herzog (CDU)

 • 1999, al 8-lea președinte federal al Germaniei unificate, Johannes Rau (SPD)

 • 2004, al 9-lea președinte federal al Germaniei unificate,Horst Köhler (CDU)

 • 2009, al 9-lea președinte federal al Germaniei unificate, Horst Köhler, este reales

 

 

1991: S-a nascut cântăreața  germană de muzica pop, Lena Meyer – Landrut.

A  reprezentat Germania la Concursul muzical Eurovision, editia 2010 de la Oslo, Norvegia și l-a câștigat cu melodia „Satellite”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1995: A fost prezentat publicului limbajul de programare Java.

 

 

 

1999: Americanul Gerry Bloch, la varsta de 81 de ani, devine e cel mai in varsta alpinist care a escaladat varful El Capitan, in Yosemite National Park.

 

 

 

 

 

 

 El si-a doborat propriul record stabilit in 1986,pe  cand avea 68 de ani.

 

 

 

 

 

 

2000: Regina Margareta a Danemarcei, impreuna cu sotul ei, printul Henrik, a efectuat  in perioada 23-25 mai o vizita oficiala in Romania, la invitatia presedintiei romane.

 

 

 

 

 

 

A fost prima vizita efectuata vreodata de familia regala a Danemarcei in tara noastra. 

 

 

 

 

 

 

2003: A murit poetul Ion Draganoiu, fost redactor la TVR si  editor al  revistei de teatru si poezie “ Capricorn ”, in 1978 .

Este autorul volumelor : “ Alice in Tara Notiunilor ” – Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, in 2000 si al  “ Scene de vanatoare ” – Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, in 1983).

 

 

 

 

 2013: A decedat  muzicianulGeorges Moustaki; (n. 1934).

 

 

 

 

Yossef Mustacchi, cunoscut ca Georges Moustaki (n. 3 mai 1934, Alexandria, Egipt ), a fost un cântăreț-autor francez, evreu născut în Egipt, care a  scris cântece pentru Édith Piaf (inclusiv „Milord”), Dalida (inclusiv „Gigi l’amoroso”), Françoise Hardy, Barbara, Brigitte Fontaine, Herbert Pagani, France Gall, Cindy Daniel.

 Cariera lui Moustaki ca solist vocal a luat un nou curs în anul  1966 când primul său album, Le Metèque, s-a bucurat de un succes imediat.

În anii care au urmat Moustaki a continuat o activitate prodigioasă, înregistrând zeci de discuri, din care multe s-au bucurat de succes. Pe deasupra a scris și publicat câteva cărți și a scris muzica la mai multe filme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX 

 

 

 

 

 

 

SFANTUL CUVIOS MIHAIL MARTURISITORUL, EPISCOPUL SINADEI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Cuvios Mihail Marturisitorul a trait in secolul al IX-lea. Datorita vietii curate si feciorelnice pe care a dus-o din frageda copilarie, el a fost ales si sfintit episcop al Sinadei de catre Patriarhul Tarasie.

In timpul domniei imparatului Leon Armeanul, Mihail a fost scos din scaunul sau episcopal si aruncat in exil, deoarce nu a voit sa lepede cinstirea sfintelor icoane.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfintei Maria lui Cleopa, cea purtatoare de mir;
– Sfantului Mucenic Salona Romanul;
– Sfantului Mucenic Seluc.

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 1. Crestin Ortodox.ro;

 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 3. e.maramures.ro;

 4. Istoria md.

 5. Wikipedia.ro

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

23/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. Thanks very nice blog!

  Apreciază

  Comentariu de לימוד מנעולנות בית שמש | 23/05/2016 | Răspunde

 2. It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or suggestions.

  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

  Apreciază

  Comentariu de Kristen | 23/05/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: