CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

20 mai, istoricul zilei

Anul 325:  A  început Conciliul de la Niceea, primul sinod ecumenic al bisericii creștine (astazi orașul  İznik din  Turcia).

La acest prim conciliu (sinod) ecumenic, convocat de împăratul Constantin cel Mare, au participat după unele mărturii 200, după altele 318 episcopi din toata lumea creștina.

Sinodul a dezbatut printre altele si problemele ridicate de Arius din Alexandria,  care  susținea că  Isus din Nazaret, nu ar fi fiul lui Dumnezeu născut din veșnicie.

Din punct de vedere ecumenic „Credo”-ul (Crezul) de la Niceea, a afirmat în contra ereticilor arianiști pentru prima dată la nivelul întregului Imperiu Roman, necesitatea recunoașterii Sfintei Treimi (Dumnezeu, Isus Christos și Duhul/Spiritul Sfânt),ca piatră de temelie a religiei Imperiului, Orthodoxismul catolic.

Arianismul, era potrivnic acestei dogme și era adoptat de triburile germanice ce intrau în contact cu civilizația romană. El va supraviețui încă multe secole in mijlocul lor, chiar si în perioada așa ziselor „Regate Germanice”.

 

526: Un  cutremur devastator ucide cca.300000 de oameni în Siria si Antiohia.

 

 

 

 

 

1277:  A murit Papa Ioan al XXI-lea; (n. 1215).

Papa Ioan al XXI-lea (născut Pedro Julião, la Lisabona, prin 1205-1220), cunoscut sub numele de Pedro Hispano, a fost al 185-lea papă al Bisericii Universale, între 1276-1277, fiind singurul papă din istorie, de origine portugheză.

 

 

 

 

 

Pope John XXI (Petrus Hispanus)

 

 

 

 

Medic, filosof, logician, fizician și matematician, Ioan al XXI-lea i-a avut  printre cei mai cunoscuți discipoli ai săi, pe Toma d’Aquino și Bonaventura.

A încercat, fără succes, să-i convertească pe tătari la creștinism.

Pontificatul lui Ioan al XXI-lea a durat doar opt luni și 5 zile . A fost grav rănit, în timpul studiului, într-un accident survenit în palatul papal din Viterbo, aflat în construcție, la 14 mai 1277 .

În urma acestui accident, a murit la 20 mai 1277 si a fost înhumat în catedrala din Viterbo.

Datorită preocupărilor sale științifice (privitoare la optică și medicină) Papa Ioan al XXI-lea, a fost bănuit de popor (atât în timpul vieții, cât și după moarte), de practicarea vrăjitoriei.

Accidentul care i-a adus moartea, survenit la palatul papal de la Viterbo, a fost considerat de către detractorii săi drept un act de justiție cerească.

 

 

 

1293:  Regele Sancho al IV- lea al  Castiliei fondează Universitatea Complutense  din Madrid,  una dintre cele mai vechi universități din lume.

 

Sancho IV de Castilla (El Bravo) | Casa Real de España (No Oficial)

 

Sancho al IV-lea (12 mai 1258 – 25 aprilie 1295), a fost regele Castiliei, Leonului și Galiciei din 1284, până la moartea sa.

 

 

 

 

În parcursul a peste șapte secole, la Universitatea din Madrid a oferit contribuții de nepretuit in stiinta, arte plastice, filosofie renumiți (Jose Ortega y Gasset, Ignațiu de Loyola, Thomas de Villanova), scriitori (Federico Garcia Lorca, Antonio de Nebrija, Pedro Calderon de la Barca), oameni de stiinta , istorie (Juan de Mariana, Juan Ginés de Sepúlveda),etc.

Aici s-au instruit  lideri străini (cardinalul Mazarin, Jose Rizal), și multi dintre politicienii Spaniei. În anul 1785, la Universitatea din Madrid a devenit una dintre primele universități din lume care acorda  doctoratul unui student de sex feminin.

 

 

 

 

Rectorado de la Universidad Complutense de Madrid - 42472 ...

 

 

 

Prin Decretul regal din 1857, la Universitatea din Madrid a fost singura instituție din Spania autorizată să acorde doctorate valabile în întreagul Imperiul spaniol

 

 

 

 

 

 

 

 

 1498: Expediția navigatorului portughez lui Vasco da Gama a atins țărmul Indiei, deschizând un nou drum maritim.

 

 

 

 

Vasco da Gama

 

 

 

 

 

1506: A murit exploratorul italian  Cristofor Columb, primul european care a descoperit continentul american; (n. 1451).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A navigat spre vest in Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute  maritime spre Asiaspre, dar a descoperit un nou continent,care avea sa se nu,easca mai tarziu-America.

Prima expediție pleacă din portul Palos de la Frontera cu navele Santa Maria – de aproximativ 30 metri lungime care era sub comanda sa, Pinta și Nina – două caravele mici de aproximativ 15 m lungime.

Cele două nave mai mici erau comandate de către Martín Alonso Pinzón și fratele său Vicente Yañez Pinzón și cu 90 de oameni. Este ales pentru traversarea oceanului drumul alizeelor.

La 12 octombrie 1492, la ora 2 noaptea, Rodrigo de Triana – un marinar de pe Pinta zărește pământul, descoperind astfel  Lumea Noua.

 

 

 

 

 

1570:  Cartograful flamand Abraham Ortelius,  a publicat primul atlas geografic modern al lumii, Theatrum Orbis Terrarum .

 

 

 

Fișier:OrteliusWorldMap.jpeg

 

 

 

 

1595: Delegația munteană trimisa de Mihai Viteazul la Alba Iulia, încheie un tratat in  care era recunoscuta  suzeranitatea principelui  Transilvaniei Sigismund Bathory, asupra Țării Românești.

 

 

 

 

 

 

 

 1609: Sunt publicate pentru prima dată sonetele lui Shakespeare.

 

 

 

Sonetele lui Shakespeare - Wikipedia

 

 

 

 

 

 

1622: A murit asasinat sultanul otoman  Osman al II-lea ; (n. 3 noiembrie 1604). A domnit intre anii 1618- 1622 si a urcat pe tron la varsta de 14 ani.

 

 

Osman II a fost probabil primul sultan care a considerat corpul ienicerilor daunator stabilitatii imperiului, si a incercat sa  creeze o  noua  armata loiala, compusa din anatolieni, mesopotamieni, egipteni  și turkmeni.

Drept urmare ienicerii au invadat  palatul imperial și l-au aruncat in închisoare pe tanarul sultan.

Când călăul a fost trimis sa-l sugrume, Osman al  II-lea  a luptat cu acesta și  în cele din urmă, a fost lovit in spate cu o săgeată, dupa care a fost apoi strangulat.

Osman al II- lea  a fost primul sultan otoman  victima a unei revolte.

Acest eveniment a intarit  puterea ienicerilor in treburile tarii, mult timp dupa aceea.

 

 

 

 

 

 

 

 

1648:  A decedat Vladislav al IV-lea Vasa ( n. 9 iunie 1595), prinț polonez, fiul  lui Sigismund al III-lea de Vasa și a primei lui soții, Ana de Austria  (cunoscută drept Ana de Habsburg).

Vladislav al IV-lea a fost rege al Uniunii polono- lituaniene, de la 8 noiembrie 1632, până la moartea sa în 1648.

În 1610, a fost ales Țar al Rusiei de „grupul celor șapte boieri”, dar nu și-a asumat tronul moscovit, din cauza opoziției tatălui său și a unei revolte populare izbucnite in Rusia.

A folosit titlul de Mare Duce al Moscovei până în anul 1634. În tot acest timp, pe tronul Rusiei a fost instalat Mihail Romanov.  

 

 

 

 

 

 

 

 

1743: S-a născut François-Dominique Toussaint Louverture, conducătorul revoltei haitienilor împotriva sclaviei și a dominației franceze.

A murit în captivitate in Franța la 7 aprilie 1803.

 

 

 

 

În anii  1791- 1803 s-a desfasurat rascoala sclavilor negri de pe insula Haiti, colonie franceză, condusa de fostul sclav Toussaint – Louverture .

El a organizat o armată bine disciplinată și, sub lozinca „Libertate pentru toți!”,  i-a izgonit colonizatorii spanioli. Toussaint s-a proclamat „Bonaparte al ținutului Saint-Dominigue”.  In 1795, el ajunge la o intelegere cu francezii care ii acorda controlul asupra unei mari parti a insulei.

Dupa moartea lui, prietenul sau de arme, Jaclues Dessalines, ii alunga pe francezi si va proclama in anul 1804  independenta insulei.

 

 

1799: S-a nascut scriitorul, criticul  literar, eseistul si  jurnalistul  francez  Honoré de Balzac; (d. 18 august 1850).

 

 

 

 

 

 

Este considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi ai genului  realist, romanului psihologic și ai romanului fantastic.

 

 

 

 

 

 

 

1802:  Napoleon Bonaparte  semneaza un decret prin care reintroduce  sclavia in coloniile franceze, revocand abolirea sclaviei  proclamata in timpul Revolutiei  Franceze.

 

 

 

 

 

 

 

1806: S-a născut filosoful englez  al epocii victoriene, John Stuart Mill ; (d. 1873).

A fost  unul dintre cei mai influenți gânditori liberali a secolului al XIX-lea   care a adus contribuții la dezvoltarea utilitarismului,o teorie morală ce permite o evaluare a acțiunilor indivizilor  in functie de două dimensiuni esențiale: un criteriu al binelui  și al raului .

 

 

 

 

 

1821: In  timpul răscoalei  din Muntenia,Tudor Vladimirescu este arestat în tabăra de la Golești de către Iordache Olimpianul și predat lui Alexandru Ipsilanti, conducatorul miscarii grecesti Eteria.  

 

 

 

 

 

 1830: S-a născut scriitorul francez  Hector Malot;  (d. 17 iunie 1907).

 

 

 

 

 

 

 

 A scris mai multe carti, dar este cunoscut mai ales pentru romanul „Singur pe lume„ pe care l-a dedicat fiicei sale , Lucie.

În timp ce scriam această carte, mă gândeam tot timpul la tine, copila mea, și numele tău îmi venea în fiecare clipă pe buze. O să-i placă lui Lucie? O va interesa pe Lucie?…” se întreba Hector Malot la începutul cărții sale.

 

 

 

 

 

 

 

1834: A murit  la vârsta de 76 de ani, Gilbert de Motier, marchiz de  La Fayette .

 

 

Marquis de La Fayette

 

 

A ramas in istorie pentru rolul jucat in razboiul pentru independenta Statelor Unite.

A primit gradul de general maior în Armata S.U.A. si a participat  in  1780  la batalia decisiva de la  Yorktown, in care generalul britanic  Cornwallis a fost silit sa capituleze, impreuna cu armata sa.
La intoarcerea in Franța, in iulie  1789, La Fayette  a fost numit comandant al Garzii Nationale.

 

 

 

 

 

1865: Se inaugurează la București, prima expoziție națională de produse agricole și industriale românești, organizată din inițiativa lui Ion Ionescu de la Brad și a lui Petre S. Aurelian.

 

 

1873: Producătorii Levi Strauss si Jacob Davis, primesc patentul american pentru faimosii pantaloni cunoscuti sub numele de blue jeans.

 

 

 

1875: A fost semnată, la Paris, Convenția Metrului, tratat prin care s-a promovat Sistemul Internațional de Unități de Măsură (tratat la care România va adera la 10/22 martie 1883).

 

 

 

 

 

 

 

1882: Se formează „Tripla Alianță” între Germania, Austro-Ungaria și Italia.

 

 

 1899: 20 Mai  este consemnată drept ziua în care  prima data un sofer a fost sanctionat pentru depasirea vitezei legale.În acea  zi  de 20 mai 1899, Jacob German un taximetrist din New York a fost oprit şi reţinut de Poliţia americană pentru conducere imprudentă şi circularea cu o viteză mai mare decât cea permisa. Ce însemna o viteză  prea mare la acea vreme?

 Respectivul sofer  a fost prins conducand cu impresionanta viteză de 20 km/h, în acea perioadă în oraşe viteza maximă admisă fiind de 12 mph.

Poliţia nu a avut însă un procedeu  exact de a înregistra viteza, aceasta fiind  doar  aproximată de un poliţist.

La acea vreme nu se suspendau permisule de conducere si nu se retineau taloanele , din simplul motiv că acestea au fost introduse în New York în 1901.

Sancţiunea pentru grăbitul taximetrist a fost o amendă de 150$, o sumă uriaşă pentru acea vreme, şi o scurtă perioadă de detenţie care sigur l-a învăţat pe grabitul sofer să calce mai uşor pedala de acceleratie.

În prezent depăşirea vitezei este una dintre cele mai frecvente abateri rutiere, doar în Statele Unite fiind emise anual peste 34 de milioane de sancţiuni, ceea ce înseamnă o medie de 93.150 de amenzi zilnice !( pro motor.ro).

1902: Cuba își câștigă independența față de Statele Unite.

Tomás Estrada Palma a devenit primul presedinte cubanez. Economic si financiar, puterea a rămas în mâinile americanilor,  pana la venirea la putere a comunistilor lui Fidel Castro.

 

 

Foto: Tomas Estrada Palma 
( 1832 – 1908)

 

 

 

 

1915: S-a născut generalul israelian  Moshe Dayan; (d. 16 octombrie 1981).

 

 

 

 

 

משה דיין שלמד בכיתה ע' 1, ולימים נהיה... - עובדות לא חשובות בלי ...

 

 

 

 

A îndeplinit funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Israeliene în perioada 1953-1958, apoi ministru al agriculturii, ministru al apararii și ulterior ministru de externe al Israelului.

Între anii 1949-1951 generalul Moshe Dayan a fost comandant al Armatei de Sud a Israelului, apoi în perioada iunie – decembrie 1952, a comandat Armata de Nord a Israelului.

Considerat unul din pionierii sionismului modern, a avut un rol crucial în menținerea securității Israelului.

 

 

 

 

 

1916: S-a nascut Corneliu Coposu, om politic român opozant al dictaturii comuniste,  presedinte al Partidului Național Țăranesc  crestin-democrat din România după 1990.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Corneliu (Cornel) Coposu (n. 20 mai 1914, Bobota, Sălaj), a fost un politician român, liderul opoziției din România postcomunistă. Absolvent de drept și ziarist, om de încredere al liderului național- țărănist Iuliu Maniu, Coposu a fost membru al Partidului Național Țărănesc până la interzicerea acestuia de catre comunisti în 1947, iar ulterior a fost deținut politic în condiții foarte aspre timp de 17 ani, în faza stalinistă a regimului comunist din România.

După Revoluția din 1989 a reîntemeiat oficial PNȚ sub numele de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat și a fost președinte al PNȚCD-ului între 1990 și 1995.

În această calitate, a fondat Convenția Democrată Română, al cărei prim președinte a fost.

A fost ales senator în Parlamentul României în 1992.

 

 

 

1917: La Chișinău, în gubernia Basarabia, a avut loc Primului Congres al Țăranilor din Basarabia (lucrarile Congresului s-au desfasurat în zilele de  20-24 mai).

 

 

 

 

 

 

 

 1920: Are loc inaugurarea Operei române din Cluj, cu spectacolul  Aida de Giuseppe Verdi.

 

 

 

 

 

 

Opera Națională Română din Cluj-Napoca sărbătorește 100 de stagiuni

 

 

 

 

 

 

 1923: Apare săptămînal la București, revista teatrală, plastică, muzicală și literară „Clipa”, sub conducerea lui Horia Igiroșanu.

 Printre colaboratori: Ion Pillat, Tudor Arghezi, George Mihail Zamfirescu, Aron Cotuș, Mihail Dragomirescu. Revista Clipa va fi editată pînă la 2 iunie 1940.

 

 

 

 

 

 

1927: Charles Augustus Lindberg, pilot american din Detroit, a efectuat primul zbor fără escală peste Oceanul Atlantic, la bordul unui avion monoplan.

 

 

Pilot's Post - Charles Augustus Lindbergh-Aviation Pioneer

 

 

1928: Căpitanul român Gheorghe Bănciulescu, primul aviator din lume care a zburat cu proteze la ambele picioare, obține locul 1 la concursul internațional  aviatic de la Băneasa. 

Pentru prima oară în istoria aviatiei  mondiale, în iulie 1927, căpitanul –aviator român Gheorghe Bănciulescu a pilotat un avion cu picioarele amputate și pentru acest fapt, în octombrie același an, președintele Franței, Louis Barthou i-a conferit  „Ordinul Legiunea de Onoare cu grad de cavaler”.

 

 Pilotul își fracturase picioarele într-un  accident aviatic in septembrie 1926, după care medicii au decis amputarea lor.

 

 

 

 1941: Germania nazistă lansează un atac aeropurtat asupra insulei grecesti Creta, cu numele de cod “Merkur”.

17.000 de parasutisti germani condusi de generalul  Kurt Student, reusesc cu grele pierderi sa infrangă rezistenta trupelor britanice si neo- zeelandeze. 

1943:  S-a născut renumitul cântareț italian Al Bano.

 

 

 

 

 

 

 

 

1944: S-a născut cantaretul britanic Joe Cocker; (d. 21 decembrie 2014).

 

 

 

 

 

 

 

1946:  S-a nascut  cântareața americana de muzica pop, Cher  (Cherilynn Sarkasian La Pierre).

 

 

Believe - ”CHER EFFECT” | Bel Esprit

 

1960: Filmul “La dolce vita”, al regizorului italian Federico Fellini, câstigă premiul  Palme d’or  la al  XIII-lea  Festival de la Cannes.

 

 

Hotel-R | Best Hotel Deal SiteFederico Fellini - Wikipedia

1980:  Într-un referendum care a avut loc  loc în Quebec, 60% din populație respinge prin vot  independența provinciei fata de Canada.

 

 

1983: O echipa de cercetători de la Institutul Pasteur din Franta, identifica pentru prima data sub conducerea profesorului  Luc Montagnier, virusul responsabil de producerea bolii Sida. Acest retrovirus raspandit in toata lumea a fost numit  VIH1.

 

 

 

1985: Radio Martí, o sectie a serviciului de radiodifuziune Vocea Americii, începe  sa transmită pentru Cuba comunistă.

 

 

 

 

1988: A decedat reputatul medic român Ana Aslan; (n. 1897).

 

 

 

 

 

1989: Masacrul din Piața Tiananmen. Confruntate cu masive demonstratii pro-democratie, autoritățile comuniste chineze proclamă legea marțială și ordona  deschiderea focului împotriva demonstrantilor.

 

 

 

 

1990: Au avut loc primele alegeri libere și democratice în România de după anul  1937.

Electoratul s-a pronunțat asupra președintelui țării (prin vot direct) și a  ales reprezentanti in cele  două Camere ale Parlamentului,Camera Deputaților  și Senatul (vot proporțional pe liste).

Ion Iliescu a fost ales presedinte cu 85% din voturile exprimate.

 

 

2002 :  Independența Timorului de Est este recunoscută de Portugalia,  încheindu-se  în mod oficial 23 de ani de guvernare indoneziană și trei ani de administrare provizorie ONU (Portugalia era fosta putere coloniala a  Timorul de Est, până în 1976).

 

 

 

East Timor Map | World Map of East Timor

 

 

 Indonezia a consimțit sa-si retragă armata din acest  teritoriu.

http://www.evene.fr/culture/chroniques.php?j=20&m=5&p=

 

 

2005: La cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, filmul lui Cristi Puiu, „Moartea domnului Lăzărescu” a obținut premiul „Un Certain Regard”.

 

Moartea domnului Lăzărescu - WikipediaAurora (2010)

 

 

 

 

 2006:  Nouri al Maliki devine prim ministru al guvernului irakian, șiitului Ibrahim al-Jaafari.

2009: Prima tentativă de alegere a președintelui Republicii Moldova  a eșuat.

 

 

2012: A decedat cântărețul și  compozitorul  englez de muzica pop, Robin Gibb ( Bee Gees) ; (n. 1940 )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013: A decedat   muzicianul american, co-fondator al trupei The Doors,  Ray Manzarek; (n. 1939).

 

 

 

2019: A murit pilotul austriac de Formula 1 Niki Lauda; (n. 1949).

 

 

 

 

 

 

 

 Astăzi este :

 

  • Ziua națională a statului Camerun.  

 

 

 

 

Cameroon Cigar Wrapper | Cameroon, Map, Africa

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfânta Lidia; Sfântul Mucenic Talaleu

 

 

 

 

 

Sfanta Lidia; Sfantul Mucenic Talaleu

 

 

 

 

Sfânta Lidia din Filipi este cinstita pe 20 mai. Este cunoscuta drept prima crestina din Europa.

Din Faptele Apostolilor (capitolul al 16-lea) aflam ca dupa ce Pavel predica mai multor femei adunate la un râu din apropierea cetatii Filipi, Lidia, o femeie vânzatoare de porfir , din cetatea Tiatirelor, a crezut in Hristos si a marturisit ca vrea sa devina crestina.

Din Scriptura aflăm ca „Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca sa ia aminte la cele grăite de Pavel” (Faptele Apostolilor 16, 14).

Primește botezul de la Sfântul Apostol Pavel, iar în casa ei se formează prima comunitate creștina europeană.

Sfantul Mucenic Talaleu

 

 

 

 

 

 

Sfântul Mucenic Talaleu. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 20 mai - foto: doxologia.ro

 

 

 

 

Sfantul Talaleu a trait in vremea imparatului Numerian (283-284). Tatal lui se numea Veruchie, iar mama sa, Romilia. Ajunge medic, tamaduind bolnavii fara a cere nimic in schimb. In momentul in care Il marturiseste pe Hristos, judecatorul porunceste celor doi tortionari, Alexandru si Asteriu, sa-i perforeze genunchii si sa-l atarne de un copac.

Dumnezeu, prin purtarea Sa de grija, i-a orbit pe tortionari, iar acestia in loc sa-l mutileze pe Talaleu, au gaurit o scandura. Tortionarii au fost biciuiti, pentru ca s-a crezut ca au facut acest lucru intentionat. In urma acestei minuni, cei doi au devenit crestini si au primit moartea prin taierea capului.

Sfantul Talaleu a fost supus mai multor chinuri, iar in cele din urma, a primit cununa muceniciei prin taierea capului. Moastele Sfantului Talaleu sunt prezente in biserica Sfantul Agatonicu din Constantinopol. Mentionam ca Sfantul Talaleu este invocat atât in rugaciunile de la Sfântul Maslu, cat si in cele de la sfintirea apei.

 

  

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. Istoria md.

  5. Lessignets.com;

  6. Wikipedia.ro.

  7. Rador.ro

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=t2XGe9oAaTc

 

 

 

 

20/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: