CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 19 MAI. VIDEO


 

19 mai, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

715: A fost ales Papă al Romei, Grigore al II-lea  (n.669- d.731), născut în Roma, fiind fiul lui Marcellus din familia Savelli.

În timpul papei Sergius I. a fost bibliotecar. A condus Biserica Romei pana la moartea sa.

In timpul pontificatului sau a fost însărcinat Bonifacius,  unul dintre marii misionari  și reformatori bisericești ai timpului,  cunoscut și sub numele de Apostolul germanilor, să misioneze sprijinit de franci în teritoriile locuite de germanii pagani, iar in anul 722 îl numește episcop. 

 

 

 

 

804: A murit  consilierul imparatului franc Carol cel Mare, carturarul Alcuin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flaccus Albinus Alcuinus sau Ealhwine ( n. cca.735 ), a fost un teolog anglo-saxon, profesor la școala palatină din Aachen  si colaborator al imparatului Carol cel Mare.

A făcut reforme importante în liturghia romano-catolica   și a lăsat peste 300 de scrisori în limba latina, care reprezinta  o sursă importantă de studiu pentru istoria timpului său.

 

 

 

 

 

1051: Henric I al Franței se căsătorește cu cea de-a doua soție, Anna de Kiev, fiica lui Iaroslav I cel Înțelept.

Ei vor fi părinții viitorului rege Filip I al Franței.

 

 

 

 

 

 

 

1296: A  murit Papa Celestin al V-lea; (n. 1215).

 

 

 

 

 

Papa Celestin al V-

 

 

 

 

A fost ultimul suveran pontif, până la Benedict al XVI-lea, care a renunțat recent la funcția de conducător al Bisericii Catolice.

Demisia din februarie 2013 a lui Benedict al XVI-lea, a cauzat multe comparații între cei doi suverani pontifi.

 

 

 

 

 

 

 

1536 : Este  decapitată  in  Turnul Londrei  sub invinuirea de  incest, adulter și înaltă trădare, Anne Boleyn, a doua soţie a lui Henric al VIII-lea al Angliei; (n. cca.1501). 

 

 

 

 

 

 

Fișier:Anne boleyn.jpg

 

 

 

 

 

 S-a căsătorit în ianuarie 1533, cu regele  Henric al VIII-lea al Angliei, la numai patru luni după ce acesta a divorțat de Caterina de Aragon.

 

 

 

 

 

 

 

Regele Henric al VIII- lea

 

 

 

 

După ce în ianuarie 1536 Anne pierde sarcina, in martie 1536, Henric o curta pe Jane Seymour iar la 2 mai 1536 o acuză pe Anne de înaltă trădare, o aresteză și o închide în Turnul Londrei.

„Crima” de care a fost acuzată se referea la presupuse legături amoroase cu cinci bărbați, din care unul era chiar fratele ei George.

Deși nu au existat dovezi, toți șase au fost găsiți vinovați atât de adulter cât și de complot pentru a-l ucide pe Henric al VIII-lea.

Anne Boleyn a  murit executată pe 19 mai 1536. Cu toate că în timpul vieții n-a fost o regină populară, după arestarea ei, procesul și execuția, opinia publică a început s-o simpatizeze și să dezaprobe comportamentul lui Henric.

După numai 11 zile de la execuția ei, Henric al VIII-lea s-a căsătorit, pe 30 mai 1536, cu Jane Seymour, cea de-a treia soție a sa.

 

 

 

 

 

1593: S-a nascut Jacob Jordaens, pictor flamand; (d. 1678).

 

 

 

Jacob Jordaens : autoportret (c.1650)

 

 

 

 

1762: S-a nascut filosoful german Johann Gottlieb Fichte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este cunoscut ca părinte al idealismului german si  unul dintre marii succesori ai lui Kant (d.27 ian. 1814).

 

 

 

 

 

 

 

1802: Napoleon Bonaparte a instituit ordinul ”Legiunea de Onoare”, cea mai inalta recompensa care se acorda in Franta, drept recompensa pentru merite civile si militare deosebite in serviciul Frantei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1825: Moare Claude Henri de Rouvroy, conte de Saint-Simon, teoretician social francez (n. 1760). Este  fondatorul curentului  filosofic Saint-Simonist.

 

 

 

 

 

Fichier:Claude Henri de Saint-Simon.jpg

 

 

 

Ideile sale  au avut o mare influenta  asupra multor filosofi materialisti si socialisti utopici  din secXIX.

 

 

 

 

 

 

1881: S-a nascut Mustafa Kemal Atatürk, primul preşedinte al Turciei ; (d. 1938).

 

 

 

 

 

Mustafa Kemal Ataturk

Mustafa Kemal Ataturk

 

 

 

 

 

 

 

 

1882: S-a nascut Mohammed  Mosaddeq, prim-ministru al Iranului; (d. 1967).

 

 

 

 

 

1887: S-a nascut sculptorul roman Ion Jalea,  membru al Academiei Române; (d. 7 noiembrie 1983).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A participat la Primul Război Mondial, unde şi-a pierdut o mână în luptă, fiind  nevoit să sculpteze toată viața cu o singură mână.

 

 

 

 

1890: S-a nascut liderul comunist vietnamez Ho Și Min; (d. 1969).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un om de stat și revoluționar marxist  vietnamez,conducator al luptei pentru independenta tarii sale, prim-ministru (1946 -1955 ) și președinte (1955 – 1969) al Vietnamului de Nord.

 

 

 

 

1895: A murit José Martí, scriitor și om politic cubanez; (n. 28 ianuarie 1853).

 

 

 

 

 

 

José Julián Martí Pérez  este eroul național cubanez și o figură importantă în literatura latino-americana. A  fost poet, eseist, jurnalist, filosof revoluționar, traducător, profesor, editor și un teoretician politic.

Prin scrierile sale și activitateasa  politică, el a devenit un simbol al luptei  pentru independență a Cubei, împotriva Spaniei în secolul al 19-lea.

 

 

 

 

 

 

1898: S-a născut  publicistul şi filosoful politic italian Julius Evola; (d.11 iunie 1974).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost nul dintre cei mai proeminenţi filosofi tradiţionalişti ai secolului trecut si un autor pe cât de prolific şi strălucit, pe atât de controversat. Era numit “eternul revoltat împotriva lumii moderne”.

Principalele sale lucrări “Revolta contra lumii moderne” (Rivolta contro il mondo moderno, 1934), “Oamenii printre ruine” (Gli uomini e le rovine, 1953),  “Fascismul” (Il Fascismo, 1964), sunt traduse în toate limbile de circulaţie internaţională. 

Volumul  ”Cavalcare la tigre”  (A călări tigrul), apărută în 1961, este cartea cea mai controversată a lui  Julius Evola.

 

 

 

 

 

1898: A murit William Ewart Gladstone ( n.29 decembrie 1809), om de stat liberal britanic, de patru ori prim ministru al guvernului Marii Britanii. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost faimos și pentru disputele sale cu Regina Victoria si  pentru puternica sa rivalitate cu Benjamin Disraeli, care era liderul Paridului Conservator al Marii Britanii.

Gladstone era numit de către admiratorii săi „Grand Old Man” sau „William al poporului”. Este și în prezent văzut ca unul dintre cei mai importanți prim-miniștrii britanici, Winston Churchill și alții vazând in el un  model de urmat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1910: S-a nascut  biologul și medicul roman Ion Ţuculescu, o personalitate complexa a culturii noastre care  s-a făcut cunoscut  mai ales ca pictor.

A vazut lumina zilei la Craiova, intr-o familie de intelectuali, iar cursurile primare si gimnaziale le-a facut in localitatea natala.

 

 

 

 

 

 

 

Pictura a învățat-o ca autodidact.A debutat de timpuriu, la varsta de 15 ani, sub indrumarea lui Eustatiu Stoenescu, cu o expozitie personala. In ciuda aprecierilor, a renuntat la pictura in favoarea studiului biologiei si medicinii umane.

Si-a incheiat  studiile la Facultatea de stiinte naturale in 1936, fiind numit profesor la seminarul teologic de la Manastirea Cernica.

Trei ani mai tarziu a absolvit cu mentiunea Magna cum laude Facultatea de medicina.

In timpul studiilor universitare a pictat destul de rar, dedicand mai mult timp stiintei decat artei.

A revenit in prim-plan cu o expozitie personala vernisata la Ateneul Roman in 1938. A fost trimis pe front in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in calitate de medic.

A activat apoi ca cercetator stiintific la Academia Romana si sef de lucrari la Spitalul Brancovenesc din Bucuresti. S-a imbolnavit brusc in 1961, iar starea sanatatii sale s-a agravat cu fiecare zi, in 1962 fiind supus unei interventii chirurgicale.

Din perioada aceea dateaza lucrarea „Testamentul meu plastic”.

Ultimul tablou l-a pictat in 27 aprilie, iar  in 27 iulie 1962, la numai  52 de ani, sa se stinga din viata.

A fost inmormantat in cimitirul Manastirii Cernica, in cavoul familiei Galaction.  

 

 

 

 

1919: A început Războiul de Independență al Turciei, după ce Mustafa Kemal Atatürk a  organizat la Samssun mișcarea  de rezistență împotriva dezmembrării tarii sale.

 

 

 

 

 

1919: A fost înființată organizația non guvernamentală Save the Children (Salvati copii), pentru apărarea drepturilor copilului.

 

 

 

1922: Este înființată „Organizația de Pionieri” a Uniunii Sovietice.

 

 

 

 

1925: S-a nascut  dictatorul criminal comunist cambodgian  Pol Pot (nascut  Saloth Sar);  (d. 15 aprilie  1998).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A deținut funcția de prim-ministru al Cambodgiei între 1976-1979. Membru al organizației Khmerii rosii Pol Pot este considerat responsabilul principal pentru asasinarea, de către khmerii roșii, a două milioane de cambodgieni.

Deținător al puterii absolute în întreaga Cambodgie, în perioada 1976-1979, Pol Pot a instituit o adevărată dictatură a groazei în țara sa. Așa-numitul „comunism al epocii de piatră” avea în vedere desființarea orașelor, a banilor și edificarea unui stat eminamente agrar.

Se estimează numărul victimelor politicii criminale a  guvernului său la aproximativ 1,7 milioane de morti, ceeea ce reprezenta  mai mult de 20% din populația tarii.

 

 

 

 

 

 

1925 : S-a nascut  activistul radical american Malcolm X, luptator  pentru drepturile civile ale populatiei americane de culoare din SUA; ( A murit asasinat la 21 februarie 1965).

 

 

 

 

 

 

A  fost un avocat curajos pentru drepturile negrilor, un om care a pus sub acuzare albii din America în termenii cei mai aspri pentru crimele sale împotriva americanilor de culoare; adversarii l-au acuzat de propovaduirea rasismului și a violenței.

El a fost considerat unul dintre cele mai mari și mai influente personalitati afro-americane din istorie.

 

 

 

 

 

 

 

1925: Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei au incheiat o conventie pentru revalorizarea leului si lichidarea totala a datoriilor statului catre BNR.

 

 

 

 

 

1932: Parasutista romana Smaranda Braescu a stabilit recordul mondial de altitudine sarind de la 7 233 metri. Saltul a avut loc in Sacramento, California. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recordul acesteia a rezistat pana in 8 mai 1951 si a fost doborat tot de un roman, Doru Negulici, care a sarit de la 7.250 metri, in 104 secunde.

 

 

 

 1935: In grădina publică din Tighina (azi Bender, R.Moldova), vis-a-vis de Cinematograful Capitol, este dezvelit bustul lui Ion Gh. Duca, opera a sculptorului Alexandru Plămădeală.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monumentul a fost demolat după îndoliata zi de 28 iunie 1940 de catre ocupantii sovietici.

 

 

 

1938: Este inaugurat bustul lui Alexei Mateevici, instalat pe mormîntul poetului de către Societatea Istorico-Arheologică Bisericească din Chișinău, România.

 

 

Bustul funerar al poetului Alexei Mateevici, Chișinău, sursă:monument.md

 

Mormîntul lui Alexei Mateevici, Cimitirul din strada Armeană, Chișinău, Republica Moldova, sursă:monument.md

 

 

La 19 sau 20 mai 1938 este inaugurat bustul lui Alexei Mateevici, instalat pe mormîntul poetului de către Societatea Istorico-Arheologică Bisericească din Chișinău, România. Bustul poetului, al cărui autor este sculptorul Alexandru Plămădeală, a fost turnat din bronz, în 1933, la București. Soclul bustului funerar este executat din marmură.

Alexei Mateevici (n. 27 martie 1888, Căinari – d. 24 august 1917, Chişinău) este unul din cei mai reprezentativi scriitori români născuţi în Basarabia de la începutul secolului XX.

Alexei Mateevici este autorul poeziei „Limba noastră”, poate cea mai frumoasă odă închinată limbii române.

Astăzi cuvintele poeziei Limba noastră de Alexei Mateevici sunt  versurile Imnului de stat al Republicii Moldova.

 

 

 

 

 

 

1945:  S-a nascut  chitaristul englez Pete Townshend; (membru al grupului de muzica pop de succes The Who).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1950: A decedat in inchisoarea comunista de la Sighet, patriotul român  Daniel Ciugureanu (n. 9 decembrie 1885, Șirăuți, Basarabia), om politic, prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești și ministru fără portofoliu în patru guverne ale României.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medic de profesie, Daniel Ciugureanu a fost unul din fruntașii Partidului Național Moldovenesc, și unul dintre promotorii Unirii Basarabiei cu România.

Pe 24 ianuarie 1918, Sfatul Țării a votat în unanimitate pentru proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești.

Consiliul Director a fost dizolvat și a fost înlocuit de Consiliul de Miniștri, iar ca prim-ministru al noii republici a fost numit Daniel Ciugureanu.

După Unire a fost ministru fără portofoliu, reprezentând Basarabia, în patru guverne în perioada 9 aprilie 1918 – 30 noiembrie 1919.

 La 5/6 mai 1950 a fost arestat, și potrivit lui C.C. Giurescu, ar fi murit – la 6 mai 1950, la Turda, în timpul transportării foștilor demnitari spre penitenciarul Sighet. În duba care-l transporta la Sighet a suferit un atac de congestie cerebrală.

A fost dus la Spitalul din Turda, unde a decedat. Securitatea l-a înregistrat ca mort la 19 mai 1950, în penitenciarul Sighet.

Moartea lui Daniel Ciugureanu a survenit în circumstanțe necunoscute, având în vedere faptul ca a fost unicul politician român condamnat la moarte în contumancie în anii 1920 de către Regimul Bolșevic, ulterior 1950 fiind arestat împreună cu alți foști membri ai elitei politice din perioada interbelică.

Actul de deces a fost întocmit de către securitate cu 15 zile înaintea morții sale.A fost îngropat în cimitirul comun al deținuților la Sighet. Locul real unde se află rămasitele sale pamantesti  nefiind cunoscut până în prezent, pentru ca informațiile oficiale privind decesul său, s-au  dovedit a fi false.

 

 

 

 

1952: S-a infiintat Institutul de Geriatrie din Bucuresti.

Primul din lume, Institutul de Gerontologie și Geriatrie, a fost fondat  prin Hotarâre a Consiliului de Miniștri și a devenit Institut Național în 1974, iar în anul 1992, i s-a atribuit numele de „Ana Aslan”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Institutul  a fost condus de academicianul roman Ana Aslan, intre anii  1958-1988

În 1964 presedintele OMS l-a propus ca model de Institut de geriatrie țărilor dezvoltate.

În anul 1974 Institutul se extinde cu o secție clinică nouă, remarcabilă prin confortul interior și spațiile largi, situată într-un decor natural pe o suprafață de 33 ha la Otopeni. 

Primul medicament creat anume să întârzie procesul de îmbatrânire, a fost elaborat între anii 1946 și 1956, de Prof. Dr. Ana Aslan și școala sa după numeroase cercetări clinice și experimentale. Rezultatele acestui studiu fac obiectul lucrării „Novocaina – factor eutrofic și întineritor” publicată împreuna cu Prof. C. I. Parhon în 1955.

Un an mai târziu, în 1956, Gerovitalul este prezentat pentru prima data lumii medicale internaționale la Congresul Therapiewoche de la Karlsruhe și apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel.

Numeroase distinctii internationale – Meritto della re­publica Italiana, Cavaler al noii Europe – Italia, Ca­va­ler al Ordinului de Malta – Franta, Comandor al Or­di­nului Orange Nassau – Olanda, dama di Collare del San­to Graal – Franta, Citizenship International Award – Fi­lipine, premiul si Medalia Léon Bernard decernate de OMS pentru contributii exceptionale în domeniul me­dicinii sociale si geriatriei, premiul Fundatiei Franzheim Franzheim Buckminster Fuller Synergy Trust – dis­tinctie acordata pentru activitatea stiintifica în serviciul sanatatii publice – sunt numai câteva dintre recu­noas­terile internationale ale unei activitati prodigioase pu­se în slujba sanatatii.

 

 

 

 

 

 

 

 

1962: Actrita Marilyn Monroe canta celebrul “Happy Birthday, Mr President”,  in onoarea presedintelui John F. Kennedy, la Madison Square Garden.

 

 

 

 

 

 

VIDEO AICI:  http://www.youtube.com/watch?v=k4SLSlSmW74

 

 

 

1991: Croaţii  au votat in cadrul  unui  referendum pentru independenţa tarii lor  fata de RSF Iugoslavia .

 

 

 

 

 

1994: A incetat din viata Jacqueline Kennedy Onassis, sotia presedintelui american John F. Kennedy, asasinat in 1963.

A fost una dintre cele mai mediatizate Prime Doamne de la Casa Alba, aceasta reusind sa se faca placuta de intreaga lume prin personalitatea si eleganta sa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-a nascut in 28 iulie 1929,  numele sau  de fata fiind Jacqueline Lee Bouvier.

In primii ani de viata a locuit la Ney York si East Hampton, iar apoi a studiat la cele mai bune scoli private. S-a angajat ca fotograf la un ziar local din Washington, ocazie cu care l-a intalnit pe Kennedy, pe atunci senator. Intre ei s-a infiripat o relatie, cei doi casatorindu-se in 1953.

Dupa ce s-a mutat la Casa Alba, Jackie si-a sprijinit enorm sotul si a trecut cu vederea barfele care circulau pe seama lui. Dupa asasinarea lui JFK, s-a stabilit in New York, iar in 1968 s-a casatorit cu celebrul om de afaceri Aristotel Onassis. Armatorul grec a incetat din viata in 1975, iar Jackie, in ciuda averii mostenite, a preferat sa lucreze.

Din 1978 si pana la moartea sa a lucrat ca editor la Doubleday. Funeraliile sale au fost simple, doar membrii familiei fiind prezenti. Jacqueline Kennedy Onassis a fost inmormantata in cimitirul national Arlington din New York la patru zile dupa ce s-a stins din viata.

 

 

 

 

 

 

 

1997: Curtea Suprema de Justitie a Romaniei  a reabilitat  21 de intelectuali romani, printre care Constantin Noica, Alexandru Paleologu si Nicolae Steinhardt.

Acestia au  fost acuzati  in 1960, pentru “crima de uneltire contra ordinii sociale” si crima de tradare de patrie, fiind condamnati la pedepse cuprinzand intre 25 de ani de munca silnica si sapte ani de inchisoare corectionala, cu confiscarea totala a averii.

 

 

 

 

2007: In Romania are loc primul referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, în urma căruia 74,48% din voturile exprimate  au fost  împotriva demiterii președintelui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009: O echipă de cercetători condusă de paleontologul norvegian Jørn H. Hurum a publicat prima descriere a  scheletului  fosilizat al unei maimuțe vechi de 47 de milioane de ani denumita  Darwinius masillae, despre care se susține că reprezintă veriga lipsă în evoluția rasei umane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei

 

 

 

 

Sfantul Patrichie a vietuit in primul secol crestin, in cetatea Prusa din Asia. Ca episcop al acestei cetati, a convertit multe persoane la credinta in Hristos.

In timpul imparatului Iulian Apostatul, Sfantul Patrichie a fost aruncat de pagani in ape fierbinti. Sfantul, fiind aruncat, a strigat: “Doamne Iisuse Hristoase, ajuta robului Tau!” Cand l-au aruncat si a cazut in apa, picaturile care au sarit din acel izvor i-au oparit pe cei de fata, in vreme ce el a iesit nevatamat.

In urma acestei minuni, ighemonul Iulie a poruncit ostasilor sa il scoata pe Sfantul Patrichie din apa si sa-i taie capul cu toporul, asemeni si preotilor Acachie, Menandru si Polien.

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

– Cuviosului Memnon;
– Sfantului Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei;
– Sfantului Mucenic Arolot;
– Sfintei Chiriachi;
– Sfintei Mucenite Teotimi.

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. e.maramures.ro

  5. Wikipedia.ro

  6. Cercetaribiblografice blogspot.com

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=R9E0tMJwqpk


19/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: