CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 16 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

16 mai, istoricul zilei

 

16 mai: Ziua Sfantul irlandez Brendan, supranumit “Navigatorul”(n.484 – mort cca.577).

 

 

Sfantul Brendan este unul dintre primii sfinti ai irlandezilor si este considerat primul crestin ortodox care a pasit pe pamant canadian, si astfel, este primul dintre sfintii din America de Nord.

Este cunoscut în special pentru legendara sa căutare a „Insulei Fericiților”, cunoscută de asemenea sub numele de Insula Sfântului Brendan (legenda a ajuns până la a-l credita pe Brendan cu prima călătorie a unui european în America).

De asemenea, Brendan a fost unul dintre cei 12 apostoli ai Irlandei. La catolici, greco- catolici si protestanti, ziua Sfântului Brendan este fixată în data de 16 mai.

 

 

 

 

 

Sf.Brendan

 

 

A ctitorit mai multe asezaminte monahale in Irlanda, intre care se numara si Cluain Ferta Brenaind (sau Clonfert) din County Galway. Calatoriile sale misionare si pastorale l-au dus prin insulele Scotiei si, posibil, prin Tara Galilor.

Sfantul Brendan a continuat practica monahilor ortodocsi celti din vremea sa, pelerinajul – cu o destinatie lasata in grija Providentei.

Ca un act al credintei, asemanandu-se parintilor Pustiei Egiptene, acesti monahi au parasit  asezamantul lor si folosind ambarcatiuni de dimensiuni reduse au navigat fara o tinta precisa. S-au incredintat deplin voii si purtarii de grija a lui Dumnezeu.

O cronica latina de la inceputul secolului al IX-lea, Navigatio sancti  Brendani abbatis (Calatoria lui Brendan), relateaza despre calatorii ale sale departe de tarmurile vestice ale Irlandei.

Mentionarile precizeaza vizitele calatorilor irlandezi in America inca din secolul al VIII-lea, inainte de vikingi; insa daca Sfantul Brendan insusi a facut acesta calatorie este inca motiv de disputa, in principal din cauza indoielilor legate de capacitatea unei barci din piele de bou, ambarcatiune cu care ar fi navigat Sfantul Brendan, de a face fata unei astfel de calatorii.

In 1976, exploratorul irlandez Tim Severin a construit o barca din piele de bou, o replica a celei folosite de Sfantul Brendan, si timp de doua veri el a navigat din Irlanda, via Insulele Hebride, Insulele Faroe si Islanda, catre Newfoundland, in Canada,pentru a demonstra ca aceasta calatorie a sfantului era realizabila.

 

 

 

 

1204: Baudouin  al  IX- lea, conte de Flandra (1172 – 1205), unul dintre conducatorii proeminenti ai celei de-a IV- Cruciade, este încoronat primul împărat al Imperiului Latin de Constantinopol .

 

 

 

King Baldwin IV. This guy was such a champ! He contracted leprosy ...

 

 

 

 

 

 

 

1204:  Mentionarea populatiei ortodoxe din dioceza Oradei. Papa Inocentiu al III-lea cere episcopului de Oradea sa supuna aceasta populație (probabil români) direct Scaunului Apostolic.

 

 

 

1527: Florența a devenit republică.

 

 

 

 

 

1605:  Paul al V lea a  fost ales  Papă.

 S-a nșscut la  Roma  la 17 septembrie 1552  si a decedat pe 28 ianuarie 1621.

Numele sau de naștere a fost  Camillo Borghese  si a ramas in scaunul pontifical de la 16 mai 1605 până la moartea sa.

 

 

 

Foto: Papa Paul al V-lea
 

Paul al V-lea a facut apel la natiunile europene sa inceteze persecutarea crestinilor în Orient. 

A incurajat cercetarile astronomice, dar a fost de acord cu condamnarea teoriei heliocentrice a lui Copernic.

 

 

Bazilica Sfântul Petru- cea mai mare biserică din lume | Istorie ...

Lucrarile de constructie la Basilica Sfantul Petru din Roma a fost terminate in timpul pontificatului sau.

 

 

 

1611: S-a născut Papa Inocenţiu al XI-lea; (d. 1689).

 

 

 

 

 

 

A  fost un inițiator entuziast al Ligii Sfinte care a reunit statele  germane  și pe  regele Ioan al II-lea al Poloniei , cel care în 1683  i-a infrant  pe turcii care asediau Viena.

 După ce asediul a fost ridicat, Innocent nu a cruțat din nou, nici un efort pentru a-i uni pe  principii creștin pentru alungarea turcilor din Ungaria. El a contribuit cu milioane de scuzi la fondul  pentru ajutorarea Austriei si Ungariei .

 

 

 

 

 
1703: Tarul Rusiei  Petru cel Mare a fondat orasul Sankt Petersburg,  care a devenit  capitala  tarii  pana la revolutia bolsevica din 1918.
Acesta a fost principalul centru al revoluţiilor din 1905 şi 1917, iar dupa ce  bolşevicii lui Lenin şi Troţki au  preluat puterea,  au mutat capitala la  Moscova.

 

 

 

 

 

 

Saint-Petersburg. Bird’s-Eye View of St. Petersburg

 

Vedere din Sankt-Petersburg

 

St. Petersburg a fost numit de bolsevici Petrograd, apoi Leningrad , înainte de a reveni la numele original, Sankt Petersburg, în anul 1991.

 

 

 

 

 

 

 

 1703: A murit Charles Perrault, povestitor, dramaturg, traducător francez; (n. 1628).

 

 

 

 

 

1770: Principesa  Maria Antoaneta  s-a căsătorit  la vârsta de 14 ani cu viitorul rege al Franței, Ludovic al XVI-lea, (cu un an mai mare decat consoarta sa).

 

 

 

 

 

Frumusețe împărătească! Ce secrete beauty ascund legendele ...

Marie Antoinette, regina Franţei

 

 

 

 1792: A fost inaugurat Marele Teatru La Fenice („Teatrul Fenix”) din Veneţia, cu o operă  compusa de Giovanni Paisiello.

 

 

 

Promotor Cultural: Concert la Teatrul La Fenice din Veneţia în ...

 

 

 

 

1812: La incheierea Războiului ruso-turc din anii 1806-1812, s-a semnat la București, în principatul Muntenia, Tratatul de pace dintre Rusia și Turcia, prin care  teritoriul dintre Prut și Nistru (parte a principatului Moldovei, numit apoi de ruși Basarabia), a fost  anexat de Imperiul  Rus.

 

 

 

 

 

 

 

Încă din  1803, ministrul rus de Externe Voronţov îl avertiza pe ţarul Alexandru că trecerea Nistrului şi ocuparea Principatelor Române reprezenta o implicare pe termen lung în politica Balcanilor.

Strategii militari ţarişti s-au convins de avantajele unei prezenţe militare permanente în regiune care să ţină presiune asupra Imperiului Otoman.

De aici a rezultat ocuparea  unei fâşii lipsite de importanţă economică sau demografică, însă extrem de importantă din punct de vedere militar.

 

 

 

 

 1826: A murit Elisabeta Alexeievna, soţia ţarului Alexandru I al Rusiei; (n. 1779).

 

 

 

 

 

 

1830: A decedat  matematicianul francez Jean Baptiste Fourier (n. 1768).

 

 

 

1836: Edgar Allan Poe, celebru poet si scriitor american, se însoară cu verişoara sa de numai 13 ani, Virginia.

 

 

 

 

 

 

1848: Intre 4 mai / 16 mai – 5 / 17 mai,  are loc la Lugoj, Adunarea românilor din comitatul Caraş, cu participarea unor revolutionari  moldoveni şi munteni, unde se revendică drepturi naţionale şi autonomia bisericii ortodoxe române din Banat şi Crişana.

 

 

 

 

 

 

1872: A fost inființată Agenția diplomatică a României la Berlin.

  

 

 

 

 

 

1891: A încetat din viață  marele om  politic român Ion C. Bratianu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ion C. Brătianu s-a născut pe  2 iunie 1821 la  Pitești, în principatul Țara Românească). A luat parte  la Revoluția  română  din 1848, fiind prefect al poliției în guvernul revoluționar provizoriu.

În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), Brătianu a fost un lider liberal proeminent. A contribuit  la alegerea Prințului Carol I ca domn al României, avand sub  domnia acestuia  mai multe mandate ministeriale în următorii patru ani. A fost arestat pentru complicitate la  revoluția din 1870 (revolutia de la Ploiesti), dar a fost eliberat la scurt timp.

În 1876  a format un cabinet liberal, care a rămas la putere până în 1888, fiind ministru în timpul Războiul Ruso-Turc din 1877 si  al  Congresului de la Berlin. A avut o contributie remarcabila in  cladirea  statului Romaniei moderne.

 

 

 

 

 

1905: S-a nascut Henry Fonda, actor si producator american. S-a nascut in statul Nebraska, numele lui complet fiind Henry Jaynes Fonda. A studiat jurnalistica la Universitatea din Minnesota, dar, in parale, a facut si cursuri de drama. 

 Henry FondaLa varsta de 23 de ani a decis sa se alaturi unei companii teatrale, ocazie cu care si-a cunoscut si viitoarea sotie, Margaret Sullivan. Pe marele ecran a debutat abia in 1935, in productia „Fermierul isi ia o nevasta”, insa abia cu urmatoarele roluri a reusit sa se impuna in fata publicului.

Deși succesul era asigurat, actorul a revenit din nou la prima dragoste, teatrul. A reaparut in productii de cinema in 1955,  facand  roluri memorabile.

 Cu toate acestea doar la finalul carierei a fost recompensat cu premiul Oscar, pentru aparitia in pelicula „Pe lacul auriu”. S-a stins din viata in 12 februarie 1982, dupa ce a aparut in 90 de filme. Este tatal nu mai putin celebrei actrite Jane Fonda.

 

 

 

1920: Eroina poporului francez,  Ioana d’Arc, a  fost sanctificata in cadrul unei ceremonii de canonizare care a fost oficiata la Roma, de catre Papa Benedict al XV-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1926: A murit al Mehmed VI- lea, ultimul sultan otoman; (n. 1861).

 

 

 

 

 

 

În 1922 în Turcia a avut loc o lovitură de stat, care l-a detronat pe sultanul Mehmet al VI-lea Vahdettin.

Republica Turcia, constituită din rămășițele Imperiului Otoman, a fost proclamată pe 29 octombrie 1923 .

 

 

 

 

 
1929: Se decernează la Hollywood primele premii Oscar.

 

Acestea sunt atribuite în fiecare an în diferite categorii, pentru cele mai bune filme produse în SUA.
Cel mai mare număr de premii Oscar câştigate de către un singur film este de 11.

 Această performanță este deţinuta până acum de trei filme:

 
– Ben-Hur în 1959

– Titanic în 1997

– Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui în anul 2003.

 

 

 

 

 

Premiul este o statuetă  numita „Oscar”, dupa ce Margaret Herrick, un membru al Academiei de Film americane, a constatat că aceasta semăna cu unchiul ei Oscar.

Statueta a  fost proiectata de Cedric Gibbons, co-fondator al Academiei şi director artistic al MGM între anii 1924 şi 1956.

 

 

 

 

 

 

1930: S-a născut scriitorul si scenaristul Titus Popovici;  (d.29 noiembrie  1994).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  A fost membru corespondent al Academiei Române si  membru în CC al PCR . A absolvit Universitatea din București si a debutat în proză cu volumul „Povestiri” și cu romanul „Străinul” în 1955.

Din 1957 devine scenarist, odată cu adaptarea pentru ecran a nuvelei lui Ioan Slavici „Moara cu noroc”.

Titus Popovici a fost considerat unul dintre cei mai importanți scenariști români din perioada anilor 1960-1970.

 

 

 

 

 

1943: 19 bombardiere britanice Lancasters din Escadrila 617, pilotate de canadieni şi britanici, bombardeaza  barajele germane Mohn, Eder şi Sorpe, din regiunea industriala Ruhr, provocțnd pagube imense regiunii și moartea unui mare număr de civili.

 

 

 

 

1943:  Rezistenţa evreilor rasculati din ghetoul de la  Varsovia este zdrobită după o lună de lupte sângeroase cu trupele germane.

Au murit in timpul luptelor 7000 de evrei.

 

 

 

deportation:

 

 

Supraviețuitorii au fost trimiși in lagare de concentrare germane, iar ghettoul evreiesc din Varsovia a fost  distrus.

 

 

1954: A murit prințul Vladimir Ghica, deţinut politic în timpul regimului comunist din România; (n. 1873).

 

 

 

PORTRET: Fericitul Vladimir Ghika – prinţ, preot şi martir ...

 

 

 

 

 A fost diplomat, scriitor si  preot catolic  român, nepotul lui  Grigore Alexandru Ghika  ultimul principe al  Moldovei.

Tatăl lui Vladimir Ghika a fost  Ioan Grigore Ghika ministru de externe al Romaniei.

După venirea la putere a comuniștilor refuză de asemenea să plece cu trenul regal alegand sa ramana in mijlocul credinciosilor.

Este arestat la 18 noiembrie 1852  sub acuzația de „înaltă trădare” și întemnițat la Jilava unde este amenințat, bătut până la sânge, torturat. Un an mai târziu are loc procesul, iar în  16 mai 1954 trece la cele veșnice din cauza tratamentului bestial la care a fost supus.

Miercuri, 27 martie  2013 Papa Francisc a semnat decretul prin care Biserica recunoaște „martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, preot diecezan […] ucis din ura  față de credinta  […], la 16 mai 1954”.

Miercuri, 8 mai 2013, s-a anunțat că Monseniorul Vladimir Ghika va fi beatificat sâmbătă, 31 august 2013, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, ce va fi săvârșită la Romexpo, de la ora 11.

Sfânta Liturghie va fi prezidată de Eminența Sa, cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților. După beatificare, sărbătoarea sa va fi la 16 mai , data martirajului  său.

 

 

 

 

 

 

1957: A murit Elliot Ness, celebrul sef al brigăzii de luptă împotriva gangsterilor din Chicago din anii ’30 ai secolului trecut, cunoscută sub numele de “Incoruptibilii” (The Untouchables).

 

 

 

 

 


Eliot Ness s-a născut 19 aprilie 1903. 

 

 

 

 

 

 

1960: Fizicianul american Theodore Maiman, prezinta lumii invenția  primului laser  produs în laboratoarele de cercetare Hughes din Malibu,  California.

 

 

 

 

1970: S-a născut  jucătoarea de tenis argentiniană Gabriela Sabatini.

 

 

 

Gabriela Sabatini

 

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre cei mai importanți jucatori de pe circuitul de femei la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 si a castigat titlul la US Open la femei simplu, în 1990, titlul de dublu feminin de la Wimbledon în 1988  si 1994, și o medalie de argint la Jocurile Olimpice din 1988.

 

 

 

 

 

 

 

1972: A fost inaugurat sistemul hidroenergetic Portile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, in partea romaneasca si tot atat in partea iugoslava.

 

 

 

 

 

 

Lucrarile sistemului au inceput in septembrie 1964, insa discutiile referitoare la construirea hidrocentralei s-au purtat cu insistenta inca din 1955.

Initiativa a apartinut statului roman care a prezentat ideea liderului iugoslav Iosif Broz Tito.

In 7 septembrie 1964, Gheorghe Gheorghiu Dej si Tito au participat la punerea pietrei de temelie la Portile de Fier I, lucrarile desfasurate ulterior scotand la iveala o serie de vestigii dacice.

Proiectul a fost finalizat dupa opt ani, dar eforturile financiare au meritat. Centrala Portile de Fier I, amplasata la 15 kilometri in amonte de orasul Drobeta Turnu-Severin, este printre cele mai mari din Europa.

 

 

 1974: S-a născut populara cantareață italiana  Laura Pausini.

 

 

 

 

 

 

 

 

A debutat în 1993, câștigând a 43-a ediție a Festivalului de muzică usoara de la Sanremo, in Italia, cu piesa „La solitudine”, care a devenit un hit internațional, ajungând numarul 1 în Italia și în top 10 în Franța și Olanda.

În timpul carierei sale, ea a câștigat trei premii Latin Grammy pentru Best Female Pop Vocal Album, pentru albumele Escucha (2005), Yo Canto (2007) și Primavera anticipada (2009).

La 8 februarie 2006 ea a devenit prima artistă italiană care a câștigat un premiu Grammy, respectiv premiul pentru Best Latin Pop Album cu Escucha.

Până în noiembrie 2011, Laura Pausini a lansat în limba italiană 10 albume de studio, 9 în limba spaniolă și un album Greatest Hits.

 

 

 

 

 

1974: Josip Broz Tito este reales preşedinte al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia si in acelasi timp timp este ales  presedinte pe viaţă .  

 

 

 

 

 

 

 

 

1975: Alpinista niponă Junko Tabei a devenit prima femeie din lume care a urcat pe Everest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980: La  Mogoșoaia, lânga Bucuresti, s-a  stins din viață Marin Preda,  scriitor și director de editură român; (n. 5 august 1922, Siliștea-Gumești, județul Teleorman).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 În 1974 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Marin Preda debutează în aprilie 1942 cu schița Părlitu’ în ziarul, la pagina literară ”Popasuri”, girată de Miron Radu Paraschivescu. Debutul la 20 de ani îi dă încredere în scrisul său, publicînd în continuare schițele și povestirile: Strigoaica, Salcîmul, Calul, Noaptea, La cîmp. Experiență sa militară o descrie în romanele Viața ca o pradă și Delirul. În 1945 devine corector la ziarul ”România liberă”.

În 1956 primește Premiul de Stat pentru romanul Moromeții. În 1954 se căsătorește cu poeta Aurora Cornu. Scrisorile de dragoste trimise poetei au fost publicate postum. Au divorțat în 1959. S-a recăsătorit apoi cu Eta Vexler, care ulterior a emigrat în Franța la începutul anilor 70.

Cu cea de-a treia soție, Elena, a avut doi fii: Nicolae și Alexandru. Din 1952 devine redactor la revista ”Viaț românească”.

 În 1970 – traduce în colaborare cu Nicolae Gane romanul lui Fiodor Dostoievski: Demonii. Romanul său, Marele singuratic, primește premiulUniunii Scriitorilor pe anul 1971.

Marin Preda a fost un fervent opozant al regimului comunist, mai multe voci confirmând că scriitorul i-a spus lui Nicolae Ceauşescu „Dacă vreţi să introduceţi realismul socialist, eu, Marin Preda, mă sinucid” .

Ultimul său roman lansat în 1980, „Cel mai iubit dintre pământeni”, este considerat o critică violentă a comunismului. După câteva săptămâni pe piață, romanul a fost retras din toate bibliotecile şi librăriile publice şi universitare.

În scurt timp, pe 16 mai 1980, scriitorul a fost găsit mort în camera sa din vila de creaţie a scriitorilor din Palatul Mogoșoaia.

 Fratele scriitorului, Saie, crede că a fost asasinat de Securitate, dar probele din dosarul CNSAS român ar fi dispărut. Familia sa este convinsă că moartea sa fulgerătoare are o legătură cu publicarea romanului Cel mai iubit dintre pămînteni și a survenit în condiții oculte.

 

 

 

 

 

 1983: Ia ființă Armata de Eliberare a Poporului din  Sudanul de Sud , organizatie militara care lupta împotriva guvernului central sudanez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Armata de Eliberare a Poporului din Sudanul de Sud  (SPLA) a fost fondata ca o mișcare de gherilă  și a fost un participant cheie in cel de-al doilea război civil sudanez , sub conducerea colonelului  John Garang..

După moartea John Garang în 2005, Salva Kiir Mayardit a fost numit noul comandant-șef al SPLA.

  În urma obtinerii independenței  Sudanului de Sud, în 2011,  SPLA a devenit armata regulată a noii republici.

 

 

 

 

 

 

1990: A murit americanul Jim Henson, creatorul cunoscutelor “papuși Muppets”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: A decedat  dansatorul, cantaretul și interpretul de vodevil american Sammy Davis Jr.; (n.8 decembrie 1925).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1991:  Regina Elisabeta a II-a  Regatului Unit a susținut un discurs în fata Congresului Statelor Unite.

 

 

Queen Elizabeth II Address to Congress | C-SPAN.org

 

 

A fost  primul monarh britanic care s-a adresat  Congresului SUA.

 

 

 

 

 

 

 

1997: Preşedintele Zairului, Mobutu Sese Seko, încheie 32 de ani de  guvernare  autocratica, forţele rebele conduse de Laurent Kabila obligandu-l sa paraseasca  ţara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1997: Actorul român de comedie Puiu Calinescu (n. 21 iunie 1920, București), a încetat din viata in urma unui stop respirator.

 

 

 


 

 

 

 

1999: Congresul Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania  l-a reales pe Marko Bela in funcția de președinte executiv al Uniunii.

 

 

 

 

 

 

 

 

2002: Actriței Marlene Dietrich i-a fost acordat, post- mortem, titlul de „Cetățeană de onoare” a Berlinului, la zece ani dupa ce s-a stins din viață.

 

 

 

 

 

 

 

 2005 : Kuwaitul a aprobat un amendament la legea electorală, care le asigura femeilor dreptul la vot și le oferea posibilitatea de a candida la funcții politice.

 

 

 

 

 

 

 

  2009: A avut loc la Moscova, în  Rusia, Finala celei de-a 54-a ediții a concursului Eurovision .

 

 

 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CREȘTIN ORTODOX   

 

 

 

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit; Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Sihastria Putnei

 

 

 

 

 

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit  

 

 

 

 

 

 

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit | Doxologia

 

 

 

 

 

 

Sfântul Teodor cel Sfintit a fost ucenicul Sfantului Pahomie cel Mare. S-a nascut si a crescut pagan in Tebaida de Sus. La varsta de 14 ani paraseste casa parintilor si merge la manastirea Sfantului Pahomie. Mai tarziu se vor calugari atat mama sa, cat si fratele lui.

Dupa moartea Sfantului Pahomie, Teodor a fost ridicat de catre obste staret al tuturor sfintelor manastiri intemeiate de staretul sau. Sfantul Teodor cel Sfintit a trecut la cele vesnice pe 16 mai 367.

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

 

 

Sfântul Cuvios Sila s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana. A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni (com. Cristești, jud. Botoșani), fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie.

După trecerea acestuia la cele veșnice, starețul Dosoftei, noul părinte duhovnicesc al schitului, a rânduit să fie hirotonit diacon și preot, iar la scurt timp să fie tuns în schima mare.

Sfântul Cuvios Paisie s-a născut în anul 1701 și a intrat de tânăr în viața monahală. Pentru vrednicia sa a fost hirotonit diacon, apoi preot, și a ajuns egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie, de unde a trecut la Mănăstirea Râșca. După o vreme a venit la Schitul Sihăstria Putnei, viețuind întru adâncă smerenie.

Deși nu a fost stareț al Sihăstriei, el era un rugător înfocat, sprijinind în credința ortodoxă pe toți, mai ales în vremea stăpânirii străine.

Sfântul Cuvios Natan s-a născut în anul 1717, fiind originar din Pașcani. A fost mai întâi viețuitor și eclesiarh la Mănăstirea Putna, unde a fost hirotonit diacon, apoi preot.

Dornic de mai multă rugăciune și liniște, s-a retras la Sihăstria Putnei, unde a primit schima cea mare cu numele de Natan. Cuviosul Natan a fost cunoscut ca un duhovnic foarte iscusit, fiindu-i părinte duhovnicesc și marelui mitropolit Iacob Putneanul.

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  4. e.maramures.ro;

  5. Istoria md;

  6. Wikipedia.ro.

  7. Rador.ro

 

 

 VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE –  TODAY IN HISTORY

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=fmMLv4gbgGU

16/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

3 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: