CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 14 MAI. VIDEO


 

 

 14 mai,  istoricul zilei

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 964: A decedat Papa Ioan al XII-lea; (n. cca. 937).

 Ioan al XII-lea (Octavian de Spoleto, n. 937 sau 939), a fost papă al Romei din 16 decembrie 955,  până la demiterea  lui in data de  4 decembrie  963, pentru motivul de „nedemnitate”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Este considerat singurul papă care a obținut această funcție ca adolescent si a fost primul pontif care a uns împărat un  principe  german .

Papa Ioan a avut parte de o moarte violentă, fiind  ucis  potrivit unor relatari  cu un ciocan de către un soț  înșelat tocmai în timp ce făcea amor cu nevasta acestuia, o  nobilă din Roma.

După decesul lui Ioan, a fost  ales papă  Benedict al V-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1316: S-a nascut imparatul romano-german Carol al IV-lea; (d. 29 noiembrie 1378).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este considerat a fi una din cele mai importante figuri ale evului mediu târziu.

A organizat statele imperiului sub forma unor confederații pacifiste, în care orașele imperiale aveau un rol important.

A reușit să obțină dominația imperială asupra frontierelor estice printr-o succesiune de tratate cu Habsburgii , prin cumpărarea Brandemburgului și prin asigurarea vasalității statelor cruciate din Prusia și Livonia.

În timpul domniei sale a fost adoptată Bula de Aur, textul constituțional fundamental al Sfântului Imperiu Roman de natiune germana.

În anul 1348 a întemeiat Universitatea din Praga, prima universitate din Europa Centrala. Universitatea se numește și astăzi  ” Unicersitatea Carolina” , în amintirea sa.

 

 

 

 

1553: S-a nascut  Margaret de Valois, regină a Franţei şi Navarrei, soţia lui Henric al IV-lea (d. 161).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Margaret de Valois

 

 

 

 

Margareta de Valois (d. 27 mai 1615, Paris), cunoscută și sub numele de Regina Margot, a fost mai întâi regină a Navarrei, apoi regină a Franței și ducesă de Valois.

Era  fiica lui Henric al II-lea al Franței și a Caterinei de Medici si aparținea ramurii Valois- Angoulême din dinastia Capețienilor. Trei din frații săi au devenit regi ai Franței: Francisc al II-lea, Carol al IX-lea și Henric al III-lea. Sora sa, Elisabeta de Valois, va deveni cea de-a treia soție a regelui Filip al II-lea al Spaniei.

Prin căsătoria cu Henric al III-lea de Navarra (care mai târziu va deveni rege al Franței cu numele de Henric al IV-lea) , Margareta devine regină a Navarrei.

Căsătoria, care trebuia să celebreze reconcilierea dintre catolici și hughenoți, va fi umbrită de masacrul din noaptea Sfântului Bartolomeu și de dezordinile religioase ce reîncep. Episodul descris în Marea Cronică (La Grande Chronique), a fost folosit ca sursă de documentare pentru scriitorii secolului al XIX-lea.

După moartea fratelui său, Henric al III-lea al Franței, ea rămâne ultimul vlăstar al ramurii de Valois.

Latinistă excepțională, de o inteligență sclipitoare, a jucat un rol semnificativ în viața culturală de la curte, mai ales după întoarcerea din exil în 1605.

A trăit  în exil, la Auvergne, aproape douăzeci de ani (1586-1605), perioadă în care și-a scris memoriile.

Contemporanii săi au recunoscut că dintre toți copiii Caterinei de Medici, Margareta era singura care avea frumusețe (a fost supranumită „perla Valois”), sănătate (a trăit cel mai mult dintre toți membrii familiei Valois), inteligență și energie.

 

 

 

 

 

 

1536:  Umanistul, istoriograful și omul  politic de origine  română  Nicolaus Olahus ( n. 10 ianuarie 1493, Sibiu — d. 15 ianuarie 1568, Pojon, astăzi Bratislava), editează lucrarea istorică “Hungaria”, pe care a redactat-o  la Bruxelles, în care tratează printre altele  despre latinitatea poporului român şi a limbii române.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost  prima abordare în scris de către un român, a unităţii de neam şi a originii latine comune a muntenilor, ardelenilor şi moldovenilor.

 

 

 

 

 

 

1608: Este fondată în Auhausen,  Uniunea protestantă. A  fost o coaliţie  a  protestantilor germani,  formata  după ce împăratul  Maximilian I de Bavaria a  restabilit romano-catolicismul  în Donauwörth .

Principii  protestanti reuniti la Auhausen , lângă Nördlingen  au  format o Ligă militara sub conducerea lui Frederick al IV-lea  de Palatinat.

Ca răspuns, o Liga Catolică a fost constituita  în anul următor, în frunte cu ducele Maximilian al Bavariei.

 

 

 

 

 

 

 

 

1610: Moare asasinat  regele Henric al IV-lea al Franţei; (n. 1553).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1643: A murit Regele Ludovic al XIII-lea al Franţei; (n.27 septembrie  1601).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1643: Ludovic al XIV-lea, supranumit „Regele Soare”, devine rege al Frantei la varsta de 4 ani, dupa moartea tatalui sau, Ludovic al XIII-lea.

 

 

 

 

Picture of Louis XIV of France

 

 

 

 

Ludovic al XIV-lea (1638 -1715), rege al Franţei  intre anii  1643 – 1715; Gravura  de W. Greatbatch (1886).

 

 

 

 

 

1771: S-a nascut Robert Owen, reformator social si filantrop englez.  

 

 

 

 

 

 

A picture of Robert Owen

 

 

 

 

 

Robert Owen (decedat pe 17 noiembrie 1858) a fost unul dintre fondatorii socialismului şi a mişcării cooperatiste.

A  incercat sa infiinteze in Marea Britanie si apoi in SUA, comunitati cooperatiste, dar acestea au esuat. 

 

 

 

 

 

 

 

1796: Medicul britanic Edward Jenner efectueaza prima vaccinare antivariolica reusita (dupa ce a descoperit modalitatea de a crea la om imunitatea fata de variola), punand bazele imunologiei moderne. 

 

 

 

 

 

 edward_jenner_2_pd

 

 

 

 

 

1811: Statul Paraguay isi castiga independenta fata de Spania.

 

 

 

 

 

 

 

1812: S-a născut scriitorul şi omul politic Costache Negri, fruntaş al mişcării unioniste din Moldova; (d. 28 septembrie 1876).

 

 

 

 

 

 

În 1834, a fost trimis pentru studii în  Franta si Italia. S-a întors în Moldova la sfârșitul anului 1841, iar in anul 1842, era Venerabilul unei loji masonice  din Barlad.

 Izbucnirea revolutiei de la 1848 l-a găsit pe Negri la Paris , unde s-a înscris ca voluntar în gărzile revoluționare și a prezentat guvernului francez noul tricolor românesc.

În martie 1848 i s-a interzis să se întoarcă în Moldova, dar împreună cu un grup de exilați moldoveni a reușit să ajungă la Brașov. Acolo a luat parte la întocmirea declarației de principii din mai 1848 și a proclamației de demitere a domnitorului  moldovean Mihail Sturza.

În 1855, a fost trimis ca delegat al domnitorului  Grigore Alexandru Ghica la Constantinopol și la Viena  pentru a susține Unirea Principatelor Române.

În 1856 a făcut parte din Comitetul Unirii, la Iași, iar în 1857 a fost ales deputat și vicepreședinte al Adunarii Ad Hoc , convocate prin hotărârea Congresului de Pace de la Paris, 1856.

Negri a fost de mai multe ori îndemnat să candideze la tron, dar a refuzat de fiecare dată, cu o integritate morală ce nu pare a mai fi fost întâlnită în politica românească.

În 1859 a fost trimis la Constantinopol, ca reprezentant al țărilor unite pentru a obține recunoașterea stării de lucruri creată prin votul de la 24 ianuarie și deci a dobândi unirea definitivă.

Prieten bun cu  Alexandru Ioan Cuza  a sprijinit toate acțiunile și reformele domnitorului Unirii. Prin misiunile pe care le-a avut peste hotare, Costache Negri poate fi socotit primul diplomat al Principatelor Române. Complotul care a dus la detronarea lui Cuza l-a determinat, ca și pe Vasile Alecsandri , să renunțe la viața politică.

S-a retras la Targu Ocna  și și-a dedicat ultimii ani ai vieții pasiunilor sale de-o viață: Numismatica  și colecționarea de tablouri.

Costache Negri decedat pe 28 septembrie 1876, iar Mormântul său se găsește la Manastirea Raducanu  din Targu Ocna , construită de către Radu Racoviță în 1664.

Mihai Eminescu a spus despre  Costache Negri ca fa fost „unul din cei mai nobili bărbați ai românilor, care reprezintă nu numai cel mai curat patriotism și caracterul cel mai dezinteresat, dar și o capacitate extraordinară, căreia-i datorăm, în bună parte, toate actele mari săvârșite în istoria modernă a românilor”.

 

 

 

 

 

1900: Se deschid Jocurile Olimpice de vara de la Paris.

 

 

 

 

 

 

 

 Au fost primele Jocuri Olimpice la care au participat si femei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1911: O  echipă de gimnaști români participă la concursul internațional de gimnastică de la Torino, Italia ( 11-14 mai), cucerind cupa de argint. Aceasta a fost  prima participare internațională a unei echipe românești.

 

 

 

 

 

 

1912:  A decedat dramaturgul suedez Johan August Strindberg; (n. 1849).

 

 

 

 

 

 

Opera sa a avut o importanta  influență asupra literaturii universale a secolului al XX-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

1939: Lina Medina,  o fetita din Peru, devine la varsta de cinci ani cea mai tanara mama din lume.

 

 

 

 

 

Lina Medina (născuta la 27 septembrie 1933, în Ticrapo, Peru ), este cea mai tanara mama din  istoria medicinei.

A dat naştere  unui copil  la vârsta de cinci ani, sapte luni si 17 zile. 

 Medina a fost adusa  la  spital de părinţii ei, datorită creşterii anormale a  dimensiunilor abdomenului sau.

 Iniţial s-a crezut că are o tumora, dar medicii  si-au dat seama  ca  era  în luna a saptea de sarcina.

Dr. Gerardo Lozada a luat-o la Lima, înainte de intervenţia chirurgicală, pentru a avea  confirmarea altor  specialişti  ca fetita  era însărcinată.

O lună şi jumătate mai târziu, la 14 mai 1939, ea a nascut sub anestezie prin cezariana, un băiat, care a cantarit 2.7 kg  şi a primit numele de Gerardo, dupa prenumele doctorului Lozada.

Copilul  a fost crescut crezând că  Lina este sora lui, dar la vârsta de 10 ani a aflat  că Lina este  de fapt mama lui.

Lina Medina  nu a dezvaluit niciodată  cine este  tatăl copilului si nici imprejurarile in care a ramas gravida.

  Tatăl ei a fost arestat sub suspiciunea de viol si incest, dar a fost eliberat ulterior din cauza lipsei de dovezi.

 

 

 

 

 

1940: Orasul  olandez  Rotterdam este bombardat de aviatia germana.

Bătălia pentru Olanda se termină cu capitularea acestei tari .

 

 

 

 

1944: S-a nascut George Lucas, regizor, producator american .

 

 

 

1948: Marea Britanie isi incheie mandatul in Palestina. David Ben Gurion a  citit Declarația de independență a Israelului în Sala Independenței din Tel Aviv si se constituie un guvern provizoriu. 

 

 

 

 

 

 

Fișier:Declaration of State of Israel 1948.jpg

Foto: Sala  din Tel Aviv in care s-a citit Declaratia de independenta a Israelului  

 

 

 

Imediat după Declaraţia de independenta, Israelul este atacat de către statele arabe vecine, declanşându-se  razboiul arabo-israelian din 1948 .

 

 

 

 

 

1948: S-a infiintat clubul sportiv Dinamo Bucuresti.

 

 

1954: A murit generalul german de tancuri  Heinz Guderian, unul dintre comandantii armatei naziste in cel de-al doilea razboi mondial.

 

 

 

 

 

 

Heinz Wilhelm Guderian (n. 17 iunie 1888), a fost un teoretician militar si specialist în tancuri al armatei Germaniei naziste,

A scris mai multe lucrari  , dintre care cea mai cunoscută este intitulata Achtung – Panzer !

A deținut postul de comandant al Corpului de tancuri, comandant al armatei Panzer, Inspector-General al Trupelor Blindate, și Șef al OKH.

A avansat până la rangul de general (Generaloberst) sau general-locotenent în iulie 1940.

Deși nu a devenit niciodată Feldmareșal, Guderian este recunoscut ca unul din cei mai de seamă generali ai celui de-al doilea război mondial.

 

 

 

 

1955: Opt  ţări ale  blocului comunist  in frunte cu  Uniunea Sovietică , semneaza un pact de apărare reciprocă numit Pactul de la Varşovia .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Numit oficial „Tratatul de prietenie, colaborare și asistență mutuală” („Tratatul de la Varșovia”) semnat de Albania (retrasă în 1968), Bulgaria, Cehoslovacia, R.D. Germană, Polonia, România, Ungaria și Uniunea Sovietică, a intrat în vigoare la 5 iunie 1955.

În urma  schimbărilor politice fundamentale intervenite in Europa Centrală și de Est in anii 1989 și 1990, „Tratatul de la Varsovia” și-a încetat existenta la 1 iulie 1991.

 

 

 

 

 

1957: Moare Camil Petrescu, romancier, dramaturg, teoretician literar , cunoscut pentru romanele ale “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, “Patul lui Procust”, “Turnul de fildeş”, “Jocul ielelor” ; (n. 22 aprilie 1894).

 

 

 

 

 

 

 

 

Camil Petrescu  rămîne în literatura noastră unul dintre  inițiatorii  romanului modern.

Cu vădite și temeinice inclinații spre filosofie, formația spirituală a scriitorului și-a pus amprenta asupra intregii sale creații literare.

 

Detalii… Camil Petrescu, biografie.

 

 

 

 

 

 

1962: Pretendentul la tronul spaniol, Juan Carlos  și Prințesa Sofia a Greciei se căsătoresc la Atena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1962: S-a nascut vocalistul englez de muzica pop-rock, Ian Astbury; (The Cult, The Doors).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1968: Are loc vizita oficiala in Romania socialista a presedintelui Republicii Franceze, generalul Charles de Gaulle.

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

1969: S-a nascut actrita  Cate Blanchett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Catherine Élise „Cate” Blanchett, este o actriță și director de teatru originara din Australia, câștigătoare a numeroase premii, printre care două premii Oscar, trei Globuri de Aur, trei premii BAFTA, trei premii Screen Actors Guild, precum și un premiu pentru interpretare feminină (Volpi Cup) în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția.

Între 1998 și 2010 Blanchett a fost nominalizată de cinci ori la Premiul Oscar.

 

 

 

 

 

 

 

 

1970: Se constituie in Germania federala, gruparea terorista de orientare marxista intitulata Fractiunea Armata Rosie.

 

 

File:RAF-Logo.svg

 

 

Fracţiunea Armata Roşie (în germana: Rote Armee Fraktion ),  cunoscuta la inceput ca Grupul  Baader-Meinhof , a fost una dintre cele mai violente  grupari  teroriste de stânga.  RAF a fost fondată în 1970 de către Andreas Baader , Gudrun Ensslin , Horst Mahler , şi Ulrike Meinhof  care au descris-o  ca fiind o miscare  comunista şi anti-imperialistă de ”gherilă urbană “, angajata  în rezistenţă armată împotriva a ceea ce ei consideră a fi un stat fascist.

 

 

 

 

 

 

1973: S-a nascut cantareata canadiana Natalie Jane Appleton;  (All Saints) .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1973: A fost lansata pe o orbita circumterestra prima statie spatiala sub pavilion SUA, “Skylab” .

 

 

  1980: Moare la Bucuresti, compozitoarea si pianista Hilda Jerea; (n.17 martie 1916, Iasi)

 Si-a început studiile la Conservatorul de Muzică din Iași și le-a terminat în București, unde profesorii ei au fost Mihail Jora, Florica Musicescu și Dimitrie Cuclin.

După absolvire a continuat studiile  în Paris și Budapesta.A fondat si a dirijat orchestra de camera Musica Nova din Bucuresti.Compoziția sa cea  mai bine cunoscuta este oratoriul  Sub soarele deșteptării din 1951.A fost distinsa cu Premiul de Stat  și Ordinul Muncii.

 

 

 

 

 

1981: Cosmonautul Dumitru Prunariu este lansat in spatiul cosmic  cu nava Soiuz–40, devenind primul roman devenit primul și pana acum singurul român care a zburat  în cosmos.

Zborul a durat 7 zile, 20 de ore si 42 de minute, activitatea spatiala desfasurandu–se la bordul statiei orbitale “Saliut 6″ .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1987: A murit Rita Hayorth, o actriță americană de film  faimoasă în anii ’40 ai secolului trecut, considerată sex simbolul acelei perioade; (n. 17 octombrie  1918)

 

 

 

 

 

 

 

 

A decdat in urma maladiei Alzheimer, la vârsta de 68 de ani.

 

 

 

 

 

1998: Este inaugurat in Bucuresti, primul hotel de cinci stele din Romania, Athénée Palace – Bucharest Hilton, construit in 1924 si extins in 1936 si 1965.

 

 

 

 

 

 

 

1998:  Moare in urma unui atac de cord, celebrul cantaret si actor american de origine italiana Francis Albert “Frank” Sinatra (n. 1915) . 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se spune ca a fost inmormintat intr-un costum albastru, iar apropiatii i-au lasat cateva obiecte personale– o sticla de Jack Daniels,un fisic de monede de 10 centi, un pachet de guma de mestecat  Black Jack, un inel pe care se citea cuvantul “Dream”, un pachet de tigari Camel si o bricheta Zippo.

 

 

 

 

 

 

2002:  Preşedinţii Rusiei, Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Kîrgîzstanului şi Tadjikistanului, reuniţi la Moscova, au decis să transforme tratatul de securitate colectivă din care faceau parte statele lor, într-o “organizaţie internaţională” după modelul NATO.

 

 

 

 

 

 

14 mai este:

 

 

 

 

 

 In Paraguay: Ziua naţională. Aniversarea proclamării independenţei (1811).

 

 

 

 

In Israel: Ziua naţională – Aniversarea proclamării independenţei (1948).

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN  ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Isidor

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Isidor

Sfantul Isidor s-a nascut in Alexandria si a fost conducator in armata imparatului Deciu (249-251).

Ostasul Iuliu este cel care ii vesteste comandantului armatei ca Isidor este crestin.

Lui Isidor i s-a cerut sa renunte la credinta crestina si sa jertfeasca idolilor. Refuza, motiv pentru care i se taie limba.

In chip miraculos, chiar fara limba, Isidor Il marturisea pe Hristos. Isidor a fost condamnat la moarte in anul 251. A primit cununa muceniciei prin taierea capului.

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Sfintitului Mucenic Terapont; – Sfantului Mucenic Alexandru din Conducheli;

 – Sfintilor Mucenici Alexandru, Varvar si Acolut; – Sfantului Leontie, patriarhul Ierusalimului;

– Sfantului Mucenic Marcu Criteanul; – Sfantului Mucenic Ioan Bulgarul.

 

  1. Crestin Ortodox.ro

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  3. e.maramures.ro.

  4. Istoria md.

  5. Wikipedia.ro

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

Reclame

14/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 14/05/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: