CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 12 MAI. VIDEO


 

 

 

12 mai, istoricul zilei

 

 

Anul 113: A fost inaugurată la Roma, in Forumul nou construit, „Columna lui Traian”, monument care ilustrează episoade ale războiului purtat de romani impotriva dacilor si victoria  impăratului Traian in acest război. 

Opera ii este atribuită arhitectului  Apollodor din Damasc, cel care a construit si podul de la Portile de Fier. 

 

Trajan's Column, Rome

Cele 124 de episoade care ilustrează războaiele daco-romane, constituie un original act de naștere a poporului român.

Salvată de la demolare

 

Statue of Emperor Trajan, Rome

Împăratul Traian

 

Legenda spune că acest monument a fost salvat  de la demolare, datorită  Papei  Grigore cel Mare (590-604), care ar fi  fost  atât de  mişcat de un relief reprezentându-l pe imparatul  Traian ajutând  mama unui soldat mort, că l-a  implorat pe Dumnezeu să salveze sufletul pagânului Traian din iad, iar  Dumnezeu i-ar fi revelat papei că sufletul lui Traian a fost salvat. 

Zona din jurul coloanei a fost declarată sacra, coloana  fiind astfel salvată de la distrugere.

 

 

 

 

254: Papa Ștefan I îi succede Papei Lucius I, devenind cel de-al 23-lea papă al Romei.

A deținut funcția papală în perioada 12 mai 254 – 2 august 257.

 

 

 

304 : Impăratul roman Dioclețian ordona decapitarea Sfantuluilui  Pancratiu.

 

 

Pancrațiu este un sfânt martir creștin,era  de origine nobilă, si se crede că s-a născut în Frigia (în Turcia de azi).

S-a botezat la vârsta de 14 ani la Roma, unde a murit martir, în timpul persecuției lui Dioclețian. Mormântul  sfântului se păstrează pe via Aurelia in Roma, iar  deasupra lui, Papa Symmachus a construit, în jurul anului 500, o biserică.

Este invocat împotriva sperjurului, a mărturiei mincinoase

 

 

 

403: A murit  Epifanie de Salamina, scriitor creștin și episcop bizantin, la origine evreu palestinian convertit.

 A fost un aprig luptător împotriva origenismului Astfel, în anul 393, luând cuvântul la Ierusalim, cu ocazia sărbătoririi sfințirii Bisericii Învierii, el l-a proclamat pe Origen  părinte al arianismului si a  tuturor ereziilor, declanșand  o mare dispută în sânul Bisericii creștine de la acea epocă.

Principala victimă a acestei dispute a fost Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul de Constantinopol, care a fost depus și exilat în 403, și a murit în exil în 407.

Sfântul Epifanie a murit   pe corabia cu care se întorcea de la Constantinopol, unde avusese o întâlnire furtunoasă cu Sfântul Ioan Gură de Aur.

 Cultul sfântului Epifanie s-a raspândit cu repeziciune, iar mormântul său a ramas până azi unul din locurile de pelerinaj cele mai importante din insula Ciprului, al carei patron este, împreună cu Sfântul Barnaba apostolul.

 

 

 

1003: A  decedat  Papa Silvestru al II-lea (pe numele sau de mirean Gerbert d’Aurillac), nascut in  Auvergne (Franta de azi) in jurul anului  938.

A condus Biserica Romei intre anii   999 si  1003.

 

 

Filosof si matematician, a fost unul dintre spiritele cele mai luminate ale timpului sau, el fiind acela care a introdus cifrele arabe in Occident. 

 

 

 

1012: A murit  Papa Sergius al IV-lea; (n.cca 970).

A fost  papa al Romei (din 31 iulie 1009 până la decesul său).

Numele său înseamnă: servitorul din casa sergiilor (lat.).

Se spune că Sergiu ar fi fost primul papă al Romei care ar fi chemat creștinătatea la izgonirea musulmanilor din Țara Sfântă (cu prilejul distrugerii Bisericii Sfântului Mormânt de la Ierusalim  de către califul al-Hakim  în oct. 1009).

După moarte, a fost înmormântat la Roma.

 

 

 

 

1364: A fost fondata in urma  cartei regale emise de  regele Cazimir al III-lea al Poloniei, Universitatea din Cracovia, una din primele universitați din Europa Centrala.

 

 

1401: S-a nascut  impăratul  japonez Shōkō (d. 1428).

A fost al  101 – lea  imparat al Japoniei  in ordinea traditionala de succesiune la tron si a domnit intre anii 1412 – 1428.

 

 

 

1496: S-a nascut Gustav Eriksson, regele Gustav I al Suediei. A domnit  intre anii 1523-1560 (d.29 septembrie 1560).

A fost primul monarh al Casei de Vasa, o influentă familie nobilă care va deveni casa regală a Suediei în secolele XVI și XVII. A fost rege al Suediei din 1523  până la moartea sa.

 

 

 

1465: A murit Toma Palaeologul (n. 1409), despot al Despotatului de Moreea si ultimul fiu al imparatului bizantin Manuel al II-lea si al Elenei Dragases.

A continuat dinastia Paleologilor dupa moartea fratelui sau Constantin al XI-lea,ultimul imparat bizantin, mort  in timpul cuceririi Constantinopolului de catre turci.

A fost despotul Moreei din 1430 pana in 1460,data la care sultanul turc Mehmed al II-lea a terminat cucerirea Peloponezului in Grecia.

 

 

 

1551: A fost fondata Universitatea din Lima, Peru.

 

 

 

1622: S-a nascut Louis de Buade de Frontenac, guvernator general al  coloniei  franceze din America, Noua Franța (d. 1698)

 

 

1634: A decedat scriitorul englez George Chapman.

 

 

 

 

1699: A decedat pictorul flamand Lucas Achtschellinck ; (n. 1626).

 

 

 

1755: S-a nascut Giovani Battista Viotti, violonist, compozitor și pedagog italian (d. 1824).

 

 

 

 

 

1820: S-a nascut  Florence Nightingale, infirmieră britanică, considerata  o precursoare a serviciului sanitar modern; (d. 1910).

 

Este cea care a elaborat un sistem de conducere a statisticilor medicale. În cartea sa Notes on Nursing (Observații privind îngrijirea bolnavilor),  ea a elaborat o ierarhie revoluționară pentru acele timpuri, privind igena, hrana, iluminatul încăperilor și îngrijirea sugarilor.

 

 

 

1842: S-a nascut  compozitorul francez Jules Massenet (d. 1912).

 

 

Click to show "Jules Massenet" result 3

 

1845: S-a nascut compozitorul francez Gabriel Fauré; (d. 1924).

https://i1.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/d/d2/Gabriel_Faure_1864.jpg/200px-Gabriel_Faure_1864.jpg

 

1845: A murit poetul maghiar János Bacsanyi;  (n. 1763).

 

 

 

 

 

1848: Revoluționarii moldoveni refugiați in Transilvania elaboreaza, la Brașov, programul-legamant „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”.

Este documentul care sintetizeaza dezideratele romanești: „Unirea Moldovei și Țarii Romanești intr-un singur stat neatarnat romanesc”.

 

 

1860: In Moldova recent unita cu Muntenia, este desemnat  un nou guvern în frunte cu Mihail Kogălniceanu. Guvernul va activa pînă pe 29 ianuarie 1861, stil nou (17 ianuarie 1861, stil vechi).

 

 

 

 

 

 

1876:  A murit ucis de  otomani  revolutionarul bulgar Gheorghi Benkovski, luptator pentru independenta Bulgariei;  (n. 1843).

 

 

1878: S-a nascut scriitorul italian Massimo Bontempelli; (d. 1960).

 

 

1884: A murit compozitorul si dirijorul ceh Bedřich Smetana; (n.2 martie 1824).

 

 

 

 

 

 

1907: S-a nascut  actrita americana  Katherine Hepburn; (d. 2003).

A fost de douasprezece ori nominalizata pentru premiul Oscar, acest premiu fiindu-i decernat de patru ori, pentru cea mai buna interpretare actoriceasca.

 1912: S-a nascut  Archibald Cox, ministru de justiție adjunct american (d. 2004).

 

 

 

 

 

 

1916: S-a nascut Constantin Ciopraga, critic și istoric literar român; (d. 2009).

 

 

 

 

1918:  S-a nascut Julius Rosenberg, spionul  american de origine evreiasca acuzat ca a vandut in complicitate cu sotia sa Ethel, secretul armei atomice sovieticilor.

 

 

Cei doi soti au fost  fost executati pe scaunul electric  in ziua de 19 iunie 1953.

 

 VIDEO: 

 

 

 

 1921: La București  se desfasoara lucrările Congresului General al Partidului Socialist din România care votează transformarea partidului și afilierea acestuia la Internaționala a III-a Comunistă (Comintern), cu sediul la Mosova in U.R.S.S. Autoritățile române arestează majoritatea delegaților care votaseră afilierea.

 

 

 

 

 

1929: Este lansată Doina Basarabiei, revista lunară a Societății literar-artistice și pedagogice a Corpului didactic din Chișinău, România.

 

 

 

1932: La zece saptamani dupa ce a fost rapit, copilul  aviatorului  Charles Lindbergh este gasit fara viața in Hopewell, statul New Jersey, la doar cateva mile de casa familiei Lindbergh.

 

 

 

 

1933: A decedat  scriitorul  român Jean Bart (Eugeniu P. Botez) ; (n. 28 noiembrie 1874, Burdujeni).

A fost fiul generalului Panait Botez.  Cursul primar l-a făcut la Iaşi, având printre dascălii săi şi pe Ion Creangă.

Pseudonimul literar Jean Bart l-a împrumutat de la un faimos corsar  flamand  din secolul al XVII-lea.

 

 

 

 

Este  un nume important pentru proza română, un scriitor autentic și original, care a cultivat pentru prima dată în literatura română jurnalul de bord și schița marină – acestea fiind pentru totdeauna legate de numele lui – iar prin Europolis, care i-a încoronat opera, ne-a dăruit primul și cel mai autentic  roman al unui port românesc.

A fost membru corespondent (din 1922) al Academiei Romane si membru fondator al Revistei Maritime și întemeitor al Ligii  Navale Române.

 

 

 

 

1933: S-a nascut  Andrei Voznesenski (d.6 ianuarie 2010), poet si scriitor  sovietic  rus, menţionat de către Robert Lowell ca fiind “unul dintre cei mai mari care trăiesc în orice limbă.”

A  fost de asemenea  unul dintre “Copiii  anilor  ’60,”  cand a aparut  noul val de intelectuali ruşi  in urma asa numitului “dezgheţ al lui Hruşciov”.

La inceputul anilor’60  Voznesenski il infrunta pe Hrusciov, primul secretar al Partidului Comunist sovietic ,in timpul unei reuniuni pe teme de cultura  de la Kremlin.

Este criticat pentru pozitia sa „antipartinica” si fluierat de o parte din asistenta formata din activisti de partid, si silit sa se ascunda aproape un an.

Voznesenski a fost considerat si  ”unul dintre cei mai indraznete  condeie ale epocii sovietice”, dar stilul său au dus deseori la critici de la contemporanii lui, şi a fost o dată ameninţat cu expulzarea de către Nikita Hruşciov.

 

 

 

 

1934: S-a nascut Lucian Raicu, eseist și critic literar român, stabilit, după 1986, în Franța (d. 2006)

 

 

 

 

1934: S-a nascut compozitorul roman de etnie maghiara Zsolt Kerestely.

  Este absolvent al Conservatorului Gh. Dima din Cluj (1963) și membru al Uniunii Compozitorilor din 1976.

 

 

 

 

 

 

 

 

Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numara  „Copacul” (interpretată de Aurelian Andreescu), „Lumea de dragoste” (interpretată de Angela Similea) și „Tăcutele iubiri” (Eva Kiss, 1987).

 

 

 

 

 

1935:  A decedat eroul poporului polonez, maresalul  Józef Piłsudski; (n. 5 decembrie 1867).

Józef Piłsudski  a fost un om de stat  polonez,luptaor pentru cauza independentei Poloniei,  primul șef de stat   (1918-1922) și  ulterior dictator (1926-1935) al Poloniei renăscute și fondatorul forțelor armate poloneze.

La începutul primului război mondial,Generalului de Brigadă Piłsudski a comandat Legiunea Poloneză de partea armatelor Puterilor Centrale împotriva Rusiei.

Józef Pilsudski

 Ajuns  ministru de război în Guvernul   Regenței Poloneze, s-a opus pretențiilor nemțești ca unitățile poloneze să jure credință Germaniei și Austriei. Ca urmare, în iulie 1917, Piłsudski a fost arestat și închis la Magdeburg in  Germania.

Pe 8 noiembrie 1918, a fost eliberat  iar 11 noiembrie   a fost numit Comandant Suprem,  pentru ca  14 noiembrie sa fie numit Șeful statului Polonez renăscut (Naczelnik Państwa).

În aprilie 1920, Mareșalul Piłsudski (fusese ridicat în grad în luna martie) a semnat o alianță cu comandantul ucrainian   Symon Petliura, pentru ducerea luptei comune în războiul împoriva Rusiei Sovietice.

Armatele poloneze și ucrainiene, sub comanda lui Piłsudski, au lansat o ofensivă încununată de succes împotriva forțelor rusești din Ucraina. Pe 7 mai  au cucerit Kievul.

Sovieticii au lansat propria lor ofensiva din Belarus și au contraatacat în Ucraina, avansând în Polonia, încercând o străpungere către Germania, dorind să ajute la consolidarea revoluției comuniste de aici. Strategia riscantă, neconvențională a lui Piłsudski în Bătălia Varșoviei (august, 1920) a asigurat oprirea avansării sovieticilor.

Razboiul ruso-polonez s-a incheiat in urma Tratatului de la Riga (1921), care a  consfintit si   independenta Poloniei fata de Rusia.

La moartea sa , romancierul englez de origine  poloneza, Joseph Conrad a spus: “A fost singurul mare om care s-a remarcat pe scena Primului război mondial.”

 

 

1937: A fost incoronat la Westminster Abbey, Londra,regele George al VI-lea al Angliei.

George al VI (Albert Frederick Arthur George (n. la  14 decembrie 1895)  a fost rege al Regatului Unit  şi al dominioanelor   Commonwealthului britanic, din 11 decembrie 1936 până la moartea sa.

El a fost ultimul împărat al Indiei (titlul a fost abandonat la 22 iunie 1948), ultimul rege al Irlandei (până la 18 aprilie 1949), şi primul şef al Commonwealthului britanic. 

 

Fratele lui mai mare, George, a urcat pe tron  sub numele de  Edward al VIII-lea,la moartea tatălui lor în 1936.

Cu toate acestea, mai puţin de un an mai târziu, Edward a dezvăluit dorinţa lui de a se căsători cu americanca  Wallis Simpson .

Prim-ministrul  Stanley Baldwin  s-a opus  pentru ca,  din  motive politice şi religioase, regele  nu  putea să rămână pe tron dacă se căsătorea cu Simpson, o femeie  divorţata .

Prin urmare, Edward a abdicat  pentru  a se căsători, iar fratele sau George al VI-lea, a  urcat pe tron ca al treilea monarh din  Casa  de Windsor .

Regele George al VI-lea a avut  două fiice:  Elizabeth (care i-a succedat pe tron sub numele de  Regina Elisabeta a II-a ) şi Margaret .

A decedat  la 15 februarie 1952.

 

 

 

 

 

 

1937: S-a nascut actrita engleza Susan Hampshire.

 

 A fost  de trei ori castigatoare a premiului  Emmy.

1938: S-a nascut renumitul  taragotist  roman Dumitru Fărcaș.

 

VIDEO: VIZIONATI AICI

1941: Inginerul  german Konrad Zuse  a prezentat calculatorul Z3 , primul calculator electromecanic programabil.

 

 

 

 

1942: In lagarul de concentrare german Auschwitz-Birkenau are loc prima gazare in masa datata cu exactitate, in urma careia au fost uciși 1.500 de evrei polonezi.

 

 

 

 

1942: S-a nascut cantaretul roman de muzica usoara Aurelian Andreescu; (d. 1986).

 

 

 

1943: In Statele Unite ale Americii a  fost terminata construirea cladirii Pentagonului, cea mai mare cladire din lume.

1945: Armata romana iși incheie participarea la cel de-al doilea razboi mondial. Efectivele sale angajate în luptă s-au cifrat la aproape 540.000 de combatanţi.

 

 

 

 

1957:  A decedat Erich von Stroheim, regizor și actor american de origine austriacă (n. 1885).

 

 

 

1962: S-a nascut actorul american Emilio Estevez.

 

 

 

1966: S-a nascut actorul american Stephen Baldwin.

 

1967: La Chișinău, R.S.S.Moldovenească, se stinge din viață poetul  de limba româna  Liviu Deleanu (Lipa Cligman).

 

 

Liviu Deleanu (n.1911-d.1967), poet român

Liviu Deleanu (n.1911-d.1967)

S-a nascut la 8 februarie 1911, Iaşi, România) si este un poet  liric, stilist remarcabil şi mînuitor iscusit al cuvîntului.

Talentul liric al scriitorului s-a manifestat în chip strălucit în poeziile de dragoste, întemeiate pe sentimente sincere, exprimate cu o maiestrie aleasă.

 

 

 

 

 

1972: Grupul britanic Rolling Stones lanseaza  Exile On Main Street, considerat cel mai bun album al lor.

 

 

 

1994: A decedat chimistul Roy J. Plunkett, (n.26 iunie  1910). A  descoperit accidental  in 1938   teflonul,  un material anticoroziv si care impiedica aderenta , extrem de folosit in prezent in confectionarea unor obiecte cu destinatia de vase de  bucatarie.

 

 

 

 

1995: A murit interpreta italiana Mia Martini; (n. 1947).

 

 

1997: Republica Cecena (Icikeria) a semnat Acordul de Pace cu Federația Rusa.

 

Cecenia este o republica situata in Rusia de sud-vest,  intre Marea Neagra si Marea Caspica, avand la granita sudica Muntii Caucaz si Georgia.

Se afla la o distanta de aproximativ 1600 km sud de Moscova. Are o suprafata de 19.300 km2 si o populatie de 1,3 milioane de locuitori.

Acordul a venit dupa un razboi indelungat dus de micul popor cecen cu armata rusa pentru obtinerea independentei.

Localizarea Ceceniei

În decursul Primului Război Cecen (1994-1996) trupele ruse au cucerit Cecenia, provocând zeci de mii de morți populației civile și distrugeri materiale imense, pentru ca din iunie 1995 războiul să se transforme în unul de gherilă.

În august 1996 rebelii separatiști anti-ruși au reușit recucerirea capitalei Groznîi și anihilarea unui număr mare de trupe ruse prinse în lupte.

În mod oficial, primul război cecen s-a încheiat prin semnarea acordurilor de la Hasaviurt la 31 august 1996, care  stabileau că statutul Ceceniei urma să fie decis până la sfârșitul anului 2001 si acordau Republicii Cecene Ichkeria independență de-facto până în acel moment.

La 12 mai 1997, la Moscova, președintele rus Boris Elțîn și președintele cecen separatist din acea vreme Aslan Mashadov au semnat un Tratat de Pace între Federația Rusă și Republica Cecenă Ichkeria, care după spusele lui Elțîn avea „însemnătate istorică, menit să încheie 400 de ani de război”.

Guvernul separatist, decimat în decursul primul război de cele mai influente si capabile autoritați, inclusiv primul său președinte Djohar Dudaev, nu a reușit să țină sub control situația de securitate. Un șir de bande armate operau din Cecenia răpiri, răscumpărări, trafic ilegal de petrol.

Una din acestea era condisă de fostul lider spiritual al musulmanilor din Cecenia în timpul puterii sovietice, muftiul Ahmad Kadîrov.

O adevărată bătălie a avut loc pentru ca guvernul cecen să recapete controlul asupra celui de-al doilea oraș ca mărime, Gudermes, din mâinile acestor bande. În 1999, Kadîrov, care în primul război a luptat împotriva rușilor, a trecut cu forțele sale de partea lor, devanind liderul (pro-rus) al Ceceniei.

1999: A murit Abd-al-Aziz ibn Abd-Allah ibn Baaz, mare Muftiu al Arabiei Saudite, în perioada 1993-1999; (n. 1910).

2000: O tanara indiana este aleasa Miss Univers .

http://www.tribuneindia.com/2000/20000514/


Lara Dutta, un top model  in varsta de 21 de ani, devine Miss Univers 2000. Tanara a fost aleasa intre 78 de alte concurente, devansandu-le pe venezuelana  Claudia Morena de  22 ani si pe spaniola  Helen Lindes de  18 ani.

Lara Dutta Miss Universe Photos » MirchiWoods

2001: A murit cântărețul  american  Perry Como; (n. 1912).

 

2001:  A decedat Alexei Tupolev, celebru  proiectant rus de avioane; (n. 1925).

2003: A decedat Prințul Sadruddin Aga Khan, Înalt Comisar francez pentru refugiați din partea Națiunilor Unite (n. 1933)

2008 : Un cutremur  cu magnitudinea de suprafață  8, a lovit provincia Sichuan din China, soldându-se cu moartea a 69.000 de oameni.

Epicentrul a fost localizat la 90 km (55 de mile) vest-nord-vest de Chengdu.

http://pages.infinit.net/verbourg/ephemerides/mai/12-05.htm

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Ioan Valahul

 

 

 

 

Sfantul Ioan Valahul

 

 

 

Sfantul Ioan s-a nascut in anul 1644, din parinti crestini. La varsta de 15 ani ajunge rob la turci. Pe drumul spre Constantinopol, un pagan pune ochii pe el si-l cumpara cu gandul de a-l sodomiza.

“Sunt stapanul tau, te-am cumparat cu aur si fac cu tine ce vreau!”. “Ba – raspunde tanarul – stapanul meu este Hristos, Care m-a cumparat cu sangele Lui si face cu mine ce trebuie!”.

Aparandu-si demnitatea si curatia, Ioan il omoara pe pagan. Agarenii, pazitorii robilor, afland ca Ioan si-a ucis stapanul, l-au legat in lanturi si asa l-au dus spre Constantinopol.

Aici a fost dat in stapanirea femeii paganului ucis. Aceasta a fost fermecata de frumusetea lui Ioan si i-a fagaduit ca daca va renunta la credinta in Hristos il va lua de barbat.

Dupa 2 ani de refuz, a fost dat pe mana eparhului cetatii si aruncat in temnita.

 

A fost supus la diverse chinuri, iar in cele din urma a fost spanzurat in data de 12 mai 1662.

Viata Sfantului Ioan a fost scrisa de Ioan Cariofil si a fost tiparita la Venetia de Sfantul Nicodim Aghioritul.

A fost mentionat in Mineiul grecesc pe luna mai, tiparit la Constantinopol in 1843 si in Mineiele romanesti, incepand cu editia de la Manastirea Neamt din 1846.

In anul 1950 Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat ca acest nou mucenic al lui Hristos sa fie cinstit in intreaga Biserica Ortodoxa Romana. 

Generalizarea solemna a cultului sau a avut loc in octombrie 1955.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Epifanie, arhiepiscopul Salaminei Ciprului;

– Sfantului Gherman, patriarhul Constantinopolului.Maine, facem pomenirea Sfintei Mucenite Glicheria.

 

 

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. Istoria md.;

  5. Wikipedia.ro.

 

 

 

 

 

VIDEO: AZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY :

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=jr6zdAeH4qY

 

12/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 12/05/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: