CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 11 MAI. VIDEO


 

 

 

 

11 mai, istoricul zilei

Anul 330:  Este inaugurat solemn de imparatul Constantin cel Mare, pe locul vechii colonii grecesti Byzantion, care data din sec VII i.I.Hr., orasul Constantinopol, ca  noua capitala a Imperiului roman de Rasarit.

Zidurile orasului Constantinopol

Numele acestei noi capitale a fost inițial Nova Roma („Noua Romă”), dar ulterior s-a încetățenit numele Konstantinoúpolis („orașul lui Constantin”).

Süleymaniye from Eminönü

În anul 1453  orasul a trecut sub stăpânire turcească, fiind redenumit de otomani Istanbul. A fost sfarsitul existentei Imperiului Bizantin.

 

 

868:  Este scrisa  Sutra de Diamant, provenita din China, datata la 11 mai 868. A fost descoperita la Dunhuang in China si se afla in prezent la British Library , fiind cea mai veche opera tiparita  cunoscuta din lume.

Manuscrisele de la Dunhuang sunt documente care dateaza din secolele V-XI si au  fost gasite  in  1900 in Grotele din Mogao din nord-vestul Chinei  de calugarul Wang Yuanhu,  care  le-a vandut arheologului englez   Aurel Stein ( originar din Ungaria) si lingvistului francez  Paul Pelliot.

Au fost descoperite pana astazi aproape 300 de mii de documente datate intre secolele V si XI d.Hr.  care  includ subiecte din domenii diferite: istorie, teologie, matematica, astronomie, astrologie.

Documentele religioase se refera la budism, taoism, iudaism si crestinism-nestorian, fiind  o sursa importanta de studiu a  religiilor, istoriei, lingvisticii si caligrafiei.

Marea majoritate a acestor documente sunt scrise in chineza clasica , dar si in tibetana,sanscrita,uigura si alte limbi.

In 1961 Biblioteca Naţională din Pekin a  anunţat  oficial că Diamond Sutra a fost printată în anul 868 şi devine astfel cea mai veche carte tiparită din lume.

 

912: A murit  împăratul  bizantin Leon al VI-lea, supranumit „Filosoful”; (n.19 septembrie  866).

Mosaic from the Narthex of Hagia Sophia

 

A  domnit de la 29 august 886 pana la moartea sa, fiind supranumit „cel intelept”, datorita lucrarilor sale de drept si arta militara.

 1310: In Franta sunt arsi pe rug, fiind acuzati de erezie, 45 de cavaleri templieri.

 

1366:  S-a nascut Ana de Bohemia, din Casa de Luxemburg, prima soție a regelui Richard al II-lea al Angliei; (d. 1394).

 A fost fiica imparatului Imperiului romano-german Carol al IV-lea, rege al Boemiei și a Elisabetei de Pomerania.

1647: Peter  Stuyvesant debarca in Manhattan (in actualul New York ) si este numit guvernator general al teritoriului Noua Olanda, inlocuindu-l pe William Kieft.

1672: In timpul razboiului franco-olandez, armatele regelui Ludovic al XIV al Frantei invadeaza Tarile de Jos.

 

1778: A murit  William Pitt cel Bătrân, prim-ministru al Marii Britanii; (n. 1708).

 

1784: Limba germana a fost declarata limba oficiala in Transilvania.

 

 

 

 

 1812: Primul ministru britanic Spencer Percival (în perioada 1809-1812),este asasinat in sediul Camerei Comunelor din Londra de John Bellingham, un dezechilibrat mintal, care a fost judecat rapid si spanzurat sapte zile mai tarziu.

 

 

1830: S-a nascut fizicianul, matematicianul și chimistul  român Emanuel Bacaloglu.

 

1830: Este pusă piatra de temelie a Catedralei Naşterea Domnului din Chişinău, in  Basarabia ţaristă, conceputa de arhitectul A.I.Melnicov.

 

Catedrala "Nasterea Domnului"/Cathedral "Nasterea Domnului"

Catedrala Nasterea Domnului din Chisinau, sec.XIX

 

Concomitent cu înălţarea Catedralei, în faţa ei, la o depărtare de 40 metri este ridicată o clopotniţă cu  4 niveluri, care a fost dărîmată în noaptea de 22 pe 23 decembrie 1962 de către sovietici.

La 15 octombrie 1836 Catedrala a fost sfinţită și începe să funcționeze.

 

 

1849: A murit Jeanne Françoise Julie Adélaïde Récamier, personalitate a culturii franceze de la inceputul sec.al XIX- lea ; (n. 1777).

madame_recamier

Prietena cu Madame de Staël si cu Chateaubriand, cultivata si de o frumusete iesita din comun, a fost una din  cele mai inversunate figuri ale opozitiei fata de regimul  imparatului  Napoleon.

 Salonul sau,  in care se intalneau personaje de marca ale  timpului, a jucat un rol important  in viata literara si politica a  epocii si de aceea a sfarsit prin a fi indepartata din Paris de  politia imperiala .

De la frumoasa doamna Recamier” ne-a ramas si numele “recamierului”,  piesa de mobilier care a trecut in limbajul comun al mai multor limbi.

1867: A fost garantată, prin Tratatul de la Londra, independența și neutralitatea Marelui Ducat de Luxemburg.

1871: A murit John Herschel, matematician și astronom britanic; (n. 1792).

 

1877: Guvernul Romaniei a sistat plata tributului catre Turcia, iar suma, in valoare de 914.000 de lei, a fost pusa la dispozitia Ministerului de Razboi.

1886: A fost inaugurata, în fata Universitatii din Bucuresti, statuia carturarului iluminist Gheorghe Lazar, fondatorul primei scoli in limba romana din Bucuresti.

Statui din Bucureşti - Gheorghe Lazăr

Monumentul de marmura este opera sculptorului lui Ion Georgescu, viitorul profesor al lui Constantin Brancusi, la mai mult de o jumatate de secol de la moartea lui Lazar.

1904: S-a nascut Salvador Dali, pictor, grafician si scriitor spaniol. Reprezentant stralucit al suprarealismului. A realizat ilustratii de carte, costume si decoruri pentru balete si filme. A scris numerose eseuri si autobiografiile „Viata secreta a lui Salvador Dali” si „Jurnalul unui geniu”.

A atras atentia mass-media datorita aparitiilor sale excentrice. A inceput sa picteze de mic, iar in 1921 a inceput cursurile Academiei de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, dar a fost exclus la scurt timp dupa ce si-a incitat colegii la actiuni de protest.

A plecat la Paris in 1926, unde i-a cunoscut pe Pablo Picaso, Joan Miro, Andre Breton. Tot aici si-a cunoscut viitoarea sotie, Gala Diaconov, pe atunci sotia poetului Paul Eluard.

S-a stabilit apoi la New York, unde a atras atentia nu numai prin opera sa, ci si prin modul excentric in care se manifesta in public.

Ultima parte a vietii si-a petrecut-o in localitatea natala, Figueras, unde s-a si stins din viata la 23 ianuarie 1989.

1905: S-a nascut Mihail Șolohov, scriitor sovietic, laureat al Premiului Nobel; (d. 1984).

 

1911: O echipa de gimnasti romani a participat la concursul international de gimnastica de la Torino, cucerind medalii de argint; prima participare pe plan international a unei echipe romanesti.

 

1914:  S-a nascut la Varsovia, Haroun Tazieff, celebru vulcanolog si geolog francez; (d.2 februarie 1998, Paris).

 

 

 

  A devenit celebru prin faptul că a filmat erupții vulcanice și curgeri de lavă, fiind și autor al mai multor cărți despre vulcan

 

1916: S-a nascut  Camilo José Cela, scriitor spaniol, laureat al Premiului Nobel; (d. 2002).

 

1931: Conferinta sefilor Statelor Majore ale tarilor Micii Intelegeri, desfasurata la Bucuresti, a definitivat textul Conventiei militare unice a Micii Intelegeri.

 Mica Înţelegere (cunoscută şi sub numele Mica Antantă), a fost o organizaţie politică defensivă, o alianţă între Cehoslovacia, Regatul Iugoslaviei şi Regatul României.

Formată în 1920, Mica Înţelegere a avut ca scop menţinerea integrităţii teritoriale a celor trei state, în faţa pretenţiilor revizioniste ale Ungariei şi a tendinţelor restauratoare ale Habsburgilor.

Construită pe principii democratice, a fost efectiv a cincea putere europeană şi a  constituit pentru mult timp un obstacol real în faţa revizioniştilor. Cu toate acestea nu a reuşit să supravieţuiască înţelegerilor dintre marile puteri şi a fost desfiinţată în 1938, ca urmare a Acordului de la München. 

1941: S-a nascut Eric Burdon, cântăreț britanic (The Animals).

1949: Israelul a fost primit in ONU.

1950: A avut loc  la Paris, premiera absoluta a piesei „Cantareata cheala” de Eugen Ionesco,academician francez de origine franco- romana.

 

 

Eugene Ionesco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1955: Au inceput lucrarile Conferintei de la  Varsovia, in cadrul carora a fost creat Tratatul cu acelasi nume. Romania a fost semnatara a Tratatului de la Varsovia.

 

 

 

1960: A murit  bancherul  si  filantropul  american John D. Rockefeller Jr.; (n. 1874).

1963: A murit  Herbert Spencer Gasser, fiziolog american, laureat al Premiului Nobel; (n. 1888).

1967: Politicianul Andreas Papandreu, este aruncat in inchisoare in Atena de catre junta militara  instaurata la putere  in Grecia,in urma unei lovituri de stat.

 1968: A început construcția primului autoturism românesc, Dacia.

Uzina a fost construită incepand cu 1966 într-un timp record de un şi jumătate, şi avea o capacitate de producţie de 55.000 de bucăţi pe an. În cinstea zilei de 23 august 1968  a  început  si producţia de serie.

1980: A incetat din viata sculptorul baimarean Vida Geza. Artistul s-a nascut in Baia Mare in 28 februarie 1913 si inca din copilarie a inceput sa ciopleasca in lemn.

Din 1931 si pana in 1935, a studiat cu celebrul pictor Sandor Ziffer, iar debutul sau a avut loc cu ocazia expozitiei artistilor plastici baimareni din 1937.

 

A prezentat mai multe lucrari realizate in lemn, printre care si opera „Mineri”. De altfel, de-a lungul carierei sale, Vida Gheza a avut ca modele minerii maramureseni, mai multe opere surprinzand chipurile aspre ale acestora.

Intre 1938-1939, a luat parte ca voluntar la Razboiul Civil din Spania, alaturi de brigazile internationale ale Armatei republicane.

A revenit in tara doi ani mai tarziu, insa pentru o scurta perioada pentru ca a plecat la Budapesta, unde s-a inscris la cursurile Academiei de Arta.

Pe timpul studiilor a realizat numerose sculpturi, toate in lemn, surprinzand prin maniera bruta de a lucra materialul. A fost recompendat cu numerose distinctii, printre cere Premiul de Stat – 1953,

Titlul de Artist al Poporului – 1964, Premiul Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta – 1971, iar din 1974 a devenit membru corespondent al Academiei Romane.

A realizat monumentele de la Moisei si de la Carei, precum si Sfatul batranilor – ultima lucrare amplasata in fata Palatului Administrativ din Baia Mare.

1981: A murit popularul solist de muzica reggae  jamaican Bob Marley ; (n. 1945).

Click to show "Bob Marley" result 14

VIZIONATI AICI

1988: A murit faimosul spion britanic aflat in slujba U.R.S.S., Kim Philby.

Adrian Harold Russell “Kim” Philby (n.1912), a fost un membru de rang înalt al serviciilor secrete britanice, care a defectat in Uniunea Sovietica.  Avand convingeri comuniste, el a furnizat informatii pretioase serviciile secrete sovietice o perioada indelungata.

 

 Kim Philby

 Foto: Kim Philby

 În 1963, Philby a fost dovedit a fi  membru al unei retele de spioni sovietice cunoscuta sub numele de ”cei cinci de la Cambridge”  , ai cărei membri  au mai fost  Donald Maclean , Guy Burgess , Anthony Blunt si John Cairncross.

 

 Foto: Reteaua de spionaj sovietica. De la stanga la dreapta :

Anthony Blunt, Donald Maclean, Guy Burgess, Harold „Kim” Philbysi John Cairncross.

Dintre cei cinci, se crede ca  Philby  a avut cel mai mare succes în furnizarea de informaţii secrete  britanice Uniunii Sovietice. 

Ca o ironie, inaintea fugii sale in URSS, Philby  fusese decorat de guvernul britanic cu inalta distinctie de ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE).

1990: Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) și-a încetat activitatea, în perspectiva alegerilor generale  de la 20 mai in Romania .

1991: A fost semnat, la Bucuresti, Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungaria privind stabilirea unui „regim de cer deschis”.

1994: La Strasbourg, in cadrul Sesiunii Comitetului de Ministri ai Consiliului Europei, Teodor Melescanu, ministul de externe al Romaniei, a semnat Protocolul 11 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale, considerat document cheie al Conventiei si care prevede, printre altele, dreptul cetatenilor de a se adresa Curtii Drepturilor Omului.

1995: La Palatul Europei din Strasbourg, Romania a fost prima tara care a depus la Consiliul Europei instrumentele de ratificare a Conventiei-cadru privind minoritatile nationale.

1995: Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a hotarat prelugirea, pe termen nelimitat, a Tratatului de Neproliferare Nucleara, semnat in urma cu 25 de ani.

1997: Supercomputerul Deep Blue il invinge pe campionul mondial de sah Garry Kasparov, devenind primul calculator care a invins omul intr-un meci de sah.

1998 : India efectueaza  trei teste atomice subterane.

 

1999: Legea privind accesul la propriul dosar de Securitate si deconspirarea Securitatii ca politie politica, a intrat in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor a Romaniei, dupa ce, timp de 16 luni, s-a aflat la Senat, iar pentru o perioada de sapte luni a fost analizata in Comisiile juridica si de aparare ale Camerei.

 

 

2000: Al dilea razboi in Cecenia. Fortele nationaliste cecene ataca armata rusa in republica vecina Ingusetia .

2003: A murit Noel Redding, basist englez (The Jimi Hendrix Experience); (n. 1945).

2007: A murit  in urma unui  atac de cord, Malietoa Tanumafili al II-lea,  suveran al al regatului Samoa.

Malietoa Tanumafili II (n. 4 ianuarie 1913), a fost fiul lui  Malietoa Tanumafili si al  lui  Momoe Lupeuluiva Meleisea, si a succedat tatalui sau la tron in  1939.

In 1962  odata cu declararea independentei statului Samoa, devine sef de stat pe viata.

 Malietoa Tanumafili II  a aderat la cultul  Bah’ai ,fiind al doilea personaj regal (dupa regina  Maria de Romania), care a devenit adept al acestui cult.

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Mucenic Mochie

Sfantul Mucenic Mochie

 

 

 

Sfantul Mochie a trait in secolului al IV-lea si a fost preot in Amfipol. El a suferit mucenicia in timpul imparatului Diocletian.

Pentru ca propovaduia pe Hristos si ii invata pe oameni sa renunte la cinstirea idolilor a fost supus la multe chinuri: a fost aruncat in temnita, in foc, la fiare, dar din toate a iesit nevatamat.

Din Sinaxar aflam ca intrand Sfantul Mochie in capistea idoleasca, s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci si a stat unde era idolul lui Dionis, zicand:

“Stapane, Cel ce tii toata faptura si toate le-ai zidit prin Hristosul Tau; Cel ce ai rusinat pe diavolul cel instrainat de adevarul Tau si ai daruit fericirea intelepciunii celor ce se tem de Tine, Doamne, si cinstesc numele Tau cel sfant; Cel ce ai sfaramat idolii Babilonului si ai aratat adevarata credinta a prorocului Daniil, Cel ce ai facut zadarnic uratul altar idolesc prin cei trei tineri ai Tai si ai stins vapaia focului in cuptor; Cel ce ai inecat pe invartosatul Faraon in adancul marii, Cel ce ai ascultat rugaciunile lui Moise si ai scos prin toiag apa din piatra; Tu, Cel ce esti acum si ai fost si mai inainte si vei fi Imparat vesnic, auzi-ma pe mine robul Tau, ca iata ma rog Tie; vino in ajutorul meu si arata puterea Ta acelora care socotesc adevarul drept minciuna, sa Te cunoasca pe Tine unul, adevaratul si vesnicul Dumnezeu si sa izgoneasca intunericul ratacirii inchinarii de idoli!”

Apoi a strigat cu mare glas catre idol: “Dionise, netrebnic si desert, mut si surd, iti poruncesc tie, in numele cel mare si preaslavit al Hristosului meu, Cel ce locuieste intru cei de sus, sa cazi din intarirea ta si sa te intinzi pe pamant, ca sa se arate la toti neputinta ta”.

Indata s-a cutremurat pamantul si capistea si a cazut idolul cu mare zgomot, risipindu-se ca praful.

Sfantul Mucenic Mochie a murit pentru Hristos prin taierea capului.

Tot astazi, face pomenirea:

– Sfantului Mucenic Dioscor cel Nou;
– Sfantului Mucenic Arghiros Tesaloniceanul;
– Sfintilor Chiril-Constantin si Metodie, apostolii slavilor.

 

Bibliografie (surse) :

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  3. e.maramures.ro

  4. Istoria md.

  5. Wikipedia.ro

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY:

 

http://www.youtube.com/watch?v=pWbKUSsPr1o

11/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 11/05/2016 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.